Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ "ΛΑΪΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ"


(ΠΑΜΕ, Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σύλλογος απογόνων και φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημ. Στρατού Ελλάδας, Λαϊκή επιτροπή Βαρβασίου)

 

Η Λαϊκή Αλληλεγγύη όπλο στην πάλη των εργατών για την Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής



Συνάδελφοι Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι, επαγγελματίες.

Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική καπιταλιστική κρίση οδηγεί το λαό μας σε περαιτέρω υποβάθμιση της διαβίωσής του.
Οι διατροφικές ανάγκες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η στέγαση, η εξυπηρέτηση των προσωπικών και κοινωνικών αναγκών βρίσκονται στο στόχαστρο των πολυεθνικών, προκειμένου να αποκομίσουν νέα κέρδη.
Η πρωτοβουλία της ανάπτυξης της Λαϊκής Αλληλεγγύης απ’ τους μαζικούς φορείς, που υπερασπίζονται μέσα και έξω απ’ τους χώρους δουλειάς, τα δικαιώματα των εργατών, της νεολαίας και των συνταξιούχων είχε στόχο να απαντήσει συλλογικά σ’ αυτήν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και να δώσει τα μηνύματα της δύναμης της εργατιάς.
Στην προσπάθεια των ισχυρών, να περάσουν στην αντίληψη του λαού ως μόνιμα και αναπόφευκτα φαινόμενα τη φτώχεια, την ανεργία, την έλλειψη στέγης, θέρμανσης, σίτισης κλπ έρχεται  η ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ να δέσει τον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο, τη σύνταξη, τη δουλειά, το φως, το νερό, τη στέγη, την περίθαλψη, με την ανάπτυξη δράσεων που να δίνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στον άνεργο, στον αδύναμο και ανήμπορο συνάνθρωπό μας να τα βγάλει πέρα.
Ο αγώνας των εργατών μέσα απ’ τα Σωματεία είναι η διέξοδος στο μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που προσκυνούν την ΕΕ.
Οι φορείς που απαρτίζουν τη Λαϊκή Αλληλεγγύη για 2 Σάββατα (14 και 21 Δεκέμβρη) έξω απ’ τα super market του νομού ήρθαν σ’ επαφή και μίλησαν με χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, συνταξιούχους, νεολαίους. Τόνισαν την ανάγκη του Αγώνα και της Αλληλεγγύης στις άνεργες και φτωχές οικογένειες.
Αποτέλεσμα της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης του λαού του νησιού μας ήταν:
·        378 κιλά ζυμαρικά
·        206 κιλά όσπρια
·        95 κιλά ζάχαρη
·        105 κιλά αλεύρι
·        54 κιλά λάδι
·        70 κιλά είδη ζαχαροπλαστικής
·        190 τεμάχια ειδών καθαριότητας
·        Ρούχα και παπούτσια
·        Παιδικά παιχνίδια

Για 3 μέρες (17,18 και 19 Δεκέμβρη) γινόταν εγγραφές εργαζομένων με βάση την κάρτα ανεργίας και εισοδηματικά στοιχεία κάτω από 10.000€.
Για 3 μέρες (20,21 και 23 Δεκέμβρη) μοιράστηκαν σε 249 οικογένειες (όσες γράφτηκαν, άτομα περίπου τριπλάσια) τσάντες με βάση τη σειρά προτεραιότητας (κριτήρια ανεργίας, εισοδηματικά δεδομένα και αριθμός μελών της οικογένειας) Να σημειωθεί ότι εδώ, δε συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία που αφορούν στην πρωτοβουλία του Συλλόγου δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου η δημοσιοποίηση των οποίων είναι θέμα του εν λόγω συλλόγου.
Παράλληλα έγιναν αγωνιστικές παρεμβάσεις:
Ø     Στη ΔΕΗ ενάντια στα χαράτσια και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σπιτιών, με αποτέλεσμα την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος.
Ø     Στο Νοσοκομείο ενάντια στο χαράτσι για την εξέταση των εργαζομένων στα εξωτερικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να εξεταστούν εκατοντάδες εργαζόμενοι χωρίς να πληρώσουν τα 5€.
Ø      Για τις κατασχέσεις – πλειστηριασμούς κατοικιών εργαζομένων.
Ø     Στο Δημοτικό συμβούλιο για τις τιμές του νερού και των ανταποδοτικών τελών.

Τέλος, όσον αφορά την καταγγελία της προέδρου του συλλόγου Διαβητικών έχουμε να προσθέσουμε πέραν της ειδικής ανακοίνωσης για το θέμα ακόμα τα εξής:
Ποτέ η επιτροπή εργαζομένων, που έφερε σε πέρας, με προσωπική συνεισφορά το έργο της καταγραφής και διάθεσης των πραγμάτων δεν αρνήθηκε να δώσει πράγματα σε Έλληνα ή μετανάστη εργαζόμενο ή συνταξιούχο.
Αρνήθηκε να ενδώσει στην απαίτηση και να δώσει στην εν λόγω πρόεδρο «30 σακούλες», που θα διέθετε κατά επιλογή της, «γιατί διαφορετικά θα μας κατάγγειλε και θα πήγαινε να πάρει τρόφιμα απ’ την Χρυσή Αυγή».
Στην πρότασή μας ,να έρθουν προσωπικά οι έχοντες ανάγκη άνεργοι ή με εισόδημα κάτω από 10.000€  διαβητικοί αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι θα απευθυνθεί στη Χρυσή Αυγή, πράγμα το οποίο έχει ξανακάνει.
Η «Λαϊκή Αλληλεγγύη»   επέμεινε σταθερά στην αρχή που είχε θέσει: «Έχουν δικαίωμα να πάρουν τρόφιμα όλοι οι άνεργοι ή εργαζόμενοι με βάση τα κριτήρια εισοδήματος, ανεργίας και μελών της οικογένειας».
Η Λαϊκή Αλληλεγγύη διένειμε πράγματα σ’ όλους του εργαζόμενους Έλληνες και μετανάστες, με βάση τη σειρά προτεραιότητας και τα παραπάνω κριτήρια.

Η Επιτροπή της Λαϊκής Αλληλεγγύης σωματείων και εργαζομένων του νησιού μας:


Ευχαριστεί όλους τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους,  για την κατάθεση ψυχής και αλληλεγγύης στις άνεργες και φτωχές  οικογένειες του νησιού μας και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της αστικής τάξης με Ανθρωπιά και Διαφάνεια και δε θα ενδώσει σε απειλές και εκβιασμούς, φασιστοειδών, παραγόντων και παρατρεχάμενων της σάπιας καπιταλιστικής εξουσίας, που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για ιδιοτελείς σκοπούς , που πολύ καλά γνωρίζουμε . Ας προσέξουν λοιπόν καλά με ποιους τα βάζουν. Δεν είμαστε ίδιοι!

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ Τ.Σ. ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η βραδιά ερασιτεχνικής μουσικής που πραγματοποίησε το ΤΣ Χίου της ΚΝΕ στις 23 Δεκέμβρη στον Κήπο. Μαθητές αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, αναδεικνύοντας και μέσα απο αυτό τον τρόπο την ανάγκη της νεολαίας και των νέων καλιτεχνών να μπορούν να εκφραστούν αναζητώντας τους δρόμους του αγώνα μέσα από την τέχνη. H συμμετοχή αλλά και ο ενθουσιασμός δείχνει τις δυνατότητες για τη συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών

ΟΙ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ


Χρονιά αλλαγών αναμένεται να είναι το 2014 με τις διαφοροποιήσεις στις συντάξεις να επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους.
Η αύξηση σε κάποια όρια ηλικίας, το τέλος στο ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 και το «μαχαίρι» στις επικουρικές είναι κάποιες μόνο από τις ανατροπές που έρχονται.
Ειδικότερα, οι 10 αλλαγές σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»:
  1. Αύξηση κάποιων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Σωμάτων Ασφάλειας.
  2. Αύξηση στα έτη που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε 7 το 2014, από 6 που ήταν το 2013.
  3. Σταματάει η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
  4. Μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης στο 2% για τον συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014.
  5. Επίσης μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων για το διάστημα από 1.1.2008 και μετά.
  6. Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30%.
  7. Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις συγκεκριμένων Ταμείων, προκειμένου να μην απειλείται η βιωσιμότητά τους.
  8. Μειώνονται στα επίπεδα του ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σύμφωνα με τον νόμο του 2008.
  9. Μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.
  10. Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ σχεδιάζεται να εισπράττονται ανά μήνα, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα.


aftodioikisi.gr

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ "ΕΞΠΡΕΣ" ΑΠΟ 4 ΕΦΟΡΙΕΣ ...


Του Νίκου Ρογκάκου
Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο και υπάγονται στις εφορίες ΦΑΕ Πειραιά, Α΄ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχειών που θα γίνονται με... ηλεκτρονική μέθοδο και διαδικασίες «εξπρές».
Σταδιακά το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων θα επεκταθεί σε όλες τις εφορίες. Το υπουργείο οικονομικών σκοπεύει να υφαρπάξει «λάφυρα» 3δις ευρώ με κατασχέσεις εξπρές ακινήτων, τραπεζικών καταθέσεων και άλλων εισοδημάτων που ανήκουν σε φορολογούμενου οι οποίοι χρωστούν στο δημόσιο.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του Χάρη Θεοχάρη τα κατασχετήρια θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες, οι οποίες οφείλουν να απαντούν άμεσα για το εάν υπάρχουν σʼ αυτές λογαριασμοί καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου καθώς και για το ύψος των κεφαλαίων που υπάρχουν στους λογαριασμούς αυτούς. Από τη στιγμή που οι τράπεζες θα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη χρημάτων στους λογαριασμούς των οφειλετών, θα πρέπει να προχωρούν άμεσα σε αναλήψεις των ποσών που έχουν ζητηθεί να κατασχεθούν από το Δημόσιο. Τα κατασχεθέντα ποσά θα πρέπει να αποδίδονται στα κρατικά ταμεία το αργότερο εντός 10 ημερών.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, καθώς θα τεθούν σε λειτουργία μοναδικοί «διαμετακομιστικοί κόμβοι» ηλεκτρονικής διασύνδεσης, οι οποίοι θα συνδέονται μεταξύ τους κατά τρόπο ασφαλή.
Μέσω των «διαμετακομιστικών κόμβων» θα κοινοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών προς τις τράπεζες, με ηλεκτρονικό τρόπο, τα κατασχετήρια για τις καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου. Η κοινοποίηση κάθε κατασχετηρίου θα θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από την τράπεζα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτήν.
Με τις νέες αυτές διαδικασίες, τα κατασχεθέντα ποσά θα πρέπει να αποδίδονται είτε στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση, υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος.


ant1news.gr

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ

Τι θα συμβεί σε όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα
Διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο της υπόθεσης Λιάπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οχήματα χωρίς ασφάλιση φθάνουν το 23% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα γίνει ηλεκτρονική ζεύξη των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων και ασφαλισμένων οχημάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Συγκεκριμένα, θα διασταυρωθούν το αρχείο του υπουργείου Μεταφορών που καταγράφει οχήματα που κυκλοφορούν, το αρχείο που τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (περιλαμβάνει 5,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα).
Αφού διαπιστωθεί ότι κάποιο όχημα είναι ανασφάλιστο και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει καταθέσει τις πινακίδες του τότε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα απευθύνεται γραπτά στον παρανομούντα ιδιοκτήτη καλώντας τον να προβεί στην ασφάλιση του αυτοκινήτου του εντός συγκεκριμένου και σύντομου χρονικού διαστήματος.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το υπουργείο Οικονομικών θα μεριμνά για την αποστολή των στοιχείων των ιδιοκτητών των ανασφάλιστων οχημάτων στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο αυστηρότερων κυρώσεων. Τα στοιχεία που θα λαμβάνει η αστυνομία θα είναι τα εξής: Αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, ημερομηνία αναζήτησης της ασφάλισης (σημερινή ή προγενέστερη), χρήση οχήματος, ασφαλιστική επιχείρηση, ημερομηνία έναρξης και λήξης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου καθώς και τον ΑΦΜ του ασφαλισμένου

news.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞεΙΣ ΤΟ 2014 - ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΑΣ , ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

- Χιλιάδες ασφαλισμένους επηρεάζουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα
- Σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό τουεφάπαξ, που θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30%
- Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ σχεδιάζεται να εισπράττονται ανά μήνα, αντί για κάθε δίμηνο
Δέκα αλλαγές που επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους, επέρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας το 2014.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής:
1. Αυξάνονται κάποια όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Σωμάτων Ασφάλειας.
2. Αυξάνονται τα έτη που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε 7 το 2014, από 6 που ήταν το 2013.
3. Σταματάει η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών.
4. Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης στο 2% για τον συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014.
5. Επίσης μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων για το διάστημα από 1.1.2008 και μετά.
6. Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30%.
7. Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις συγκεκριμένων Ταμείων, προκειμένου να μην απειλείται η βιωσιμότητά τους.
8. Μειώνονται στα επίπεδα του ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σύμφωνα με τον νόμο του 2008.
9. Μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.
10. Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ σχεδιάζεται να εισπράττονται ανά μήνα, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα.



newsit.gr