Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΧΙΟΣ

ΑΓΡΙΕΣ ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γιορτάζουν:
Ερμής, Θεοφύλακτος.

Γεγονότα

1904: Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα.
1941: Ο Γεώργιος Βλάχος δημοσιεύει στην εφημερίδα Καθημερινή ανοιχτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ.
1944: Τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αποχωρούν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΑΣ, που είχε 8 νεκρούς και 20 τραυματίες.
1970: Αποτυγχάνει δολοφονική απόπειρα κατά του αρχιεπισκόπου Μακάριου, ο οποίος βρισκόταν σε ελικόπτερο που μόλις είχε απογειωθεί. Οι δράστες ανήκαν στο χώρο των σκληροπυρηνικών ενωτικών του Εθνικού Μετώπου.
1995: Ο Κωστής Στεφανόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
2007: Ψηφίζεται ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ξεσπούν επεισόδια, που κορυφώνονται με το κάψιμο της σκοπιάς στον Άγνωστο Στρατιώτη. 
 

Γεννήσεις

1841: Αναστάσιος Χρηστομάνος, χημικός, από τους θεμελιωτές της Χημείας στην Ελλάδα. (Θαν. 2/10/1906)
1904: Νίκος Σκαλκώτας, συνθέτης, που μετά θάνατον αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα. (Θαν. 20/9/1949)
1907: Κωνσταντίνος Καραμανλής, από τους κορυφαίους νεοέλληνες πολιτικούς, που διατέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. (Θαν. 23/4/1998)  [Αποφθέγματα]

Θάνατοι

1917: Φέρντιναντ Φον Ζέπελιν, γερμανός κόμης, δημιουργός του ομώνυμου αερόπλοιου. (Γεν. 8/7/1838)
1971: Χάρολντ Λόιντ, αμερικανός κωμικός, που διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους του βωβού κινηματογράφου. (Γεν. 20/4/1893)
2005: Θεόδωρος Σκουλικίδης, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που με τις γνώσεις, τις ιδέες και τις πρωτοποριακές του απόψεις συνέβαλε στη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης. (Γεν. 1925)
epimeleia m.lagana

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Συννεφιά προβλέπεται για την Χίο σήμερα, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νότιους ανέμους ως 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με συννεφιασμένο ουρανό, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 13 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Για αύριο Παρασκευή 9/3, περιμένουμε αίθριο καιρό με σποραδικές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς ανατολικούς ανέμους ως 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με συννεφιασμένο ουρανό, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 15 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.
epimeleia m.lagana

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ


                             

                        Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Σας προσκαλούμε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00 στην παρουσίαση του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Ιδρύματος ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, Μιχαήλ Λιβανού 51 από τα μέλη της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού, κύριο Γιάννη Μπιτσάκη Φυσικό, Ιστορικό των Επιστημών και μέλος και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας, τον κύριο Αγαμέμνονα Τσελίκα Φιλόλογο Παλαιογράφο, προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και τον Υποναύαρχο Π.Ν ε.α. Ιωάννη Θεοφανίδη.
Λίγα λόγια για το θέμα τη παρουσίασης:

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο αστρονομικός μηχανικός υπολογιστής των αρχαίων Ελλήνων, ανασύρθηκε από σφουγγαράδες, στη θάλασσα των Αντικυθήρων εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια και αμέσως κίνησε το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών. Ήταν ο πιο σύνθετος μηχανισμός της αρχαιότητας. Είχε κατασκευαστεί κατά το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακλούθησαν. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο;

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εξετάζεται πλέον από την ομάδα μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, μία διεθνή ομάδα που συνεπικουρείται από ορισμένες σπουδαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Σκοπός είναι ο πλήρης επαναπροσδιορισμός των λειτουργιών και της σημασίας του Μηχανισμού. Έχει συλλεχθεί ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, που έδωσε τη δυνατότητα μικροσκοπικής μελέτης στην επιφάνεια αλλά και στο εσωτερικό των θραυσμάτων του Μηχανισμού, τόσο στα μηχανικά μέρη όσο και σε επιγραφές που ήταν άγνωστες για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Μια νέα συνεκτική εικόνα του Μηχανισμού αναδύεται μέσα από την έρευνα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι σχεδιασμένος και κατασκευασμένος με βάση τις αρχαίες αστρονομικές θεωρίες. Πρόκειται για έναν περίπλοκο αστρονομικό υπολογιστή που παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος, δηλαδή τα ημερολόγια, τις φάσεις και τις θέσεις του Ηλίου και της Σελήνης, την πρόβλεψη ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων και πιθανώς και τις θέσεις των πλανητών. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε τελείως αναπάντεχα ένας τετραετής δείκτης ο οποίος έδειχνε τη διαδοχή των Πανελληνίων Αγώνων, μεταξύ άλλων και των Ολυμπιακών. Επίσης, αποκρυπτογραφήθηκαν όλοι οι μήνες του 19ετούς ημερολογίου, δίνοντας μία πιθανή καταγωγή του Μηχανισμού από κάποια από τις αποικίες της Κορίνθου.

Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη τιμή.