Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΡΕΞ


Ο Δήμος Χίου έχει ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος των Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων στην πόλη της Χίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΣΠΑ।Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Β। Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας ανάμεσα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Β. Αιγαίου, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα, για την κατασκευή τους.Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, ο Προϊστάμενος Προγραμματισμού και Μελετών, κ. Χαράλαμπος Τσακός και ο Μηχανολόγος Μηχανικός, κ. Σταμάτης Ποδαράς και από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ο Προϊστάμενος Μονάδας Προγραμματισμού και Αξιολόγησης, κ. Γιώργος Πλακωτάρης και οι συνεργάτες του.Ειδικότερα εξετάστηκε το σκέλος των Ολοκληρωμένων Αστικών, που αφορά την « Αποκατάσταση και Επανάχρηση του κτιρίου του πρώην Κινηματογράφου RΕΧ» , στην παραλία της Χίου και ένταξή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Jessica.Aποφασίστηκε να προχωρήσει η εκπόνηση της Μελέτης Βιωσιμότητας από τη Διαχειριστική Αρχή, ώστε στη συνέχεια ν’ αναζητηθεί επενδυτής. Το έργο θα προχωρήσει βάσει της υπάρχουσας μελέτης σε συνεργασία πάντα με το Δήμο Χίου. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το έργο θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή της Περιφέρειας Β.Αιγαίου στο εφαρμοζόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessica. Με την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας του έργου τα συμπεράσματα της, θα παρουσιαστούν σε ειδική ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Χίο, στις αρχές Μαΐου μεταξύ του Δήμου Χίου και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Χίου, όπου ο Δήμαρχος Χίου κ.Πολύδωρος Λαμπρινούδης, οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι συντελεστές του έργου, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους πολίτες της Χίου και υποψηφίους επενδυτές για το έργο της «Αποκατάστασης και Επανάχρησης του κτιρίου του πρώην Κινηματογράφου RΕΧ », το οποίο θα αποτελέσει κόσμημα για την πόλη της Χίου.


ΣΕΛΗΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΓΕΙΟΣ


ΣΕΛΗΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΓΕΙΟΣ
Πιο κοντά στη Γη θα πλησιάσει το φεγγάρι στις 19 Μαρτίου, αφού θα φτάσει σε απόσταση 336.104 χιλιομέτρων, που είναι η πιο κοντινή που έχει βρεθεί από το 1992. Μάθετε τι λένε οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις του φαινομένου στη Γη.

Ένα σπάνιο φαινόμενο θα λάβει χώρα στις 19 Μαρτίου, η λεγόμενη "σεληνιακή περίγειος", που θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε από πιο κοντά το φεγγάρι. Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί ξανά πριν από 6 χρόνια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εικόνα θα είναι εντυπωσιακή όχι μόνο για τους αστρονόμους αλλά και για τους πολίτες όλου του κόσμου.
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι εξαιτίας του φαινομένου ίσως υπάρξουν αλλαγές στο κλίμα της Γης, ενώ μπορεί να προκληθούν σεισμοί ή ακόμη και εκρήξεις ηφαιστείων.
Αναφέρουν μάλιστα και παραδείγματα που συνέβησαν λίγες ημέρες πριν ή μετά το φυσικό φαινόμενο, όπως το τσουνάμι στην Ινδονησία του 2005, που είχε σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και τον κυκλώνα «Τρέισι», που είχε καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη στην Αυστραλία.
Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή του καθηγητή Πιτ Γουίλερ και του Αστρονόμου Ντέιβιντ Ρενέκε, οι οποίοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν ταυτίζεται με άλλες φυσικές καταστροφές.
"Δεν θα υπάρξουν σεισμοί ή εκρήξεις ηφαιστείων λόγω του φαινομένου, εκτός βέβαια και αν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να συμβούν" επισημαίνει ο καθηγητής Πιτ Γουίλερ από το Διεθνές Κέντρο Ραδιοαστρονομίας (ICRAR). "Αυτό που αναμένεται να παρατηρηθεί είναι η μεγαλύτερη από το συνηθισμένο άνοδος της στάθμης της παλίρροιας κατά τη διάρκεια του φαινομένου, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι ανησυχητικό" προσθέτει