Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 4 ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ



Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών καταδικάστηκαν  ο πρώην υπουργός  Γίαννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του 2008.
Η ποινή είναι μετατρέψιμη σε χρηματική πρός δέκα ευρώ την ημέρα και έχει αναστέλλουσα δύναμη .
Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η δίκη για τη δεύτερη παράβαση που αποδίδεται στον πρώην υπουργό και αφορά το έτος 2009 ενω αναμένεται βούλευμα από το συμβούλιο εφετών για την κατηγορία της κακουργηματικής παράβασης του νόμου περί πόθεν λέσχες που αντιμετωπίζουν ο Γίαννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του.
Οι κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, αφορούν ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ σε τραπεζικό λογαριασμό, χρήματα που δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία τα έτη 2009-2010.
Το δικσστηριο επέβαλε, επίσης,χρηματική ποινη 10.000 ευρώ για τον καθένα . Με την ίδια απόφαση επιδικάστηκε στο Δημόσιο το οποίο παραστάθηκε ως πολιτικη αγωγή αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης 50.000 ευρώ.

ΕΠΑΙΡΝΑΝ 15 ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ 7000 ΚΑΙ ...ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΒΙ. - ΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ




Κακουργηματική δίωξη άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς κατά της ηγεσίας και στελεχών του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς ο φορέας, που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν εφάρμοσε τους μνημονιακούς νόμους για περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Όπως καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, οι μειώσεις μισθών και η κατάργηση των προκλητικών επιδομάτων δεν αφορούσε τα συγκεκριμένα στελέχη που συνέχιζαν να απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς τους και επιδόματα οπως το επίδομα κυλικείου.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη, για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατά του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και στρέφεται κατά του προέδρου, των μελών του ΔΣ και τους γενικούς Διευθυντές του ΟΒΙ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, από την εισαγγελική έρευνα φαίνεται να προέκυψε πως είτε δεν εφαρμόστηκαν καθόλου, ή δεν εφαρμόστηκαν ορθά, οι περικοπές που ορίζονταν στους μνημονιακούς νόμους του 2010 και του 2012, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Για την υπόθεση είχε συνταχθεί απόρρητη έκθεση, το 2013, σύμφωνα με την οποία εκτός από 15 μισθούς, οι εργαζόμενοι στον ΟΒΙ έπαιρναν και σειρά επιδομάτων, μεταξύ αυτών ακόμη και επίδομα κυλικείου. Μάλιστα, στην έκθεση αναφέρεται πως οι 97 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν μισθούς που ξεπερνούν ακόμη και τις 7.000 ευρώ το μήνα.
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι φορέας που έχει αρμοδιότητα να κατοχυρώνει και να εκδίδει άδειες ευρεσιτεχνίας και βιομηχανικά σχέδια.

TO ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ ΝΤΡΑΓΚΙ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ



Ένα μυστικό και άτυπο δείπνο, το οποίο κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρέθεσε ο Μάριο Ντράγκι, με προσκεκλημένους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου υπήρξαν φωνές που ζητούσαν να γίνει κούρεμα προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζώνΤο δείπνο αυτό, ως φαίνεται, κατέστη καταλυτικό για το μέλλον του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και των καταθέσεων, καθώς στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα του bail in (σ.σ.: κούρεμα καταθέσεων).

Κατά τη διάρκεια του δείπνου υπήρξαν φωνές που ζητούσαν να γίνει κούρεμα προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Στο σημείο αυτό, μείζονος σημασίας απεδείχθη η παρέμβαση-εισήγηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος, σύμφωνα με την «Ημερησία», ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων των Ελλήνων». «Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» φέρεται να είπε ο ίδιος.

Ο κ. Ντράγκι προέβη στην κίνηση αυτή αναλογιζόμενος τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο «ψαλίδι» στην ισορροπία του -ήδη κλονισμένου- πιστωτικού συστήματος της Ελλάδας.

Το παρασκήνιο της συζήτησης και το κρυφό σχέδιο

Ο κ. Ντράγκι είπε όχι στην επιβολή ενός «κυπριακού μοντέλου» στην Ελλάδα, το οποίο ένθερμα υποστήριζαν ορισμένοι τραπεζίτες.

Οι ίδιοι ζητούσαν επίμονα να μην υπάρξει περαιτέρω «ευελιξία» απέναντι στη χώρα μας. Σε περίπτωση, έλεγαν, που οι κεφαλαιακές ανάγκες ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ (σ.σ. ποσό που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων) η κάνουλα θα έπρεπε να κλείσει και οι ανάγκες να καλυφθούν με ίδια μέσα, δηλαδή με bail in.

«Δεν είναι δυνατόν να κουρέψουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων που επέλεξαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα. Πρόκειται για πράξη άκρως πατριωτική, η οποία δεν πρέπει να τιμωρηθεί με μια κίνηση που θα έδειχνε αναλγησία» φέρεται να ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη.

Τελικά φαίνεται πως επικράτησε η λογική και οι τραπεζίτες σχεδόν ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης Ντράγκι.

Σχετικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, η ΕΚΤ εκπόνησε ένα σχέδιο που επιγραμματικά περιλαμβάνει τα εξής:

-Θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των stress tests του Αυγούστου.

-Οι καταθέτες δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου.

Για την ανακεφαλαιοποίηση, τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη, με στόχο να επιστρέψουν τα χρήματα που τις τελευταίες εβδομάδες βγήκαν στο εξωτερικό και ακολούθως να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την εξυπηρέτηση δανείων και λοιπών οφειλών.






zougla.gr

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ




Κακοί είναι οι οιωνοί για το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας.

Τα παραπάνω συμπεραίνουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι οι οποίοι, μιλώντας στον βρετανικό «Guardian» εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τo πλάνο πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων. 

«Η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αεροδρόμια και μαρίνες, και αυτό γρήγορα, στο πλαίσιο της τρίτης συμφωνίας διάσωσής της. Όμως είναι ρεαλιστικό ένα τέτοιο σχέδιο;» διερωτάται σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα.

Υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία» σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώΣτο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχείο στην τελευταία συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας. 

Υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία» σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μισά από τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αποθεματικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το ένα τέταρτο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των πιστωτών της Ελλάδας, και το υπόλοιπο ποσό θα δαπανηθεί σε επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί.

«Καταπέλτης» η ανάλυση του ΔΝΤ για το χρέος - Τι λένε οι οικονομολόγοι
Σε μια ανάλυση κόλαφο για το ελληνικό χρέος, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας όχι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως - που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια ώστε το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Γκάμπριελ Στερν του Oxford Economics, ενός από τους κορυφαίους συμβουλευτικούς οίκους σε θέματα οικονομίας, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν κατάφερε να διδαχθεί από την πρόσφατη ιστορία του ότι «ουκ εν το πολλώ το ευ» όταν πρόκειται για τον καθορισμό αριθμητικών στόχων. 

Στην Ελλάδα συνδικαλιστικές οργανώσεις που διατηρούν δεσμούς με το κυβερνών κόμμα έχουν ήδη ορκιστεί να σταματήσουν την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, όπου η κινεζική εταιρεία Cosco διαχειρίζεται σήμερα τρεις προβλήτες του. Με τη χώρα καταχρεωμένη, αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται ξεπούλημα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές φοβούνται ακριβώς αυτό.

«Η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει τώρα ξεπούλημα» τονίζει ο πολιτικός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.

Ο Γενς Μπάστιαν ήταν ένας από τους υπευθύνους για τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ενός σώματος εμπειρογνωμόνων διαφορετικού από την τρόικα. Ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν «πολιτικό λάθος» να τεθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη από τους Έλληνες πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος. 

«Δεν είχαμε ποτέ μια πολιτική πλειοψηφία για να αγκαλιάσει την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. Πώς σκοπεύετε να δημιουργήσετε την πολιτική δυναμική που ήταν απούσα τα τελευταία χρόνια κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σήμερα;» διερωτάται.

Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας υποχρηματοδοτείται. «Οι Ευρωπαίοι απλώς δεν έχουν αρκετά μετρητά ... και ένας σημαντικός τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων».

«Η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει μια ανταλλαγή μεταξύ του να κάνει κάτι που θα είναι δίκαιο, ανοιχτό και ύστερα από δικαστικές διαδικασίες, ή κάτι που θα αποφέρει τα αναγκαία μετρητά».
Ο Π. Ντόιλ φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τον δρόμο που είχε ακολουθήσει η Ρωσία τη δεκαετία του 1990, όταν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές ώστε να αυξηθεί επειγόντως η ρευστότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο μεταξύ μια νέα τάξη ολιγαρχών.

Τονίζει ότι το σημαντικότερο πράγμα που όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται -να απαλλαχθεί από την ολιγαρχία της- στην πραγματικότητα θα εδραιωθεί με την ιδιωτικοποίηση κατά τον τρόπο που ακολουθείται, υποστηρίζει ο Ντόιλ, ο οποίος εργάστηκε για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Δημοκρατία της Τσεχίας, στη Σλοβακία και στην Πολωνία τη δεκαετία του 1990. 

Η διαφορά μεταξύ αυτών των χωρών και της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες και η πολιτική τάξη στην κεντρική Ευρώπη έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, τονίζει ο Π. Ντόιλ, που δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρέχον σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. 






zougla.gr

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΝ



Αλλάζει εκ νέου από σήμερα το καθεστώς των τραπεζικών αναλήψεων, και τα πιστωτικά ιδρύματα εφιστούν την προσοχή των καταθετών προς αποφυγή λαθών.

Πλέον θα ισχύει ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ή 420 ευρώ συνολικά, έως το Σάββατο 1η ΑυγούστουΈως χθες Παρασκευή οι πολίτες που δεν έκαναν ανάληψη όλη την εβδομάδα μπορούσαν να βγάλουν σωρευτικά έως 300 ευρώ. Από σήμερα όμως και για κάθε εβδομάδα από εδώ και στο εξής το όριο ανάληψης ανεβαίνει στα 420 ευρώ. Μπορεί κάποιος να παίρνει 60 ευρώ την ημέρα ή 420 ευρώ κάθε Σάββατο.

Έτσι πλέον θα ισχύει ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ή 420 ευρώ συνολικά, έως το Σάββατο 1η Αυγούστου.

Διευκρινίζεται ότι το όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ, αλλά αν δεν πάει κάποιος την πρώτη ημέρα έχει δικαίωμα ανάληψης 120 ευρώ τη δεύτερη ημέρα (Κυριακή) ή, αν και πάλι δεν πάει, 180 ευρώ την επόμενη (δηλαδή τη Δευτέρα) ή 240 τη μεθεπόμενη (την Τρίτη) και ούτω καθεξής.

Σε διαφορετική περίπτωση οι καταθέτες θα μπορούν να παίρνουν μαζεμένα τα 420 ευρώ μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 50.000 ευρώ - Άλλες ρυθμίσεις
Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιχειρείται να δοθεί μια ανάσα στην οικονομική ασφυξία την οποία έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται όριο αναλήψεων 50.000 ευρώ για ναυτιλιακές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις, μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό, κ.ά.

Αναλυτικά:

• Οι εγκρίσεις εισροών-εκροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψης μετρητών δίδονται από τις τράπεζες. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

• Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον συγκεκριμένο περιορισμό εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

• Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

• Οι ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως 50.000 ευρώ την ημέρα.

• Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.




zougla.gr

Πρόγραμμα Λατρευτικῆς Διακονίας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου μηνός Αὐγούστου 2015


E-mailΕκτύπωσηPDF
aetos2
Σάββατο 01.08.2015   Ἱερά Μονή Ἁγίου Στεφάνου Κλειδοῦς   Μέγας Ἑσπερινός, ὣρα 7.30 μ.μ.
Κυριακή 02.08.2015   Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου   Θεία Λειτουργία
Κυριακή 02.08.2015   Ἱερά Μονή Πέρα Παναγιᾶς Καρδαμύλων   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 6.00 μ.μ.
Δευτέρα 03.08.2015   Ἱερά Μονή Παναγίας Μεστῶν   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 7.00 μ.μ.
Τρίτη 04.08.2015   Ἱερός Ναός Προφήτου Ἠλιοῦ Θυμιανῶν   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 8.00 μ.μ.
Τετάρτη 05.08.2015   Ἱερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Βολισσοῦ   Μέγας Ἑσπερινός, ὣρα 7.00 μ.μ.
Πέμπτη 06.08.2015   Ἱερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Ἐγρηγόρου   Θεία Λειτουργία
Πέμπτη 06.08.2015   Ἱερός Ναός Παναγίας Ναγοῦ   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 7.00 μ.μ.
Παρασκευή 07.08.2015   Ἱερὀς Ναός Ἁγίου Αἰμιλιανοῦ Καλλιμασιᾶς    Μέγας Ἑσπερινός, ὣρα 7.00 μ.μ.
Σάββατο 08.08.2015   Ἱερός Καθεδρικός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου    Θεία Λειτουργία
Σάββατο 08.08.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου   Ἑσπερινός, ὣρα 7.00 μ.μ.
Κυριακή 09.08.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Νικολάου Καρδαμύλων   Θεία Λειτουργία
Κυριακή 09.08.2015   Ἱερός Ναός Παναγίας Κρήνας   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 7.00 μ.μ.
Δευτέρα 10.08.2015   Ἱερός Ναός Παναγίας Ἁγιοδεκτεινῆς Κάμπου   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 7.00 μ.μ.
Τρίτη 11.08.2015   Ἱερά Μονή Παναγίας Βοηθείας   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 7.00 μ.μ.
Τετάρτη 12.08.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίας Φωτεινῆς Νεοχωρίου   Θεία Λειτουργία
Τετάρτη 12.08.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Νικολάου Οἰνουσσῶν   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 7.00 μ.μ.
Πέμπτη 13.08.2015   Ἱερός Ναός Παναγίας Εὐαγγελιστρίας πόλεως Χίου   Ἱερά Παράκλησις, ὣρα 7.00 μ.μ.
Παρασκευή 14.08.2015   Ἱερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Πυργίου   Μέγας Ἑσπερινός, ὣρα 7.00 μ.μ.
Σάββατο 15.08.2015   Ἱερός Ναός Παναγίας Παγούσαινας   Θεία Λειτουργία
Σάββατο 15.08.2015   Ἱερός Ναός Παναγίας Ἐρειθιανῆς Βροντάδου   Ἑσπερινός, ὣρα 7.00 μ.μ.
Κυριακή 16.08.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Σταματίου Μουτσαίνης   Θεία Λειτουργία
Τρίτη 18.08.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Σταματίου Χαρτουλάρη Βροντάδου   Θεία Λειτουγία
Πέμπτη 20.08.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίας Βάσσης Κάμπου   Μέγας Ἑσπερινός, ὣρα 7.00 μ.μ.
Σάββατο 22.08.2015   Ἱερός Ναός Παναγίας Ἐρειθιανῆς Βροντάδου   Μέγας Ἑσπερινός, ὣρα 8.00 μ.μ.
Κυριακή 23.08.2015   Ἱερά Νέα Μονή   Θεία Λειτουργία
Δευτέρα 24.08.2015   Ἱερός Ναός Ἁγίου Κοσμᾶ Σκλαβιῶν   Θεία Λειτουργία

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΤΡΟΪΚA ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΩΣ ''ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ'' ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ



ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ;
Τα κλιμάκια των τεσσάρων "θεσμών" θα βρεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του in.gr.
Μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την μη έλευση, σε πρώτη φάση, του ΔΝΤ στην Αθήνα, λόγω της μη ξεχωριστής πρόσκλησής του στην Ελλάδα, αλλά στα πλαίσια κοινής επιστολής της κυβέρνησης προς το τροϊκανό κουαρτέτο (ΕΕ, ΕKT, ESM και ΔΝΤ), οι "θεσμοί" μετέθεσαν την προγραμματισμένη, αρχικά, για σήμερα έλευσή τους.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθάρισε πως τα τεχνικά τροϊκανά κλιμάκια δεν θα μεταβούν την Παρασκευή (24/7) στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά πρόσθεσε πως αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες προσεχείς ημέρες,υποστηρίζοντας πως "δεν τίθεται θέμα εμπλοκής (sic) και μη έλευσης".

Κυβερνητικό στέλεχος, πάντως, ανέφερε , σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ηλεκτρονικό τύπο, πως το πλέον πιθανό είναι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου.
Αυτό θα "επιτρέψει" στην Ελλάδα να λάβει 5 δισ. ευρώ δάνειο από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου. Από την μία τσέπη μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν τα χρήματα από τον τροϊκανό δανεισμό!
Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφεραν πολιτικοί αναλυτές, για να αποφύγει το πρόσθετο πολιτικό κόστος, είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM.
Ωστόσο, μένει να καταδειχθεί το εάν οι λεγόμενοι "θεσμοί" έχουν διάθεση να κάνουν το χατίρι στην ελληνική κυβέρνηση.
Παραλλήλως, κρίσιμη θα είναι και η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την νέα δανειακή σύμβαση εκτιμώμενου ύψους έως 50 δισ. ευρώ.
Η δανειακή σύμβαση θα προβλέπει το σύνολο του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, ποιο ποσό θα οδηγηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το εάν ο ESM θα δανείσει απευθείας τις τράπεζες, αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο δανεικό σχήμα.
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς , τόνιζαν στην Iskra , πως η εμπειρία των προηγούμενων 5 ετών μνημονιακής κηδεμονίας έχει καταστήσει σαφές ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσό θα πάει στις τσέπες των τραπεζιτών και για την αποληρωμή προηγούμενων δανείων, ενώ από το ξεπούλημα - "μπιρ παρά" της δημόσιας περιουσίας ήδη είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα συμβεί το ίδιο! 
O Φ. ΟΛΑΝΤ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 12ης ΙΟΥΛΙΟΥ
Ο Φ. Ολάντ , όπως προκύπτει από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, σημεία της οποίας διοχετεύθηκαν στον τύπο, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, της 12ης Ιουλίου.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΕΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Εστάλη το βράδυ της Παρασκευής (24/7) ααπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, το αίτημα προς το ΔΝΤ για συμμετοχή του Ταμείου στις "διαπραγματεύσεις" για το νέο πρόγραμμα.
Στην επιστολή Τσακαλώτου προς την Κρ. λαγκάρντ αναφέρεται, σύμφωνα με την ανεπίσημη μετάφραση του υπουργείου Οικονομικών:
"Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ' αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, και κατ' εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο".
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του έκανε σαφές ότι δεν αποφασίζει να έρθει στην Αθήνα αν δεν υπάρξει ξεχωριστό αίτημα του ΥΠΟΙΚ προς το Ταμείο. Έκανε επίσης σαφές ότι ακόμη δεν έχει αποφανθεί για το αν επιθυμεί να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα.
Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης προβλέπει ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να υποβάλει ξεχωριστό αίτημα προς το ΔΝΤ για υποστήριξη και χρηματοδότηση και μετά από την ολοκλήρωση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης η οποία λήγει στο τέλος Μαρτίου του 2016. Σημειώνεται ότι η "διαπραγμάτευση" αφορά σε νέο πρόγραμμα με νέο μνημόνιο που θα λήγει στοτέλος Ιουνίου του 2018.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Capital.gr ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα γιατί αλλιώς ο λογαριασμός του νέου δανείου δεν "βγαίνει" καθώς "η χρηματοδότηση που επιθυμεί να δώσει η ευρωπαϊκή πλευρά μέσω του ESM υπολείπεται σημαντικά του στόχου των 86 δισ.ευρώ".
ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ;
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ έχει ειδικές απαιτήσεις για τον τρόπο επαφών, την πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, αλλά και για τα πακέτα προαπαιτούμενων!
Όπως τόνιζαν πολιτικοί αναλυτές , το ΔΝΤ θέλει να έχει άμεση πρόσβαση στα υπουργεία, ενώ επιμένει για νέα προαπαιτούμενα μέτρα - "φωτιά" για την χειμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία.
Αναμένονται, λοιπόν, αποφάσεις για το αν το υπάρχον πρόγραμμα θα παραταθεί ή θα αντικατασταθεί με νέο  –ξεχωριστό– μνημόνιο του ΔΝΤ που ονομάζεται MEFP και είναι πιο "σκληρό" από το MοU της ΕΕ που από σήμερα θα ετοιμάζεται στην Αθήνα.
Αν επομένως συμβεί κάτι τέτοιο και συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τότε αυτό θα σημάνει ότι θα υπάρξει και νέο δικό του ξεχωριστό μνημόνιο, που θα είναι σκληρότερο του μνημονίου της ΕΕ! Θα έχουμε , λοιπόν, από δω και στο εξής δύο μνημόνια σε ένα αλλά όχι στην τιμή του ενός!!!
ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ







iskra.gr

ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΣΦΙΓΜΕΝΗΣ ΓΡΟΘΙΑΣ



              
Του ΣΤΑΘΗ*
Η είδηση ως συνήθως ξηρή, όπως όταν πρόκειται για ειδήσεις ρουτίνας:Ανεργος 47 χρονών αυτοκτόνησε δι’ απαγχονισμού στη Λαμία.
Νομίζω προ δεκαημέρου, αν και έχω χάσει την αίσθηση του χρόνου, με το μυαλό μου περιπλανώμενο ανάμεσα σε συμφωνίες-γέφυρες και οδικούς χάρτες με τρία ορόσημα και δεκατρία τέρατα.
Αφησε ο άνεργος ένα φτωχό σημείωμα πίσω του, να μη σας γίνομαι βάρος, κι έφυγε. Εκδήμησε -τέτοιος Δήμος που γίναμε- και πήγε στο καλό. Ελπίζω να υπάρχει κάπου αυτό το καλό. Δεν διάβασα να μάθω το όνομά του, δεν το αντέχω άλλο κι ούτε υπολόγισα τον αύξοντα (στις αυτοκτονίες) αριθμό του. Οι αυτοκτονίες συνεχίζονται
κι ούτε γνωρίζω να σας πω και να σας «ενημερώσω» αν μετά τον συνάνθρωπό μας απ’ τη Λαμία έχει αυτοκτονήσει και κάποιος άλλος, κάπου αλλού,
ή και κάποιοι άλλοι. Διότι οι αυτοκτονίες συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και η ζωή εκείνων που δεν τις λογαριάζουν.

Μου γράφει η κυρία Β.Μ.: «Εχει μέρες τώρα που πηγαίνω στη δουλειά, κάθομαι στο γραφείο μου κι αναρωτιέμαι... Πότε ήταν πιο δύσκολα, όταν οι κυρίες του συμβουλίου και η διευθύντρια πάλευαν στην κατοχή να βρουν χορηγίες πάσης φύσεως για να θρέψουν τα παιδιά του ορφανοτροφείου, ή τώρα που κοιτάζω την πραγματικότητα και αντιλαμβάνομαι ότι θα αργήσει πολύ ξανά να γεμίσει με κάποια υποτυπώδη χρηματικά ποσά ο λογαριασμός μας στην τράπεζα, ώστε να μπορέσω να πληρώσω τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσω να ξοφλήσω τη ΔΕΗ, το νερό, τη βενζίνη, το πετρέλαιο... Τότε, λίγο πριν τον πόλεμο, τα παιδιά του ορφανοτροφείου κρέμονταν τις Κυριακές από τα κάγκελα, ώστε να διεγείρουν το φιλάνθρωπο συναίσθημα όσων περνούσαν απ’ έξω... και μου είπε κάποιος κύριος σε μία διήγησή του (για ένα με δύο χρόνια η Μέλισσα φιλοξένησε και αγόρια)... μα κυρία Μ. εγώ δεν ήθελα ένα τσαμπί σταφύλι που μου έδωσε μία κυρία, εγώ λαχταρούσα για σοκολάτες...
Και μόνο η περιγραφή αυτή με τρομάζει... Εγώ για τα κορίτσια της μέλισσας επιθυμώ το καλύτερο... όμως φοβάμαι... πρώτη φορά φοβάμαι γιατί δεν έχω ελπίδα δυνατή εντός μου... τα χρήματά μας τέλειωσαν... τώρα; τώρα τίποτα... περιμέναμε ως μάννα εξ ουρανού την κρατική επιχορήγηση... άραγε θα έρθει; σε όσους το συζητώ μου λένε ότι είμαι ρομαντική...
σας ευχαριστώ που με ακούσατε...
καληνύχτα».
Τι να πω στην κυρία Μ.;
Λέω σε σας ότι πρόκειται για το ίδρυμα Μέλισσα στη Θεσσαλονίκη. Που ανατρέφει κοριτσάκια. Για όσους έχετε κάποιο περίσσευμα, το τηλέφωνο: 2310 341965. Και το emailstegimelissa@gmail.com/www. stegimelissa.gr. Σας είμαι ευγνώμων.
Κι αίφνης το κορίτσι απ’ την Ουκρανία πέθανε. Δούλευε «μαθητευόμενη» σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο - θα μπορούσε να δουλεύει οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, διότι παντού τα ίδια γίνονται. Εντατικοποίηση της δουλειάς-δουλείας στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Δωδεκάωρες βάρδιες χωρίς ρεπό.
Ελληνες κι αλλοδαποί τάχα «ειδικευόμενοι», ώστε να λαμβάνουν χαμηλή αμοιβή, εργάζονται έως τελικής πτώσεως, συχνά απλήρωτοι, ευέλικτη εργασία γαρ, για ένα πιάτο φαΐ και μία στέγη, με λίγα χρήματα έναντι, με τους περισσότερους να πληρώνονται μετά το τέλος της σαιζόν, μήνες μετά, και ορισμένους να μην πληρώνονται ποτέ. Απ’ τα
πεντάστερα ως τις πανσιόν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η ζούγκλα της ελεύθερης εργασίαςαπλώνεται, τρώγοντας τους επιχειρηματίες που πάνε με τον σταυρό στο χέρι και τους εργαζόμενους που κουβαλάνε σταυρό την ασυδοσία των θηρίων. Το κορίτσι απ’ την Ουκρανία είχε όνομα, όνειρα, έρωτες να ζήσει - έφυγε! τι να κάνουμε; έτσι είναι η ζωή, περιέχει και δευτερεύοντα όντα. Ιδιωτικοποιημένα.
Μου γράφει (με sms) ο πατήρ Αλέξιος: «Μίλησε, αγαπητέ μου Σ. Εχει πλεόνασμα η αγυρτεία και η υποκρισία. Να έρθουν στην εκκλησία μας να δουν τους φτωχούς μας πέντε χρόνια».
Παλεύει στην ενορία του ο πατέρας Αλέξιος όπως και χιλιάδες άλλοι παπάδες (αν είναι λιγότεροι, πάλι έχασες, Χριστέ μου) να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια. «Οταν ήρθα στην ενορία μου (σ.σ.: πριν από την κρίση), είχαμε έναν-δυο φτωχούς να φροντίσουμε», μου έλεγε σε παλαιότερη συνάντησή μας ο καλός θεράπων του καλού, «ούτε καν φτωχούς, μάλλον απόμαχους. Τώρα οι φτωχοί και οι αδύναμοιπλήθυναν πολύ». Πλήθυναν και πληθαίνουν κι όλο και μαραζώνουν. Εχει κρατήσει πολύ καιρό το κακό, χάνουν την ελπίδα τους οι άνθρωποι, όλο και λιγοστεύουν οι πόροι των άλλων φτωχών (απ’ το υστέρημα των οποίων μάχεται ο πατέρας Αλέξιος να απαλύνει την ένδεια των φτωχότερων).
Κρατά, παππούλη, ώσπου να βγούμε απ’ τα μνημόνια, να έρθει ο σοσιαλισμός, να ’ρθεί κι ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι. Κράτα, παππούλη...
Την άλλη την έλεγαν Αννα. Εζησε πριν πολλά χρόνια στη Μάνη. Μικροκαμωμένη, αλλά «διάολος μεταμορφωμένος», όπως έλεγαν σε ’κείνα, αλλά κι άλλα μέρη για τις ασυνήθιστες ως προς τα μέτρα εκείνης της εποχής γυναίκες - φωτεινές ψυχές κι ανήσυχα πνεύματα. Στην Κατοχή η Αννα ενστερνίσθηκε τον ευαγγελισμό του ΕΑΜ και πήγε με τους Αντάρτες. Της έκαψαν το σπίτι οι Χίτες, έκαψαν όλο το χωριό κι αγναντεύοντας τις φωτιές απ’ τις γύρω ράχες η Αννα έλεγε στους συγχωριανούς της ότι το δικό της σπίτι καίγεται καλύτερα από τα άλλα.
Η Αννα είχε ανήλικα παιδιά, είχε και κάτι ψωροελιές. Αντρα, προϊούσης της Κατοχής, έπαψε να ’χει. Εκείνη τη χρονιά έβγαλε το λάδι της, ζαλώθηκε δυο ντενεκέδες και πήγε στον λαδέμπορα στη Σπάρτη να το πουλήσει, ώστε να εξοικονομήσει λίγα απ’ τα απαραίτητα για τα παιδιά της. Ο λαδέμπορας της ζήτησε εκτός απ’ το λάδι να του δώσει και το σπίτι της. Δεν μίλησε η Αννα. Εδωσε το λάδι της στον βιβλιοπώλη και πήρε αντάλλαγμα ένα γραμμόφωνο κι έναν δίσκο. Επέστρεψε στο χωριό της, έβαλε το γραμμόφωνο να παίζει μπροστά απ’ τα αποκαΐδια κι εξηγούσε στα παιδιά της τη μουσική.
Τι μουσική άκουσαν και τι η Αννα έλεγε στα παιδιά της δεν είναι γνωστό, διότι η ιστορία με τα χρόνια απέκτησε τους δικούς της θρύλους - κάθε θρύλος κι εκδοχή...
Καλό Σαββατοκύριακο, καπετάνισσες και ναυτάκια μου, πολλές τέτοιες ιστορίες είναι κρυμμένες στα εικονοστάσια των σπιτιών κι άλλες τυλιγμένες στις κόκκινες σημαίες, όλες περιμένουν την ώρα τους, σαν τα φυλαχτά και σαν τα ποιήματα. Ο αγώνας συνεχίζεται, θα συνεχισθεί και θα συνεχίζεται...
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Υπάρχει ένα θεμελιώδες πολιτικό αξίωμα: Αριστεροί ηγέτες που κάνουνθεμελιώδεις υποχωρήσεις στην αστική τάξη της χώρας τους ή στους ξένους επικυρίαρχους της πατρίδας τους, πάντοτε μέχρι τώρααποδεικνύονται ανελέητοι εναντίον των... εσωκομματικών επικριτών τους! Οργανώνουν αδίστακτα πολιτικά (ή σε κάποιες περιπτώσεις και κυριολεκτικά) πογκρόμ εναντίον των στελεχών και των μελών του δικού τους κόμματος που τολμούν να καταδικάσουν τα ολισθήματα του ηγετικού πυρήνα και του αρχηγού του κόμματος, έχοντας κατά βάση δίκιο. Η διατήρηση πάση θυσία της εξουσίας καθίσταται κυρίαρχο στοιχείο της δράσης του αριστερού ηγέτη. Τα πάντα υποτάσσονται σε αυτόν τον στόχο, παρά τα συνήθη φληναφήματα περί του αντιθέτου.

Θα δράσει έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας; Η ρητορική του τείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Επειδή όμως είναι ταυτόχρονα πρωθυπουργός αστικού κράτους και επειδή στις συνθήκες αυτές ενδεχόμενη υπέρβαση ορίων ανοχής των συντρόφων του μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμη και την απώλεια της εξουσίας για τον Τσίπρα και αυτό το γνωρίζει, έχουμε ισχυρές αμφιβολίες κατά πόσο θα ωθήσει τα πράγματα στα άκρα. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Δεδομένου ότι η Αριστερή Πλατφόρμα συσπειρώνει πάνω από 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η πιθανότητα εισόδου της στη Βουλή να κινείται στα όρια της βεβαιότητας σε περίπτωση νέων εκλογών, σύντομα θα μας εκπλήξει ο Αλ. Τσίπρας αν αποφασίσει να τους καρατομήσει πολιτικά τώρα, πετώντας τους έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποχρεώνοντάς τους έτσι σε αυτόνομη κάθοδο. Παρά την υψηλή δημοτικότητά του, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ουσιωδώς μικρότερο από το σημερινό. Οι αριστεροί είναι ιδιόμορφοι ψηφοφόροι. Οσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 37% στις 25 Ιανουαρίου βασιζόμενος πρωτίστως σε πασόκους, χωρίς τους αριστερούς ο Τσίπρας θα πέσει σε εκλογικό ποσοστό αισθητά.
Αν μάλιστα παρακινηθεί σε μια τέτοια περίπτωση ο Κώστας Καραμανλής να αναλάβει την ηγεσία της ΝΔ, καθόλου βέβαιο δεν θα είναι πλέον ότι με την Αριστερή Πλατφόρμα ως αυτόνομο κόμμα στη Βουλή και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ουσιωδώς μειωμένο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ισως να μην μπορεί να κάνει κυβέρνηση ούτε καν ως όμηρος από πολιτική σκοπιά του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη! Αν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στο εξωκοινοβούλιο, μαζί με το αλήστου μνήμης ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, οι πιθανότητες αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης αυξάνονται κατακόρυφα. Ο Αλέξης Τσίπρας επομένως θα το σκεφθεί δέκα φορές αν πρέπει να εξωθήσει τα πράγματα σε ρήξη αμέσως. Λογικότερο θα ήταν να κάνει συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πλέον δεν ελέγχει ούτε καν τη... μισή (!) Κεντρική Επιτροπή και φυσικά ούτε τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, να ξανακερδίσει την πλειοψηφία, έστω και με ανέντιμα οργανωτικά κόλπα και έπειτα να δει τι θα κάνει.
Ο προηγούμενος ηγέτης της Αριστεράς που βρέθηκε σε μια θέση κάπως ανάλογη με αυτή του Τσίπρα, χωρίς όμως τον καθοριστικό παράγοντα της πρωθυπουργίας που στη σημερινή περίπτωση θα κρίνει τα πάντα, ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης του ΚΚΕ. Πριν από 25 χρόνια, το 1989 ακριβέστερα. Οταν σχημάτισε την επονείδιστη για την Αριστερά κυβέρνηση με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξόντωσε την αριστερή πτέρυγα του ΚΚΕ και διέλυσε ουσιαστικά την ΚΝΕ σε πρώτη φάση. Στη συνέχεια έδιωξε και τη δεξιά πτέρυγα του ΚΚΕ, όταν διαπίστωσε ότι πήγε να του φάει το κόμμα. Το αποτέλεσμα; Το ΚΚΕ το 1977 είχε πάρει 9,36% και το 1981 πήρε 10,93% ενώ το 1985 πήρε 9,89%. Ως Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου πήρε το 1989, από κοινού με την ΕΑΡ του ΛεωνίδαΚύρκου, το υψηλότερο μέχρι τότε ποσοστό της Αριστεράς στα χρόνια της Μεταπολίτευσης - 13,13%. Το 1993 που ξανακατέβηκε μόνο του, το ΚΚΕ καταποντίστηκε στο... 4,54%!!!
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ μια πορεία σαν αυτή του ΚΚΕ προ εικοσαετίας, αν ο Τσίπρας αντιγράψει τις μεθόδους Φλωράκη και αποπειραθεί να εξοντώσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν παιδί όταν συνέβαιναν τότε αυτά τα γεγονότα. Σχεδόν όλα τα στελέχη όμως της Αριστερής Πλατφόρμας τα έχουν ζήσει στο «πετσί» τους, καθώς ήταν στο ΚΚΕ και ηττήθηκαν από τον Φλωράκη διαγραφόμενα! Είναι αδύνατον φυσικά να προβλέψουμε αν η πικρή εμπειρία έχει καταστήσει τα στελέχη αυτά πιο σοφά σε περίπτωση διάσπασης. Αυτό θα αποδειχθεί μόνο στην πράξη, αλλά σίγουρα αυτός που θα χάσει τα πιο πολλά θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας - και πρωτίστως την πρωθυπουργία!  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015




iskra.gr

Ν. Παππάς: Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται για πολύ με κυβέρνηση μειοψηφίας


Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Επένδυση», ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι «η ψήφιση ή μη της συμφωνίας είναι μια οριακή στιγμή» και «η καταψήφιση σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση»

«Η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές, συμπαγείς και σταθερές λύσεις», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.


Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Επένδυση» επισημαίνει ότι «η ψήφιση ή μη της συμφωνίας είναι μια οριακή στιγμή» και «η καταψήφιση σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Στην ερώτηση αν σε ενδεχόμενες εκλογές θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα, απαντά πως «αν πάμε σε εκλογές θα πάμε για να εξασφαλιστεί η απολεσθείσα σταθερότητα και πλειοψηφία».

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να αντιστοιχηθεί ο "κομματικός" με τον "κοινωνικό" ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Επικρατείας απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κόμμα και η μορφή, η μαζικότητα και η λειτουργία του αφορά συνολικά τη δημοκρατία. «Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Το πώς εμείς λειτουργούμε επηρεάζει και διαμορφώνει και τον τρόπο που λειτουργεί συνολικά η δημοκρατία μας».

Σχετικά με τη στάση της προέδρου της Βουλής και την σχέση της με το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου, οι πολύωρες καθυστερήσεις και η διαρκής ανακάλυψη διαδικαστικών ζητημάτων δημιουργούν μια εικόνα απωθητική και πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου «έχει εκφράσει καθαρά τη διαφωνία της με τις κυβερνητικές επιλογές» και προσθέτει ότι «η κάθετη διαφωνία και η κατοχή μιας τόσο σημαντικής θέσης είναι ένας απολύτως ασυνήθιστος συνδυασμός. Ειδικά όταν καταγγέλλονται διάφορα με λεκτικές ακρότητες ανοίκειες στις αναλύσεις αριστεράς.

«Η αριστερά ποτέ δε θεώρησε ότι θα λύσει κοινωνικά προβλήματα στέλνοντας σε δικαστήρια πολιτικούς αντιπάλους εντός και εκτός της χώρας. Είναι άλλο να προτάσσουμε και απαιτούμε την απόδοση δικαιοσύνης για διάφορα σκάνδαλα και άλλο να υποκρινόμαστε ότι εάν πάμε στα διεθνή δικαστήρια τον ένα και τον άλλο θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τα εισοδήματα του λαού. Η αριστερά προέταξε πάντα τον πολιτικό αγώνα τη συγκρότηση συμμαχιών για την κατάκτηση της πλειοψηφίας του λαού. Τη διεθνοποίηση του οικονομικού ζητήματος της Ελλάδας με όρους πολιτικής και όχι δικαστηρίων» συμπληρώνει ο κ. Παππάς.

Προσθέτει δε ότι «δυστυχώς βλέπουμε να αναπαράγεται μια λογική που λέει ότι ``η κυβέρνηση είχε δυνατότητα να διαγράψει όλο το χρέος και δε το έκανε``. Πρόκειται για απόλυτη ανακρίβεια. Η αριστερά, ποτέ δεν έθεσε το θέμα του χρέους ως πρόβλημα λογιστικής αποτύπωσης, αλλά ως πολιτικό ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα που απορρέει από κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις και ταυτόχρονα τις αναπαράγει. Αυτή η ανάλυση επέτρεψε στην Αριστερά να πλειοψηφήσει, όχι οι πρόβες δικαστηρίου και οι λεκτικές υπερβολές».


Σε ερώτηση για το σενάριο του Grexit ο υπουργός Επικρατείας απαντά ότι συνεχίζει να προωθείται από ακραίους Γερμανικούς κύκλους και δυστυχώς και από κάποιους στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αυτό «είναι όμως το ερώτημα και το ενδεχόμενο της φάσης που πάμε να αφήσουμε πίσω μας. Το ερώτημα της νέας φάσης είναι όχι το ``μέσα ή έξω από την Ευρώπη``, αλλά το ``Ποια Ελλάδα, σε ποια Ευρώπη``».

«Η Ελλάδα κατάφερε να αναδείξει τα πραγματικά διλήμματα πολιτικής. Θα ήταν ευχής έργο, αν στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις συντόνιζαν τις αναλύσεις τους με αυτό το κρίσιμο δίλημμα», επισημαίνει ο Ν. Παππάς.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα κέρδισε κάτι από την διαπραγμάτευση, ο Ν. Παππάς, σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε και την εντολή της και τα όρια της διαπραγμάτευσης».

Σημειώνει παράλληλα πως «έχουμε μια τριετή χρηματοδότηση με ήπια δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, ένα ενισχυμένο επενδυτικό πακέτο και η συζήτηση για το δημόσιο χρέος είναι πλέον στο κέντρο του παγκόσμιου οικονομικού διαλόγου. Και αλήθεια ποιος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι δε γίνονται άλλες απολύσεις στο δημόσιο, ότι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό, ότι το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί το 2020 και ότι δεν αλλάζει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας;».

«Όποιος θεωρεί ότι άλλη κυβέρνηση και άλλος πρωθυπουργός θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία δεν έχει παρά να το πει δημόσια και να προσπαθήσει να πείσει και τη βουλή και το λαό», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας.

Όσον δε αφορά στη συμφωνία που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή αναφέρει ότι «η Ελλάδα διεκδικεί την εφαρμογή ισοδυνάμων όπου αυτό προβλέπεται και είναι εφικτό, διεκδικεί σταδιακή εφαρμογή ρυθμίσεων στην αγροτική οικονομία για να αποφευχθεί ένα αρνητικό σοκ στην παράγωγη και το επίπεδο ζωής της υπαίθρου, ρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα που θα αντιστοιχίζονται στις ανάγκες των εργαζομένων και θα αποτρέπουν νέο κύμα ύφεσης».

Κληθείς δε, από την εφημερίδα να απαντήσει «σε αυτούς που λένε ότι αυτούς τους έξι μήνες "χάθηκαν" περίπου 65 δισ.» ο Ν. Παππάς κάνει λόγο για «γελοιότητες» και «ψέματα».

Εξηγεί ότι «τόσα χάθηκαν στα πέντε χρόνια ύφεσης και μνημονίων όπου το ΑΕΠ της χώρας πήγε από τα 240 δις στα 180. Όσοι ισχυρίζονται ότι αυτές ήταν οι απώλειες του εξαμήνου δικής μας διακυβέρνησης απλώς λένε ψέματα».


Για τους στόχους του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι έρχεται να ρυθμίσει ένα θέμα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες, ενώ παράλληλα ιδρύεται θυγατρική της ΕΡΤ η οποία θα δώσει τέλος δηλαδή στο μονοπώλιο του ψηφιακού σήματος και σημειώνει: «Δεν γίνεται την ώρα που καλούμαστε όλοι μαζί να εφαρμόσουμε ένα νέο πρόγραμμα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί να παραμένουν στο απυρόβλητο και να μην έχουν καταβάλλει κανένα τίμημα για την άδεια λειτουργίας τους».

Προσθέτει ότι για την εφαρμογή του νόμου θα χρειαστεί πρωτίστως να συγκροτηθεί νόμιμα το ΕΣΡ, το οποίο τη στιγμή αυτή λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη νόμιμη σύνθεση, αφού έχει λήξει η θητεία των περισσότερων μελών του.

Επισημαίνει ότι «δυστυχώς, παρατηρείται ολιγωρία από πλευράς του προεδρείου της Βουλής το οποίο είναι αρμόδιο για τη σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων και η οποία θα πρέπει να αποφασίσει με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 επί της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ».

«Η βούληση των μελών της Διάσκεψης για την επίτευξη ή μη της προβλεπόμενης πλειοψηφίας  θα αναδείξει ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας
- See more at: http://left.gr/news/n-pappas-i-hora-den-mporei-na-poreyetai-gia-poly-me-kyvernisi-meiopsifias#sthash.efUIvqJh.dpuf