Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ







Διήμερο εκδηλώσεων οδικής ασφάλειας  διοργανώνουν τοπικοί φορείς, σήμερα και την Τρίτη το απόγευμα στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα. Προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των ατυχημάτων, θα υπάρξει ειδικός προσομοιωτής και οι πολίτες θα μπορούν να βιώνουν την εμπειρία ενός τροχαίου.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΑΥΓΩΝΥΜΑ





Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 05.30 τα ξημερώματα, σε δασική έκταση στο χωριό Αυγώνυμα της Χίου.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 6 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 άνδρες, 2 αεροσκάφη, και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΙΣΣΟΥ





Το Γυμνάσιο Βολισσού με Λυκειακές τάξεις «Μιχάλης Παπαμαύρος» καλεί σε συνάντηση τους καθηγητές και τους αποφοίτους του των ετών 1969-1970, 1970-1971 και 1971-1972 το Σάββατο 18 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του σχολείου.
Στη συνάντηση αυτή που πραγματοποιείται μετά από 40 χρόνια είναι καλεσμένοι επίσης όσοι υπήρξαν συμμαθητές των παραπάνω αποφοίτων στις προηγούμενες τάξεις, αλλά εγκατέλειψαν νωρίτερα το Γυμνάσιο Βολισσού, οι μαθητές των μικρότερων τάξεων καθώς και όσοι φίλοι του σχολείου επιθυμούν. Παρακαλούνται επίσης όποιοι γνωρίζουν κάποιον καθηγητή ή απόφοιτο των παραπάνω ετών να τον ενημερώσουν για τη συνάντηση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για όσους συμμετέχουν είναι να φέρουν μαζί τους τις αναμνήσεις τους.
Συνάντηση όμως με το ίδιο περιεχόμενο πραγματοποιείται, μια βδομάδα μετά, και για το πριν από 10 χρόνια εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό του σχολείου.
Αφορά τους καθηγητές και απόφοιτους των ετών 1999-2000, 2000-2001 και 2001-2002 και πραγματοποιείται επίσης στο χώρο του σχολείου το Σάββατο 25 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι.
                   

Η 8Η ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΙΟΥ





Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά τη Γιορτή Αγροτουρισμού Χίου στις 31 Ιουλίου - 05 Αυγούστου 2012. Η Γιορτή-θεσμός στην καλοκαιρινή ζωή του τόπου, γίνεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο την έχει εντάξει στις 14 καλύτερες γιορτές αφιερωμένες στην «ελληνική γη».
Πρόκειται για μια υπαίθρια έκθεση, ένα θεματικό πάρκο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις, να θαυμάσει τις δημιουργίες των καλλιτεχνών, να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες των φορέων του εναλλακτικού τουρισμού και των πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας.
Η Έκθεση πλαισιώνεται από πλήθος εκδηλώσεων μουσικής, χορού, θεατρικών παραστάσεων, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής,
φωτογραφίας, γαστρονομίας, εκπαιδευτικά εργαστήρια και βραδιές αφιερωμένες στη ναυτοσύνη του νησιού.
Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή ενότητα Χίου προσκαλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στην 8η Γιορτή Αγροτουρισμού στο Δημοτικό Κήπο σε ένα «πανόραμα γεύσεων και πολιτισμού».
Οι κατηγορίες των εκθετών είναι:
• Τρόφιμα & Ποτά
• Φυτώρια / Ανθοκομία
• Εκδόσεις
• Ζωγραφική/Φωτογραφία
• Υπηρεσίες
• Φυσικά καλλυντικά
• Χειροποίητο κόσμημα / παιχνίδι
• Παραδοσιακά καταλύματα
• Πολιτιστικοί Σύλλογοι
• Φορείς προώθησης εναλλακτικού τουρισμού
• Μουσεία
Παρακαλούνται οι εκθέτες να τηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της έκθεσης, παρουσιάζοντας τοπικά
προϊόντα και χειροποίητες δημιουργίες.
Πληροφορίες: Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Τμήμα Τουρισμού, Πολυτεχνείου 1, 82100 Χίος
Τηλ: 22710 40534 & 22713 50517, Fax: 22710 43254

OI TOYΡΚΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ



Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Ιουλίου 29, 2012

Δεν αποδίδει το νέο μέτρο θεωρήσεων (έκδοση βίζας) στα λιμάνια για είσοδο σε 5 ελληνικά νησιά Τούρκων τουριστών.

Η τουρκική εφημερίδα «HURRIYET» τιτλοφορεί το θέμα: «Προέκυψε ακριβή η θεώρηση από τα λιμάνια».

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η εφαρμογή που ξεκίνησε η Ελλάδα φέτος για χορήγηση θεώρησης στα λιμάνια δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον.

Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που μετέβησαν σε πέντε Ελληνικά νησιά κατά τον τελευταίο μήνα με τη μέθοδο αυτή ήταν περίπου 1.500. Οι περισσότεροι πήραν θεώρηση από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη και παρατηρήθηκε αύξηση στις θεωρήσεις που δόθηκαν φέτος συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη δίνει περίπου 2.000 θεωρήσεις σε Τούρκους πολίτες το μήνα.

Βασική αιτία για την αποστροφή του μέτρου θεώρησης από τα λιμάνια αποτελεί το χρηματικό αντίτιμο!

Η θεώρηση στοιχίζει 60 ευρώ, είναι δεκαπενθήμερη και μίας εισόδου, αναφέρει η «HURRIYET» .

Το άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι οι Τούρκοι πολίτες περιμένουν επί ώρες στα λιμάνια για τη θεώρηση, λόγω έλλειψης υποδομής.

Σημειώνεται ακόμα στο ρεπορτάζ ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου , κ. Περικλής Αντωνίου, φέρεται να είπε σχετικά με το θέμα ότι «η θεώρηση στα λιμάνια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ταλαιπωρία. Στον έλεγχο διαβατηρίων εργάζεται μόνον ένας υπάλληλος και η διαδικασία για το κάθε άτομο ξεπερνάει τα είκοσι λεπτά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πηγές του Γενικού Προξενείου της Σμύρνης ανέφεραν ότι η θεώρηση στα λιμάνια εξυπηρετεί περισσότερο τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και τους Κινέζους τουρίστες που έρχονται στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας παρά τους Τούρκους τουρίστες.

Πηγή: prionokordela.gr

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ



Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Κρήτη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
newsit.gr

ΛΗΣΤΕΙΑ ... ΧΩΡΙΣ ΤΥΧΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ



Δεν  τα κατάφερε καλά ο Πακιστανός  που επιχείρησε να ληστέψει  έναν ομοεθνή του στο Καρλόβασι της Σάμου! Παρά το μαχαίρι που κρατούσε, το 22χρονο θύμα κατάφερε να αντισταθεί σθεναρά και να τρέψει σε φυγή τον δράστη, που λίγο αργότερα συνελήφθη.
Ο 45χρονος αλλοδαπός πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά στον συμπατριώτη του και απειλώντας με μαχαίρι προσπάθησε να του αρπάξει τα 600 ευρώ που ήξερε πως είχε πάνω του! Όμως, η αντίδραση του νεαρού τον έκανε να το βάλει στα πόδια με άδεια χέρια, για να εντοπιστεί σχεδόν αμέσως από αστυνομικούς του τμήματος Καρλοβασίου και να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.
protothema.gr

Ο ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ





Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου ενημερώνει για την επίσημη συμμετοχή του στην 8η Έκθεση Αγροτουρισμού Χίου από 31/7 έως 5/8 και ώρες 19:00-22:30 μ.μ. .  

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΕΔΩΣΑΝ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ :

"Ελπίζουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στο περίπτερο 46 και καλούμε όλους, όσοι θέλετε να βοηθήσετε τα αδεσποτάκια της Χίου και το Φιλοζωικό Σύλλογο, να φέρετε τη Δευτέρα 30/7 από τις 19.30 μ.μ. στο περίπτερο 46 ό,τι πράγματα σε καλή κατάσταση θέλετε να διαθέσετε για το παζάρι (CD's, DVD's, βιβλία, gadgets, δωράκια, φυτά, διακοσμητικά, είδη γραφείου, κλπ) . Εκτός από το παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων (προς συγκέντρωση χρημάτων για αγορά τροφής για αδέσποτα), θα ενημερωθείτε για τη δράση του Συλλόγου και μπορείτε ακόμη και να υιοθετήσετε κάποιο από τα αδέσποτα σκυλάκια μας (κουτάβια & ενήλικα).
Τα αδεσποτάκια της Χίου περιμένουν τη συμμετοχή και τη βοήθειά σας! Μη προσπερνάτε τις ψυχές που σας έχουν ανάγκη!!!
Ευχαριστούμε προκαταβολικά!!?

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ


έσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάργησή τους. Πρώτα στη λίστα τοποθετούνται τα ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μα­κεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόσταγμα δίνει άμεσα ο υπ. Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το σχέδιο «Αθηνά» για λουκέτο σε εκατόν πενήντα σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ
Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αθηνά» έρχεται να σαρώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η «Αθηνά» θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την τρόικα, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες, που φαίνονται ώριμες για κάτι τέτοιο.
Τα πρώτα λουκέτα στα ΑΕΙ θα μπουν εντός του 2013.
Στο «μικροσκόπιο των προτεραιοτήτων» φαίνεται να εισέρχονται άμεσα τα πανεπιστήμια: Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα χρειαστεί να συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την τρόικα, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες,
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την τρόικα, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες, όπως επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτό­πουλος.
Στην ίδια φάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία, θα κλείσουν. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτό­πουλος, εγκατέλειψε το όνομα «Καλλικράτης» που είχε δυσφημιστεί από τα ΜΜΕ, καθώς θεωρήθηκε ότι... δεν επιτέλεσε το καθήκον του, και δίνει στη μεταρρύθμισή το όνομα «Αθηνά», συνώνυμο της σοφίας και της σύνεσης.Το σχέδιο «Αθηνά» στην παιδεία εκτιμάται ότι θα προσφέρει εξορθολογισμό του αριθμού των σχολών, αλλά και «λογική και ευαισθησία», προς τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό και τις τοπικές κοινωνίες.
Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο χωριστά τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στις Σέρρες).
 
Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο χωριστά τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στις Σέρρες).
1. Πώς θα γίνει το «κούρεμα»
Εντός του Αυγούστου, αναλαμβάνει τα ηνία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) ο νέος πρόεδρός της, κι αμέσως η ομάδα εργασίας για την αναδιοργάνωση των ΑΕΙ-ΤΕΙ πιάνει δουλειά. Ενα από τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί η ΑΔΙΠ είναι η σύνταξη μελέτης για τη νέα «γεωγραφία» της ανώτατης εκπαίδευσης, για την οποία θα γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Με βάση προηγούμενα πορίσματα για τα συμβαίνοντα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης η ΑΔΙΠ θα προτείνει τα κριτήρια...για το «κούρεμα» των σχολών. Κριτήρια, ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά. Στόχος θα είναι η συσπείρωση των δυνάμεων των πανεπιστημίων, καθώς και το σταμάτημα της πανσπερμίας και του κατακερματισμού των σχολών. Συγχωνεύσεις παντού... το σύνθημα.
2. ΤΕΙ στα αζήτητα
Ψηλά στη λίστα της... αποψίλωσης βρίσκονται περίπου 60 τμήματα ΤΕΙ με χαμηλή ζήτηση και ποσοστά αποφοίτησης σχεδόν μηδενικά. Εντατικά θα μελετηθούν οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας, Βιολογικών Καλλιεργειών και άλλες που στέκονται... ασθενώς στον χάρτη των τεχνολογικών ιδρυμάτων, και οι περισσότερες από αυτές θα κλείσουν.
Δεκάδες τμήματα, διάσπαρτα από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αντοχών τους! Ηδη στο φετινό μηχανογραφικό έπαψαν να υφίστανται 11 σχολές των ΤΕΙ. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα ως προς τη στρέβλωση της αποστολής των ΤΕΙ, τα οποία τείνουν να υιοθετήσουν το ακαδημαϊκό προφίλ του πανεπιστημιακού τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά Εκθεση του Υπ. Παιδείας.
3. Τα πρώτα λουκέτα
Συμφωνα με τα στοιχεία των Εκθέσεων της ΑΔΙΠ και του ΟΟΣΑ, είναι δεκάδες οι όμοιες σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά τμήματα, 32 σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά τμήματα και 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων! Ετσι λοιπόν το πρώτο βήμα εξορθολογισμού αποφασίστηκε να γίνει με τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Παλαιότερες μελέτες, ως προς αυτά τα ΑΕΙ, κατέληγαν στο ότι, τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματωθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτά, ενώ οι σχολές του Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να επανέλθουν στο Παν. Ιωαννίνων. Στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται εύκολα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα. Πάντως ο εξορθολογισμός των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα βασιστεί σε τρεις συνιστώσες:
  • Στη Θεματική, όπου θα συγχωνευθούν τμήματα για να αποτελέσουν στη συνέχεια διευρυμένες ακαδημαϊκές μονάδες.
  • Στη χωροταξική συνιστώσα, που θα σημάνει μετακινήσεις πολλών «αδύναμων» σχολών προς σχολές ελκυστικότερες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
  • Στη Διοικητική, όπου ολόκληρα ΑΕΙ θα ενσωματωθούν σε άλλα με παρόμοια θεματική κατεύθυνση.
4. Στο κόκκινο... 150 σχολές
Ο ανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που είναι προ των πυλών, θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 590 τμήματα. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο.
Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «απλώνονται» σε δύο έως έξι πόλεις. Η αποτίμηση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης που έγινε από το Υπουργείο Παιδείας κατέδειξε αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών αντικειμένων και κατακερματισμό που ξεπερνά το 60% των σχολών!
Δραστική μείωση εισακτέων
Στο μηχανογραφικό δελτίο του 2013, θα αποτυπωθούν οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι δραστικές περικοπές ακόμη και ολόκληρων ΑΕΙ θα μικρύνουν πολύ το δελτίο υποψηφίων, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά, όπου η τάση ήταν το άπλωμα και όχι το συμμάζεμα των τμημάτων.
Πρώτοι που θα πληγούν, είναι όσοι έχουν επιλέξει να σπουδάσουν σε σχολές που βρίσκονται ή θα βρεθούν...στο κόκκινο.
Προβλέψεις
Αναλόγως με τις τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση σχολών, θα υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον αριθμό των ήδη φοιτούντων σε υπό κατάργηση πανεπιστήμια και τμήματα.
Αλλωστε η κατάργηση ή η συγχώνευση των ΑΕΙ δεν θα σημάνει αυτόματα και τη διακοπή των σπουδών των φοιτητών.
Η μεταφορά τους σε ομοειδή επιστημονικά αντικείμενα, των πανεπιστημίων υποδοχής, είναι ένας τρόπος να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Γεγονός είναι όμως ότι ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ή κοινωνικά κριτήρια τα οποία θα αναζητήσει η ομάδα εργασίας της ΑΔΙΠ και του υπ. Παιδείας θα είναι και ο αριθμός των φοιτητών-σπουδαστών στα υπό λουκέτο ιδρύματα. Οσον αφορά τα δεκάδες ΤΕΙ που αναμένεται να...κοπούν οριστικά από το χάρτη, αυτά είναι ήδη απαξιωμένα από τους σπουδαστές τους, εδώ και χρόνια.
Οι περισσότερες σχολές δεν έλκουν καθόλου υποψηφίους ή έλκουν κάποιους ως τρίτη και τέταρτη επιλογή τους. Μοιραία ο τυφώνας των αλλαγών θα συμπαρασύρει και τον αριθμό των εισακτέων, που θα μειωθεί δραστικά, από το επόμενο κιόλας έτος, για να φθάσει σε ποσοστά παρόμοια με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Η εκθεση
Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ για το «κούρεμα» των σχολών
Το ελληνικό σύστημα ανώτερης εκπαίδευσης αποτελείται από πολλά μικρότερα, ιδιαιτέρως κατακερματισμένα τμήματα με υψηλά επίπεδα αλληλοεπικάλυψης. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολλά επίπεδα:
Εντός περιφερειών: η Ελλάδα έχει παρουσιάσει αύξηση ιδρυμάτων, αλλά ακόμα σημαντικότερο στοιχείο ως προς την αποδοτικότητα είναι ότι τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ έχουν δημιουργήσει παραρτήματα, συχνά με ένα ή δύο τμήματα μόνο, σε μικρές πόλεις εντός των περιφερειών τους.
Στο πλαίσιο ομοίων επιστημονικών κλάδων: προγράμματα πτυχίων σε συγκεκριμένες επιστήμες και επαγγέλματα έχουν διασπαστεί σε μικρότερα προγράμματα, που διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, ενδεχομένως για να δικαιολογηθεί η δημιουργία νέων τμημάτων και ο αυξημένος αριθμός ακαδημαϊκών θέσεων.
Τα παραδείγματα
Εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο, οι ιθύνοντες του ΟΟΣΑ προχωρούν στην ανάδειξη χαρακτηριστικών παραδειγμάτων, για τους ομοειδείς επιστημονικούς κλάδους, που βρίσκονται διάσπαρτοι και χωρίς λόγο ύπαρξης στα ελληνικά ΑΕΙ:
  • Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο χωριστά τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ένα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στις Σέρρες).
  • Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει ένα Τμήμα Οικονομικών και ένα Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Επιπλέον, στο ίδιο Πανεπιστήμιο υπάρχει ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και ένα άλλο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, υπάρχει ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και ένα Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης.
  • Στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Διοίκησης Διαδικασιών (βρίσκεται στην Εδεσσα) και Διοικητικής Τεχνολογίας (βρίσκεται στη Νάουσα).
  • Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
  • Στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου υπάρχουν τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και επίσης Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ - ΕΘΝΟΣ, 29/7/2012