Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ AQUA MARIA- ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΛΑΥΡΙΟ ΜΕΣΤΑ ΨΑΡΑ





Όπως δείχνουν τα πράγματα και έπειτα από την ανακοίνωση τον δρομολογίων από την NEL LINES του Ε/Γ-Ο/Γ «AQUA MARIA» από 26/04/2013, το πλοίο θα παραμείνει στην γραμμή Λαύριο - Ψαρά - Μεστά Χίου, μέχρι 31/10/2013. Βέβαια η κίνησή αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς η εταιρία είχε καταθέσει σχετική αίτηση στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, και έχει πάρει έγκριση ώστε το πλοίο να δρομολογηθεί από 21/06/2013 και για ένα χρόνο στη γραμμή Μεσολόγγι - Σάμη - Ιθάκη.
http://www.nel.gr/routes/dromologia/layrio-psara-mesta.html




 http://chiosport.blogspot.com

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ- ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ EUROPEAN EXPRESS




Στην ενεργό δράση και πάλι το Ε/Γ-Ο/Γ «ΕUROPEAN EXPRESS» από 28/04/2013 έως 01/06/2013όχι στην γραμμή Πειραιά - Χίου - Μυτιλήνης, αλλά στην άγονη γραμμή που συνδέει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με την Βόρειο Ελλάδα, αντικαθιστώντας το Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ». Να επισημάνουμε ότι από 02/06/2013 θα επιστρέψει στην άγονη γραμμή το Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα δρομολόγια.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 







 http://chiosport.blogspot.com

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΧΙΟΥ



Συνελήφθη, πρωινές ώρες σήμερα 19/04/2013, στο λιμένα Χίου, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, κατά την αποβίβασή του από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, 25χρονος, διότι σε γενόμενο έλεγχο και κατόπιν ένδειξης αστυνομικού σκύλου Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., βρέθηκε να κατέχει εντός των αποσκευών του, μία (01) πλαστική συσκευασία περιέχουσα ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μικτού βάρους δέκα (10) γραμμαρίων περίπου. Επίσης συνελήφθη, πρωινές ώρες σήμερα 19/04/2013, στο λιμένα Χίου, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, κατά την αποβίβασή του από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, 26χρονος, διότι σε γενόμενο έλεγχο και κατόπιν ένδειξης αστυνομικού σκύλου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., βρέθηκε να κατέχει εντός της χειραποσκευής του, μία (01) πλαστική συσκευασία περιέχουσα ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης δύο (02) γραμμαρίων. Τέλος, συνελήφθη, πρωινές ώρες σήμερα 19/04/2013, στο λιμένα Χίου, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, κατά την αποβίβασή του από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, 21χρονος, διότι σε γενόμενο έλεγχο και κατόπιν ένδειξης αστυνομικού σκύλου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., βρέθηκε να κατέχει εντός της χειραποσκευής του, μία (01) πλαστική συσκευασία περιέχουσα ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης δεκατεσσάρων (14) γραμμαρίων. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν οι ανωτέρω ποσότητες ναρκωτικής ουσίας. http://chiosport.blogspot.com

ΔΥΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ




Την Δευτέρα 22-04-2013 και ώρα 19:00,θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε1-Ε2, Κεντρικό Λιμάνι Πειραιά), τελετή για τη δωρεά, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δύο περιπολικών σκαφών ειδικών επιχειρήσεων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Στην τελετή θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Δημήτριος Μπαντιάς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης.

ΤΟ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑ




Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ διοργανώνει εκδήλωση, για την παρουσίαση της μελέτης, με θέμα:

«Η συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Ελληνική Οικονομία: Επιδόσεις και Προοπτικές», την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 17.30 (έναρξη προσέλευσης 17.00), στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Υπουργός Οικονομικών.

Στο πάνελ θα συμμετέχουν, οι κκ.:

Κωστής Μουσουρούλης, Υπουργός Ναυτιλίας
Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Άγγελος Τσακανίκας, Διευθυντής Έρευνας ΙΟΒΕ
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.




portnet.gr

Ο ΑΙΓΝΟΥΣΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΝΙΟΣ ΣΕ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ



Σε Μαραθώνιο  δρόμο που διεξάγεται την προσεχή Κυριακή στο Λονδίνο, θα λάβει μέρος και ο Μιχαλης Μονιός του Ιωάννη από τις Οινουσσες. Να του ευχηθούμε "καλή επιτυχία"

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΑΠΟ 14/03/2013
1. ΣΟΥΚΑΣ Σ.  αρ.δελτίου 528797- ομάδα ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
ΑΠΟ 15/03/2013
2. ΓΟΥΤΗΣ Π. αρ.δελτίου 503030 - ομάδα ΗΡΑΚΛΗΣ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
3.
 ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Α. αρ.δελτίου 1317076 - ομάδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
4. ΣΠΥΡΟΥ Ι. αρ.δελτίου 1245017 - ομάδα ΔΟΞΑ - 3 αγωνιστικές  και  30,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.


 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΈΝΑΡΞΗΣ: 16/04/2013- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ: 20 ημερολογιακές ημέρες και 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον προπονητή Μπουσέκα Α. για απομάκρυνση από τον αγωνιστικό χώρο (υπότροπος)
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: 20 ημερολογιακές ημέρες και 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον προπονητή Σούκα Σ. για απομάκρυνση από τον πάγκο λόγω διαμαρτυρίας στον διαιτητή του αγώνα.(υπότροπος).
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: 100,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στο σωματείο για υβριστική συμπεριφορά των φιλάθλων του (υπότροπο).
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΓΟΣ: 20 ημερολογιακές ημέρες και 50 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον δηλωθέν παράγοντα Λαγούδη Μ. για απομάκρυνση του από τον πάγκο (υπότροπος).
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 20 ημερολογιακές ημέρες και 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον παράγοντα Ζαβέλη Γ. για απομάκρυνση από τον πάγκο για υβριστική συμπεριφορά προς τον διαιτητή του αγώνα (υπότροπος).
 

ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΠΣ ΧΙΟΥ 20 &21 /4 2013


Ορισμοί Διαιτητών Ε.Π.Σ. Χίου

Ορισμός Διαιτητών 19/04/2013
Ημερ/νία 
ωρα
ΓήπεδοΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΔιαιτητήςΑ΄ΒοηθόςΒ΄Βοηθός
20/04/2013
16:00
ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ Α.Ε ΧΙΟΥ/ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΒ΄ κατηγορίας 
ΦΑΡΚΑΙΝΑ Β΄ κατηγορίας
ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΥΧΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ 
21/04/2013
12:30 
Ε.Π.Σ ΧΙΟΥ ΠΟΔ.ΑΚΑΔΗΜΙΑΠροημιτελικός Προπαιδικού ΚΟΦΙΝΑΣ
Προημιτελικός Προπαιδικού 
ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ  
21/04/2013
16:00 
ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ ΔΟΞΑ Β΄ κατηγορίας
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ
Β΄ κατηγορίας 
ΚΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΕΓΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 
21/04/2013
13:00
ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΠΑΝΟΙΝΟΥΣΣΙΟΣΒ΄ κατηγορίας ΘΥΕΛΛΑΒ΄ κατηγορίας ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 
 ΓΙΟΜΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΤΟΡΟΥΝΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ 
21/04/2013
16:00 
Ε.Π.Σ ΧΙΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΒ΄ κατηγορίας 
ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΙΝΙΒ΄ κατηγορίας 
 ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
21/04/2013
16:00 
ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΒ΄ κατηγορίας ΕΝΩΣΗ
Β΄ κατηγορίας 
 ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΣΥΡΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 


ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΖΩΩΝ ΜΕ ΚΤΕΛ





Διαβάστε την απόφαση:

Προς διευκρίνιση και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για τη μεταφορά ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε., σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

2. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις της μεταφοράς των ζώων συνοδείας αναπήρων (ουσιαστικά σκύλων συνοδείας τυφλών) καθώς και των μικρών κατοικίδιων, ανάλογα με τον τύπο του
λεωφορείου, έχουν ως ακολούθως:

Α. Ζώα σε Λεωφορεία Αστικών ΚΤΕΛ:
Τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς και τα μικρά κατοικίδια ζώα μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς με μέγιστες διαστάσεις 50Χ40Χ70 εκατοστά, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα στους συγκοινωνιακούς φορείς αστικών
συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Β. Ζώα σε Λεωφορεία Υπεραστικών ΚΤΕΛ:
Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς.
Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως επτά (7) κιλών, που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων,
(α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και

(β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ. Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η
κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου.
Για την περίπτωση αστικών λεωφορείων που είναι ενταγμένα και δρομολογούνται από Υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. εφαρμόζονται τα προαναφερθέντα για τα λεωφορεία των Αστικών ΚΤΕΛ.
3. Τα προαναφερόμενα αφορούν, αδιακρίτως, και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας των ΚΤΕΛ Α.Ε. και στα λεωφορεία ιδιοκτησίας μετόχων των ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν τις αστικές & υπεραστικές συγκοινωνίες. Σε καμία περίπτωση η μεταφορά των μικρών κατοικίδιων ή κατά μείζονα λόγο αυτών που συνοδεύουν αναπήρους δεν τελεί υπό την κρίση του οδηγού ή / και του ιδιοκτήτη του λεωφορείου ή τη συναίνεση των λοιπών επιβατών.

4. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυτής, επιβάλλονται, από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο του π.δ. 170/2003 (Α’ 140), στις ΚΤΕΛ Α.Ε. οι προβλεπόμενες κυρώσεις της παρ. 3(η) του άρθρου 2 του ίδιου π.δ. και σε περίπτωση υποτροπής αυτές της παρ. 5 του ίδιου άρθρου. Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ.
Τα συλλογικά όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους ενώ οι ΚΤΕΛ Α.Ε. για την ενημέρωση του προσωπικού και των μετόχων τους.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/299922/eleytheri-i-metafora-zoon-me-ktel#ixzz2QvDGziDm

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄& Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ (ΕΠΣ ΧΙΟΥ)

Βαθμολογία
2012-2013

Α' Κατηγορία
1ηΑ.Π.Ο. Κανάρης 69
2ηΑ.Π.Σ Ατρόμητος59
3ηΠ.Ο Δάφνη59
4ηΑ.Σ Όμηρος55
5ηΑ.Ε Καλαμωτής41
6ηΑ.Π.Π.Σ Ηρακλής38
7ηΑ.Ο Βαρβασιακός37
8ηΑ.Ο Πύργος33
9ηΑ.Π.Ε Μικρασιατική30
10ηΑ.Π.Σ Λαίλαπας27
11ηΑ.Ο Ελάτα27
12ηΑ.Ο Άτλας20
13ηΠ.Α.Ο Καρυών 9 
14ηΣ.Ι.Φ.Ι Κοφινάς 6

 

Β ' Κατηγορία
1ηΕ.Φ.Κ  Ποσειδών62
2ηΑ.Ε Κυβέλη/Λέων56
3ηΑ.Ο Αναγέννηση51 
4ηΑ.Ο Λέων Αφροδισίων43
5ηΑ.Ο Θύελλα40 
6ηΑ.Σ.Λ.Σ Ένωση31
7ηΑ.Ο Πανοινούσσιος28
8ηΑ.Ε Χίου/Βροντάδου27
9ηΠ.Α.Σ Κλασσικό και Μίνι18 
10ηΚ.Ε.Α.Σ Φάρκαινα17
11ηΠανεπιστήμιο17
12ηΠ.Ο Δόξα15
13ηΠ.Ο Ερασιτέχνης 4 


ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΚΑΒΑΦΗ ΚΑΙ ΣΕΦΕΡΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ


tούρκος Αρθρογράφος προτείνει προτομές, του Καβάφη στη Κεντρική Πλατεία του Νεοχωρίου και του Σεφέρη σε πλατεία της Σμύρνης
Αναδημοσιεύουμε από την "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ' της Κων/πόλεως σε μετάφραση της κ. Νίκης Σταυρίδη περισπούδαστο άρθρο του Τούρκου αρθρογράφου της εφημερίδος "ΣΑΜΠΑΧ" Ενγκίν Αρντίντς, που αναφέρεται στις εκδηλώσεις της ομογένειας για τον Κ. Καβάφη και προτείνει μεταξύ άλλων να στηθεί προτομή του Γ. Σεφέρη στη Σμύρνη, σκέψεις και προτάσεις πράγματι πρωτόγνωρες για την εποχή μας.
Τούρκος  Αρθρογράφος προτείνει προτομές, του Καβάφη στη Κεντρική Πλατεία του Νεοχωρίου και του Σεφέρη σε πλατεία της Σμύρνης

ΕΝΓΚΙΝ ΑΡΝΤΙΤΣ 
μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη


Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις,
δεν θά ‘βρεις άλλες θάλασσες,
η πόλις θα σε ακολουθεί...
Αγαπημένε Κώστα, ίσως εσύ να μην εννοούσες την Πόλη αλλά την Αλεξάνδρεια, ωστόσο η Πόλη αρχίζει τώρα, αυτή τη στιγμή να σε ακολουθεί, τώρα, στα εκατόν πενήντα χρόνια από την γέννηση και ογδόντα χρόνια μετά τον θάνατό σου...
Επειδή η Πόλη μόλις τώρα αρχίζει και να «ακολουθεί τον εαυτό της» (να συνέρχεται, σ.τ.μ.).
Ο μεγάλος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του κόσμου, είναι από το Νηχώρι (Γενίκιοϊ) της Πόλης. Πέρασε εδώ κάποια από τα παιδικά του χρόνια, στην Αγγλία κάποια χρόνια της νεότητάς του και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τα χρόνια της ωριμότητας και τα γεράματά του. Η καταγωγή του ωστόσο είναι από εδώ, Νηχωρίτης.
Η Πόλις θα τον ακολουθεί, όπως λέει στο πιο φημισμένο ποίημά του, η Πόλη και όχι η Αλεξάνδρεια... Στην Αλεξάνδρεια τώρα πλέον ζουν άνθρωποι που δεν τον γνωρίζουν ούτε έχουν ακούσει το όνομά του. Σε βαθμό που να ρωτάς πού είναι το σπίτι του και κανείς να μην ξέρει να σου πει.
 Έμενε στην Ρυ Λέψιους, έναν δρόμο που μύριζε βραστό λάχανο, υγρή μπουγάδα και συνουσία, το τωρινό του όνομα είναι Οδός Σαρμ-ελ-Σεΐχ.
Στον κάτω όροφο του σπιτιού όπου ζούσε, δούλευε ένα πορνείο και δυο σπίτια παραπέρα έμενε ο Νεσίμ, πατέρας του τραγουδιστή Ζορζ Μουστακί, πριν μετοικήσει στη Γαλλία, γείτονάς του. Ο Καβάφης ήταν ομοφυλόφιλος. Ο ήλιος του απογεύματος έπεφτε πάνω στο κρεβάτι και εκείνος συλλογιζόταν τον αγαπημένο του που είχε φύγει για μια εβδομάδα να πάει στη Σμύρνη και δεν είχε επιστρέψει πια, τα μάτια του ήταν γκρίζα...
Είναι μεγάλος ο Καβάφης, πολύ μεγάλος. Τον διαβάσαμε πάντα από μετάφραση. Είτε του Τζεβάτ Τσαπάν, είτε του Ερντάλ Αλόβα, είτε του Μπαρίς Πίρχασαν. Ήταν καλές μεταφράσεις αλλά από δεύτερο χέρι, από τις αγγλικές του Έντμουντ Κήλι και του Φίλιπ Σέραρντ, δεν σου έδιναν την αίσθηση του πρωτότυπου.
Το έβαλα σκοπό, μόνο και μόνο για να μπορέσω να διαβάσω τον Καβάφη, κάθισα κι έμαθα κουτσά στραβά ελληνικά. Ήταν εξεζητημένη η γλώσσα του, παλιά ελληνικά της ελληνιστικής περιόδου. Για να σας δώσω μια ιδέα, ήταν όπως η γλώσσα, ας πούμε, του δικού μας Γιαχγιά Κεμάλ Μπέγιατλι ή του Αχμέτ Χαμντί Τάνπιναρ. Όμως αποδείχθηκε ότι και ρίμα είχε η ποίησή του και άφθονες παρηχήσεις... Δεν ήταν καθόλου ‘εγκεφαλικός’ ποιητής όπως νομίζαμε...
Θαρρώ πως ήταν ο Ονάτ Κουτλάρ εκείνος που είχε πει ότι «ο αληθινός κινηματογραφόφιλος είναι εκείνος που μπορεί να παρακολουθήσει μια πολωνέζικη ταινία με ντουμπλάζ στα τσέχικα και υπότιτλους στα ουγγαρέζικα και να μπορεί να την απολαύσει». Έτσι κι ένας αληθινός εραστής της ποίησης θα πρέπει να είναι εκείνος που καταφέρνει να ακούσει τον Καβάφη στο πρωτότυπο, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει λέξη.
“İpes, tha pagho s’alli yi, tha pagho s’alli thalassa... Mia polis alli tha
vrethi, kaliteri apo afti... Kathe prospathia mou mia katadhiki ine grafti...
Ki in’i kardia mou -san nekros- thameni... O nous mou os pote ston marazmon
afton tha meni...
(...) Kenourious topous dhen tha vris,
 den tha’vris alles thalasses,
i polis tha se akoulouthi...”

Στο Νηχώρι, στον κήπο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καβάφη. Πόσο θα θέλαμε την προτομή αυτή να την είχε στήσει, όχι η εκκλησία, αλλά ο Δήμος του Γενίκιοϊ (Νηχωριού) και όχι απόμερα, αλλά ακριβώς στο κέντρο του Νηχωριού. Ο μέγας και πολύς Δήμος της Σμύρνης, το προπύργιο της αντίστασης ενάντια στην εξουσία, οι πολύ κοσμικοί (όχι θρησκειολάτρες, σ.τ.μ.) και Κεμαλιστές λεβέντες, τι άλλο περιμένουν για να στήσουν στη Σμύρνη την προτομή του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, ενός τέκνου της Σμύρνης; Μήπως την παρότρυνση κάποιου φιλοκυβερνητικού;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ "ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ" ΤΗΣ ΧΙΟΥ




«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΩΡΕΙΑ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ.  ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΚΡΥΒΑΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ;»


Η απόλυτη δικαίωση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χίου και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Τέρενς Κουίκ.

Αποκαλύψεις για σωρεία αναπάντητων γραπτών ερωτημάτων  του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, ο οποίος (μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι μετά το Πάσχα θα κατατεθεί φάκελος στη Δικαιοσύνη για το κατασκευαστικό σκάνδαλο που σχετίζεται με το φράγμα «Κόρης Γεφύρι»), αποφάσισε επιτέλους να κάνει το πρώτο βήμα και να προωθήσει επιστολή του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Τέρενς Κουίκ.

Στην επιστολή του  ο κ. Λαμπρινούδης ζητά απαντήσεις στη  διερεύνηση των ζητημάτων που προκύπτουν από την υπόθεση του Φράγματος Κόρης Γεφύρι και αποκαλύπτει πώς ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου επιβαρύνθηκε κατά 6,5 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους στα πλαίσια συμπληρωματικής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που έχει αναλάβει τη βουλευτική εποπτεία και της Χίου, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα ο Τέρενς Κουίκ  έχει κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συγκροτήσουν φάκελο με ό, τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα για το φράγμα «Κόρης Γεφύρι» συμπεριλαμβανομένων δημοσιευμάτων και αναφορών στα έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικά ΜΜΕ.

Όπως υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ:

«Δεν θα μπω στη λογική εάν αποφάσισε ή όχι, κάποιος από τους προύχοντες του νησιού να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη Δικαιοσύνη λόγω των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν χωρίς φόβο και πάθος οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Πολιτευτές και Συντονιστές, του νησιού με την όποια δική μου συμβολή.

Απλά το σχόλιό μου είναι η λέξη «επιτέλους»!»

«Σκοπεύετε έστω και εκ των υστέρων να κινητοποιήσετε όλες τις υπηρεσίες σας ώστε να δοθούν οι απαντήσεις, στα…αναπάντητα ερωτήματα του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, προκειμένου να το έργο που αναλαμβάνει πλέον η Δικαιοσύνη;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ζητά τη διενέργεια έρευνας με τη βοήθεια του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή εσωτερική ΕΔΕ για να βγει κάποια άκρη στο ποιοι «έπνιγαν» στα συρτάρια τους τα στοιχεία που αναζητούσε η Δημοτική Αρχή ή η τότε Νομαρχιακή Αρχή.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΦΑΚΕΛΟΣ «ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ» ΧΙΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Από την ημέρα που ανέλαβα τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα γίνομαι δέκτης πολλών ερωτημάτων σε σχέση με την κατασκευή του φράγματος «Κόρης Γεφύρι».

Μου τίθενται θέματα σχετικά με την ασφάλεια του έργου, με τη διακοπή εκτέλεσης του έργου, με την απόφασή σας να επανεκκινήσουν τα έργα και με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοστολόγηση και την οικονομική διαχείριση του έργου.

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που έχω αναλάβει τη βουλευτική εποπτεία και της Χίου, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχω κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συγκροτήσουν φάκελο με ό, τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα για το φράγμα «Κόρης Γεφύρι» συμπεριλαμβανομένων δημοσιευμάτων και αναφορών στα έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικά ΜΜΕ.

Μόνο η Δικαιοσύνη διά των εισαγγελικών αρχών, θεωρούμε εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ότι μπορεί να διευκρινίσει εάν πράγματι υπάρχει ζήτημα με το βίο και την πολιτεία εκείνων για τους οποίους πολλοί ψιθυρίζουν, αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει ή εάν τελικά έγιναν και γίνονται όλα νόμιμα και άψογα. Χωρίς καμία απολύτως οσμή σκανδάλου και πολύ περισσότερο ασφάλειας για την πρωτεύουσα του νησιού, σε σχέση με την τοποθεσία που βρίσκεται το συγκεκριμένο φράγμα.

Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια κανείς δεν μιλούσε δημόσια για την υπόθεση και είναι πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη το ότι μετά το τελευταίο μου ταξίδι στη Χίο (Δευτέρα 15/4/2013) και τις κατηγορηματικές δηλώσεις ότι μετά το Πάσχα θα καταθέσουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στην Εισαγγελέα του νησιού το φάκελο του φράγματος, ο Δήμαρχος κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης έσπευσε να αποστείλει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή, με σωρεία ερωτημάτων, που θεωρώ ότι «αγκαλιάζουν» πολλές πτυχές του υπό διερεύνηση ζητήματος.

Δεν θα μπω στη λογική εάν αποφάσισε ή όχι, κάποιος από τους προύχοντες του νησιού να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη Δικαιοσύνη λόγω των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν χωρίς φόβο και πάθος οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Πολιτευτές και Συντονιστές, του νησιού με την όποια δική μου συμβολή.

Απλά το σχόλιό μου είναι η λέξη «επιτέλους»!

Το ζήτημα είναι, κ. Υπουργέ, εάν για όλα αυτά που θα διαβάσετε, όπως επίσης και για άλλα που θα κατατεθούν από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στην Εισαγγελία, είχατε εσείς προσωπικά γνώση όταν εξαγγείλατε την επαναλειτουργία της εκτέλεσης των έργων του φράγματος.

Παρακαλώ, διαβάστε την αποκαλυπτικότατη επιστολή του Δημάρχου Χίου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετά ακολουθούν τα ερωτήματα που σας θέτω:

«Κύριε Εισαγγελέα ,

Στο Δήμο Χίου εκτελείται το έργο «Κατασκευή Φράγματος Κόρης Γεφύρι» το οποίο είναι ενταγμένο στο Γ΄ Κ.Π.Σ με προϊστάμενη αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2008.

Σήμερα πέντε χρόνια μετά το έργο έχει εγκαταλειφθεί από την ανάδοχο εταιρεία αφού επιβαρύνθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου με 6.500.000 ευρώ από εθνικούς πόρους στα πλαίσια συμπληρωματικής σύμβασης.

Παράλληλα δημοπρατήθηκε νέο έργο προϋπολογισμού περίπου 4.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του αρχικού έργου, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα 17-4-13 δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πιο πάνω απευθυνόμαστε σε σας, αφού πρώτα σας ενημερώνουμε για το σύνολο των ενεργειών μας μέχρι σήμερα ως πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και ως Δήμος Χίου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση σας.

Συγκεκριμένα η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και ο Δήμος Χίου διαχρονικά έχουν προβεί στις ακόλουθες ενέργειες με σκοπό να ενημερωθούν για την πορεία του έργου και να πιέσουν προς τη γρήγορη και πλήρη αποπεράτωσή του, χωρίς δυστυχώς κάποιο αποτέλεσμα:

1.Αρχικά εκδίδεται η με αριθμ πρωτ. 15710/20β/434/12-11-2003 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας με την οποία ορίζεται ως Διευθύνουσα Υπηρεσία για την εκτέλεση του εν λόγω έργου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.

2.Στη συνέχεια εκδίδεται η με αριθμ. πρωτ. 11750/20β/434/24-6-05 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία ουσιαστικά καταργεί την προηγούμενη απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και ορίζει ως Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου το τμήμα Ζ’ Ειδικών Τεχνικών Μελετών και Εργασιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών  του Υπουργείου.

3.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου με το αριθμ πρωτ. 1048/31-1-06 έγγραφό της  προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι κακώς ορίσθηκε Διευθύνουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του εν λόγω Υπουργείου αφού η επίβλεψη του έργου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά είναι αδύνατο να γίνουν από την Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που η Δ.Τ.Υ. της ΝΑ Χίου έχει εκτελέσει παρόμοια έργα στο Δήμο Χίου και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και το κατάλληλο προσωπικό για τη γρήγορη και απρόσκοπτη αποπεράτωση του έργου. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω έγγραφο δεν ελήφθη υπ’ οψιν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

4.Με το αριθμ πρωτ. 13349/20ζ/2-7-07 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου  μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υπάρχει σοβαρή αύξηση του κόστους του έργου για συγκεκριμένους λόγους που αναγράφονται αναλυτικά και ότι μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία είχε καταβληθεί στον ανάδοχο ποσοστό 45,43% του αρχικού Προϋπολογισμού του Έργου.

5.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου με το αριθμ. πρωτ. 1146/1-2-08 έγγραφο της  που απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά πρώτον να μην υπάρχουν παρατάσεις και αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου, δεδομένου του αιτήματος της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο για παράταση εκτέλεσης του έργου για διάστημα δύο (2) ετών πέραν της συμβατικής ημερομηνίας παράδοσης, χωρίς να συντρέχει κάποιος ουσιώδης λόγος και δεύτερον να δοθεί απάντηση στο πως διατέθηκαν τα 6.500.000 ευρώ της συμπληρωματικής σύμβασης που χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους για εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί (κατά την άποψη της υπηρεσίας του Υπουργείου) στη μελέτη, όταν η συνολική σύμβαση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 14. 512.201,23 ευρώ. Στα παραπάνω ερωτήματα ουδέποτε εδόθη απάντηση .

6.Με το αριθμ πρωτ. 381/14-2-08 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επανέρχεται στο συγκεκριμένο θέμα και ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποστολή των στοιχείων του φακέλου του έργου και αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών. Και πάλι το Υπουργείο παραλείπει να απαντήσει.

7.Ο Νομάρχης Χίου με το αριθμ πρωτ. 727/18-3-08 απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα και στον τότε Δήμαρχο Χίου Παντελή Βρουλή σχετικά με τα έργα στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, ο οποίος όμως δεν δίνει απάντηση.

8.Μετα την επίσκεψη του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δεν βοήθησε στη λύση των προβλημάτων του Έργου, ο Νομάρχης Χίου απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αριθμ πρωτ. 839/26-3-08) με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία του έργου και επαναφέρει τα ερωτήματα που έχει ξαναθέσει και δεν έχει πάρει απάντηση.

Συγκεκριμένα γιατί υπεβλήθη αίτημα 25μηνης παράτασης για την ολοκλήρωση από τον ανάδοχο του έργου, ποιες ανάγκες καλύπτει η συμπληρωματική σύμβαση που πλησιάζει το 50% της αρχικής σύμβασης και τέλος ποια θα είναι η χρήση της χρηματοδότησης των 5.034.000 ευρώ προς τον Σύνδεσμο Δήμων Νομού Χίου. Τα ερωτήματα παραμένουν για πολλοστή φορά αναπάντητα.

9.Στις 15-4-2008 και με το αριθμ πρωτ. 1023 έγγραφο του ο Νομάρχης Χίου απευθύνεται για μια ακόμα φορά στον Ειδικό Γραμματέα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ζητάει πλήρεις και πειστικές εξηγήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

10.Σε μια ύστατη προσπάθεια για απαντήσεις σχετικά με την πορεία του Έργου, ο Νομάρχης Χίου απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα, με το αριθμ πρωτ. 1133/5-5-08, στον οποίο ξαναθέτει τα ερωτήματα και ζητά τη μεσολάβησή του προκειμένου να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της Χίου. Η επιστολή του Νομάρχη Χίου, μετά από εντολή του Προέδρου της Βουλής , διαβιβάζεται στο γραφείο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με το αριθμ πρωτ. 1874/14-5-08 αλλά και πάλι κανένας δεν ασχολείται με το θέμα.

11.Ο Νομάρχης Χίου με το αριθμ πρωτ. 2308 /17-8-09 ζητά από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ενημέρωση για την πορεία της καταγγελίας του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Χίου σχετικά με παρατυπίες κατά την έγκριση συμπληρωματικών συμβάσεων για την εκτέλεση του έργου «Φράγμα Κόρης Γεφύρι» .

Ο επιθεωρητής διαβιβάζει το σχετικό έγγραφο προς το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης για να λάβει στις 11-9-09 (απ ΣΕΕΔΔ/Φ22/9397) την απάντηση ότι ουδεμία καταγγελία έχει περιέλθει στο ΣΕΕΔΔ που να σχετίζεται με διαδικασίες έγκρισης συμπληρωματικών συμβάσεων για το εν λόγω έργο και επομένως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση σχετικής υπόθεσης.

12.Ο Νομάρχης Χίου ζητά με τα αριθμ πρωτ. 2045/20-7-09, 2726/25-9-09 και 3345/9-12-09 έγγραφά του  την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την διαλεύκανση του θέματος παραθέτοντας της όλα τα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις και όλα τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν από κανέναν αρμόδιο. Ούτε όμως από την Εισαγγελέα γίνεται κάποια ενέργεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

13.Μετά το 1883/9-3-10 έγγραφο του Δήμου Χίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το 1078/15-3-10 έγγραφό του  ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να γίνει έλεγχος από έμπειρο ελεγκτή στο έργο «Κατασκευή Φράγματος Κόρης Γεφύρι Ν. Χίου»  χωρίς ακόμα ο Δήμος Χίου να έχει ενημερωθεί αν έγινε ο εν λόγω έλεγχος και ποιο το αποτέλεσμα του.

14.Τέλος έχουμε το με αριθμ πρωτ. 546/23-11-11 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το οποίο ζητείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωση για το ιστορικό της κατασκευής του Φράγματος Κόρης Γεφύρι προκειμένου να μπορέσει να εξεταστεί η από 3-11-11 καταγγελία του Δήμου Χίου.

Περιττό να πούμε ότι ούτε επ’ αυτής της καταγγελίας έχει δοθεί απάντηση.

Από τα προεκτεθέντα καθίσταται σαφές ότι η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και νυν Δήμος Χίου από την αρχή του Έργου «Κατασκευή Φράγματος Κόρης Γεφύρι» παρακολουθούσαν το έργο στενά  και προέβησαν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων τους, σε όλες τις ανθρωπίνως δυνατές ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη του έργου και να πιέσουν για την γρήγορη και πλήρη αποπεράτωση του, μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Όμως από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών  δεν διαφάνηκε καμία πρόθεση για συνεργασία με τους ως άνω φορείς και δεν κατεβλήθη η παραμικρή προσπάθεια πίεσης της αναδόχου εταιρείας για έγκαιρη παράδοση του έργου, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά εύλογα ερωτηματικά στην κοινή γνώμη του νησιού μας και μάλιστα σε θέματα που άπτονται των κανόνων διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Επειδή θεωρούμε ότι οι ευθύνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι τεράστιες, αφενός μεν για την έλλειψη πληροφόρησης που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα και αφετέρου διότι διακρίναμε ελαστική αντιμετώπιση απέναντι στην κατασκευάστρια εργασία και επειδή η ολοκλήρωση του έργου είναι ζωτικής σημασίας για την Χιακή κοινωνία αφού θα σημάνει τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του υδρευτικού μας προβλήματος και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής δεδομένου ότι ο δρόμος που συνδέει την πόλη της Χίου με τον τ. Δήμο Καμποχώρων διέρχεται μέσα από την περιοχή του έργου και ως εκ τούτου τα τελευταία έτη παραμένει κλειστός.

Για όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μεγάλη σοβαρότητα του θέματος, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για την καθυστέρηση παράδοσης του έργου αφενός για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των 22 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου για την προστασία των πολιτών του Δήμου Χίου και ειδικά των κατοίκων της Ενότητας Καμποχώρων που εδώ και χρόνια στερούνται τη δυνατότητα πρόσβασης στην περιοχή τους μέσω του επαρχιακού δρόμου που έχει καταστραφεί λόγω της κατασκευής του έργου. 

Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία και τις διαστάσεις του θέματος και αναμένουμε με μεγάλη αγωνία εκ μέρους της Χιακής κοινωνίας την άμεση ανταπόκριση Σας στην παρούσα επιστολή.

Ο Δήμος Χίου είναι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή παροχή στοιχείων.»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Κατ’ αρχήν τι απαντάτε για όλα αυτά τα…αναπάντητα ερωτήματα που σας αναφέρει ο Δήμαρχος Χίου σε πάμπολλα έγγραφα που έστειλε κατά το παρελθόν και στο Υπουργείο Σας και σε άλλες υπηρεσίες, αλλά και στην ίδια τη Βουλή των Ελλήνων;

2.Σκοπεύετε έστω και εκ των υστέρων να κινητοποιήσετε όλες τις υπηρεσίες σας ώστε να δοθούν οι απαντήσεις, όσες είναι δυνατόν περισσότερες, οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο που αναλαμβάνει πλέον η Δικαιοσύνη;

3.Σκοπεύετε να αναζητήσετε τους λόγους που όλα αυτά τα οποία αναφέρει ο Δήμαρχος Χίου δεν πήραν ποτέ απάντηση; Δηλαδή θα διατάξετε τη διενέργεια έρευνας με τη βοήθεια του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή εσωτερική ΕΔΕ για να βγάλουμε κάποια άκρη ποιοι «έπνιγαν» στα συρτάρια τους τα στοιχεία που αναζητούσε η Δημοτική Αρχή ή η τότε Νομαρχιακή Αρχή;

4.Θα αναζητήσετε –επειδή το έργο είναι της αρμοδιότητάς σας- ευθύνες από τη Βουλή των Ελλήνων για τη μη απάντηση που όφειλε να έχει στείλει επί εποχής Προεδρίας Δημητρίου Σιούφα;

5.Όταν αναγγείλατε την επανέναρξη των έργων του φράγματος «Κόρης Γεφύρι» (και αν απατώμαι το εξαγγείλατε σε επίσκεψή σας στη Χίο) είχατε τότε ενημερωθεί από τον οποιονδήποτε αυτοδιοικητικό παράγοντα του νησιού για όλα αυτά τα θέματα, μέρος του οποίου διατυπώνει ο Δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Σας είχε πει κάποιος ότι «κάτι δεν πάει καλά, κάτι μυρίζει» με όλη αυτή την υπόθεση;

Αντιλαμβάνεσθε κ. Υπουργέ ότι οι απαντήσεις σας θα είναι πολυτιμότατο υλικό για τη διερεύνηση του φακέλου που είναι βέβαιο πλέον ότι θα ανοίξει η Δικαιοσύνη.


Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ




ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ



Τρίτη, 23 Απριλίου 2013
Αίθουσα Περιφερειακής Ενότητας Χίου
«ΜΙΧΑΗΛ ΒΟΥΡΝΟΥΣ»

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/ Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (ΠΤΑ), διοργανώνει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα την Αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης των Δημόσιων Προμηθειών στις 23 Απριλίου  2013 και ώρα 09:00 με τη συμμετοχή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, «EFFECT: Αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης των Δημόσιων Προμηθειών για μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», στο οποίο το Η ΠΒΑ και το ΚΑΠΕ είναι εταίροι επιφορτισμένοι με δράσεις που αφορούν τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Δημάρχους και στελέχη Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και γενικότερα στελεχών με αρμοδιότητα την δημοπράτηση Έργων και Προμηθειών, καθώς και με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η ενθάρρυνση και καθοδήγηση στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν στην εφαρμογή κριτηρίων ενεργειακής απόδοσης σε συμβάσεις δημόσιων προμηθειών.  Το Πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει παρουσιάσεις εμπειρογνωμόνων από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για τη μεθοδολογία εφαρμογής κριτηρίων ενεργειακής απόδοσης σε τεύχη δημοπράτησης δημόσιων έργων και προμηθειών καθώς και παραδείγματα καλών πρακτικών, χρήσιμες συμβουλές, έξυπνες ιδέες και εργαλεία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ως μέλη της Τοπικής Ομάδας Εργασίας (local focus group) για την προώθηση των ενεργειακά αποδοτικών προμηθειών στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το σεμινάριο θα είναι χρήσιμο και για τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι είτε έχουν ήδη συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς προμηθειών αλλά αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια για την προσφορά ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων / υπηρεσιών, ή απέφευγαν να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς εξ’ αιτίας των μη τεχνολογικών εμποδίων που περιορίζουν τη συμμετοχή των ιδιωτών σε δημόσιους διαγωνισμούς με κριτήρια ενεργειακής αποδοτικότητας. Από τους εισηγητές θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν
o        Θεσμικό πλαίσιο (Ευρωπαϊκό και εθνικό)
o        Βασικά εμπόδια στην εκτέλεση ενεργειακά αποδοτικών δημόσιων προμηθειών
o        Καλές Πρακτικές Ενεργειακά Αποδοτικών Προμηθειών
o        Κριτήρια Αξιολόγησης Ενεργειακής Απόδοσης Δημοσίων Προμηθειών
o        Προκλήσεις και Εμπόδια



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Περιφερειακό Ταμείο στο τηλέφωνο +30 22510 37737 (κ. Κουλαγίνη) και στο e-mailgeorkoul@ptaba.gr  Για μια πιο αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με το πρόγραμμα EFFECT μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.cres.gr/kape/calendar/hmerides.htm  και http://www.effectproject.eu


ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΝΕΟ "ΚΑΠΕΛΟ" ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΜΑΝΙΤΑΚΗ



Και τρίτο πρόσωπο – «καπέλο» στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη τοποθετεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ενόψει τη εφαρμογής της συμφωνίας με την τρόικα για απολύσεις στο δημόσιο.
Έτσι μετά το γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλο και τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του που συνδιαχειρίζονται με τον κ. Μανιτάκη, το θέμα των απολύσεων και των καταργήσεων οργανισμών, τοποθετεί και αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αυτό προβλέπεται  σε απόφαση του πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία  προχωρά στη σύσταση θέσεων πέντε αναπληρωτών υπουργών και ενός υφυπουργού σε έξι υπουργεία  στα οποία μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν.
Πρόκειται για τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας Θράκης, καθώς και μιας νέας θέσης υφυπουργού στο Παιδείας – Πολιτισμού.
Δεν νιώθει άνετα ο Μανιτάκης
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ δεν είναι γνωστό αν η απόφαση του πρωθυπουργού  είναι σε γνώση των εταίρων του στην κυβέρνηση (σ.σ. οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι) ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο κ. Μανιτάκης που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις «σαμαρικούς (πλην των κυρίων Σταμάτη και Βαρτζόπουλου και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη) με τους οποίους διατηρεί σχέσεις  που κινούνται ανάμεσα στις «αποστάσεις ασφαλείας» (Σταμάτης, Βαρτζόπουλος) και «ρήξης» (Βολουδάκης), δεν θα νιώθει καθόλου άνετα.
«Μυρίζει» ανασχηματισμός;
Πάντως, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από το Μέγαρο Μαξίμου που κάνει λόγο για «τεχνικό ζήτημα», ώστε όλα τα υπουργεία να έχουν ενιαία δομή, στο πλαίσιο των νέων οργανογραμμάτων που θα πρέπει να δημιουργηθούν, η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρείται προάγγελος ανασχηματισμού ο οποίος τοποθετείται για μετά το Πάσχα.
Άλλωστε, αφενός οι πιέσεις του Β. Βενιζέλου είναι ασφυκτικές αφετέρου ο Φ. Κουβέλης φαίνεται να κάμπτεται υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν στη θέση τους Α. Μανιτάκης και Α. Ρουπακιώτης, ενώ και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς διαπιστώνει, πλέον,   τις εμφανείς δυσλειτουργίες στην κυβέρνησή του.
aftodioikisi.gr