Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

6η Ήττα Του ΝΟΧ Από Τον Εθνικό


Την 6η ήττα γνώρισε σήμερα 17/1/2015 ο ΝΟ Χίου από τον Εθνικό Πειραιά για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών. Επόμενος αγώνας για την ομάδα μας είναι το Σάββατο 24/1/15 κόντρα στη Βουλιαγμένη στο Ιωνικό Κολυμβητήριο. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής:
Εθνικός Πειραιά - ΝΟ Χίου: 8-3
Τα οκτάλεπτα: 1-0, 3-1, 3-0, 1-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Εθνικός Πειραιά (Φ. Κουντουδιός): Τζωρτζάτος, Τζώρτζης 1, Θαλασσινός, Κουτσιαλής 1, Χατζηκυριακάκης 1,
Μετάνιας, Βουλγαράκης 2, Καρούντζος 2, Τσαχειλίδης, Κόχειλας Ι. 1, Μπεριστιάνος, Ξανθόπουλος, Αϊβαλιώτης, Αργυρόπουλος
ΝΟ Χίου (Μ. Τζόρτζεβιτς): Γαλανόπουλος, Γκιάλης, Μιμίδης, Φαζός, Πρέκας 1, Κώστας, Κανδιόγλου, Βιττέλας,
Ντούλος 2, Φουντούλης Γεώρ., Καλαργυρός, Γαβαλάς Ι., Μενής - Μαστρομιχαλάκης, Γκιουβέτσης

ΝΟ Καλαμακίου – Πανιώνιος: 8-6
Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-1, 2-2, 2-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Καλαμακίου (Α. Σταϊκόπουλος): Πρωτονοτάριος, Αλεβίζος, Μητρόπουλος, Σάντα,
Δουδέσης, Σαλάχας 2, Χατζηδάκης, Καφετζόπουλος, Κατσαούνης 3, Αφρουδάκης Ζ. 2, Λιοτσάκης 1, Δερμιτζάκης Χρ., Μπακιρτζόγλου
Πανιώνιος (Α. Βάσσος): Παρασκευόπουλος, Καρακάσης Ν. 2, Κοκκάλας, Φώσκολος 1, Θωμάκος 1, Δανούρδης 2, Ζώρζος, Γρηγορόπουλος, Λύκαρης, Βέκκος, Γαβαλάς Γ., Καρακατσάνης, Μιγόπουλος, Θεοδόσης - Παπαλουκάς, Αθυμαρίτης

ΑΝΟ Γλυφάδας - ΠΑΟΚ: 11-6
Τα οκτάλεπτα: 2-0, 4-2, 2-2, 3-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΑΝΟ Γλυφάδας (Μ. Βολτυράκης): Πλατίδης, Καζάζης, Παττακός, Παπούκας, Αγγελίδης 1, Κουλιεράκης 3, Κατρουτζανάκης, Φούτρης 2, Χατζηγούλας 3, Παπαδόπουλος 1, Γιαννόπουλος, Λομβάρδος, Λέντζος, Φωτόπουλος 1, Δουρίδας
ΠΑΟΚ (Π. Βέργος): Κεχαγιάς Στρ., Σαρησάββας, Μιτελούδης, Αληχανίδης, Προσινικλής Ν., Νικολαϊδης, Κόλιανιν 2, Παπαποστόλου 2, Βογιατζόγλου, Σολανάκης 2, Μαζοκοπάκης, Βαχαρέλης, Μπεζιλιώτης, Προσινικλής Π., Δημητριάδης

Παλαιό Φάληρο - Νηρέας Λαμίας: 20-7
Τα οκτάλεπτα: 3-2, 6-2, 4-2, 7-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Παλαιό Φάληρο (Ν. Βενετόπουλος): Γαβαλάς Θ., Γονιωτάκης, Τσβέτκοβιτς 6, Ξενάκης 3, Σιώνης 2, Σπηλιωτόπουλος 1, Παναγούλης, Βερύκοκος, Αλεξίου 2, Φωκάς, Τρούλος 1, Τσαγκάρης, Καζάκος, Γαρδίκας 1, Παπαναστασίου 4
Νηρέας Λαμίας: Χρονόπουλος, Καλαμάρης, Χρυσανθακόπουλος, Χάλαρης, Χαριτάκης 1, Καστανάκης, Σταυρόπουλος 1, Φλώρος Ανδ. 2, Μπελέρης 3

Παναθηναϊκός - Υδραϊκός: 6-6
Τα οκτάλεπτα: 3-1, 1-2, 2-1, 0-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Κ. Λούδης): Καραμπέτσος, Κομάντινα, Σαρτζετάκης, Κόχειλας Ν. 1, Κουρλιάφτης, Θεοδωρόπουλος 1, Παπαδόγκωνας 1, Καλογεράκος, Αφρουδάκης Γ. 3, Δερμιτζάκης, Χαραλαμπόπουλος, Γερακούδης, Γρηγοριάδης, Χατζηστεφάνου, Σπυρόπουλος
Υδραϊκός (Δ. Μαυρωτάς): Φλέγκας, Καϊάφας, Εμμανουηλίδης Ι., Κοκκινάκης 2, Μαυρωτάς Γ., Αγκόρτσας, Μπλάνης, Λάζαρης, Αργυρόπουλος, Μπιτσάκος, Βλοντάκης, Εμμανουηλίδης Β. 1, Κονταξής, Στελλάτος 3

Ο αγώνας ΝΟ Βουλιαγμένης - Ολυμπιακός θα γίνει την Κυριακή 18/1/15 και ώρα 13:00 στο κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης.



Επόμενη Αγωνιστική
9η Αγωνιστική24/1/2015Σάββατο
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ-ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ
ΝΟ ΧΙΟΥ-ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΥΔΡΑΪΚΟΣ ΝΟ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ
ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ
ΠΑΟΚ-ΑΟΠ ΦΛΑΗΡΟΥ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ-ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

noxiou.gr

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΧ

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας ΝΟΧ 2015Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/1/2015 η εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του μεγαλύτερου Ναυταθλητικού Σωματείου του Αιγαίου, του ΝΟ Χίου. Η αίθουσα του ξενοδοχείου "Χανδρής" ήταν κατάμεστη από αθλητές, προπονητές, γονείς αλλά και φίλους του ΝΟ Χίου που ήρθαν για να τιμήσουν τα 85 χρόνια ιστορίας του ΝΟΧ. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι αθλητές του Συλλόγου που διέπρεψαν την αγωνιστική περίοδο 2013-14 στην υδατοσφαίριση, στην κολύμβηση και στην Ιστιοπλοΐα. Αναλυτικά οι βραβεύσεις:

Ομιλία προέδρου ΝΟΧ Α. Μελέκου
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Ομάδα Υδατοσφαίρισης Κορασίδων: Για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (Ε. Κανετίδου, Πλ. Γκίλα, Κ. Μισαηλίδη, Ι. Καρακούρου, Δ. Μπελέγρη, Ε. Χιονά, Α. Δεββέ, Ι. Κριμιζή, Ι. Χιονά, Μ. Γκίλα, Α. Γκιάλη - Προπονητής: Γιώργος Μπελέγρης)
Ομάδα Υδατοσφαίρισης Κορασίδων

Στέφανος Γαλανόπουλος (Τερματοφύλακας Πόλο Ανδρών): Για τη συμμετοχή του με την Εθνική Ομάδα Ανδρών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Κυριάκος Σαρρής (Τερματοφύλακας Πόλο Νέων Ανδρών - Ανδρών): Για την κατάκτηση της 5ης θέσης με την Εθνική Ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων

Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης (Παίκτης Πόλο Εφήβων - Ανδρών): Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Παίδων
Κώστας Γκιουβέτσης

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Μαριάνθη Λάρδα: Κατάκτηση 1ης θέσης στο αγώνισμα 100μ πρόσθιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κοριτσιών 12 ετών
Μαριάνθη Λάρδα


noxiou.gr

ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

blue_star_naxos_aktoplia_

Με το βλέμμα στραμμένο στον αντιπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Θεόδωρο Δρίτσα ήταν οι εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλίας στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για ίδρυση δημόσιας ακτοπλοϊκής εταιρείας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να προσφέρουν. Η λογική είναι ότι «μια κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει το γενικότερο δημόσιο συμφέρον αλλά και να επενδύει σε δημόσιες επιχειρήσεις, ειδικά σε αγορές και περιοχές όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία αδυνατεί ή αδιαφορεί να επενδύσει».
Με αφορμή την ακτοπλοία αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα και της κρατικής συμμετοχής σε πολλές εταιρείες στο χώρο των μεταφορών και του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος».
Ο κ. Δρίτσας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν θα καταργηθεί το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά ήταν ασαφής ως προς την αναγγελία του κ. Αλέξη Τσίπρα για μείωση του αριθμού των υπουργείων. Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι η δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου που θα εμπεριέχει ένα αυτοτελές «υπουργείο Ναυτιλίας». Αν και δεν αναφέρθηκε σε πιθανή πλήρη αποστρατικοποίηση του ΥΝΑ, τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσής του με πολιτικό προσωπικό το οποίο θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες.
Για τα θέματα ναυτεργασίας ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό ανεργίας στα κατώτερα πληρώματα που πρέπει άμεσα να αποτελέσει προτεραιότητα αντιμετώπισης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης και υποσχέθηκε την ενδυνάμωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.
Επίσης, αναφέρθηκε στα «περίεργα» funds που τοποθετούνται στη ναυτιλία και περιορίζουν τις ανταγωνιστικές δυνατότητες των παραδοσιακών πλοιοκτητών και τόνισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει να παρέμβει στο ζήτημα αυτό.
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία, ως ο πλέον επιτυχημένος κλάδος της χώρας, θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος για να ξεπεραστεί η παρούσα οικονομική κρίση της χώρας.
Στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας εξέλαβαν την τοποθέτηση αυτή ως αναγγελία για επανεξέταση της οικειοθελούς συνεισφορά των Ελλήνων πλοιοκτητών ναυτιλίας που ισχύει από το 2014.
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δρ. Γεώργιος Γράτσος στον επίλογό του, φορτισμένος ψυχικά , επεσήμανε ότι «η καρδιά βρίσκεται στα αριστερά του ανθρώπου αλλά το πορτοφόλι είναι πάντα δεξιά και το κεφάλι είναι κάπου στη μέση προκειμένου να ισορροπεί ανάμεσα στα δύο».
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ρωτούν τους παρευρισκόμενους πλοιοκτήτες εάν σκέπτονται να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στην αλλοδαπή, χωρίς όμως αν παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

e-nautilia.gr

Η πτώση του πετρελαίου μετατρέπει τα supertanker σε… πλωτές αποθήκες


tioceania-

Συμφωνα με το thomsonreuters.com μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πετρελαίου στον κόσμο έχουν κλείσει supertankers για να αποθηκεύσουν τουλάχιστον 25 εκατομμύρια βαρέλια στη θάλασσα κατά τις τελευταίες ημέρες, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από το κραχ των τιμών του αργού και να βγάλουν κέρδος από την απότομη πτώση.
Τα επίπεδα πλωτής αποθήκευσης αναμένονται να αυξηθούν περαιτέρω μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι εμπορικές εταιρείες υιοθετούν μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2009, όταν οι τιμές υποχώρησαν και οδήγησαν σε πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να βρίσκονται σταθμευμένα σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα πριν την πώληση τους.
Αυτό το παιχνίδι οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές ενοικίασης των δεξαμενόπλοιων, και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται απότομα τις τελευταίες ημέρες.
Κατά την τελευταία εβδομάδα, εμπορικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Trafigura, Vitol, Gunvor, Koch και του ενεργειακού κολοσσού της Shell έχουν αρχίσει να ενοικιάζουν πετρελαιοφόρα ως πλωτές μονάδες αποθήκευσης για μέχρι 12 μήνες, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές και το Reuters.
Τουλάχιστον 11 VLCCs έχουν αναφερθεί ότι ενοικιάστηκαν με δυνατότητες αποθήκευσης, από περίπου πέντε πλοία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Κάθε VLCC μπορεί να χωρέσει 2 εκατομμύρια βαρέλια.
Την ίδια στιγμή, το Ti Oceania – ένα από τα μεγαλύτερα πλοία πετρελαίου του κόσμου, γνωστό ως ένα υπερμέγεθες μεταφορικό αργού με χωρητικότητα 3 εκατομμυρίων βαρελιών – έχει κλείσει από την εταιρεία Vitol για αποθήκευση πετρελαίου, σύμφωνα με τα δεδομένα και πηγές της αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 25 εκατομμύρια βαρέλια σήμερα εκτιμάται πως προορίζονται για πλωτές μονάδες αποθήκευσης. Μερικά από τα δεξαμενόπλοια θα μπορούσαν παρόλα αυτά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως συμβατικά μέσα μεταφοράς πετρελαίου.
Οι Shell, Trafigura, Vitol και Gunvor αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ ή Koch δεν ήταν διαθέσιμη άμεσα για σχολιασμό.
Η στρατηγική λειτουργεί επειδή οι τιμές πετρελαίου για παράδοση στο μέλλον διαπραγματεύονται με premium με όσους εμπορεύονται στην αγορά spot – μια οικονομική κατάσταση γνωστή στη βιομηχανία ως contango – με τους επενδυτές να αναμένουν τις τιμές να ανακτούν τελικά το σχεδόν 60% των απωλειών τους, κατά τους τελευταίους επτά μήνες.
Ο διεθνής δείκτης αναφοράς μπρεντ πετρελαίου έπεσε σε λίγο πάνω από 45 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών, έχοντας μέσο όρο τα 110 δολάρια μεταξύ 2011 και 2013. Οι συμβάσεις παράδοσης τον Δεκέμβριο βρίσκονται πάνω από 56 δολάρια.
“Σε περίπτωση που η τάση διεύρυνσης του φαινομένου contango συνεχιστεί, περιμένουμε περισσότερους ναυλωτές να ενδιαφερθούν για την κράτηση VLCCs ως πλωτά μέσα αποθήκευσης” δήλωσε ο αναλυτής Omar Nokta της Clarkson Capital Markets.
Όμως, όσο ελκυστικό κι αν ακούγεται, το συνεπαγόμενο κόστος καθίσταται απαγορευτικό για όλους εκτός των μεγαλύτερων παικτών.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές ενοικίασης των πλοίων και άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και της ασφάλισης, οι συνολικές μηνιαίες δαπάνες εκτιμάται ότι φτάνουν στα 1,5 εκατομμύρια δολάρια ανά πλοίο.
«Χρυσή εποχή» για την αγορά τάνκερ
Μετά από χρόνια στο τέλμα, λόγω υπερπροσφοράς πλοίων και χαμηλής ζήτησης, οι τιμές των δεξαμενόπλοιων έχουν… τραβήξει την ανηφόρα τους τελευταίους μήνες, υποβοηθούμενες από τις σταθερότερες κρατήσεις και την πιο αργή ανάπτυξη του στόλου.
Οι τιμές έχουν ανέβει αισθητά αυτό το μήνα, καθώς οι έμποροι πετρελαίου πιάνουν, επίσης, αρκετή από τη διαθέσιμη χωρητικότητα.
Μεγάλοι ναυτιλιακοί όμιλοι, όπως οι Frontline, Tsakos Energy Navigation και DHT Holdings έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να εκτοξεύονται αυτόν το μήνα, βοηθούμενοι από το γενικά θετικό κλίμα της αγοράς.
Τα μέσα ημερήσια κέρδη για VLCCs έχουν αυξηθεί σε πάνω από 84 χιλιάδες δολάρια την ημέρα, από περίπου 63 χιλιάδες από την αρχή του έτους – όχι πολύ μακριά από τα επίπεδα του πάνω από 100 χιλιάδες δολάρια την ημέρα που είχαμε ξαναδεί πριν την ύφεση στην αγορά δεξαμενοπλοίων το 2008.
Οι γνώστες της βιομηχανίας λένε ότι τα επιτόκια για την ενοικίαση πλοίων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα – γνωστά ως χρονοναυλώσεις – έχουν αυξηθεί από μερικές χιλιάδες δολάρια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα σε πάνω από 40 χιλιάδες δολάρια την ημέρα, και είναι μια σχεδόν διπλάσια τιμή από την αντίστοιχη πέρυσι.
Με το κύμα χρονοναυλώσεων των τελευταίων ημερών, οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, λένε πηγές της αγοράς.
Πολλά από τα πλοία που σήμερα χρησιμοποιούνται ως πλωτές μονάδες αποθήκευσης είναι παλαιότερης ηλικίας και λιγότερο αποδοτικά σε καύσιμα, τα οποία οι εταιρείες πετρελαίου είναι λιγότερο πρόθυμες να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά αργού. Τουλάχιστον τρία είναι άνω των 15 ετών. Με τη χρήση παλαιότερων πλοίων, οι έμποροι πετρελαίου ήταν σε θέση να νοικιάζουν VLCCs για λιγότερο από 40 χιλιάδες δολάρια την ημέρα.
Οι πλοιοκτήτες δεξαμενοπλοίων προτιμούν επίσης να εμπορεύονται τα πιο σύγχρονα πλοία τους, αντί της επιλογής για πλωτές μονάδες αποθήκευση, αφού η ακινησία χειροτερεύει συνήθως την κατάσταση των πλοίων. Έτσι, η χρησιμοποίηση των μεγαλύτερων πλοίων για αποθήκευση θεωρείται ως ένα όφελος για τους πλοιοκτήτες δεξαμενοπλοίων.
“Κάθε πλοίο που τοποθετείται εκτός εμπορικών συναλλαγών και δένεται ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης θα είναι κάτι θετικό για την ισορροπία της αγοράς δεξαμενόπλοιων αργού – επιφέροντας κέρδη κατά τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο αναλυτής της Arctic Securities Erik Nikolai Stavseth.

e-nautilia.gr

Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση οφείλει να είναι οικολογική



Η ομάδα των Πράσινων/ΕΕΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε στις 15 Ιανουαρίου την πρότασή της για μια Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ένωση, εν αναμονή και των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν τον ερχόμενο μήνα. Καθώς πρόκειται να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες της δεκαετίας, η Ενεργειακή Ένωση, σύμφωνα με τους Πράσινους, πρέπει να δώσει έμφαση στην εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, επικεντρώνοντας στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ασφαλούς και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι δήμοι θα έχουν μια πραγματική ευκαιρία να διατυπώσουν τη γνώμη τους και να αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας. Μια τέτοια πρόταση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποκτήσουν σχεδόν το 100% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050 και θα εξασφαλίσει ότι τα οφέλη θα διαχυθούν σε ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό θα δημιουργήσει εξάλλου υψηλής ποιότητας πράσινες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την οικονομία και θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης της για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν αυτές τις προτάσεις, με φιλόδοξους ενδιάμεσους στόχους αλλά και ολοκληρωμένα σχέδια για την αναζωογόνηση και διαφοροποίηση της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας στις περιοχές που έχουν βασιστεί στον λιγνίτη.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φ. Γκανούλης δήλωσε σχετικά: Για την Ελλάδα θέσαμε έναν φιλόδοξο στόχο: «ένα ενεργειακό μοντέλο που θα απομακρύνεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση εντός 20 ετών και θα στηρίζεται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εξοικονόμηση». Η θέση μας αυτή, μαζί με άλλες 21 προγραμματικές θέσεις, όπως προέκυψαν από το πρόσφατο συνέδριό μας, έγινε δεκτή από το ΣΥΡΙΖΑ κατά τις συζητήσεις εκλογικής συνεργασίας. Αυτό σημαίνει μια ισχυρή δέσμευση για την ενεργειακή μετάβαση και στην Ελλάδα, σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια μετάβαση συνδέεται και με μια έμφαση στην κοινωνική-συνεργατική οικονομία. Θα δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, ενώ θα αναζωογονήσει τις τοπικές κοινότητες και την οικονομία. Θα συμβάλει σημαντικά και στη βελτίωση των δημοσιονομικών μας, αφού η Ελλάδα δαπανάει πάνω από 17-20 δις για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων ετησίως. 

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο



Η πρόσφατη ανατροπή στην ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη θέση χιλιάδων οφειλετών δανείων σε ελβετικό φράγκο, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία για την προστασία τους.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες από δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν επιστρέψει ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου, λόγω των αλλαγών της ισοτιμίας από το 2009, σήμερα οφείλουν πολύ περισσότερα από όσα δανείστηκαν.
Οι ευθύνες των ελληνικών τραπεζών που επέλεξαν να προωθήσουν τα προϊόντα αυτά είναι τεράστιες. Βομβαρδίζοντας με διαφημιστικά μηνύματα τους καταναλωτές, έδιναν έμφαση στο χαμηλό επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων, παραλείποντας να ενημερώσουν για τους κινδύνους από μια τέτοια υπηρεσία. Στην ουσία, τα δάνεια σε ξένο νόμισμα έχουν επενδυτικό χαρακτήρα, με συναλλαγματικούς κινδύνους που δεν είναι σε θέση να υπολογίσει ο μέσος καταναλωτής. Αντίθετα, οι καταναλωτές προσδοκούν να επιστρέψουν το κεφάλαιο που έλαβαν, συνήθως για την αγορά του σπιτιού τους, πλέον του τόκου.
Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση από ένα πλέγμα νόμων και πράξεων της Τράπεζα της Ελλάδας, όχι μόνο να επισημάνουν αλλά και να κάνουν αντιληπτούς στους καταναλωτές τους κινδύνους από μια πιθανή διατάραξη της ισοτιμίας, φέροντας ακόμα και παραδείγματα τέτοιων δυσμενών εξελίξεων. Αν γνώριζαν τα ρίσκα που αναλαμβάνουν, οι περισσότεροι δανειολήπτες θα επέλεγαν να δανειστούν σε ευρώ, με το αντίστοιχο κυμαινόμενο επιτόκιο.
Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις επερχόμενες εκλογές οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, στην κατεύθυνση ακριβώς της αναδρομικής αποκατάστασης της αποπληρωμής και εξόφλησης του δανείου τους με βάσει το κεφάλαιο που πραγματικά έλαβαν σε ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θα παρακολουθεί το ζήτημα αυτό και θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειοληπτών.   

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Με   εκπροσώπους κοινωνικών φορέων συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ  Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης. Ο  επόμενος σταθμός της προεκλογικής περιοδείας του περιλαμβάνει τα βορειόχωρα της Χίου 

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

                                                                            
Χιώτισσες και Χιώτες,

Η επιλογή της συμμετοχής μου στο τοπικό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με τιμά ιδιαίτερα.  Να συγχαρώ και τους συνυποψήφιους μου για την αυτοδίκαιη ή επιλεγμένη συμμετοχή τους.  Όσο όμως τιμητική είναι αυτή η συμμετοχή μου, πολύ περισσότερο νιώθω την ευθύνη που απορρέει από αυτήν. Θέλω να πιστεύω πως το ίδιο νιώθουν και εκείνοι και πρωτίστως πρέπει να καταλάβουμε όλοι και να αποδείξουμε στους οπαδούς μας πως είμαστε εδώ ενωμένοι σαν μια γροθιά για να δώσουμε έναν ηθικό, έντιμο και καθαρό αγώνα, που πρωταρχικό και ασυμβίβαστο στόχο έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για την παράταξη και δευτερευόντως την προσωπική μας επιτυχία. Για μένα τουλάχιστον αυτό ισχύει απαράβατα, αφού οι συγκυρίες της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας στην πατρίδα μας, δεν είναι πρόσφορες για πειραματισμούς και ακυβερνησία, όταν μάλιστα μετά από τόσες θυσίες μπορούμε να είμαστε όρθιοι.
Εκφράζω ανεπιφύλακτα την αντίθετη άποψη μου στην διεξαγωγή των εκλογών κάτω από τις παρούσες συνθήκες, που καταδεικνύουν πώς ο πατριωτισμός υποβαθμίζεται έναντι της εξουσιολαγνείας των κομμάτων.

 Θεωρώ πως η έκβαση αυτής της εκλογικής διαδικασίας πανελλαδικά θα βασιστεί σ’ ένα πεντάγωνο που εμπερικλείει τις λέξεις πυλώνες ΑΛΗΘΕΙΑ – ΟΡΓΗ – ΦΟΒΟΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ – ΕΛΠΙΔΑ.
Συνοπτικά:
ΑΛΗΘΕΙΑ: Γιατί είναι ψέμα ότι υπόσχεται οιοσδήποτε, αφού ακόμα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά είμαστε εύθραυστοι. Η Αλήθεια είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, για να ολοκληρωθεί το νοικοκύρεμα του κράτους.  
ΟΡΓΗ: Γιατί σαν  καταιγίδα, τα οριζόντια μέτρα φορολογίας έπεσαν επί δικαίων και αδίκων, επί νοικοκυραίων και αρπαχτικών, χωρίς να επιβληθεί καμία τιμωρία στους κλέφτες και να επιστραφούν τα κλεμμένα.
ΦΟΒΟΣ: Γιατί κάποιοι απ’ όλες τις πλευρές τον καλλιεργούν με διαφορετική αφετηρία, ενώ όλοι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει περίπτωση  να μην χορέψει κανείς το χορό που θα επιβάλλουν οι δανειστές. Ο μόνος φόβος που υπάρχει κατά την άποψη μου αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι πολλές και διαφορετικές συνιστώσες του που ή θα τον ρίξουν αν ακολουθήσει τον χορό ή θα τον αναγκάσουν σε καταστροφικές αποφάσεις αν δεν συναινέσει. 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Γιατί δεν υπάρχει καμία εκτός Ευρώπης και γιατί προοπτική υπάρχει μόνο αν σκεφτόμαστε πατριωτικά, εθνικά και ενωτικά  πάνω από τον ατομισμό μας. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΧΙΟ , ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

Ο υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ Χίου κ. Γιάννης Ξενάκης έδωσε σήμερα  Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Ελληνικό Κάστρο την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι των ΜΜΕ της Χίου.

Ο κος Ξενάκης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στα εξής σημεία:
-          «Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά σεμνά και ταπεινά, χωρίς να χάσουν ίχνος από την αξιοπρέπειά τους, παράγουν έργα και αφήνουν το στίγμα τους στις τοπικές κοινωνίες.»
-          Η σημερινή συνέντευξη αποτελεί και την προεκλογική του ομιλία.
-          «Το ποσό που θα ξόδευα γι’ αυτές τις φιέστες θα το διαθέσω στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.»
-          Ειδικότερα, στις προγραμματικές του δηλώσεις σχετικά με τη Χίο ανέφερε πως:
*        Προτεραιότητα είναι η λειτουργία και χρήση των έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στη Χίο.
*        Η ολοκλήρωση και απόδοση για χρήση των έργων που είναι υπό κατασκευή.
*        Ο σχεδιασμός, η ένταξη και η υλοποίηση έργων υποδομής που θα είναι προωθητικοί άξονες για το νησί.
*        Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θεσμικών φορέων.
*        Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
*        Η δημιουργία σταθερών πάνω στις οποίες θα μπορεί ο επιχειρηματίας και ο απλός πολίτης να προγραμματίζει την επιχείρηση του και τη ζωή του.

Υποσχέθηκε δε, πολλή και μεθοδευμένη δουλειά και διεκδίκηση για τον τόπο μας και δεσμεύτηκε να είναι ασυμβίβαστος με ό,τι είναι αντίθετο με το συμφέρον της πατρίδας μας, του τόπου μας και των αρχών του και να προφυλάξει τους πολίτες από αυθαιρεσίες και νομοθετήματα που θα είναι εις βάρος του Ελληνικού λαού. 

Βενζίνη με 1ευρώ και πετρέλαιο θέρμανσης με 0,80 βλέπουν έως τον Μάρτιο στελέχη της αγοράς


Βενζίνη με ένα ευρώ και πετρέλαιο θέρμανσης με 80 λεπτά το λίτρο «βλέπουν» στελέχη της αγοράς, ως αποτέλεσμα της «κατρακύλας» των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Ακόμη, εκτιμούν πως έως το τέλος Μαρτίου το αργό θα υποχωρήσει ακόμη και στα 40 δολάρια το βαρέλι, συμπαρασύροντας το κόστος για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ του «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Δείτε αναλυτικότερα το σχετικό δημοσίευμα:
ETYPOS 1801 VENZINIΠηγή: «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: Ποιοι είναι 695 επίορκοι που απολύθηκαν το 2014 – Μεταξύ τους παιδόφιλοι, κλέφτες, κοπανατζήδες & πλαστογράφοι


Επιπλέον 133 υπάλληλοι απολυθηκαν από το δημόσιο τομέα, για ποινικούς ή πειθαρχικούς λόγους, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει πλέον σε τετράμηνη βάση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα οποία αποδεικνύουν ότι έχει ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη στη Δημόσια Διοίκηση και έχουν επιταχυνθεί επιτάχυνση οι πειθαρχικές διαδικασίες.
Ανάμεσα τους είναι εκπαιδευτικός ο οποίος προέβη σε ασέλγεια επί μαθητή που παρέδιδε ιδιαίτερο μάθημα, προϊσταμένη οικονομικής υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς υπεξαίρεσε χρήματα και πλαστογράφησε υπογραφές, υπάλληλος υπουργείου, για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων για 944 ημέρες, εφοριακός για κατ’ εξακολούθηση απιστία κατά του δημοσίου με ιδιαίτερα τεχνάσματα, εκδίδοντας πλαστές φορολογικές ενημερότητες και αλλοίωσε ατομικά δελτία χρεών εταιρίας.
«Πριν από ενάμιση χρόνο το ΥΔΜΗΔ έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. Με πληθώρα οριζόντιων ελέγχων, θεσμικά μέτρα, σωστό συντονισμό και πλήρη εποπτεία, το πρόγραμμα έφερε σημαντικά αποτελέσματα και εδραίωσε την αντίληψη ότι η εποχή της ατιμωρησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Συνολικά, το 2014, μέσα από την ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι. Τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομανκρυνθεί για τους ίδιους λόγους, συνολικά 351 υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα:
● 77 το 2011
● 133 το 2012
● 218 το 2013
pinakas b 1801
Οι συστηματικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες (Ιούλιος 2013 – Δεκέμβριος 2014), οδήγησαν εκτός Δημοσίου, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, συνολικά 828 υπαλλήλους, όταν από τις αρχές του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2013,  το αμέσως προηγουμένο δηλαδή παρόμοιο χρονικό διάστημα, απολύθηκαν για τους ίδιους λόγους μόλις 160 υπάλληλοι.
pinakas a 1801

Ενδεικτικές περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν απολυθεί από το Δημόσιο από τις αρχές του έτους:
1. Υπάλληλος Δήμου, ο οποίος έλαβε χρηματικό ποσό – “φακελάκι” προκειμένου να μην βεβαιώσει και επιβάλλει πρόστιμο λόγω αναληθούς βεβαιώσεως ύψους.
2. Ιατρός του πρώην ΙΚΑ, ο οποίος ανέγραψε σε ασφαλισμένους ορθοπεδικά είδη πρόσθετης περίθαλψης που δεν ήταν αναγκαία με αποτέλεσμα να ζημιώσει το φορέα ασφάλισης τους.
3. Υπάλληλος πολεοδομίας λόγω υποβολής ανακριβούς δηλώσεως περιουσιακών στοιχείων.
4. Δόκιμος υπάλληλος περιφερειακής υπηρεσίας υπουργείου που υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την υπηρεσία του για πάνω από 22 ημέρες. Συγκεκριμένα ο εν λόγω υπάλληλος έκανε συστηματική χρήση αναρρωτικών αδειών άνω του επιτρεπτού ορίου.
5. Εκπαιδευτικός που αρνήθηκε να προσέλθει σε εξέταση στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή και ο οποίος απουσίαζε για χρονικό διάστημα 120 ημερών από τα καθήκοντα του, άνευ αδείας.
6. Εκπαιδευτικός διευθυντής Σχολικής μονάδας ο οποίος δυσχέρανε τον έλεγχο πλαστών πιστοποιητικών αγγλικής, εκπαιδευτών της περιφέρειας του.
7. Εφοριακός για κατ’ εξακολούθηση απιστία κατά του δημοσίου με ιδιαίτερα τεχνάσματα, εκδίδοντας πλαστές φορολογικές ενημερότητες και αλλοίωσε ατομικά δελτία χρεών εταιρίας.
8. Προϊσταμένη οικονομικής υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς υπεξαίρεσε χρήματα και πλαστογράφησε υπογραφές.
9. Εκπαιδευτικός για χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπή ή ανάξια υπαλλήλου διαγωγής εντός υπηρεσίας και παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς βρέθηκε στην κατοχή της μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
10. Υπάλληλος Δήμου που λόγω αμέλειας και ατελούς τέλης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, άσκηση εργασίας ή έργου χωρίς προηγούμενη άδεια της αρχής και φθοράς υλικών της υπηρεσίας του.
11. Υπάλληλος κεντρικής υπηρεσίες υπουργείου για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων για 169 ημέρες.
12. Υπάλληλος Δήμου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα καθώς που επί δύο και πλέον έτη εξέδιδε βεβαιώσεις στις οποίες ανέγραφε ψευδώς ότι αλλοδαποί υπέβαλλαν εμπροθέσμως αιτήσεις για ανανέωση άδειας παραμονής και σχετικά πλήρη δικαιολογητικά με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του παράνομο περιουσιακό όφελος λαμβάνοντας χρηματικά ωφελήματα για την έκδοση των εν λόγω βεβαίωσεων ύψους 500.000 ευρώ.
13. Υπάλληλος υπουργείου που υπέπεσε σε σειρά σοβαρών ποινικών αδικημάτων (πλαστογραφία, υπεξαίρεση, παράβαση υπαλληλού καθήκοντος, απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους του ιδίου) και υπεξαίρεσε 22.000 ευρώ από συλλογικά όργανα.
14. Εκπαιδευτικός ο οποίος παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα επ’ αμοιβή και προέβη σε ασέλγεια επί μαθητή που παρέδιδε ιδιαίτερο μάθημα.
15. Υπάλληλος υπουργείου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και αναξιοπρεπή συμπεριφορά, για εκποίηση ακινήτων που άνηκαν στο δημόσιο, σε ιδιώτες.
16. Υπάλληλος υπουργείου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και αναξιοπρεπή συμπεριφορά καθώς έλαβε το ποσό των 30.000 ευρώ από ιδιωτική εταιρία προκειμένου να επισπεύσουν την επιστροφή ΦΠΑ, ποσού 473.270 ευρώ.
17. Υπάλληλος υπουργείου, για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, αποδοχή υλικής εύνοιας ή ανταλλάγματος για το χειρισμό υπόθεσης καθώς χρηματίστηκε με μεγάλο ποσό προκειμένου να προβεί σε πράξη λύσης εξώδικής διαφοράς, μειώνοντας το προβλεπόμενο πρόστιμο της εταιρίας.
18. Υπάλληλος υπουργείου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, καθώς χρηματίστηκε με 50.000 ευρώ από επιχειρηματία απειλώντας τον ότι εάν δεν του κατέβαλλε το ποσό θα επέβαλλε στην επιχείρηση του πρόστιμο ύψους 700.000 ευρώ.
19. Υπάλληλος υπουργείου, για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων για 944 ημέρες.
20. Υπάλληλος Δήμου για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, καθώς δεν απέδωσε στο Δήμο που υπηρετούσε ποσό ύψους 45.000 ευρώ, τα οποία παρακράτησε.
21. Προϊστάμενος Δασονομείου που αμέλησε να εκπληρώσει εγκαίρως τα καθήκοντα του, αρνήθηκε να εκτελέσει την υπηρεσία του και παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας, καθώς αν και είχε την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου, δεν συνέταξε τις σχετικές εκθέσεις, δεν πραγματοποίησε αυτοψία και δεν υπέβαλλε στο Δασαρχείο την προβλεπόμενη αναφορά για να διαβιβασθεί στον Εισαγγελέα, ενώ γνώριζε ότι υπήρχαν δασικές παραβάσεις, και παρέλειπε συστηματικά σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων να προβεί στις επιβαλλόμενες ενέργειες του.


aftodioikisi.gr

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο – Τι αλλαγές θέλει να φέρει σε ενδεχόμενη ανάληψη εξουσίας


Μικρό κυβερνητικό σχήμα, ανάκτηση σχέσης εμπιστοσύνης  δημοσίων υπαλλήλων και κεντρικής διοίκησης, τέλος στις απολύσεις στο Δημόσιο και αποκατάσταση των «αντισυνταγματικά απολυμένων» είναι μερικές από τις επίσημες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
«Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τις οποίες ουδέποτε αντιμετώπισαν οι μνημονιακές κυβερήσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε αντίθεση με τη μνημονιακή πολιτική, τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και της Τρόικας, που είναι εμμονικά προσανατολισμένη στις οριζόντιες περικοπές και στην επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, σεβόμενος τους δημοσίους υπαλλήλους και βάζοντας τέλος στις πρακτικές της γενικευμένης διαφθοράς, της κακοδιοίκησης, της έλλειψης συντονισμού και σχεδιασμού και ισχυροποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που εγγυώνται την τήρηση της νομιμότητας τόσο στο εσωτερικό του κράτους όσο και στην αγορά», τονίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.
Στο τραπέζι της σχετικής συζήτησης του κόμματος έχουν τεθεί πολλές προτάσεις, μερικές από τις οποίες χαρακτηρίζονται «δύσκολα υλοποιήσιμες». Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση να καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις και να επανασυσταθούν όσες κριθεί ότι χρειάζονται στους οργανισμούς του Δημοσίου, με εγγυημένη τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση.
Προς το παρόν πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει έτοιμο το σχέδιό του για τις κύριες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Στο επίκεντρο των αλλαγών, φέρεται να βρίσκονται ριζικές μεταρρυθμίσεις, από τις δομές έως το προσωπικό. Κύριοι διαμορφωτές του προγράμματος του κόμματος για το δημόσιο τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Αλέξης Μητρόπουλος, Σταύρος Κοντονής και Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με το κόμμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους παρακάτω τομείς:
1. Δομές, Λειτουργίες και Προσωπικό
2. Διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης
3. Καταπολέμηση της μεγάλης Διαφθοράς και της Διαπλοκής
4. Ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών
Ανα τομέα:
1. Δομές Λειτουργίες και Προσωπικό
Η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης εκκινεί από τον μετασχηματισμό των δομών και των λειτουργιών της και την εμπιστοσύνη στο προσωπικό της. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει τα παρακάτω μέτρα:
• Αλλαγή της δομής της Κυβέρνησης (με συγχώνευση υπουργείων, κατάργηση κυβερνητικών οργάνων) για τον καλύτερο συντονισμό και τον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία. Κυβέρνηση συλλογική, λειτουργική και αποτελεσματική.
•Κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών όργανων που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης. Διατήρηση της κυβερνητικής επιτροπής για τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής
• Αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προώθηση της στελέχωσης των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων
• Κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
• Κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.
• Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων.
• Κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.
2. Διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης
Βασικό πρόβλημα των πολιτών είναι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις, η πολυνομία, που στην πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία εξουσίας και συντήρησης της διαφθοράς. Στόχος των μεταρρυθμυστικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η τυποποίση των διαδικασιών, η διαφάνεια, η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών στη σχέση τους με τη δημόσια διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορούν
• Τον περιορισμό της φυσικής επαφής διοίκησης και διοικουμένου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς με την αναβάθμιση των ΚΕΠ (μετατροπή σε Πολυδύναμα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και Επιχειρήσεων) και τη δημιουργία τμημάτων εξυπηρέτησης πολιτών (front desk σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες).
• Εισαγωγή της ηλεκτρονικής Κάρτας για κάθε πολίτη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση
• Κατάργηση του πλήθους δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων. Στη θέση του προληπτικού ελέγχου εισάγουμε τον κατασταλτικό έλεγχο με αυστηροποίση των κυρώσεων σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων.
• Συγκρότηση ειδικού γραφείου κωδικοποίησης της νομοθεσίας υπό την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων με εξασφάλιση εξασφαλίζουμε της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην νομοθεσία όπως αυτή κάθε φορά ισχύει.
3. Καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και της διαπλοκής – Σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών κομμάτων – οικονομικής ολιγαρχίας/ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Τραπεζών.
Για τα πολιτικά κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:
• Να αναμορφώσει το πλαίσιο του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης
• Να προωθήσει τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων
Για τα ΜΜΕ:
• Ενεργοποιούμε άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:
(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και
(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.
• Προκηρύσσουμε από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.
Για τις δημόσιες συμβάσεις
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφορράς, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της νόθευσης του ανταγωνισμού σεβόμενη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται μεταξύ άλλων
• Η ενίσχυση των θεσμών κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια καθώς και η αυστηροποίηση των όρων σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων
• Η διαμόρφωση αντικειμενικού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών ώστε να μπει τέλος στις φωτογραφικές προκηρύξεις.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει δικαιοσύνη:
• Συστηματοποιούμε τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία
• Διασφαλίζουμε την άμεση επανόρθωση της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου, στις περιπτώσεις «αμαρτωλών» συμβάσεων.
• Καταργούμε τις αντισυνταγματικές και προσβλητικές για τη δημοκρατία διατάξεις που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι ασυλίες αυτές είναι η ομολογία ενοχής του Μνημονιακού κατεστημένου και των λειτουργών του, που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.
4. Ισχυροποίση των ελεγκτικών μηχανισμών
Για να μπει βάζει τέλος στην αναξιοπιστία, στην παρανομία, στην κακοδιοίκηση, στη διαφθορά, στην παρακμή είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Τήρηση της νομιμότητας παντού. Κράτος Δικαίου παντού. Ενοποιούμε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.
Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:
• Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας.
• Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
• Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες ώστε να προσδιοριστεί το ποσό της αφορολόγητης ύλης για την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.



aftodioikisi.gr