Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Πιο «ευέλικτη» γίνεται η εθελοντική κινητικότητα – Ποιες είναι οι αλλαγές στην αρχική τροπολογία


Με αλλαγές θα ψηφισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  η τροπολογία που αφορά την ενδοαυτοδιοικητική- εθελοντική κινητικότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» θα προβλέπει τις εξής δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική:
1)     Παράταση έως τα τέλη Αυγούστου αντί για τις  31 Ιουλίου που προέβλεπε το αρχικό κείμενο
2)     Με την προτεινόμενη ρύθμιση προστίθεται στους φορείς προέλευσης του προγράμματος εκτός από το προσωπικό των Περιφερειών (ΟΤΑ Β’ Βαθμού), που περιελήφθη στην αρχική τροπολογία και οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν το δικαίωμα να υποβάλλουν σχετική αίτηση.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών οι αλλαγές αυτές προέκυψαν μετά από συζήτηση με αιρετούς της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση και ευελιξία στο πρόγραμμα και να συμπληρωθούν οι 2.000 αιτήσεις που απαιτούνται. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «μετά από τις τροποποιήσεις, ο στόχος αυτός είναι περισσότερο εφικτός».


aftodioikisi.gr

ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ




Η εμφάνιση κροκόδειλου στο Ρέθυμνο αποτελεί πραγματικότητα μετά και από τις επίσημες διαβεβαιώσεις από υπηρεσίες που ανέλαβαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο των φημολογιών που τα τελευταία 24ώρα έχουν αναστατώσει αλλά και γεμίσει περιέργεια τους κατοίκους και όχι μόνο της Κρήτης.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κροκόδειλος μήκους περίπου δύο μέτρων έκανε την εμφάνιση του στο Φράγμα ποταμών στο Ρέθυμνο και τυχαία έγινε αντιληπτός από περίπολο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αρχικά η είδηση η οποία εξαπλώθηκε κυρίως μέσα από διαδικτυακά μπλογκς και το Facebook θεωρήθηκε ως ένα από τα χιλιάδες σπαμ που κυκλογορούν με ψεύτικες ειδήσεις και φωτογραφίες. Στη συνέχεια όμως υπήρξε κινητικότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες σε έκταση τέτοια ώστε τοποθετήθηκαν ακόμα και κάμερες σε μεγάλη έκταση του Φράγματος ώστε να εντοπιστεί ο κροκόδειλος και να καταγραφούν οι κινήσεις του.
Πρόκειται για ένα περιστατικό που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη αλλά και «πανικοβάλει» δεδομένου ότι στο φράγμα παρά τα μέτρα που υπάρχουν πολίτες βουτάνε στα νερά του, όπως για παράδειγμα την ημέρα των Φώτων κατά την οποία και καθαγιάζονται τα νερά του.
Και δεύτερος;
Τις τελευταίες ώρες και μετά από βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής στο Ρέθυμνο και δείχνει τον περιβόητο κροκόδειλο να κάνει... βόλτες κοντά στο νερό, γίνεται λόγος και για δεύτερο κροκόδειλο, ο οποίος φαίνεται (όχι ξεκάθαρα) στα πλάνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αγωνία για το εάν πρόκειται για ζευγάρι κροκοδείλων με ότι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση που δεν πιαστούν και μετά από καιρό μπουν στην αναπαραγωγική διαδικασία.
Οι απαντήσεις θα δοθούν τις επόμενες ημέρες και μέχρι τότε συνετό είναι οι πολίτες να αποφεύγουν να πλησιάζουν την κοίτη του φράγματος. Το θέμα είναι ότι ακόμα και οι αρμόδιοι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση, καθώς βρίσκονται μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο περιστατικό ολότελα ξένο με την ελληνική πραγματικότητα.
Το flashnews επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Α.Κ Λευτέρη Κοπάση ο οποίος περιέγραψε το πως έχουν τα πράγματα: «Η αρμοδιότητα είναι της Πολιτικής Προστασίας και ειδικοί επί του θέματος είναι οι άνθρωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, εμείς εμπλεκόμαστε απλά επειδή το ερπετό βρέθηκε σε περιοχή ευθύνης του Ο.Α.Κ. Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε και όπου μας ζητηθεί».
Mέσα στην ημέρα, αναμένεται ανακοίνωση από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Πολιτικής Προστασίας από το Ηράκλειο.



Πηγή: Φόβοι ότι υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος στo Ρέθυμνο! [βίντεο] | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/162071#ixzz36qQds1BR

voucher ΓΙΑ 50.000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ




Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα Κατάρτισης & Απασχόλησης Ανέργων μέσω επιταγής κατάρτισης "Voucher" αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί με αντίστοιχους όρους και διαδικασίες που εφαρμόστηκαν το 2013 για τη δράση «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών» και θα αφορά 50.000 θέσεις πρακτικής άσκησης.
Αντικείμενο του προγράμματος αποτελεί η παροχή σε 50.000 ανέργους και οικονομικά μη ενεργούς νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών (ειδικότερα σε 12.000 νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών και 38.000 νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών), υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες κυρίως δεξιότητες,
  • πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και
  • υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελουμένων καθ' όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.
Σκοπός της δράσης είναι η είσοδος στην αγορά εργασίας των νεοεισερχομένων άνεργων και οικονομικά μη ενεργών νέων, με την τοποθέτησή τους σε θέσεις πρακτικής άσκησης που προσφέρουν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Δικαιούχοι
Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής θα έχουν άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ:
  • πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή
  • απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας & μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οφέλη προγράμματος
  • Αμοιβή/εκπαιδευτικό επίδομα 2.400-2.700€
  • Γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας
  • Πολύτιμη εργασιακή εμπειρία 5μηνών με δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης.
Κριτήρια μοριοδότησης
Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα προκειμένου να προμηθευτούν την Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας (Voucher). Η επιλογή γίνεται βάσει κριτηρίων μοριοδότησης όπως:
  • Η οικογενειακή κατάσταση.
  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα οικονομικού έτους 2013.
  • Ο χρόνος συνεχούς ανεργίας (μέχρι 12 μήνες και από 12 μήνες και πάνω).
  • Η αποδεδειγμένη γνώση ξένων γλωσσών.
  • Ο βαθμός πτυχίου (για πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ).
Αιτήσεις συμμετοχής
Η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Μπορείτε όμως να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για το επερχόμενο πρόγραμμα "Voucher 2014" συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε εδώ, προκειμένου να ενημερωθείτε ΔΩΡΕΑΝ για το πρόγραμμα καθώς και για ΔΩΡΕΑΝ συμβουλευτική υποστήριξη για την υποβολή της αίτησής σας.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ


Δημοσίευση: 07.07.2014, 16:55
Τελευταία Ενημέρωση: 07.07.2014, 17:09

Τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ανέλαβε σήμερα ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μετά την ορκωμοσία του ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλου....
Bookmark and Share
Ο κ. Σπυρίδων μετά την ορκωμοσία  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ανάληψη των καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αποτελεί για μένα εξαιρετική τιμή.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα, οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα, να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια που ταλανίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου.
Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τα νησιά μας σε θύλακες ανάπτυξης, αξιοποιώντας διαθέσιμους πόρους και προγράμματα  και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού  σε Ευρωπαϊκή και Διεθνή κλίμακα.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπολιτών μας».


Ποιος είναι ο Σπύρος Σπυρίδων

Ο Σπύρος Σπυρίδων γεννήθηκε το 1954 στον Πόρο. Ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του, λαμβάνοντας πτυχίο Μαθηματικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακά στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, στον τομέα "Προγραμματισμός-Ανάλυση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών".

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Πολλάλη, έχουν τρία παιδιά και ζουν στον Πειραιά.

Το ενδιαφέρον του για τα κοινά αρχίζει από τα νεανικά του χρόνια, καθώς σε ηλικία μόλις 26 ετών εκλέγεται για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πόρου. Παράλληλα, δραστηριοποιείται ενεργά σε διάφορους κοινωνικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους.

Το 1990 εκλέγεται για πρώτη φορά Δήμαρχος Πόρου, θέση που διατήρησε για 16 χρόνια (στις εκλογές του 2002 οι συνδημότες του τον εξέλεξαν για τέταρτη φορά Δήμαρχο Πόρου, με ποσοστό 70%).

Παράλληλα εκλέγεται και θητεύει στα κορυφαία αυτοδιοικητικά όργανα της Ελλάδας (ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ) καθώς και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα (Επιτροπή Περιφερειών, Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης).

Το 2006 συμμετέχει στις Νομαρχιακές εκλογές ως υποψήφιος Νομάρχης Πειραιά και κατόπιν αναλαμβάνει Επικεφαλής του Συνδυασμού «Υπερνομαρχία Δράσης» Αθηνών-Πειραιώς, ως το τέλος του 2010. Στις Περιφερειακές Εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, μεταξύ όλων των συνδυασμών.

Σημαντικός σταθμός στην πολιτική και διοικητική του διαδρομή, υπήρξε η τριετής θητεία του ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την περίοδο 2006-2009.

Στη Νέα Δημοκρατία είχε αναλάβει θεσμικά καθήκοντα ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης, μέλος του Τομέα Εσωτερικών και του Τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ Η ΝΕΛ



Δεύτερη μίνι δικαστική νίκη πέτυχε η ΝΕΛ στη διαμάχη της με την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σιγά – σιγά την αναγκάζει να προχωρήσει στην υλοποίηση πτυχών της συμφωνίας εξυγίανσης.
Προχθές κατά την εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, η πλευρά της Τράπεζας, όπως ήταν αναμενόμενο, ζήτησε αναβολή, αίτημα που ικανοποιήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης.
Η νέα ημερομηνία εξέτασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τής ΝΕΛ είναι η 30ή Ιουλίου. Η πλευρά τής ΝΕΛ συνηγόρησε στην αναβολή μόνο όταν αποκόμισε ορισμένα σημαντικά οφέλη.
Συγκεκριμένα πέτυχε την έκδοση νέας προσωρινής διαταγής, που υποχρεώνει την Τράπεζα να ανανεώσει τις εγγυητικές επιστολής καλής εκτέλεσης των δρομολογίων των άγονων γραμμών, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Επίσης η Τράπεζα υποχρεώνεται να καταβάλει 1,2 εκατ. ευρώ στη ΝΕΛ ως χρηματοδότηση χωρίς εξασφαλίσεις.
Πρόκειται για πρόβλεψη της συμφωνίας εξυγίανσης που μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί. Τις προηγούμενες ημέρες, η Τράπεζα είχε ενημερώσει τη ΝΕΛ με εξώδικο πως ήταν στη διάθεσή της η πίστωση του 1,2 εκατομμυρίου, αλλά δεν είχε δώσει συγκεκριμένο λογαριασμό από τον οποίο μπορούσε να αντλήσει το ποσό αυτό.

Η ΝΕΛ είχε απαντήσει στην Τράπεζα πως το 1,2 εκατ. ευρώ έχει παραχωρηθεί στην Π.Ν.Ο. προκειμένου να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους ναυτικούς της. Σχετική ανακοίνωση είχε γίνει από τη ΝΕΛ κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων της Π.Ν.Ο. στις αρχές του χρόνου
Υποχρεώνεται
Επίσης υποχρεώνεται η Τράπεζα Πειραιώς να αποδεσμεύσεις τις μετοχές που κατέχουν οι off-shore εταιρείες I.S.F.I. – Square Fund και Ercolana Holdings Ltd προκειμένου να μεταβιβαστούν στην Altana Navigation Ltd. Αν υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση, σημαίνει πως η ΝΕΛ περνάει πλήρως στον έλεγχο του διευθύνοντος συμβούλου της, Ιωάννη Αβραντίνη.
Στη συνεδρίαση του δικαστηρίου παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΕΛ, Μιλτιάδης – Μιχαήλ Βάγγερ, ενώ πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ΝΕΛ έκανε η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου. Η Συνεταιριστική Τράπεζα, που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, θέλει να εφαρμοστεί η συμφωνία εξυγίανσης προκειμένου να εισπράξει μέρος των οφειλόμενων δανείων τής ΝΕΛ.
Η Τράπεζα εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο της, Βαγγέλη Γκιγκιλίνη. Την Τράπεζα Πειραιώς εκπροσώπησε η δικηγόρος Μυτιλήνης Μαρία Χαραλάμπους. Την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης για τη ΝΕΛ χειρίστηκαν οι δικηγόροι Γιάννης Πετρέλλης και Κυριάκος Σαραβελάκης.

Οι αλλαγές που έρχονται στις φορολογικές δηλώσεις


Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του συστήματος TAXIS που θα διαφοροποιηθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου σχετίζονται με την υποβολή της οριστικής δηλώσεως Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών οικονομικού έτους 2014 για περίοδο αποδοχών 01/01/2013 – 31/12/2013.
Σύμφωνα με το in.gr, αλλαγές θα επέλθουν στην υποβολή προσωρινής δήλωσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων από μισθωτή εργασία, συντάξεις καθώς και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας 2014, αλλά και στην υποβολή δηλώσεων εισοδήματος νομικών προσώπων.
Για το οικονομικό έτος 2014 θα αλλάξουν τα έντυπα Ε5,Φ10,Φ13.Τα έντυπα Φ11 και Φ14 καταργούνται και οι κανόνες επιχειρησιακής λογικής που τα διέπουν θα ενσωματωθούν στα Φ10 και Φ13 αντίστοιχα. Αλλαγές θα επέλθουν και στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2) και στην εκκαθαριστική δήλωση (Φ1) ως προς τον τρόπο πληρωμής.
Τέλος, θα υπάρξουν προσαρμογές στα έντυπα Ε20 και Ε21 για την υποδοχή του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών και στην υποβολή του εντύπου ειδικού φόρου ακινήτων έτους 2014.


aftodioikisi.gr

Η τρόικα επιστρέφει και απαιτεί την απόλυση 6.500 δημοσίων υπαλλήλων


Στην Αθήνα επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα οι επικεφαλής των δανειστών, ανοίγοντας εκ νέου το θέμα της απόλυσης 6.500 εργαζόμενων και απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λίστα με τους φορείς που πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους.
Οι απολύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα εκδικαστούν οι υποθέσεις που αφορούν την απομάκρυνση 500 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Υπενθυμίζουμε ότι η μνημονιακή δέσμευση προβλέπει ότι το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις. Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις, ενώ άλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από επιόρκους (500), σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).
Επομένως υπολείπονται 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 οι οποίες αναμένεται να προέλθουν από τα εξής:
• Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.
• Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά.
• Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου.
• Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.
• Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

aftodioikisi.gr

Σύνταξη στα 57 για χιλιάδες ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (πίνακες)


Κέρδος ως και 10 χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μπορούν να έχουν 12 κατηγορίες ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες, κατοχυρώνοντας σύνταξη στα 57 αντί για τα 67, με πλασματικά έτη, αλλά και με ένσημα λόγω ανεργίας.
Χρειάζεται όμως σωστή ενημέρωση, καθώς η αναγνώριση πλασματικών, οδηγεί μεν πιο γρήγορα σε σύνταξη, αλλά έχει μυστικά και κρύβει παγίδες.  Συμφέρει όσους έχουν την ηλικία για να συνταξιοδοτηθούν με προϋποθέσεις  που ισχύουν ως το 2012 αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.
Παράδειγμα: Ασφαλισμένη του ΙΚΑ που είναι 57 ετών το 2014 και έχει 4.000 ημέρες ασφάλισης μπορεί να αναγνωρίσει τις υπόλοιπες 500 ημέρες για να βγει άμεσα με μειωμένη. Έτσι κερδίζει έξοδο στη σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα, καθώς το όριο ηλικίας είναι 67.
Παγίδες: Αν η ασφαλισμένη του παραδείγματος δεν έχει τις 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία 5ετία για μειωμένη, τότε κινδυνεύει να βγει αργότερα στη σύνταξη και πάντως όταν θα έχει συμπληρώσει την προϋπόθεση των 100 ημερών ανά έτος για μειωμένη. Αν δεν το πετύχει, τότε πάει για σύνταξη στα 67. Προσοχή λοιπόν στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης γιατί αυτές καθορίζουν το πότε και ποια πλασματικά έτη αναγνωρίζονται.



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
aftodioikisi.gr

ΟΑΕΔ: Ποιους αφορά το πρόγραμμα για τους 16.000 ανέργους χαμηλών προσόντων – Οι ειδικότητες και οι ηλικίες


Στα μέσα Ιουλίου πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  να ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ τις λεπτομέρειες του προγράμματος ύψους 112 εκατ. ευρώ για 16.000 μακροχρόνια ανέργους που έχουν χαμηλά προσόντα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόσκληση θα αφορά ανέργους:
-       Ηλικίας 30 έως 55 ετών
-       Που εργάζονταν ως εργάτες-τεχνίτες σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας όπως τα έργα υποδομής, η ενέργεια, η ανακύκλωση και οι νέες τεχνολογίες
Το πρόγραμμα που έχει προεγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, δηλαδή του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) ως εμπροσθοβαρές στο κεφάλαιο της καταπολέμησης της ανεργίας θα περιλαμβάνει:
• θεωρητική κατάρτιση
• πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της  οικονομίας
• πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος καθώς και
• εγγυημένη απασχόληση 6 μηνών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και παροχή σημαντικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίζουν και μετά το τέλος του, να απασχολούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εργαζόμενοι θα είναι ασφαλισμένοι.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα εφαρμοστεί μετά την πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας προς τον Οργανισμό ως Δικαιούχο, για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη δράση «Επιταγή κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση» προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας 07, 08, 09 «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ».


aftodioikisi.gr