Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ : << Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ " ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ">>

Σε προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια Paul Wohlers χαρακτηρίζοντας την χώρα "Μακεδονία"-έτσι και αλλιώς βέβαια οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη χώρα "Μακεδονία"- αλλά κυρίως προβλέποντας με βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Μακεδονία"!
Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ μετά τις εξελίξεις στην Α.Ευρώπη και ειδικότερα στην Ουκρανία βιάζονται για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κάτι που έχει εμποδίσει η Ελλα΄δα λόγω της άρνησης των Σοπίων να σταματήσουν να υπαιξερούν το όνομα Μακεδονία για το σκοπιανό κράτος.
όλοι θυμούνται την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το Μάϊο του 2008 και το ελληνικό βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ,μια ενέργεια που στήνεται εν μέρει και για την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή.
Από τότε πο ΗΑ δεν πίεσαν ιδαίτερα καθώς κανείς δεν θα τολμούσε στην ελληνική πολιτική σκηνή να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Μακεδονία".
Βέβαια τα πράγματα έχου αλλάξει λόγω Ουκρανίας, οι ΗΠΑ πιέζουν αφόρητα προκειμένου να μετατρέψουν τα Σκόπια σε μια απέραντη αμερικανική στρατιωτική βάση (ήδη η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στα Βαλκάνια) προκειμένου να ελέγξουν και το γεωπολιτικό παιχνίδι της Βουλγαρίας, το οποίο ήδη τα επόμενα χρόνια θα μετατραπεί στο νέο πεδίο συγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.
Καταυτόν τον τρόπο θέλουν να προκαταλάβουν την νέα ελληνική κυβέρνηση,κατά πάσα πιθανότατα του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ήδη έχουν στις τάξεις τους πολλά στελέχη που είνια υπέρ της αναγνωρίσεως των Σκοπίων ως "Μακεδονια"!
Να σημειώσουμε πάντως ότι με επίσημη δήλωση του ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ η Ρωσία έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ που έχει αναγνωρισθεί από εποχής Γιέλτσιν (όλοι γνωρίζουν σε τι κατάσταση ήταν η Ρωσία τότε), κάτι για το οποίο ο Β.Πούτιν έχει απολογηθεί αλλά δεν μπορεί να το αλλάξει.
Έχει όμως δεσμευθεί ότι θα αναγνωρίσει αμέσως την όποια συμφωνία καταλήξει η Ελλάδα με τα Σκόπια, ξεκαθαρίζοντας έτσι την διάθεσή του για πλήρη επανόρθωση, αλλά θα πρέπει η Ελλάδα να διεκδικήσει αυτή το δικαίωμά της στην Ιστορία της.
O Paul Wohlers, πρέσβης των Η.Π.Α. στα Σκόπια, είχε χθες (15-01-2014) αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Σκοπίων, Trajko Veljanoski. Μετά τη συνάντηση έκανε έξω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, μια δήλωση ανοιχτής υποστήριξης στη "Μακεδονία" όπως την απεκάλεσε και αναφέρθηκε επίσης στη διένεξη των Σκοπίων με τη χώρα μας.
O Αμερικανός πρέσβης μίλησε και για τις εκλογές στη χώρα μας και άφησε να διαφανεί ότι οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση, θα υποχωρήσει και θα βοηθήσει τη FYROM να μπει στο ΝΑΤΟ. Πάντως δεν προέβλεψε ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στην Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του σκόρπισαν ικανοποίηση τόσο στον πολιτικό κόσμο της ΠΓΔΜ όσο και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Είναι άλλο ένα τρανταχτό δέιγμα του πόσο μπορούμε να υπολογίζουμε στους "Συμμάχους" μας που τόσο έντονα και απροκάλυπτα ωραιοποιούν καθημερινά τα εγχώρια ΜΜΕ.

Τμήμα Ειδήσεων defencenet.gr


ΜΕΓΑΛΟΦΥΓΑΔΕΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΥΠΟΨΙΑΣ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τσάρκες στα στέκια του Πειραιά και της Αθήνας έκαναν τον προηγούμενο μήνα τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), διαπιστώνοντας, για ακόμη μια φορά, ότι η φοροδιαφυγή καλά κρατεί. 

Στο στόχαστρο των «ράμπο» της ναυαρχίδας του Yπουργείου Οικονομικών μπήκαν ιδιοκτήτες εστιατορίων, δικηγόροι, αθλητικοί σύλλογοι αλλά και… ανεπάγγελτοι.

Δικηγόροι Αθηνών και Πειραιώς, στέλεχος  εταιρείας, οικονομολόγος και ανεπάγγελτοι στη φάκα του ΣΔΟΕ για απόκρυψη εκατομμυρίων ευρώΕνδεικτική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτριας εστιατορίου στον Πειραιά η οποία, όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, το διάστημα 2005 - 2011 είχε «λησμονήσει» να δηλώσει στην εφορία περίπου 342.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να καλείται πλέον να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Την ίδια… τακτική ακολούθησε και στέλεχος εταιρείας που βρίσκεται στον Πειραιά. Από το 2005 μέχρι το 2012 δεν είχε δηλώσει κάτι παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Επιπλέον, δικηγόρος ονόματι Α.Κ., του οποίου το γραφείο εδρεύει κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα 2000 - 2010 είχε αποκρύψει ποσό ύψους 605.000 ευρώ. Όπως εξήγησαν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, «πραγματοποιήθηκε έρευνα σε βάθος δεκαετίας και διαπιστώθηκε ότι ο δικηγόρος είχε αποκρύψει πάνω από 600.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα του επιβληθεί είναι ισόποσο».

Τα βήματα του παραπάνω νομικού ακολούθησε και ένας συνάδελφος του που διατηρεί γραφείο στην Αθήνα. Ο λόγος για τον Π.Α. ο οποίος το διάστημα 2000 - 2011 είχε αποκρύψει πάνω από 1.000.000 ευρώ!

Ανεπάγγελτοι με περιουσίες 
«μαμούθ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι… ανεπάγγελτοι που, όπως προέκυψε από την έρευνα του ΣΔΟΕ, διατηρούσαν περιουσίες που δεν συμβάδιζαν με την κατάσταση στην οποία ισχυρίζονταν ότι βρισκόντουσαν.

Ειδικότερα, από τους ελέγχους της Δίωξης εντοπίστηκε στο Παλαιό Φάληρο άτομο, το οποίο ενώ δήλωνε ανεπάγγελτο με μηδαμινό εισόδημα, είχε λάβει, χωρίς να δηλώσει στην εφορία, πάνω από 300.000 ευρώ. 

Παράλληλα, στην Αθήνα αυτή τη φορά, στα δίχτυα των ελεγκτών πιάστηκε μια ανεπάγγελτη η οποία είχε λάβει με τη μορφή δωρεάς 286.000 ευρώ, χωρίς ποτέ να τα αναφέρει στις φορολογικές Αρχές. 

Ο οικονομολόγος και η απόκρυψη 2,8 εκατ. ευρώ

Εκτός όμως από τους ανεπάγγελτους, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπήκε και ένας οικονομολόγος με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. 

Μετά από έλεγχο που έγινε, τα στελέχη της Δίωξης διαπίστωσαν ότι αυτός μαζί με τον γιο του, το διάστημα 2000 - 2007 είχαν αποκρύψει περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα να καλούνται τώρα να πληρώσουν ισόποσο πρόστιμο. 

Πολλά μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν απόψεις και συμβουλές του φιλέσπαχνου οικονομιλόγου για τους οικονομικά ασθενέστερους...

Εικονικά τιμολόγια 150 εκατ. ευρώ

Πολλές ήταν όμως και οι περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων που ανιχνεύτηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη. 

Ειδικότερα, στη συμπρωτεύουσα εντοπίστηκαν:

- Εταιρεία με υπηρεσίες ασφαλείας (Security) οι επικεφαλής της οποίας είχαν εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους 408.000 ευρώ

- Αθλητικός σύλλογος ο οποίος είχε εκδώσει πλαστά τιμολόγια 410.000 ευρώ

- Εταιρεία τροφίμων η οποία είχε λάβει εικονικά τιμολόγια 962.000 ευρώ

Όσον αφορά στην Αθήνα, οι ελεγκτές έφτασαν στα ίχνη ιδιοκτήτριας εταιρείας εκτυπώσεων και διαφήμισης η οποία κατά τα έτη 2008 - 2010 είχε εκδώσει 636 εικονικά τιμολόγια ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχει μπει επιχείρηση πώλησης κινητών τηλεφώνων με έδρα την Αθήνα, οι ιδιοκτήτες της οποίας τα έτη 2007 - 2011 εξέδωσαν 525 εικονικά τιμολόγια, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ!


zougla.gr

Alpha - Eurobank : ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Αίτημα για τη χρηματοδότησή τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσαν δύο από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η Eurobank και η Alpha Bank επιβεβαίωσαν τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το Reuters για κατάθεση σχετικού αιτήματος στην ΤτΕ, υποστηρίζοντας ότι η ένταξή τους στη συγκεκριμένη χρηματοδοτική γραμμή αποτελεί μια προληπτική κίνηση, η οποία συνδέεται άμεσα με την έλλειψη ρευστού στην αγορά ως απόρροια των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες να ζητήσουν στήριξη από τον ELA μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) απευθύνθηκαν η Alpha Bank και η EurobankΣύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα αφορά στη χορήγηση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα όσα συνέβησαν το 2012, όταν και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου, το συγκεκριμένο ποσό είναι μικρό.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών ομίλων να υποβάλλουν αίτημα για ενεργοποίηση της σχετικής βοήθειας, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που απαιτηθεί η αξιοποίηση του μηχανισμού. Σημειώνεται ότι η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος για τις τράπεζες και συγκεκριμένα με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05%, με το οποίο προσφέρεται η βασική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως ο ELA ενεργοποιείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, ωστόσο βρίσκεται υπό την ευθύνη της ΤτΕ και τα κεφάλαιά του δίνονται μόνο σε βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η παροχή σειράς εγγυήσεων.

Reuters: Δύο ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν για χρηματοδότηση στον ELA

Νωρίτερα, αξιωματούχος της ΤτΕ είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι δύο ελληνικές τράπεζες ήταν έτοιμες να καταθέσουν αίτημα για τη χρηματοδότησή τους από τον ELA.

Βασικός παράγοντας αυτής της εξέλιξης αποτελεί ο περιορισμός ρευστότητας λόγω της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου και της παύσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε τις τράπεζες και το ποσό που ζήτησαν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία κορυφώνεται η κόντρα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τη ρευστότητα των τραπεζών και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να παρέχει «ζεστό» χρήμα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρών που αρνούνται να συνεχίσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

zougla.gr

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ... ΠΑΓΙΔΕΣ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ



Μπορεί οι εξαγγελίες για κατάργηση των τεκμηρίων να έγιναν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις ακόμα και στην περίπτωση που εμφανίζουν μηδενικά εισοδήματα.

Φορολογούμενοι πολίτες με μηδενικά εισοδήματα θα φορολογηθούν με 3.000 ευρώ (άγαμος) ή 2.500 ευρώ (έγγαμος) λόγω τεκμηρίων διαβίωσηςΧαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι και μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πραγματικά δηλώνουν, καθώς η Εφορία προσδιορίζει από μόνη της εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, πληρωμές σε οικιακούς βοηθούς και πισίνες. Εκτιμάται πως φορολογούμενοι με μηδενικά εισοδήματα θα φορολογηθούν με 3.000 ευρώ (άγαμος) ή 2.500 ευρώ (έγγαμος).

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος», τα «τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης θα επιβαρύνουν διάφορες κατηγορίες φορολογούμενων πολιτών. Ειδικότερα:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα: Η συγκεκριμένη κατηγορία κινδυνεύει να φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει εάν στην κατοχή της υπάρχει κατοικία και παράλληλα ένα αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και έχει αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. πενταετίας. Το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 13.900 ευρώ (4.500 ευρώ για την κατοικία + 6.400 ευρώ για το Ι.Χ. + 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο). Η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος διαμορφώνεται σε 1.900 ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα 13.900 ευρώ, επομένως ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 958 ευρώ ή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ.

Φορολογούμενοι με μηδενικά εισοδήματα: Ακόμη και αν η συγκεκριμένη κατηγορία δεν εμφανίζει κανένα περιουσιακό στοιχείο (κατοικία, αυτοκίνητο) και δηλώνει ότι φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι, θα φορολογηθεί με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή 2.500 ευρώ για τον έγγαμο.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που φέτος θα εμφανίσουν ζημιές ή λόγω της κρίσης έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους: Αν πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, θα φορολογηθούν για το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Αγρότες με μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές. Αυτή η κατηγορία θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, με συντελεστή 13%, δηλαδή, από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος.

Άνεργοι: Σε περίπτωση που ο φόρος υπολογιστεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, τότε για το εισόδημα που δεν μπορούν να καλύψουν θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή θα έχουν αφορολόγητο μέχρι 9.550 ευρώ. Βασική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Για παράδειγμα, ένας μακροχρόνιος άνεργος -εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ- που δεν διαθέτει κανένα εισόδημα, παρά μόνο ένα μικρό ποσό από τόκους καταθέσεων της τάξης των 10 ευρώ. Διαμένει σε κατοικία 40 τ.μ. με τεκμήριο 1.600 ευρώ. Το τελικό τεκμαρτό ποσό ανέρχεται στα 4.600 ευρώ, αφού θα προστεθεί και το ποσό της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης των 3.000 ευρώ (1.600 + 3.000 = 4.600 ευρώ). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο άνεργος θα φορολογηθεί ως μισθωτός και με αποδείξεις ύψους 460 ευρώ τότε δεν θα έχει καμία φορολογική επιβάρυνση για το 2014.

zougla.gr

Διαβούλευση κοινωνικών φορέων για τη διαμόρφωση «Κοινωνικής Συμπράξεως» στο πλαίσιο υλοποίησης του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)».



Σήμερα Παρασκευή 16/01/2015 και ώρα 12:00 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Δημάρχου Χίου η διαβούλευση κοινωνικών φορέων για τη διαμόρφωση «Κοινωνικής Συμπράξεως» στο πλαίσιο υλοποίησης του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ/FEAD)».
Στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης έγινε παράθεση - έκθεση απόψεων από τους παρευρισκόμενους φορείς, στο οποίο εκφράστηκε η καταρχήν διάθεση για συνεργασία τους με το Δήμο Χίου και τους λοιπούς τοπικούς φορείς.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι ο Δήμος Χίου θα αναλάβει επικεφαλής αυτής της κοινωνικής σύμπραξης ως πιστοποιημένος φορέας διαχειριστικής επάρκειας που πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει αυτό το ρόλο.
Η κοινωνική Σύμπραξη θα πρέπει να λάβει θεσμική μορφή έπειτα από εξουσιοδότηση που θα λάβει από τους συμμετέχοντες φορείς. Σχετική πρόταση στο παρόν στάδιο της Διαβούλευσης μπορεί να καταθέσει οποιοσδήποτε φορέας επιθυμεί αρκεί να έχει επαρκή εμπειρία σε ζητήματα σίτισης και κοινωνικής ενίσχυσης.

Οι φορείς που θέλουν να εκφράσουν ενδιαφέρον μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού (κ. Αμπαζή Γιάννη τηλ. 2271351615).

Αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών – Αυστηροί περιορισμοί στη χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων


Η απογραφή του 2011 επέφερε αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών οι οποίες θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από φέτος.
 Συγκεκριμένα, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα αυξηθούν οι έδρες στους παρακάτω νομούς:
Αττικής: Οι έδρες αυξάνονται από 12 σε 15
Β’ Αθηνών: Οι έδρες αυξάνονται από 42 σε 44.
Α’  Πειραιά: Οι έδρες γίνονται 6 από 5
Θεσπρωτία: Οι έδρες γίνονται 2 από 1.
Μαγνησία: Οι έδρες γίνονται 6 από 5.
Κυκλάδες: Οι έδρες γίνονται 4 από 3.

Οι νομοί στους οποίους θα μειωθούν οι έδρες είναι οι εξής:
Α’ Αθηνών: Οι βουλευτές μειώνονται από 17 γίνονται 14.
Σέρρες: Οι έδρες γίνονται 6 από 7.
Τρίκαλα: Οι έδρες γίνονται 4 από 5.
Καρδίτσα: Οι έδρες γίνονται 4 από 5.
Αχαΐα: Οι έδρες γίνοντααι 8 από 9.
Αιτωλοακαρνανία: Οι έδρες γίνονται 7 από 8.
Βοιωτία: Οι έδρες γίνονται 3 από 4.

Πόσους σταυρούς έχουν δικαίωμα να βάλουν οι ψηφοφόροι
1 σταυρός: Στις περιφέρειες από 1 έως 3 έδρες.
2 σταυροί: Στις περιφέρειες από 4 εώς 7 έδρες.
3 σταυροί: Στις περιφέρειες από 8 έως 12 έδρες.
4 σταυροί: Στις περιφέρειες από 13 και άνω έδρες.

Οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων
Νέες «δεδομένα» σχετικά µε την χρηµατοδότηση και τον έλεγχο των οικονοµικών των πολιτικών κοµµάτων και των υποψηφίων θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που εξέδωσε. Σε αυτήν προσδιορίζεται η λειτουργία Επιτροπής Ελέγχου που ως στόχο θα έχει τη διασφάλιση της διαφάνειας στις οικονοµικές συναλλαγές τους µε ιδιωτικά φυσικά ή νοµικά πρόσωπα.
Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως:
– Όλα τα έσοδα των πολιτικών κοµµάτων και συνασπισµών κοµµάτων (στα οποία συµπεριλαµβάνονται και τα έσοδα από κουπόνια και εξορµήσεις) καταλήγουν υποχρεωτικά σε έναν έως τρεις τραπεζικούς λογαριασµούς που τηρούνται σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύµατα που εδρεύουν και είναι εγκατεστηµένα στην Ελλάδα.
– Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών διακινούνται µόνο µέσω ενός τραπεζικού λογαριασµού
– Απαγορεύεται η χορήγηση εισιτηρίων και η ναύλωση µεταφορικών µέσων από κόµµατα και υποψηφίους για τη µετακίνηση ετεροδηµοτών εκλογέων.
– Η ιδιωτική χρηµατοδότηση υποψήφιου βουλευτή από το ίδιο πρόσωπο δεν µπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 5.000 ευρώ.
– Για κάθε ιδιωτική χρηµατοδότηση µέχρι του ποσού των 500 ευρώ σε υποψήφιο βουλευτή, εκδίδεται υποχρεωτικά απλή απόδειξη είσπραξης, ενώ για κάθε ποσό µεγαλύτερο των 500 ευρώ η χρηµατοδότηση διενεργείται υποχρεωτικά µόνο µέσω τραπεζικού λογαριασµού.


aftodioikisi.gr

Πόσο θα κοστίσουν οι εκλογές – Ποιες οι μέχρι στιγμής δαπάνες του ΥΠΕΣ


Στη δεδομένη περίοδο λιτότητας οι επικείμενες κρίσιμες για τον τόπο βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς, επιχειρούνται να ολοκληρωθούν από πλευράς κυβέρνησης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Χαρακτηριστικές είναι πληροφορίες που θέλουν τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη, να υλοποιεί εισήγηση συνεργάτη του στο υπουργείο, να μην πραγματοποιηθεί καμπάνια που θα γνωστοποιεί τις εκλογές, με το σκεπτικό ότι ήδη οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και με στόχο να εξοικονομήση περί τα 1,3 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή κόστισε και η σχετική καμπάνια στις εκλογές του 2012.
Αν και το κονδύλι που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ, στελέχη του ΥΠΕΣ υπολογίζουν ότι το κόστος των προσεχών βουλευτικών εκλογών θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο των αυτοδιοικητικών του Μαΐου, οπότε δαπανήθηκαν 42,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ακριβής προϋπολογισμός δεν έχει καταρτιστεί, ωστόσο λαμβάνεται υπόψη ότι θα είναι λιγότεροι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι καθώς ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων θα είναι μικρότερος κατά 19.400 και, ακόμη, θα χρειαστεί προμήθεια καλπών οι οποίες στην προηγούμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση είχαν κοστίσει 3,2 εκατ. ευρώ και παραβάν που επίσης κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι μέχρι στιγμής δαπάνες
Οι δύο πρώτες αποφάσεις του ΥΠΕΣ για τις εκλογικές δαπάνες, αφορούσαν 5,5 εκατ. ευρώ. Με την πρώτη απόφαση εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τη δέσμευση πίστωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για «χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης στους λειτουργούς και υπαλλήλους που αποδεδειγμένα απασχολούνται με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των επερχόμενων Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, ενώ με τη δεύτερη απόφαση εγκρίθηκε ποσό 4 εκατ. ευρώ για «προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για τη διενέργεια των επικείμενων Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015».
Στη συνέχεια εγκρίθηκε το ποσό των 180.000 ευρώ για «την πρόσληψη πενήντα (50) ατόμων (ΥΕ εργατών) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες διενέργειας των επικείμενων Βουλευτικων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015».
Ακολούθως, το ποσό 254.118 ευρώ δεσμεύθηκε για την προμήθεια 13 εκατ. εκλογικών φακέλων,1.452.356,33 ευρώ δεσμεύθηκαν για την προμήθεια 45.000 δεσμίδων χαρτιού ψηφοδελτίων και 16.254,45 ευρώ την προμήθεια 35.000 εκλογικών σάκων. Ακόμη, η μίσθωση ιδιωτικών φορτηγών για τη μεταφορά υλικού, κόστισε 54.120 ευρώ.
Τα παραπάνω μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. ευρώ.
Οι μελλοντικές δαπάνες
Το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών των εκλογών αναμένεται να καταβληθεί για τις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα εργαστούν για την προετοιμασία και τη διενέργεια των εκλογών (το σύνολο για υπαλλήλους υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, περιφερειών και δήμων έφτασε στις εκλογές του 2012 τα 24 εκατ. ευρώ) και κυρίως των δικαστικών αντιπροσώπων, που στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (Μαΐου και Ιουνίου) έφτασαν τα 38 εκατ. ευρώ.
Αδιευκρίνιστο, όμως, παραμένει το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των δήμων (περίπου 30.000 άτομα), με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να έχει προκηρύξει απεργία-αποχή για τις ημέρες των εκλογών. Οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει ακόμη την εκλογική αποζημίωση των προηγούμενων εκλογών του 2014, και ανά περιπτώσεις τις αποζημιώσεις των εκλογών του Μαΐου του 2012, καθώς η εφορία έχει δεσμεύσει για οφειλές τα χρήματα των δήμων.


aftodioikisi.gr

Τα στοιχήματα για τον επόμενο πρωθυπουργό – Ποια ονόματα παίζουν


Λίγο στην πλάκα, λίγο στα σοβαρά, οι αποδόσεις που πολλές φορές διαμορφώνονται από γραφεία στοιχημάτων βγάζουν… εντυπωσιακά συμπεράσματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα διαδικτυακής πλατφόρμας που δίνει το… ελεύθερο στοιχηματισμού για τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Δεν έχει τόσο σημασία ποιος είναι το «φαβορί», αλλά το γεγονός ότι ο (κατά δήλωσή του “είμαι ο πιο ΠΑΣΟΚος”) δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ξεπερνά σε πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός τον…. Ευάγγελο Βενιζέλο, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο πρωθυπουργό κατ΄επέκταση (… ή το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και ότι απέμεινε).
pin3
Στοιχηματική παγίδα; Λέτε μήπως να ξέρουν κάτι;…


aftodioikisi.gr

ΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

του ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ

Το έργο εμείς οι ηλικιακά παλαιότεροι το έχουμε ξαναδεί.
«Η γενιά της εθνικής αντίστασης ψηφίζει ΠΑΣΟΚ» ψιθύριζαν προβοκατόρικα τα  «αριστερά» παπαγαλάκια τη δεκαετία του 80! «Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν το καρπούζι, πράσινο απ’ έξω και κόκκινο από μέσα!» , έλεγαν, κλείνοντας πονηρά το μάτι στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αλλά και  στους ρημαγμένους, τότε, από την πολιτική της «επάρατου Δεξιάς.»
Σήμερα, μια βδομάδα πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ , έχοντας κάνει τις απαραίτητες για το σύστημα κολοτούμπες, έχοντας ενσωματώσει ένα μεγάλο μέρος των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του αστικού συστήματος, που είτε έχουν θητεύσει  σε υπουργικούς θώκους, είτε έχουν ψηφίσει μνημονιακούς όπως λέει ο ίδιος νόμους,  σέρνει τον  ίδιο χορό της προβοκάτσιας σε βάρος του ΚΚΕ, σε βάρος όλων όσοι νιώθουν ότι ανήκουν στην αριστερά της ρήξης και προσπαθούν να αποφύγουν τις συμπληγάδες της ενσωμάτωσης στο άθλιο καπιταλιστικό σύστημα.
Κουτοπόνηρα διαδίδουν ότι  « το ΚΚΕ ,όσα λέει τα λέει για τα μάτια, στο τέλος θα μας δώσει ψήφο ανοχής». Ο αρχηγός τους κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να διανοηθεί, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή  του , να δοθεί η δυνατότητα σε μια «αριστερή» κυβέρνηση να κυβερνήσει και το ΚΚΕ να μην της δώσει ψήφο στήριξης!
Πρόθυμοι  ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ , που δηλώνουν όμως ΚΚΕ, αναλαμβάνουν να φέρουν την προβοκάτσια εις πέρας επί  το λαϊκότερο: «Εμείς, διαδίδουν, ΚΚΕ θα ψηφίσουμε, αλλά να δεις που το κόμμα θα στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ, αφού και τα μισά να κάνει θα είμαστε κερδισμένοι»!
Τόσο κερδισμένοι,  όσο η «γενιά της Εθνικής Αντίστασης» που ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να φύγουν οι αμερικάνικες βάσεις του θανάτου!
Τόσο κερδισμένοι, όσο αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ για να φύγουμε από την ΕΟΚ που με το ΝΑΤΟ ήταν του πολέμου το συνδικάτο!
Τόσο κερδισμένοι , όσο αυτοί που πίστεψαν στην αλλαγή, στα χρυσά κουτάλια της Ευρώπης, της ΟΝΕ κλπ και βρέθηκαν να πληρώνουν τα σπασμένα του χρηματιστηρίου, των Ολυμπιακών αγώνων,  των μιζών του Βατοπεδίου , της Siemens και όλων των ευαγών ιδρυμάτων του καπιταλισμού.
Τόσο κερδισμένοι όσο οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ και οι εργαζόμενοι των 500!
Τόσο κερδισμένοι, όσο ο ελληνικός λαός που από το 2000 και εντεύθεν έχει πληρώσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού περίπου 700 δις ευρώ σε δάνεια και τόκους στο μεγάλο κεφάλαιο!
Η φάκα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ στήνεται  σε παλιές , αλλά δοκιμασμένες συνταγές, άλλωστε δεν έχει τυχαία  πολιτικά ξεπλύνει το 80% του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στις τάξεις του!
Ο άνθρωπος του λαού που είναι και νιώθει αριστερός. Ο εργαζόμενος ή συνταξιούχος που ψυχανεμίζεται το νέο διπολικό παιχνίδι σε βάρος του. Ο νεολαίος  που χειμάζεται και θέλει και ελπίζει να βγάλει από πάνω του το βάρος της ανεργίας, όλοι αυτοί που θέλουν να απαλλαγούν από το βραχνά της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , που τους τσάκισε τη ζωή, ψάχνουν μια ασφαλή διέξοδο, άσχετα αν αντιλαμβάνονται ή όχι  την απάτη του αστικού κοινοβουλευτισμού. Ψάχνουν έναν τρόπο που να εγγυάται ότι η ψήφος τους θα πιάσει τόπο, κι αυτό το αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ ανεξαρτήτως, αν συμφωνούν σε όλα μαζί του.
Ε, λοιπόν εδώ έρχονται οι προβοκατόρικοι ψίθυροι του ΣΥΡΙΖΑ να τους αφήσουν είτε άμεσα είτε έμμεσα το μήνυμα: «Το ΚΚΕ με το κύρος του, με τους αγώνες του με το αίμα που χύνει καθημερινά στους τόπους δουλειάς είναι μαζί μας και μην ακούτε που κάνει το δύσκολο»!
Λογικό λοιπόν είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το βήμα, που θέλουν να στηρίξουν το ΚΚΕ, που θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι σε μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στο πλευρό τους , να οδηγηθούν είτε  με τους ψιθυριστές του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τα «Λαζοπούλεια» παπαγαλάκια, στην απ’ ευθείας ψήφο στο εν λόγω κόμμα , παρά να πάνε διά της τεθλασμένης.
Το κριτήριο όμως ψήφου για το λαό  είναι το ίδιο που ήταν δεκαετίες πριν: Ψήφος στις δυνάμεις και κόμματα του κεφαλαίου με γαλάζιες, πράσινες, ροζέ ή μωβ ανταύγειες ή ψήφος στο ΚΚΕ και στους συμμάχους του, για να μπουν τα θεμέλια τώρα της λαϊκής συμμαχίας που θα αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων  και ΕΕ και της λαϊκής εξουσίας αύριο,  που θα αντικαταστήσει τη βαρβαρότητα με το βασίλειο της ελευθερίας.
Το ΚΚΕ δεν ματώνει καθημερινά, δεν απολύονται τα πρώτα του μέλη και στελέχη στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς, δε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης των αγώνων, δεν λοιδορείται καθημερινά από τους αντιπάλους του,   δεν  έχει , για να το πούμε λαϊκά, καθαρό το κούτελο , για να πάει στο τέλος να τα πετάξει όλα αυτά στην ποδιά του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας στην ποδιά της αστικής τάξης, αφού  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μετατραπεί σε κόμμα υπηρετικό των αστών, κόμμα που καθημερινά προσκυνά τις «αγορές», την ΕΕ και το ευρώ.
Το ΚΚΕ παλεύει για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τη μονομερή διαγραφή τους χρέους και την ταυτόχρονη κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, δηλαδή,  ο λαός να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, ώστε αυτή η πατρίδα να πάψει να είναι βορά στην ξένη και ντόπια ακρίδα. Αυτοί είναι οι απαραίτητοι όροι για να συμμετέχει το ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, όροι μάχης και ταξικής πάλης και όχι όροι σαλονιών και πάρε δώσε με τα αφεντικά.
Οι ψιθυριστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζουν άχνα  για τα παραπάνω, γιατί  ξέρουν  και το ρόλο τους και το μονοπάτι που έχουν διαλέξει, αυτόν,  της στυμμένης λεμονόκουπας στο καπιταλιστικό τραπέζι.
Κλείνοντας, θα πει κάποιος, πως τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ένα λαό, που ουδόλως ενδιαφέρεται να φύγει από την ΕΕ και το ευρώ, το αντίθετο μάλιστα επιθυμεί την παραμονή του στην ΕΕ, δείχνουν έναν λαό που τον αφήνουν ασυγκίνητο τα περί κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και απαλλοτρίωσης του πλούτου που του αρπάζουν οι σύγχρονες καπιταλιστικές κηφήνες.
Συμφωνούμε! Σε αυτόν τον λαό όμως ανήκει και η ανεργία του 27% και ο ΕΝΦΙΑ ή πώς αλλιώς θα ονομάζεται με την «αριστερή» κυβέρνηση,  σε αυτόν τον λαό ανήκουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα επιστρέψουν του αγίου ΠΟΤΕ, σε αυτόν το λαό ανήκει η φτώχεια και η εξαθλίωση που τον οδήγησαν, σε αυτόν τον λαό ανήκουν η πείνα και ο κατατρεγμός για να θυμηθούμε τον Παλαμά. Αυτός ο λαός και οι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου καθημερινά υποφέρουν για τα κέρδη των καπιταλιστών.
Αυτός λοιπόν ο λαός είναι «καταδικασμένος», έχει υποχρέωση να σηκωθεί, να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, να ανατρέψει τη σιδερένια φτέρνα του καπιταλισμού!
 Γι αυτή την ιστορική στιγμή 96 χρόνια παλεύει το ΚΚΕ , γι αυτή τη στιγμή δεν ενδίδει όχι μόνο στο μαστίγιο της ΝΔ και γενικά των αστών,  αλλά και στο καρότο του ΣΥΡΙΖΑ και των ψιθυριστών του.
Η μόνη ψήφος που δεν πάει ποτέ χαμένη είναι η ψήφος στο ΚΚΕ!

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Χίου

Μέλος του ΚΚΕ

Αποκαλυπτικές ομοιότητες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

του ΜΑΡΚΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΑ
Η αντιπαράθεση για τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει σημαντικές ομοιότητες, που προκύπτουν από το κοινό στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται και οι δύο, κάνοντας τις υπαρκτές διαφορές των δύο προγραμμάτων ανούσιες για το λαό.
Πρώτον, κανένας δεν θέτει ζήτημα αναπλήρωσης των απωλειών. Για παράδειγμα, ο ένας μοιράζει τα «κοινωνικά μερίσματα» των 500 ευρώ εφάπαξ στους πιο εξαθλιωμένους και ο άλλος υπόσχεται συσσίτια και επιστροφή της 13ης σύνταξης μόνο για τους συνταξιούχους με εισόδημα κάτω από 700 ευρώ. Στην πραγματικότητα, υπόσχεται «αύξηση» 1,28 ευρώ τη μέρα στις πενιχρές τους συντάξεις!
Δεύτερον, η ΝΔ λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις στους εργαζόμενους αν δεν γίνει ανάπτυξη κι αν αυτή δε σταθεροποιηθεί σε υψηλούς ρυθμούς. Οτι τις όποιες παροχές πρέπει «να τις σηκώνει η οικονομία», να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κι αυτός ότι η βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και του λαού εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη. Ομως, αυτό το επιχείρημα είναι τόσο παλιό, όσο και ο καπιταλισμός.
Από την πείρα τους οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει τη δική τους φτώχεια, που αυξάνει σχετικά και απόλυτα. Οπως ξέρουν, επίσης, ότι την περίοδο των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν 0,66 και 0,77 ευρώ τη μέρα, με Συλλογικές Συμβάσεις που υπέγραφαν οι εργοδότες και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κάτω από τα χειροκροτήματα των κομμάτων του κεφαλαίου.
Τρίτον, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος εγγυάται καλύτερα τη συνοχή και τη σωτηρία της ΕΕ και του ευρώ. Σ' αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουν και οι δύο το χρέος και δεσμεύονται ότι θα είναι συνεπείς στην αποπληρωμή του, ανεξάρτητα αν ο ένας ζητάει γενναίο «κούρεμα» και ο άλλος «επιμήκυνση», χωρίς και οι δύο να απορρίπτουν τη μια ή την άλλη εκδοχή.
Αναγνώριση, όμως, του χρέους σημαίνει θηλιά στο λαό, με μέτρα λιτότητας και μνημόνια διαρκείας. Φορτώνουν στο λαό ένα χρέος που δεν το δημιούργησε ο ίδιος, αλλά τα δάνεια για κίνητρα και προνόμια στο κεφάλαιο, οι χαριστικοί νόμοι στα μονοπώλια, όπως γίνεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.
Τέταρτον, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαρτούν την τύχη του ελληνικού λαού από τις εξελίξεις στην ΕΕ, μια ένωση που είναι ιμπεριαλιστική, αντιλαϊκή και στην οποία κυριαρχούν η ανισοτιμία και η ανισομετρία ανάμεσα σε κράτη - μέλη και δε γίνεται διαφορετικά. Τα ίδια έλεγαν και το 2012, για τον «νέο άνεμο» που τάχα πνέει στην Ευρώπη. Ομως, στη Γαλλία, στην Ιταλία, που θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμάχους, τα αντιλαϊκά μέτρα καλά κρατούν. Οι αλλαγές που επικαλούνται δεν αφορούν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Πέμπτον, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να εξασφαλίσει τις επενδύσεις των κεφαλαιοκρατών. Κρύβουν από το λαό ότι οι επίδοξοι επενδυτές έχουν βγάλει μεταξύ τους μεγάλα μαχαίρια και ότι όλοι τους ζητάνε να προχωρήσουν οι αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για να επενδύσουν. Κρύβουν, επίσης, ότι ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον σημαίνει διατήρηση και ενίσχυση του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου.
Αυτά είναι τα «μεγάλα» που καθορίζουν τα «μικρά», δηλαδή αυτά που έχουν άμεση σχέση με το πώς ζει και βγάζει το μεροκάματο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Γι' αυτό η επόμενη μέρα απαιτεί ισχυρό ΚΚΕ για οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας, ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, δηλαδή ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην εξουσία του κεφαλαίου, ώστε ο λαός να παλεύει αποτελεσματικά βάζοντας εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, στην προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές.
Μάρκος Κούνουπας

Υποψήφιος με το ΚΚΕ στη Χίο

Κερκόπορτα για τα μεταλλαγμένα ανοίγει η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου


Τραγική η συμβολή του πρώην Υπ. ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν το νέο καθεστώς, καθώς θα επανεθνικοποιήσει τις αποφάσεις σχετικά με την καλλιέργεια ΓΤΟ, αντί της μεταρρύθμισης της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου η οποία χρειάζεται επειγόντως.

Αν και αρκετοί στο περιβαλλοντικό κίνημα καλωσορίζουν τις νέες δυνατότητες που παρέχονται στα κράτη-μέλη για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ΓΤΟ εάν το επιλέξουν, το σύστημα που εγκρίθηκε σήμερα αποτυγχάνει να τους δώσει μια νομικά στεγανή βάση για κάτι τέτοιο. Εξάλλου, είναι αδήριτη η ανάγκη μεταρρύθμισης της διαδικασίας της ΕΕ για την έγκριση των ΓΤΟ. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή άλλο η σημερινή κατάσταση, στην οποία οι άδειες εγκρίνονται παρά την εσφαλμένη αξιολόγηση των κινδύνων και τη συνεπή αντίθεση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο και μια τεράστια πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι ένα πάρε-δώσε της ευκολότερης κυκλοφορίας των ΓΤΟ με ευκολότερες εθνικές απαγορεύσεις. Αυτή η συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο τελικά να ανοίξει την πόρτα των ΓΤΟ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η νέα απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι απαράδεκτη, καθώς μπορεί να αποδειχτεί "Δούρειος ίππος" για τη είσοδο των μεταλλαγμένων στην ΕΕ, όπως άλλωστε προωθήθηκε από τον πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Η χώρα μας πρέπει να μείνει ελεύθερη από μεταλλαγμένα και γι’ αυτό θα εργαστούμε στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το ζήτημα έχει πανευρωπαϊκή σημασία και το βασικό που πρέπει να αλλάξει είναι η Ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης ΓΤΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε και με τους φίλους μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε υποσχεθεί ότι η διαδικασία έγκρισης της ΕΕ θα μεταρρυθμιστεί ώστε να αντανακλά τη συνεπή δημοκρατική αντίθεση των Ευρωπαίων πολιτών στους ΓΤΟ».

Σκληρή κριτική στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τα μεταλλαγμένα από τους Ευρωπαίους Πράσινους


Διευκολύνεται η διείσδυση των μεταλλαγμένων, παρόλο που επιμέρους κράτη-μέλη μπορούν να τα αρνηθούν


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν το νέο καθεστώς, καθώς θα επαναφέρει σε εθνικό επίπεδο τις αποφάσεις σχετικά με την καλλιέργεια ΓΤΟ, αντί να επιβάλλει στην Ε.Ε. τη μεταρρύθμιση της διαδικασία εκτίμησης κινδύνου.
Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα οι "Φίλοι της Γης", καλωσορίζουν τις νέες δυνατότητες που παρέχονται στα κράτη-μέλη για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ΓΤΟ εάν το επιλέξουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Πράσινων για την ασφάλεια των τροφίμων, Bart Staes «Αν και στις χώρες που αντιτίθενται στους ΓΤΟ δίνεται το καρότο να αρνηθούν την εφαρμογή αυτών των αδειών, το σύστημα που εγκρίθηκε σήμερα αποτυγχάνει να τους δώσει μια νομικά στεγανή βάση για κάτι τέτοιο. Αυτό είναι μια ψεύτικη λύση».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμφωνούν ότι το κρισιμότερο θέμα είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης της διαδικασίας της ΕΕ για την έγκριση των ΓΤΟ. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο τη σημερινή κατάσταση, στην οποία οι άδειες εγκρίνονται παρά την εσφαλμένη αξιολόγηση των κινδύνων και τη συνεπή αντίθεση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο και, το σημαντικότερο, μια σαφή πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι ένα πάρε-δώσε της ευκολότερης κυκλοφορίας των ΓΤΟ με ευκολότερες εθνικές απαγορεύσεις. Αυτή η συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο τελικά να ανοίξει την πόρτα των ΓΤΟ σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Η νέα απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τους ΓΤΟ δεν μας βρίσκει σύμφωνους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να την αποτρέψουμε. Δεν ξεχνάμε ότι αυτή η συμφωνία "Δούρειος ίππος" προωθήθηκε από τον πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Το βασικό που πρέπει να αλλάξει είναι η Ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης ΓΤΟ. Αλλά και η χώρα μας πρέπει να μείνει ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Σε αυτές τις κατευθύνσεις θα εργαστούμε και στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τους φίλους μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ”.