Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

EIΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ


Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κ. Πασχάλη Νικόλαο, για το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων μισθών των Ναυτεργατών.

Στο πλαίσιο αυτής κατέθεσε χθες στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση αναφέρει:

«Με βάση την καταγγελία και την αναλυτική αναφορά που είχε καταθέσει η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στις 23/5/2013 προς όλες τις αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές μεταξύ των οποίων και στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, ήδη διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων μισθών των Ναυτεργατών από τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κ. Πασχάλη Νικόλαο που αφορά την παράβαση του ΑΝ 690/45 κατά συρροή και εξακολούθηση.

Στα πλαίσια αυτά κατέθεσε χθες 11/7/2013 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά (τμήμα Ασφάλειας) ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος.

Μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Ναυτών επιβεβαίωσε πλήρως τα καταγγελλόμενα όπως αυτά αναφέρονται στο έγγραφο της ΠΕΝΕΝ τονίζοντας ότι ισχύουν στο σύνολό τους και σήμερα. Οι Ναυτιλιακές εταιρίες που συστηματικά παρανομούν και παραβιάζουν την νομοθεσία και την ισχύουσα ΣΣΕ εξακολουθούν να καθυστερούν την εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών των Ναυτεργατών επί σειρά μηνών. Επίσης κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τις εμπλεκόμενες εταιρίες .

Τόνισε επίσης ότι έχουν τεράστια ευθύνη οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ (Υπουργός Ν.Α - Γ.Γ ΥΝΑ) και η στρατιωτική ηγεσία του ΥΝΑ (Αρχηγός – Υπαρχηγός κ.λπ) οι οποίοι κωφεύουν, αδρανούν και με την στάση τους συγκαλύπτουν την εφοπλιστική αυθαιρεσία και γίνονται συνένοχοι στην καταστρατήγηση της υφιστάμενης ναυτικής και ποινικής νομοθεσίας.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έστω και καθυστερημένα παρενέβη η εισαγγελία του Πειραιά και πλέον η υπόθεση και οι ευθύνες των εταιριών και των υπευθύνων θα εξετασθεί και από δικαστικής πλευράς. Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα πράξουν και οι άλλες εισαγγελικές αρχές που τους έχουμε απευθύνει το παραπάνω έγγραφό μας όπως π.χ Πάτρα – Ηγουμενίτσα κ.λπ.

Ήταν και είναι όμως ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι και έχουν τεράστιες ευθύνες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΝΑ και οι εμπλεκόμενες λιμενικές αρχές οι οποίες όλως περιέργως δεν προβαίνουν στα προβλεπόμενα από τον νόμο και με την τακτική τους καλύπτουν και νομιμοποιούν την απλήρωτη ναυτική εργασία από την πλειοψηφία των Ναυτιλιακών Ακτοπλοϊκών εταιριών.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την δράση της για την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των μελών της και όλων των Ναυτεργατών».




pireas2day.gr

30% Η ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ




Tου
Μηνά Τσαμόπουλου

Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική ακτοπλοία να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με άγνωστη κατάληξη.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων είναι μειωμένη κατά 30%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, έχουν χαθεί τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες, 500 χιλ. ΙΧ αυτοκίνητα, 140.000 φορτηγά. Υπολογίζεται ότι η συνολική απόδοση εσόδων για τον κλάδο φθάνει ατ 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως και εφέτος παρά τις αφίξεις-ρεκόρ τουριστών στην Ελλάδα ο κλάδος της ακτοπλοΐας δεν φαίνεται προς το παρόν να κερδίζει κάτι. Αντιθέτως, παρουσιάζει μείωση κατά 4% έως σήμερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αιτία είναι η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας όχι μόνο των Ελλήνων, που αποτελούν το 75% της κίνησης, αλλά και των Ισπανών, των Ιταλών και - προσφάτως - των Γάλλων επισκεπτών της χώρας μας.

Εξάλλου η ακτοπλοΐα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν δυσχερή παράγοντα. Από το 25% των πελατών που είναι ξένοι, αρκετοί πλέον πηγαίνουν κατευθείαν στα νησιά με πτήσεις τσάρτερ.

«Είναι ακριβές οι υπηρεσίες του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" κάτι που πλήττει και εμάς. Θα θέλαμε οι τουρίστες να έρχονται στο "Ελ. Βενιζέλος" να έβλεπαν την Αθήνα και στη συνέχεια να πήγαιναν στα νησιά με τα πλοία» υπογραμμίζουν στελέχη του κλάδου.

Η ακτοπλοΐα διέρχεται μία παρατεταμένη οικονομική κρίση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι συσσωρευμένες ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιριών φτάνουν τα 900 εκ. ευρώ, πράγμα το οποίο δείχνει σε πόσο μεγάλη δυσκολία είμαστε. Πριν από τέσσερα χρόνια οι επιδοτήσεις στο Αιγαίο που ερχόντουσαν με τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δρομολόγια ήτανε 130 εκ., ενώ σήμερα είναι 80. Αυτά τα δύο στοιχεία δείχνει ότι η κατάσταση έχει γίνει πολύ πιεστικά.




newmoney.gr

ΠΑΓΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Α.μεΑ. : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑμεΑ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ


Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου στέλνει μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους απειλούμενους με απόλυση υπαλλήλους του Δήμου Χίου και συνολικά όλων των Δήμων της χώρας, σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνόμους, εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης, που με περισσό θράσος και χωρίς αιδώ έχει εξαγγείλει η δικομματική κυβέρνηση σε σύμπνοια με την Τρόϊκα. Ήδη συμπληρώσαμε ένα μήνα χωρίς Ε.Ρ.Τ. και Ε.ΡΑ., που ειδικά στα νησιά μας ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό στο θέμα της ενημέρωσης, αλλά και στήριξης των ζητημάτων του αναπηρικού κινήματος.
Οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις χιλιάδες άλλες απολύσεις που έχουν γίνει σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και βεβαίως ακολουθούν οι χιλιάδες άλλες, που πρόκειται να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους 2013. Η προπαγάνδα από την Τρόϊκα και διάφορους ότι δήθεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα «λάθος συνταγή» στοχεύει στο να παραπλανήσει για να παρθούν και νέα δήθεν «σωστά» εξοντωτικά για το λαό μας, μέτρα που παίρνονται άλλωστε σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με ή χωρίς μνημόνια.
Η πολιτική αυτή είναι συνειδητά λάθος για το λαό, γιατί ακριβώς είναι συνειδητά σωστή για τους εμπόρους της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης, της ίδιας μας της ζωής.
• Επειδή ο ελληνικός λαός πλήττεται στην πλειοψηφία του ανεξαρτήτως και πανταχόθεν από τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική.
• Επειδή η δικομματική κυβέρνηση συνειδητά βαδίζει χέρι-χέρι με Τρόϊκα και ΕΕ παίρνοντας μέτρα που είναι ζωτικά για τα συμφέροντα των λίγων πλουσίων που υπηρετεί, ρίχνοντας στον καιάδα τους πολλούς.
• Επειδή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με κανένα τρόπο με αυτή την κατάσταση.
• Επειδή περισσότεροι άνεργοι στις οικογένειες των ΑμεΑ θα σημάνει κυριολεκτική εξόντωση των συναδέλφων μας από τα στηρίγματά μας αλλά και ευθεία απειλή για την ίδια την υγεία των συγγενών μας.
• Επειδή το ποτήρι έχει ξεχειλίσει
Επιβάλλεται ο ελληνικός λαός να ενωθεί κάτω από τη σημαία της αντίστασης στη βάρβαρη επίθεση της τρόικα και των πολιτικών της Ε.Ε., στοχεύοντας στο σταμάτημα του ολέθρου που με μαθηματική ακρίβεια έρχεται, αν δεν είναι ήδη εδώ, και που δεν θα έχει τέλος αν δεν το βάλουμε εμείς. Να διεκδικήσει τη δική του ζωή, που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα περίτρανα ότι δεν βρίσκεται σε αυτό το δρόμο «ανάπτυξης» αλλά σε αυτόν που πάνω απ’ όλα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Η ΠΟΑμεΑΒΑ προτείνει:
1ον: Όλοι ανεξαιρέτως να πάρουν μέρος σύσσωμοι στις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και στην απεργία της ερχόμενης Τρίτης 16/7.
2ον: Τοπικά τα Εργατικά Κέντρα, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες συσπείρωσης των εργαζομένων, των απολυμένων, των απειλούμενων με απόλυση, των εργαζομένων χωρίς αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, να ξεκινήσει αγώνας διαρκείας και αντίστασης στην καταστροφική και ολέθρια πολιτική που έχει στόχο, φανερό πια, να μην αφήσει τίποτα όρθιο.

"ΒΟΜΒΑ" ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ : ΤΟ 20% ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ


Την πρόβλεψη-βόμβα ότι το 20% των δημοτικών αστυνομικών θα απολυθούν από το δημόσιο καθώς έχουν μπει με πλαστά πτυχία ή με άλλους παράνομους τρόπους έκανε μιλώντας στον  Βήμα fm ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Μάλιστα, ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και δεν απέκλεισε, στο πλαίσιο αυτό, να απομακρυνθούν και δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, καθώς έχουν μπει με πλαστά πτυχία.
Αποκάλυψε δε ότι πολλά ξένα ινστιτούτα στην Ελλάδα όπως το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε έχουν καταγγείλει ότι ο αριθμός των υπαλλήλων του δημοσίου που εμφανίζονται να κατέχουν ξενόγλωσσα πτυχία είναι πολύ μεγαλύτερος από τα πτυχία που έχουν δώσει.
Αναφορικά  με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία» ότι ο υπουργός πήρες στο γραφείο του «πράσινη» υπάλληλο που είχε εμπλακεί σε υπόθεση διαφθοράς στο Δήμο Αθηναίων, ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει ήδη απομακρυνθεί.


aftodioikisi.gr

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ


Την επόμενη προτεραιότητα του, τις «καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, παρότι έχει γίνει αρκετή δουλειά προπαρασκευής σε αυτή την κατεύθυνση»,  με την οποία θα γεμίσουν οι «δεξαμενές» των απολύσεων και της διαθεσιμότητας , δείχνει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τονίζει, από αυτή τη διαδικασία «θα προκύψουν υποχρεωτικές απομακρύνσεις».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι «πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση βρίσκονται οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και αυτοί που μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά»,  ενώ προσθέτει ότι «η οριστική επίλυση του προβλήματος των προσωρινών διαταγών θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας βάναυσα το πνεύμα του Συντάγματος. Μόνο όταν εξαντληθούν αυτές οι κατηγορίες θα καταφύγουμε στη δεξαμενή της κινητικότητας», τονίζει ο υπουργός , εξηγώντας πως θα αντλήσει από τη δεξαμενή του Δημοσίου υπαλλήλους προς απόλυση.
Για τη Δημοτική Αστυνομία επαναλαμβάνει ότι «δεν έχει πετύχει ως θεσμός, παρότι είναι στελεχωμένη με υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα προσφέρουν πολύ περισσότερο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας αν ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία».
Τονίζει, πάντως, πως «όσοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν με απόλυση. Αυτή την πρόταση την έχω καταθέσει πρώτος εδώ και δυο, περίπου, χρόνια. Παραμένω δηλαδή σταθερός στις απόψεις, τις οποίες και δεν μεταβάλλω ανάλογα με το δημόσιο αξίωμα που κατέχω», προσθέτει. Διευκρινίζει όμως ότι θα υπάρχουν και άλλα κριτήρια στις μετακινήσεις, όπως κοινωνικά κριτήρια, πτυχία κλπ.



aftodioikisi.gr