Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ¨ΘΕΣΜΟΥΣ" ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Συστάσεις προς τους θεσμούς να μειώσουν τις διαπραγματευτικές τους αξιώσεις απέναντι στην Ελλάδα απευθύνει με άρθρο του στους «New York Times» ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, καλώντας τους δανειστές να αναλογιστούν «τι θα συμβεί αν πράγματι η Ελλάδα εξωθηθεί στην έξοδο απ' το ευρώ».

Σε περίπτωση Grexit, η κατάσταση σίγουρα θα ήταν άσχημη στην Ελλάδα, παραδέχεται ο κ. Κρούγκμαν. Τι θα σήμαινε όμως μια ελληνική έξοδος για την υπόλοιπη ευρωζώνη; «Οι χώρες που είναι στον πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη μπορεί να το αντέξει, κάτι που ίσως και να είναι αλήθεια. Θα πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το υποτιθέμενο δίχτυ προστασίας από τη στήριξη της ΕΚΤ δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στην πραγματικότητα», επισημαίνει.

«Εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη και φθάσει η ώρα να αγοράσει η ΕΚΤ ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τι θα συμβεί στ' αλήθεια;» αναρωτιέται ο νομπελίστας οικονομολόγος..

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ερώτημα, τι θα συμβεί στην ευρωζώνη, εάν το Grexit αποδειχθεί «σε ένα ή δύο χρόνια» επιτυχημένο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες» σημειώνει ο Π. Κρούγκμαν.

«Μόλις πριν μερικές ημέρες οι 'Πολύ Σοβαροί Ευρωπαίοι' χαιρέτιζαν την Ισπανία σαν ένα σπουδαίο success story, μια δικαίωση για ολόκληρο το πρόγραμμα. Προφανώς ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και εάν οι δυνάμεις ενάντια στο κατεστημένο έχουν καταφέρει να φέρουν ανάκαμψη στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, η δυσπιστία απέναντι στο κατεστημένο θα επιταχυνθεί» προειδοποιεί ο Aμερικανός οικονομολόγος.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/282161/sustaseis-krougman-stous-daneistes-na-meiosoun-tis-apaitiseis-tous-apo-tin-ellada/#ixzz3bDBmrw9L
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook