Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ



Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το μεταναστευτικό και η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την απτή καθημερινότητα των πολιτών κυριαρχούν στην νέα ατζέντα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο των εγκαινίων της διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο, συμφώνησε ότι είναι η εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το Δεκαπενταύγουστο. Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν να υπάρξει ακόμα και προσχέδιο συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, παρά τις εκκρεμότητες με τα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν τις επόμενες ώρες το δημοσιονομικά κενά, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισήδημα, η τελική πρόταση της Αθήνας για τις αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις και οι «τρύπες» που προκαλεί στο ΑΕΠ η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με την Κομισιόν, πάντως, η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στην διαμόρφωση των στόχων που αφορούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016.
Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των έως τώρα αποτελεσμάτων στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 14 Αυγούστου αναμένεται να συγκληθεί το Eurogroup. Αμφίβολο, ωστόσο, είναι το πότε ακριβώς θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Χθες ο αναπληρωτής διευθυντής του 24μελούς συμβουλίου του Ταμείου Τόμας Όστρος δήλωσε η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.πως υπήρχε «ισχυρή στήριξη (στο ΔΝΤ) για τη συμμετοχή σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο», πιθανότατα έως το φθινόπωρο.
Μεταναστευτικό
Το σχέδιο δράσης για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά επικαιροποίησε χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ εξετάστηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα.
Στις 12:15 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε κυβερνητική σύσκεψη για το πρόβλημα των προσφύγων. Η σύσκεψη θα γίνει στο Γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ
Η Ελλάδα αποπλήρωσε ένα ποσό ύψους 186,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφεύγοντας μια νέα αθέτηση πληρωμών έναντι του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της. «Η Ελλάδα αποπλήρωσε τους τόκους οι οποίοι οφείλονταν στο ΔΝΤ σήμερα» ανέφερε εκπρόσωπος του ταμείου σε ανακοίνωσή του. Η προσεχής πληρωμή, που ανέρχεται σε περίπου 306 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου.

MΠΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ



Η προστασία των φορολογουμένων που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και η μετακύλιση βαρών στους πιο εύπορους, αποτελούν τους στόχους της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για την αναμόρφωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, βάσει των οποίων ορισμένοι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα κληθούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε λιγότερες δόσεις.
Επισήμανε πως η κυβέρνηση θέλει πρωτίστως να προστατεύσει τα αδύναμα στρώματα, και ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με «ρεαλισμό» και με γνώμονα την αύξηση των εισπράξεων για τις ανάγκες του κράτους.
Αποσαφήνισε δε πως δεν θα υπάρξει ξανά ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σαν τις 100 δόσεις.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι ο στόχος εισπραξιμότητας παραμένει μεν στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε ο φόρος να γίνει «πιο δίκαιος και πιο αναλογικός».
«Υπάρχουν δυνατότητες» είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επιχειρηθεί μεταφορά των βαρών σε όσους κατέχουν μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.
Τέλος, με αφορμή τα περιστατικά προπηλακισμού ελεγκτών του ΣΔΟΕ από επιχειρηματίες, ο κ. Αλεξιάδης διαμήνυσε πως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κάνει «ούτε βήμα πίσω» στους ελέγχους, καθιστώντας μάλιστα σαφές πως οι εταιρείες και οι περιοχές όπου έγινε «τσαμπουκάς» θα αποτελούν διαρκή στόχο ελέγχων.
«Θα βρουν αποφασισμένη και δυναμική αντίδραση», είπε.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/613710/alexiadis-prostasia-adynamon-neo-kathestos-gia-eyporoys-stis-100-doseis#ixzz3i765GcGj