Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΧΙΟΣ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1696: Η εξέγερση των «κορακιών». Οι νεκροθάφτες του Άμστερνταμ ξεσηκώνονται, επειδή οι αρχές επιβάλουν αλλαγές στη διαδικασία των κηδειών.
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.
1915: Η πρώτη επίθεση με δηλητηριώδη αέρια εξαπολύεται από τους Γερμανούς εναντίον των Ρώσων στη Μάχη του Μπολίμοφ, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους Γερμανούς.
1985: Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, γνωστή και ως Πρωτοβουλία των 6. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής Ραούλ Αλφανσίν και της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι και της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και άλλες προσωπικότητες.
1996: Κορυφώνεται και εκτονώνεται η Κρίση των Ιμίων, με αμερικανική παρέμβαση («No ships, no troops, no flags» η προσταγή Χόλμπρουκ). Το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα ελικόπτερο με το τριμελές πλήρωμά του, που το αποτελούσαν ο Ανθυποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Ανθυποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Σημαιοφόρος Έκτωρ Γιαλοψός.
2008: Ανακοινώνεται ότι κατασκευάστηκαν μικροσκοπικά ραδιόφωνα από νανοσωλήνες. Έχουν το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ενώ δέχονται και ακουστικά.

Γεννήσεις

1797: Φραντς Σούμπερτ, αυστριακός συνθέτης. (Θαν. 19/11/1828)
1923: Νόρμαν Μέιλερ, αμερικανός συγγραφέας, προκλητικός χρονικογράφος της Αμερικής επί 60 χρόνια. (Θαν. 10/11/2007)
1956: Τζόνι Ρότεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζόνι Λάιντον, βρετανός τραγουδιστής, ηγέτης του πανκ συγκροτήματος «Sex Pistols».

Θάνατοι

1606: Γκάι Φοκς, ηγέτης της αποκληθείσας «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», της απόπειρας άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον βασιλιά Ιάκωβο Α'. (απαγχονίστηκε) (Γεν. 13/4/1570)
1954: Έντουιν Άρμστρονγκ, αμερικανός ηλεκτρομηχανικός, που ανακάλυψε την μπάντα των FM. (Γεν. 18/12/1890)
1974: Σάμιουελ Γκόλντγουιν, αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός, από τους δημιουργούς του Χόλιγουντ και συνιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρίας MGM (Metro Goldwin Mayer). (Γεν. 17/8/1882)

ΚΑΠΕ : ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Το «κλειδί» με το οποίο θα εξοικονομήσουν ενέργεια στα κτίρια τους μέσω των νέων τεχνολογιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που εφαρμόζονται ήδη στα κτήρια της Ευρώπης, δίνει στους δήμους το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας-ΚΑΠΕ*. Συγκεκριμένα, στην ημερίδα** που διοργανώνει στις 2 Μαρτίου 2012, στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, με θέμα «Καινοτόμες Τεχνολογίες για τα Κτήρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου 10Action με τίτλο «Δράσεις για την Ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων Πολιτών», θα παρουσιαστούν επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογής τεχνολογιών ΑΠΕ και ΕΞΕ (Εξοικονόμησης Ενέργειας) σε κτήρια της Ευρώπης αλλά και το πώς οι ελληνικοί δήμοι θα μιμηθούν τους ευρωπαϊκούς μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ENNEREG, το 10Action, το Energy for Mayors, η πρωτοβουλία Covenant of Mayors, τα ENER-SUPPLY και M2RES, το MEDSTRATEGY, το ENERMED αλλά και εθνικά έργα που υλοποιούνται από το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Τα προγράμματα για τους δήμους
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο έργο «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» (βλ. φωτό) που πραγματοποιείται από το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για μια πιλοτική - επιδεικτική και καινοτόμο εφαρμογή μιας βιώσιμης οικιστικής αστικής ενότητας, «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας», που υλοποιείται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, το οποίο κατοικείται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος και διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος.
Υλοποιώντας το έργο «Υποστήριξη και παρακολούθηση της πιλοτικής εφαρμογής έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια από Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών» το ΚΑΠΕ προσφέρει στους δήμους τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων. Παράλληλα, υπόγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σκοπό την παροχή επιστημονικής, τεχνικής και χρηματοοικονομικής υποστήριξης για την υλοποίηση των ενεργειακών έργων και δράσεων των Ο.Τ.Α.
Επιπρόσθετα, το ΚΑΠΕ δρα ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης για τα Προγράμματα
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», για την παρακολούθηση της υλοποίησης των Σχεδίων Εξοικονόμησης Ενέργειας από τους ΟΤΑ της χώρας,
«Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων» που αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής και του περιβάλλοντος για τους κατοίκους περιοχών με κλιματικό πρόβλημα,
«Εφαρμογή Πράσινων Δωμάτων σε Δημόσια κτήρια» με στόχο τη βελτίωση των θερμικών, οπτικών και περιβαλλοντικών συνθηκών των χρηστών των δημόσιων κτηρίων
«Πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες» για τη δημιουργία κοινοτήτων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και μηδενικών εκπομπών.
Οι στόχοι της Ε.Ε. και οι δήμοι
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση στις 9 Μαρτίου του 2007, έθεσε τρεις στόχους: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20%, συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20% και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2020.
Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνουν δράσεις για δήμους και περιφέρειες.
Η πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, που έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία δικτύου Δημάρχων από τις πιο πρωτοποριακές πόλεις της Ευρώπης και εν συνεχεία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι στην κατεύθυνση αυτή.
Η πραγματοποίηση αυτών των στόχων, απαιτεί αρκετή προσπάθεια. Η συμβολή των τοπικών φορέων, των πολιτών και των ενώσεών τους είναι πολύ σημαντική. Άλλωστε ο ενεργειακός σχεδιασμός και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
aftodioikisi.gr

Μ.ΤΣΟΥΡΗ: ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ 4 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ



Πιο ευτυχισμένη και χαρούμενη από ποτέ είναι η Μαρία Τσουρή. Η γνωστή πολίστρια του Ολυμπιακού, που έκλεψε τις εντυπώσεις μέσα από το “Dancing with the stars” μπήκε στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης της και ετοιμάζει τον πολιτικό γάμο της με τον αγαπημένο της Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

Η Μαρία μίλησε στην “Espresso” για τις αλλαγές που έχει φέρει στη ζωή της η εγκυμοσύνη, τα μελλοντικά σχέδιά της και τη σχέση της με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο. Η ίδια, μάλιστα, πόζαρε φορώντας τα μαγιό που ξεκίνησε να σχεδιάζει για γνωστή εταιρεία.

Για τις αλλαγές που ήρθαν στη ζωή της δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ήρθαν τα πάνω κάτω. Ηταν κάτι που δεν το περιμέναμε και δεν το επιδιώκαμε. Αφού όμως ήρθε, καλώς ήρθε” και πρόσθεσε: “Στην αρχή (σ.σ. όταν έμαθα για την εγκυμοσύνη), ξαφνιάστηκα, δεν το περίμενα. Μετά, χάρηκα βεβαίως και τώρα προσπαθώ να συνειδητοποιήσω ότι θα γίνω μητέρα”.

Όσον αφορά στο γάμο της με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, ανέφερε: “Έχουμε αποφασίσει με τον Παναγιώτη να κάνουμε πολιτικό γάμο κάποια στιγμή πριν από τη γέννηση του παιδιού. Αργότερα, θα κάνουμε και θρησκευτικό... Οι σκέψεις μας είναι να βαφτίσουμε το μωρό σε κάποιο νησί με λίγους και καλούς φίλους μας. Ομως, όλα αυτά είναι μελλοντικά. Με το καλό να έρθει το παιδί μας και όλα τα άλλα θα τα βρούμε”.

Για τη νέα της ζωή και τα κιλά της εγκυμοσύνης σημείωσε: “Στην αρχή, ήταν δύσκολο, γιατί είχα συνηθίσει σε διαφορετικό τρόπο ζωής. Προπόνηση, καφέ με τις φίλες μου... Τώρα είμαι πολλές ώρες στο σπίτι, κάνω ψώνια στο σούπερ μάρκετ, μαγειρεύω και ξεκίνησα γιόγκα και μασάζ για εγκυμονούσες. Προσέχω πολύ τον εαυτό μου, δεν θέλω να βάλω περιττά κιλά στην εγκυμοσύνη, ούτε να παραμελήσω το σώμα μου. Είναι άσχημο και για τον άντρα που έχω δίπλα μου”.

Ωστόσο, η ίδια αποκάλυψε ότι κάποια στιγμή είπε στον Παναγιώτη ότι πάχυνε κι εκείνος της απάντησε: “Πλάκα μου κάνεις; Αν πεις σε κάποια γυναίκα ότι είσαι έγκυος και έχεις αυτό το σώμα, θα νομίζει ότι την κοροϊδεύεις”.
TLIFE.GR

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ




Μαθήματα θεάτρου για παιδιά από την κ. Πελαγια Κοντού, ξεκινούν από το ερχόμενο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 πμ Τα μαθήματα θα γίνονται στην αίθουσα του Συλλόγου ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην πλατεία του Κάστρου (κτίριο ΑΠΟΛΛΩΝ) και απευθύνονται σε ηλικίες 8-14 ετών.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη την επικείμενη κατάργηση της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου.



Φαίνεται για ακόμα μια φορά ότι από σχεδιασμό και συνεννόηση μεταξύ τους, οι κυβερνητικοί παράγοντες διεκδικούν βραβείο Γκίνες. Την ίδια ώρα που στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη για το νέο επιτελικό της ρόλο στη χάραξη νησιωτικών πολιτικών μέσα από υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την ίδρυση συμβουλίου νησιωτικής πολιτικής, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωνε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την απόδοση των αρμοδιοτήτων τοπικού χαρακτήρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.



Ο υπουργός λοιπόν, μετά την ...αμέλεια του στο περιεχόμενο του μνημονίου, αποδεικνύεται αδιάβαστος και στα καθέκαστα των αρμοδιοτήτων του αλλά και σε θέματα Γεωγραφίας αφού χαρακτήρισε τοπικού χαρακτήρα τις αρμοδιότητες τής υπό κατάργηση Γενικής Γραμματείας και τις ενέταξε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου! Με λίγα λόγια, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες που υπάγονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μάλλον ...αποχαρακτηρίζονται από νησιώτικες περιοχές. Ξεχνάει επίσης ο Υπουργός, που ακόμα δεν μας έχει κάνει την τιμή να επισκεφτεί την έδρα της ΓΓ στη Μυτιλήνη, ότι υπάρχουν αρμοδιότητες (πχ προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομίας κλπ) που συνταγματικά δεν μπορούν να μεταφερθούν στην αιρετή αυτοδιοίκηση.



Από την πλευρά του σαν από μηχανής θεός παρουσιάστηκε ο Υφυπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης που δεσμεύτηκε για τη διατήρηση της ΓΓ «πουλώντας» στην τοπική κοινωνία πολιτικά ρουσφέτια περασμένων δεκαετιών. Μάταια όμως καθώς ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε για μια ακόμη φορά την πολιτική του «πυγμή», επιβεβαιώνοντας τη θέση του για την κατάργηση της ΓΓ. Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το αλαλούμ, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δ. Χαλκιώτης με δελτίο τύπου στις 24/1 καλεί τους δήμους μικρών νησιών να καταθέσουν προτάσεις για τεχνική συνδρομή για την υλοποίηση μελετών και την ωρίμανση έργων.



Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1985 (Ν. 1558/85) με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Από τότε άλλαξε πολλά ονόματα, πολλές αρμοδιότητες, έγινε Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής το 2009, περνώντας τα τελευταία 2 χρόνια ως ΓΓ από πολλά υπουργεία ανάλογα με τις ορέξεις και τα «οράματα» των τοπικών πολιτευτών, καταλήγοντας τελικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ενώ η πολιτική της ηγεσία κατά το παρελθόν ενεπλάκη σε καταγγελλόμενα σκάνδαλα και αμαρτωλές ιστορίες. Κάθε τόσο οι ταμπέλες και τα επιστολόχαρτα του Υπουργείου άλλαζαν, τονίζοντας την απουσία σχεδίου νησιωτικής πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο. Ίσως, όπως και στο παρελθόν οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε τονίσει, η κυβέρνηση πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η τοπική μας οικονομία. Τώρα υιοθετείται η εύκολη λύση που είναι η κατάργηση της ΓΓ, εμφανιζόμενος ο Υπουργός ο κ Χρυσοχοΐδης ως φορέας κάθαρσης της δημόσιας διοίκησης απέναντι στις δυσλειτουργίες της.



Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν τη λειτουργία ενός οργανισμού μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν μικροκομματικά τοπικά συμφέροντα και χατίρια σε ημέτερους. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε την αυθαίρετη κυβερνητική ακύρωση του στόχου της νησιωτικής πολιτικής και του επιτελικού ρόλου που μπορεί και πρέπει να παίξει η ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής εξαιτίας της πολυετούς αδυναμίας της πολιτικής της ηγεσίας. Η επίκληση της αδυναμίας αυτής και οι δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης είναι άσχετες με το ρόλο της ΓΓ και αποτελούν απλά μια εύκολη, αλλά συνάμα καταστροφική, απόφαση. Με την ίδια λογική το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.



Παρά τις αδυναμίες της η ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει προσφέρει στη διαμόρφωση νησιωτικών πολιτικών για τα μεγάλα αλλά ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου σε θέματα που σχετίζονται με ζητήματα πολιτισμού, πολιτικής προστασίας, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς καθώς και του κρίσιμου ζητήματος των μεταφορών στα νησιά μας, και μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Η νησιωτικότητα εξάλλου είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά ενώ αναγνωρίζεται και στο άρθρο 174 της συνθήκης της Λισσαβόνας.



Τις ημέρες αυτές κάτω από την πίεση της τρόικας συζητείται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και ίσως του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Αντί λοιπόν να συζητάμε για την προστασία των μέτρων αυτών και την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής νησιωτικότητας και πολιτικών για την προστασία των νησιών μας, συζητάμε την κατάργηση του φορέα που θα έπρεπε να παίξει ρόλο ανάπτυξης των νησιωτικών πολιτικών συνδέοντας τες με πολιτικές της ΕΕ αλλά και προωθώντας την εφαρμογή τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους του νησιωτικού χώρου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν το θέμα και στην ΕΕ με επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή τους Μιχ. Τρεμόπουλου και θα συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε δημιουργικά με θέσεις και προτάσεις για το καλό των νησιών μας.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου ενημερώνει ότι έφτασαν στην Χίο 2.274 κιλά τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ. Η ποσότητα αυτή είναι από κατανομή του έτους 2011 στα πλαίσια εφαρμογής του ΚΑΝ (Ε.Ε). αριθ. 945/2010 που αφορά τη χορήγηση τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ευθύνη εφαρμογής του στην Π.Ε. Χίου έχει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής.
Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια εφαρμογής του ίδιου προγράμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το έτος 2011 διανεμήθηκαν ακόμη στους απόρους δικαιούχους 14,79 τόνοι ζυμαρικά, 11,11 τόνοι λευκασμένου μακρύσπερμου ΘΕΜΑ: «Δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους από τα κοινοτικά προγράμματα ρυζιού και 88Ο κιλά Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.
Οι ποσότητες των τροφίμων αυτών παρεδόθησαν από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου στους δικαιούχους φορείς.
Η διανομή έγινε από τους συλλόγους-φορείς που είχαν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, στους δικαιούχους μέλη τους, βάσει κριτηρίων που καθορίστηκαν με σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5 φορείς υλοποίησης (σύλλογοι) με τελικούς αποδέκτες 293 άπορα άτομα και 242 οικογένειες πολυτέκνων.
Επίσης ενημερώνουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία εφαρμογής του προγράμματος για το τρέχον έτος 2012.

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝ. & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΓΚΟΛΕΜΗΣ

MONTEΛΟ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Τη θεσμοθέτηση μιας «ιδιότυπης εφεδρείας» για το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρότεινε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το διήμερο 27-28 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος.

«Να κάνουμε τη δική μας εφεδρεία», τόνισε υπογραμμίζοντας: «Οσοι πλεονάζουν, με κριτήρια που θα συμφωνήσουμε αντικειμενικά, με το ΑΣΕΠ, να εντάσσονται σε μία ιδιότυπη εφεδρεία και από κει να μετακινούνται όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στο πλεονέκτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να θεωρείται ενιαίος φορέας της γενικής κυβέρνησης με
αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται οι μετατάξεις μεταξύ ΟΤΑ στην αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Η παρέμβαση του κ. Κουκουλόπουλου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αφορούσε κυρίως τη νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις βελτιώσεις του «Καλλικράτη», όπου θα «απελευθερώνεται» το καθεστώς ενδοδημοτικών μετακινήσεων και μετατάξεων προσωπικού.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι και οι αιρετοί των δήμων και των περιφερειών τόνισαν ότι είναι ανάγκη να θωρακιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συμβάλει στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας. Απαίτησαν παράλληλα τη νομοθετική κατοχύρωση των 450 εκατ. ευρώ, για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα αποδοθούν στους ΟΤΑ.
newpost.gr