Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Καλή Εμφάνιση Του ΝΟΧ Αλλά Ήττα Από Παναθηναϊκό


ΝΟ Χίου - Παναθηναϊκός 10/1/15Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε το Σάββατο 10/1/15 ο ΝΟΧ κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Ιωνικό Κολυμβητήριο, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη. Η ομάδα μας ήταν μπροστά στο σκορ στα δύο πρώτα οκτάλεπτα αλλά στη συνέχεια δεν είχε λύσεις στην επίθεση και έτσι έμεινε πίσω στο σκορ φτάνοντας στην ήττα. Στον αγώνα έκανε την εμφάνιση του και η Μασκότ μας ο καρχαρίας "ΝΟΧάρας". Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής:
ΝΟ Χίου - Παναθηναϊκός: 7-12
Τα οκτάλεπτα: 3-2, 3-4,0-4, 1-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Χίου (Μ. Τζόρτζεβιτς): Γαλανόπουλος, Γκιάλης, Μιμίδης, Φαζός, Πρέκας 2, Σωτηράκης, Κανδιόγλου 3, Βιτέλλας 1, Ντούλος, Φουντούλης Γ., Καλαργυρός, Γαβαλάς 1, Αγιωργούσης, Γκιουβέτσης, Κώστας
Παναθηναϊκός (Κ. Λούδης): Καραμπέτσος, Κομάντινα, Σαρτζετάκης, Κόχειλας, Κουρλιάφτης 3, Θεοδωρόπουλος 3, Παπαδόγκωνας 1, Καλογεράκος, Αφρουδάκης Γ. 3, Δερμιτζάκης 1, Χαραλαμπόπουλος 1
ΝΟ Χίου - Παναθηναϊκός 10/1/15



Υδραϊκός ΝΟ - Παλαιό Φάληρο: 11-8
Τα οκτάλεπτα: 4-2, 4-2, 1-3, 2-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Υδραϊκός ΝΟ (Δ. Μαυρωτάς):Φλέγκας, Καϊάφας 1, Εμμανουηλίδης, Κοκκινάκης 3, Μαυρωτάς Γ., Αγκόρτσας, Μπλάνης 2, Λάζαρης 2, Αργυρόπουλος, Μπιτσάκος 1, Βλοντάκης, Μπαγλατζής, Κονταξής, Στελλάτος 2
Παλαιό Φάληρο (Ν. Βενετόπουλος): Σαλτερής, Αμπατζόγλου, Τσβέτκοβιτς 3, Ξενάκης 1, Σιώνης 1,
Σπηλιωτόπουλος, Παναγούλης, Βερύκοκος, Αλεξίου, Φωκάς, Κουκουμάκης, Τσαγκάρης 1, Γαβαλάς Θ., Πολυχρόνης, Παπαναστασίου 2

Νηρέας Λαμίας – ΑΝΟ Γλυφάδας: 8-11
Τα οκτάλεπτα: 1-4, 2-1, 2-3, 3-3
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Νηρέας Λαμίας (Σ. Πετρόχειλος): Φλώρος Χρ., Καλαμάρης, Πίσσας, Χρυσανθακόπουλος, Χάλαρης,
Μπατάκης 1, Χαριτάκης 2, Καστανάκης 1, Σταυρόπουλος 1, Φλώρος Ανδ. 2, Μπελέρης 1
ΑΝΟ Γλυφάδας (Δ. Σελετόπουλος): Πλατίδης, Καζάζης 3, Παττακός 3, Παπούκας, Αγγελίδης, Κουλιεράκης 2, Κατρουτζανάκης, Φούτρης, Χατζηγούλας 1, Παπαδόπουλος 1, Γιαννόπουλος, Λομβάρδος 1, Λέντζος, Φωτόπουλος, Γκίκας

ΠΑΟΚ – ΝΟ Καλαμακίου: 10-8
Τα οκτάλεπτα: 3-2, 3-0, 3-4, 1-2
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ (Π. Βέργος): Κεχαγιάς Στρ., Σαρησάββας 1, Τσολακούδης, Αληχανίδης 3, Προσινικλής, Νικολαϊδης, Κόλιανιν 1, Παπαποστόλου 1, Βογατζόγλου 1, Σολανάκης 2, Μαζοκοπάκης, Βαχαρέλης 1, Αντιβαλίδης, Κίσσας, Δημητριάδης
ΝΟ Καλαμακίου (Α. Σταϊκόπουλος): Πρωτονοτάριος, Αλεβίζος 1, Μητρόπουλος, Δουδέσης, Σαλάχας,
Χατζηδάκης 1, Καφετζόπουλος 1, Κατσαούνης, Αφρουδάκης Ζ. 1, Λιοτσάκης 4, Δερμιτζάκης Χρ.

Πανιώνιος - Ολυμπιακός: 4-19
Τα οκτάλεπτα: 2-3, 2-4, 0-7, 0-5
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Πανιώνιος (Α. Βάσσος): Παρασκευόπουλος, Καρακάσης Ν., Κοκκάλας, Φώσκολος 1, Θωμάκος 2, Δανουρδής, Βυθούλκας, Καρακάσης Χρ., Λύκαρης, Βέκκος 1, Γαβαλάς Γ., Καρακατσάνης, Μιγόπουλος, Θεοδόσης -Παπαλουκάς, Αθυμαρίτης
Ολυμπιακός (Θ. Βλάχος): Δεληγιάνννης, Μυλωνάκης 3, Δελακάς 1, Βλαχόπουλος 3, Φουντούλης Ι. 3, Ράντζεν 1, Ποντικέας, Ντόσκας 2, Μουρίκης, Κολόμβος 2, Γούνας 3, Γαλανίδης, Δερβίσης 1
Εθνικός Πειραιά - ΝΟ Βουλιαγμένης: 11-8
Τα οκτάλεπτα: 2-3, 4-1, 1-3, 4-1
Οι συνθέσεις και τα γκολ των δύο ομάδων:
Εθνικός Πειραιά (Φ. Κουντουδιός): Τζωρτζάτος, Τζώρτζης, Θαλασσινός 1, Κουτσιαλής 1, Μετάνιας, Μπιλάλης, Βουλγαράκης 1, Καρούντζος 2, Τσαχειλίδης, Κόχειλας Ι. 2, Μπεριστιάνος 3, Ξανθόπουλος, Αϊβαλιώτης, Αργυρόπουλος 1
ΝΟ Βουλιαγμένης (Τ. Λοράντος): Τσαλκάνης, Κοπελιάδης 1, Μασμανίδης, Βελώνιας, Χρυσοσπάθης 2, Γούβης,
Αφρουδάκης Χρ. 1, Ελμισιάν 1, Αλβέρτης, Καπότσης 3, Ποταμιάνος, Καπετανάκης, Ζερδεβάς, Λουιζίδης, Μαυρωτάς Λ.



Επόμενη Αγωνιστική
8η Αγωνιστική17/1/2015Σάββατο
ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ
ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ
ΑΝΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ-ΠΑΟΚ
ΑΟΠ ΦΑΛΗΡΟΥ-ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜΙΑΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΟ-ΥΔΡΑΪΚΟΣ ΝΟ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΦΠΦ-ΝΟ ΧΙΟΥ

Ο ΝΟΧάρας πανηγυρίζει το γκολ της ομάδας μας
Μασκότ ΝΟΧάρας


noxiou.gr

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εφάπαξ


Δεκαοχτώ παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό έρχονται φέτος, με τις αλλαγές να υλοποιούνται σε ... δόσεις. Η αρχή έγινε από τις κύριες συντάξεις, ενώ διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν για επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ.
Μία σειρά θεμάτων -όπως είναι οι ενοποιήσεις των Ταμείων- παραμένουν ανοιχτά και θα πρέπει να βρεθεί λύση εντός του έτους. Την ίδια στιγμή προωθούνται μέτρα -όπως είναι η δημιουργία ενιαίου κέντρου απονομής συντάξεων- με στόχο να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Αναλυτικά οι αλλαγές που «τρέχουν» τη φετινή χρονιά είναι οι εξής:
1.  Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Με βάση τον νόμο Λοβέρδου / Κουτρουμάνη στις κύριες συντάξεις εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου ένα μεικτό σύστημα:
Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με βάση το «παλαιό» τρόπο.
Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, υπολογίζονται με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.
Τα δύο αυτά ποσά προστίθενται και προκύπτει η τελική σύνταξη.
Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κουτρουμάνης, «ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου. Οσοι "κλείδωσαν" το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014 -ακόμα και αν παραμείνουν στην αγορά εργασίας- θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα ».
2.  Κούρεμα κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οσοι συνταξιούχοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ έχουν φέτος μία οριακή αύξηση στο εισόδημά τους. Για παράδειγμα το ετήσιο όφελος θα είναι 40 με 60 ευρώ για εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.
3.  Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών ταμείων. Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στον νόμο 3029/02 και υλοποιείται σταδιακά για όσους αποχωρούν από το 2008 και μετά.
Προσοχή, καθώς η μείωση αυτή αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, ενώ για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011. Πρέπει να επισημανθεί πως για κανένα εργαζόμενο δεν προκύπτει μείωση της σύνταξης (απλώς δίνεται μικρότερη προσαύξηση για κάθε επιπλέον χρόνο εργασίας).
4.  Επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Σε όσες περιπτώσεις προκύπτει έλλειμμα θα περικόπτονται οι συντάξεις. Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ, όπου υπήρξε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων στο ΕΤΕΑ, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για περικοπές 7% με 8%. Σε αυτήν τη φάση αναμένεται να αξιοποιηθούν πόροι από τον ειδικό λογαριασμό (ΑΚΑΓΕ) για να αποφευχθούν νέες μειώσεις σε ένα εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις.
5.  Παρεμβάσεις σε εννιά επικουρικά ταμεία που παραμένουν εκτός ΕΤΕΑ. Πρόκειται για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αρτοποιών, Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, Συμβολαιογράφων, Δικηγόρων, Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Τεχνικών Τύπου και Ναυτικών.
Οι συγκεκριμένοι φορείς θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης έως τον Ιούνιο. Μέχρι τότε -σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας- θα εφαρμοστεί η νομοθεσία.
6.  Δίμηνη παράταση στην ένταξη ή όχι του ΤΕΑΠΑΣΑ και του ΤΕΑΠΙΕΝ (λιμενικοί) στο ΕΤΕΑ. Αρχικά είχε δοθεί «διορία» μέχρι το τέλος του έτους για να αποφασιστεί αν τα επικουρικά αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία. Τελικά δόθηκε μία μικρή παράταση και οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου.
7.  Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Οσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται με νέο τρόπο. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι ακόμα στην αναμονή, καθώς δεν έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις τους.
Το νέο σύστημα αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» από τον Απρίλιο και μετά, οπότε και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έκαναν αίτηση πέρσι το φθινόπωρο. Πάντως ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσό της παροχής.
8.  Παρεμβάσεις στα μερίσματα. Με βάση τη νομοθεσία θα εφαρμοστεί και στα μετοχικά ταμεία η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό επομένως ανοίγει τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις, σε όσες περιπτώσεις υπάρχει μαύρη τρύπα στα Ταμεία.
9.  Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν.2458/97 όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2015 λαμβάνουν φέτος 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που πήραν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2014.
Πρόκειται για τη μείωση της βασικής σύνταξης που ξεκίνησε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με ποσοστό 4% κάθε χρόνο. Ωστόσο, η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές και δεν επέρχεται μείωση στο τελικό ποσό.
10.  Νέα κριτήρια για το ΕΚΑΣ. Είναι ένα από τα βασικά θέματα που έχουν τεθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αυτό που εξετάζεται είναι να καθοριστεί νέος μαθηματικός τύπος για την καταβολή του επιδόματος, με αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και συνυπολογισμό και των ετών ασφάλισης.
Το νέο τοπίο στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις
Τρεις αλλαγές στα όρια ηλικίας και μέτρα για την επίσπευση της απονομής σύνταξης μπαίνουν φέτος σε ισχύ.Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
11.  Αύξηση του ορίου ηλικίας στο ΙΚΑ για ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα φέτος, δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60. Προσοχή για τα 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι.Ωστόσο για τα 7.500 βαρέα ένσημα δεν μπορεί να γίνει εξαγορά.
12.  Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Φέτος απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη. Προσοχή, καθώς για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης απαιτούνται 100 ημέρες πραγματικής ασφάλισης κατ 'έτος την τελευταία 5ετία.
13.  Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ενστόλων. Οι ένστολοι που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα συμπληρώνοντας 24,6 πραγματικά έτη ασφάλιση δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε με συνολικά 40 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας.
14.  Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών. Διορία μέχρι το τέλος Μαρτίου έχουν οι οφειλέτες για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη ρύθμιση που «τρέχει». Προβλέπονται έως και 100 δόσεις για όσους χρωστάνε ποσά μέχρι 15.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά οι δόσεις φτάνουν έως και τις 72, ενώ προβλέπεται και έκπτωση σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις.
15.  Ολοκλήρωση του «ασφαλιστικού βιογραφικού». Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταγραφεί όλη η ασφαλιστική ιστορία 5,3 εκατομμυρίων εργαζομένων. Ουσιαστικά με ένα «κλικ» στον υπολογιστή οι ασφαλισμένοι θα ... παρακολουθούν την πορεία των ενσήμων τους και θα μπορούν να υπολογίζουν τη σύνταξή τους.
Σε αυτή τη φάση έχει ψηφιοποιηθεί το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων από 1ης Ιανουαρίου 1994 μέχρι σήμερα στα Ταμεία κύριας ασφάλισης. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα καταγραφούν και τα χρόνια πριν από το 1994, ενώ θα περάσουν στο σύστημα και τα ένσημα στα επικουρικά Ταμεία.
16.  Δημιουργία ενιαίου κέντρου απονομής σύνταξης. Στο νέο Κέντρο -που θα στελεχωθεί από υπαλλήλους όλων των Ταμείων- θα κατευθύνεται το σύνολο των αιτήσεων για έκδοση σύνταξης. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής σύνταξης, καθώς ο χρόνος αναμονής φτάνει ακόμα και τα δύο χρόνια (κυρίως στη διαδοχική ασφάλιση).
17.  Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη του ΚΕΠΕ. Στα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι η μετατροπή του ΙΚΑ σε ένα υπερ-Ταμείο, με δημιουργία χωριστών λογαριασμών για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Ωστόσο οι αλλαγές δεν έχουν κλειδώσει και το θέμα παραμένει ανοιχτό.
18.  Αλλαγή στον τρόπο καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ. Από τον Μάρτιο η καταβολή θα γίνεται κάθε μήνα και όχι κάθε δίμηνο.
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

Υποτροφίες για χιλιάδες νέους έως 29 ετών- Τα κριτήρια επιλογής και η αμοιβή


Χιλιάδες υποτροφίες, συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, θα χορηγηθούν φέτος σε αποφοίτους ΙΕΚ, Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών (σ.σ .: του υπουργείου Παιδείας) σε θέσεις που θα προσφέρουν επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στον παραγωγικό τομέα, σε κλάδους σχετικούς με την εκπαίδευσή τους, έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη η είσοδός τους στην αγορά εργασίας.
Οι υποτροφίες θα δοθούν σε πτυχιούχους, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας τους και είναι δημότες σε συγκεκριμένες 8 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Ηπειρος, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Βόρειο Αιγαίο). Το ποσό της υποτροφίας ορίζεται για τα θεωρητικά μαθήματα, διάρκειας ογδόντα ωρών, έως 400 € ανά ωφελούμενο (5 € ανά ώρα) και για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στα 480 € ανά ωφελούμενο για κάθε μήνα και για διάστημα έως 6 μήνες από την τοποθέτησή του σε επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι τα θεωρητικά μαθήματα διάρκειας 80 ωρών υλοποιούνται αποκλειστικά στις 8 αναφερόμενες περιφέρειες, ενώ η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες, σε επιχείρηση, η οποία δύναται να βρίσκεται και εκτός των ανωτέρω περιφερειών, με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του υποτρόφου.
Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν περισσότερες πληροφορίες από τις σχετικές ηλεκτρονικές σελίδες των ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, αλλά και από τη ΓΣΕΕ, το Ινστιτούτο Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον ΣΕΒ, που θα ανακοινώσουν Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος.
Η καταβολή των υποτροφιών θα γίνεται από τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος με κατάθεση μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) στον λογαριασμό που έχει δηλώσει ο κάθε υπότροφος κατά την αίτησή του για συμμετοχή στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που προβλέπονται στον « Οδηγό Εφαρμογής »του προγράμματος.
Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε απόλυση έμμισθου προσωπικού για χρονικό διάστημα 2 μηνών πριν από την έναρξη του προγράμματος, ή να προχωρήσουν σε απολύσεις κατά τη διάρκεια υλοποίησής του, εκτός εάν τεκμηριώνεται σπουδαίος λόγος απόλυσης.
Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος όλες οι επιχειρήσεις, εκτός από τα νυχτερινά κέντρα, τις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.
Κριτήρια επιλογής των υποτρόφων
Τα κριτήρια κατάταξης των αποφοίτων για την επιλογή τους στο πρόγραμμα και η μοριοδότηση έχει ως ακολούθως:
  • Βαθμός τίτλου σπουδών.
  • Μακροχρόνια ανεργία (μήνες ή έτη ανεργίας). Μακροχρόνια άνεργοι νοούνται εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες και λαμβάνουν 5 μόρια.
  • Ηλικία έως 24 έτη λαμβάνει 5 μόρια. Ηλικία από 24 έως 29 δεν λαμβάνει επιπλέον μόρια.
  • Ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα (σύμφωνα με το πιο πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα).
  • Κριτήρια μοριοδότησης για κατάταξη στον πίνακα υποψήφιων υποτρόφων:
  • Βαθμός τίτλου σπουδών. Για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ αναλυτικά η μοριοδότηση διαμορφώνεται ως εξής: Βαθμός πτυχίου Καλώς, 1 μόριο. Βαθμός πτυχίου Λίαν Καλώς, 3 μόρια. Βαθμός πτυχίου Αριστα, 5 μόρια. Για τους αποφοίτους ΙΕΚ αναλυτικά η μοριοδότηση διαμορφώνεται σύμφωνα με τον βαθμό τους για το θεωρητικό μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης, όπως αναφέρεται στη Βεβαίωση Πιστοποίησης ως εξής: Βαθμός θεωρητικού μέρους 10 12, 2 μόρια. Βαθμός θεωρητικού μέρους 13 16, 3 μόρια.Βαθμός θεωρητικού μέρους 17 18, 4 μόρια. Βαθμός θεωρητικού μέρους 19 20, 5 μόρια. Απόφοιτοι που περάτωσαν με επιτυχία την κατάρτισή τους στα ΙΕΚ και έλαβαν την προβλεπόμενη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης λαμβάνουν 1 μόριο.
  • Μακροχρόνια ανεργία (μήνες ή έτη ανεργίας). Μακροχρόνια άνεργοι νοούνται εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες και λαμβάνουν 5 μόρια.
  • Ηλικία έως 24 έτη λαμβάνουν 5 μόρια. Ηλικία από 24 έως 29 δεν λαμβάνει επιπλέον μόρια.
  • Ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα.
Αναλυτικά η μοριοδότηση διαμορφώνεται ως εξής: Εως 6.150 €, 7 μόρια. Από 6.151 € έως 10.000 €, 4 μόρια.Από 10.001 € έως 15.000 €, 1 μόριο.
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

ΟΜΙΛΙΑ Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε σήμερα τα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου στη Χίο.
Από τα εγκαίνια του γραφείου στη Χίο.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δήλωσε:

"Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά που είσαστε σήμερα μαζί μας στον αγιασμό του πολιτικού μου Γραφείου. Και σας ευχαριστώ γιατί η παρουσία σας είναι το πιο ηχηρό μήνυμα. Αυτή τη μάχη θα την δώσουμε ενωμένοι. Και θα την κερδίσουμε. Γιατί έχουμε όπλα μας τηνΑλήθεια και την Ευθύνη. Είναι το Χρέος μας προς τους νέους ανθρώπους που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως γνωρίζετε το 2012 η κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό τον Α. Σαμαρά ανέλαβε να κρατήσει όρθια τη χώρα. Βρισκόμασταν τότε στο χείλος του γκρεμού. Με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Αναλάβαμε μια μεγάλη πρόκληση. Και προχωρήσαμε σε μεγάλες αλλαγές με σχέδιο και με γνώμονα τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας. Σίγουρα δεν έγιναν όλα σωστά. Όμως αυτός που τολμά κάνει και λάθη. Χάρη στις επώδυνες θυσίες του κόσμου προχωρήσαμε μπροστά. Μέσα σε ένα διάστημα δυόμιση ετών κάναμε πολλά. Κι αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς. Το αναγνωρίζουν όλοι, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σοβαροί οικονομικοί αναλυτές και ιδρύματα. Αποτυπώνεται στο διεθνή τύπο. Ότι η Ελλάδα, άρχισε να αλλάζει, ότι στέκεται πια στα πόδια της, ότι έκανε άλματα προόδου και ότι είναι έτοιμη πλέον να τρέξει. 
Μόνο κάποιοι μέσα στην Ελλάδα αμφισβήτησαν αυτά τα επιτεύγματα. Προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία αυτή. Εκεί που βγήκαμε από την ύφεση, μας βύθισαν στην πολιτική αβεβαιότητα που «πάγωσε» τα πάντα. Αλλά μόνο προσωρινά. Γιατί μετά τις εκλογές, με τη νίκη μας στις 25 Ιανουαρίου, θα αποκατασταθεί η ομαλότητα, και δεν θα χάσουμε ό,τι με θυσίες πετύχαμε.
Εμείς αναλαμβάνουμε μια και μόνο δέσμευση. Αμέσως μετά τη νίκη μας στις 25 Ιανουαρίου, θα κλείσουμε την τελευταία αξιολόγηση και τη νέα συμφωνία και θα βγούμε οριστικά πλέον από την εξάρτηση και τον αναγκαστικό δανεισμό.
Φίλες & Φίλοι,
Αυτήν την ώρα η πατρίδα μας αλλά και ο τόπος μας η Χίος χρειάζεται την υπέρβαση, το παραπάνω. Έζησα στο εξωτερικό, όπως χιλιάδες Χιώτες. Γύρισα στην Ελλάδα το 2010, εν μέσω  της κρίσης, εξελέγην με την πρώτη στην Α’ Αθηνών. Είμαι ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός υφυπουργός στην παρούσα Κυβέρνηση. Κι όπως ξέρετε, ζήτησα από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Αντώνη Σαμαρά να είμαι υποψήφιος στη Χίο. Το να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην πατρίδα μου είναι αυτό που πάντα ήθελα. Στη Χίο είναι οι ρίζες μου. Γνωρίζω την ψυχή του νησιού. Και όταν είσαι συναισθηματικά δεμένος με αυτό που υπηρετείς μπορείς να υπερβαίνεις και τον εαυτό σου και τις τυπικές δυνατότητες. Τώρα χρειαζόμαστε το «παραπάνω», την υπέρβαση, τη θετική φόρτιση. Την αφοσίωση.
Είμαι αποφασισμένος να δουλέψω για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Κάποιοι θα θελήσουν να βάλουν εμπόδια, να θολώσουν αυτήν την εικόνα. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα με πλήξουν. Αν και είμαι σχετικά νέος έχω κολλήσει πολλά ένσημα. Δεν είμαι και ούτε θέλω να γίνω ένας αργόσχολος της πολιτικής. Έχω εργαστεί στο πιο δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον και αυτό που έμαθα ήταν να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω. Και αυτό θα κάνω και τώρα.
Κάποιοι λένε ότι θα θελήσω να φύγω, αλλά μάλλον τους ανησυχεί το αντίθετο, ότι είμαι αποφασισμένος να μείνω, για όσο διάστημα με περιβάλλετε με την εμπιστοσύνη σας. Και θα μείνω αφοσιωμένος στο νησί και στους ανθρώπους του.
Φίλες και Φίλοι,
Ο τόπος μας αξίζει πολλά περισσότερα. Αξίζει να είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Και να για να το πετύχουμε αυτό πρέπει, να πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Να έχουμε αποφασιστικότητα. Να βάλουμε χρονοδιάγραμμα, να αναλάβουμε ο καθένας μια αποστολή για τη Χίο.
Ο ορίζοντάς μας ανοίγει με έργα:
  • με το αεροδρόμιο και τα υδατοδρόμια για να συνδεθούν τα τρία νησιά μας.
  • με υποδομές στο κεντρικό λιμάνι και στα Μεστά, για να λειτουργούν ως ενιαίο σύστημα.
  • με δίδυμη μαρίνα στη Χίο.
  • με ένα ειδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για τη μαστίχα και νέους τρόπους προώθησης.
  • με διαχειριστικό σχέδιο για τα νερά μας.
  • με αναβάθμιση των ναυτιλιακών μας σχολών.
  • με συνέργειες που θα αυξήσουν το κύρος τους.
Η δική μου προσπάθεια δεν αρχίζει σήμερα. Θέλω πάντα να μιλώ με συγκεκριμένα στοιχεία. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω επιγραμματικά κάποιες προσπάθειες που έκανα για το νησί μας και όσα πετύχαμε αυτά τα δυόμιση χρόνια της παραμονής μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης:
  • Για το αεροδρόμιο τον  περασμένο Απρίλιο κάλεσα όλους τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο. Θέσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2014. Πετύχαμε τους στόχους μας, έπειτα από 20 χρόνια στασιμότητας. Το  έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου μπαίνει επιτέλους στη φάση της υλοποίησης. Η γη πλέον έχει παραδοθεί προς χρήση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Επιταχύναμε την διαδικασία για την μελέτη περίφραξης του χώρου και μέσα σε διάστημα μικρότερο των 3 μηνών θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου.
  • Εξίσου σημαντικό είναι το έργο που κάναμε για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων. Το θεσμικό πλαίσιο σχεδιάστηκε και θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4146/2013 που εμείς φτιάξαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Και τώρα έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε και η Χίος να μπει στον χάρτη των μετακινήσεων με υδροπλάνα.
  • Αναλάβαμε  πρωτοβουλία και την ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος ναυτιλίας στη Χίο, σε αντιστάθμισμα της απόφασης για το τμήμα τουρισμού. Τη θεσμοθέτηση του τη ζητήσαμε μαζί με τον κ. Τριαντάφυλλο από τον κ. Λοβέρδο ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα. Το στοίχημα τώρα είναι να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2015. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο θα συνδεθεί πιο ισχυρά με την αγορά εργασίας και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία.
  • Θεωρώ ότι η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη. Γι' αυτό το λόγο διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου του Μουσείου της Μαστίχας. Oλοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες για την έναρξη του έργου της αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Συκούση. Αντιμετωπίσαμε τα εμπόδια για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου στο Κάστρο, από το ΕΣΠΑ.
  • Παράλληλα το τελευταίο εξάμηνο, μόνο από το Υπ. Ανάπτυξης και για τη Χίο προκηρύξαμε έργα ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, έργα που αφορούν:
    • i. Στην προβολή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση Ι. Ναών και ιερών κειμηλίων του τόπου μας ώστε να ενισχύσουμε τον θρησκευτικό και πολιτισμικό τουρισμό.
    • ii. Στη δημιουργία και την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την περιφέρεια προς τους πολίτες.
    • iii. Στην τοποθέτηση κεραιών για την ενίσχυση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος πού σε πολλά σημεία του τόπου μας είναι ασθενές.
    • iv. Στην  προμήθεια κουπονιών ψηφιακής αλληλεγγύης για 4.000, περίπου, συμπολίτες μας στη Χίο.
    • v. Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καλλιέργεια της μαστίχας που θα αφορά  και στην ένωση και στον κάθε μαστιχοπαραγωγό ξεχωριστά, αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου μας (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ). Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει πληροφορίες και για την καλλιέργεια και για να προλαμβάνουμε και να αποφεύγουμε τις συνέπειες των καταστροφικών καιρικών φαινομένων.
Κυρίες & Κύριοι,
Σε  δυόμιση χρόνια έκανα εκατοντάδες επαφές για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα. Η εμπειρία και η γνώση που απέκτησα από την Υπουργική θητεία αλλά και την προσωπική μου εργασία στο εξωτερικό μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της Χίου. Για να φτιάξουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Και το πρότυπο αυτό δεν θα να έχει κέντρο την Αθήνα. Κέντρο του είναι όποια περιοχή της Ελλάδας «σκέφτεται» και παράγει με νέο τρόπο. Η Χίος, ο τόπος μας, μπορεί να το κάνει. Είναι στη φύση μας και στην παράδοσή μας. Είναι στο γονίδιο μας η ανάπτυξη και η προκοπή. Εδώ, έχουμε πλεονεκτήματα που δύσκολα τα συναντάς όλα μαζί. Νησί με τεράστια ναυτιλιακή παράδοση, ευλογημένο Κάμπο και προϊόν μοναδικό στον κόσμο.
Για να γίνουν όλα αυτά δουλειές, να γίνουν εμπορικές συναλλαγές, τουρισμός όλο το χρόνο, εξαγωγές, για να είμαστε στο κέντρο των επενδύσεων και των εξελίξεων στους τομείς που έχουμε το πλεονέκτημα, χρειάζεται να μιλήσουμε σε πολλές «γλώσσες». Στη «γλώσσα» των επενδυτών και της αγοράς. Στη «γλώσσα» της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων. Στη «γλώσσα» της διεκδίκησης στο πολιτικό πεδίο. Στη «γλώσσα» της κοινωνίας. Και κυρίως στη γλώσσα της συνεργασίας. Όλοι οι Χιώτες, όλοι οι φορείς, βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας, προσωπικότητες που συνδέονται με το νησί μας. Και επαναλαμβάνω, να πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Να τους βάλουμε χρονοδιάγραμμα, να αναλάβουμε ο καθένας μια αποστολή για τη Χίο.Ήδη με την νέα Δημοτική αρχή και με την αντιπεριφέρεια έχουμε άψογη συνεργασία και δρομολογούμε λύσεις σε προβλήματα. Για να δούμε προκοπή και προοπτική για τους πολίτες της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών οφείλουμε όχι να υποσχόμαστε αλλά να υλοποιούμε συγκεκριμένα σχέδιαΜε αποφασιστικότητα.
Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Η προσπάθεια αποδίδει. Ήδη ο Πρωθυπουργός μίλησε για άμεσες παρεμβάσεις ανακούφισης. Για μείωση των φορολογικών βαρών σε όλα τα επίπεδα. Σημειώνω ειδικότερα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Και όλα αυτά δεν είναι προεκλογικές υποσχέσεις. Λόγια που ξεχνιούνται τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Είναι ο φυσιολογικός δρόμος του σχεδίου εξόδου από την κρίση και τις συμφωνίες αναγκαστικού δανεισμού.
Αγωνιστήκαμε  και έχουμε θεμελιώσει, με μεγάλες θυσίες όλων, την οριστική έξοδο από την κρίση. Οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα θεμέλια και να μην μπούμε σε νέες, ακόμη χειρότερες περιπέτειες που επιθυμούν να μας οδηγήσουν οι αναπαλαιωμένοι μαθητευόμενοι μάγοι. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να συνεχίσουμε. Και να τον δώσουμε ενωμένοι ενάντια στον λαϊκισμό και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για να δούμε νέες θέσεις εργασίας, αντί το κίνδυνο χρεοκοπίας και οπισθοδρόμησης.
Εδώ πλέον μιλάμε για το μέλλον του τόπου μας. Εδώ μιλάμε για το νησί μας. Για τους ανθρώπους μας. Για την επένδυση της ζωής μας. Επένδυση στη Χίο."

Υπόμνημα της ΕΚΠΟΙΖΩ στα κόμματα για την προστασία των καταναλωτών



Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά να δεσμευτούν τα Κόμματα και οι Υποψήφιοι Βουλευτές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των καταναλωτών. Οι προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις  για την  προστασία καταναλωτή, απουσιάζουν συστηματικά και διαχρονικά από τα προγράμματα των κομμάτων και των υποψηφίων τους. Κανένα κόμμα δεν έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των καταναλωτών ούτε και υπάρχει Εθνική Πολιτική Προστασίας Καταναλωτή.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, εν όψει των  επικείμενων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, απευθύνει επιστολή  και Υπόμνημα στα κόμματα και σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές, στα πλαίσια της καθιερωμένης πρακτικής της προ εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών.
Στόχοι της ενέργειας αυτής, είναι η ενημέρωση των υποψηφίων για τα βασικότερα προβλήματα του Έλληνα καταναλωτή και η ένταξή τους στο προεκλογικό πρόγραμμά τους, καθώς και η προεκλογική τους δέσμευση για την επίλυσή τους, σε περίπτωση που εκλεγούν.
Στο Υπόμνημα, το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας (www.ekpizo.gr), αναφέρονται επιγραμματικά 18 προβλήματα του έλληνα καταναλωτή και των ενώσεων καταναλωτών, γενικά και ειδικά, τα οποία οξύνθηκαν ή εμφανίστηκαν εξ’ αιτίας της  οικονομικής κρίσης και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Επίσης, παρουσιάζονται οι αντίστοιχες προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Βάσει αυτών, Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές να δεσμευθούν προεκλογικά ότι, εφ’ όσον εκλεγούν, θα ενεργήσουν για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, και, επιλέγοντας μόνο ορισμένα εξ’ αυτών, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά την δέσμευση κομμάτων και υποψηφίων τους για:
1.         Διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής Προστασίας Καταναλωτή και τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την προστασία του καταναλωτή
2.         Πρόληψη-αντιμετώπιση υπερχρέωσης με την δημιουργία:
§         πανελλαδικού δικτύου υποστήριξης υπερχρεωμένων νοικοκυριών
§         ενός ανεξάρτητου διαμεσολαβητικού μηχανισμού, με αποφασιστική αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση των 'κόκκινων δανείων'
3.         Αναστολή των πλειστηριασμών τουλάχιστον για τα 3 επόμενα έτη.
4.         Αναμόρφωση – βελτίωσης της νομοθεσίας προστασίας καταναλωτή  και του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των ενώσεων καταναλωτών.

5.         Προάσπιση με κάθε δυνατό μέσο, στα πλαίσια της υπό διαπραγμάτευση ‘Διατλαντικής   Συνεργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις’ (TTIP), των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ευρωπαίων καταναλωτών, καταψήφιση κάθε προσπάθεια ακύρωσης της κοινοτικής νομοθεσίας, η οποία διασφαλίζει το υψηλότερο, παγκοσμίως, επίπεδο προστασίας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΡΓΕΝΤΗ ΣΤΙΣ 15/1/2015

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια  του έργου «Δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας ΑΜΕΑ στα δημοτικά κτίρια και σε Κοινόχρηστους χώρους», θα ξεκινήσει τις εργασίες στην οδό Φιλίππου Αργέντη, στις 15/1/2015.
Παρακαλούνται οι πεζοί και οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους, στην οδό Φιλίππου Αργέντη, που θα γίνονται οι παρεμβάσεις του έργου και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού που απασχολείται στο έργο και τις προσωρινές πινακίδες εργοταξιακής σήμανσης.

Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που πιθανόν να δημιουργηθούν κατά την εκτέλεση του έργου, σας γνωρίζουμε ότι θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για την ομαλή διέλευση των πεζών και των οχημάτων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ Ή ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Χίου υπενθυμίζεται ότι, βάσει νόμου, απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων χωρίς πινακίδες, σε δημοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των εν λόγω οχημάτων να τα μετακινήσουν άμεσα σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Διεύθυνση Καθαριότητας θα προχωρήσει στον χαρακτηρισμό τους ως οχημάτων τέλους κύκλου ζωής και θα μεριμνήσει για την απομάκρυνσή τους σε χώρο ανακύκλωσης οχημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης (κ. Σαραντάκης) στο τηλ. 2271350872.

Ευρώπη δεν είναι μόνο το ευρώ

του Γιάννη Σπιλάνη

Τα γεγονότα της Γαλλίας ήρθαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο να μας υπενθυμίσουν ότι πέρα από την οικονομική κρίση, τα ελλείμματα και το ευρώ, η Ευρώπη υπάρχει γιατί την ενώνουν πολύ σημαντικά πράγματα: η δημοκρατία (για την οποία υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε οι γεννήτορες της), ο κοινός πολιτισμός (για τον οποίο υπερηφανευόμαστε -ειδικά στο Αιγαίο- ότι είμαστε  η κοιτίδα του), η αλληλεγγύη, η ελευθερία του λόγου, το κοινωνικό κράτος και άλλα πολλά.
Τα γεγονότα της Γαλλίας ήρθαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο να μας θυμίσουν ότι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από 64 χρόνια έγινε εφικτή -παρά τις πολλές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις- για να προστατέψει και να ενισχύσει την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος κόντρα σε πολέμους, δικτατορίες, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που μάστιζαν και μαστίζουν ακόμη και σήμερα τον πλανήτη.
Τα γεγονότα της Γαλλίας ήρθαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο να μας θυμίσουν ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι δεδομένα για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με την υποχώρηση του ρόλου της Ευρώπης κυρίως στους τομείς των αξιών, των αρχών και των ιδεών, υποκύπτοντας στη παντοκρατορία των αγορών και του ατομικού πλουτισμού, στην επικράτηση του εγώ έναντι του εμείς.
Η Ανανεωτική Αριστερά, από την αρχή της συζήτησης για την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη (με τη σύνδεση της στην ΕΟΚ τη δεκαετία του 60 και την ενσωμάτωση της τη δεκαετία του 70) είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Πίστευε ότι μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα είχε να κερδίσει αν ξανασυνδεόταν με τις «ρίζες» της που είχαν ήδη δώσει άνθη και καρπούς. Είχε λοιδορηθεί πολλαπλά και είχε κατηγορηθεί για δεξιά στροφή. Η Ανανεωτική Αριστερά πίστευε και πιστεύει στην ενισχυμένη Ευρώπη που δεν θα είναι απλά μια ελεύθερη αγορά, αλλά ένας τόπος ουσιαστικής και πολλαπλής συνεργασίας και αλληλεγγύης όπως συμβαίνει στο εσωτερικό των εθνικών κρατών.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ από το 2010 έχει τονίσει ότι είναι μη διαπραγματεύσιμη η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Με αυτό το στόχο μπήκε στη κυβέρνηση ειδικού σκοπού το 2012 γιατί η προοπτική αυτή κινδύνευε από τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν φέρει τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας εξ αιτίας της πελατειακής δημοσιονομικής τους πολιτικής (σπατάλη και διαπλοκή στις δαπάνες, διάτρητο φορολογικό σύστημα, μεγάλης κλίμακας φοροαπαλλαγές και εισφοροδιαφυγές σε ημετέρους κλπ) αλλά και της έλλειψης αναπτυξιακής στρατηγικής με αποτέλεσμα σταδιακά η οικονομία να γίνει μη ανταγωνιστική ακόμη και σε προνομιακούς τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κατηγορήθηκε για δεκανίκι του συστήματος.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν ήθελε να βάλει σε κίνδυνο όσα έχουν κατακτηθεί μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και για το λόγο αυτό πρότασσε:
- τη διαπραγμάτευση του χρέους και του μνημονίου με θέσεις και επιχειρήματα από τις μονομερείς ενέργειες που οδηγούν σε ρήξη,
- τις διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν τη λειτουργία του κράτους από τις οριζόντιες τυφλές περικοπές που το διαλύουν εξυπηρετώντας καθαρά ιδεολογικούς στόχους παράδοσης των πάντων στον ιδιωτικό τομέα,
- την αλλαγή της αναπτυξιακής στρατηγικής από το ευκαιριακό ξεπούλημα των του εθνικού πλούτου,
- την δημόσια λογοδοσία και την αξιολόγηση των θεσμών, των δομών του κράτους και των δημόσιων λειτουργών κόντρα σε αυθαίρετα λουκέτα και άκριτες απολύσεις
- την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία κόντρα στο κυνήγι των επιδοτήσεων πάνω και κάτω από το τραπέζι
- την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μπροστά στις μπολντόζες της «ανάπτυξης» της οικοδομής και των υπερτιμολογημένων μεγάλων έργων χωρίς σκοπιμότητα και αποτελέσματα,
- τη προστασία της εργασίας με τη τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας κόντρα στην υιοθέτηση του αδιέξοδου πρότυπου της φτηνής εργασίας,  
- την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών με τη παροχή ιθαγένειας μπροστά σε λογικές «εθνικής καθαρότητας» και πολλά άλλα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έφυγε από τη τρικομματική κυβέρνηση όταν εξασφάλισε τη παραμονή της χώρας στο ευρώ (υπηρετώντας τη συναίνεση στη πράξη), αλλά διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει μέσα στη κυβέρνηση αυτή τις αρχές της και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Αυτό θεωρήθηκε αριστρερίστικη στροφή και πολεμήθηκε από το σύστημα.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ υποστήριξε έγκαιρα ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν αλλάξουν οι ακολουθούμενες πολιτικές. Δεν ψήφισε τελικά γιατί ο όψιμος οπαδός της -λεκτικής και μόνο- συναίνεσης κ.Σαμαράς ήθελε και πάλι λευκή επιταγή για να συνεχίσει μια αποτυχημένη πολιτική ύφεσης με πολλά ακροδεξιά στοιχεία. Μια πολιτική που ενώ «μας κρατάει μέσα στο ευρώ μέσα από συνεχείς δόσεις», στη πράξη μας σπρώχνει έξω από την Ευρώπη: πρώτοι σε μείωση του ΑΕΠ, πρώτοι σε ανεργία ειδικά των νέων, πρώτοι σε μετανάστευση των εκπαιδευμένων, πρώτοι σε πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, πρώτοι σε καταδίκες για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πρώτοι σε διαφθορά, πρώτοι σε καταδίκες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώτοι από το τέλος σε καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

Σ’αυτή τη πολιτική η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν συναίνεσε ποτέ. Την πολέμησε μέσα στη κυβέρνηση με περιορισμένα αποτελέσματα. Την πολέμησε μέσα στο Κοινοβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Όμως το σχέδιο των Σαμαρά και Βενιζέλου ήταν διαφορετικό από τα δώσει λύσεις στα προβλήματα. Ηταν η εφαρμογή μιας υφεσιακής πολιτικής που διαλύει οικονομία και κοινωνία αλλά και η διατήρηση τους στην εξουσία πάση θυσία. Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει τώρα με αλλαγή πολιτικών συσχετισμών μέσα από εκλογές. Γι’αυτό δεν ψήφισε Πρόεδρο και αυτό θεωρήθηκε ως «ανευθυνότητα» και χτύπημα στην σταθερότητα της χώρας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, η σημερινή έκφραση της Ανανεωτικής Αριστεράς, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυνάμεις του φόβου για πτώχευση και έξοδο από το ευρώ, της ξενοφοβίας, του αυταρχισμού, του λαϊκισμού, της υπεράσπισης των συντεχνιών κάθε είδους (από τους εφοπλιστές και τους κατόχους ΜΜΕ, μέχρι τους ταξιτζίδες και τους επίορκους λειτουργούς του κράτους), έκανε πολλά λάθη στρατηγικής και τιμωρήθηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών. Το έχει ξαναζήσει και δεν πτοήθηκε. Όμως δεν έκανε το λάθος να αλλάξει τις αρχές της για εκλογικές σκοπιμότητες και πρόσκαιρα οφέλη. Δεν υπέκυψε στον λαϊκισμό και στην παροχολογία όπως κάνουν ακόμη και σε αυτές τις εκλογές οι αντίπαλοι της, μεγάλοι  και μικροί.

Je suis Charlie, είμαι Ευρωπαϊστής, είμαι Ανανεωτική Αριστερά, ψηφίζω ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Γιάννης Σπιλάνης
Υποψήφιος βουλευτής Λέσβου με τον συνδυασμό «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος με το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ
τ. Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής