Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πρόγραμμα 3ης Αγωνιστικής Α1 Πόλο Ανδρών


Πέντε αγώνες θα γίνουν το Σάββατο 29/11/14 για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών. Ο ΝΟ Χίου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό την Τετάρτη (3/12) στις 16:30 στο Ιωνικό Κολυμβητήριο. Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 29/11/14
Νηρέας Λαμίας - ΠΑΟΚ (Μπουδραμής, Καρκαντελίδης): Κολ. ΑΝΟΓ (13:30)
Υδραϊκός - Πανιώνιος (Μπιράκης, Ποσποτίκης): Κολ. ΑΝΟΓ (15:00)
Παναθηναϊκός - ΑΝΟ Γλυφάδας (Μπουδραμής, Κουρτίδης): Κολ. Αμαρουσίου (16:00)
Εθνικός Πειραιά - ΝΟ Καλαμακίου (Σκαλοχωρίτης, Βόσικας): Κολ. Εθν. Πειραιά (18:30)
Παλαιό Φάληρο - ΝΟ Βουλιαγμένης (Δαμιανάκης, Παϊρακταρίδης): Κολ. Π. Φαλήρου (19:00)

Τετάρτη 3/12/14
ΝΟ Χίου - Ολυμπιακός (Σταυρόπουλος – Αχλαδιώτης): Κολ. Ιωνικό (16:30)
Σημείωση: Στον αγώνα της Τετάρτης (ΝΟΧ - Ολυμπιακός) δεν θα αγωνιστούν οι παίκτες του ΝΟΧ Σ. Γαλανόπουλος και Σ. Μιμίδης λόγω τιμωρίας.

noxiou.gr

ΠΕΡΙ ΔΙΑΘΕΣΕΩΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

Πρός
Τόν Ἱ­ε­ρόν Κλῆ­ρον
τῆς κα­θ’ ἡ­μᾶς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως
Διά τοῦ πα­ρόν­τος, φέ­ρο­μεν εἰς γνῶ­σιν ὑ­μῶν ὅ­τι προ­κει­μέ­νου νά δι­α­τε­θοῦν τρό­φι­μα πα­ρά τῆς Εὐ­ρω­πα­ϊ­κῆς Ἑ­νώ­σε­ως εἰς ἀ­πό­ρους οἰ­κο­γε­νεί­ας, δέ­ον ὅ­πως γνω­ρί­ση­τε ἡ­μῖν ἀ­νυ­περ­θέ­τως μέ­χρι τῆς Δευ­τέ­ρας 1ης Δε­κεμ­βρί­ου ἐ.ἔ. τό ὀ­νο­μα­τε­πώ­νυ­μον τῶν δι­και­ού­χων οἰ­κο­γε­νει­ῶν καί τόν συνολικόν ἀ­ριθ­μόν αὐτῶν, ὑ­πό τήν προ­ϋ­πό­θε­σιν ὅ­τι τό ἐ­τή­σιον εἰ­σό­δη­μα ἑκάστης οἰκογενείας διά δύ­ο (ἀρ. 2) μέ­λη δέν θά ὑ­περ­βαί­νῃ τό πο­σόν τῶν ἕξ χι­λιά­δων (ἀρ. 6.000) εὐ­ρώ ἐ­τη­σί­ως προ­σαυ­ξα­νό­με­νον μέ τό πο­σόν τῶν χι­λί­ων (ἀρ. 1.000) εὐ­ρώ δι­’­ ἕ­κα­στον ἐ­πί πλέ­ον μέ­λος, ἤ­τοι μέ ἕ­να (ἀρ. 1) τέ­κνον ἑ­πτά χι­λιά­δες (ἀρ. 7.000) εὐ­ρώ κ.ο.κ.
Ἡ πι­στο­ποί­η­σις πε­ρί τοῦ ἐ­τη­σί­ου εἰ­σο­δή­μα­τος θά ἐμ­φαί­νε­ται ἐκ τοῦ ἐκ­κα­θα­ρι­στι­κοῦ τῆς φο­ρο­λο­γι­κῆς δη­λώ­σε­ως τοῦ εἰ­σο­δή­μα­τος τοῦ οἰκονομικοῦ ἔτους 2014. 
Ἐντολῇ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Ὁ Πρωτοσυγκελλεύων
Ἀρχιμανδρίτης
Νεκτάριος Γ. Ἐπιτροπάκης

Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΣΤΟ facebook : ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Φωτογραφίες από τις διακοπές του στη Χίο είχε αναρτήσει στο προφίλ του στο facebook, ο Αλβανός μακελάρης που το περασμένο Σάββατο γάζωσε κέντρο διασκέδασης στοΜικρολίμανο, τραυματίζοντας 11 άτομα.

Ο Άλμπερτ Μπάκο, εμφανίζεται στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Berti Bako.

Ο 31χρονος κακοποιός, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στου Γουδή, είναι μέλος ομάδας Αλβανών εθνικιστών που βρίζουν την Ελλάδα.

Δείτε τις φωτογραφίες που έχει στο προφίλ του






newsit.gr

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Τοπικές βροχές από το απόγευμα στα βορειοδυτικά. Νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια. Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού.

Μακεδονία, Θράκη 
Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές κυρίως από το βράδυ. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 05 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος 
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη 
Καιρός: αραιές νεφώσεις που από το βράδυ βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Καιρός: αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα βόρεια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική 
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη 
Καιρός: νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών παροδικών βροχών. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Κυριακή
Καιρός: Στα βόρεια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνότερες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα βορειοανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.


newsit.gr

Υπόλογη η Κυβέρνηση που επιμένει σε αδιέξοδες επιλογές Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει να μεθοδεύει την καταστροφή υγροτόπου στον Κορινό Πιερίας σε όφελος μιας δήθεν αξιοποίησης



Σε κρίσιμες μέρες για την χώρα μας, που τα αδιέξοδα των κυβερνητικών πολιτικών  αναδεικνύονται όλο και περισσότερο, το ΥΠΕΚΑ επιμένει να μεθοδεύει τις ίδιες αδιέξοδες επιλογές δήθεν ανάπτυξης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την απόφαση του Υπουργού κ Μανιάτη την προηγούμενη εβδομάδα, να δώσει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την οικιστική «αξιοποίηση» έκτασης 2.041 στρεμμάτων στην παραλιακή ζώνη του Κορινού Πιερίας. Σημειώνουν δε ότι η απόφαση αυτή, έρχεται ως συνέχεια και του απαράδεκτου αποχαρακτηρισμού του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους τον Ιούλιο.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Οι μεθοδεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση του οικισμού "Ολυμπιάδα", εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, είναι απαράδεκτες. Το Υπουργείο, αντίθετα από ότι ορίζει η αποστολή του, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, ενθαρρύνοντας καταστροφικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις εντός προστατευόμενων περιοχών, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο το φυσικό πλούτο της χώρας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος”.
Ακολουθεί σύντομο ιστορικό των μεθοδεύσεων:
Tο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα της περιοχής περιλαμβανόταν στο ΚΑΖ Αλυκής Κίτρους και (σύμφωνα με τη νομοθεσία) απαγορευόταν η ένταξή του σε «πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό», αποτελούσε ένα από τα βασικά εμπόδια στην οικοπεδοποίηση. Η σχετική μεθόδευση περιορισμού του καταφυγίου, ώστε να αποχαρακτηριστεί η προς οικοπεδοποίηση περιοχή, εκκρεμούσε ήδη από το 2012, και παρά την άρνηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Καλαφάτη να την υπογράψει, βρέθηκε τον Ιούλιο του 2014 ο πρόθυμος νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, που την υπέγραψε.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, είχε παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ερωτήσεις των ευρωβουλευτών των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου το 2011 και Νίκου Χρυσόγελου το 2013, ζητώντας εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Είχε προηγηθεί διάνοιξη δρόμων στην περιοχή αλλά είχαν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι και έτσι, έπειτα από παρέμβαση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τα έργα είχαν «παγώσει».
Σύμφωνα με τη πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας: «εντός των ορίων οικισμών … δεν μπορεί να περιληφθή οιοδήποτε μέρος βιοτόπου μετά του αντιστοίχου οικοσυστήματος αλλ’ αντιθέτως τα όρια του οικισμού δέον να χαράσσονται εις ικανήν απόστασιν διασφαλίζουσα το απρόσβλητον των οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις λειτουργίας του οικισμού» (3955/95 και 3956/95 αποφάσεις του ΣτΕ). Παρόλα αυτά, φαίνεται πως δρομολογείται πλέον η κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου οικισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, 6.500 κατοίκων. Και μάλιστα σε έναν μοναδικό περιοδικά κατακλυζόμενο υγρότοπο που φιλοξενεί σημαντικό πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, που παρακολουθεί συστηματικά τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

15 εκ. ευρώ στα ταμεία από την ρύθμιση των 100 δόσεων


Ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας αναφερόμενος στην Βουλή στα οφέλη της ρύθμισης των 100 δόσεων, κυρίως για εκείνους που δεν έχουν μεγάλες οφειλές, είπε ότι κύρια οφειλή έως 15.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ έχουν 208.302 ενεργοί οφειλέτες, δηλαδή ποσοστό 55%. Για τους εν διακοπή οφειλέτες οι 203.471 έχουν ποσό κύριας οφειλής έως 15.000 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 90%, «δηλαδή στην κατηγορία των οφειλετών με κύρια οφειλή έως 15.000 ευρώ, ανήκουν 411.473 οφειλέτες».
«Για όλους αυτούς μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 100 δόσεις. Είναι επομένως προφανές ότι αυτή η ρύθμιση ανταποκρίνεται στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών του ΟΑΕΕ που είναι μικροοφειλέτες και γι΄αυτό θα πρέπει να ωφεληθούν από αυτήν την τελευταία μεγάλη ευκαιρία και να ρυθμίσουν τις οφειλές, πληρώνοντας τις τρέχουσες οφειλές», είπε ο υφυπουργός.
Ο κ. Μπέζας ενημέρωσε, εξάλλου, ότι τα στοιχεία μέχρι την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου δείχνουν πως η ρύθμιση πάει πολύ καλά. Σύμφωνα με Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών το ΚΕΑΟ, μέχρι την Τετάρτη 26/11, είχαν εκδοθεί 13.000 αποφάσεις υπαγωγής, είχαν ρυθμιστεί οφειλές συνολικού ύψους 350.000.000 ευρώ και έχουν εισπραχθεί από την πρώτη δόση 15.000.000 ευρώ, στο σύνολο των ταμείων.

aftodioikisi.gr

Τα 14 πρόσωπα που παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου


Σε δίκη παραπέμπονται, οριστικά, τα 14 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου, με το υπ’ αριθμ. 1221/2014 βούλευμα του Αρείου Πάγου.
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης. Επίσης, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη. Παράλληλα, έχουν παραπεμφθεί ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στα εν λόγω 14 άτομα αποδίδει κατά περίπτωση κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστωνίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα – φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά το επίμαχο βούλευμα του 2013 οι ενέργειες και οι πράξεις των 14 έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω βούλευμα απάλλαξε τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ιωάννη Αγγέλου.


aftodioikisi.gr

Δείτε πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ


Η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ή τους λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΓΑ, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2014 ανέρχεται στο ποσό των 311.353.814,99 ευρώ οι οποίες θα καταβληθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίουσε 692.260 συνταξιούχους του Οργανισμού.


aftodioikisi.gr

Κώδικας Δεοντολογίας: Όλα όσα αλλάζουν για προσφορές, εκπτώσεις και stock μαγαζιά


Το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων, όσον αφορά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και το πώς θα πωλούντα τα stock κομμάτια τους, καθορίζεται στο νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή που ήδη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνέσεως.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Κώδικα, όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, είναι τα εξής:
Εκπτώσεις
Διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς: εκπτώσεις διενεργούνται τέσσερις (4) φορές το χρόνο (τακτικές και ενδιάμεσες) κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ν. 4177/2013.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Προσφορές
Απελευθερώνονται οι προσφορές, με μόνη προϋπόθεση τον περιορισμό της ποσότητας των προσφερόμενων ειδών στο 50% του δυναμικού του καταστήματος.
Οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα.
Γενικά για εκπτώσεις, προσφορές και προωθητικές ενέργειες
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, προσφορών και προωθητικών ενεργειών πρέπει να εμφανίζεται η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή του προϊόντος ή το πρόσθετο όφελος στην περίπτωση των προωθητικών ενεργειών, προκειμένου η σύγκριση τους να είναι απλή και σαφής. Συμπληρωματικά μπορεί να αναφέρεται και το αντίστοιχο ποσοστό έκπτωσης στο χώρο πώλησης γενικά ή ανά προϊόν. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Καταστήματα Stock και Outlet
Χαρακτηρίζονται ως καταστήματα Stock και Outlet, τα καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων που ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:
αποθέματα προηγούμενων εμπορικών περιόδων (σεζόν)
αποθέματα παλαιάς μόδας
αποθέματα καταργημένων ή παλαιών ή μη εμπορεύσιμων εμπορικών κωδικών
αποθέματα παλαιών εμπορικών σειρών
παλαιά εν γένει αποθέματα
είδη ξεπερασμένης τεχνολογίας και καταναλωτικών συνηθειών
είδη πλεονάζουσας παραγωγής
είδη που επιστράφηκαν και/ή αποθέματα λόγω ακύρωσης παραγγελιών
είδη που ανήκουν σε δοκιμαστικές ή πειραματικές σειρές ή είναι δείγματα.
Επιπλέον των ανωτέρω ειδών τα καταστήματα Stock επιτρέπεται να πωλούν μεταχειρισμένα και ελαττωματικά προϊόντα.
Τα χαρακτηριζόμενα ως καταστήματα stock ή Outlet, για να λειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών ως καταστήματα Stock ή ως καταστήματα Outlet στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Τα εν λόγω καταστήματα υποχρεούνται να αναγράφουν:
την παλαιά τιμή πώλησης διαγραμμένη και
τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών.
Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών, τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και -με έντονη γραφή- τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις» ή «προσφορές».
Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να αναφέρουν στις πινακίδες τους και σε κάθε επικοινωνία με τον καταναλωτή, μαζί με την τιμή του προϊόντος και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, σε περίπτωση δε ελαττωματικού προϊόντος, το ελάττωμα θα σημειώνεται κατά τρόπο σαφή επί του προϊόντος.
Ηλεκτρονικό Μητρώο Καταγγελιών
Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο καταγγελιών στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για την καταχώριση σε αυτό, των πάσης φύσεως καταγγελιών καταναλωτών. Η καταχώριση της καταγγελίας γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.1520.gov.gr, με τη χρήση ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία ο καταναλωτής συμπληρώνει τα στοιχεία του καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης, την πρακτική της οποίας θέλει να καταγγείλει.
Κυρώσεις
Τέλος, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Κώδικα, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον ν. 4177/2013 καθώς και οι κυρώσεις από την Υπουργική Απόφαση «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)».


aftodioikisi.gr

Έτσι θα είναι το νέο δημοτικό σχολείο - Όλες οι αλλαγές


Ο υπουργός παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τις προτάσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα δημοτικά σχολεία.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική ύλη. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να συμμετέχουν στον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου και δημιουργούνται συνθήκες ξεκούρασης και παιχνιδιού για τους μικρούς μαθητές.
Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε και θα τεθεί σε διαβούλευση αφορά:
Την καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης και διαδραστικής διδασκαλίας που προτρέπουν σε ενεργητική συμμετοχή (διαθεματική προσέγγιση διδακτικών αντικειμένων, ερευνητική δράση, διδασκαλία σε ομάδες).
Τον εξορθολογισμό των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.
Την εμπέδωση των διδακτικών αντικειμένων στο σχολείο και τον συσχετισμό τους με την κοινωνική ζωή.
Την αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών.
Την καλλιέργεια και την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της εθνικής κατάρτισης.
Την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, της κριτικής ικανότητας, της επεξεργασίας βιωμάτων, συναισθημάτων και αξιών και την αξιοποίησή τους στη διαχείριση προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.
Τη δεξιότητα στις διαδικασίες επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης, διαχείρισης της καθημερινότητας και των προβλημάτων σε έναν διαρκώς εναλλασσόμενο κόσμο.
Την πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα και στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο.
Την ενίσχυση της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων.
Την έμφαση στον σχολικό αθλητισμό και τη φυσική αγωγή.
Τη σταδιακή γενίκευση του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), δημιουργώντας σχολεία ανοιχτά στην καινοτομία και την αυτενέργεια.


aftodioikisi.gr

Σε ιδιώτες και δήμους για 50 χρόνια τα κενά και εγκαταλελειμμένα κτίρια


Τις διαδικασίες με τις οποίες κενά και εγκαταλελειμμένα κτίρια μπορούν να περιέλθουν στη διαχείριση ή στην κυριότητα δήμων και ιδιωτών για χρονικό διάστημα ως και 50 έτη περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι νέες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, εισάγουν ειδική διαδικασία αναγκαστικής εξαγοράς κτιρίων από ιδιώτες, εφόσον οι ιδιοκτήτες είτε αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των ακινήτων (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας), είτε αδρανούν. Επίσης, σύμφωνα με το in.gr, προβλέπουν ειδική πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων εκμίσθωσης ή μεταβίβασης ακινήτου, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.
Τις ρυθμίσεις είχαν προαναγγείλει στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Την Πέμπτη ο κ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Δικαιοσύνης, καλώντας τους σε συνάντηση εργασίας στις 4 Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των προτεινόμενων ρυθμίσεων.
Το σχέδιο νόμου επεξεργάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση.
Αναγκαστική εξαγορά κτιρίων από ιδιώτες εντός ειδικών Ζωνών
Για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και επανάχρησης εγκαταλελειμμένων, κενών και αγνώστων ιδιοκτητών κτιρίων θα μπορούν να καθορίζονται Ζώνες Ειδικών Κτιριακών Παρεμβάσεων (ΖΕΠΚΑ), εντός Οικιστικών Περιοχών, οι οποίες θα εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα.
Με τη θεσμοθέτηση των ΖΕΚΠΑ θα δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ τηρουμένων των απαιτήσεων του ευρωπαϊκού και εθνικού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων.
«Φορείς υλοποίησης» των έργων που θα είναι επιλέξιμα, εντός των συγκεκριμένων ζωνών, μπορούν να είναι εταιρείες του Δημοσίου, εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον τομέα των κατασκευών, της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων κτλ. Oι φορείς αυτοί θα έχουν τον «πρώτο λόγο» έναντι του Δημοσίου και των δήμων στη διεκδίκηση της διαχείρισης ή της κυριότητας των εγκαταλελειμμένων, αγνώστων ιδιοκτητών ή κενών κτιρίων.
Επίσης, η διαχείριση, η εκμετάλλευση, ή η κυριότητα των συγκεκριμένων κτιρίων μπορεί να περιέρχεται στους φορείς υλοποίησης ακόμη και με αναγκαστική εξαγορά, εφόσον ο κύριος ή ο συγκύριος, κατά περίπτωση, δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου.
Το τίμημα της εξαγοράς του ακινήτου θα γίνεται στη μέση αγοραία αξία που προσδιορίζεται από δύο ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές. Εφόσον οι πόροι που χρησιμοποιούνται για τις επεμβάσεις στα κτίρια είναι ευρωπαϊκοί, το τίμημα θα προσδιορίζεται και με βάση τα ειδικότερα προβλεπόμενα στους Κανονισμούς των σχετικών Ευρωπαϊκών Ταμείων ή άλλους Κανονισμούς και Οδηγίες της ΕΕ.
Ως ΖΕΠΚΑ θα ορίζονται περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ή κενά κτίρια, σε ποσοστό άνω του 20% του συνολικού αριθμού των κτιρίων στην περιοχή
ποσοστό άνω του 50% των εγκαταλελειμμένων και κενών κτιρίων χρήζουν ανακαίνισης και εκτεταμένων επισκευών και παρεμβάσεων
υπάρχουν μη αποκατεστημένα διατηρητέα κτίρια σε ποσοστό άνω του 30% του συνόλου των διατηρητέων κτιρίων στην περιοχή
καταγράφεται σε βάθος 20ετίας συρρίκνωση του πληθυσμού σε ποσοστό τουλάχιστον 10% ή των οικονομικών δραστηριοτήτων και παρατηρείται μεταβολή της κοινωνικοοικονομικής διαστρωμάτωσης, συνοδευόμενη από φαινόμενα παραβατικότητας, παράνομης μετανάστευσης και υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Η διαχείριση στους δήμους
Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια θα μπορούν να περιέρχονται στη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης ύστερα από αίτηση του δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας του ακινήτου. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 37% των κτιρίων του κτιριακού αποθέματος στο κέντρο της Αθήνας είναι κενό.
Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει έγγραφα με την πρόταση επανάχρησης του κτιρίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται η προτεινόμενη χρήση, το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, οι πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου επανάχρησης (π.χ. ίδιοι πόροι, κοινοτική χρηματοδότηση, ιδιωτική επένδυση), καθώς και το είδος ή η έκταση της επέμβασης.
Κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου θα επιτρέπεται η άσκηση έφεσης εντός προθεσμίας 15 ημερών. Εντός τεσσάρων ετών από τη μεταγραφή της απόφασης (ή έξι ετών σε περίπτωση κτιρίου χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου ή μνημείου), ο δήμος θα υποχρεούται να προβεί στην υλοποίηση του σχεδίου επανάχρησης του κτιρίου και οπωσδήποτε στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης, έτσι ώστε αυτό να πληροί τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και να το ασφαλίσει κατά κινδύνου πυρός και βανδαλισμών.
Κατά κυριότητα περιέλευση των κτιρίων στον δήμο
Όσον αφορά την κατά κυριότητα περιέλευση ενός εγκαταλελειμμένου ακινήτου στον δήμο, και πάλι υποβάλλεται αίτηση από στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Για να περιέλθουν στην κυριότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν παρέλθει 10 χρόνια από τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία πέρασε η διαχείριση του ακινήτου στον δήμο και δεν θα πρέπει να έχει εμφανισθεί ο κύριος του ακινήτου ή νόμιμος κληρονόμος αυτού.
Στην κυριότητα και διαχείριση των δήμων περιέρχονται όλα τα κενά ή αγνώστων ιδιοκτητών κτίρια.
Ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει το ακίνητο το οποίο περιήλθε στην κυριότητά του, όπως αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αυτού σε εταιρεία, καθώς και της πώλησης αυτού.
Σε περίπτωση εμφάνισης του ιδιοκτήτη του κτιρίου εντός τριών ετών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης που αποδέχεται την αίτηση περιέλευσης της κυριότητας στον δήμο, η κυριότητα επανέρχεται σε αυτόν ύστερα από αίτησή του προς τον δήμο, συνοδευόμενη από τους τίτλους ιδιοκτησίας και μεταγραφή της σχετικής απόφασης του δήμου στα βιβλία του Κτηματολογίου.
Και σε ιδιώτες η διαχείριση των κτιρίων
Ο δήμος από τη στιγμή που θα αναλάβει τη διαχείριση ενός κτιρίου μπορεί να την αναθέσει είτε στην αρμόδια διεύθυνση, η οποία θα ορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, είτε σε δημοτική εταιρεία, ή ακόμη και σε ιδιώτη, με εμπειρία στη διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων.
Στο πλαίσιο της διαχείρισης ο δήμος δικαιούται να εκμισθώσει το κτίριο σε τρίτους, να το παραχωρήσει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αντί συμβολικού ανταλλάγματος ή να το χρησιμοποιήσει για τη στέγαση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πάντως ο ιδιοκτήτης του κτιρίου εξακολουθεί να βαρύνεται με τα δημοτικά τέλη και τους φόρους.
Το σχέδιο νόμου δίνει λύση και σε ακίνητα τα οποία ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες. Έτσι σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, η απόφαση με την οποία εκμισθώνεται ή μεταβιβάζεται, κατά περίπτωση, ένα ακίνητο λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία των συγκυρίων, το ποσοστό συγκυριότητας των οποίων πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 60% της επιφανείας του κτιρίου.
Δυνατότητες χρηματοδότησης των παρεμβάσεων
Το σχέδιο νόμου φαίνεται να συνδέεται, όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, με το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (τύπου Jessica), το οποίο αποτελεί ένα σύγχρονο χρηματοοικονομικό εργαλείο με τη δημιουργία του οποίου ο δήμος στοχεύει να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση, τον εκσυγχρονισμό και την επανάχρηση των απαξιωμένων κτιρίων της Αθήνας, με τη χρήση κεφαλαίων από το νέο ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) 2014 – 2020.
Ειδικά σε περιοχές για τις οποίες έχει εγκριθεί Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) ή έχουν περιγραφεί ως περιοχές που χρήζουν ανάπλασης από Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, Τοπικά ή Ειδικά Χωρικά Σχέδια, ή άλλο εργαλείο χωρικού σχεδιασμού, οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα υπαγωγής κτιρίων, μεμονωμένων ή κατά ομάδες, στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, με σκοπό την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος καθώς και την οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των περιοχών αυτών. Τα κτίρια αυτά θα μπορούν να εντάσσονται σε ειδικά Προγράμματα, με χρηματοδότηση εθνικών ή και ευρωπαϊκών πόρων.

aftodioikisi.gr

Τμήμα Τουρισμού – επιτέλους θα πούμε αλήθειες;


Του Χρήστου Καραχάλιου
Με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη συνέντευξη του κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα ήθελα, δημόσια, να θέσω τα εξής ερωτήματα:
-          Η εξειδίκευση «τουριστικών  επιχειρήσεων» στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΔΕ) έχει ή δεν έχει καταργηθεί από το 1997; Διευκολύνω αναζητήστε το ΠΔ 316/1997 στο άρθρο 8, παράγραφος 7. Το ΠΔ είναι αυτό που ιδρύει το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών.
-          Για ποιο λόγο το ΠΔ 93/2013, εφαρμοστικό του ΑΘΗΝΑ, θεσμοθετεί την «κατεύθυνση Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού» στο ΤΔΕ;
-          Είναι το ίδιο οι δύο προαναφερόμενες ειδικότητες;
-          Υποκρύπτει ή όχι η προαναφερόμενη κατεύθυνση του ΠΔ 93 τη διατήρηση του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (ΤΟΔΙΤ) στη Χίο;
Οι απαντήσεις αναφέρονται με ενδιαφέρον, καθώς τα παραπάνω από μόνα τους φαίνονται ικανά να ανατρέψουν όλη τη συλλογιστική που αναπτύχθηκε.
Ο Υπουργός Παιδείας πρότεινε ή απαίτησε ή όποιο άλλο ρήμα θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Ρόδο. Το Πανεπιστήμιο με τα όργανά του (Πρύτανη, Σύγκλητο, Πρυτανικό Συμβούλιο κλπ) γιατί, με ποια επιχειρήματα και με ποια λογική μετέβαλε τις απόψεις που και γραπτά κατέθετε:
Αντιγράφω: «Προτάσεις Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Πρυτανικής Αρχής, για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», 10/12/2012, σελίδα 7:
…….«(Β1) Εκκρεμότητες θεσμικού επιπέδου εκ μέρους της πολιτείας προς τον Πανεπιστήμιο Αιγαίου ……
Η ενεργοποίηση έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Τουρισμού (το 1ο στην Ελλάδα) με την ένταξή του στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίων φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2013/2014. Το εν λόγω Τμήμα έχει αναγκαίο ακαδημαϊκό προσωπικό και τις υποδομές προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία του (8 μέλη ΔΕΠ, στο Διοίκησης Επιχειρήσεων) ……».
Τι άλλαξε από τα παραπάνω; Σε τελευταία ανάλυση δεν είναι το ίδιο το Πανεπιστήμιο που προσέφυγε κατά του ΠΔ 93 στο ΣτΕ με σειρά επιχειρημάτων;
Επιπλέον εφόσον δεν υπάρχουν το ακαδημαϊκό, το διοικητικό προσωπικό και οι κτιριακές υποδομές στη Ρόδο, σε αντίθεση με τη Χίο που υφίσταται ο βασικός κορμός, πώς θα λειτουργήσει το ΤΟΔΙΤ; Ακόμη και οι πρόσφατες αποφάσεις της Συγκλήτου και του Πρυτανικού Συμβουλίου θέτουν ή όχι σαφείς προϋποθέσεις για τα ανωτέρω, δεδομένου του περιορισμού χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου;
Υπάρχει ή όχι και ποιος σχεδιασμός για το ΤΟΔΙΤ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου; Είναι ο σχεδιασμός του κάθε Υπουργού ή των οργάνων και του σχεδίου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου;
Και κάτι τελευταίο, αφού η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των πανεπιστημιακών εναπόκειται στα ΜΜΕ,  πριν εκδώσουν τις αποφάσεις τους (18.11.14 και 26.11.2014) δεν άκουσαν τον Υπουργό Παιδείας, στα τέλη Οκτωβρίου να λέει στο ραδιόφωνο (ΒΗΜΑ FM) για διδασκαλία σε αλλοδαπούς εκτός ΕΕ, στα αγγλικά με δίδακτρα, παράλληλα (;) με τμήματα για Έλληνες και Ευρωπαίους;
Επιτέλους θα μάθουμε τι έγινε και γιατί με το ΤΟΔΙΤ;


ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Προβάδισμα για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε νέα δημοσκόπηση
Προβάδισμα 3,5 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην «πρόθεση ψήφου», καταγράφει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
O Πρόεδρος της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προηγείται του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην «καταλληλότητα για Πρωθυπουργός», ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί «πρόωρες Εκλογές».
Συγκεκριμένα, στην «πρόθεση ψήφου», ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συγκεντρώνει ποσοστό 24,0% τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 20,5%. 
Αναλυτικά, τα ποσοστά έχουν ως εξής: 
· Νέα Δημοκρατία: 20,5% 
· ΣΥΡΙΖΑ: 24,0% 
· ΠΑΣΟΚ: 4,6% 
· ΑΝΕΛ: 2,7% 
· Χρυσή Αυγή: 4,5% 
· ΚΚΕ: 4,8% 
· Το Ποτάμι: 5,5% 
· ΔΗΜΑΡ: 1,0% 
· Οικολόγοι: 1,1% 
· Άλλο κόμμα: 4,0% 
· Λευκό ή άκυρο: 5,6% 
· Αναποφάσιστοι 13,3% 
· Δεν θα ψηφίσουν: 6,3% 
· Δεν απαντώ: 2,1%. 
Με την αναγωγή των έγκυρων ψηφοδελτίων τα ποσοστά που προκύπτουν έχουν ως εξής: 
· Νέα Δημοκρατία: 28,2% 
· ΣΥΡΙΖΑ: 33,1% 
· ΠΑΣΟΚ: 6,4% 
· ΑΝΕΛ: 3,7% 
· Χρυσή Αυγή: 6,1% 
· ΚΚΕ: 6,6% 
· Το Ποτάμι: 7,5% 
· ΔΗΜΑΡ: 1,3% 
· Οικολόγοι: 1,5% 
· Άλλο κόμμα: 5,6%. 
Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 55,0% των πολιτών προτιμά να εκλεγεί από την παρούσα Bουλή, ενώ το 41,0% θέλει να προηγηθούν πρόωρες Βουλευτικές Εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναδεικνύεται «καταλληλότερος Πρωθυπουργός» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με 35,0% έναντι 19,0%, αντίστοιχα, με το "Κανένας", όμως, να συγκεντρώνει το 35,0%.
Τέλος, στο ερώτημα αν πιστεύουν, ότι τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, το 65,0% απαντά, ότι θα την αποφύγει, με το 30% να εκτιμά, πως όχι

epoli.gr