Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : "ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ " ΤΟ ΧΡΕΟΣ ...


Μια ακόμα επιβεβαίωση του defencenet.gr , αυτή την φορά αναφορικά με την πορεία του χρέους: Σε μια συγκλονιστική παραδοχή η Τράπεζα της Ελλάδας λίγο πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Χρέος, αποκαλύπτει ότι καθώς τα σενάρια που εκπόνησε η τρόικα για τη δυναμική του ΑΕΠ έως το 2030, και συνεπώς για την πορεία του χρέους είναι "μπουρδολογίες"!
Με απλά λόγια η περίφημη Μελέτη Βιωσιμότητας που συνέταξε η Τρόικα και βάσει των οποίων έχουν ληφθεί όλα τα επαχθή μέτρα σε βάρων των πολιτών (ή καλύτερα "δικαιολογηθεί τα επαχθή μέτρα") είναι αέρας κοπανιστός και απλά δεν οδηγούν πουθενα-πέρα σπό την εξαθλίωση των πολιτών, αφού ακόμα και για το πιθανό νέο "κούρεμα"σηκώνεται ο πήχης ακόμα περισσότερο.
Έτσι αν και από το αρμόδιο τμήμα μελετών της ΤτΕ διαβεβαιώνουν- εκ των υστέρων- ότι δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να δείξουν ότι ο σχεδιασμός της Τρόικα για το Χρέος είναι στον... αέρα, η αλήθεια είναι ότι λαμβάνοντας υπόψιν την ελληνική πραγματικότητα εκτίμησαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότεροι, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Στην τελευταία Έκθεση που υπογράφει ο Γιώργος Προβόπουλος, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο το ΑΕΠ θα "τρέχει" με ρυθμούς μόλις 1,4%, σύμφωνα με το αισιόδοξο με ρυθμούς 2,9% και σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο με 2,1%.
Αυτό ενώ η τελευταία μελέτη Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ; Ρυθμούς 2,9% το 2016, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, 3,6% το 2019, 2,6% το 2020, δηλαδή σαφώς υψηλότερους ρυθμούς ακόμα και από το αισιόδοξο σενάριο της ΤτΕ!
Τι σημαίνει, όμως, μικρότερο ΑΕΠ από αυτό που έχει προβλέψει η Τρόικα; Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του Χρέους έως και 10 μονάδες το 2020, δηλαδή στο 137% του ΑΕΠ, ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς και της Αθήνας και των δανειστών...
Και βέβαια, αυτό θα ισχύει αν ΟΛΑ πάνε όπως τα έχει προβλέψει η τρόικα. Η οποία όμως είχε προβλέψει αποκλιμακωση του χρέους από πέρσι. Και τώρα έχει φτάσει το 175% κια καλπάζει (και όλα αυτά μετά από του "κούρεμα" γιατί αν περιλάβουμε και τα 106 δισ. του "κουρέματος" το χρέος φτάνει το ... 260%!
Υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ βιώσιμο το χρέος αν δεν διαγραφεί κατά 50% τουλάχιστον; Ποτέ! Και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ στις αγορές.
Το ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 53 δισ. ευρώ, έχουμε χάσει δηλαδή το περίπου ¼.
Το 2013 το ΑΕΠ κατρακύλησε στα 182 δισ. ευρώ και το χρέος έφτασε στο 177%, ήτοι 322 δισ. ευρώ και τραβά την ανηφόρα. Εκτιμάται πώς θα αγγίξει το 180% μέσα στο 2014. Για ποια αποκλιμάκωση ακριβώς μιλάμε;
Ακόμα και αν γίνει επέκταση του χρόνου αποπληρωμής για άλλα 100 χρόνια. Αυτό , για να γνωρίζουν οι Ελληνες σε τι είδους παγίδα έχει πέσει όχι απλά η χώρα, αλλά και το έθνος χάριν των πολιτικών του ταγών.
Και βέβαια αυτό βγαίνει τώρα γιατί πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζουν έξοδο από την ευρωζώνη, προκειμένου να ειστρέψουν βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ


Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας είναι η επαναλειτουργία του σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ίμβρο, μετά την επαναλειτουργία του ελληνόφωνου δημοτικού στην περιοχή κατά την περασμένη σχολική χρονιά.
 
Μετά από αίτημα του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού Ίμβρου, οι τουρκικές αρχές παραχώρησαν το δημευμένο από το τουρκικό δημόσιο σχολείο στο χωριό των Αγριδίων, όπου αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως γυμνάσιο και λύκειο.
 
Η τελετή υπογραφής της παραχώρησης έγινε σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού Ίμβρου, Λάκη Βίγκα και του αντιπροέδρου Ιωακείμ Καμπουρόπουλου, οι οποίοι παρέλαβαν τον τίτλο παραχώρησης από τον έπαρχο του νησιού.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Β΄ ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ 2014 - ΠΟΛΟ

Β' Φάση Πρωταθλήματος Μίνι Παίδων 2014
Αναχώρησε την Παρασκευή 20/6/2014 για τη Θεσσαλονίκη η ομάδα υδατοσφαίρισης Μίνι Παίδων (γεν. 2001) του ΝΟ Χίου για να συμμετάσχει στη Β' φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί το τριήμερο 20-22 Ιουνίου 2014.
Ο προπονητής της ομάδας μας Μιχάλης Φωτεινός θα έχει στη διάθεση του 16 υδατοσφαιριστές. Η ομάδα μας συμμετέχει στον Όμιλο Θεσσαλονίκης και θα αντιμετωπίσει τις ομάδες, ΠΑΟΚ, Άθω Χαλκιδικής, Ηρακλή και ΠΑΣ Φοίβο. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο. Στην τελική φάση προκρίνονται οι 2 πρώτες ομάδες από τον όμιλο μας. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχεις ως εξής:
1η ΑγωνιστικήΠαρασκευή 20/6/14
Ώρα 19:00Άθως Χαλκιδικής - ΓΣ Ηρακλής
Ώρα 20:00ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Φοίβος
2η ΑγωνιστικήΣάββατο 21/6/14
Ώρα 11:00ΠΑΣ Φοίβος - Άθως Χαλκιδικής
Ώρα 12:00ΝΟ Χίου - ΠΑΟΚ
3η ΑγωνιστικήΣάββατο 21/6/14
Ώρα 18:00ΓΣ Ηρακλής - ΠΑΣ Φοίβος
Ώρα 19:00Άθως Χαλκιδικής - ΝΟ Χίου
4η ΑγωνιστικήΚυριακή 22/6/14
Ώρα 10:00ΝΟ Χίου - ΓΣ Ηρακλής
Ώρα 11:00ΠΑΟΚ - Άθως Χαλκιδικής
5η ΑγωνιστικήΚυριακή 22/6/14
Ώρα 16:30ΠΑΣ Φοίβος - ΝΟ Χίου
Ώρα 17:30ΓΣ Ηρακλής - ΠΑΟΚ

Ομάδα Μίνι Παίδων 2013-2014
Ομάδα Μίνι Παίδων ΝΟΧ 2013-2014

noxiou.gr

Ιταλοί θέλουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση «Βόλου-Σμύρνης»


limani_volos_aktoploiki_sindesi_
Ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βόλου με τη Σμύρνη επέδειξαν το τελευταίο διάστημα μεταφορικές εταιρείες από την Ιταλία, οι οποίες σε επικοινωνία με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ ΑΕ) δήλωσαν πως θεωρούν το ενδεχόμενο της σύνδεσης εφικτό, βιώσιμο και το εξετάζουν σοβαρά.
Το ενδιαφέρον των ιταλικών εταιρειών υπογράμμισε, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΒ ΑΕ Ιωάννης Πρίγκος, σημειώνοντας πως έγιναν επαφές για το θέμα.
Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι, δημιουργεί πρόσφορο «έδαφος» για την περαιτέρω συζήτηση της σχετικής πρότασης και της μελέτης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ ΑΕ) για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου.
Ο ΟΛΒ εκπόνησε και ολοκλήρωσε -στο πλαίσιο της στρατηγικής του ανάπτυξης- τη μελέτη βιωσιμότητας για τη θαλάσσια σύνδεση Βόλου – Σμύρνης, τον περασμένο Μάιο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η σύνδεση Βόλου – Σμύρνης αποτελεί τη συντομότερη διαδρομή διασύνδεσης Ευρώπης και Ασίας, ενώ δημιουργεί και χερσαία σύνδεση με τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας (πρωινή άφιξη στο Βόλο από Σμύρνη και νυχτερινή αναχώρηση από Πάτρα ή Ηγουμενίτσα προς Ιταλία και το αντίστροφο).
Παράλληλα, αποτελεί δίαυλο διακίνησης εμπορευμάτων προς κεντρική, ανατολική και δυτική Τουρκία, όπως και προς Ιράν, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και αλλού.
Η ίδια ακτοπλοϊκή σύνδεση μειώνει σημαντικά το χρόνο, ώστε τα πλοία να κάνουν περισσότερα δρομολόγια και τα κόμιστρα των φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρονται με τα πλοία.
Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης πλοίων RO–ΡΑΧ (συνδυασμένων μεταφορών) με αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών λόγω της μεταφοράς επιβατών σε καμπίνες, στους οποίους θα παρέχονται διάφορες υπηρεσίες (καζίνο , duty free) και τα οποία θα μπορούν να εκτελούν και διήμερες κρουαζιέρες με μεταφορά τουριστών προς και από το Βόλο.
Πέραν αυτών, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου – Σμύρνης προσφέρει, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη – τη δυνατότητα εκτέλεσης εβδομαδιαίων κυκλικών κρουαζιέρων με προτεινόμενη διαδρομή: Πειραιάς – Βόλος – Θεσσαλονίκη – περίπλους Αγίου Όρους – Καβάλα, Τσανάκαλε – Κωνσταντινούπολη – Σμύρνη, ενώ εναλλακτικά ως λιμάνι αφετηρίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Κωνσταντινούπολη.

e-nautilia.gr

Νέα υπηρεσία και νέα δρομολόγια από την Hellenic Seaways


hellenic_seaways_elliniki_aktoploia_
Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, στο πλοίο της Hellenic Seaways, «ΑΡΙΑΔΝΗ», παρουσιάστηκε η νέα, ηλεκτρονική υπηρεσία της Hellenic Seaways, Smart Ticket, που δημιούργησε η εταιρεία στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης, με γνώμονα την καινοτομία και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του επιβατικού κοινού.
Το Smart Ticket είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, απ’ όπου κι αν βρίσκονται, οποιαδήποτε στιγμή να αγοράσουν το εισιτήριό τους. Μεταξύ άλλων, μπορούν να ενημερωθούν για τις οικονομικές προσφορές της εταιρείας, και την διαθεσιμότητα θέσεων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την λήψη ενός επιβεβαιωτικού e-mail, ενός QR Code με όλες τις πληροφορίες κράτησης καθώς και το αντίστοιχου εισιτηρίου σε ηλεκτρονική μορφή.
Οι χρήστες μπορούν να αξιοποιούν όλα τα οφέλη του Smart Ticket, είτε μέσω του smartphone application της Hellenic Seaways ή από το σύστημα online booking στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.hellenicseaways.gr).
Κατά την παρουσίαση του Smart Ticket, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaways, κος Α. Αγαπητός, επεσήμανε πως «οι στόχοι που μας ώθησαν στην σύλληψη αλλά και πραγματοποίηση αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος είναι η άριστη εξυπηρέτηση των επιβατών, η αμεσότητα και ταχύτητα, η εξάλειψη της «γραφειοκρατίας» στη διαδικασία κράτησης εισιτηρίων με παράλληλη ενίσχυση του online booking συστήματος της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται σημαντικά η χρήση χαρτιού, συνεπώς και του οικολογικού αποτυπώματος της εταιρείας».
Επιπλέον, ο κος Αγαπητός αναφέρθηκε στη φετινή δυναμική παρουσία της Hellenic Seaways στο Αιγαίο με νέα δρομολόγια για Ηρακλειά και Σχοινούσα, με το Flyingcat 4 από Ραφήνα και για τη νέα γραμμή του Flyingcat 3 που θα ξεκινά από Πειραιά από τις 4 Ιουλίου 2014, για Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο και Φολέγανδρο καθώς και το δρομολόγιο για Κουφονήσι και Αμοργό που συνεχίζεται από πέρσι.
Η Hellenic Seaways παραμένει αφοσιωμένη στην διαρκή δέσμευσή της για καινοτόμες, άρτιες και ποιοτικές υπηρεσίες που στόχο έχουν την άριστη εξυπηρέτηση του επιβατών και την βέλτιστη συνολική εμπειρία ταξιδίου, με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό και την ανταπόκριση στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες ενός απαιτητικού κοινού.

e-nautilia.gr

Κυρώσεις στη ΝΕΛ για τα ανεκτέλεστα δρομολόγια


thefilos_nel_lines_aktoplia_
Το Υπουργείο Αιγαίου και Ναυτιλίας απαντώντας σε επιστολή του Σταμάτη Κάρμαντζη για τα ανεκτέλεστα δρομολόγια της ΝΕΛ σημειώνει ότι έχει κινηθεί διαδικασία επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές.
Στο έγγραφο που έχει τίτλο «Αναβολές και ματαιώσεις δρομολογίων Ε/Γ – Ο/Γ Θεόφιλος» αναφέρεται ότι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου εξυπηρετούνται από 3 επιδοτούμενα δρομολόγια εβδομαδιαίως όπως προβλέπεται από σύμβαση που έχει υπογραφεί το 2009 και έχει παραταθεί μετά από αίτημα της ΝΕΛ μέχρι και τις 31/10/2016.
Τα 3 δρομολόγια που εξυπηρετούν τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου είναι:
1. Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ
2. Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ
3. Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Καρλόβασι – Άγιος Κύρηκος
Το Υπουργείο αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τα μισθώματα καταβάλλονται κανονικά κάθε μήνα, η ΝΕΛ εκτελεί πλημμελώς τα ανωτέρω δρομολόγια, με αποτέλεσμα τα λιμεναρχεία Θεσσαλονίκης και Καβάλας (αφετήριοι λιμένες) να κινηθούν για την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
Περιμένουμε εναγωνίως να δούμε την εξέλιξη αυτή της υπόθεσης που μας αφορά άμεσα λόγω της ταλαιπωρίας που υφιστάμεθα από τις συνεχείς ακυρώσεις δρομολογίων, που εντείνουν την απομόνωση των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

e-nautilia.gr

Στα… χαρτιά η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου – Καθεστώς τα golden boys – Το ΓΛΚ θα ζητήσει επιστροφή αναδρομικών


Πενιχρά αποδεικνύονται μέχρις στιγμής τα αποτελέσματα των ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις αποδοχές και τις πρόσθετες αμοιβές σε πρόσωπα ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ.
Η γενική εκτίμηση του ΓΛΚ είναι πως η ωφέλεια από τους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, το μεγάλο «πάρτι» εξακολουθεί να γίνεται στα ΝΠΙΔ.
Σύμφωνα με το capital.gr, σε αρκετά ΝΠΙΔ, το μισθολόγιο συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου, καθώς οι αρμόδιοι φορείς δείχνουν να αγνοούν τις διατάξεις των σχετικών νόμων.
Ειδικότερα τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι, από τους 94 φορείς της γενικής κυβέρνησης (55 ΝΠΙΔ και 40 ΝΠΔΔ), το ενιαίο μισθολόγιο έχει εφαρμοστεί στους φορείς με μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, χωρίς να έχουν εντοπιστεί μεγάλα προβλήματα.
Η εικόνα, όμως είναι εντελώς διαφορετική για τα ΝΠΙΔ, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται σημαντικές ατασθαλίες.
Εως και 35% οι διαφορές αμοιβών
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί σημαντικές διαφορές στις αμοιβές μεταξύ υπαλλήλων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ οι οποίες, κατά περιπτώσεις, φθάνουν έως και το 35%, ενώ, όπως σημειώνει το capital, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ έχουν ήδη ζητήσει άμεση διόρθωση των «παραδόξων».
Μάλιστα, πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ζητήσει ακόμη και να γίνει εξολοκλήρου ορθή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου όπου έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις.
Επιστροφή αναδρομικών
Μέχρι τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ έχουν διεξάγει δέκα επιτόπιες επιθεωρήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ελέγχοντας την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το ΓΛΚ, προς το παρόν ο ρόλος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα ώστε τα ΝΠΙΔ να εφαρμόσουν σωστά το ενιαίο μισθολόγιο.
Οι ίδιες πηγές πάντως δεν αποκλείουν σε δεύτερο στάδιο να εξεταστεί εάν σε κάποιες περιπτώσεις θα ζητηθεί η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Πάντως, όπως αναφέρουν από το ΓΛΚ, πέραν των ποσών που εξοικονόμησαν για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημαντικό αποτέλεσμα επιφέρει και η διακοπή των μη σύννομων πληρωμών η οποία επιφέρει μείωση της δαπάνης του κρατικού προϋπολογισμού προς ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.
Στο εξής, εξάλλου, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται σε σταθερή βάση σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσω της τακτικής συλλογής και επεξεργασίας των μισθολογικών δεδομένων από όλους τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια εξορθολογισμού του μισθολογίου στο Δημόσιο.


aftodioikisi.gr

Στο τραπέζι η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης – Τι συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης


Τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ θεσμοθετημένης και πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης έθεσε ως κεντρικό στόχο η τελευταία σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (EPSCO), στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
Με προεδρεύοντα τον Έλληνα υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, η σύνοδος εστίασε σε θέματα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και στην κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την πρωινή συνεδρίαση, διεξήχθη πολιτική συζήτηση αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2014, που αποτελεί τη συνεισφορά του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής. Εκεί, κατά την έγκριση των συστάσεων ανά χώρα, για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, προέκυψε πως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών, η άρση των αναντιστοιχιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και η ενίσχυση της συμβολής της εργατικής νομοθεσίας στην προσφορά περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.
Συζητήθηκαν, όμως και τα θέματα των συντάξεων, όπου τέθηκε μετ” επιτάσεως το θέμα της σύνδεσης της θεσμοθετημένης ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Η επιλογή αυτή θεωρείται αναγκαία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Γι” αυτό και οι Eυρωπαίοι υπουργοί επανέλαβαν ότι θα πρέπει να μειώνεται το τυχόν χάσμα μεταξύ θεσμοθετημένης και πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης. Με δεδομένο δε ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε, επίσης, η Έκθεση Προόδου για την πρόταση απόφασης σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας. Αν και δεν προέκυψε συμφωνία κατά την ελληνική προεδρεία, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία κατά την Ιταλική προεδρεία, επισημαίνοντας ότι υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία», ένα από τα βασικά ζητήματα της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής «Πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια».
Κατά την απογευματινή συνεδρίαση, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ/ΟΝΕ, στη βάση εκθέσεων της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, απόλυτη προτεραιότητα αποτέλεσε η Πρόταση Οδηγίας για την Απόσπαση Εργαζομένων (Posting of Workers Directive). «Η συμφωνία που επετεύχθη είναι απόλυτα ισορροπημένη και προβλέπει ένα διαφανές και συνεκτικό πλαίσιο διατάξεων, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αποσπασμένων εργαζομένων, την καταπολέμηση του «κοινωνικού ντάμπινγκ» και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς» τόνισε ο υπουργός.
Παράλληλα, υιοθετήθηκε η Σύσταση του Συμβουλίου για ένα Πλαίσιο που να εξασφαλίζει την Ποιότητα της Πρακτικής Άσκησης, καθώς και η απόφαση με την οποία αναβαθμίζεται θεσμικώς η Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής.
Ο κ. Βρούτσης, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, ευχαρίστησε τα κοινοτικά όργανα και τα κράτη-μέλη για την αγαστή τους συνεργασία και τη στήριξή τους στην επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας να πραγματοποιήσει πρόοδο και να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε σημαντικούς φακέλους για την πορεία ολοκλήρωσης της ΕΕ.
Πηγή: www.euro2day.gr

aftodioikisi.gr

Τέλος οι αστυνομικές ταυτότητες – Έρχεται η «βιομετρική κάρτα»


Προ των πυλών βρίσκεται η «βιομετρική κάρτα», η οποία εκτιμάται ότι θα είναι το διαβατήριο του μέλλοντος. Και αυτό διότι δεν θα καταγράφει μόνο τα συνηθισμένα στοιχεία, που βλέπουμε σε μια απλή ταυτότητα, αλλά θα περιέχει και χαρακτηριστικά μοναδικά, τα οποία είναι δύσκολο να αλλοιωθούν.
Η Αρχή για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων άναψε το πράσινο φως για να εφαρμοστούν πειραματικά δυο πιλοτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την αποκαλούμενη «βιομετρική υπογραφή», η οποία στηρίζεται στο συνδυασμό βιομετρικών δεδομένων που εξάγονται μέσω πολλαπλών φυσικών χαρακτηριστικών του ατόμου. Δηλαδή, μορφασμοί, γκριμάτσες προσώπου, ο τρόπος βαδίσματος, καθώς και φυσικά ή άλλα χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με την εξωτερική του εμφάνιση (π.χ. ύψος, βάρος, χρώμα ματιών, χρώμα μαλλιών, μουστάκι, γυαλιά, κλπ).
Οι «βιομετρικές υπογραφές» θα αποθηκεύονται, αφού πρώτα κρυπτογραφηθούν, σε έξυπνες κάρτες, καθώς και σε βάση δεδομένων, μαζί με τα κωδικοποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης των συμμετεχόντων.


aftodioikisi.gr

Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα τους – Για ποιες πέντε κατηγορίες χτυπάει το «καμπανάκι»


Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, από τις 7 Ιουλίου ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την νέα φάση κτηματογράφησης για περιοχές σε Κοζάνη, Αργολίδα και Αρκαδία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κτηματογράφησης για περιοχές των Τρικάλων και της Πέλλας.
Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο-η συνολική προθεσμία είναι 12 χρόνια από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τα παλαιά προγράμματα-θα περιέρχονται στο Δημόσιο.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο. Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας.
Τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στα «παλαιά προγράμματα» σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου ανέρχονται σε 200.000. Ειδικότερα, 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Όπως διευκρινίζουν πηγές του Κτηματολογίου, μέχρι στιγμής έχει γίνει αίτηση για διόρθωση για 30.000 περιπτώσεις ακινήτων, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί.
Από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα ακίνητα σε 20 περιοχές, ενώ από το 2016 (και το 2018 για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού ) μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη» άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, και οκτώ περιοχές στην Αττική και οκτώ περιοχές στην Θεσσαλονίκη. Η λίστα περιλαμβάνει και πόλεις όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Νέα Αγχίαλος, αλλά και νησιά όπως η Πάτμος, η Σίφνος και η Σύρος.
Δείτε αναλυτικά.



Πηγή: Τα Νέα

aftodioikisi.gr

Η ... "ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ " ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ


Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για το θέμα των απολύσεων επιχειρεί να κρατήσει ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Ενώ σε συνέντευξή του στη real news δηλώνει δηλώνει αντίθετος με την «εύκολη λύση των απολύσεων» και σημειώνει πως «καλό θα ήταν να μην γίνουν» οι 15.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα δηλώνει ότι δεν αμφισβητεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας για τις απολύσεις. Μπάχαλο!
Η συνέντευξη
Ο κ. Ντινόπουλος στη συνέντευξή του εκφράζει την αντίθεση του στη λογική των τονίζοτας πως «τα πλάνα που έχω μέχρι στιγμής στα χέρια μου δεν προβλέπουν απολύσεις». Δήλωση με κατεύθυνση τόσο ως προς τους εργαζόμενους σε ΟΤΑ, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όσο και υπόλοιπους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο.
Υπογραμμίζει πως πρέπει να επανεξεταστεί το πρόγραμμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας, που έχει λήξει από τις 2 Μαΐου, ώστε να διατηρηθούν οι 2.000 θέσεις εργασίας για υπαλλήλους που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Δηλώνει αντίθετος με την «εύκολη λύση των απολύσεων» και σημειώνει πως «καλό θα ήταν να μην γίνουν» οι 15.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. «Θα πρέπει να εξορθολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην τρόικα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο Εσωτερικών», σημειώνει και προσθέτει: «Θα ήθελα να μην ξαναγυρίσει η τρόικα».
Ο κ. Ντινόπουλος αφήνει να διαφανεί ότι τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης για τις καθαρίστριες λέγοντας πως «με τα σύμβολα δεν τα βάζεις» ενώ θεωρεί ότι πρέπει να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο η κυβέρνηση θέματα όπως των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών.
Μάλιστα, προσθέτει: «Δεν είπα να τους πάρουμε όλους πίσω…» ενώ συμπληρώνει: «…μου λένε ότι αυτό είναι λαϊκισμός. Από πότε είναι λαϊκισμός η κοινωνική ευαισθησία; Θα φτάσουμε στο άλλο άκρο; Ακούγεται συνέχεια ότι πρέπει να σπάσουμε αβγά. Εντάξει, να σπάσεις αβγά. Αλλά να κάνεις και μια ομελέτα που να τρώγεται!».
Η διορθωτική δήλωση
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι ο υπουργός κ. Ντινόπουλος, το βράδυ του Σαββάτου, μία ημέρα δηλαδή πριν την επίσημη ημερομηνία έκδοσης της εφημερίδας, προέβη σε δήλωση με την οποία έλεγε:
«Τα όσα δήλωσα στην εφημερίδα Real News για τα επίμαχα θέματα των απολύσεων και για την τρόικα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία , επειδή ενδέχεται να παρερμηνευτούν , θέλω να διευκρινίσω ότι δεν αποτελούν , σε καμία περίπτωση , αμφισβήτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας.
Από την πρώτη ώρα , άλλωστε , που ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών οι μεταρρυθμίσεις , οι διαρθρωτικές αλλαγές , αλλά και η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτέλεσαν τις άμεσες προτεραιότητές μου.
Η χώρα πρέπει να παραμείνει σταθερή στους στόχους της αφού αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες θυσίες τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός».


aftodioikisi.gr

Ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν – Οι 4 κατευθύνσεις του μισθολογίου


Ανατροπές έρχονται από τον Οκτώβριο στο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, με τα κριτήρια του μπόνους αποδοτικότητας να αποτελούν κρίσιμη διαρθρωτική αλλαγή για την Τρόικα και την κυβέρνηση να πιέζεται και από τις μεγάλες ανισότητες που εξακολουθούν να επικρατούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» έρχονται μειώσεις σε 204.000 αποφοίτους Δημοτικού και Λυκείου (ΥΕ και ΔΕ) και αυξήσεις σε 240.000 δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές και αποφοίτους ΑΕΙ (ΤΕ και ΠΕ). Η κατεύθυνση είναι σαφής: οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνασίου) και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.
Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα είναι οι εξής:
1. Να διευρυνθεί η διαφορά μισθού μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει κίνητρο προσέλκυσης στο Δημόσιο εργαζομένων υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
2. Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος, μετά τις μειώσεις, βρίσκεται 780 ευρώ το μήνα, ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 580 ευρώ το μήνα και 540 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, προκειμένου να μην υπάρχει το φαινόμενο των «εργαζομένων δύο ταχυτήτων» στην ελληνική οικονομία, όπου μάλιστα οι κατά τεκμήριο λιγότερο παραγωγικοί υπάλληλοι του Δημοσίου αμείβονται περισσότερο. Η κατεύθυνση είναι να «υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
3. Η μείωση του μισθού των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελεί το 35% των εργαζομένων στο Δημόσιο, θα είναι αισθητή, αλλά μικρότερη από την προηγούμενη κατηγορία. Σήμερα, ο εισαγωγικός μισθός του είναι 858 ευρώ. Στόχος είναι να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ εργαζομένων δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να εξοικονομηθούν τα κονδύλια που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς δασκάλων, καθηγητών και νοσηλευτών που δεν υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο και αμείβονται, όπως οι υπάλληλοι γραφείου.
4. Η επαναφορά του ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους, το ποσό του οποίου θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων των δύο εκπαιδευτικών κατηγοριών, υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πέραν των γενικών αυτών κατευθύνσεων στις οποίες επιμένει η τρόικα και δίνει μεγάλο βάρος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι να υπάρξει ανανέωση προσωπικού και αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο.
Η θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, σύμφωνα με το οποίο όλοι θα πληρώνονται βάσει προσόντων, θέσης ευθύνης και αποδοτικότητας, αποτελεί έναν από τους βασικότερους σχεδιασμούς που θέλει να υλοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Θα επιβραβεύονται, επιτέλους, οι καλύτεροι» λένε κυβερνητικές πηγές, παρόλο που από την πλευρά των συνδικαλιστών εκφράζονται ανησυχίες για ένα νέο καθεστώς ευνοικοκρατίας που θα κατατείνει στην προστασία «ημετέρων». Το μέτρο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», δήλωση που καθιστά προφανείς τις αυξομειώσεις μισθών. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν θέλει να υπερβεί το συνολικό κόστος ύψους 15,7 δισ. που καταβάλλει για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων
Η Τρόικα, πάντως, θέλει μια τέτοια εξέλιξη, την οποία αντιμετωπίζει ως διαρθρωτική αλλαγή, ενώ η ηγεσία του ΥΠΔΜ την προβάλλει ως μείζονος αξία μεταρρύθμιση.


aftodioikisi.gr