Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

1496: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή. 1850: Ο αγγλικός στόλος, με πρόσχημα την αποζημίωση του Δαβίδ Πατσίφικο (εβραιοπορτογάλου με αγγλική υπηκοότητα), καταπλέει στον Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια, αν δεν ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο και οι Άγγλοι αποκλείουν τον Πειραιά, προχωρώντας στην κατάσχεση του φορτίου, όποιου πλοίου πλησιάζει. (Υπόθεση Πατσίφικο και τα Παρκερικά) 1887: Οι οπαδοί του Χαρίλαου Τρικούπη πραγματοποιούν την πρώτη σημαντική προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία της Πλατείας Συντάγματος. Περισσότερα από 10.000 άτομα επευφημούν στην πλατεία τον αρχηγό τους. 1899: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η λέξη «αυτοκίνητο» (automobile), στο κύριο άρθρο της εφημερίδας New York Times. 1957: Η ΑΔΕΔΥ καταφέρεται εναντίον της σάτιρας των δημοσίων υπαλλήλων από τα θέατρα… «Αρκετά γέλασε ο κόσμος σε βάρος τους με τη φτώχεια τους» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.1962: Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα (0-6) μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. Θα κατεδαφισθεί 41 χρόνια αργότερα.
Γεννήσεις

1926: Τζορτζ Μάρτιν, παραγωγός των Beatles, ο επονομαζόμενος και Πέμπτος Μπιτλ, εξαιτίας της καθοριστικής συνεισφοράς στον ήχο τους. 1929: Σέρτζιο Λεόνε, ιταλός σκηνοθέτης, ο πατέρας του σπαγγέτι-γουέστερν. (Θαν. 30/4/1989)1969: Μίκαελ Σουμάχερ, γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1.
Θάνατοι

1875: Πιερ Λαρούς, γάλλος λεξικογράφος. (Γεν. 23/10/1817)1911: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, διηγηματογράφος και ποιητής. (Γεν. 4/3/1851)1951: Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής και πεζογράφος. (Γεν. 9/12/1859)

ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ!

Aντιστράτηγος εν αποστρατεία: «Είδα Τούρκους να καίνε τη Χίο!»

Μία μαρτυρία – «φωτιά» που αποδεικνύει, ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και παρακρατικοί μηχανισμοί της γείτονας χώρας έκαιγαν τα ελληνικά δάση επί χρόνια, αναδεικνύει σήμερα το newsbomb. Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος κ.Ανδριανός Γκουρμπάτσης ήταν αυτόπτης μάρτυρας εμπρησμού στη Χίο το 1998, δηλαδή μετά την περίοδο 1995-1997, στην οποία αναφέρθηκε ο τέως Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, πριν ανασκευάσει κακήν κακώς. «Τότε υπηρετούσα ως προϊστάμενος στο Νομικό Τμήμα του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.


Μετέβην σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως τη Χίο και τη Σάμο, όπου είχαμε πολλές πυρκαγιές, για να συνδράμω στο ανακριτικό έργο των αρχών», δηλώνει στο newsbomb ο κ.Γκουρμπάτσης.Όταν βρέθηκε στη Χίο, σε μία από τις περιπολίες του στο Β.Δ. τμήμα του νησιού, είδε με τα μάτια του αγνώστους να προκαλούν εμπρησμό με ρήψη φωτοβολίδας. «Είδα με τα κυάλια μου δύο ή τρεις άνδρες να επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό, το οποίο πλησίασε τις ακτές.Ξαφνικά εκτόξευσαν μία φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο, προκαλώντας πυρκαγιά. Αμέσως ενημέρωσα το λιμενικό, που καταδίωξε το φουσκωτό, το οποίο εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα!».
Ο κ.Γκουρμπάτσης δεν κατάφερε να διακρίνει κάποιο χαρακτηριστικό του σκάφους (σημαία κ.α.) ή των επιβαινόντων, που θα οδηγούσε στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, ότι επρόκειτο για Τούρκους: «Είδα Τούρκους να καίνε τη Χίο. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι για να ξεφύγουν από το λιμενικό, μπήκαν στην Τουρκία».
Για τον εμπρησμό έγινε προανάκριση, σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά το αποτέλεσμα της έρευνας παραμένει άγνωστο. Όπως αποκαλύπτει ο κ.Γκουρμπάτσης, οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφορίες για τη δράση Τούρκων πρακτόρων και παρακρατικών, που προκαλούσαν εμπρησμούς στα ελληνικά δάση και κυρίως των νησιών μας.
Ο συγκεκριμένος εμπρησμός, στον οποίο ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δεν ήταν παρά μία επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών. Όπως και η στυγνή ομολογία του τέως Τούρκου πρωθυπουργού, που ουδεμία έκπληξη προξένησε στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ…
newsbomb
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:M.LAGANA