Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

«Στο Γραφείο του Υφυπουργού ‎Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νότη Μηταράκη δεν έχει προσληφθεί συνεργάτης με πλαστό πιστοποιητικό. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε εργαζόμενο του Υπουργείου ο οποίος είχε προσληφθεί προγενέστερα και διατέθηκε στο Γραφείο μας ως κλητήρας, διάθεση η οποία έχει ήδη διακοπεί. Τονίζεται ότι ο κ. Μηταράκης δεν εποπτεύει τη Διεύθυνση Διοικητικού και δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα προσωπικού.

Η εκ των υστέρων, δήθεν αποκάλυψη, είναι εκ του πονηρού και πάντως συνεπής με τις τακτικές συκοφάντησης που έχει επιλέξει η συγκεκριμένη εφημερίδα». - See more at: http://mitarakis.gr/drasi/1195/apantisi-sti-dimokratia-kaneis-sunergatis-den-exei-proslifthei-me-plasto-ptuxio#sthash.Y6EznAuX.dpuf

Το κόλπο του Δημοσίου για απευθείας αναθέσεις: Ο χειμώνας «βαφτίζεται» απρόβλεπτο γεγονός και ακυρώνεται ο διαγωνισμός – Ποιοι είναι οι… πρωταθλητές


Απίστευτα και όμως… ελληνικά τεχνάσματα μηχανεύονται κρατικοί φορείς, ώστε να παρακάμψουν το νόμο για τις προμήθειες και να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις, προκειμένου να πάρουν έγκριση, όπως προκύπτει από τα αιτήματα που καταθέτουν στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
Έξι στα δέκα αιτήματα αυτού του είδους απορρίπτονται, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τα βασικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα εκείνο του απρόβλεπτου γεγονότος που προκαλεί εξαιρετικά κατεπείγουσες ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ακριτικού δήμου της Θράκης το οποίο αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η «Καθημερινή». Ο συγκεκριμένος δήμος ζήτησε να προμηθευτεί με απευθείας ανάθεση καύσιμα για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων, το οποίο απορρίφθηκε όμως γιατί η έλευση του χειμώνα σαφώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόβλεπτο γεγονός.
Συνήθης πρακτική είναι επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, έργα να εμφανίζονται ως συμπληρωματικά, προκειμένου να ανατεθούν απευθείας, ενώ στην πραγματικότητα είναι καινούρια. Οπως το αίτημα υπουργείου για συμπληρωματική, όπως τη χαρακτήριζε, μελέτη για έργο κατασκευής φράγματος, αλλά απορρίφθηκε γιατί αυτή προέβλεπε την κατασκευή του φράγματος σε άλλη θέση.
Συχνά είναι και τα αιτήματα να γίνουν απευθείας αναθέσεις γιατί οι διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν κηρύχθηκαν άγονοι, αλλά η ΕΑΑΔΣΥ διαπιστώνει ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχαν τηρηθεί σωστά οι όροι των διαγωνισμών. Κάτι που μπορεί να οφείλεται σε πλημμελή γνώση της νομοθεσίας, αλλά ταυτόχρονα κινεί υποψίες για το αν πρόκειται για σκοπιμότητα καθώς παρατηρείται συχνά η επανάληψή του όχι μόνο από μικρούς ΟΤΑ, αλλά και από υπουργεία και περιφέρειες.
Οι «πρωταθλητές» στις απευθείας αναθέσεις είναι τα νοσοκομεία και οι δήμοι. Μάλιστα, για να περιοριστεί το φαινόμενο διαφθοράς στο χώρο των προμηθειών στην Υγεία, η ΕΑΑΔΣΥ έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, για την αναμόρφωση του νομικού συστήματος.


aftodioikisi.gr

Υπ. Υποδομών: Τα φανάρια αλλάζουν- Πώς θα γίνουν ο «Σταμάτης» και ο «Γρηγόρης»


Στο υπουργείο Υποδομών εξετάζουν την πιθανότητα εγκατάστασης αντίστροφης μέτρησης στα φανάρια των πεζών αλλά και το σενάριο επέκτασης της χρήσης συστημάτων LED και στους φωτεινούς σηματοδότες της χώρας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η μονάδα αντίστροφης μέτρησης για πεζούς είναι μια ηλεκτρονική συσκευή οπτικού σήματος η οποία συνδέεται με τον φωτεινό σηματοδότη πεζών και απεικονίζει με φωτεινά αριθμητικά ψηφία το εκάστοτε υπολειπόμενο χρονικό διάστημα πριν από την εκπνοή της διάρκειας κάθε χρωματικής ένδειξης του σηματοδότη.
«Τα οφέλη, αλλά και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις θα εκτιμηθούν και θα αξιολογηθούν σε σχέση με το σύνολο των στόχων για τις μεταφορές, δηλαδή το περιβάλλον, την οδική ασφάλεια, την οικονομία, την προσβασιμότητα» αναφέρεται.
«Παράλληλα, θα αξιολογηθούν και άλλα στοιχεία εφαρμογής εξοπλισμού συστημάτων αντίστροφης μέτρησης, όπως χρώμα ενδείξεων (λευκό ή ίδιο χρώμα με την εκάστοτε φωτεινή ένδειξη του σηματοδότη), θέση εγκατάστασής τους στον σηματοδότη (όπως για παράδειγμα πάνω από τα πεδία του σηματοδότη πεζών ή στο πλάι), προσδιορισμός ένδειξης (κόκκινο ή πράσινο μόνο ή και τα δύο). Αντικείμενο της αξιολόγησης θα αποτελεί και η βέλτιστη εμφάνιση του αντίστροφου καταμετρητή, ανάλογα και με τις προτιμήσεις των χρηστών» σημειώνεται στην ίδια απόφαση.
Συγχρόνως, συνεχίζει, θα εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τη βέλτιστη θέση τοποθέτησής τους στον ιστό των σηματοδοτών με γνώμονα αφενός την ορατότητά τους από τους πεζούς και αφετέρου να μη δημιουργείται σύγχυση στους οδηγούς, καθώς και σε σχέση με τις τελικές ενδείξεις της μονάδας αντίστροφης μέτρησης.
Στο μεταξύ, με άλλη απόφασηανατέθηκε το έργο «Μελέτη φωτοτεχνικών απαιτήσεων για τους φωτεινούς σηματοδότες ανά την ελληνική επικράτεια» στο Εργαστήριο Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο θα αναλάβει να διερευνήσει τις απαιτήσεις των φωτεινών σηματοδοτών τύπου LED.


aftodioikisi.gr

Στα… θρανία για την αξιολόγηση 127.000 εκπαιδευτικοί


Ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους η διαδικασία για τους διευθυντές και τους προϊστάμενους. Από τον Ιανουάριο ξεκινά η αξιολόγηση 127.000 καθηγητών και δασκάλων.
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όλων των δημόσιων σχολείων.
Πρόκειται για μια διαδικασία «μαμούθ» με δεδομένο ότι αφορά έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο, που φτάνει κοντά στα 127.000 άτομα και η οποία είχε… παγώσει για πάνω από 30 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1982.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις αρχές της νέας χρονιάς θα «χτυπήσει το κουδούνι» και για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών, καθώς έως το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η προτελευταία «φάση» της αξιολόγησης η οποία αφορά τους διευθυντές σχολείων δευτεροβάθμιας, τους προϊσταμένους σχολείων πρωτοβάθμιας και τους προϊσταμένους τμημάτων (ειδικής αγωγής, αγωγής υγείας κ.α).
Προτεραιότητα θα έχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα δηλώσουν ότι εθελοντικά συμμετέχουν στις σχετικές διαδικασίες και θα καταθέσουν αίτηση προτεραιότητας καθώς και εκείνοι που θα θελήσουν να επιλεγούν σε θέσεις ευθύνης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπου.
Με δεδομένο ότι η ώρα της κρίσης πλησιάζει, πληθαίνουν οι αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών οι οποίοι μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) καλούν τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές σχολείων και τους σχολικούς συμβούλους να μην συμμετάσχουν σε καμία διαδικασία με την οποία υλοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση.
Από την πλευρά του όμως ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε στο «Έθνος» ότι «παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν η αξιολόγηση θα γίνει. Εμείς προχωράμε κανονικά όλες τις σχετικές ενέργειες και πιστεύω ότι με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και για τους εκπαιδευτικούς».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

aftodioikisi.gr

Tι αλλάζει με το ν/σ του ΥΔΜΗΔ για τα «Ανοιχτά Δεδομένα» – Ρυθμίσεις για προϋπολογισμούς ΟΤΑ & έλεγχο πλαστών


Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.  θεσμοθετώντας σημαντικές αλλαγές:
Ειδικότερα, με το νέο νόμο η Ελλάδα όχι μόνο προσαρμόζεται στην  Οδηγία της Ε.Ε. 2013/37 «σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα», αλλά καθιερώνεται η αρχή της εξ ορισμού ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας.
Η αρχή αυτή έγκειται στο ότι:
– Τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα που κατέχει η διοίκηση είναι κατ’ αρχήν ανοικτά και προσβάσιμα στους πολίτες
– Ο αποκλεισμός της πρόσβασης και η περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του Δημόσιου Τομέα δεν δικαιολογείται για λόγους σκοπιμότητας, αλλά μόνο για λόγους νομιμότητας
– Η διοίκηση οφείλει να αιτιολογεί ειδικώς τις περιπτώσεις στις οποίες δεν διαθέτει για περαιτέρω χρήση τα δεδομένα που κατέχει
– Η περαιτέρω χρήση των δεδομένων, εφόσον θεωρείται αναγκαίο, μπορεί να επιτρέπεται με καθεστώς γενικής ή ειδικής άδειας.
Με το συγκεκριμένο νόμο ενισχύεται η συμμετοχή, η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος και αφ’ ετέρου προωθείται η επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις, ιδίως οι νεοφυείς και όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα των νέων τεχνολογιών, έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη ώστε  να αναπτύξουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Εξοικονόμηση 40 δισ. – Ποιοι οφελούνται
Όπως τονίζει σε ανακοίνωση του το ΥΔΜΕΔ, «η ανοιχτή διάθεση δεδομένων θα ωφελήσει συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, συμβάλλοντας μεσοπρόθεσμα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Ανοικτά Δεδομένα» εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δις ευρώ για την Ε.Ε., καθώς και σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που θα ξεπερνά τα  3 τρις δολάρια, σε επτά διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας (εκπαίδευση, μεταφορές, καταναλωτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη) σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει.
Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες πληθυσμού που θα ωφεληθούν με πρακτικό τρόπο από τη χρήση των ανοιχτών δεδομένων, είναι:
– Η διάθεση στοιχείων προσβασιμότητας μειώνει τα εμπόδια για εργασία, ταξίδια και τουρισμό για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ομοίως, η ψηφιακή διάθεση των δημόσιων πληροφοριών σε ανοιχτά πρότυπα επιτρέπει την ευχερή μετατροπή σε κώδικα Braille
– Από τα ανοικτά δεδομένα ωφελείται παράλληλα και ο γενικός πληθυσμός. Έτσι, η διάθεση δεδομένων σχετικά με τις δημόσιες μεταφορές, ειδικά δεδομένων πραγματικού χρόνου, αυξάνει τόσο τον αριθμό των επιβατών όσο και το διαθέσιμο χρόνο τους
– Οι καταναλωτές μπορούν ομοίως να ωφεληθούν. Η ανάπτυξη εφαρμογών που ενισχύσουν την έρευνα αγοράς, οδηγεί μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό σε μείωση τιμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τιμές των «σούπερ μάρκετ», οι τιμές βενζίνης, καθώς και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων.
Και τρεις ακόμη αλλαγές
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και τρεις ακόμη αλλαγές:
1) Η εκτέλεση των προϋπολογισμών των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, πρέπει να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα τους κατά κανόνα σε πραγματικό χρόνο και να παρέχει αναλυτικές καταστάσεις και για το σκέλος των εσόδων και για το σκέλος των εξόδων ανά κωδικό αριθμό εσόδου ή εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης μπορεί να αξιολογεί και να έχει πλήρη γνώση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα.
2) Καθιερώθηκε η υποχρεωτική ανάρτηση στο αναβαθμισμένο «πρόγραμμα Διαύγεια» για όλες τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (μεταξύ των οποίων και οι ΜΚΟ), τα σωματεία, τα ιδρύματα και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς, οι οποίες επιχορηγούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσό άνω των 3.000 ευρώ ετησίως. Κάθε ένας από τους ανωτέρω φορείς οφείλουν να αναρτούν αναλυτική κατάσταση διάθεσης των επιχορηγήσεων που έλαβαν.
3) Καθιερώθηκε η διαδικασία του υποχρεωτικού και αυτεπάγγελτου ελέγχου της γνησιότητας όλων των δικαιολογητικών που υποβάλλονται για κάθε νέο διορισμό ή πρόσληψη. Για όλους τους υπαλλήλους, μόνιμους και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, σε όλο το Δημόσιο και για όλους τους τρόπους πρόσληψης. Για τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους καθιερώθηκε ο αυτεπάγγελτος έλεγχος της γνησιότητας των δικαιολογητικών με αφορμή συγκεκριμένη σοβαρή υπηρεσιακή μεταβολή (μετάταξη ή μεταφορά) ή με την παραίτηση από την υπηρεσία.

aftodioikisi.gr

Μνημόνιο light: Απολύσεις με… «σύνεση


«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το πρόγραμμα προσαρμογής και ο έλεγχος θα συνεχιστούν, με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική μορφή. Στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε η λειτουργία ενός μηχανισμού προληπτικής γραμμής πίστωσης που θα έχει διάρκεια ενός έτους, θα προϋποθέτει δύο αξιολογήσεις ανά εξάμηνο, το ΔΝΤ θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ τα κεφάλαια θα διατεθούν από περίσσευμα των 11 δισ του ΤΧΣ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εκτίμηση είναι ότι θα μείνουν αδιάθετα 10 περίπου δισ ευρώ μετά τα αποτελέσματα των stress tests που θα δημοσιοποιηθούν την Κυριακή.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο όρος ότι η πιστωτική γραμμή θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η χώρα δεν έχει δυνατότητα δανεισμού στις αγορές χωρίς δική της υπαιτιότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν πληρούνται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, τότε η βοήθεια δεν θα δίνεται και η χώρα θα αφείνεται στο έλεος των αγορών.
Εξάλλου, προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με την Τρόικα στο πλαίσιο της πέμπτης και τελευταίας αξιολόγησης της εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το μήνυμα των Βρυξελλών είναι σαφές, δεν γίνεται να μείνουν όλες οι εκκρεμότητες ανοιχτές, κάποια μέτωπα πρέπει να κλείσουν ακόμη και αν το θερμότερο όλων, το ασφαλιστικό, μετατατεθεί για το 2015. Όλα όμως τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα (εργασιακά ιδιωτικού τομέα, νέο μισθολόγιο και απολύσεις στο Δημόσιο, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί) είναι δύσκολα και απαιτητικά γιατί έχουν ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο.

aftodioikisi.gr

Πού θα φτάσουν οι μισθοί στο δημόσιο – Κούρεμα 30% στις έξτρα αμοιβές και συνέχεια σύγκρουσης Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ για το νέο μισθολόγιο (πίνακας)


Κούρεμα ύψους 30% στην «προσωπική διαφορά» αναμένεται να δεχθούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν έξτρα αμοιβές, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιμένει στο συγκεκριμένο «ψαλίδι».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ο υπουργός επιμένει επιδιώκοντας, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, την εξεύρεση πόρων ώστε να δοθούν αυξήσεις στις αποδοχές, κυρίως στελεχών του δημοσίου. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αντιδρά έντονα με τις επιλογές του υπουργού και το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ο κατώτατος μισθός που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 για τους νεοεισερχομένους στο Δημόσιο, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσει και το ΠαΣοΚ στις επιλογές που προκρίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός για τον απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα είναι 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό, που καταβάλλεται για 12 μήνες, αντιστοιχεί στις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη που είναι 586 ευρώ τον μήνα, αλλά καταβάλλεται επί 14 φορές, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
tovimapinakasmistwn
Πηγή πίνακα: «ΤΟ ΒΗΜΑ»
Αντιστοίχως θα είναι μειωμένοι και οι εισαγωγικοί μισθοί των αποφοίτων δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σε μικρότερο όμως ποσοστό.
Σε αυτή τη σκληρή γραμμή με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, που έχουν υψηλότερες αμοιβές από το προσωπικό άλλων υπουργείων, με το «ψαλίδισμα» της αποκαλούμενης «προσωπικής διαφοράς» τουλάχιστον κατά 30%, επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το «Βήμα».
Ο υπουργός – συνεπικουρούμενος από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε στα ερτζιανά «προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να πέσει για μια μεταρρύθμιση και να πάμε σε εκλογές. Εδώ δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό» – βρέθηκε απέναντι όχι μόνο στο ΠαΣοΚ αλλά και στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι υπάλληλοι του οποίου θίγονται περισσότερο από όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στο επιχείρημα που προβάλλουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι «σε άλλες χώρες ισχύουν ειδικά μισθολόγια για τον κλάδο τους» απάντησε ότι «δεν μπορώ να δεχθώ απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ένα υπουργείο να παίρνει 600 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα υπόλοιπα υπουργεία».
Αντιδράσεις
Ο ανοιχτός αυτός πόλεμος ξέσπασε μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή για την τελική πρόταση του ενιαίου μισθολογίου και τις μειώσεις της «προσωπικής διαφοράς» σε ποσοστό από 4% ως 10%, στο οποίο αντέδρασε το ΠαΣοΚ διά του κ. Χρήστου Πρωτόπαπα, υπευθύνου για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ο οποίος εξήγησε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις θέσεις που παρουσίασε στην τρόικα ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με σειρά δηλώσεών του υποστήριξε πως «ό,τι συζητούμε με την τρόικα έχει συζητηθεί και με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ».
Ο κ. Πρωτόπαπας επανέρχεται και με δήλωσή του προς «Το Βήμα» επισημαίνει: «Το ΠαΣοΚ είναι το κόμμα που στήριξε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στην αγορά, στους φορολογικούς μηχανισμούς, στην Κοινωνική Ασφάλιση. Και τις στηρίξαμε όταν άλλοι λαΐκιζαν και καταψήφιζαν στη Βουλή τις μεταρρυθμίσεις».
«Ναι, θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θέλουμε να πρόκειται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με περιεχόμενο, με ουσία, και όχι προχειρότητες και μπαλώματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, για λόγους οικοδόμησης πολιτικού προφίλ. Αυτό δεν μας αφορά και δεν αφορά κανέναν πολίτη».
«Στηρίξαμε τη Δημόσια Διοίκηση και πρόσφατα τον νόμο για το νέο σύστημα εξέλιξης στελεχών του».
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε – σοβαρά όμως – και ένα νέο Μισθολόγιο για τη Δημόσια Διοίκηση. Αλλά αυτό πρέπει να είναι πλήρες, να συνδέεται με ένα μόνιμο και λειτουργικό σύστημα αξιολόγησης, ώστε να αμείβεται η προσπάθεια του καλού υπαλλήλου και να βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τον πολίτη. Δεν γίνεται όμως σοβαρή συζήτηση με αιφνιδιασμούς και αποσπασματικές διαρροές, με δημιουργία και πάλι κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο χώρο. Δεν πρέπει να είναι στόχος μας να βάλουμε απέναντι τον υπάλληλο, αλλά αντίθετα να τον πείσουμε ότι η υπεύθυνη στάση του και η δουλειά του θα αναγνωρίζονται έμπρακτα, χωρίς κομματισμό, αναξιοκρατία και ισοπεδωτικές λογικές.Εμείς προετοιμαζόμαστε με σοβαρή δουλειά, για ουσιαστική μεταρρύθμιση. Ας φροντίσει και ο υπουργός να πράξει ανάλογα».
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις θέσεις τους, διαβεβαιώνει πως η όποια παρέμβαση γίνει τώρα θα είναι μισθολογικά ουδέτερη. «Ο,τι κόβουμε από κάποιους θα το δίνουμε σε κάποιους άλλους» είπε και εξήγησε ότι η πρότασή του είναι σαφής: «Μιλάμε για την ανάγκη να υπάρχει μια πραγματική διετής δοκιμαστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπάλληλος θα πληρώνεται λίγο λιγότερο από τον εισαγωγικό μισθό».
«Μιλάμε επίσης για την ανάγκη να περιοριστεί η προσωπική διαφορά που απέμεινε από τη μη πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου».
«Μιλάμε, τέλος, για την ανάγκη να πληρώσουμε περισσότερο τους προϊσταμένους».
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η αλλαγή εκ βάθρων των μισθολογίων στο Δημόσιο (ενιαίου και ειδικών) απαιτεί χρόνο και συναίνεση που δεν φαίνεται να υπάρχουν.
Οι προϊστάμενοι
Ταυτόχρονα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων να μειωθούν κατά 40% οι θέσεις των προϊσταμένων (τμηματαρχών και διευθυντών). Το σχέδιο Μητσοτάκη προβλέπει στους προϊσταμένους που θα μείνουν να δοθούν αυξήσεις (μέσω του επιδόματος θέσεων ευθύνης) από τα ποσά που θα περικοπούν από την προσωπική διαφορά των μισθών των υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών. Το κονδύλι αυτό υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ ετησίως και θα μηδενιστεί σε τρία χρόνια.

7.110 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2014 - ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

7.110 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2014 - Πού θα γίνουν
Σε διαγωνισμούς, μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη 7.110 υπαλλήλων "προχωράει" η Κυβέρνηση μέχρι τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2015. Οι προσλήψεις αφορούν μόνο προσωπικό Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και θα καλύψουν κενά στην Υγεία, στον Φοροεισπρακτικό Μηχανισμό, καθώς και στους τομείς της Ασφάλειας και των Ασφαλιστικών ταμείων. 
Όπως αποκαλύπτει, σήμερα, το epoli.gr μέχρι σήμερα και βάση των κανόνων «μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση» και «μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις», το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) - όπως πάλι αποκλειστικά είχε αποκαλύψει πρώτο το epoli.gr [ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ] - έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε 7.890 κατανομές προσωπικού (ακολουθεί αναλυτικός πίνακας). 
Από αυτές, οι 7.265 έγιναν σε Φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και οι υπόλοιπες 625 σε ΔΕΚΟ του κεφαλαίου Α’. 
Τη… "μερίδα του λέοντος" πήραν τα Υπουργεία Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (1.194), Εθνικής Άμυνας (1.156), Οικονομικών (986) και Παιδείας & Θρησκευμάτων (756).
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των 7.110, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το epoli.gr, οι περισσότερες θα γίνουν στο Υπουργείο Υγείας (1.300), στο Οικονομικών (1.100), στο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (500) και στο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (300).  

Σύνολο εγκρίσεων και κατανομών
Γενική Κυβέρνηση
7.890
Κεντρική Κυβέρνηση
7.265
Προεδρία της Δημοκρατίας
0
Βουλή
0
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
95
Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
146
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
48
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
641
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
593
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
5
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
1.156
Υπουργείο Εξωτερικών
16
Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
1.194
Υπουργείο Εσωτερικών
0
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
62
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α' και β' βαθμού
281
Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
0
Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
301
Υπουργείο Οικονομικών
986
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
756
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
19
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
177
Υπουργείο Τουρισμού
0
Υπουργείο Υγείας
696
Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης - Γ.Γ. Επικοινωνίας & Ενημέρωσης
0
Ανεξάρτητες Αρχές
72
Περιθώριο προσλήψεων για κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών 
21
ΔΕΚΟ κεφ. Α΄
625

Ο Γιώργος Πατούλης εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΔΕ




Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την επόμενη πενταετία εξελέγη ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου κατά την ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επίσης στη θέση του α΄ αντιπροέδρου εξελέγη ο Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, β΄ αντιπροέδρου ο Γιάννης Καραγιάννης, δήμαρχος Λαγκαδά και γενικός γραμματέας ο Γιάννης Μουράτογλου, δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ  δεν προσήλθαν τα 8 μέλη του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», τα 3 μέλη της «Νέας Αυτοδιοίκησης», καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Ο εκπρόσωπος της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» και μέλος του Δ.Σ., Δημήτρης Μπίρμπας, δήμαρχος Αιγάλεω, προσήλθε στη συνεδρίαση και κοινοποίησε τη θέση της παράταξής του να απέχει.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και μετά από εισήγηση του προέδρου Γιώργου Πατούλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και να συνεχίσει τη συνεδρίασή του την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου στις 11.00 π.μ. προκειμένου να προσέλθουν και οι άλλες παρατάξεις.


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκλογών του νέου προεδρείου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκρότηση του προεδρείου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «επιμένουμε ενωτικά, ελπίζοντας, όπως δώσαμε ήδη και το πρώτο  σήμα – στη  δυνατότητα εκλογής διαπαραταξιακής Εκτελεστικής Επιτροπής. Τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλα και επείγοντα και αυτός ήταν ο λόγος της άμεσης σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν έχουμε ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Οι δήμοι στα μικρά νησιά, στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές  βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο κρατικός προϋπολογισμός - και άρα και τα οικονομικά των δήμων - οδεύει σύντομα προς ψήφιση από τη Βουλή και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ οφείλει να τοποθετηθεί, να διεκδικήσει και να ανατρέψει τυχόν δυσάρεστες προβλέψεις για το επόμενο έτος».

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 32 ΧΡΟΝΙΑ ! ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


- Θα επανεξεταστούν όλα τα συνδικαλιστικά προνόμια
- Απολύσεις σε περίπτωση απουσίας από την εργασία ή απιστία
- Στο “τραπέζι” και ο τρόπος προειδοποίησης για την κήρυξηαπεργιών
- Έλεγχος στα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικάσωματεία και στις δαπάνες τους

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, σε συνάντηση του Αντώνη Σμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο οι οποίες αφορούν τα συνδικαλιστικά προνόμια, αλλά και τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Εθνος οι αλλαγές που αναμένεται να ισχύσουν είναι οι εξής:


1. Συνδικαλιστικές άδειες: Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες το μήνα. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως είναι διετής).
Σε δευτεροβάθμια οργάνωση, με βάση το νόμο δίνονται έως 15 μέρες για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία και έως πέντε μέρες στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευνοϊκότεροι όροι προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις, που προσφέρουν απουσία διαρκείας από την εργασία τους

2. Απολύσεις: Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας, που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.

3. Αξιολόγηση από τον εργοδότη: Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.

4. Χρηματοδότηση των συνδικάτων: Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και τις δαπάνες τους.

5. Προκήρυξη απεργιών: Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ' εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί ένα 24ωρο).

6. Προστασία: Το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα καλύπτει επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου. Ο αριθμός αυτός θα είναι σταθερός ανεξαρτήτως του πόσοι αποτελούν συνολικά το προεδρείου. Σήμερα η προστασία εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της κάθε οργάνωσης. Για παράδειγμα, αν η οργάνωση έχει από 200 έως 1000 μέλη, προστατεύονται εννιά μέλη και αν έχει πάνω από 1000 μέλη προστατεύονται 11.

7. Προσωπικό ασφαλείας: Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία

8. Διανομή ανακοινώσεων και ενημέρωση: Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, ώστε και ενημέρωση να γίνεται, αλλά την ίδια στιγμή να μην διαταράσσεται και η λειτουργία της επιχείρησης.



newsit.gr