Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

AΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ "ΑΡΓΩ"

ΕΝΩΠΙΟΝ
του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Κοινοποίηση: 1. Τον Συνήγορο του Πολίτη
                            2. Την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των
                                Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ

Του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ

* *

ΘΕΜΑ : 
Κίνδυνοι για:
-         Απειλή βλάβης της ψυχικής υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της εν γένει προσωπικότητας των αρρώστων (υποτροπές, αυτοκτονίες, επιθετική συμπεριφορά προς τρίτους).
-         Κίνδυνος αδυναμίας παροχής φροντίδας για τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο.
-         Απειλή αθρόας επιστροφής ψυχικά ασθενών στις ελάχιστες πλέον θέσεις των Δημόσιων Ψυχιατρείων με την διαδικασία του ακούσιου εγκλεισμού.
-         Επικείμενη διακοπή λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης
-         Άμεση απειλή απώλειας των θέσεων εργασίας του προσωπικού.
Τα ανωτέρω προκύπτουν ως κίνδυνοι εξαιτίας της επαπειλούμενης διακοπής λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ν. 2716/1999, εξαιτίας:
-         Της επικίνδυνης καθυστέρησης ενεργειών για την εκπλήρωση υποχρέωσης του κράτους προκειμένου να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες λειτουργίας των παραπάνω μονάδων που αναδέχθηκαν ψυχιατρικούς ασθενείς από Δημόσια Ψυχιατρεία στα πλαίσια ανάθεσης από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Υγείας – Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας).
-         Της επικίνδυνης καθυστέρησης ενεργειών για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως διαδόχου του ΙΚΑ κ.λπ. ασφαλιστικών οργανισμών για καταβολή νοσηλίων για τους ασθενείς των ως άνω Μονάδων.
-         Των συσσωρευμένων οφειλών έναντι των δεδουλευμένων αποδοχών στο σύνολο του προσωπικού των Μονάδων για χρονικό διάστημα άνω των εννέα (9) μηνών, καθώς και έναντι τρίτων (ασφαλιστικοί οργανισμοί, εκμισθωτές των ακινήτων που στεγάζονται οι ως άνω Μονάδες, τρίτοι συνεργάτες και λοιποί προμηθευτές).

Κύριε Εισαγγελέα,

EΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΕΚΕ) - ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙΟΥ




Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), απευθυνόμενη στους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους άνεργους, έχει ως κύριο στόχο από την ίδρυσή της, τη διαφύλαξη του εισοδήματος των καταναλωτών. Εκτός από τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες που προσφέρει στους καταναλωτές (ενημέρωση, παρεμβάσεις, καταπολέμηση της ακρίβειας, εκπαίδευση καταναλωτών κ.α.) από τον Απρίλιο του 2011 δραστηριοποιείται στην υποστήριξη των καταναλωτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο Νόμο 3869/2010 («Νόμος Κατσέλη» για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά).                                     Η ΕΕΚΕ καλεί όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν θέματα καταναλωτικής φύσεως, να απευθύνονται στο Τοπικό Παράρτημα Χίου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Διεύθυνση: Εργατικό Κέντρο Χίου, Μαρτύρων 2, 82100 ΧΙΟΣ τηλέφωνο: 22710-23550 fax: 22710-23175 url: www.eeke.gr e-mail: chios.peeke@gmail.com.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος.
   Ο Πρόεδρος                                                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Μάρκος Βολίκας                                                                                             Παντελής Μωυσάκης



ΛΗΜΝΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ



ΤΑ ΔΥΟ ΝΗΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΘΑ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ»

Η Λήμνος και η Ικαρία είναι έτοιμες για τη μεγάλη διαδήλωση της Παρασκευής (10:30) έξω από το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας ο αρμόδιος Υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος να τιμήσει την υπόσχεσή του για την αυτονόμηση των νοσοκομείων των δύο νησιών, που με μνημονιακό ΦΕΚ έχουν γίνει εξαρτήματα των αντίστοιχων νοσοκομείων Μυτιλήνης και Σάμου.

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι των δύο νοσοκομείων ενημέρωσαν σήμερα το Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ για την τελική φάση του σχεδιασμού των κινητοποιήσεων και για το περιεχόμενο των σαφέστατων αιτημάτων που θα καταθέσουν εν είδει εξωδίκου την Παρασκευή στον Υπουργό.

Ο Τέρενς Κουίκ δεσμεύτηκε ότι θα είναι παρών στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την οργή του για το γεγονός (όπως έχει ήδη ανακοινωθεί) ο Ανδρέας Λυκουρέντζος σε μία πρωτοφανή κοινοβουλευτική απρέπεια αρνείται να απαντήσει ακόμα και στις τηλεφωνικές του κλήσεις.

«Είναι μία καθαρή γαϊδουριά του ανύπαρκτου Υπουργού Υγείας, ανύπαρκτου αφού δεν υπάρχει στη συνεχή αναζήτηση που κάνω για να το βρω, αλλά και ανύπαρκτου σε ό, τι αφορά τις ικανότητές του να κρατήσει έστω και ένα στοιχειώδες επίπεδο παροχών υγείας στους Έλληνες φορολογούμενους», δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ.

Συνοδευόμενος από τις Πολιτεύτριες των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χρύσα Καραϊσκάκη και Στέλλα Καβαλέρου είχε το πρωί σύσκεψη στο Δημαρχείο της Λήμνου (Μύρινα) και για άλλα προβλήματα που απασχολούν το νησί.

Το κυριότερο εξακολουθεί να είναι το ακτοπλοϊκό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, ενώ «φουντώνει» συνέχεια το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που έχει ξεσπάσει και στη Λήμνο.

Στον επόμενο και τελευταίο σημερινό (3/6/2013) σταθμό της νέας πολυήμερης περιοδείας του Βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, ο Τέρενς Κουίκ επισκέφθηκε την Ικαρία όπου εκτός από το πρόβλημα του νοσοκομείου, ενημερώθηκε από την Αντιδήμαρχο Μαρία Μπινίκου, ότι προχωράει πολύ θετικά το πρόγραμμα ενίσχυσης των εθελοντικών ομάδων του νησιού με παροπλισμένα οχήματα, για τα οποία θα εκταμιευθούν δημοτικά κονδύλια για την πλήρη επισκευή τους και χρήση τους στις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Τέλος (και εξαιρετικά σημαντικό) ο Τέρενς Κουίκ ενημερώθηκε από τον γιατρό Σταμάτη Μπελόνια, κορυφαίο στέλεχος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Ικαρία ότι έχουν ήδη αρχίσει με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα οι σχεδιασμοί για τη λειτουργία μονάδων αιμοκάθαρσης, που στερείται το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από είκοσι νεφροπαθείς να πρέπει τρεις φορές την εβδομάδα να μετακινούνται στο νοσοκομείο της Σάμου.

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσουμε τα μηχανήματα δωρεάν για το νοσοκομείο. Έχουμε ακόμα δρόμο. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να μας διαθέσει το γιατρό κα το χειριστή και το νοσοκόμο που χρειάζονται για να μπει μπροστά αυτή η μονάδα», σχολίασε στα τοπικά ΜΜΕ ο Τέρενς Κουίκ για να προσθέσει:


«Εμείς κάνουμε το καθήκον μας για το νησί και τους εδώ νεφροπαθείς. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος θα αποφασίσει επιτέλους να κάνει το καθήκον του απέναντι σε Έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να είναι όμηροι είτε της άθλιας ακτοπλοΐας είτε των «απαγορευτικών» κυρίως τους χειμερινούς μήνες;».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ : ΕΡΧΕΤΑΙ Η "ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ"


Στη συνάντηση των αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλείσουν» τα πρώτα ΝΠΙΔ που θα οδηγηθούν σε κατάργηση. Ήδη ενόψει της άφιξης των κλιμακίων της τρόικα σήμερα και του επικεφαλής της Π. Τόμσεν τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης με το γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δ. Βαρτζόπουλο, το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκοκαι τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη προετοιμάζουν τα πιθανά εναλλακτικά (και επώδυνα) σενάρια από τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.
Αν και οι λίστες κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό είναι βέβαιο ότι σε αυτές θα περιλαμβάνεται μεγάλο τμήμα (ή και όλοι) των 34 οργανισμών της περίφημης «λίστας Σταμάτη» την οποία θα συμπληρώνει και ένας τουλάχιστον μεγάλος Οργανισμός όπως η ΕΡΤ με 2.000 εργαζόμενους ή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα που έχουν 971 εργαζόμενους και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων με 350.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο
Παράλληλα παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα δεν έχει εγκαταλειφθεί η αρχικά ιδέα στους υπό κατάργηση οργανισμούς να ενταχθούν η ΜΟΔ Α.Ε. του υπουργείου Ανάπτυξης στην οποία εργάζονται 1150 υπάλληλοι αλλά και το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο με 280 υπαλλήλους.
Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, μετά την επιλογή των αρχηγών η υπό κατάργηση οργανισμοί που πρέπει να «συμπληρώνουν» τον αριθμό 2.000 υπαλλήλων που θα απολυθούν θα συμπεριληφθούν σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου στα πρότυπα του νομοσχεδίου Πάγκαλου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

Συνεδριάζει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η μοριοδότηση των αιτήσεων εγγραφής νηπίων και βρεφών στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του Δήμου Χίου.
Εν τω μεταξύ για το θέμα των τροφείων που ανάλογα με τη φορολογική δήλωση της οικογένειας προσαρμόζονται σε 3 κλίμακες από το Νομικό Πρόσωπο, διαμαρτύρεται έντονα η Λαϊκή Συσπείρωση.
Επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «το θέμα σύμφωνα με δέσμευση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μέχρι τότε να μην πραγματοποιηθεί καμία αύξηση τροφείων». Μάλιστα η ΛΑΣ ξεκινά από σήμερα περιοδείες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου για σχετική ενημέρωση, με πρώτη την επίσκεψη στο σταθμό επί της οδού Καλουτά, όπου όπως αναφέρει η ΛΑΣ έχει μείνει χωρίς μάγειρα.

era-aegean.gr

ΣΕ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟ/ΑΝΤΙ-ΑΣΕΠΕ ΡΟΛΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ , ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΜ - 14Β


Mε μια κίνηση που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η Άγκυρα στο Αιγαίο όχι απλώς επιμένει στην συνεπή αναθεωρητική, σε ότι αφορά τις διεθνείς συνθήκες και το staus qvo, πολιτική της, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετέφεραν τους παλαιούς, αλλά απόλυτα αξιοποιήσιμους σε μια σειρά αποστολών αντιαεροπορικού πυραύλους ΜΙΜ-14Β (του γνωστούς "Νίκη-Ηρακλής") από τα Δαρδανέλια, σε δύο τοποθεσίες στα μικρασιατικά παράλια.
Mάλιστα βάφτηκαν και σε χρώμα παραλλαγής του Στρατού (φωτό), όπως οι βαλλιστικοί Yildirim 600T!
Η κίνηση ξένισε τα ελληνικά Επιτελεία καθώς δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την σκοπιμότητά της: Οι ΜΜ-14Β είναι ως αντιαεροπορικό όπλο, εντελώς παρωχημένο (μπήκε σε υπηρεσία στα τέλη της δεκαετίας του '50) και ακατάλληλο για να πλήξει τα μαχητικά της ΠΑ.
Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος που επιχειρούσε το βλήμα, η έκρηξη γινόταν με τηλεκατεύθυνση και στόχος ήταν ολόκληρα σμήνη. Η έλλειψη ακρίβειας του βλήματος ήταν δευτερεύουσας σημασίας: Ήταν προορισμένο, αρχικά, να μεταφέρει ... πυρηνική γόμωση με γόμωση 20 ή 28 Kt!
Φαίνεται όμως ότι τα τουρκικά επιτελεία εκτίμησαν κάτι που ίσως έπρεπε να είχε εκτιμηθεί και από τα ελληνικά: Την μεγάλη ακτίνα δράσης του βλήματος (150 χλμ) και την μεγάλης ισχύος πυροκεφαλή του, αλλά και τον μεγάλο αριθμό βλημάτων που έχουν στην διάθεσή τους (υπολογίζονται πάνω από 150 βλήματα).
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την τουρκική κίνηση και βάσει πληροφοριών που συνέλλεξαν "από την άλλη πλευρά του λόφου" οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν σε δύο κύριους λόγους αυτής της μετακίνησης:
- Η χρήση του βλήματος όχι σε αντιαεροπορικό ρόλο αλλά σε ρόλο ... βαλλιστικού βλήματος! Mε γόμωση 502 κιλών το βλήμα μπορεί να ισοπεδώσει ολόκληρα οικοδομκά τετράγωνα!
Η ακτίνα του σε αποστολές επιφανείας-αέρος ήταν 140 χλμ, οπότε υπολογίζεται ότι σε ρόλο βαλλιστικού βλήματος θα μπορεί να κτυπήσει με μεγάλη ακρίβεια αστικά συγκροτήματα σε αποστάσεις μεταξύ 150 και 200 χλμ.
Να πούμε ότι αυτή η πρόταση είχε γίνει από αξιωματικούς της Αεροπορίας στον Στρατό, όταν αποσύρθηκαν τα ελληνικά Νίκη-Ηρακλής και αντικαταστάθηκαν από τους Patriot MIM-104, αλλά δεν ευοδώθηκε.
-Το δεύτερο ενδεχόμενο που μπορεί να λειτούργησε ως κίνητρο είναι η αναχαίτιση ή ο ... εκφοβισμός όχι των μαχητικών της ΠΑ, αλλά του ΑΣΕΠΕ EMP-145 Erieye. Το αεροσκάφος έχει σταθερή πορεία, σίγουρα δεν έχει την ευελιξία ενός μαχητικού και στην χειρότερη περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν η απειλή και να τροποποιηθεί ανάλογα το προφίλ της αποστολής.
Οπωσδήποτε δρα περιοριστικά για αποστολές του Erieye το οποίο δεν θα είναι και τόσο απλό να κινηθεί σε αποστάσει 140 σημείο από το σημείο εκτόξευσης των Νίκη-Ηρακλής.
Να τονίσουμε ότι σε πολιτικό επίπεδο η κίνηση είναι καθαρά επιθετική είτε στην μία, είτε στην άλλη περίπτωση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Συνάντηση εργασίας είχε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την πορεία υλοποίησης και την εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής βίζας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,  που συνεχίζεται φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά και με βάση το οποίο, το κόστος της βίζας έχει μειωθεί σε 35 ευρώ από 60, που ήταν πέρυσι. Ταυτόχρονα, στα 5 νησιά που εφαρμοζόταν έως πέρυσι, έχει προστεθεί, πλέον, και το Καστελλόριζο.

Η βίζα που δίδεται, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, έχει ισχύ 15 ημερών και ισχύει για 2 επισκέψεις, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠ.ΕΞ., το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου εκδόθηκαν 83 βίζες βάση του προγράμματος, εκ των οποίων οι 32 για τη Χίο.

Ο βουλευτής συζήτησε το θέμα με την Πρέσβειρα κα Μαρία Διαμαντοπούλου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Schengen του Υπουργείου. Κατά την συνάντηση τέθηκαν, επίσης, τα θέματα της ελληνικής πρότασης ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης visa και της μονιμοποίησης της διαδικασίας έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως είναι γνωστό με την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανάληψη του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην αποτελεσματική εργασία των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και την συνεργασία τους με τους αρμοδίους υπαλλήλους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Για την οικονομία της Χίου, αλλά και των υπολοίπων νησιών αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, κυρίως,  τους καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα, πρέπει να τεθεί ο στόχος της μονιμοποίησης της δυνατότητας έκδοσης visa στα λιμάνια των νησιών, μετά το πέρας του πιλοτικού προγράμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την εκπόνηση της ελληνικής πρότασης εν όψει της αναθεώρησης του Κώδικα θεωρήσεων που επεξεργάζεται, ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, η χώρα μας που επιθυμεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον τουρισμό, πρέπει καταρχήν να καταστήσει δυνατή την ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση βίζας και να προωθήσει την ηλεκτρονική έκδοση της δεύτερης βίζας, μετά την λήξη της πρώτης».

Στο ίδιο πλαίσιο της ενημέρωσης εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων  και υπηρεσιών, ο βουλευτής κατέθεσε, σήμερα, Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Εξωτερικών, με την οποία ζητά να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων,  για την έως τώρα εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος, τις ενέργειες για την απλοποίηση έκδοσης της βίζας και την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής – αίτησης χορήγησης βίζας εκ μέρους του αιτούντος, μία κίνηση που θα μειώσει δραστικά το χρόνο έκδοσης, την ταλαιπωρία και τη αντίστοιχη γραφειοκρατία  προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.


Τέλος υποβάλλει ερώτημα σχετικά με την προετοιμασία των συναρμοδίων Υπουργείων ενόψει της διαδικασίας αναθεώρησης του Κώδικα θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΧΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Διοίκηση του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Χίου ενημερώνει τους συναδέλφους μέλη του ότι η Γενική Συνέλευση του Σωματείου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16/06/2013 και ώρα 18:30 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χίου και τους καλεί να παρευρεθούν.
Για τη Διοίκηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Βολίκας Μάρκος                                         Βανικιώτης Γεώργιος

ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΟΣΟΥ 586.156,67 ΕΥΡΩ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΦΟΡΑ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΑΕΠ 088/8


Ο Δήμος Χίου ενημερώνει οτι εγκρίθηκε η κατανομή ποσού 586.156,67€ , το οποίο αφορά πιστώσεις έργων ΣΑΕΠ 088/8. Συγκεκριμένα, για τη Χίο , περιλαμβάνονται τα έργα:
1.Αντικατάσταση παλαιών δικτύων για αντιμετώπιση διαρροών, αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων, επέκταση κεντρικών δικτύων ύδρευσης και δικτύων διανομής Δήμου Χίου, συνολικού προϋπολογισμού 147.938,78€ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Χίου
2.Δίκτυα ύδρευσης Κουτρουλόμυλος-Αγ.Πολύκαρπος, Περιφερειακός Λατομίου, Υδροδότησης Καρυών, Υδροδότησης Αυγωνύμων, ΔΕΗ-Δεξαμενές Θυμιανών και κατασκευή νέων δεξαμενών στη Ψαρόπετρα, συνολικού προϋπολογισμού 210.000€., με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑΧ.

OIKONOMIKH ENIΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ




Οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Χίου με το ποσό των 20.000 € πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Για την εκταμίευση του παραπάνω ποσού ενημερώθηκε από τον  Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κ. Γανιάρη  η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης κ. Στ. Φρυδά.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ιδρυτικός φορέας μεταξύ άλλων του Κέντρου Πρόληψης Χίου, θα συνεχίσει και στο μέλλον να στηρίζει τις δράσεις και τη λειτουργία του.


EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΗΓΜΕΝΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ



Οι πυροσβεστήρες του Νοσοκομείου Σάμου έχουν λήξει από τον Οκτώβριο του 2012! Κι όλα αυτά, τρεις ημέρες μετά το απίστευτο θρίλερ με υποψήφια θύματα τρεις διασωληνωμένους ασθενείς στο Νοσοκομείο Σάμου, που εξαιτίας της χαμηλής παροχής οξυγόνου παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους και μία μέρα μετά την ανεκδιήγητη απάντηση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε πώς «οι φιάλες καθυστέρησαν γιατί είχε πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από το νοσοκομείο»!

Τη νέα αυτή καταγγελεία αναδεικνύει με νέα Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας Αλέξανδρο Λυκουρέντζο, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Αντώνη Ρουπακιώτη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα καούμε σαν τα ποντίκια, αφού οι πυροσβεστήρες που είναι τοποθετημένοι στους ορόφους που βρίσκονται... κλινικές, εργαζόμενοι και ασθενείς έχουν λήξει από το Σεπτέμβριο του 2012;», αναφέρει αναγνώστρια της εφημερίδας «Σαμιακή Γνώμη» εκφράζοντας την αγωνία της για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά εντός του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  Δημοσιογράφου Γιώργου Γαρυφάλλου, που πραγματοποίησε επιτόπιο ρεπορτάζ, «οι πυροσβεστήρες που αναφέρει ο αναγνώστης μας και όπου τραβήξαμε τις σχετικές φωτογραφίες, έχουν να αναγομωθούν 8 ολόκληρους μήνες και μπαίνουμε στον 9ο μήνα!»

«Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πως σκέφτονται στη Διοίκηση του Νοσοκομείου οι (ανευθυνο)ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!» υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και προσθέτει:

«Στο τέλος η κυρία Βασιλεία Σίδερη, Διοικητής του Νοσοκομείου, θα μας πει ότι η εταιρεία που θα κάνει την αναγόμωση, έχει ξεκινήσει για το Νοσοκομείο από τον Αύγουστο του 2012, αλλά έχει πέσει σε κάτι απαγορευτικά, έχει πολλά φανάρια ο δρόμος ή της έσκασε το λάστιχο και το αλλάζει!».
«Ποιος ο λόγος για τον οποίο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου που έχει την υποχρέωση να ελέγχει αυτά τα δημόσια κτίρια δεν έχει επισκεφθεί το Νοσοκομείο τους τελευταίους εννέα μήνες; Μήπως τα πράγματα σε περίπτωση φωτιάς και έλλειψης οξυγόνου είναι πολύ πιο σοβαρά απ' ότι αντιλαμβανόμαστε;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση αναγόμωση ή αλλαγή των πυροσβεστήρων, τη διενέργεια ΕΔΕ κατά της Διευθύντριας του νοσοκομείου, τον απεγκλωβισμό του Νοσοκομείου Ικαρίας από αυτό της Σάμου αλλά και την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να προστατευθούν οι ασθενείς από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ: ΛΗΓΜΕΝΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ

κ.κ. Υπουργοί,

Τρεις ημέρες μετά το απίστευτο θρίλερ με υποψήφια θύματα τρεις διασωληνωμένους ασθενείς στο Νοσοκομείο Σάμου, που εξαιτίας της χαμηλής παροχής οξυγόνου παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους και μία μέρα μετά την ανεκδιήγητη απάντηση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε πώς «οι φιάλες καθυστέρησαν γιατί είχε πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από το νοσοκομείο», έρχεται μια 2η καταγγελία από ασθενή του Νοσοκομείου στην οποία αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Αν αύριο το πρωί ξεσπάσει μια πυρκαγιά στο Νοσοκομείο της Σάμου, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα καούμε σαν τα ποντίκια, αφού οι πυροσβεστήρες που είναι τοποθετημένοι στους ορόφους που βρίσκονται... κλινικές, εργαζόμενοι και ασθενείς έχουν λήξει από το Σεπτέμβριο του 2012;»

Όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, που πραγματοποίησε επιτόπιο ρεπορτάζ, για την εφημερίδα Σαμιακή Γνώμη «οι πυροσβεστήρες που αναφέρει ο αναγνώστης μας και όπου τραβήξαμε τις σχετικές φωτογραφίες, έχουν να αναγομωθούν 8 ολόκληρους μήνες και μπαίνουμε στον 9ο μήνα!»

κ.κ. Υπουργοί,

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνετε πως σκέφτονται την διοίκηση του Νοσοκομείου οι (ανευθυνο)ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ...!!!

Στο τέλος η κυρία Βασιλεία Σίδερη, Διοικητής του Νοσοκομείου, θα μας πει ότι η εταιρεία που έχει κάνει την αναγόμωση, έχει ξεκινήσει για το Νοσοκομείο από τον Αύγουστο του 2012, αλλά έχει πέσει σε κάτι απαγορευτικά, έχει πολλά φανάρια ο δρόμος ή της 'σκασε το λάστιχο και το αλλάζει!

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αναγομωθούν ή να αλλαχθούν άμεσα οι πυροσβεστήρες;

2.Ποιος ο λόγος για τον οποίο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου που έχει την υποχρέωση να ελέγχει αυτά τα δημόσια κτίρια δεν έχει επισκεφθεί το Νοσοκομείο τους τελευταίους εννέα μήνες;

3. Μήπως τα πράγματα σε περίπτωση φωτιάς και έλλειψης οξυγόνου είναι πολύ πιο σοβαρά απ' ότι αντιλαμβανόμαστε;

4.Θα διενεργήσετε ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων της Διευθύντριας του νοσοκομείου;

5.Θα υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης, διότι πλέον όχι μόνο τρεις αλλά πολλές περισσότερες ζωές έχουν μπει σε κίνδυνο και πρέπει να προλάβουμε πριν γίνει το κακό;

6.Πότε θα απεγκλωβίσετε το νοσοκομείο της Ικαρίας από το διαλυμένο νοσοκομείο της Σάμου;

7. Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος της Ελλάδας που σαφώς ορίζει ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων»;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ


ΕΡΧΟΝΤΑΙ 7.000 ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΟΤΑ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΥΠΕΣ


Περίπου 7.000 θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ,των αποκεντρωμένων διοικήσεων και του υπουργείου Εσωτερικών, που θα ακολουθήσουν το δρόμο της διαθεσιμότητας εντός του 2013.
Πρόκειται για το 7% των 94.0000 υπαλλήλων των συγκεκριμένων φορέων (δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και του ΥΠΕΣ) που θα κληθούν να καλύψουν το 28% της μνημονιακής υποχρέωσης των 25.000 «διαθέσιμων» εντός του έτους.
Μεγάλη «δεξαμενή» οι 70.000 δημοτικοί υπάλληλοι
Η μεγάλη «δεξαμενή» θα είναι οι 70.000 δημοτικοί υπάλληλοι με τους μεγάλους δήμους και όσους μεσαίους έχουν πλεονάζον προσωπικό να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα. Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα ενταχθεί και τμήμα των 14.000 υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων των δήμων, ωστόσο καθώς εκεί η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, σχεδιάζει να καταργήσει ΝΠΙΔ και άρα να απολύσει απευθείας εργαζόμενους, ο αριθμός των «διαθέσιμων» θα είναι μικρότερος.
Η διαθεσιμότητα, όπως είναι φυσικό, δεν θα αφήσει ανέγγιχτους και τους περίπου 10.000 υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των αιρετών περιφερειών, ωστόσο εκεί ο αριθμός των «διαθέσιμων» θα είναι αναλογικά μικρότερος.

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΑΘΕΩΣ ΣΑΜΟΥ



«ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΞΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ. ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ»

Άλλο ένα σκάνδαλο στη Σάμο διερευνά ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. Και αυτό από το βαθύ πράσινο κράτος/παρακράτος.

Αφορά υδατοδεξαμενή που κατασκευάστηκε με χρήματα των φορολογουμένων και τώρα κρίνεται...κατεδαφιστέα!

Πιο συγκεκριμένα:

Εξηγήσεις για τις σοβαρές περιβαλλοντικές αλλοιώσεις που δημιουργήθηκαν από την κατασκευή παράνομης υδατοδεξαμενής στο Δήμο Βαθέως Σάμου, ζητά με Ερώτησή του από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα και Υποδομών Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «στην προεκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αναφέρεται πουθενά ο τρόπος κατασκευής της νέας υδατοδεξαμενής, αφήνοντας την επί της ουσίας στη διάθεση του εργολάβου-εργοδότη».

Όλα τα παραπάνω είχαν επισημανθεί πριν την έναρξη κατασκευής της υδατοδεξαμενής από  πολίτη της Σάμου, με  αναφορά του σε δυο επιστολές που εστάλησαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.

Οι ανωτέρω επιστολές επιβεβαιώθηκαν με έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Σάμου προς την Περιφερειακή  Ενότητα, όπου κατόπιν της αντιπαράθεσης των τοπογραφικών διαγραμμάτων, της αρχικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Πράξης χαρακτηρισμού, διαπιστώθηκε ότι η έκταση στην οποία έχει κατασκευασθεί η δεξαμενή δεν είναι η ίδια στα δυο τοπογραφικά.

Τούτο σημαίνει ότι η υδατοδεξαμενή θα κριθεί κατεδαφιστέα.

«Γιατί ο φορέας του έργου δηλαδή ο Δήμος Σάμου δεν εξέδωσε τις προβλεπόμενες εκ της νομοθεσίας άδειες; Ποιος μηχανικός του Δήμου είχε ορισθεί υπεύθυνος για την  παρακολούθηση του έργου και ποια η ευθύνη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής που εποπτεύει την κατασκευή της υδατοδεξαμενής;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να κατατεθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία η έκθεση χαρακτηρισμού της υδατοδεξαμενής από τη Διεύθυνση Δασών Σάμου, η Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ανωτέρω έργου και η έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

parliament logo
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Με την απόφαση 31/2008 της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντολογικοί όροι αντικατάστασης εσωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλεως Σάμου του Δήμου Βαθέος Σάμου και η κατασκευή υδατοδεξαμενής.

Κατά τη διάρκεια του έργου διαπιστώθηκε ότι στο χώρο που θα κατασκευασθεί η υδατοδεξαμενή, δημιουργήθηκαν μη αναστρέψιμες και σοβαρές περιβαλλοντικές αλλοιώσεις.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «στην προεκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αναφέρεται πουθενά ο τρόπος κατασκευής των νέων υδατοδεξαμενών».

Άρα αφέθηκε ο τρόπος κατασκευής της υδατοδεξαμενής στη διάθεση του εργολάβου –εργοδότη σαν να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον τρόπο που θα γίνει αυτή.

Στην απόφαση 31/2008 «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων» πουθενά δεν γίνεται αναφορά για κατασκευή υδατοδεξαμενών και συνεπώς και έγκριση όρων κατασκευής της.

Απλώς μπορεί κανείς να υποθέσει τούτο από την περιγραφή του έργου.

Όλα τα παραπάνω είχαν επισημανθεί πριν την έναρξη κατασκευής της υδατοδεξαμενής από  πολίτη της Σάμου, με  αναφορά του σε δυο επιστολές που εστάλησαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.

Η πρώτη (1η) στις 25 Αυγούστου 2011 με αρ.πρωτ.19458/3239 και η δεύτερη (2η) στις 28 Δεκεμβρίου 2011 με αρ.πρωτ.43430/5489.

Οι ανωτέρω επιστολές επιβεβαιώθηκαν με το από 27.4.2012  και με αρ.πρωτ.18213/540 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Σάμου προς την Περιφερειακή  Ενότητα Σάμου, Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Σάμου, κατόπιν της αντιπαράθεσης των τοπογραφικών διαγραμμάτων, της αρχικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Πράξης χαρακτηρισμού, διαπιστώθηκε ότι η έκταση στην οποία έχει κατασκευασθεί η δεξαμενή δεν είναι η ίδια στα δυο τοπογραφικά.

Τούτο σημαίνει ότι η υδατοδεξαμενή θα κριθεί κατεδαφιστέα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Γιατί ο φορέας του έργου δηλαδή ο Δήμος Σάμου δεν εξέδωσε τις προβλεπόμενες εκ της νομοθεσίας άδειες;

2.Ποιος μηχανικός του Δήμου είχε ορισθεί υπεύθυνος για την
παρακολούθηση του έργου;

3.Ποια η ευθύνη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής που εποπτεύει το έργο;

Παρακαλώ να κατατεθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

1.Η έκθεση χαρακτηρισμού της υδατοδεξαμενής από τη Διεύθυνση Δασών Σάμου.

2.Η Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ανωτέρω έργου.

3.Η έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.



Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ



ΑΙΜ.ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ : ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΑ

Η εξέγερση που λαμβάνει ώρα με την ώρα ολοένα και πιο μαζικά χαρακτηριστικά στην Τουρκία αντλεί στοιχεία από αγώνες των τελευταίων δεκαετιών. Η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Φατίχ, της Κωνσταντινούπολης, Αιμιλία Βουλβούλη *, η οποία ειδικεύεται στην ανθρωπολογία κοινωνικών κινημάτων (με έμφαση στο περιβαλλοντικό) αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα: «Πρόκειται για ένα γενικευμένο κοινωνικό κίνημα με περιβαλλοντικά και σαφέστατα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά το οποίο έχει τη μορφή μικρότερων ή/και μεγαλύτερων πρωτοβουλιών/επιτροπών αγώνα, διάσπαρτα σε όλη τη χώρα με έντονα διεθνικό χαρακτήρα».
Ακόμα και η συγκεκριμένη υπόθεση ως κομμάτι του ευρύτερου αυτού διαπεριβαλλοντικού κινήματος – διαπεριβαλλοντικό νοείται ένα κίνημα το οποίο αντιμετωπίζει την προστασία του περιβάλλοντος όχι απλά ως ένα θέμα προστασίας της φύσης αλλά ως ένα κοινωνικό ζήτημα – έχει ξεκινήσει από το 2011 οπότε και δημιουργήθηκε η «Πλατφόρμα Ταξίμ»: Μία πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Beyoğlu (γνωστή ως Πέρα στα ελληνικά), η οποία αντιτίθεται στην ανακατασκευή της πλατείας. «Μιας πλατείας που εκτός του ότι αποτελεί την καρδιά της Κων/πολης, αποτελεί και τόπο συνάντησης αναμνήσεων για τα κινήματα, γεγονότων τραυματικών που έχουν στιγματίσει την συλλογική ταυτότητα των Τούρκων. Πρόκειται δηλαδή για μία πλατεία σύμβολο, για μία πλατεία- κομμάτι του φαντασιακού εαυτού του κινήματος».
Η ανάπλαση λοιπόν αυτή παρεμβαίνει με βάρβαρο τρόπο τόσο στην ιστορία όσο και στην υλικότητα της πλατείας ως ‘τόπος’ αφού μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την «εξαφάνιση» του μοναδικού στην περιοχή Πάρκου Γκεζί. Τις τελευταίες μέρες, μεταξύ άλλων δράσεων, ακτιβιστές της «Πλατφόρμας Ταξίμ» μαζί με ακτιβιστές από άλλους κινηματικούς χώρους, είχαν ξεκινήσει μία κατάληψη στο πάρκο η οποία μέρα με τη μέρα μεγάλωνε μέσα από τη διάδοση της κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) μέσω των social media.
  • Υπήρχε περιβαλλοντικό κίνημα στην Τουρκία και αυξημένο οικολογικό ενδιαφέρον;
Στην Τουρκία το περιβαλλοντικό κίνημα είχε ανέκαθεν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν ήταν ποτέ αμιγές περιβαλλοντικό. Δηλαδή υπήρξε πάντα όχημα για την έκφραση γενικότερων και ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών αιτημάτων. Αυτό φαίνεται από τον χαρακτήρα των περιβαλλοντικών διαμαρτυριών που υπάρχουν κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της χώρας. Πρόκειται για διαμαρτυρίες οι οποίες συνδέουν την καταστροφή της φύσης με την καταστροφή που επιφέρει στη ζωή τους η νεοφιλελεύθερη πολιτική που όλες ανεξαιρέτως οι τουρκικές κυβερνήσεις εξασκούν από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Το υποτιθέμενο άνοιγμα σε πιο δημοκρατικές μορφές συμμετοχής που ακολούθησε το πραξικόπημα του 1980 και η «άνθιση» της τουρκικής κοινωνίας πολιτών, έδωσε το έναυσμα στην ανάδυση ομάδων πολιτών πολλές από τις οποίες είχαν περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Γρήγορα όμως πολλές από αυτές τις ομάδες απέκτησαν δια-περιβαλλοντικό χαρακτήρα και άρχισαν να θέτουν αιτήματα πολύ ευρύτερα από το επίδικο της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η δεκαετία του 1990 ήταν διεθνώς μία «πράσινη» δεκαετία, γεγονός που αφενός μεν νομιμοποιούσε τις περιβαλλοντικές δράσεις παντού, αφετέρου δε δημιούργησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η περιβαλλοντική προστασία μπήκε στην ατζέντα όλων των πολιτικών χώρων. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας για παράδειγμα, ως υποψήφιος αλλά και ως εκλεγμένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στήριξε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την ατζέντα του σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Το ίδιο και το κόμμα του, το AKP, είχε μια «πράσινη» ατζέντα την οποία μάλιστα χρησιμοποίησε με τον ίδιο τρόπο που οι σημερινοί διαδηλωτές χρησιμοποιούν το περιβάλλον ως όχημα για να μιλήσουν για ζητήματα ταμπού για την τουρκική κοινωνία.
  • Τι ζητούν οι διαδηλωτές; Γιατί εξεγείρονται; Ποιο είναι το πραγματικό επίδικο;
Το πραγματικό επίδικο είναι ένα. Είναι η δημοκρατία. Είναι το ζητούμενο πολλών δεκαετιών για την τουρκική κοινωνία. Οι διαδηλωτές θέλουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Θέλουν σεβασμό στο δικαίωμα τους να αποφασίζουν αυτοί γι’ αυτούς. Όχι ως άτομα αλλά ως συλλογικότητες, ως ομάδες που ήταν από το προηγούμενο κεμαλικό καθεστώς αλλά και την τωρινή κυβέρνηση αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή.

  • Πώς μία χούφτα δέντρων γίνεται αγώνας ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και πάλη για την ελευθερία και τη δημοκρατία;
Με τον τρόπο που εξήγησα παραπάνω. Δεν πρόκειται για τα δυο δέντρα που κόβονται (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το γεγονός του κοψίματος του δέντρου δεν είναι σημαντικό), πρόκειται για την εδώ και πολλές δεκαετίες αδιαφορία των κέντρων λήψεως αποφάσεων για τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το κόψιμο αυτών των δέντρων στην Ταξίμ, για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου, των φραγμάτων στη νοτιοανατολική Τουρκία, της τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο, τη λειτουργία του χρυσωρυχείου στην Πέργαμο και εκατοντάδων άλλων τέτοιων παραδειγμάτων για τα οποία οι ντόπιες κοινωνίες έχουν δηλώσει δυναμικά την αντίθεση τους. 
  • Ο κόσμος είναι αποφασισμένος. Ποιος «κόσμος»; Ποια η ηλικιακή και κοινωνική (ταξική) σύνθεση του κινήματος;
Θα χρειαστεί μεγάλη και συστηματική έρευνα για να δει κανείς τη σύνθεση αυτού του κινήματος. Η δική μου εμπειρία από την έρευνα που έκανα για την πρωτοβουλία ενάντια στην κατασκευή της τρίτης γέφυρας στο Βόσπορο, καταδεικνύει πως πρόκειται για ετερόκλητο πλήθος. Ο μεγάλος όγκος είναι άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, αντιεξουσιαστές οπωσδήποτε νέοι άνθρωποι αλλά όχι μόνο. Μέσα σ’ αυτά τα κινήματα υπάρχουν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές του LGBT κινήματος, οικολόγοι κ.ο.κ. Η ταξική του διάρθρωση είναι επίσης αντικείμενο μελέτης. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι πως οι έχοντες και γενικά αυτοί που επωφελούνται από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης σίγουρα δεν ηγούνται ούτε στιγματίζουν το κίνημα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε συμμετέχουν σ’ αυτό και κομμάτια της αστικής τάξης.
Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή η Τουρκία φαίνεται τόσο ενωμένη στο πρόταγμα του κινήματος της Ταξίμ όσο και διχασμένη. Όχι τόσο γιατί οι μη-συμμετέχοντες σ’ αυτό συμφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης για την ανάπλαση της Ταξίμ, όσο γιατί αρκετοί φοβούνται την αναβίωση του παλαιού κεμαλικού καθεστώτος, το οποίο να μην ξεχνάμε πως έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καταστολή της δημοκρατίας στην προ-Ερντογάν εποχή.


ΠΗΓΗ lesvosnews.net