Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


Συνάντηση εργασίας είχε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την πορεία υλοποίησης και την εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής βίζας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,  που συνεχίζεται φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά και με βάση το οποίο, το κόστος της βίζας έχει μειωθεί σε 35 ευρώ από 60, που ήταν πέρυσι. Ταυτόχρονα, στα 5 νησιά που εφαρμοζόταν έως πέρυσι, έχει προστεθεί, πλέον, και το Καστελλόριζο.

Η βίζα που δίδεται, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, έχει ισχύ 15 ημερών και ισχύει για 2 επισκέψεις, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠ.ΕΞ., το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου εκδόθηκαν 83 βίζες βάση του προγράμματος, εκ των οποίων οι 32 για τη Χίο.

Ο βουλευτής συζήτησε το θέμα με την Πρέσβειρα κα Μαρία Διαμαντοπούλου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Schengen του Υπουργείου. Κατά την συνάντηση τέθηκαν, επίσης, τα θέματα της ελληνικής πρότασης ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης visa και της μονιμοποίησης της διαδικασίας έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως είναι γνωστό με την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανάληψη του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στην αποτελεσματική εργασία των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και την συνεργασία τους με τους αρμοδίους υπαλλήλους του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Για την οικονομία της Χίου, αλλά και των υπολοίπων νησιών αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, κυρίως,  τους καλοκαιρινούς μήνες. Τώρα, πρέπει να τεθεί ο στόχος της μονιμοποίησης της δυνατότητας έκδοσης visa στα λιμάνια των νησιών, μετά το πέρας του πιλοτικού προγράμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για την εκπόνηση της ελληνικής πρότασης εν όψει της αναθεώρησης του Κώδικα θεωρήσεων που επεξεργάζεται, ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, η χώρα μας που επιθυμεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον τουρισμό, πρέπει καταρχήν να καταστήσει δυνατή την ηλεκτρονική αίτηση για την έκδοση βίζας και να προωθήσει την ηλεκτρονική έκδοση της δεύτερης βίζας, μετά την λήξη της πρώτης».

Στο ίδιο πλαίσιο της ενημέρωσης εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων  και υπηρεσιών, ο βουλευτής κατέθεσε, σήμερα, Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Εξωτερικών, με την οποία ζητά να ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων,  για την έως τώρα εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος, τις ενέργειες για την απλοποίηση έκδοσης της βίζας και την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής – αίτησης χορήγησης βίζας εκ μέρους του αιτούντος, μία κίνηση που θα μειώσει δραστικά το χρόνο έκδοσης, την ταλαιπωρία και τη αντίστοιχη γραφειοκρατία  προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.


Τέλος υποβάλλει ερώτημα σχετικά με την προετοιμασία των συναρμοδίων Υπουργείων ενόψει της διαδικασίας αναθεώρησης του Κώδικα θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.