Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ CERN


Κυρίες και Κύριοι,

Έχω τη χαρά και τη τιμή να σας καλωσορίζω σήμερα στην Μυροβόλο Χίο, στο νησί του Ομήρου και του Πολιτισμού. Ο θεσμός των Καλοκαιρινών Σχολείων ο οποίος είναι συνεργασία του CERN με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είμαι σίγουρος ότι θα συντελέσει στο έπακρο τον εκπαιδευτικό σκοπό του.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γευτούν οι εκπαιδευόμενοι την ομορφιά και μοναδικότητα της Χίου.
Ένα νησί από τα πολλά που βρίσκονται στο Β. Ανατολικό Αιγαίο, όμως με ξεχωριστή ιστορία και αρχοντιά.
Το νησί της Χίου δεν έχει αλωθεί από το διεθνή τουρισμό και οι επισκέπτες αισθάνονται περισσότερο σαν φιλοξενούμενοι ανάμεσα στους ντόπιους.
Πλημμυρισμένη με μία μοναδική ατμόσφαιρα, περιβάλλον και κουλτούρα, το νησί της Χίου θα επιβραβεύσει εκείνους που αναζητούν διακοπές στο Αιγαίο με μία ιδιαίτερη διάσταση.
Ένα είναι σίγουρο για τον επισκέπτη της ότι θα βρει ένα μέρος με αυθεντική κουλτούρα, θα θαυμάσει μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα, θα κάνει μπάνια σε πολλές πανέμορφες παραλίες, καθαρές και χωρίς υπερβολική πολυκοσμία.
Η Χίος είναι ο τόπος, που ο μαζικός τουρισμός δεν την έχει ακόμα κατακτήσει και αλλοιώσει .
Η Χίος φημίζεται για το μοναδικό, προστατευόμενο προϊόν της, τη Μαστίχα, που στάζει από τα μαστιχόδεντρα θαμνώδη δέντρα, που μεγαλώνουν μόνο στο νότιο μέρος του νησιού και πουθενά αλλού στο κόσμο.
Νησί των λουλουδιών, των εσπεριδοειδή, της ναυτικής παράδοσης και των ανθρώπων του πνεύματος.

Σε κάθε περίπτωση η Χίος δίνει το δυναμικό παρών της, τώρα ενοποιημένη σε ένα Δήμο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Ομηρούπολης, Καρδαμύλων, Αμανής, Ιωνίας, Καμποχώρων Αγ. Μηνά, Μαστιχοχωρίων.
Οι αναρίθμητες ομορφιές της δεν εξαντλούνται σε μία απλή περιήγηση, αιχμαλωτίζουν αιώνια τον επισκέπτη .
Τα εστιατόρια και café καθώς και τα γραφικά ταβερνάκια με τις τοπικές λιχουδιές κλέβουν την παράσταση και ικανοποιούν στο έπακρο κάθε γούστο.
Και βέβαια σόλα αυτά σημαντικό ρόλο κατέχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τα τμήματα του, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, και Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με τους άξιους Εκπαιδευτικούς Λειτουργούς του, την Φοιτητική του Κοινότητα που δίνει παλμό, στην ήδη εξωστρεφή πρωτεύουσα του Δήμου μας.
Η Χίος είναι ένας πολύχρωμος καμβάς με όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου και του πρασίνου, που θα κάνει τον επισκέπτη να μπει σε ευχάριστα διλήμματα.
Για όλα τα παραπάνω το νησί μας αναδεικνύεται σε ολοκληρωμένο προορισμό για όλους, συνταιριάζοντας παράδοση και φυσική ομορφιά.
Ο Δήμος Χίου μεριμνά για τη διατήρηση της παράδοσης, στηρίζοντας τοπικούς φορείς- πάντα με γνώμονα την υγιή και αειφόρο ανάπτυξη.
Δίνει την καθημερινή του παρουσία και στήριξη σε πολιτιστικά και τουριστικά δρώμενα, συνδράμει στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να ανεβάζει τον πήχη στο βιοτικό επίπεδο των μονίμων κατοίκων και ταυτόχρονα να δημιουργεί τη δυναμική για μια τουριστική άνοδο στην όμορφη Χίο.
Δουλεύουμε σκληρά, ενώνοντας όλες τις δυνάμεις μας, για να αλλάξουμε προς το καλύτερο το Δήμο μας ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συνδημοτών μας και τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.

Με την ευχή να γευτείτε με κάθε τρόπο την φιλοξενία του νησιού μας, σας εύχομαι ευόδωση των σκοπών σας και καλή και δημιουργική συνέχεια στους στόχους σας.



Πολύδωρος Λαμπρινούδης
Δήμαρχος Χίου