Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΕΚΑ: Έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας σε δήμους


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε την ένταξη 11 έργων που είχαν προταθεί από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα«Εξοικονομώ ΙΙ», συνολικής δημόσιας δαπάνης 4.019.806,86 ευρώ.
Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης υπέγραψε τεχνικά δελτία που αφορούν σε έργα στους δήμους Αλμυρού,Αγ. ΝικολάουΧανίωνΕλασσόνταςΦαιστούΚορινθίωνΘέρμηςΚιλελέρΚισσάμου (με δικαιούχο τον δήμο Χανίων), Ανωγείων (με δικαιούχο τον δήμο Ρεθύμνης) και Βιάννου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και νέες θέσεις εργασίας.

aftodioikisi.gr

Διαθεσιμότητα: Οι εκλογές φέρνουν την «ώρα της αλήθειας» & σπέρνουν πανικό στην κυβέρνηση


Στις 23 Μαρτίου του 2014 (δύο μήνες παρά σχεδόν μία εβδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές) λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας για τους 2.234 σχολικούς φύλακες. Μαζί του, καθώς φαίνεται ότι θα είναι οι πρώτοι «διαθέσιμοι» που θα απολυθούν, φτάνει και η «ώρα της αλήθειας» για τη διαθεσιμότητα και την κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα έχουν δοθεί υποσχέσεις επί υποσχέσεων) σχετικά με την αξιοποίησή τους σε άλλες θέσεις του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει δηλώσεις από αρμόδιους (ΥΠΔΜ) ότι ένα μέρος των 11.500 απολύσεων του 2014 θα προκύψει από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας. Ωστόσο, το μόνο απτό που υπάρχει είναι η προ εβδομάδος έγκριση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επανατοποθέτηση 331 πρώην σχολικών φυλάκων που θα απασχολούνται στο εξής ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Πέραν τούτου ουδέν. Αυτό σημαίνει ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σχεδόν 1.800 σχολικοί φύλακες θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου. Η κυβέρνηση λέει πολλά αλλά έως τώρα δεν έχουν προσδιοριστεί ούτε οι αριθμοί ούτε η ειδικότητα αυτών που θα πέσουν στον Καιάδα της ανεργίας. Θα είναι οι 1.800 σχολικοί φύλακες; Θα είναι εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ του Δημοσίου; Θα είναι (μετά τις εκλογές) δημοτικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ; Κανείς δεν γνωρίζει.
Ωστόσο, καθώς το Μάρτιο λήγει ο χρόνος της διαθεσιμότητας των σχολικών φυλάκων, την άνοιξη θα έρθει η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί τους και θα βρουν μια θέση απασχόλησης σε άλλο τομέα του Δημοσίου. Η Τρόικα, όμως, αντιμετωπίζει τη διαθεσιμότητα ως προθάλαμο απολύσεων και περιμένει να μετρήσει “πτώματα” μετά τη λήξη του οκταμήνου στη διάρκεια του οποίου παίρνουν το 75% του μισθού τους.
Το δίλημμα της κυβέρνησης
Το δίλημμα για την κυβέρνηση είναι σκληρό και το πολιτικό άγχος δικαιολογημένο: Είτε θα ικανοποιήσει τους πιστωτές, βάζοντας κρέας στην κρεατομηχανή της ανεργίας, είτε θα επιλέξει να αποφύγει μια ακόμη αντιλαϊκή επιλογή για να μην βυθιστούν στην ανέχεια και άλλα νοικοκυριά -αυτή τη φορά από το δημόσιο και όχι αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα.
Επιχειρήματα υπάρχουν και για τις δύο προσεγγίσεις. Οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης λένε ότι η Τρόικα δίνει τόση σημασία στις απολύσεις, ώστε αν επιδειχθεί σ αυτόν τον τομέα κυβερνητική αποφασιστικότητα θα αποτραπούν πιέσεις για άλλα θέματα. Οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης λένε ότι δεν λειτουργεί πια ο κοινωνικός αυτοματισμός, επομένως δεν θα ικανοποιηθούν οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, από τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και καθόλου κέρδη.

aftodioikisi.gr

ΚΕΠ Υγείας: Τι θα προσφέρουν στους δημότες


Ολοκληρωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο για επτά θανατηφόρα νοσήματα, ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη, θα προσφέρουν στους δημότες τους οι 14 δήμοι οι οποίοι δημιουργούν ταΚέντρα Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας).
Τα ΚΕΠ Υγείας θα ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους στους Δήμους Αμαρουσίου, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων- Καματερού, Αλίμου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ηρακλείου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Π. Φαλήρου, Περιστερίου και Πυλαίας-Χορτιάτη.
Θα παρέχουν στους υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε επτά νοσήματα, (καρκίνος του εντέρου, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του μαστού, πρόληψη του μελανώματος, πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων) και θα δημιουργηθεί η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του πολίτη, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος.
Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθεί ότι είναι υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.
«Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή του πληθυσμού-στόχου που πρέπει να ελεγχθεί για κάθε νόσημα από τον δήμο, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.
Σημείωσε ότι οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.
«Τα νοσήματα που αναλαμβάνουν να ελέγξουν τα ΚΕΠ Υγείας είναι θανατηφόρα. Η πρόληψή τους σημαίνει νίκη απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο», ανέφερε ο δήμαρχος Γαλατσίου, Κυριάκος Τσίρος.
«Η ενημέρωση και η συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη βάσει τεκμηριωμένων οδηγιών, ο προσανατολισμός του δημότη για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, η διοργάνωση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και η διαρκής εκτίμηση του κινδύνου νόσησης του πληθυσμού, μέσα από τα ΚΕΠ υγείας, είναι οι βασικοί άξονες, που είμαστε σίγουροι, ότι θα θέσουν στη χώρα μας, τα πρώτα γερά θεμέλια για το θεσμικό πλαίσιο της Πρόληψης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Τα ΚΕΠ Υγείας ιδρύονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας» που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ. «Είναι σημαντικό ότι 14 δήμοι αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσα από κοινοτικά κονδύλια κάνουν πράξη την πρόληψη χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά ούτε το κράτος ούτε τον πολίτη», ανέφερε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης.
Πρωτοποριακό και καινοτόμο χαρακτήρισε το πρόγραμμα ΚΕΠ Υγείας, ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, ενώ ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Νίκος Σαράντης, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό και αισιόδοξο βήμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις προληπτικές δομές της στους ΟΤΑ.

Με πηλροφορίες από ΑΜΠΕ
 aftodioikisi.gr

ΚΑΠE: Διοργανώνει συμπόσιο για την αειφόρο ανάπτυξη των κοινοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη και το ρόλο των δήμων


Συμπόσιο με θέμα “Αειφόρες κοινότητες στη ΝΑ Ευρώπη”  διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Athens Plaza στις 25 Φεβρουαρίου 2014 στο πλαίσιο του έργου RΕ-SEEties, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των δήμων στη διαμόρφωση της πολιτικής και το στρατηγικό σχεδιασμό στους τομείς της εξοικονόμησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αξιοποίησης των απορριμμάτων. Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν δήμοι και ενεργειακά κέντρα από 8 χώρες της ΝΑΕ, επεξεργάζεται δύο βασικά θέματα: την ενέργεια και τα απορρίμματα με ένα ολοκληρωμένο τρόπο. Υπογραμμίζει τις προκλήσεις της ενεργειακής κατανάλωσης και της παραγωγής απορριμμάτων, τις αλληλεπιδράσεις τους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές.
Το έργο εστιάζει στην πλευρά της ζήτησης και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους θα αλλάξουν τα καταναλωτικά πρότυπα και πως μέτρα πολιτικής μπορούν να υποστηρίξουν αλλαγές στη ζήτηση, με πιλότους τις πόλεις που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις, εργαλεία και κίνητρα.
Οι συμμετέχουσες στο έργο πόλεις είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών, έχοντας ήδη τις βασικές ικανότητες σε θέματα πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Σε αυτή τη διαδικασία υποστηρίζονται από μια ομάδα επιστημόνων με εξειδίκευση και εμπειρία σε τεχνικά θέματα αλλά και δύναμη σε θέματα διάδοσης στους τομείς των ΑΠΕ και της ΕΕ.
Το έργοRΕ-SEEties βρίσκεται στη μέση της διαδρομής του και είναι έτοιμο να ενσωματώσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του στην τοπική, εθνική αλλά και Ευρωπαϊκή πολιτική.
Στο συμπόσιο αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι της ΚΑΠΕ καθώς και τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής και εταιρειών.
Η αποδοτική χρήση των πόρων είναι βασική προτεραιότητα στη στρατηγική της Ευρώπης για το 2020 και στην ατζέντα της περιοχής της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η προοπτική υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας, αλόγιστης παραγωγής απορριμμάτων όπως επίσης και έλλειψης μέτρων συντονισμού και ευαισθητοποίησης σχετικά με την αποδοτικότερη χρήση των πόρων, συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι πόλεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτόν τον τομέα. Οι περιφέρειες της Ευρώπης και της ΝΑ περιοχής της, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην ενέργεια μόνο με συνδυασμένες διακρατικές δράσεις.

aftodioikisi.gr

Αναμένονται 314 προσλήψεις εντός του 2014 στο Υπουργείο Ναυτιλίας


upourgeio_nautilias_anamenontai_proslhpseis_
Προσλήψεις αναμένονται εντός του 2014 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού ανέφεραν ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τους σύντομα – και ενδεχομένως εντός της εβδομάδας – αποφασίζονται και ανακοινώνονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 314 νέες προσλήψεις στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για τις υπηρεσίες όλης της χώρας.
Από αυτές οι περίπου 270 θα αφορούν σε θέσεις νέου προσωπικού (αξιωματικών, υπαξιωματικών και λιμενοφυλάκων) για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, θέσεις που κρίνονται σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σώματος «απολύτως αναγκαίες για την ενίσχυση του Σώματος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης».
Σημείωναν ωστόσο ότι το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση καθώς οι πολιτικοί υπάλληλοι ζητούν μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων για τις δικές τους υπηρεσίες. Εκτιμούν ωστόσο πως εντός της εβδομάδας θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση.
Παράλληλα, λένε ότι εκκρεμούν από το 2013 οι προσλήψεις 170 υπαξιωματικών και λιμενοφυλάκων. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε ανακοινώσει πέρυσι το καλοκαίρι την πρόσληψη 250 ατόμων και από αυτά τα 80 (σε βαθμούς αξιωματικών) έχουν ήδη προσληφθεί. Ωστόσο η πρόσληψη των υπολοίπων 170 εκκρεμεί -αν και έχουν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια- καθώς δεν έχει ακόμα νομοθετηθεί ο τρόπος πρόσληψής τους.
Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού σε τροπολογία μέσα στο νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής – που ακόμα δεν έχει βρει το δρόμο για τη Βουλή – περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία η βαθμολογία των 170 προσληφθέντων θα προέλθει κατά 70% από μοριοδότηση και κατά 30% από γραπτό διαγωνισμό.
aftodioikisi.gr

Υπεγράφη η σύμβαση για SCHENGEN 2ης Γενιάς


upourgio_nautilias_kai_aigaiou_
Υπεγράφη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η σύμβαση για την Ανάπτυξη συστήματος πληροφοριών SCHENGEN 2ης Γενιάς (SIS II), καθώς και η προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού. Η εν λόγω προμήθεια, συνολικού κόστους 914.010,54 €, χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και εντάσσεται στο σχεδιασμό για τη αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφοριών Schengenκαι τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Η παρούσα σύμβαση αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και παραμετροποίηση μηχανογραφικού και δικτυακού εξοπλισμού και τη διασύνδεσή του μέσω κατάλληλων γραμμών – συνδέσεων με το Δίκτυο Δεδομένων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., στο οποίο συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, ανά την επικράτεια. Ο εξοπλισμός πρόκειται να εγκατασταθεί στην κεντρική Υπηρεσία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον Πειραιά και σε 117 περιφερειακές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, ανά την επικράτεια.
Ο εξοπλισμός που περιλαμβάνεται στην προμήθεια είναι ο κάτωθι:
- Μηχανογραφικός και Δικτυακός Εξοπλισμός Κεντρικής Υπηρεσίας
o Σύστημα Ασφάλειας και Προστασία Δικτύου
o Μεταγωγείς, δρομολογητές κλπ
o Σύστημα Παρακολούθησης και Διαχείρισης Δικτύου (NMS)
o Σύστημα Ελέγχου – Παρακολούθησης – Ειδοποίησης Συνθηκών Μηχανογραφικού Κέντρου
- Μηχανογραφικός και Δικτυακός Εξοπλισμός Περιφερειακών Υπηρεσιών
o Γραμμές δεδομένων
o Σταθεροί και φορητοί υπολογιστές
o Σαρωτές και Εκτυπωτές
o Δρομολογητές και μεταγωγείς
o UPS
Με την ολοκλήρωση του παρόντος έργου θα έχουν επιτευχθεί τρεις κύριοι στόχοι:
1.Επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της κεντρικής μηχανογραφικής υποδομής του Φορέα, των συστημάτων ασφάλειας καθώς και του εσωτερικού δικτύου του ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., που θα επιφέρει αφενός την παροχή ακόμη μεγαλύτερης προστασίας στο εσωτερικό δίκτυο και αφετέρου την αναβάθμιση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, λόγω της αύξησης της αξιοπιστίας και της ταχύτητας των συστημάτων δεδομένων.
2.Διευκολύνεται το έργο των Λιμενικών Αρχών, όσον αφορά στην ασφαλή επικοινωνία τους με τις Κεντρικές Υπηρεσίες και την πρόσβαση σε εσωτερικές εφαρμογές που διαθέτει το Υπουργείο. Ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες ενώ παράλληλα, με τη χρήση δικτυακών υπηρεσιών, θα μειωθούν οι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες.
3.Εξασφαλίζεται τέλος η ασφαλής πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο υπηρεσιακό mailτου Φορέα καθώς και στις εφαρμογές του ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ για 117 Λιμενικές Αρχές. Πλέον, το σύνολο των Κεντρικών Υπηρεσιών του Φορέα, των Περιφερειακών Υπηρεσιών καθώς και των Λιμενικών Αρχών, ήτοι συνολικά περί τα 250 σημεία, θα έχουν ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις εσωτερικές εφαρμογές του Υπουργείου.

e-nautilia.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

Με αφορμή δημοσιεύματα για την αποστολή στη Βουλή δικογραφίας, μετά από καταγγελία εταιρίας για εκμετάλλευση λατομείου ζεόλιθου που εκτείνεται χρονικά κατά τη θητεία αρκετών διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών, περιλαμβανομένης και της δικής του τότε ως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης (2007 – 2009), ο Βουλευτής N. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αν και δεν έχω μέχρι στιγμής κανένα έγγραφο από τη δικαιοσύνη στα χέρια μου, διευκρινίζω πως είμαι και ήμουν υπέρ των επενδύσεων: υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία.

Η ισχύουσα νομοθεσία όριζε πως καθώς είχαν γίνει στην περιοχή έρευνες από το ΙΓΜΕ, οι οποίες μάλιστα χρηματοδοτήθηκαν μέσω εθνικών και Κοινοτικών πόρων, δεν μπορούσε να γίνει απευθείας ανάθεση στην εταιρεία, όπως αυτή ζητούσε, αλλά διαγωνισμός για την εξόρυξη ζεόλιθου. Το γεγονός αυτό είχαν επιβεβαιώσει σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους το 2007 (στη συνέχεια και δεύτερη γνωμοδότηση το 2011, με το ίδιο αποτέλεσμα). Επικουρικά αναφέρω πως ως Γενικός Γραμματέας δεν είχα αποφασιστική αρμοδιότητα για το θέμα, ούτε δικαίωμα υπογραφής. Η απαίτηση της εταιρείας για απευθείας σύμβαση απορρίφθηκε από τους τέως Υφυπουργούς κ.κ. Καλαφάτη και Μπούγα, το ΓΓ της Περιφέρειας κ. Σταμάτη, στη συνέχεια δε, και από την Υπουργό κα. Μπιρμπίλη και Υφυπουργό κ. Μανιάτη.

Η νομοθεσία είναι προφανώς εφαρμοστέα και θεωρώ πάντως πως αν είχε γίνει διαγωνισμός αντί για ανταλλαγή εξωδίκων όλο αυτό το διάστημα, θα είχε λήξει η υπόθεση και θα είχε ξεκινήσει η εξόρυξη ζεόλιθου εδώ και χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση είμαι στην απόλυτη διάθεση της Βουλής και της δικαιοσύνης, για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, εκ νέου, προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά γύρω από το πρόσωπό μου».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάθε μήνα θα δίνουν στοιχεία για τις συναλλαγές


Πάνω από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες θα πρέπει να προστρέξουν σε φοροτεχνικό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Πλέον κάθε μήνα υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο Taxisnet τα στοιχεία για όλες τις συναλλαγές τους, ακόμη και του ενός ευρώ.
Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλουν μέχρι τον Μάιο τα στοιχεία για τα τιμολόγιά τους που αφορούν στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων άνοιξε από χθες στη ΓΓΠΣ (www.gsis.gr), ενώ προβλέπονται τα εξής:
Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).
Στις καταστάσεις καταχωρίζονται:
-Ο ΑΦΜ του πελάτη ή του προμηθευτή.
-Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.
-Η αξία της συναλλαγής, προ ΦΠΑ.
-Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τη συναλλαγή. Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο (μόνο για τους προμηθευτές).
Στην κατάσταση πελατών καταχωρίζονται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου, με μία κατʼ ελάχιστο εγγραφή, κατά περίπτωση:
Τα τιμολόγια και κάθε έγγραφο που υπέχει θέση τιμολογίου, πλην πιστωτικών, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα που διαθέτουν στο εσωτερικό της χώρας ΑΦΜ.
-Τα πιστωτικά τιμολόγια.
Επίσης καταχωρίζονται συγκεντρωτικά (καθαρή αξία), χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου:
-Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, με μια εγγραφή ανά αριθμό μητρώου ΦΤΜ.
-Τα λοιπά μηχανογραφικά ή χειρόγραφα εκδιδόμενα στοιχεία λιανικών συναλλαγών, συμψηφισμένα με τις αποδείξεις επιστροφής, με μια εγγραφή.
Στην κατάσταση προμηθευτών καταχωρίζονται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, με μία κατʼ ελάχιστο εγγραφή αναλόγως παραστατικά αγορών αγαθών ή υπηρεσιών.
Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων υποβάλλονται ηλεκτρονικά ως εξής:
Από τον εκδότη μηνιαίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων του (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής του από τήρηση και το αργότερο τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.
Από τον λήπτη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της περιοδικής δήλωσης που αφορούν (μήνα ή τρίμηνο) και εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης, μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που ακολουθεί τη λήξη κάθε ημερολογιακού εξάμηνου που αφορούν.
Λογαριασμοί ΔΕΚΟ: Καταχωρίζονται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου, ληφθέντα παραστατικά που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), στις καταστάσεις του προσώπου που αφορά πραγματικά η δαπάνη ή που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών και έχουν εκδοθεί στοιχεία λιανικής.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Χάρης Θεοχάρης
Αλλαγές… μέσω twitter
Μέσω… twitter ξεκαθαρίστηκε χθες ο χρονικός ορίζοντας της μεταβατικής περιόδου για να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων.
Αρχικά, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με την οποία αποσαφηνίζεται το νέο σύστημα, έγινε γνωστό πως θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής. Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία για τα τιμολόγια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε λίγο αργότερα να ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι η απόφαση θα διορθωθεί και τελικά θα υπάρξει τετράμηνη περίοδος προσαρμογής.
Μετά την ηλεκτρονική «διόρθωση» οι φορολογούμενοι-υπόχρεοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα τον Μάιο να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές του πρώτου τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου. Από τον Ιούνιο και μετά η υποβολή των καταστάσεων πελατών θα γίνεται ανά μήνα από όλους τους υπόχρεους, ενώ η υποβολή των καταστάσεων προμηθευτών θα γίνεται ανά μήνα από όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ΄ κατηγορίας) και ανά τρίμηνο από όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην Β΄ κατηγορίας).
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ (Μαρία Βουργάνα)

aftodoikisi.gr

Νέο δάνειο χωρίς νέο μνημόνιο αλλά με απολύσεις


To υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για ένα νέο δάνειο ύψους περίπου 20 δισ ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνει νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αποκάλυψε το σχέδιο Σόιμπλε το νέο «πακέτο» θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις που θα αφορούν μόνο διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και αυτό περιγράφεται από την κυβέρνηση ως κάτι θετικό που θα σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής της λιτότητας.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές που έχουν εμπειρία από τις ελληνογερμανικές συνομιλίες τονίζουν ότι για το Βερολίνο η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή αφορά την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και αυτό σημαίνει πρωτίστως συρρίκνωση και βέβαια εκσυγχρονισμό/εξορθολογισμό. Επισημαίνουν, δηλαδή, ότι οι εταίροι/πιστωτές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από την πίεση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρόλο που τουπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι πρέπει να περάσουμε από τη συζήτηση για τους αριθμούς στη συζήτηση για την ουσία.
Αλλωστε, το αίτημα της Τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα παραμένει στο τραπέζι και μάλιστα φαίνεται πως γίνονται βήματα προσαρμογής από την ελληνική πλευρά.

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: 8.810 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων


Στην υγεία, στην ασφάλεια, τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πραγματοποιηθούν 8.810 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2014, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η πλειονότητα των προσληφθέντων θα προέλθει από τη δεξαμενή των επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι οποίοι απογράφονται μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν αποσταλεί τα αιτήματα των υπουργείων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μετά την απογραφεί των πτυχιούχων διοριστέων θα γίνει η κατηγοριοποίηση όσων διαθέτουν τα τυπικά προσόντα για να προσληφθούν στις θέσεις που ανοίγουν στο Δημόσιο.
Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα: 
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

Επί θύραις 8.500 διαθεσιμότητες – καταργείται την Τετάρτη ο ΕΟΠΥΥ


Το πρώτο (κοινοβουλευτικό) βήμα για την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ έγινε χθες με την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία επί τις αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.
Το τελικό βήμα θα γίνει την Τετάρτη με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Με την ψήφιση του, περί τους 8.500 εργαζόμενους στον οργανισμό εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, θα μετακινηθούν στο νέο οργανισμό ΠΕΔΥ που θα είναι αγοραστής υπηρεσιώς υγείας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο κ. Γεωργιάδης απέσυρε το άρθρο 37 που αφορούσε την επαναλειτουργία ιδιωτικών κλινικών – ενώ άλλες νομοτεχνικές αλλαγές που κατέθεσε απόψε, διευκρινίζουν τα κριτήρια αξιολόγησης των γιατρών του ΠΕΔΥ, διευκολύνουν την πρόσληψη επικουρικών ιατρών και εξασφαλίζουν κλειστούς-σφαιρικούς προϋπολογισμούς για τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τις μονάδες παροχής υπηρεσιών που εντάσσονται στις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε παρά τη συνεχιζόμενη απεργία των γιατρών, επιμένει να μην προβλέπει τη μεταβατική περίοδο που ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι, προκειμένου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να επιλέξουν μεταξύ των ιδιωτικών τους ιατρείων και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εντός του ΠΕΔΥ γιατί έχιε ως στόχο το σύστημα να λειτουργήσει πάνω στο μήνα, χωρίς κένα: «Δίνουμε στους γιατρούς μια εβδομάδα διορία να αποφασίσουν, ώστε να δούμε τα κενά στην πράξη και να τα καλύψουμε. Αν δώσουμε παράταση, όπως ζητάτε, θα παρατείνουμε τη διαθεσιμότητα του γιατρού του ΕΟΠΥΥ, η θέση του οποίου δεν θα αδειάζει όσο θα είναι σε διαθεσιμότητα, άρα δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαδικασία πρόσληψης επικουρικού ή συμβασιούχου».
Σχετικά με τις ανησυχίες των γιατρών, ότι με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό, μπορεί να βρεθούν «από τον Πειραιά στην Αλεξανδρούπολη», ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο νέος σχεδιασμός θα γίνει πάνω στο εξάμηνο, και πως «η μέγιστη μετακίνηση που μπορεί να φοβάται κάποιος, είναι από τον ένα δήμο στο διπλανό του, καθώς στόχος του νέου συστήματος είναι να υπάρχει τουλάχιστον μία μονάδα πολυιατρείου ή πολυδύναμου σε κάθε δήμο – και στους μεγάλους δήμους μπορεί να υπάρχει και πάνω από ένα».
aftodioikisi.gr

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ,ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΑΦΩΝ


Γίνεται γνωστό στους ιδιοκτήτες σκαφών με ολικό μήκος μεγαλύτερο των 12 μέτρων, καθώς και σκαφών μικρότερων των 12 μέτρων στα οποία χορηγείται άδεια αλιείας μεγάλων πελαγικών ψαριών, ότι υποχρεούνται να καταγράφουν τα αλιεύματά τους με ηλεκτρονικά μέσα και να διαβιβάζουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά στην αρμόδια αρχή.

Για την καταγραφή αυτή οφείλουν να προμηθευτούν συσκευές ERS (Ηλεκτρονικής καταγραφής και διαβίβασης πληροφοριών)  συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών, η αγορά των οποίων είναι 100% επιδοτούμενη, εφ’ όσον δεν υπερβαίνει το ποσό των 2600 € ανά σκάφος (χωρίς ΦΠΑ). 

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προμηθευτούν άμεσα τις συσκευές ERS, έτσι ώστε μέχρι 25 Απριλίου 2014 να καταθέσουν αίτηση πληρωμής με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Τμήμα Αλιείας Λέσβου, προκειμένου να επιδοτηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αλιείας Λέσβου στο τηλέφωνο 22510-46667.


H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΜΙΤΤ

Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου 2014, η διεθνής έκθεση τουρισμού ΕΜΙΤΤ, ή οποία συγκαταλέγεται σύμφωνα με την άποψη των ειδικών του τουρισμού στις  κορυφαίες τουριστικές εκθέσεις. Στην έκθεση αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων επιχειρήσεις και φορείς τουρισμού των νησιών μας, με την ενθάρρυνση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και υπεύθυνος Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Αντώνης Γιαννάκης υποδέχτηκε μεταξύ άλλων και τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης κ. Καντίρ Τόπμπας (Kadir Topbaş).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε συνάντηση και σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη, του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μυρσινιά και του Προέδρου των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Σαμιώτη με τη Διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης  στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από τις σχετικές ενέργειες του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Στη διάρκειά της έγινε εκτενής συζήτηση αναφορικά με την έναρξη συνεργασίας επιχειρήσεων και  Φορέων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης. Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης δόθηκε η υπόσχεση ότι θα προβάλλονται οι δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των άλλων φορέων των νησιών μας μέσα από το περιοδικό του το οποίο λαμβάνουν οι χιλιάδες εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του. Επίσης ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Επιμελητηρίου των οποίων ο αριθμός ανέρχεται στους 522 εκδήλωσε την επιθυμία του συνόλου των μελών του Συλλόγου για επίσκεψη τους αρχικά στο νησί της Λέσβου την ερχόμενη άνοιξη για διακοπές. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η προοπτική επίσκεψής τους, στη Χίο, στη Λήμνο και στην Σάμο.

Από τη πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη και των στελεχών της Περιφέρειας αναπτύχθηκε η δυνατότητα συνεργασιών που μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του κ. Τεζέρ Παλατζίογλου εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης να υλοποιήσει κοινά προγράμματα με τους Φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ζήτησε προτάσεις και επιχειρησιακές λεπτομέρειες όταν θα γίνουν οι σχετικές προσκλήσεις από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος της Μαύρης Θάλασσας. Εκείνο που τονίστηκε ιδιαίτερα από τη πλευρά της αποστολής του Βορείου Αιγαίου ήταν οι δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας και ειδικά του εκπαιδευτικού και μαθητικού τουρισμού. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μυρσινιάς μάλιστα παρουσίασε αναλυτικά μάλιστα τη συγκεκριμένη πρόταση του Επιμελητηρίου Λέσβου για τον μαθητικό και εκπαιδευτικό τουρισμό. Μία ιδέα που από την πλευρά της Περιφέρειας προωθείται για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Κωνσταντινούπολη Κ. Νικόλαο Ματθιουδάκη από τον οποίο ζητήθηκε η παραχώρηση του Σισμανόγλειου Μεγάρου στο Πέραν για την πραγματοποίηση προωθητικής εκδήλωσης του τουρισμού εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται ότι μπροστά από το Σισμανόγλειο Μέγαρο διέρχονται καθημερινά περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο κ. Ματθιουδάκης αποδέχτηκε το αίτημα μας.

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη και του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά με τον Οικονομικό Ακόλουθο της χώρας μας στην Άγκυρα κ. Λάμπη Κουναλάκη με τον οποίο συμφωνήθηκαν τα παρακάτω :
1)     καθορισμός λεπτομερειών για την επίσκεψη των Οικονομικών Ακολούθων όλων των χωρών της Ε.Ε. στην Ελλάδας στη Λέσβο με θέμα τη παρουσίαση της γαστρονομίας των νησιών μας και την ανάπτυξη συνεργασιών για την αύξηση των εξαγωγών των νησιών μας στις χώρες της Ε.Ε. και της τουριστικής μας προβολής μέσω της προώθησης της γαστρονομίας. Ανάλογη εκδήλωση εκτός από τη Λέσβο αναμένεται να γίνει στη Χίο και στη Σάμο.
2)     Καθορισμός ολιγομελούς αποστολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Άγκυρα για πραγματοποίηση επαφών με τους Τουριστικούς και Εμπορικούς Φορείς της Κεντρικής Ανατολίας (Τουρκίας). Σημειώνεται ότι αυτές οι περιοχές είναι οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις  της Τουρκίας στις οποίες τα νησιά μας ως προορισμοί είναι εντελώς άγνωστες.
3)     Συντονισμός των ενεργειών που απαιτούνται για την οργάνωση της συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 20145 χωρίς αυτό να έχει ακόμη καθοριστεί.

Την ίδια ημέρα, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη με τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων Αδραμυτίου και Περγάμου μετά από τις ενέργειες που έκανε το Επιμελητήριο Λέσβου.
Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν από τη δική μας πλευρά εκτός του κ. Γιαννάκη και του κ. Μυρσινιά και ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Σαμιώτης καθώς και ο κ. Χαλδέζος Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου.
Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας ειδικά στον τουριστικό τομέα. Ο κ. Γιαννάκης και ο κ. Μυρσινιάς στάθηκαν ειδικά στις δυσκολίες εισόδου του ούζου των νησιών μας στη τουρκική αγορά γιατί αυτό το τοπικό μας προϊόν έχει πολύ μεγάλη δυναμική στη Τουρκία. Στη συνάντηση με το Επιμελητήριο Περγάμου συμμετείχε και ο Δήμαρχος Περγάμου.
Τη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία των νησιών μας επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Γιαννάκης επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και την ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Αμορίου. Στην συνέχεια οι κ.κ. Γιαννάκης και Μυρσινιάς έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Αίθουσα του Θρόνου. Ο κ. Γιαννάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννάκης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της παρουσίας των νησιών μας στην έκθεση της ΕΜΙΤΤ της  Κωνσταντινούπολης και των επαφών που έγιναν με την ευκαιρία της παρουσίας του εκεί δήλωσε:
«Η παρουσία των νησιών μας ήταν πολύ επιτυχημένη. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα νησιά μας στους επαγγελματίες του τουρισμού της Τουρκίας, καθώς και στο τουρκικό κοινό που κατά χιλιάδες συνέρρεε στο περίπτερο του Βορείου Αιγαίου για να ρωτήσει πληροφορίες και να δοκιμάσει τα προϊόντα μας. Επίσης πολλές μεγάλες τουρκικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στις σελίδες τους με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τη παρουσία των νησιών μας στην έκθεση και τον αντίκτυπο στη τουρκική κοινή γνώμη».