Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ... ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ



Σήμερα λήγει, σύμφωνα με την ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ,  η προθεσμία για τις δηλώσεις προτίμησης των υπαλλήλων ΙΔΑΧ Δ.Ε. που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρόκειται για περίπου 2000 υπαλλήλους που καλούνται να συμπληρώσουν ένα έντυπο τύπου μηχανογραφικού λυκείου για τη σειρά της κενής θέση θέλουν να μεταταχθούν.
Όπως αναφέρεται στην ΑΔΑ: ΒΕΦΣΧ-8ΔΝ, «εντός προθεσμίας είκοσι ημερών από τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης (σ.σ.: ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης 8/1), οι προς μετάταξη υπάλληλοι των Φορέων Προέλευσης υποβάλλουν Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με Υπόδειγμα που θα κοινοποιηθεί στους Φορείς Προέλευσης, στην οικεία υπηρεσία Διοικητικού/ Προσωπικού, στην οποία δηλώνουν αν επιθυμούν τη μετάταξή τους, και τους Φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους. Η Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση απευθύνεται προς το ΑΣΕΠ.
»Μαζί με την Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει, εντός της εικοσαήμερης προθεσμίας, κάθε δικαιολογητικό απαραίτητο για την αξιολόγηση των σχετικών κριτηρίων, ιδίως όταν δεν περιλαμβάνεται ήδη στο προσωπικό του μητρώο».
Όπως πάντως λέει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και «η μη υποβολή Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης», ωστόσο, για τον ίδιο τον εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα ΙΔΑΧ ΔΕ μπορεί να είναι… μοιραίο, καθώς «η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους Φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού».
aftodioikisi.gr

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΙΟΥ


Κοπή Πίτας 2013Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Golden Sand η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΝΟ Χίου. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι αθλητές και αθλήτριες του ΝΟ Χίου που ξεχώρισαν κατά την αγωνιστική χρονιά 2011-2012. 
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής Χίου κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Γανιάρης και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου κ. Βασίλης Μυριαγκός. Αναλυτικά οι βραβεύσεις:
Κοπή Πίτας 2013

Υδατοσφαίριση
Φίλιππος Καραμπέτσος: Για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες με την Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών
Φίλιππος Καραμπέτσος
Ανδρέας Μιράλης: Για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες με την Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών
Ανδρέας Μιράλης
Αργύρης Θεοδωρόπουλος: Για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες με την Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών

Ομάδα Πόλο Παίδων: Πρωταθλητές Ελλάδος 2012
Ομάδα Πόλο Παίδων 2012
1)  Τέττερης Στέλιος
2)  Σωτηριανός Νίκος
3)  Μαχαλιάς Αντώνης
4)  Πατέτσος Γιώργος
5)  Καλαργυρός Νίκος
6)  Αλάτσης Τάσος
7)  Ψυλλής Γιώργος
8)  Χουλάκης Στέλιος
9)  Γκιουβέτσης Κώστας
10) Βούμβας Αντώνης
11) Αλιφιέρης Κων/νος
12) Κυπριάδης Στράτος
13) Μαυρογιάννης Σταύρος
14) Αγιωργούσης Νικοδήμος
15) Δεββές Άγγελος
16) Ντάνος Γιώργος
17) Χαλιάς Νίκος
Προπονητής: Μάκης Μικέδης
Β. Προπονητή: Γιώργος Μπελέγρης

Νίκος Καλαργυρός: Συμμετοχή στο διεθνές τουρνουά πόλο Παίδων στο Βελιγράδι με την Εθνική Ομάδα
Νίκος Καλαργυρός

Κολύμβηση
Για τις επιδόσεις τους στην κολύμβηση την αγωνιστική χρονιά 2011-2012 βραβεύτηκαν οι: Μόκκας Κωνσταντίνος, Λάρδα Μαριάνθη, Χιονά Ειρήνη, Σύκα Λεριώτη Ελπίδα και Ποδαρά Έλενα
Κολύμβηση ΝΟ Χίου Κολύμβηση ΝΟ Χίου
Κολύμβηση ΝΟ Χίου Κολύμβηση ΝΟ Χίου

Ιστιοπλοΐα
Πέτρος Μαμουνής: Συμμετοχή με την Εθνική Ομάδα Optimist στους Βαλκανικούς αγώνες
Μάριος Μαθιούδης: 2η θέση στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νήσων Αιγαίου με σκάφη Optimist
Μάριος Μαθιούδης - Πέτρος Μαμουνής

Σκάφος Ανοικτής Θάλασσας "Dragon" (Κυβερνήτης Γ. Μυτακίδης): Πρώτη θέση στον Αγώνα Υδρας 2012
Γιάννης Μυτακίδης

Βραβεύτηκαν επίσης οι αθλητές/τριες του Ναυτικού Ομίλου Χίου για τις άριστες σχολικές τους επιδόσεις κατά την περσινή σχολική χρονιά:
Αγόρια
1) Μενής Ορφέας
2) Δεββές Φώτης
3) Βορριάς Κων/νος
4) Κανετίδης Βασίλης
5) Σωτηράκης Νικόλας
6) Σαρρής Κυριάκος
7) Αποστολόπουλος Κων/νος
8) Ψάλτης Νίκος
9) Αλάτσης Τάσος
10) Καλαργυρός Νικόλαος
11) Χουλάκης Στέλιος
12) Πατέτσος Γιώργος
13) Μαχαλιάς Αντώνης
14) Γκίλας
15) Μαυρογιάννης Σταύρος
16) Δεββές Άγγελος
17) Μπουρνιάς
18) Σαχλάνης Γιάννης
19) Ψυλλής Γεώργιος
20) Κυπριάδης Στράτος
21) Αλιφιέρης Κων/νος
22) Βούμβας Αντώνης
23) Κουτσόπουλος Νίκος
24) Χαλιάς Νίκος
25) Μαμουνής Πέτρος
26) Μάγειρος Νίκος

Κορίτσια
1) Κουμπή Ελένη
2) Μπαχά Σμάρω
3) Κωνσταντά Ζηνοβία
4) Καρανικολού Ειρήνη
5) Σουρέ Βαλάντω
6) Μπαχά Ανθή
7) Μπελέγρη Δέσποινα
8) Μενδώνη Αλεξάνδρα
9) Καρακούρου Ιωάννα
noxiou.gr

ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΤΣΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΣΗΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠOΥΡΓΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ





    


Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Προκοπίου, Νίκος Τσάκος και τον Γιάννης Αγγελικούσης είναι οι εφοπλιστές θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στο Κατάρ. 

Σαράντα περίπου επιχειρηματίες ή εκπροσώπους φορέων από τη χώρα μας περιλαμβάνει η αποστολή της Ελλάδας στο Εμιράτο του Κατάρ την επόμενη εβδομάδα, με έμφαση στον κλάδο της ναυτιλίας, της ενέργειας, του τουρισμού και της ένδυσης.

Πιο συγκεκριμένα, η πλήρης λίστα που πρώτο το newmoney.gr δημοσιεύει, περιλαμβάνει τον Δημήτρη Καλλιτζάντση της ΑΚΤΩΡ, τον Γιώργο Περιστέρη της ΓΕΚ, τον Χρήστο Ιωάννου της JP ΑΒΑΞ, τον Νίκο Θεοδωρίδη της Αρχιρόδον, τον Χάρη Σαχίνη της ΔΕΠΑ, τον Δημήτρη Κοπελούζο, τον Πέτρο Χριστοδούλου, τον Δημήτρη Μαντζούνη και τον Αρτέμη Θεοδωρίδη από την Alpha Bank, τον Νίκο Νανόπουλο, τον Σταύρο Λεκκάκο από την Πειραιώς, τον Νίκο Μάνεση της Ελληνικής Χαλυβουργίας, τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο του Τιτάνα, τον Γιώργο Μιλωνά της Αλουμίλ, τον Αθανάσιο Τριανταφύλλου της ORBIT, τον Κυριάκο Λινάκη της ΕΑΒ. τον Ευτύχη Βασιλάκη, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Γιώργο Προκοπίου, τον Νίκο Τσάκο και τον Γιάννη Αγγελικούση καθώς και τον Νίκο Ευθυμιάδη.

Επίσης θα παραβρεθεί ο Γιώργος Αποστολόπουλος, ο Στέλιος Σταυρίδης της ΕΥΔΑΠ, ο Θόδωρος Βάρδας, ο Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης, μέλος της οικογένειας Πλακόπητα, καθώς και ο Δημήτρης Παντέρμαλης από το Μουσείο Ακροπόλεως. Εκτός των άλλων θα παραβρεθούν και ο κ. Θανάσης Λαβίδας από τον ΣΕΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Στόχος της αποστολής είναι η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών σε μια σειρά τομέων αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΜΠΟΥΛΑΜΑΝΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ






Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός" σας προσκαλεί στην υποστήριξη της ερευνητικής πρότασης της κ. Στεφανίας Μπουλάμαντη με τίτλο" Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός και έμφυλη συμπληρωματικότητα: Πολιτισμικές συνήθειες και ιεραρχία στο Κάστρο της χώρας της Χίου",που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 14:00, στο αμφιθέατρο Ε. Παυλίνη  Εθνικής Αντιστάσεως 11 Δάφνη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ : Stop ΣΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ



«Φρένο» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών στις ανεξέλεγκτες συνεργασίες δήμων και περιφερειών, «όπως αδελφοποιήσεις πόλεων με ΟΤΑ της αλλοδαπής, τη συμμετοχή δήμων και περιφερειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε διεθνή δίκτυα τοπικών ή περιφερειακών αρχών και την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως από ελληνικής πλευράς η σύμφωνη γνώμη τής», μέσω της τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 2β του Ν. 3345/2005 (ΦΕΚ 138Α/2005).
Με έγγραφό του προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, το ΥΠΕΣ υπογραμμίζει πως είναι παράνομο το ότι «ζητείται εκ των υστέρων από την Επιτροπή η χορήγηση της σύμφωνης γνώμης, δηλαδή, αρκετό καιρό μετά την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας και την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων από αυτά δράσεων».
Τους σημειώνει, δε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 221 του Ν.3463/2006 («Κύρωση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων»), όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.3613/2007 (ΦΕΚ 263Α/2007), και τις όμοιες διατάξεις του άρθρου 203 παρ. 3 του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης»), οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, αλλά προϋπόθεση είναι η κατάρτιση των σχεδίων με τη σύμφωνη γνώνη της παραπάνω Επιτροπής.

Τι λέει το άρθρο 221Συμβάσεις στο πλαίσιο αδελφοποιήσεων. Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής ΣυνεργασίαςΟι Δήμοι και οι Κοινότητες στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων και υπό την επιφύλαξη των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας μπορούν να συνάπτουν αντίστοιχου περιεχομένου συμβάσεις με τους αλλοδαπούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους οποίους έχουν αδελφοποιηθεί. Οι συμβάσεις αυτές καταρτίζονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της επιτροπής της παρ. 3 του άρθρου 219.

Τι ζητεί το ΥΠΕΣ από τους δήμους και τις περιφέρειεςΗ οποιαδήποτε, λοιπόν, διεθνή συνεργασία, λέει το ΥΠΕΣ, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 2β του Ν. 3345/2005, και επιπλέον η πρόταση που θα υποβληθεί «οφείλει να πληροί τουλάχιστον τις ακόλουθες προϋποθέσεις»:
  • Κάθε πρόταση δήμου ή περιφέρειας για τη συμμετοχή τους σε μια από τις ανωτέρω μορφές συνεργασίας, κρίνεται σκόπιμο να συνοδεύεται από απόφαση του οικείου συμβουλίου.
  • Η απόφαση του συμβουλίου πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Η αιτιολογία της απόφασης του συμβουλίου πρέπει να αποτυπώνει με αναλυτικό τρόπο την προστιθέμενη αξία και τους τομείς της εν λόγω συνεργασίας με τον αλλοδαπό ΟΤΑ, οι οποίοι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το εύρος των αρμοδιοτήτων που ο νόμος έχει προβλέψει για τους δήμους και τις περιφέρειες, τους σκοπούς, τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τις προβλεπόμενες δαπάνες και να συνοδεύεται με κάθε δυνατή λεπτομέρεια από στοιχεία για τον αντίστοιχο οργανισμό με τον οποίο υπάρχει η βούληση συνεργασίας ή του δικτύου στο οποίο προτίθεται να συμμετάσχει. Ειδικότερα, στην περίπτωση των αδελφοποιήσεων πόλεων, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αδελφοποιήσεις αποτελούν το επιστέγασμα και όχι την απαρχή μιας συνεργασίας μεταξύ δύο ΟΤΑ.
  • Η απόφαση των οικείων συμβουλίων, με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα, πρέπει να αποστέλλεται άμεσα και έγκαιρα στη Γραμματεία της τριμελούς Επιτροπής. Τούτο είναι απαραίτητο προκειμένου, προ της χορήγησης της αιτούμενης σύμφωνης γνώμης, να καταστεί δυνατή ενδεχόμενη επικοινωνία των μελών της Επιτροπής, αφενός, με τους ενδιαφερόμενους φορείς για περαιτέρω διευκρινίσεις, και αφετέρου, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, με τις αλλοδαπές αρχές (πρεσβείες και προξενεία) που είναι διαπιστευμένες στο ελληνικό κράτος για τη λήψη πλειόνων στοιχείων για τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς ΟΤΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή δεν θα εξετάζει αίτημα που αποστέλλεται στη Γραμματεία της καθυστερημένα ή συνοδευόμενο από ελλιπή στοιχεία.
  • aftodioikisi.gr

TO EΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ





Το ειδικό τιμολόγιο απευθύνεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και είναι χαμηλότερο κατά 42% σε σχέση με τις χρεώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου
2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου
3. Η κατανάλωση είναι από 200 kWh (κιλοβατώρες) έως 1.500 ή 1.700 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων. Αν το νοικοκυριό κάψει πάνω από αυτά τα όρια τότε η χρέωση γίνεται με τις τιμές του κανονικού οικιακού τιμολογίου. Επίσης στα όρια των 1.500 kWh ή 1.700 kWh δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Οι δικαιούχοι
Οι κατηγορίες των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου είναι:

• Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 παιδιά και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh

• Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh

• Μακροχρόνια άνεργοι: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 παιδιά, στο οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.

• Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.

• Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης: Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200 kWh. Οι καταναλώσεις, πέραν των 2.000kWh, θα τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, όπως ισχύει κάθε φορά

Τα δικαιολογητικά
Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:
1. Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού)

2. Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)

3. Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης και μόνο χρειάζεται επιπλέον βεβαίωση χρήσης ενεργοβόρας συσκευής απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται αντίστοιχη βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο.
Η εφαρμογή του ΚΟΤ, αφού έχει υποβληθεί η αίτηση, ξεκινά από τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς (Υπ.Οικονομικών, ΟΑΕΔ) και θα αφορά στο σύνολο της ημερήσιας κατανάλωσης, ανεξάρτητα δηλ. εάν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά και διάστημα πριν την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελέγχου.

Αλλαγή παροχής
Όσοι δεν έχουν στο όνομά τους παροχή ρεύματος μπορούν να κάνουν αλλαγή χωρίς να χρειάζεται να προπληρώσουν τη λεγόμενη «εγγύηση». Το ύψος αυτής δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ και θα επιμερίζεται σε έξι ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις με ενσωμάτωσή τους στους επόμενους λογαριασμούς.

Που υποβάλλονται οι αιτήσεις
Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλονται:
- ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (Διαχειριστής Δικτύου ή
Διαχειριστής μη Διασυνδεδεμένων Νησιών) στο www.dei.gr.
- Τηλεφωνικά στο 210-9298000 (αστική χρέωση) τις μέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 7πμ-10μμ και το Σάββατο τις ώρες 7πμ- 3μμ
Στα καταστήματα της ΔΕΗ γίνεται μόνον διανομή ενημερωτικού εντύπου σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και παρέχονται σχετικές πληροφορίες.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα φαινόμενα στη σύγχρονη Τουρκία αποτελεί αυτό της ύπαρξης μουσουλμανικών ελληνόφωνων ομάδων. Η παραδοσιακή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, η αυταρχική εσωτερική δομή της Τουρκίας, η εξέγερση των Κούρδων, μαζί με την επιβίωση των στερεοτύπων για τη διαμόρφωση των νεότερων εθνών στην περιοχή μας, εμπόδισε τη μελέτη του φαινομένου αυτού. Η μετάβαση ελληνοφώνων ομάδων από το χριστιανικό θρησκευτικό σύστημα στο ισλαμικό κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης αποτελεί μέχρι σήμερα ένα θέμα άγνωστο για τη νεοελληνική επιστήμη. Το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Από την Κύπρο και την Πελοπόννησο έως την Ηπειρο και τον Πόντο.

Σήμερα όμως, η δημόσια εμφάνιση όσων από τις ομάδες αυτές επιβιώνουν διευρύνει το ερευνητικό ενδιαφέρον. Η βιβλιογραφική και αρθρογραφική παρουσία των ελληνόφωνων ομάδων της Τουρκίας είναι πλέον γεγονός. Η αρχή έγινε πριν από μερικά χρόνια με την Tanju Izbek, η οποία έλαβε το βραβείο Ιπεκτσί για μια νουβέλα της στο κρητικό ιδίωμα, όπως αυτό μιλιέται σήμερα στην περιοχή της Gunda (τα παλιά Μοσχονήσια). Πιθανότατα, σύμφωνα με το τουρκικό περιοδικό Actuel, να υπήρχαν πολιτικές ομάδες στη Βόρεια Τουρκία που δραστηριοποιούνταν, πριν από το πραξικόπημα του ‘80, γύρω από τον πολιτισμό του Πόντου. Το 1996 εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον εκδοτικό οίκο Belge, το κλασσικό πλέον βιβλίο του Omer Asan με τίτλο “Pontos Kulturu”, δηλαδή: Ο πολιτισμός του Πόντου.

Σήμερα υπάρχουν τέσσερις ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία: κρητική, ποντιακή, μακεδονική και κυπριακή. Κάθε μια απ’ αυτές έχει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον. Η έκφραση είναι γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, εφόσον αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, που ολοένα γίνεται σημαντικότερη.
Η δημόσια εμφάνιση των ομάδων αυτών δεν αφορά μόνο στην τουρκική κοινωνία, η οποία συνειδητοποιεί αργά τον πολυεθνοτικό της χαρακτήρα, καθώς και στους εθνογενετικούς της μύθους. Αφορά παράλληλα και στην ελληνική, γιατί της αποκαλύπτει τον τρόπο συγκρότησης των σύγχρονων εθνικών κρατών στην περιοχή μας και το αδιέξοδο των ενδιάμεσων ομάδων - γέννημα της ιστορίας - οι οποίες υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στο κράτος που είχε ως ιδεολογικό υπόβαθρο το δικό τους θρησκευτικό δόγμα. Η κρητική και η κυπριακή, από τις τέσσερις αυτές ομάδες - οι οποίες στη διαχρονική τους παρουσία ταυτίστηκαν ως μουσουλμανικές με την οθωμανική αυτοκρατορία - συγκρούστηκαν με το επαναστατικό κίνημα των χριστιανών Ελλήνων. Εμμέσως υπέστη τις συνέπειες της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης και η μακεδονική, η οποία υποχρεώθηκε με βάση τη συμφωνία ανταλλαγής των πληθυσμών να εγκαταλείψει τα γενέθλια εδάφη της περιοχής του Αλιάκμονα και της Κοζάνης και να αναχωρήσει για την Τουρκία το 1924.

Η διαμόρφωση του φαινομένου

Η κατανόηση του φαινομένου της επιβίωσης ελληνόφωνων μουσουλμανικών πληθυσμών απαιτεί την υπέρβαση της σημερινής εικόνας που έχουμε για τις σχέσεις ισλαμισμού και χριστιανισμού, καθώς και για τις σύγχρονες αρχές συγκρότησης των μονοεθνικών κρατών. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι το σημερινό τείχος που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και τους γείτονές μας, σε θρησκευτικό επίπεδο, είναι μια πραγματικότητα της τελευταίας ιστορικής περιόδου. Για εκατονταετίες υπήρχε ένα ανακάτεμα εθνών και θρησκειών. Αν σήμερα ο διαχωρισμός είναι απόλυτος μεταξύ άσπρου και μαύρου, εντούτοις, για μεγάλο διάστημα, υπήρχε ανάμεσά τους ένας εκτεταμένος γκρίζος χώρος. Για να κατανοήσουμε το φαινόμενο που σήμερα εξετάζουμε θα πρέπει να δούμε τη διαπλοκή του Ισλάμ με τον Ελληνισμό σε χρονικό και γεωγραφικό επίπεδο. Από τον 14ο αιώνα συναντιούνται Ελληνες στους χώρους της νέας θρησκείας. Ο περιηγητής Ιμπντί Μπατούτα γράφει ότι συνάντησε στον ποταμό Κούμα, κοντά στην πόλη Ματζάρ, το αναχωρητήριο του μουσουλμανικού τάγματος Αχμεδέ στο οποίο όπως γράφει «διεβίουν σε κοινή ζωή Δερβίσες, Αραβες, Πέρσες, Τούρκοι και Ελληνες».

Ο εξισλαμισμός μέρους των Ελλήνων ανοίγει την δίοδο για να εισχωρήσουν στον ισλαμικό χώρο οι ελληνικές φιλοσοφικές δοξασίες. Οι σοφιστικές απόψεις για παράδειγμα εκφράζονται με τους “σούφι”, το θρησκευτικό τάγμα των δερβίσηδων. Ο δημιουργός του, Τζελαδεδίν Ρουμί, χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα - όπως μιλιόταν κατά τους μέσους χρόνους στην Καππαδοκία. Τα μελωδικά κείμενα των δερβίσηδων αποτελούν προσαρμογή των βυζαντινών μελωδιών στις νέες ανάγκες. Ο Μ.Ρικό, γραμματέας του Βρετανού πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το 1670 ότι στον ισλαμικό κόσμο υπάρχει «μεγάλη ποικιλία γνωμών και απόψεων, ασυγκρίτως μεγαλύτερα από τον χριστιανικό κόσμο». Ο Ρικό θεωρεί ότι η είσοδος νέων εθνών στο μουσουλμανικό χώρο δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα. Γράφει: «Δεδομένου ότι την καλλίτερη μερίδα των νέων εθνών αποτελούν οι Ελληνες και ότι δεν ικανοποιήθηκαν με τις ονειροπολήσεις του Κορανίου, αυτοί που άλλοτε υπήρξαν διδάσκαλοι των επιστημών από τις οποίες τους απέμεινε κάποια συγκεχυμένη γνώση, αφού προσέθεσαν στη νέα τους θρησκεία παλιές παραδόσεις και κάποιες γνώμες αρχαίων φιλοσόφων, δημιούργησαν μέρος της ποικιλίας των γνωμών για τις οποίες μιλούμε».

Η ύπαρξη ελληνόφωνων ομάδων στην σύγχρονη Τουρκία, εκτός από μια εντυπωσιακή επιβίωση που ενθουσιάζει τους ιστορικούς, τους γλωσσολόγους και τους λαογράφους, μπορεί να αποτελέσει και μια αποτελεσματική και μόνιμη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Η πιθανή εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κάνει, ίσως, εφικτή την προσέγγιση των δύο λαών. Η ανάδειξη των κοινών στοιχείων βοηθά, κατ’ αρχάς στο να γίνει κατανοητή η διαδικασία διαμόρφωσης των σύγχρονων κρατών στην περιοχή μας και να γίνει επίσης ο απολογισμός για τις διάφορες παραμέτρους που καθόρισαν τα πολιτικά αποτελέσματα στην εποχή του έθνους - κράτους.

Βλάσης Αγτζίδης (διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ)
από την εφημερίδα “Καθημερινή”

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑΚΟΥ - ΧΙΟΣ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ : ΣΥΝ 20% ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ



Αυξημένος κατά 20% θα είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής στις κοινωνικές δαπάνες, την ώρα που θα υπάρξει μείωση κατά 30% στις άλλες, σύμφωνα με το δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη. Έτσι, για το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) του δήμου θα διατεθούν 5 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 4 εκατ. ευρώ του 2012.
Τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν για να φιλοξενηθεί δωρεάν το 60% των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς (περίπου για τα 230 από τα 370 παιδιά που έχουν οι δημοτικοί παιδικοί). «Τα έξοδά τους και το κόστος τους θα καλυφθεί και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα υπερκαλυφθεί, αφήνοντας κι ένα αποθεματικό στο δήμο, μέσα από τα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ τα οποία εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά σε τόση μεγάλη έκταση φέτος στο Δήμο Κομοτηνής», τόνισε ο δήμαρχος.
aftodioikisi.gr