Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ


Λαϊκή συστράτευση για άμεσα μέτρα σε Φάρμακο και Υγεία


 Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την περιστολή της "σπατάλης" και στόχο να μειωθεί η κρατική και ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" ρίχνουν τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά στο λαό.
            Ο αντιλαϊκός στόχος επιτεύχθηκε. Η δαπάνη του κράτους για υγεία και φάρμακα μειώθηκε τόσο, που οδήγησε το Σκυλίτσειο να μην έχει αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και φάρμακα, πολλές φορές ούτε για τους νοσηλευόμενους αλλά ούτε και αντικαρκινικά και άλλα ακριβά φάρμακα για τους εξωτερικούς ασθενείς με χρόνιες ειδικές παθήσεις.
            Επειδή, όμως, το φάρμακο για τον ασθενή είναι ύψιστη ανάγκη και όχι πολυτέλεια, το μάρμαρο της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης το πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.
            Η δραματική κατάσταση όπως εξελίσσεται στα φάρμακα, στον ΕΟΠΥΥ και στο Σκυλίτσειο, απαιτεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα χωρίς αναμονή, να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για να έχουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο βαθέματος της οικονομικής κρίσης, δωρεάν τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες.
            Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, από ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και την κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.
            Το ΠΑΜΕ καλεί σε λαϊκή συστράτευση, με στόχους πάλης που έχουν επείγοντα χαρακτήρα:
•           Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, του Σκυλίτσειου και του Κέντρου Υγείας Πυργιού.
•           Κρατική χρηματοδότηση, για να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό.
•           Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
•           Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και του Σκυλίτσειου που "κουρεύτηκαν" με τη δανειακή σύμβαση.
•           Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ.
•           Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία και τρόφιμα.
(Από τη γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ)

EKΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ



Εκδήλωση μνήμης για τους απωλεσθέντες ναυτικούς Ε.Ν πολεμικής περιόδου 1939-1945 καθώς και αφιέρωμα στο Χιώτη συνταξιούχο ναυτικό ., συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χιου και τα Σωματεία ναυτικών του νησιού μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Δευτέρα 20 Αυγούστου , και ώρα 6.30μμ στο Ναυτικό Μουσείο Χίου 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ



Ο Αμερικανός Πρέσβης, κ. Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος βρέθηκε για λίγες ημέρες στη Χίο, επισκέφθηκε το Σάββατο, 11/8 τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη. Η συνάντηση διήρκεσε από τις 10.30 π.μ έως τις 11.20 π.μ. Σε αυτήν παρευρέθηκαν επίσης ο Βουλευτής Χίου, κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Αποστολία Λύκου, καθώς και δύο συνεργάτες του πρέσβη. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στον Τουρισμό και ειδικότερα στην κρουαζιέρα, καθώς επίσης στις επενδυτικές δυνατότητες για πράσινη ανάπτυξη

ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ


Διατηρεί τις δομές τους τη Χίο ο Οίκος Ναύτου, σύμφωνα με απόφαση του Πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γ. Βουδούρη. Πριν την απόφαση είχε προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά, του Πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ κ. Γ. Βουδούρη και της Προέδρου του Οίκου Ναύτου κας Μ. Δίπλα, για θέματα που αφορούν σε ζητήματα υπηρεσιών υγείας στη Χίο. Ήδη έχουν δοθεί από τις 8 Αυγούστου 2012 οι απαραίτητες οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση της απόφασης.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης  είχε υποστηρίξει τη διατήρηση της δομής του ΟΝ στη Χίο δεδομένου ότι παραπάνω από το 20% του πληθυσμού στο νησί, ναυτικοί και μέλη των οικογενειών τους, είναι δικαιούχοι του Οργανισμού. Επιπλέον το σύνολο της ναυτικής κοινότητας της Χίου είχε ζητήσει τη διατήρηση της δομής του ΟΝ καθώς είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με  την εξυπηρέτηση τους όπως αυτό της πολύωρης αναμονής για απλές ιατρικές πράξεις. 
Πρακτικά η απόφαση σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι  θα εξυπηρετούνται από τους γιατρούς του ΟΝ και οι σχετικές πληρωμές τους θα γίνονται όπως στο παρελθόν από το αντίστοιχο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΝ. Παράλληλα οι δικαιούχοι μπορούν να εξυπηρετούνται και από τις δομές και τους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ στη Χίο.

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ



Ορκίστηκε η Χριστιάνα Καλογήρου νέα Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Ορκίστηκε  σήμερα ενώπιον του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, η νέα Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,  Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Γενική Γραμματέας μετά την ορκωμοσία της μετέβη στα γραφεία της ΑΔΑ στον Πειραιά όπου και ανέλαβε επισήμως τα νέα της καθήκοντα.
lesvosreport.gr

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Η απόφαση ελήφθη από τη Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων

Στο ΤΑΙΠΕΔ η αποκρατικοποίηση 23 λιμανιών




Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μεταφέρεται το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους - μέσω συμβάσεων παραχώρησης - κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικότερα πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Αλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.

Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.
protothema.gr

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΧΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΚΟΡΑΗΣ"


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ στην εναρκτήρια τελετή της επετειακής εκδήλωσης του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Φίλες και φίλοι,  

     Αποτελεί για μένα εξαιρετική τιμή και ευχαρίστηση η ευγενική πρόσκληση του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης και της Χιακής Επιτροπής στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του, καθώς και από την απελευθέρωση του νησιού της Χίου.

     Ο Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής», που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1912 λίγο πριν από την απελευθέρωση της Χίου, φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας και δημιουργικής προσφοράς. Όντας ένας από τους επιφανέστερους Συλλόγους της ελληνικής διασποράς, έχει υπηρετήσει με εκπληκτική συνέπεια την ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού μας. Παράλληλα, έχει επιδείξει πλούσια δράση στον εκπαιδευτικό τομέα, μέσα από πολυάριθμες υποτροφίες, έμπρακτη στήριξη σε πνευματικά ιδρύματα, εκδόσεις και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

     Εξίσου αξιόλογο και πολύτιμο είναι το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που έχει επιδείξει ο Σύλλογος διαχρονικά, και ειδικότερα σε όλες τις κρίσιμες ιστορικά περιόδους του ελληνισμού.

     Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος λειτουργεί ως πολύτιμος συνδετικός κρίκος των ομογενών αδελφών μας με την πατρώα γη, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και συνέχιση της εθνικής μας ταυτότητας. Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο όπου ζούμε πλέον, η προσφορά αυτή λειτουργεί ως ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό αντίβαρο, που τόσο έχει ανάγκη ο απόδημος ελληνισμός.

     Είναι σχεδόν συγκινητική η σύμπτωση της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου σας με την επέτειο από την απελευθέρωση του νησιού μας. Η απαρχή του Παγχιακού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης ταυτίζεται με την αυγή της ελεύθερης Χίου, απαλλαγμένης από τα δεσμά αιώνων και έτοιμης να ξεκινήσει την πορεία της στα πλαίσια του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Σ’ αυτή της την πορεία και μέχρι σήμερα, πολύτιμος αρωγός στάθηκε ο Σύλλογός σας με την αδιάλειπτη και δημιουργική παρουσία του.

     Σ’ αυτό το σημείο επιτρέψτε μου ως Δήμαρχος, να σας προσφέρω αυτή την τιμητική πλακέτα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στο αξιέπαινο έργο σας.

     Σας εύχομαι καλή δύναμη και πάντα επιτυχίες στο έργο σας.