Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Το δωρεάν wifi στη Θεσσαλονίκη δεν είναι και τόσο «δωρεάν»


Το δωρεάν wifi στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν θα είναι εντελώς «δωρεάν» τελικά καθώς όπως προέκυψε από την εισήγηση, που εσπευσμένα και εκτός ημερήσιας διάταξης έφερε την Τετάρτη στην Οικονομική Επιτροπή ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας Χασδάι Καπόν, η συμφωνία με την εταιρεία θα ήταν πενταετούς διάρκειας, αλλά με μόνο τα δύο πρώτα χρόνια δωρεάν.
Στην εισήγηση, η οποία ήλθε στην Οικονομική Επιτροπή, δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την εταιρεία για τον όγκο δεδομένων που θα προσφέρονταν δωρεάν, έστω την πρώτη διετία, αλλά ούτε και ποιος θα πλήρωνε για τη χρήση στην επόμενη περίοδο.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Μάτης δήλωσε:
«Η τρίτη προσπάθεια του κ.Καπόν να εισαγάγει στην επιτροπή το «δωρεάν» wifi απέτυχε όπως και οι προηγούμενες.
Διότι ήταν βέβαιο ότι ΔΕΝ ήταν δωρεάν και είναι αμφίβολο πόσο θα ήταν wifi.
Το wifi στην πόλη είναι πολύ σοβαρό θέμα και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες, για να χρησιμοποιείται ώστε να κάνει ανέξοδα προεκλογική εκστρατεία ο αντ’ αυτού του δημάρχου.
Ας είναι όλοι προσεκτικότεροι όταν ακούν βαρύγδουπες εξαγγελίες από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είναι κενές περιεχόμενου και προεκλογικού χαρακτήρα. Της εποχής Μαυρογιαλούρου.»

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: Mείωση μετακλητών υπαλλήλων και από μη συσταθείσες θέσεις


Και από μη συσταθείσες θέσεις μπορεί να προέλθει η μείωση κατά 20% του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων στα κυβερνητικά γραφεία, σύμφωνα με τροπολογία που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλήτην Πέμπτη.
Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ Γ.Γεωργαντά, που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, καταργείται διάταξη νόμου που προέβλεπε ότι «οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το ΠΔ 63/2005 (Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός αφορά συνολικά το προσωπικό που καταλαμβάνεται από το ΠΔ 63/2005 και εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού».
Η συγκεκριμένη διάταξη αντικαθίσταται ουσιαστικά από μία νέα, η οποία ορίζει ότι οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005, κενές ή μη, συσταθείσες ή μη (σ.σ. η προηγούμενη διάταξη μιλούσε για μείωση 20% στις θέσεις μετακλητών που έχουν ήδη συσταθεί), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, περιορίζονται κατά 20%.
Ο περιορισμός των θέσεων των μετακλητών υπαλλήλων εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για την εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού, ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός εκδίδει αμελλητί απόφαση με την οποία συγκεκριμενοποιεί τις κατά τα άνω καταργούμενες θέσεις. Μέχρι την έκδοση των ως άνω αποφάσεων ισχύει το ΠΔ 63/2005.
Επίσης, όπου στο ΠΔ 63/2005 αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για υπουργείο, το οποίο στη συνέχεια διασπάστηκε, ο αριθμός αυτός λαμβάνεται υπόψη για τον περιορισμό ξεχωριστά για κάθε υπουργείο που προήλθε από τη διάσπαση.
Σημειώνεται ότι παρόλο που η τροπολογία προβλέπει ότι η μείωση σε ποσοστό 20% των μετακλητών μπορεί να προέλθει ακόμη και από μη συσταθείσες θέσεις, ο ίδιος ο βουλευτής που την εισηγήθηκε αναφέρει ότι «η προτεινόμενη τροπολογία κατατείνει στον περιορισμό των θέσεων των μετακλητών στα όργανα της κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών».
Στην αιτιολογική αυτή έκθεση που συνοδεύει την προτεινόμενη διάταξη αναφέρει επίσης ότι «θέσεις μετακλητών θεωρούνται όλες οι θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και οι θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που προβλέπονται στο ΠΔ 63/2005, εξαιρουμένων των προϊσταμένων μετακλητών υπαλλήλων των παραπάνω υπηρεσιών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων οι οποίοι με βάση το νόμο έχουν την ιδιότητα των μετακλητών υπαλλήλων».
Σημειώνεται ότι, τις τελευταίες ημέρες, διαβιβάζονται στη Βουλή στοιχεία από όλα τα υπουργεία για τις θέσεις μετακλητών όχι μόνο στα υπουργικά γραφεία αλλά και στα γραφεία των γενικών και ειδικών γραμματέων.

aftodioikisi.gr

Λασκαράτος (Ελεγκτικό Συνέδριο): «Aντισυνταγματική η αναδρομική μείωση συντάξεων ειδικών μισθολογίων»


Σε εισήγησή του ο γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσης Λασκαράτος επισημαίνει ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των συντάξεων των ένστολων όλων των σωμάτων, δικαστικών, καθηγητών των ΑΕΙ και διευθυντών του ΕΣΥ, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Η εισήγησή του έγινε ενώπιον της Ολομέλειας.
Η πρόταση του κ. Λασκαράτου αναμένεται να γίνει δεκτή από την Ολομέλεια του ΕΣ, καθώς οι δικαστές είναι δέσμιοι της παλαιότερης (από 27 Φεβρουαρίου 2013) γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Η Ολομέλεια αυτή είχε γνωμοδοτήσει επί του τότε νομοσχεδίου για το Μνημόνιο ΙΙΙ και είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι μειώσεις των συντάξεων.
Ο κ. Λασκαράτος επισήμανε ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι αντίθετες στην Αρχή της Ισότητας ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι ένστολοι έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν,
στην Αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων στρατιωτικών και στην Αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων που θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Με άλλα λόγια δεν προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών, όπως είναι αυτή των στρατιωτικών.
Εξάλλου, στις περιπτώσεις των παρατεταμένων οικονομικών κρίσεων δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα λαμβανόμενα μέτρα (μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, κ.λπ.) να κατανέμονται συνεχώς σε συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, όπως είναι οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Και την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες πολιτών λόγω της φορολογικής ασυνέπειας των οποίων προκαλείται σε μεγάλο βαθμό η δυσμενής οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα μας.
Ο γενικός Επίτροπος Επικρατείας τόνισε «ότι οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων των ενστόλων έρχονται σε ευθεία και πλήρη αντίθεση με το άρθρο 25 του Συντάγματος, αφού οι μειώσεις δεν ενδείκνυνται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Για τους δικαστικούς λειτουργούς
Αναφερόμενος στους δικαστικούς λειτουργούς, ο κ. Λασκαράτος τόνισε ότι από τον συνταγματικό χάρτη υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των τριών λειτουργιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Κατά συνέπεια, οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να είναι ίσες με τις αποδοχές των δύο άλλων λειτουργιών, λόγω της ισοτιμίας των τριών αυτών εξουσιών, αλλά και λόγω της ειδικής μεταχείρισης που επιφυλάσσει για αυτούς το Σύνταγμα.
Η ειδική αυτή μεταχείριση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με το κ. Λασκαράτο, συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με την αρχή της σταθερής αναλογίας των αποδοχών των μάχιμων δικαστών και των συντάξεων τους.
Οι νομικοί παραστάτες του Ελληνικού Δημοσίου τόνισαν ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επέβαλαν τις μειώσεις των συντάξεων των ενστόλων, δικαστών κ.λπ., ενώ παράλληλα έπρεπε να καλυφθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Ακόμη, υποστήριξαν ότι οι περικοπές υπάγονται στο κύκλο των υποχρεώσεων της χώρας μας προς του Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της μέσα στο επόμενο διάστημα.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
aftodioikiisi.gr

Αυλαία για ΕΟΠΥΥ και 8.500 εργαζόμενους – 3.000 στη «δεξαμενή» των απολύσεων


Με την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέφτει η αυλαία για τον ΕΟΠΥΥ και τους 8.500 εργαζόμενους οι οποίοι εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η διάρκεια της θα είναι ένας μήνας αλλά κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά αυτή τη «δέσμευση».
Το νομοσχέδιο αναμένεται, όπως έγινε και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή,  να υπερψηφιστεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  και οι γιατροί παρά τη δίμηνη απεργία τους και τις συνεχείς κινητοποιήσεις (πραγματοποιούν 24ωρη απεργία μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγείας και βγαίνουν και σήμερα στους δρόμους) δεν  κατάφεραν  να αποτρέψουν το… μοιραίο.
Και τώρα ενόψει της λειτουργίας του νέου φορέα, του ΠΕΔΥ, αναμένουν να τους δοθούν απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας, με ποιον τρόπο και ποιες προϋποθέσεις θα συμβληθεί ο νέος φορέας με τα ιδιωτικά ιατρεία όσων αποχωρήσουν αλλά και τι θα γίνει με τις θέσεις που θα καταργηθούν, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει πει ότι θα δημιουργούνται μόνο εκείνες που χρειάζονται.
Να σημειωθεί ότι όσοι επιλέξουν να μείνουν στο ΕΣΥ θα πρέπει εντός επτά ημερών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να υποβάλουν αιτήσεις για πρόσληψη τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στη συνέχεια θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα. Όταν, δε, θα επανέλθουν στο ΕΣΥ τότε θα πρέπει να έχουν κλείσει τα ιατρεία τους.
Σήμερα στον ΕΟΠΥΥ απασχολούνται περίπου 5.500 γιατροί εκ των οποίων οι 4.500 διαθέτουν ιδιωτικό ιατρείο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας περίπου 3.000 θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο ΕΣΥ ώστε να μην κλείσουν τα ιατρεία τους.  Πρόκειται για τους πρώτους που θα γεμίσουν τη «δεξαμενή» των 11.000 απολύσεων του 2013.

aftodioikisi.gr

O KAIΡΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ

Ημερομηνία
ΏραΘερμ/σίαΥγρασίαΔιεύθ. ανέμου - ΈντασηΚαιρός - φαινόμενα
Πέμπτη
6/2
08:00
8°C
79%
3 Μπφ B
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
14:00
13°C
52%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
20:00
9°C
79%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
Παρασκευή
7/2
02:00
8°C
85%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
9°C
85%
3 Μπφ B
16 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
14:00
14°C
50%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
20:00
10°C
81%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
Σάββατο
8/2
02:00
8°C
100%
2 Μπφ Δ
9 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
7°C
98%
2 Μπφ ΝΔ
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
14:00
14°C
69%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 4-6 ΗΜΕΡΩΝ
Σάββατο
8/2
20:00
12°C
83%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Κυριακή
9/2
02:00
12°C
92%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
08:00
12°C
93%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
14:00
13°C
83%
5 Μπφ N
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
20:00
13°C
86%
5 Μπφ N
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Δευτέρα
10/2
02:00
13°C
85%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
08:00
13°C
87%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
14:00
16°C
72%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
20:00
13°C
91%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Τρίτη
11/2
02:00
13°C
99%
4 Μπφ N
24 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
08:00
13°C
95%
5 Μπφ N
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
14:00
15°C
87%
6 Μπφ N
45 Km/hΡιπές ανέμου70 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ