Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΧΙΟΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Ασθενής βροχόπτωση θα εκδηλωθεί στην Χίο σήμερα, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νοτιοανατολικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με βροχοπτώσεις, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 12 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νοτιοανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Για αύριο Τρίτη 6/3, περιμένουμε αρκετές νεφώσεις, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, με καθαρό ουρανό, με την θερμοκρασία στους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γιορτάζουν:
Αρχέλαος.

Γεγονότα

1558: Ο καπνός εισάγεται στην Ευρώπη από τον ισπανό γιατρό Φρανσίσκο Φερνάντες.
1909: Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον των καπναποθηκών, στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι έντρομοι έμποροι. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές επιτίθενται κατά της χωροφυλακής και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σημειώνονται τραυματισμοί και στις δύο πλευρές. Τελικά, οι απεργοί πετυχαίνουν την απόλυση της συλληφθέντων συναδέλφων τους, ενώ οι έμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών.
1913: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α' πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδoλοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
1922: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία Νοσφεράτου - Η συμφωνία του τρόμου, σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.
1933: Εκλογική νίκη των αντιβενιζελικών κομμάτων (Ηνωμένη Αντιπολίτευση), τα οποία συνασπίστηκαν υπό την αρχηγία του Παναγή Τσαλδάρη. Λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου (πλειοψηφικό με στενή περιφέρεια), τα κόμματα που πρόσκεινται στον Ελευθέριο Βενιζέλο (Εθνικός Συναγερμός), αν και λαμβάνουν περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλο συνδυασμό, εκλέγουν τελικά λιγότερους βουλευτές.
1940: Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους Νυχτερίδα. Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.
1940: Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ επικυρώνουν την απόφαση του Στάλιν για την εκτέλεση 25.700 πολωνών διανοουμένων και 14.700 πολωνών αιχμαλώτων. (Η Σφαγή του Κατίν)

Γεννήσεις

Γεννήσεις

1871: Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Θαν. 15/1/1919)
1918: Τζέιμς Τόμπιν, αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, γνωστός και για τον Φόρο Τόμπιν που πρότεινε, ένα είδος «άμμου» στα γρανάζια της διεθνούς κερδοσκοπίας, ώστε να γίνουν λιγότερο ασταθείς οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου. (Θαν. 11/3/2002)
1922: Πιερ Πάολο Παζολίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Θαν. 2/11/1975)

Θάνατοι

399 π.Χ: Σωκράτης, αθηναίος φιλόσοφος. (Γεν. 5/1/469 π.Χ.)  [Αποφθέγματα]
1953: Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης, που έμεινε στην ιστορία ως Στάλιν. (Γεν. 6/12/1878)
1964: Μίλτος Μανάκης, από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου, μαζί με τον αδελφό του Γιαννάκη. (Γεν. 9/9/1882)

MHNYMA ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ

                    ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ
                  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ




    8 ΜΑΡΤΙΟΥ : Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

                                 




Mέχρι και σήμερα ο αγώνας των γυναικών για μια ισότιμη συμμετοχή  στα  κέντρα λήψης των αποφάσεων   , συνεχίζεται   αμείωτος. Τα  πρόσφατα οικονομικά μέτρα πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες  ,κάτι  που καθιστά αναγκαίο τη εφαρμογή πολιτικών για  την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Οι γυναίκες αποτελούν ζωτικό κομμάτι του οικονομικού και κοινωνικού ιστού και πρέπει να τις στηρίξουμε.
Με την σημερινή επαχθή συγκυρία   είναι ανάγκη να τεθεί ένα νέο πλαίσιο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
Ας γίνει η 8η Μαρτίου αφετηρία για αλλαγή  των κοινωνικών  στερεοτύπων, -πέρα από τον επετειακό της χαρακτήρα. Ας υπάρξει στόχευση πολιτικών που θα κάνει την ισότητα πράξη  Η γυναίκα έχει πολύπλευρο ρόλο και στο μέλλον

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ "ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ"

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της Α.Μ.Κ.Ε.  "Κέντρο Παιδιού και Εφήβου", κατά την πρώτη συνεδρίασή του η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, στα γραφεία της Εταιρείας, επί της οδού Εγκρεμού 30, με παρόντες όλους τους εκλεγέντες από τις αρχαιρεσίες της 19ης Φεβρουαρίου 2012.
Για το Δ.Σ.εκλέχθηκαν οι :
Παρασκευή Σιδηροφάγη - πρόεδρος
Μαρία  Γιαλούση -αντιπρόεδρος
Σταυρούλα Κώττη -γραμματέας
Νεκταρία Χατζηϊωάννου-Δημητρίου  -ταμίας
Αγγελική Μεννή - μέλος