Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΡΜΟΝΙΑ"Ο Παγχιακός Όμιλος Μουσικής Παιδείας «Η Αρμονία» ενημερώνει ότι τα μαθήματα Χορωδίας για παιδιά ηλικίας 9 – 16 ετών θα γίνονται κάθε Σάββατο 9:30 - 11 το πρωί και για παιδιά ηλικίας 6 – 9 ετών 11 – 12.30 μ.μ. Έναρξη μαθημάτων Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011. Τα μαθήματα των μουσικών παιχνιδιών για παιδιά ηλικίας 3 – 5 ετών θα γίνονται κάθε Πέμπτη 5.15 – 6.15 μ.μ. και για παιδιά 5 – 6 ετών θα γίνονται 6.15 – 7.15 μ.μ. Έναρξη μαθημάτων Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, θα συμμετέχει αύριο το πρωί στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας.

ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ Maggiore
Eνημερώνουμε τους δημότες μας, ότι ευρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες τόσο στην περιοχή τησ Τάφρου του Φρουρίου, στη Σούδα, όσο και στην είσοδο της πύλης Maggiore.
Γι αυτό το λόγο επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους περιοίκους για την ανοχή και την κατανόησή τους όλο αυτό το διάστημα.

Παράλληλα σας γνωστοποιούμε ότι οι προγραμματισμένες δράσεις της δημοτικής αρχής για το Κάστρο εξελίσσονται, όπως ακριβώς έχουν σχεδιασθεί.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι οχλούσες επιχειρήσεις, που λειτουργούν στην πλατεία του Φρουρίου, μετακομίζουν σε μια προσπάθεια γενικότερης αναβάθμισης της περιοχής, την οποία θα μπορούν πλέον να απολαύσουν οι δημότες μας.

"ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ", ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Μ.Κ.Ο :

- ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΟΥ»


Το ίδρυμα Τσάκος στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του για τον επαναπροσδιορισμό της νησιωτικής αντίληψης στη σχέση με την θάλασσα σχεδίασε το πρόγραμμα «Μαθαίνω την θάλασσα- Ανοίγω του ορίζοντές μου», σε δύο εκπαιδευτικούς και δημιουργικούς κύκλους με τίτλο «Αιγαιοπελαγίτικο καραβοσκάρωμα» και «θαλασσοπορεία», για παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου και των μαθητών του γυμνασίου
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1)ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟ ΚΑΡΑΒΟΣΚΑΡΩΜΑ
Πρόκειται για έναν κύκλο 26 τρίωρων διδακτικών ενοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Ιδρύματος ,σε αντίστοιχα Σάββατα, με ξεκίνημα την 1η Οκτωβρίου 2011 και απευθύνεται στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των μαθητών του γυμνασίου.
Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά , αρχικά της Χίου και αργότερα απ΄όλη την Ελλάδα να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες από την παραδοσιακή τέχνη του καραβομαραγκού το οποίο τείνει να εξαφανιστεί από το αρχιπέλαγος.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί μαζί με τον Χιώτη καραβομαραγκό κ. Δημήτρη Μωράκη , ο οποίος και θα το διδάξει σε ενότητες στα παιδιά .
Με την πρόοδο των μαθημάτων θα κατασκευάζεται ένα αιγαιοπελαγίτικο τρεχαντήρι 1,5 μέτρων σε κλίμακα το οποίο θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του προγράμματος και το οποίο θα παραμείνει σαν δημιουργία της ομάδας, έκθεμα στο ίδρυμα .
Η διδασκαλία της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης και η κατασκευή του πλοίου θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του ιδρύματος και τα υλικά που θα χρησιμοποιούν θα είναι μερικώς επεξεργασμένα από πριν στο εργαστήριο του καραβομαραγκού.
Η συμμετοχή των παιδιών είναι χωρίς καμία επιβάρυνση και σε όσα παιδιά παρακολουθήσουν ανελλιπώς το πρόγραμμα θα απονεμηθεί «δίπλωμα συμμετοχής».
2 ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΕΙΑ
Το πρόγραμμα Θαλασσοπορεία απευθύνεται στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού και των μαθητών γυμνασίου . Ξεκινά το Σάββατο 1η
Οκτωβρίου 2011και θα ολοκληρωθεί σε 12 ενότητες την 17η Δεκεμβρίου λειτουργώντας κάθε Σάββατο 9.00 με 13.00. Για τον καινούργιο χρόνο το πρόγραμμα θα επαναληφθεί προκειμένου να το παρακολουθήσουν και άλλα παιδιά .
Τα πεδία στα οποία τα παιδιά θα αποκτήσουν γενικές γνώσεις και εμπειρίες είναι :
- Η ναυτική ιστορία του τόπου μας και της πατρίδας μας.
- -το πλοίο και η ναυσιπλοϊα
- Η μετεωρολογία
- τα συστήματα πρόωσης των πλοίων.
- η υγεία των ναυτικών και των επιβαινόντων στα πλοία.
- Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
- Η ασφάλεια της ναυσιπλοϊας,
- ιστιοπλοϊα
Η δημιουργική αυτή εκπαίδευση των παιδιών θα πραγματοποιηθεί στη Χίο επί του ιστιοφόρου «ΜΑΝΙΑ» του ιδρύματος εν πλω ή έν όρμω.
Η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς το πρόγραμμα θα απονεμηθεί «δίπλωμα συμμετοχής»
το ιδρυμα βρίσκεται :
Μιχαηλ Λιβανου 51,
τηλ 22710 82777

AITHMA ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΧΙΩΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ


ΠΡΟΣ :

1. κ. Κ. Σκανδαλίδη – Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά της 26-08-2011 στην περιοχή Φυτών-Κηπουριών (Βόρεια Χίος) και συνάντηση που είχαμε με το Σύλλογο Ποιμένων Χίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από την πυρκαγιά αυτή κάηκαν μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις. Σε σχετικές επαφές με τον ΕΛΓΑ πληροφορηθήκαμε ότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων στους ποιμένες της περιοχής για την βοσκήσιμη έκταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Υπηρεσίες μας από τους κτηνοτρόφους, στην περιοχή που κάηκε, καταγράφονται (σύμφωνα με τα μητρώα) πέντε χιλιάδες εκατό αιγοπρόβατα ( 5100 ). Απώλειες ζωικού κεφαλαίου δεν καταγράφονται, εκτός μίας περίπτωσης με 20 ζώα.
Αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, είναι η δυνατότητα χορήγησης ζωοτροφών για την αντιμετώπιση των αναγκών συντήρησης των κοπαδιών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ο παραπάνω αριθμός ζώων ανήκει σε 21 κτηνοτρόφους και απαρτίζουν 9 διαφορετικά κοπάδια.
Σε σχετική επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ερευνήθηκε η δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος μέσω του ΕΛΟΓΑΚ.
Με βάση των αριθμό των ζώων και την λογική της βοήθειας προς τους κτηνοτρόφους, μέχρι την μετακίνηση τους σε άλλες βοσκήσιμες εκτάσεις που πιθανά να τους παραχωρήσει ο Δήμος, εκτιμούμε ότι το κόστος διατροφής για την συντήρηση των ζώων καθορίζεται από:
Α) τον αριθμό των ζώων 5.100
Β) την ημερήσια ποσότητα τροφής 1,5 Kg
Γ) την μέση τιμή ζωοτροφής 0,35€/Kg
Δ) το χρονικό διάστημα 60 ημέρες
Συνολικό εκτιμώμενο κόστος 160.650€
Μετά την εξασφάλιση του ποσού αυτού, οι Υπηρεσίες μας μπορούν να εξασφαλίσουν την σωστή και δίκαιη ανάλογα με την ζημιά, κατανομή της στους δικαιούχους.
Παρακαλούμε για τη χρηματοδότηση της Π.Ε. Χίου με το παραπάνω ποσό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Κωνσταντίνος Γανιάρης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ CERN


Κυρίες και Κύριοι,

Έχω τη χαρά και τη τιμή να σας καλωσορίζω σήμερα στην Μυροβόλο Χίο, στο νησί του Ομήρου και του Πολιτισμού. Ο θεσμός των Καλοκαιρινών Σχολείων ο οποίος είναι συνεργασία του CERN με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είμαι σίγουρος ότι θα συντελέσει στο έπακρο τον εκπαιδευτικό σκοπό του.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γευτούν οι εκπαιδευόμενοι την ομορφιά και μοναδικότητα της Χίου.
Ένα νησί από τα πολλά που βρίσκονται στο Β. Ανατολικό Αιγαίο, όμως με ξεχωριστή ιστορία και αρχοντιά.
Το νησί της Χίου δεν έχει αλωθεί από το διεθνή τουρισμό και οι επισκέπτες αισθάνονται περισσότερο σαν φιλοξενούμενοι ανάμεσα στους ντόπιους.
Πλημμυρισμένη με μία μοναδική ατμόσφαιρα, περιβάλλον και κουλτούρα, το νησί της Χίου θα επιβραβεύσει εκείνους που αναζητούν διακοπές στο Αιγαίο με μία ιδιαίτερη διάσταση.
Ένα είναι σίγουρο για τον επισκέπτη της ότι θα βρει ένα μέρος με αυθεντική κουλτούρα, θα θαυμάσει μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα, θα κάνει μπάνια σε πολλές πανέμορφες παραλίες, καθαρές και χωρίς υπερβολική πολυκοσμία.
Η Χίος είναι ο τόπος, που ο μαζικός τουρισμός δεν την έχει ακόμα κατακτήσει και αλλοιώσει .
Η Χίος φημίζεται για το μοναδικό, προστατευόμενο προϊόν της, τη Μαστίχα, που στάζει από τα μαστιχόδεντρα θαμνώδη δέντρα, που μεγαλώνουν μόνο στο νότιο μέρος του νησιού και πουθενά αλλού στο κόσμο.
Νησί των λουλουδιών, των εσπεριδοειδή, της ναυτικής παράδοσης και των ανθρώπων του πνεύματος.

Σε κάθε περίπτωση η Χίος δίνει το δυναμικό παρών της, τώρα ενοποιημένη σε ένα Δήμο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Ομηρούπολης, Καρδαμύλων, Αμανής, Ιωνίας, Καμποχώρων Αγ. Μηνά, Μαστιχοχωρίων.
Οι αναρίθμητες ομορφιές της δεν εξαντλούνται σε μία απλή περιήγηση, αιχμαλωτίζουν αιώνια τον επισκέπτη .
Τα εστιατόρια και café καθώς και τα γραφικά ταβερνάκια με τις τοπικές λιχουδιές κλέβουν την παράσταση και ικανοποιούν στο έπακρο κάθε γούστο.
Και βέβαια σόλα αυτά σημαντικό ρόλο κατέχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τα τμήματα του, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, και Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με τους άξιους Εκπαιδευτικούς Λειτουργούς του, την Φοιτητική του Κοινότητα που δίνει παλμό, στην ήδη εξωστρεφή πρωτεύουσα του Δήμου μας.
Η Χίος είναι ένας πολύχρωμος καμβάς με όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του πρασίνου, που θα κάνει τον επισκέπτη να μπει σε ευχάριστα διλήμματα.
Για όλα τα παραπάνω το νησί μας αναδεικνύεται σε ολοκληρωμένο προορισμό για όλους, συνταιριάζοντας παράδοση και φυσική ομορφιά.
Ο Δήμος Χίου μεριμνά για τη διατήρηση της παράδοσης, στηρίζοντας τοπικούς φορείς- πάντα με γνώμονα την υγιή και αειφόρο ανάπτυξη.
Δίνει την καθημερινή του παρουσία και στήριξη σε πολιτιστικά και τουριστικά δρώμενα, συνδράμει στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να ανεβάζει τον πήχη στο βιοτικό επίπεδο των μονίμων κατοίκων και ταυτόχρονα να δημιουργεί τη δυναμική για μια τουριστική άνοδο στην όμορφη Χίο.
Δουλεύουμε σκληρά, ενώνοντας όλες τις δυνάμεις μας, για να αλλάξουμε προς το καλύτερο το Δήμο μας ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συνδημοτών μας και τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.

Με την ευχή να γευτείτε με κάθε τρόπο την φιλοξενία του νησιού μας, σας εύχομαι ευόδωση των σκοπών σας και καλή και δημιουργική συνέχεια στους στόχους σας.Πολύδωρος Λαμπρινούδης
Δήμαρχος Χίου

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ

του ΜΙΧΑΛΗ ΣΦΥΡΑΚΗ
Μέσα στην γενική οχλοβοή από την Πασοκική επιδρομή επί δικαίων και αδίκων, οι τοπικοί εκκολαπτόμενοι του Δήμου της Χίου απαιτούν εντελώς παράτυπα και ανήθικα, να πληρώσουν όλα τα νοικοκυριά της Χίου το επαχθές και χαράτσι του ειδικού τέλους της ΔΕΥΑΧ, και παράλληλα να αύξησαν την τιμή του νερού εξισώνοντας τη με αυτή της πόλης της Χίου.

Νόμισαν ότι βρήκαν ευκαιρία ,μέσα στον γενικό πάταγο να ξαμολήσουν και αυτοί τις μπαταριές τους, και να πλημμυρίσουν όλη τη Χίο από το Μελανιός ως τον Εμποριό με το ειδικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ.

Και δεν είναι λίγα τα λεφτά. Μιλούμε για 1.000.000 Ευρώ το χρόνο που εισπράττεται παράνομα, και σπαταλιέται σε ρουσφέτια, και συμβουλάτορες

Είπαμε το αλατόνερο αποτελεί καλή δικαιολογία για πειραματισμούς, ταξιδάκια, και πάρλα …πολύ πάρλα.

Εν τω μεταξύ ο Συνήγορος του Πολίτη(γιατί στην άλλη Ελλάδα δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια) τους αδειάζει κανονικά, ξεσκεπάζοντας τις ατιμίες και τις παρανομίες τους

Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΧ πρέπει να βγάλει από το μυαλό του ότι μπορεί νόμιμα να επεκτείνει το χαράτσι αυτό σε όλα τα χωριά, πρέπει να απαλλάξει τους δημότες της πόλης από το βραχνά του ειδικού τέλους, και βέβαια να το επιστρέψει σε όσους δημότες έχει υπολογιστεί για πλασματικές καταναλώσεις (πάγιο των 15 κ.μ.).

Τουλάχιστον αυτά λένε οι εγκύκλιοι και οι νόμοι, και επί τέλους πρέπει ο αρμόδιος λειτουργός να υπερασπιστεί την κοινωνία και να βάλει φρένο στην βουλιμία του Δήμου.

Ο ένας και μοναδικός δήμαρχος της Χίου, σκέπτεται λέει την διάλυση της ΔΕΥΑΧ, χωρίς όμως να εξηγεί αν στα σχέδια του παίζει και το ξεπούλημα της σε ιδιώτες.

Μια παροιμία λέει «Καλλίτερα να σε φοβούνται ,παρά να σε λυπούνται..».

Γι αυτό ο λόγος και πρωτοβουλία ανήκει στους δημότες, να εκφράσουν με τον όποιο πρόσφορο τρόπο ,ακόμα και με προσφυγές στην δικαιοσύνη, γιατί η παρανομία είναι καραμπινάτη

Μόνο έτσι θα σφίξουν τα λουριά και θα αναγκαστούν να σταματήσουν το άρμεγμα των πολιτών.

Δεν χρωστούμε και δεν πληρώνουμε τα κερατιάτικα, για να έχει ο δήμαρχος ένα στρατό συμβούλους και παρατρεχάμενους.

ΔΗΜΟΣ ΨΑΡΩΝ : ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ


Σε δημοπρασία εκμίσθωσης ακινήτου για χρήση ως εστιατόριο προχωρά ο Δήμος Ψαρών. Το κτήριο είναι πλήρως ανακαινισμένο εσωτερικά και εξωτερικά κατόπιν επισκευής που έγινε το 2011.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Ψαρών τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22743-50112.