Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ- ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ



Τουλάχιστον μέχρι και το 2020 θα συνεχίσει να δίνει ανάσες στην καθηλωμένη οικοδομή το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, αναζωογονώντας την με 700 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα, πρόκειται για το νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με στόχο να διατεθούν περισσότερα χρήματα και σε περισσότερους ιδιοκτήτες για την περίοδο 2014-2020, καθώς αυξάνεται ο προϋπολογισμός του στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ θα επιδιωχθεί η διεύρυνση τόσο των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, όσο και των επιλέξιμων δαπανών, και το κυριότερο η μείωση της γραφειοκρατίας.
Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι μεγάλο και δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πανελλαδικά περίπου 15.000 νέες αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Οι αιτήσεις παρότι πληρούν τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, καθώς σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα κονδύλια που αναλογούσαν στο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον έχουν απορροφηθεί από πέρυσι.
Στο νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, που θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, εξετάζονται μια σειρά από αλλαγές, όπως το να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το όριο της τιμής ζώνης των 2.100 ευρώ / τ.μ., να διευρυνθούν τα κριτήρια εισοδήματος που πρέπει να πληροί ο δικαιούχος, καθώς και οι επιλέξιμες δαπάνες. Το κυριότερο που πρέπει να γίνει προκειμένου να απογειωθεί το πρόγραμμα είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Σήμερα, με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι 45.000 ιδιοκτήτες έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί συνολικά στο πρόγραμμα, αλλά από τους 30.000 που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες είχαν πληρωθεί περίπου 23.000.
Προκειμένου να εξοφληθούν οι περίπου 7.000 απλήρωτοι επαγγελματίες της οικοδομής ελήφθη πριν από μερικές εβδομάδες απόφαση για προχρηματοδότηση του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και να εκταμιευθούν αμέσως τα οφειλόμενα 65 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται ηλεκτρονικά από τον ενεργειακό επιθεωρητή.
Πηγή: newmoney.gr

ΠΑΛΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΘΕΟΦΙΛΟΣ- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΥ




ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΌΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 

ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ



Αυτό και αν είναι έκπληξη: Ο άνθρωπος που διαχειριζόταν πολλά χρόνια το δύσκολο χαρτοφυλάκιο της ελληνικής οικονομίας έχει αναλάβει τελευταία τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ των καθηγητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την πολιτική, επέστρεψε στην έδρα του στην παλιά ΑΣΟΕΕ, όπου παραδίδει μαθήματα ως καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης. Οι συνάδελφοί του, ωστόσο, του ανέθεσαν και έναν επιπλέον ρόλο. Συγκεκριμένα, τον ενέταξαν στην Επιτροπή Παραπόνων και Διευθέτησης Διαφορών. Τουτέστιν, ο κ. Αλογοσκούφης θα μπαίνει στη «μέση» καυγάδων συναδέλφων του, προκειμένου να επιλύει τις διαφορές τους... Αρκεί, βέβαια, να μη φάει και αυτός καμία ψιλ


PARAPOLITIKA.GR.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ- ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ 275 ΕΠΙΒΑΤΕΣ. ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ




Στο λιμάνι του Πειραιά επέστρεψε πριν από λίγο το πλοίο «Μυτιλήνη» λόγω μηχανικής βλάβης. Το πλοίο, με 275 επιβάτες, δεν έχει ζητήσει συνδρομή για ρυμούλκηση και έφτασε στον Πειραιά περίπου στις 8:30 το βράδυ.
 
Το πλοίο είχε ξεκινήσει λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα με προορισμό την Ικαρία. Ενώ έπλεε ανατολικά της Αίγινας, ο καπετάνιος ανέφερε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή.
 
Εκτός από τους 275 επιβάτες στο πλοίο βρίσκονται 38 φορτηγά, 39 ΙΧ, 14 δίκυκλα και 76 άτομα πλήρωμα.
 
Στο πλοίο αναμένεται να απαγορευτεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.


ΛΕΣΩΟΣΝΕςΣ.ΝΕΤ

Η ΑΤΤΙΚΑ GROUP ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ





Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με ξένους επενδυτές και τράπεζες. Σε απολογία καλείται η ΝΕΛ για το βόρειο Αιγαίο.


Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια αναδιοργάνωσή του χάρτη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών πραγματοποιεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την κλήση σε απολογία της ΝΕΛ για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της σχετικά με τις συμβάσεις δημοσίων υπηρεσιών σε ακτοπλοϊκές γραμμές του Βορείου Αιγαίου.
Η διαδικασία, που δεν αναμένεται να κλείσει άμεσα, ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο άλλων εταιρειών στα δρομολόγια αυτά. Όμως, το θέμα είναι κοινωνικά ευαίσθητο, αφού ένα «ατύχημα» σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις της ΝΕΛ θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε εκατοντάδες εργαζομένους της. Εργαζομένους που ούτως ή άλλως -όπως και σε ορισμένες άλλες εταιρείες, αλλά σε μικρότερο εύρος- παραμένουν απλήρωτοι.
Έτσι, το υπουργείο προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των προβλημάτων που ανακύπτουν από την προβληματική, σύμφωνα με πηγές της Ακτής Βασιλειάδη, κάλυψη των δρομολογίων στο Βόρειο Αιγαίο και των κοινωνικών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν για τους εργαζομένους.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, της ρύθμισης των ζητημάτων εργασίας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέγραψε αυτήν την εβδομάδα την απόφαση με την οποία κυρώνεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Πληρωμάτων Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων για το 2014. Το κείμενο της σύμβασης είχε υπογραφεί τον Απρίλιο από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), καθώς και κλαδικών οργανώσεων, και η ισχύς της αρχίζει από 1 η Ιανουαρίου και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες προχωρούν στην προσπάθεια εξυγίανσής τους, με διάφορα αποτελέσματα, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες, προεξάρχουσας της Πειραιώς, βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των επιλογών τους.
Στην πρωτοπορία εμφανίζεται να έχει περάσει, πάντως, η Attica Group (Superfast Ferries και Blue Star Ferries), που βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Fortress Credit Corp., αλλά και με έναν μεγάλο αριθμό ξένων και ελληνικών τραπεζών, με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης της.
Σημειώνεται πως η Attica Group διαθέτει την καλύτερη σχέση δανεισμού και περιουσιακών στοιχείων, και συγκεκριμένα έχει δανεισμό 290 εκατ. ευρώ, έναντι αξίας στόλου 628 εκατ. ευρώ.
Έχει δρομολογήσει, έτσι, τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του δανεισμού της και την προσέλκυση στρατηγικών συμμάχων, ώστε να χρηματοδοτήσει το business plan της και να ενδυναμώσει τον ρόλο της στην αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού κλάδου, που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς, όπως η ίδια ανέφερε πρόσφατα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που θα καλύψει η Fortress.
Η πρόσφατη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τη μητρική της Attica, MIG, με την οποία η τράπεζα κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχός της (η συναλλαγή έκλεισε στις αρχές της εβδομάδας), δημιουργεί, όμως, προϋποθέσεις για τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής ως πυλώνα συγκέντρωσης.
Το management του Ομίλου Attica δηλώνει πως «βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τις δανείστριες τράπεζες και επενδυτικό χρηματοδοτικό όμιλο, προκειμένου να επιτύχει τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του δανεισμού του ομίλου και, παράλληλα, να προσελκύσει στρατηγικούς συμμάχους, ώστε να χρηματοδοτήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και να ενδυναμώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις διαδικασίες της συνολικής αναδιάρθρωσης του ακτοπλοϊκού κλάδου που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει σημαντικές συμμετοχές, είτε άμεσα είτε μέσω πιστώσεων, τόσο στην εισηγμένη ΑΝΕΚ όσο και στη μη εισηγμένη, αλλά μεγάλη, Hellenic Seaways.
Τι «η συγχωνεύσουμε; Χρέη και ζημίες;»
Ανεξάρτητα με την κατάληξη της διαδικασίας συγχωνεύσεων ή εξαγορών που κυοφορείται στον κλάδο της ακτοπλοΐας, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να βγει από την κρίση. «Αλλιώς, τι να συγχωνεύσουμε; Χρέη και ζημίες;», σημειώνει χαρακτηριστικά βετεράνος επιχειρηματίας της ακτοπλοϊκής βιομηχανίας.
Η συνεχής μείωση της κίνησης μετά το 2007 και ο διπλασιασμός της τιμής των καυσίμων μετά το 2009 είχαν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ζημιών για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες σε επίπεδα της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτές οι ζημίες, σε συνδυασμό με τις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ δανειακές υποχρεώσεις, λειτουργούν ως βαρίδι στον κλάδο σε μια δύσκολη συγκυρία σε επίπεδο μεταφορικού έργου. Και αυτό, διότι άμεσο αποτέλεσμα της συσσώρευσης των ζημιών είναι η περιορισμένη ρευστότητα και η αδυναμία πολλών εταιρειών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική εξυπηρέτηση γραμμών που αυτές οι εταιρείες καλύπτουν.
Αν και η κίνηση εμφανίζεται πλέον σταθεροποιημένη και ίσως και οριακά ανοδική, άλλα προβλήματα παραμένουν. Οι συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στην ακτοπλοΐα είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη και, σε συνδυασμό με τις διάφορες κρατήσεις υπέρ τρίτων, η συνολική επιβάρυνση των εισιτηρίων ανέρχεται στο 33,5%. Και αυτό είναι όχι μόνο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά και πρόβλημα για την οικονομική ζωή των νησιών. Σε αυτές τις επιβαρύνσεις έρχεται να προστεθεί και η διερεύνηση των συντελεστών που επιβαρύνουν το κόστος των καυσίμων, και κυρίως το κόστος τήρησης των στρατηγικών αποθεμάτων, αναφέρουν κύκλοι της Ακτής Μιαούλη.
Και, βέβαια, παραμένουν πολλά πράγματα να γίνουν και στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, παρά τα κάποια βήματα που έχουν ήδη γίνει.
Πηγή: εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Ιουνίου

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ"




Ξεκινά το voucher 2014 και το πρόγραμμα Eγγύηση για τη Nεολαία Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ''Ημερησία'' ο υπουργός Εργασίας έκανε γνωστό ότι έρχονται τον Ιούλιο τα νέα προγράμματα απασχόλησης . Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε ότι ξεκινά το πρόγραμμα voucher 2014 αλλά και το πρόγραμμα Eγγύηση για τη Nεολαία

Ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με τα νέα προγράμματα για ανέργους που θα υλοποιηθούν μέσα στον Ιούλιο ο υπουργός ανέφερε ότι έχει εξασφαλίστει η εμπροσθοβαρή υλοποίηση των νέων προγραμμάτων του EΣΠA. Aυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των πόρων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 τα φέρνουμε σε νέα προγράμματα μέσα στα δύο πρώτα χρόνια. Mεταξύ αυτών είναι η μεγάλη δράση για τους νέους «Eγγύηση για τη Nεολαία» (Youth Guarantee), αλλά και μια νέα φάση προκήρυξης για 50.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε κοινωνικές υπηρεσίες δήμων και δημόσιων φορέων, που απευθύνεται σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Ήδη από τις αρχές Iουλίου ξεκινά ένα μεγάλο πρόγραμμα, που, με συνδυαστικές δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και απασχόλησης μέσω voucher, προσφέρει ευκαιρίες εισόδου στην αγορά εργασίας σε χιλιάδες νέους έως 29 ετών.  

www.dikaiologitika.gr

ΤΟ ΛΙΒΑΝΕΙΟ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΓΕΛ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 2014




Συνεχίζουμε για τρίτη χρονιά την διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη μας στον Πειραιά που πραγματοποιήθηκε στις 5&6 Μαΐου 2014 στα πλαίσια του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Οι μαθητές και καθηγητές της Β΄τάξης του ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Καρδαμύλων ενημερώθηκαν για τα επαγγέλματα του κόσμου της ναυτιλιας με άμεσο και αξιόπιστο τρόπο. 
Εκφράζουμε τα θερμά μας ευχαριστήρια και παράλληλα συγχαρητήρια στην Ναυτιλιακή εταιρεία Diana Shipping Inc με της οποίας τη χορηγία καλύφθηκαν όλα τα έξοδα της εκδρομής. Όλες οι μετακινήσεις των μαθητών και καθηγητων καθώς και η διαμονή και η σίτιση τους σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο του Πειραιά ήταν προσφορά της εταιρείας Diana Shipping Inc. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Παληό για την αμέριστη βοήθειά του στην πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής. 
Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής επίσκεψης.
Την πρώτη ημέρα επισκευτήκαμε: 
• Την τεχνική εταιρεία Hellenic Radio Services S.A.
• Την ναυτιλιακή εταιρεία Tsakos Group όπου μας έγινε εμπεριστατωμένη και πλήρης ενημέρωση για το αντικείμενο και τον τρόπο λειτουργίας μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Φραγκίσκο Αρχοτάκη που οργάνωσε την ενημέρωση μας. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε την συγκινητική συνάντηση μας με στελέχη της Tsakos Group που συμβαίνει να είναι πρώην αποφοίτοι του Ναυτικού Λυκείου Καρδαμύλων. Το εκπληκτικό ήταν ότι στην εταιρεία βρέθηκαν τρεις γενιές «παιδιών» του σχολείου μας – οι σημερινοί έφηβοι μαθητές, τα νέα ναυτιλικά στελέχη και οι ώριμοι της ναυτιλίας . Το μεσημεριανό γεύμα ήταν προσφορά της εταιρείας Tsakos Group.
• Την ναυτιλιακή εταιρεία Maran Gas Maritime Inc του κ. Αγγελικούση εκεί μας ξενάγησε ο κ. Μανώλης Ψαρρός, ο οποίος συντόνισε και οργάνωσε την ενημέρωση μας.
Την επόμενη μέρα το «ναυτιλιακό» μας ταξίδι συνεχίστηκε με επισκέψεις:
• Στο ιστορικό πλοίο - μουσείο Hellas Liberty, όπου τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την περιήγηση τους στο πλοίο - μνημείο και τη ξενάγηση τους απο τον καπετά Βαγγέλη Κούζιλο.
• Στην ναυτιλιακή εταιρεία GasLog όπου ο καπετάν Μιχάλης Μπουρέκας μας ενημέρωσε διεξοδικά για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Ο καπετάν Μιχάλης μας κέρδισε, για μια ακόμα φορά, με την αμεσότητα, και το πατρικό ενδιαφέρον του. Προσφορά της της εταιρείας GasLog ήταν το μεσημεριανό μας γεύμα.
• Στην North of England P&I Association. Απολαύσαμε μια εξαιρετική παρουσίαση του ρόλου του P&I στον τομέα της ασφάλισης.
Το πρόγραμμα μας υλοποιήθηκε χάρη στην αμέριστη τρίχρονη συμπαράσταση και συνεργασία του σύμβουλου και διευκολυντή του προγράμματος μας κ. Ιωακείμ Καλλίκη.
Τα οφέλη που αποκομίσαμε από τις άκρως ενημερωτικές αυτές επισκέψεις ήταν πολλά και καθοριστικά θα λέγαμε για την επιλογή του επαγγέλματος των μαθητών. Μέσω αυτής της ευκαιρίας κατανοήσαμε και λύσαμε απορίες για θέματα της ναυτιλίας, γνωρίσαμε ανθρώπους με μεράκι που ασχολήθηκαν με τους μαθητές προσφέροντας τις γνώσεις και εμπειρίες τους με κατανόηση και αγάπη χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο.
Οι μαθητές και καθηγητές της Β΄τάξης του ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Καρδαμύλων ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.


Ενημέρωση-Πρόσκληση για τα παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα «Καλοκαίρι 2014»



Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων εκπαιδευτικών-πολιτιστικών εκδηλώσεών της - «Καλοκαίρι 2014», Παράθυρο στην Παιδεία τον Πολιτισμό - προσκαλεί τα παιδιά να  γνωρίσουν βιωματικά τη Βιβλιοθήκη, παρακολουθώντας  τα 14 εκπαιδευτικά της προγράμματα. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού και Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθούν  Ιούλιο και  Αύγουστο 2014.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Βιβλιοθήκης και να γνωρίσουν το αντικείμενο που ασχολήθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι και πρόγονοί μας, με στόχο τη σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με ένα σπουδαίο Πνευματικό Ίδρυμα. Θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη μάθηση με την εφαρμογή της βιωματικής διδασκαλίας. Θα ταξιδέψουν στον πλούτο των βιβλίων, των μύθων, των παραμυθιών, του πολιτισμού, της παράδοσης, της Ιστορίας. Θα  παίξουν, θα γίνουν μικροί δημιουργοί, θα εκφραστούν, θα καλλιεργήσουν τη  σκέψη, την αισθητική, την κρίση και τη φαντασία τους και θα οδηγηθούν σε ερωτήματα και πειραματισμούς, ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους. Μέσα από παιχνίδι, ρυθμό, θεατρική και εικαστική έκφραση, θα μάθουν, και θα κοινωνικοποιηθούν μέσω της συνεργασίας και της συλλογικότητας.

Τα προγράμματα υλοποιούνται με την ευγενή προσφορά  εθελοντών της Βιβλιοθήκης μας, καθώς και του διοικητικού της προσωπικού.

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: στη Βιβλιοθήκη, (τηλ. 22710-44246, εσωτ. 2).
Οικονομική συνεισφορά το συμβολικό ποσό των 5  ευρώ για κάθε παιδί, ανεξάρτητα τον αριθμό προγραμμάτων που θα παρακολουθήσει.

Για το Ε.Σ.

Χρίστος Στεργ. Μπελλές, Πρόεδρος

Τι θα γίνει με τους μισθούς των ενστόλων


Εναλλακτικά μέτρα που θα καλύπτουν τη δημοσιονομική «τρύπα» που προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν «αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστέες» οι περικοπές από την 1η Αυγούστου 2012 στις αποδοχές των ένστολων εν ενεργεία και συνταξιούχων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών) αναζητεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καλύψει το νέο δημοσιονομικό κενό περίπου 700 εκατ. ευρώ που «ανοίγουν» οι δικαστικές αποφάσεις με μέτρα – παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο στους ένστολους όσο και τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της πολιτικής της δέσμευσης για εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που δικαίωσαν τους ενστόλους και των δεσμεύσεών της προς την τρόικα για άμεση κάλυψη, με άλλα εναλλακτικά μέτρα, των πρόσθετων δημοσιονομικών κενών που θα προκληθούν.
Εγχείρημα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και στην υιοθέτηση τακτικής νομικών ελιγμών, ώστε να περιοριστούν τόσο το εύρος του δημοσιονομικού κενού όσο και το ύψος των νέων εναλλακτικών μέτρων που θα απαιτηθούν. Η λύση που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επίμαχων αποφάσεων του ΣτΕ θα κριθεί εν μέρει σε συνάντηση που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τους εκπροσώπους των ένστολων.
Πρώτες συσκέψεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αξιολογηθεί το σκεπτικό της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου.
Η πρώτη εικόνα που έχουν στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι από τις δικαστικές αποφάσεις δεν προκύπτει η πλήρης αποζημίωση των ένστολων και ότι υπάρχει η νομική δυνατότητα μιας ερμηνείας που θα περιορίζει σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος της συμμόρφωσης.
Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι το σκεπτικό του ΣτΕ επιτρέπει, για παράδειγμα, τον περιορισμό του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών, όπως επίσης και τον επανακαθορισμό των περικοπών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν με τον ν. 4093/2012 και χαρακτηρίστηκαν «αντισυνταγματικά», ώστε το συνολικό ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφούν και των αυξήσεων που θα δοθούν στους ενστόλους να είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.
Ωστόσο, οι ίδιοι τονίζουν ότι με το προηγούμενο των δικαστών που αποζημιώθηκαν εξ ολοκλήρου και οι μισθοί τους επανέρχονται στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, ενδεχομένως να προκύψει «πολιτικό ζήτημα» εάν δεν ακολουθηθεί η ίδια οδός και για τους ένστολους. Η λύση που θα δοθεί εξαρτάται κυρίως από το τελικό κόστος που θα προκληθεί στον προϋπολογισμό, όπως αυτό προκύψει όταν θα αναλυθούν πλήρως οι δικαστικές αποφάσεις.
Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι για φέτος μπορεί να αποφευχθούν νέα μέτρα εάν υπερκαλυφθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, αλλά τα μόνιμα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για το 2015 και μετά υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ, μόνο από τις αποφάσεις για τους ένστολους. Εάν στο ποσό αυτό προστεθεί και το κόστος για τους δικαστικούς, τότε αυξάνεται στα 270 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα για τους ένστολους
Για την κάλυψη της δημοσιονομικής τρύπας που προκύπτει μόνον από τους ένστολους, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει:
1 Να επανακαθορίσει από μηδενική βάση το μισθολόγιο των ένστολων, αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012, ώστε οι συνολικές αποδοχές τους να είναι μεν υψηλότερες από αυτές που προέκυψαν με βάση τον νόμο 4093/2012, αλλά ταυτόχρονα να εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Η λύση αυτή συναντά δυο δυσκολίες:
Η πρώτη αφορά στο μέρισμα ύψους 37 εκατ. ευρώ που έλαβαν περίπου 75.000 ένστολοι, με κριτήριο τις μηνιαίες αποδοχές τους, που δεν έπρεπε να ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Εάν οι αποδοχές των ένστολων αποκατασταθούν σε υψηλότερα επίπεδα, τότε χιλιάδες ένστολοι θα πρέπει να επιστρέψουν το μέρισμα, επειδή οι αποδοχές τους θα υπερβούν το όριο των 1.500 ευρώ.
Η δεύτερη αφορά στις μισθολογικές προαγωγές, οι οποίες είχαν «ξεπαγώσει» ως αντίβαρο στις περικοπές που έγιναν το 2013, με βάση τον νόμο 4093/2012. Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η όποια αναπροσαρμογή των αποδοχών προς συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει τώρα να γίνει με βάση τους νέους βαθμούς των ένστολων στους οποίους αντιστοιχούν υψηλότεροι βασικοί μισθοί από αυτούς του Αυγούστου του 2012 (κάποιοι πρόλαβαν και πήραν μέχρι και δύο βαθμούς). Το γεγονός αυτό πολλαπλασιάζει το ετήσιο κόστος για το μισθολόγιό τους, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να ανεβάζουν το κονδύλι κατά τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι ενισχύσεις αυτές θα συμψηφιστούν κατ” αναλογία με τις επιστροφές που δικαιούνται βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ.
2 Να λάβει κάποιο μέτρο που θα αφορά συνολικά όλους τους φορολογούμενους ώστε να καλύψει το υπόλοιπο κενό που δημιουργείται. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση να εξευρεθούν οι πόροι από τις ίδιες επαγγελματικές κατηγορίες, όποτε η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί σε μέτρα που θα πλήξουν τους υπόλοιπους πολίτες, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρος ο τρόπος (από το σκέλος των εσόδων ή των δαπανών και πώς ακριβώς).
Σε βάθος χρόνου τα αναδρομικά
Εκτός από το δημοσιονομικό κόστος, που για τους δικαστικούς και τους ένστολους μόνο υπολογίζεται σε 270 εκατ. ευρώ, από τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών περικοπών που υπέστησαν οι δύο αυτές επαγγελματικές κατηγορίες προκύπτει και ένα χρηματοδοτικό κενό.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει περίπου 600 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ για τους δικαστικούς και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τους ένστολους) για να καταβάλει τα αναδρομικά. Σε αυτό το σκέλος εξετάζεται η τμηματική και σε βάθος χρόνου εξόφλησή τους και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το πώς ακριβώς θα γίνει από το εάν επιτευχθεί και φέτος μεγαλύτερο του προβλεπόμενου πρωτογενές πλεόνασμα.
Όσον αφορά, δε, στο πότε θα ξεκινήσει το Δημόσιο να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους, από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι οι φετινές εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις επιτρέπουν την κάλυψη ενός μέρους του κόστους, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη χρονιά, για την οποία το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει επί του παρόντος «κενό» 911 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ (ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ)


aftodioikisi.gr

ΟΓΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα


Αύριο, Τρίτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουλίου του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε 703.269 συνταξιούχους του Οργανισμού. Η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει οι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου θα ανέλθει στα 314.423.413,69 ευρώ.
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΓΑ η καταβολή στους δικαιούχους Οικογενειακών Επιδομάτων για το 2ο τρίμηνο του 2014 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών). Η πληρωμή αυτή αφορά δικαιούχους που θα έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση-δήλωση Α21 (μέσω του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων), μέχρι και την 30η Ιουνίου 2014.
Επίσης, την ίδια ημερομηνία (18/7/2014), θα γίνει πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων και στους δικαιούχους εκείνους που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013 (που δεν έχουν πληρωθεί) και η αίτησή τους έχει εκκαθαριστεί. Σύμφωνα με το διοικητή του Οργανισμού, Ξενοφώντα Βεργίνη, προαπαιτούμενο για την πληρωμή των επιδομάτων αποτελεί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1), ενώ οι αιτήσεις Α21 που θα υποβληθούν, μετά τις 30/6/2014, θα ικανοποιηθούν σε επόμενη πληρωμή.
Οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων για το 2014 υποχρεούνται να υποβάλουν νέες αιτήσεις Α21, δεδομένου ότι οι αιτήσεις Α21 του 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη.
Σήμερα, γίνεται η πληρωμή παλαιών οικογενειακών επιδομάτων σε 148 δικαιούχους (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα σε τρίτεκνες οκογένειες εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ και ισόβιες συντάξεις). Η πληρωμή αυτή αφορά σε δικαιούχους, των οποίων οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί, πριν από την κατάργηση των επιδομάτων και δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους. Το ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ και αντιστοιχεί σε εκείνο που δικαιώθηκαν με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την κατάργηση του επιδόματος.


aftodioikisi.gr

Μ. Βορίδης: Θα γίνουν 2.800 προσλήψεις στην Υγεία


Στην προαναγγελία ότι θα γίνουν 2.800 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε την ανάγκη ανασυγκρότησης των νοσοκομείων: «Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες στην υγεία και από τις προηγούμενες διοικήσεις», δήλωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσει κανείς στο σύστημα υγείας».
Γι’ αυτό έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε 2.800 προσλήψεις, από τις οποίες 200 θα είναι στο ΕΚΑΒ, ενώ οι υπόλοιπες θα αφορούν γιατρούς και νοσηλευτές.


aftodioikisi.gr

Σύνταξη από τα 50 για 1 εκατ. γονείς (πίνακες)


Σύνταξη ακόμη και χωρίς όριο ηλικίας ή με όριο ηλικίας που ξεκινά από το 50οέτος μπορούν να πάρουν οι γονείς με ανήλικο παιδί, σύμφωνα με την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία. Μάλιστα, αν πρόκειται για γονείς δημοσίους υπαλλήλους που συμπληρώνουν την  25ετία τα έτη 2011 και 2012, τότε μπορούν να βγουν και οι δύο στη σύνταξη από τα 52.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν 25ετία έως το 2010, εκεί το δικαίωμα για έξοδο με ανήλικο ισχύει μόνο για τις μητέρες, όπως και για τα άλλα Ταμεία μισθωτών όπου το δικαίωμα σε σύνταξη με ανήλικο παιδί έχει θεσμοθετηθεί μόνο για τις γυναίκες.
Κερδισμένοι με έξοδο στη σύνταξη από τα 52 είναι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 25ετία μέσα στα έτη 2011 και 2012. Για τις μητέρες προβλέπεται έξοδος στη σύνταξη από τα 50, ενώ υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες στις οποίες οι γυναίκες υπάλληλοι που προσλήφθηκαν πριν από το 1983 και δεν είχαν συνεχόμενη απασχόληση στο Δημόσιο μπορούν να «κλειδώσουν» σύνταξη ακόμη και με 17 ½ έτη υπηρεσίας, αρκεί να είχαν το ανήλικο παιδί στα 15 έτη υπηρεσίας τους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Τελευταία προθεσμία για το κοινωνικό μέρισμα- Τι ισχύει για τις παλιές αιτήσεις


Λήγει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μέσω taxisnet για το κοινωνικό μέρισμα. H καταλητική ημερομηνία ισχύει για όσους δεν έχουν υποβάλλει αίτηση, καθώς για τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις η αξιολόγηση με τα νέα κριτήρια θα γίνει αυτόματα από το σύστημα χωρίς να χρειάζεται υποβολή νέας αίτησης.
Να σημειωθεί ότι το βασικό όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος αυξήθηκε από 6.000 ευρώ σε 7.050, με αποτέλεσμα για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.
Με βάση τα νέα κριτήρια και το γεγονός θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2013,  το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν περί τους 320.000 αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας, ενώ οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα φτάνουν τις 800.000.
Σε πόσους και ποιους εξετάζεται να δοθεί επιπλέον το επίδομα: Σε περίπου 75.000 νέους ανέργους του 2013, σε όσους έχουν δηλώσει το 2013 εισοδήματα κάτω από τα κριτήρια που έχουν τεθεί και αφορούν μέχρι στιγμής τα εισοδήματα του 2013. Επίσης εξετάζεται διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων για όλους με μείωση του επιδόματος. Αυτή τη στιγμή το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 6.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Εξετάζεται αύξηση κατά 500 ευρώ.
Για τη χορήγηση του βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία πρέπει να είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 125.000 ευρώ, αν οι δικαιούχοι είναι άγαμοι χωρίς παιδιά, ή μέχρι 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι. Το ποσό του βοηθήματος ανέρχεται σε 500 ευρώ και προσαυξάνεται ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών φθάνοντας τα 666,7 ευρώ για ζευγάρι χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, τα 750 ευρώ για ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, τα 833,30 ευρώ για ζευγάρι με 2 εξαρτώμενα τέκνα, κλπ. Δηλαδή το βασικό ποσό του βοηθήματος των 500 ευρώ προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.


aftodioikisi.gr

Δήμοι και περιφέρειες «παγώνουν» την αξιολόγηση στο Δημόσιο- Ποιες είναι οι (δεύτερες) σκέψεις Μητσοτάκη


Σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επικρατεί έντονος προβληματισμός. Το γεγονός, μάλιστα, οδηγεί σε σκέψεις για «πάγωμα» μέσω νέας αλλαγής του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος ακόμη και τροποποίηση του σημείου που δέχεται τις περισσότερες κριτικές: Του επιμερισμού των ποσοστών.
Με βάση την τελευταία εγκύκλιο Μητσοτάκη δόθηκε παράταση έως σήμερα 30 Ιουνίου 2014, από 19 Μαίου που προέβλεπε η προηγούμενη εγκύκλιος, προκειμένου οι υπηρεσίες να υπολογίσουν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπορούν να ενταχθούν από τον αξιολογητή σε κάθε μία από τις τρεις κλίμακες βαθμολόγησης (με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με 7 ως 8 ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με 1 ως 6 ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων).
Ωστόσο, οι αντιδράσεις των ίδιων των εργαζόμενων μέσω της ΑΔΕΔΥ αλλά και των περιφερειαρχών και των δημάρχων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει να αλλάξει πάλι. Κι αυτό γιατί, τουλάχιστον στους ΟΤΑ, η νέα δημοτική περίοδος ξεκινά από το Σεπτέμβριο και κανείς από τους πάνω από 200 (στους 325) δημάρχους αλλά και τους εφτά από τους 13 περιφερειάρχες που απέρχονται δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, μέσω της ΕΝΠΕ, οι περιφερειάρχες διατύπωσαν επισήμως το συγκεκριμένο αίτημα.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έχει γίνει σχετική προσφυγή. Είναι το επιχείρημα που επικαλείται το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ώστε να «παγώσει» η αξιολόγηση.  Σημείο αιχμής ο επιμερισμός της αξιολόγησης των υπαλλήλων με ποσοστά, κάτι που έχει επικριθεί σαν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό. Να σημειωθεί ότι πλην του Δήμου Αθηναίων, οι περισσότεροι δήμοι σε όλη την Ελλάδα δεν προχωρούν τη διαδικασία της αξιολόγησης. Κάτι που αναγκάζει εκ των πραγμάτων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επανεξετάσει τη στάση του.
Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία εγκύκλιο Μητσοτάκη τα βήματα για την αξιολόγηση είναι τα εξής:
α. η σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι 30 Ιουνίου
β. Η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου 2014,
γ. η εισήγηση για την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους εισηγητές έως τις 31 Ιουλίου 2014 από 18 Ιουλίου και τέλος,
δ. οι εκθέσεις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να έχουν συνταχθεί από τους αξιολογητές έως την 29η Αυγούστου 2014.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «με το πέρας της ως άνω καταληκτικής προθεσμίας σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης και το αργότερο μέχρι 30/9/2014 παρακαλούνται τα Υπουργεία να συγκεντρώσουν για το σύνολο των φορέων που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτά, στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για την αξιολόγηση του προσωπικού. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται για τη συγκέντρωση των στοιχείων από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και η Διεύθυνση Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών να συγκεντρώσει τα στοιχεία για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία θα σταλούν και ηλεκτρονικά στο email: hrm@ydmed.gov.gr.»


aftodioikisi.gr

Εξασφαλίστηκε η φιλοξενία 68.502 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς: Πότε θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις – Ποια θα είναι τα κριτήρια (πίνακες)


Την ερχόμενη Τρίτη 1η Ιουλίου πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, η προκήρυξη για την φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ για παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από εμπροσθοβαρή προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος και την κάλυψη για τη σχολική χρονιά 2014 – 2015 περίπου 68.502 θέσων, όσων δηλαδή είχαν διατεθεί και κατά το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, διασφαλίστηκαν συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ, από 180 εκατομμύρια πέρυσι, από τα οποία τα 120 εκατ. προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα 40 εκατ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι η μείωση της χρηματοδότησης, αντιμετωπίστηκε με μείωση κατά 9% μεσοσταθμικά του ποσού της επιταγής (voucher) που θα λάβουν οι ωφελούμενοι του προγράμματος και αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μη μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν.
Πιο αυστηρά τα κριτήρια
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της προκήρυξης που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δικαιούχος της Πράξης ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.,. ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν ωφελούμενοι που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, προσαυξανόμενο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον παιδί, με ανώτατο όριο τις 36.000».
Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, από τις 25.7.2014 έως τις 4.8.2014, ενώ η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνει με μοριοδότηση και κριτήρια, το χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, την κατάσταση απασχόλησης, την εργασιακή σχέση και το είδος της απασχόλησης, την ανεργία από τον Ο.Α.Ε.Δ. και τέλος την οικογενειακή κατάσταση.
Αναλυτικότερα, η μοριοδότηση θα γίνει ως εξής:
- Το χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που έχει δηλωθεί.
Τα μόρια που θα δοθούν θα υπολογίζονται με τον μαθηματικό τύπο 45-(Ε-Π) /600, όπου Ε είναι το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, και το Π είναι 1.000ευρώ για μητέρα με 1 τέκνο, 2.000ευρώ για μητέρα με 2 τέκνα, 5.000ευρώ για μητέρα με 3 τέκνα, 8.000 ευρώ για μητέρα με 4 τέκνα, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του τέταρτου
- Η κατάσταση απασχόλησης, η εργασιακή σχέση και το είδος απασχόλησης. Για εργαζόμενες γυναίκες:+35 μόρια, για αυτοαπασχολούμενες: +35 μόρια, για σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης: +45 μόρια, για σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου :+40 μόρια.
- Η ανεργία από τον Ο.Α.Ε.Δ. Με δελτίο ανεργίας σε ισχύ: +10 μόρια, άνεργες που λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. : +20 μόρια.
- Η οικογενειακή κατάσταση. Προτεραιότητα δίδεται στις μητέρες που ανήκουν στην ομάδα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω: +35 μόρια, που έχουν τέκνα που ανήκουν στην ομάδα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω: +30 μόρια, που είναι χήρες: +35 μόρια, που είναι άγαμες μητέρες: +30 μόρια, που είναι διαζευγμένες ή σε διάσταση : +25 μόρια, που είναι τρίτεκνες – πολύτεκνες: +20 μόρια, που έχουν σύζυγο που ανήκει στην ομάδα των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: +15 μόρια, που έχουν σύζυγο μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών): +10 μόρια.
Η πρόσκλησης από την Ε.Ε.Τ.Α.Α θα δημοσιευτεί στις 1/7/2014. Οι δομές και οι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 1.7.2014 έως 21.7.2014., και ο τελικός πίνακας θα αναρτηθεί στις 24.7.2014.
Αντίστοιχα, οι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 25.7.2014 έως 4.8.2014, και η τελική ανάρτηση των πινάκων των ωφελούμενων ανά δομή και φορέα θα γίνει στις 31.8.2014