Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η ΝΕΡΙΤ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΡΤ ΚΑΙ Ο ΛΑΜΠΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ




Θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία έδωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή τη Δευτέρα για τον διορισμό του Διονύση Τσακνή ως Προέδρου της ΕΡΤ και του Μιχάλη Γρηγορίου, της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και του Νίκου Τρανού ως μελών του ΔΣ, ενώ στην υποψηφιότητα του Λάμπη Ταγματάρχη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν διαμορφώθηκε η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών-μελών.
Η περίπου δεκάωρη διαδικασία ακρόασης των προτεινόμενων για την διοίκηση της ΕΡΤ σηματοδοτήθηκε από την τοποθέτηση «παρών» της προέδρου της Βουλής και πρόεδρου της Επιτροπής Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον Λάμπη Ταγματάρχη και το «όχι» της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, η οποία τοποθετήθηκε αρνητικά στα πρόσωπα του κ. Ταγματάρχη και της κας Παπακωνσταντίνου.
«Ναι» στον Διονύση Τσακνή είπαν 9 βουλευτές (8 του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Νικολόπουλος εκ μέρους των ΑΝΕΛ), όπως και στον Μιχάλη Γρηγορίου και τον Νίκο Τρανό. Επίσης 8 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου.
Αρνητική γνώμη εξέφρασαν για όλα τα πρόσωπα ο Γιάννης Τραγάκης και ο Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ), ενώ δεν καταγράφηκαν οι θέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Όλγας Κεφαλογιάννη, οι οποίοι δεν παρίστατο στην τελική φάση της γνωμοδότησης και παρά το γεγονός ότι ο κ. Τραγάκης είχε δηλώσει νωρίτερα για το κόμμα του «ψηφίζουμε αρνητικά». Αρνητική ήταν η θέση και του Μιχάλη Αρβανίτη (ΧΑ) και Γιάννη Δριβελέγκα (ΠΑΣΟΚ). «Παρών» δήλωσαν ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και ο Ιωάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ.
Ως εκ τούτου, καταγράφηκαν 4 «όχι» για τον Διονύση Τσακνή και 2 «παρών», 5 για τον Λάμπη Ταγματάρχη και 3 «παρών», 4 για τον Μιχάλη Γρηγορίου και τον Νίκο Τρανό και δύο «παρών» και 5 για την Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και δύο «παρών».
Πάντως, η μη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας στο πρόσωπο του κ. Ταγματάρχη, δεν δημιουργεί θέμα για την τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι απλώς γνωμοδοτικός.
Ο Διονύσης Τσακνής
«Δεν θα είμαι ένας Πρόεδρος που θα φροντίζει να περνάει η γραμμή της κυβέρνησης», τόνισε ο Διονύσης Τσακνής, ο οποίος δεσμεύτηκε πως η πρώτη του επίσκεψη θα είναι στην Πρόεδρο της Βουλής και όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να ακούσει τις θέσεις τους ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της πλουραλιστικής και αξιοκρατικής ενημέρωσης. Ο κ. Τσακνής ενημέρωσε ότι όλες οι συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ θα είναι ανοικτές στο λαό και τα πρακτικά θα δημοσιεύονται και θα αποστέλλονται τάχιστα στην Επιτροπή της Βουλής και επισήμανε πως το νέο ΔΣ θα λειτουργήσει χωρίς ρεβανσισμό και αδικίες.
«Αποδέχθηκα την πρόταση ως μία ουτοπική πρόταση που βαρύνεται ιστορικά από τα βαρύ φορτίο του 'μαύρου'. Υποκλίνομαι στους εργαζόμενους δίπλα στους οποίους βρέθηκα με την φυσική μου παρουσία και με τον 'βαρύ εξοπλισμό' μου, που είναι τα τραγούδια μου», είπε επίσης ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ.

Ο Λάμπης Ταγματάρχης
Διαχείριση με διαφάνεια και λογοδοσία, ένταξη όλων των εργαζόμενων της ΕΡΤ χωρίς αποκλεισμούς και ημέτερους, ανεξαρτησία από κόμματα και κάθε είδους εξουσία, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση, πολιτισμός και ψυχαγωγία, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, διάχυση του σήματος της ΕΡΤ σε όλο τον Ελληνισμό, σηματοδοτεί το σχέδιο όπως το περιέγραψε ο Λάμπης Ταγματάρχης.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ δεσμεύτηκε ότι οι προκλήσεις που θα υλοποιηθούν θα έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία της ενημέρωσης, προσθέτοντας πως το πρώτο μέλημα είναι η τήρηση της δεοντολογίας και ο σεβασμός στον τηλεθεατή.
Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν δομές της ΕΡΤ ή της ΕΡΑ, ο κ. Ταγματάρχης είπε πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή στο βαθμό που μπορεί να υπηρετηθεί από τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν στην ΕΡΤ, τον αριθμό των οποίων δεν γνωρίζει ακόμη η διοίκηση. «Σας καλώ να μας κρίνετε για τις δεσμεύσεις μας, το σχέδιό μας, το αποτέλεσμα, όχι από φήμες, προσωπικές αντιπαραθέσεις ή διαρροές», είπε απευθυνόμενος προς την Επιτροπή.
Ο υπουργός Επικρατείας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανέφερε πως όλες οι συμβάσεις της ΝΕΡΙΤ κληρονομούνται από τον νέο φορέα και δεσμεύτηκε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η τοποθέτηση των εργαζόμενων ώστε να «τρέξει» και η μισθοδοσία τους.
Την «καλή πρόθεση» της νέας διοίκησης να «τρέξουν» όλα παράλληλα ώστε να ανοίξει η ΕΡΤ το συντομότερο εξέφρασε ο κ. Τσακνής, ενώ ο κ. Ταγματάρχης μίλησε για έναν «μαραθώνιο» που θα διεξαχθεί με στρατηγική και διαφάνεια.
Σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα για να καταστεί πάροχος δικτύου η ΕΡΤ, ο κ. Ταγματάρχης το προσδιόρισε σε τουλάχιστον ένα οκτάμηνο, αφού θα απαιτηθεί διαγωνιστική διαδικασία. Παρεμβαίνοντας ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, που θα έρθει στη Βουλή, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία να αποκατασταθεί το έγκλημα που συντελέστηκε στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως θα είναι μικρός ο αριθμός αδειών ώστε τα σχήματα να είναι βιώσιμα.

Φίλης - Μητρόπουλος - Ρ. Μακρή
«Θετική γνώμη», αλλά «υπό δοκιμή» διατύπωσε ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως δεν επιθυμεί οι προσωπικές του ανησυχίες και η όποια επιφύλαξή του να εκληφθούν ως διαφωνία με την κυβέρνηση, ούτε όμως να θεωρηθεί η θετική ψήφος του «λευκή επιταγή».
Για «βασανιστική διαδικασία» αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις «απρεπείς ερωτήσεις» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως δεν ανταποκρίνονται αυτά ούτε στον ρόλο της Επιτροπής - η οποία είναι γνωμοδοτική κι όχι «προανακριτική» - ούτε και στο κύρος των προτεινόμενων. Η διαδικασία θα τηρείται όσο είμαι πρόεδρος, είπε η κα Κωνσταντοπούλου και ζήτησε από τον κ. Μητρόπουλο να πάρει πίσω τα περί βασανιστικής διαδικασίας.
Κατά την τοποθέτησή της η Ραχήλ Μακρή είπε ότι ο Λάμπης Ταγματάρχης απέτυχε στην προηγούμενη θητεία του και αιτιολόγησε λέγοντας πως με την θέση της αυτή υπερασπίζεται τους εργαζόμενους αλλά και την κυβέρνηση από μελλοντικές λανθασμένες επιλογές. Όσο για την αρνητική της θέση στον διορισμό της κας Παπακωνσταντίνου αιτιολόγησε πως η προτεινόμενη δεν της απάντησε αν είναι βαφτιστικιά του κου Ταγματάρχη. Η κα Παπακωνσταντίνου πάντως, προηγουμένως απάντησε στην σχετική ερώτηση της βουλευτού πως δεν την έχει βαφτίσει ο κ. Ταγματάρχης. Επίσης, διέψευσε και ο Λάμπης Ταγματάρχης ότι έχει οποιαδήποτε «πνευματική σχέση» με την κα Παπακωνσταντίνου.

Η πρόεδρος της Βουλής
Απαντώντας σε ερωτήσεις της κας Κωνσταντοπούλου σχετικώς με την Ραδιοτηλεόραση, ο κ. Ταγματάρχης είπε ότι θα δημιουργηθεί διαδικτυακή έκδοση καθώς η έκδοση του περιοδικού ήταν ζημιογόνος (αφού κόστιζε 1.300.000 ευρώ) - κάτι που η πρόεδρος της Βουλής δεν αποδέχθηκε, λέγοντας πως δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με το Ίντερνετ.
Στην κατάληξη της τοποθέτησής της αφού η κα Κωνσταντοπούλου είπε προς τον κ. Ταγματάρχη ότι του αναλογούσαν περισσότερα για το «μαύρο της ΕΡΤ», δήλωσε ότι δεν την έπεισαν οι απαντήσεις του και είπε πως είναι γνωστή η διαφωνία της στο πρόσωπό του όμως δεν θεωρεί καταδικασμένη την επιλογή αυτή, δεδομένης της εμπιστοσύνης που επέδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε κείνον. Αφού δήλωσε «παρών» για τον κ. Ταγματάρχη και εξέφρασε θετική γνώμη για τον κ. Τσακνή και τα τρία μέλη του ΔΣ, χαρακτήρισε τιμή για τον υπουργό Επικρατείας το γεγονός ότι δεν επιχείρησε να ανατρέψει την γνωμοδότησή της για τον προτεινόμενο διευθύνοντα σύμβουλο.
«Δημιουργείται ένα δεδικασμένο πια. Να μας αναγνωρίσετε ότι τα όσα έχουμε δηλώσει περί εξαντλητικού διαλόγου και ελευθερίας της γνώμης έχουν γίνει πράξη και αποδείχθηκαν απόψε», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ¨ΘΕΣΜΟΥΣ" ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Συστάσεις προς τους θεσμούς να μειώσουν τις διαπραγματευτικές τους αξιώσεις απέναντι στην Ελλάδα απευθύνει με άρθρο του στους «New York Times» ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, καλώντας τους δανειστές να αναλογιστούν «τι θα συμβεί αν πράγματι η Ελλάδα εξωθηθεί στην έξοδο απ' το ευρώ».

Σε περίπτωση Grexit, η κατάσταση σίγουρα θα ήταν άσχημη στην Ελλάδα, παραδέχεται ο κ. Κρούγκμαν. Τι θα σήμαινε όμως μια ελληνική έξοδος για την υπόλοιπη ευρωζώνη; «Οι χώρες που είναι στον πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη μπορεί να το αντέξει, κάτι που ίσως και να είναι αλήθεια. Θα πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το υποτιθέμενο δίχτυ προστασίας από τη στήριξη της ΕΚΤ δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στην πραγματικότητα», επισημαίνει.

«Εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη και φθάσει η ώρα να αγοράσει η ΕΚΤ ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τι θα συμβεί στ' αλήθεια;» αναρωτιέται ο νομπελίστας οικονομολόγος..

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ερώτημα, τι θα συμβεί στην ευρωζώνη, εάν το Grexit αποδειχθεί «σε ένα ή δύο χρόνια» επιτυχημένο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες» σημειώνει ο Π. Κρούγκμαν.

«Μόλις πριν μερικές ημέρες οι 'Πολύ Σοβαροί Ευρωπαίοι' χαιρέτιζαν την Ισπανία σαν ένα σπουδαίο success story, μια δικαίωση για ολόκληρο το πρόγραμμα. Προφανώς ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και εάν οι δυνάμεις ενάντια στο κατεστημένο έχουν καταφέρει να φέρουν ανάκαμψη στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, η δυσπιστία απέναντι στο κατεστημένο θα επιταχυνθεί» προειδοποιεί ο Aμερικανός οικονομολόγος.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/282161/sustaseis-krougman-stous-daneistes-na-meiosoun-tis-apaitiseis-tous-apo-tin-ellada/#ixzz3bDBmrw9L
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook