Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
-ΤΣΟΥΡΗ   ΕΛΠΙΔΑ
-ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ   ΜΙΚΕΣ
-ΤΟΜΑΖΟΣ     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΝΟΤΗΣ ΜΥΤΑΡΑΚΗΣ : ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ



Νότης Μηταράκης: Προέχει το Δημόσιο συμφέρον και όχι οι τράπεζες



Δεν «μάσησε» τα λόγια του ο Νότης Μηταράκης μιλώντας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ πήρε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα  λέγοντας ότι «Αν οι ιδιώτες βάλουν φρέσκο χρήμα έχει καλώς, αν όχι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν».
Ο Νότης Μηταράκης αν και προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο είπε τα πράγματα με το όνομα τους τονίζοντας ότι «στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προέχει το δημόσιο συμφέρον»
Μάλιστα δεν στάθηκε μόνο εκεί, αλλά επεκτάθηκε και στο θέμα των δανείων, προτρέποντας τις τράπεζες να εντείνουν τις διαδικασίες για τις ρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας πως οι δόσειςδεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30%, των εισοδημάτων των δανειοληπτών.

ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ | makeleio.gr

Ειρήνη Νικολάκη - Καλαμάρη και «Ο τελευταίος εραστής»…











του Χρίστου Στεργ. Μπελλέ
συγγραφέα-πανεπιστημιακού

 «Δεν ξέρω αν θα αγαπήσεις εμένα, τις μέρες μου, τις νύχτες μου, τις ώρες της άγριας μοναξιάς μου, τον τρόπο που σου δίνομαι. Μια στάλα αίμα απ’ το κορμί μου αν θα αγγίξεις. Ένας ορίζοντας αιμάτινος ακόμα κι εσύ. Εγώ απ’ τη μεριά της ερημιάς κι εσύ του παραδείσου. (…)  Από στιγμή σε στιγμή θα ακούσω τις πατημασιές σου στη σκάλα, θα διαβείς το κατώφλι, θα ’ρθεις να με βρεις. Θα μείνω σφιγμένη πάνω στο κορμί σου, θα γίνω γη και χώμα, χάδι και φιλί και έρωτας. Στάλες αγάπης θα στάζουν στην καρδιά μου, θα τη μουλιάζουν. Θα ’ρθεις και θα γίνει ο χρόνος ελαστικός, θα χωρέσουν όλα: ένα απέραντο παρόν και το άγνωστο μέλλον. Μη μ’ αφήσεις, αγάπα με. Είσαι  η αποκομμένη σύνδεση με τη ζωή, το κομμάτι της ψυχής με τα όνειρα, η τρελή χαρά, η ώρα του παραδείσου. Μη μ’ αφήσεις. Η φωνή μου ψίθυρος και βόγγος ερωτικός και σπαραγμός του πόθου, ίδιος με το σπαραγμό της πεταλούδας σαν την παρασέρνει ο άνεμος και πέφτει νικημένη.(…) Η σιωπή, κοφτερή σαν λεπίδι, δεν ακυρώνει τον πόνο. Μα προχωρώ. Ανιχνεύω πόντο-πόντο το κορμί σου, το μαθαίνω, μαθαίνω τη ζωή απ’ την αρχή. Αγγίζω την καρδιά σου πάνω απ’ το στήθος σου, την αγαπώ. Ψηλαφίζω το πρόσωπό σου να μείνουν για πάντα τα χνάρια του μέσα μου. (…) Προχωρώ, μα τρέμουν βαθιά τα φύλλα της καρδιάς μου και φοβάμαι. Φοβάμαι μην πολύ σ’ αγαπήσω. Μα αν οι ώρες κοντά σου είναι παραδείσιες, πώς ν’ αρνηθώ να ζήσω στον παράδεισο; Πες μου! Μια σκιά σκεπάζει ακόμα την καρδιά μου κι η νύχτα φτάνει νωρίς. Όμως μια ευτυχία με πλησιάζει με βήματα αργά, διστακτικά» (σελ.9).
            Παραθέτω ένα μεγάλο μέρος από το γράμμα της Φανής, γιατί θ’ άξιζε, στ’ αλήθεια,  να διαβάσεις τούτο το βιβλίο μόνο και μόνο γιατί υπάρχει τούτο το γράμμα-ωδή στον έρωτα σαν επιστέγασμα  αγάπης. Μια αγάπη, όπως την οραματίζεται ο  Απόστολος Παύλος στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή του: «Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον (…) νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη· μείζων δε τούτων η αγάπη». Όπως τη συνθέτει ο Βέρντι στο «Ριγκολέτο»: «Δυο καρδιές που αγαπούν, είναι ο κόσμος όλος». Όπως τη συστήνει ο μεγάλος δάσκαλος Εμμανουήλ Κριαράς: «Είναι αμαρτία να λειτουργείς χωρίς αγάπη  στον έρωτα, τη δουλειά, τη ζωή  την ίδια» . Όπως τη βλέπει  ο παμμέγιστος Δάσκαλος, Επαναστάτης, Ανατροπέας, Ιησούς, που σε τούτη την αγάπη στήριξε  ολόκληρη τη διδασκαλία Του, την επανάστασή Του… Την αγάπη που οδηγεί τον άνθρωπο  στη λύτρωση, την εξιλέωση, όπως το θέλει και το πιστεύει η συγγραφέας μας.  «Yπάρχει κάτι πιο δυνατό απ’ τον πόνο: Η αγάπη» (σελ.8).
Είναι μια ιστορία που εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα, βιώματα, με κύριο στόχο τις ανθρώπινες σχέσεις, τον άνθρωπο, γενικά. Τρεις άνθρωποι καθημερνοί –  της διπλανής πόρτας, όπως συνηθίζουμε να λέμε –   οι πρωταγωνιστές του μύθου. Ξένοι, μεταξύ τους, μέχρι εψές, έρχεται η ζωή με το δικό της αόρατο μαγικό ραβδάκι και  «σκηνοθετεί» μέσα από απρόοπτα και συμπτώσεις την κοινή τους πορεία, την  ύπαρξη. Εμπεριέχουμε, Θεέ μου! τόσους ανθρώπους μέσα μας, άγνωστους μέχρι εψές. Γινόμαστε σάρκα από τη σάρκα τους, αίμα από το αίμα τους, ζωή απ’ τη ζωή τους… άγνωστοι μέχρι εψές… Είμαστε, τελικά από την ουσία των ονείρων, «σκιάς όναρ ο άνθρωπος» κατά τον Πίνδαρο, απ’ τον πηλό των αστεριών, από το αίμα της σελάνας. Είμαστε το απόσταγμα συμπτώσεων. «Ωστόσο – όπως υποστηρίζει ποιητικά η πάντοτε θυμοσοφούσα συγγραφέας –  για τον καθένα, η ζωή του κατέχει μια θέση ξεχωριστή μες στο σύμπαν κι αυτό είναι συναρπαστικό» (σελ. 7).
 Η Φανή, μια γυναίκα ανείπωτα αισθαντική, «ξεχωριστή, με μια λαμπερή ομορφιά, εκείνη που χαρίζει η γαλήνη μιας πράξης ηρωικά βαθυστόχαστης» (σελ. 9) τρυφερή, μέσα στην ηρεμία της γλυκιάς ζωής της, βλέπει τον κόσμο της να αναποδογυρίζεται εξαιτίας μιας ξαφνικής αρρώστιας του ανθρώπου που αγαπά πάνω από κάθε τι στον κόσμο κι επιδίδεται σ' έναν απέλπιδα αγώνα. Η Κατερίνα, μια ωραία και πλούσια κοπέλα με οδυνηρή οικογενειακή ζωή που της δημιουργεί βαθύ τραύμα, βρίσκεται εμπρός σ' ένα τραγικό αδιέξοδο. Ο Δήμος, ένας άντρας που η φτώχεια τον έχει ωριμάσει πρόωρα, δίνει τη δική του μάχη μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να ενσαρκώσει το χαμένο όνειρο του πατέρα του, μα και να σταθεί όρθιος μέσα στην προσωπική του καταιγίδα. Βασικό στήριγμα κι ελπίδα κι αντίδοτο, η μοναδική ανθρώπινη παρουσία μ’ ακλόνητο συμπαραστάτη την αγάπη, την αγάπη που «ουδέποτε εκπίπτει», την αγάπη που τους οδηγεί, τελικά, στη λύτρωση.
Συμβολικός ο τίτλος του νέου καταπληκτικού, κυριολεκτικά, βιβλίου της Ειρήνης –  «Ο τελευταίος εραστής» – αλληγορικός, αφού τέτοιος εραστής μπορεί να λογιστεί, ακόμα κι ο θάνατος, αφού το μεδούλι της ζωής, η πεμπτουσία της, είναι ο «έρωτας», με την πλατιά και σωστή του όρου έννοια, αφού μια έκφανση αυτού του έρωτα  των ανθρώπων, είναι και ο σαρκικός.
Πρόκειται για ένα βιβλίο, μια γραφή που σου επιβάλλεται από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη γραμμή. Ένα βιβλίο με κέντρο τον άνθρωπο – τούτη  την τραγική μορφή που ζει πιο ευτυχισμένος, όταν  δεν έχει  συνείδηση της τραγικότητάς του – ένα μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη ψυχή, θεότητα, ύπαρξη.
Η γλώσσα δυνατή, καθαρή, λαγαρή, δωρική, βιωματική, αποφθεγματική, αλληγορική, εικονοπλαστική, ποτάμι βαθύ,  αστέρευτο, από τα μύχια της ασπέδιστης κι ασπαίρουσας ψυχής   τούτου του πηγαίου, αυθεντικού ταλέντου,  που γράφει, όπως μιλά και μιλά, όπως γράφει. Γλώσσα και λέξεις, σειρήνες πολύπλαγκτες και πολύφερνες μεθούν και  προσγειώνουν σε λιβάδια, όπου κράτος και εξουσία έχουν η εικόνα, ο λυρισμός, η θυμοσοφία, ο στοχασμός σε μια άφατη ώσμωση, συγχορδία, αρμονία ποιητική.
 Όταν πρωτοδιάβασα  το μυθιστόρημα  της «άγνωστής» μου, Ειρήνης Νικολάκη - Καλαμάρη, «Με χρώμα και αλμύρα - θάλασσα αγάπη μου», εκδόσεις «Ωκεανίδα»  υποκλίθηκα στο τάλαντό της με τη διαπίστωση: «εγεννήθη ημίν συγγραφεύς». Την προέτρεψα, παράλληλα, να μοιράνει τις γειτονιές της σύγχρονης λογοτεχνίας με αριστουργήματα –   λαλάδες του αίματος, της αλμύρας, της πατρίδας, της φωτιάς –  για έναν κόσμο καλύτερο. Πήρε, ως φαίνεται, τα λόγια μου τοις μετρητοίςMε το περσινό της αριστούργημα:  «Το σπίτι στον Κάτω Αιγιαλό», εκδόσεις «Διόπτρα», η Ειρήνη οιακίζει πλησίστια ουρανούς, κερδίζοντας καθημερνά κι ανείπωτα, κριτικούς κι αναγνώστες κι ένα μόνιμο αστεράκι στο στερέωμα.
 Με το καινούργιο της βιβλίο «Ο  τελευταίος εραστής», εκδόσεις και πάλι «Διόπτρα»,  έρχεται να επαληθεύσει, να δικαιώσει ό,τι πίστευα γι’ αυτή, ό,τι έγραφα γι’ αυτή·: Η Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη, είναι μια κλασική συγγραφέας με την έννοια της προοπτικής, της διαχρονικότητας, της αθανασίας των μηνυμάτων της. Η Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη, είναι μια κλασική συγγραφέας από την ύλη των μεγάλων της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, που δε μιμείται, δεν αντιγράφει, αλλά πρωτοτυπεί, όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, που δικαιούται να πει: «Το μυθιστόρημά μου είμαι εγώ».  Η Ειρήνη Νικολάκη-Καλαμάρη, είναι μια κλασική συγγραφέας, έτσι όπως λέμε: «το λιοντάρι είναι λιοντάρι». Τίποτε άλλο…τόσο απλά… όσο απλή, γυμνή, αψιμυθίωτη και η  αλήθεια...














ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δ Η Μ Ο Σ    Χ Ι Ο Υ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑ                   



Χίος 29-03-2012

Α.Π. : 14726


Ταχ.Δ/νση

:
Δημοκρατίας 2
82 100 Χίος
Προς:
 
Δημοτικό Συμβούλιο


Πληροφορίες

:
Π. Στεφάνου
Αντιδήμαρχος Χίου

Τηλέφωνο
:
22713-50851

FAX

:
22713-50877

Κοιν:
e-mail
:
sttop@otenet.gr






ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ  ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ

Συνεδρίασε κατόπιν τηλεφωνικής προσκλήσεως του αντιδημάρχου Χίου κ. Στεφάνου Παντελή, σήμερα 28/03/2012 η ορισμένη με την α/α 16/2012 Α.Δ.Σ. Χίου επιτροπή , αρμόδια σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την εισήγηση έως το τέλος Μαρτίου στο ΔΣ για τον κατάλληλο χώρο τοποθέτησης του αγάλματος του Ν. Πλαστήρα..
Παρόντες: Παντελής Στεφάνου, Στυλιανος Καμπούρης, Ισίδωρος Χαλλιορής, Κωνσταντίνος Χαλλιορής και Σταμάτης Καρουσάκης
Απόντες: Ζαν-Μαρκ Κουφνέρεφ, Παντελής Αποστολίδης αν και κλήθηκαν
Τηλεφωνική επικοινωνία: Όλγα Βάσση, Αργυρένια Χαρώνη
Θέμα: Τοποθέτηση Αγάλματος Νικολάου πλαστήρα
Πραγματοποιήθηκε  διαλογική συζήτηση μεταξύ των παρόντων μελών της επιτροπής όπου εκφράστηκαν οι παρακάτω αναφερόμενες προτάσεις:
1.      εκ μέρους του κ. Καμπούρη, η τοποθέτηση του αγάλματος στο κέντρο της κεντρικής πλατείας Χίου στη θέση του συντριβανιού για τους έξης λόγους:
Ø      η πλατεία φέρει το όνομα του
Ø      το άγαλμα είναι μεγάλων διαστάσεων και χρειάζεται ευρύτητα χώρου και οπτική από όλες τις γωνίες
Ø      το υπάρχον συντριβάνι δεν λειτουργεί και δεν πρόκειται να λειτουργήσει υπό τις παρούσες συνθήκες λόγω των συχνών δυνατών ανέμων
Ø      η εικονική αποτύπωση της μακέτας ικανοποιεί πλήρως την αισθητική ανάπλαση του χώρου
2.      επίσης προτάθηκε η τοποθέτηση του αγάλματος ανατολικά του κάστρου προς το λιμάνι, θέση την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η αρχαιολογική υπηρεσία όπως εκφράστηκε τηλεφωνικώς από την κ. Όλγα Βάσση.
3.      τοποθέτηση του αγάλματος στην περιοχή ‘Μπέλλα Βίστα’ στο τρίγωνο Τσαπάλα έναντι του ναυτικού ομίλου, θέση η οποία απορρίπτεται λόγω του ότι ο χώρος ανήκει στο ίδρυμα Τσαπαλα το οποίο δεν παραχωρεί τον χώρο γιατί πρόκειται να τον εκμεταλλευτεί
Ο κ. Ισ. Χαλλιορής εξέφρασε την γνώμη ότι λόγω της άποψης του συλλόγου αρχιτεκτόνων του νησιού οι οποίοι την έχουν εκφράσει στον τοπικό τύπο, το θέμα να βγει σε διαβούλευση στο διαδίκτυο στο site του Δ. Χίου και να ζητηθεί να κατατεθούν προτάσεις, χωρίς να είναι αντίθετος για την θέση στην πλατεία.
Ο κ. Στεφάνου αφού συμφώνησε με την άποψη του κ. Καμπούρη ενημέρωσε το σώμα ότι στην εκτεταμένη διαβούλευση στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook, η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών εκφράστηκε απολύτως θετικά για την αισθητική παρέμβαση στο συντριβάνι, θέση που ισχυροποιήθηκε όταν οι επισκέπτες πληροφορήθηκαν το μικρό κόστος της παρέμβασης.
Επίσης ενημέρωσε την επιτροπή ότι η αρχαιολογία θα παραπέμψει το θέμα στο αρχαιολογικό συμβούλιο για γνωμοδότηση

Η επιτροπή αφού έλαβε υπ όψιν τις προτάσεις των παρευρισκομένων

Αποφασίζει κατά πλειοψηφία

1.      να εισηγηθεί στο Δ.Σ. την τοποθέτηση του αγάλματος του Νικολάου πλαστήρα στο κέντρο της πλατείας που φέρει το όνομα του, όπως εμφανίζεται στη μελέτη της υπηρεσίας. (ψήφο από κ. Στεφάνου, κ. Καμπούρη κ. Χαλλιορή Κ.)
2.      να δοθεί η δυνατότατα μέσω του διαδικτύου στο site το δήμου, της έκφρασης και άλλων τεκμηριωμένων απόψεων και προτάσεων (ψήφο από κ. Καρουσάκη κ. Χαλλιορή Ισ.)
3.      να καταθέσει την απόφαση στο Δ.Σ. Χίου


Τα μέλη της Επιτροπής
1.      Παντελής Στεφάνου


2.      Στυλιανος Καμπούρης


3.       Ισίδωρος Χαλλιορής


4.       Κωνσταντίνος Χαλλιορής


5.      Σταμάτης Καρουσάκης

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΟΔΩΝ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ


Ελληνική Δημοκρατία
Δήμος Χίου
Γραφείο Δημ. Κοινότητας Χίου
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α   Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ
Εκ της υπ' αριθμ.4 της 30/01/2012 συνεδριάσεως της Δημοτικής Κοινότητας Χίου
Αριθμός απόφασης
13/2012
Περίληψη απόφασης
ΣΤ.Προτάσεις ονοματοματοδοσίας οδών και τοποθέτηση Αγάλματος Πλαστήρα
Στη Χίο και στο  σήμερα την 30η Ιανουαρίου 2012 ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 14:00 συνήλθε σε συνεδρίαση η Δημοτική Κοινότητα Χίου  στην οποία προήδρευσε ο κ. Περρίκος Πέτρος και ύστερα από πρόσκληση που υπέγραψε ο  ίδιος  με ημερομηνία 26/01/2012 που δόθηκε σε κάθε μέλος σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 88 & 89 του Ν 3852/10 και αφού διαπιστώθηκε ότι υφίσταται νόμιμη απαρτία αφού σε σύνολο 11 μελών βρέθηκαν παρόντα 7 μέλη, δηλαδή:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
 1.Αθάνατος Καζάνας Ιωάννης
 2.Παπαδόπουλος Γεώργιος   
 3.Χειλάς Ιωάννης          
 4.Βολικάκης Βασίλειος     
 5.Αναγνώστου Ευάγγελος    
 6.Χαλιορή Ιάσμη           
ΑΠΟΝΤΕΣ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν νόμιμα)
 1.Γλύκα Βογιατζόγλου Ειρήνη
 2.Στρουμπή-Παϊδα Ευαγγελία
 3.Αλερτάς Κωσταντίνος     
 4.Καραπουρνιώτης Κωνσταντίν
Aκολούθως o κ. Περρίκος Πέτρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης
Στην αρχή διαβάζονται και επικυρώνονται τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης τα οποία και υπογράφονται.
Ακολούθως συζητήθηκε το πιο κάτω θέμα
ΣΤ.Προτάσεις ονοματοματοδοσίας οδών και τοποθέτηση Αγάλματος Πλαστήρα                                                                                                                                                                              
Ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας τα παρακάτω:
A.     Πρόταση του εκπολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου Φρουρίου Χίου ‘Ο Άγιος Γεώργιος’ σχετικά με προτάσεις για ονοματοδοσία οδών στην περιοχή του Φρουρίου:
«Παρακαλούμε να εγκρίνετε και να προωθήσετε αρμοδίως τις παρακάτω προτάσεις μας για ονοματοδοσία οδών στην περιοχή του Φρουρίου, στις οποίες καταλήξαμε αφού λάβαμε σοβαρά υπόψη και τις προτάσεις ιστορικών που έχουν πλήρη γνώση της ιστορίας της περιοχής μας.
Η οδός Τζων Κένεντυ, στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου, να μετονομαστεί σε "Χίων Εθνομαρτύρων", δεδομένου ότι στην αρχή της υπάρχει ο αδριάντας του εθνοιμάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα και εις το τέλος της η "σκοτεινή φυλακή" όπου είχαν εγκλισθεί οι μάρτυρες, που αργότερα απαγχονίστηκαν.
Η οδός Μαρτύρων που αρχίζει από  το Εργατικό Κέντρο, να μετονομαστεί σε "Καθηγητή Αντωνίου Στεφάνου", προς τιμήν του ανθρώπου που αγωνίστηκε και διέσωσε πολλά από τα μνημεία τόσο εντός του Φρουρίου όσο και στην υπόλοιπη πόλη.
Η πλατεία στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου να ονομαστεί ως "Πλατεία Φρουρίου", ονομασία απόλυτα συμβατή και προσδιοριστική της περιοχής.
Με την ευκαιρία αυτή παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την βελτίωση της εικόνας του αδριάντα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα, με κάποιο διάκοσμο γύρω από αυτόν, όπως π.χ. ένα κατάλληλο κιγκλίδωμα ή ένα μικρό παρτέρι
Τέλος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις τελικές σχετικές αποφάσεις και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία ή εναλλακτική πρόταση.»
B.     Πρόταση της επιτροπής φιλοτέχνησης εφίππου ανδριάντα του στρατηγού Νικ. Πλαστήρα σχετικά με την τοποθέτηση του, στην πλατεία Βουνακίου και συγκεκριμένα στην νησίδα που βρίσκετε ανατολικά αυτής.

Ακλούθησε συζήτηση επί των θεμάτων.
Ο κ. Αναγνωστου πρότεινε λόγο του μεγέθους του ανδριάντα να τοποθετηθεί στον
Ναυτικό Όμιλο γιατί στην πλατεία ενδεχομένως να δημιουργηθεί πρόβλημα

Κατόπιν τούτων σας καλώ να ψηφίσουμε σχετικά.
Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χίου αφού έλαβε υπόψη του, τις παραπάνω προτάσεις, και τις διατάξεις του Ν. 3852/10

Αποφάσισε ομόφωνα

Την διατύπωση της σύμφωνης γνώμης του για την ονοματοδοσία οδών στην περιοχή του Φρουρίου:
  • Η οδός Τζων Κένεντυ, στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου, να μετονομαστεί σε "Χίων Εθνομαρτύρων"
  • Η οδός Μαρτύρων που αρχίζει από  το Εργατικό Κέντρο, να μετονομαστεί σε "Καθηγητή Αντωνίου Στεφάνου"
  • Η πλατεία στην κεντρική είσοδο του Φρουρίου να ονομαστεί ως "Πλατεία Φρουρίου"

Αποφάσισε κατά πλειοψηφία

Την διατύπωση της σύμφωνης γνώμης του για την τοποθέτηση του εφίππου ανδριάντα του στρατηγού Νικ. Πλαστήρα, στην πλατεία Βουνακίου και συγκεκριμένα στην νησίδα που βρίσκεται ανατολικά αυτής.
Η απόφαση αυτή πήρε α/α 13/2012
O Πρόεδρος                                                     Τα μέλη
Υπογραφή                                                       υπογραφές
Ακριβές απόσπασμα
Χίος 03/02/2012
Η επί των πρακτικών
         
         
Σιταρένιος Δημήτριος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Φ.Ο.Β. , ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012


Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 και ώρα 7.00 μ.μ. 
Ομιλητής ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Καργάκος που θα αναπτύξει το θέμα:
«100 χρόνια από τους Βαλκανικούς πολέμους.  Ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας».
Στην εκδήλωση αυτή θα επιδοθούν στους έξι νικητές του λογοτεχνικού - καλλιτεχνικού διαγωνισμού που διοργάνωσε ο Φ.Ο.Β. με τη Βιβλιοθήκη «Κοραής» στις 17 Δεκεμβρίου 2011,  τα χρηματικά βραβεία από το χορηγό Γεώργιο Στάϊκο ανιψιό του ήρωα της Μάχης του Αίπους, έφεδρο δεκανέα Βασίλειο Στάϊκο.
Στο λογοτεχνικό μέρος του διαγωνισμού διακρίθηκαν οι μαθήτριες Αικατερίνη Φώτη, Μαρία Λυγερού και Αντωνία Χαλλιορή ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος οι μαθητές  Γιάννης Γιαννούλος, Κωνσταντίνα Βαμβούρη, Στέλλα Βαγιάνου και Σταματία Τσίμηλα.

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου ο κ. Σ. Καργάκος θα μιλήσει στους μαθητές του Γυμνασίου Βροντάδου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ-ΣΟΔΗ










ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΥΠΟΥ

                           ΜΑΡΙΑΣ   ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ – ΣΟΔΗ

                             (Υποψήφιας  Βουλευτή  Χίου)



Φίλες και φίλοι,

Σύντομα  έρχεται  η  ώρα  της  κάλπης. Οι  Ελληνίδες  και  οι  Ελληνες  καλούνται  να  αναθέσουν   τη  διακυβέρνηση  της  χώρας  στον  πολιτικό  ηγέτη  ο  οποίος  μπορεί  να εξασφαλίσει  την  ευρωπαική   προοπτική  της  χώρας,  συμμετοχή  στη  ζώνη  του  Ευρώ  και  να  απορρίψει  εκείνους  οι  οποίοι  επιδίδονται  στον  ακραίο  λαικισμό   και  τη  δημαγωγία. Αυτή  η  απόφαση  απαιτεί  ψυχραιμία  και  νηφαλιότητα   ώστε  να  μετατρέψουμε  την  ψήφο  μας  σε  ψήφο  υπέρ  της  σταθερότητας  και  της  ομαλότητας.

Γεννήθηκα στη Χίο, ζώ  και δραστηριοπούμαι επαγγελματικά εδώ τα τελευταία 20 χρόνια. Μαζί  με  τον  σύζυγο  μου  Φαρμακοποιό   Γιώργο  Σόδη    και   τα  ΜASTIC-SPA ,  συστήνουμε τη Χίο αλλά και τη μοναδική μαστίχα  σε πολλά μέρη του κόσμου.Παράλληλα  τον  τελευταίο  χρόνο  έχω  έρθει  σε  επαφή  με  Αραβικές  χώρες  για  την  προώθηση  των  προιόντων  μας  εκει. Όλα  αυτά  απαιτούν   θυσίες, μόχθο, αγώνα και φυσικά   ίδια   κεφάλαια, όπως  σε  κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Μαζί μας δούλευαν και δουλεύουν Χιώτισσες και Χιώτες και αυτό το γνωρίζετε όλοι…

Τα  τελευταία  δύο  χρόνια ,  ζούμε  μια  πρωτόγνωρη  για  τον  τόπο  μας κατάσταση.Μετά  την  ποινικοποίηση  της  επιχειρηματικότητας  η  κρίση  χτύπησε  και  εμάς. ΚΑΝΕΙΣ    δεν  μιλάει   για  τις  χιλιάδες  ανέργους   στον  ιδιωτικό  τομέα ,ΚΑΝΕΙΣ  δεν   μιλάει  για  τους   απολυμένους  από  τις    επιχειρήσεις   που  έκλεισαν  ή    που  ετοιμάζονται  να  κλείσουν.Αντίθετα   κάποιοι   συνεχίζουν  να  υπόσχονται   θέσεις  εργασίας   και  μικροκομματικά  ρουσφέτια,  μέσω    πλασματικών  προκηρύξεων ,  αγοράζοντας  συνειδήσεις!Η  Πολιτεία  είναι  ανύπαρκτη  ,  εχθρική   θα  έλεγα  και  τα  μέτρα  που ελήφθησαν με τη βαριά και άδικη φορολογία μας οδηγούν στην καταστροφή. Ποιός  έδωσε  κίνητρα  στον  μικρομεσαίο  για  να αναπτύξει τη δουλειά του;  Αντί  γι’ αυτό  οι  φόροι  αυξάνονται ,  τα  χαράτσια,   οι  τράπεζες   και  οι  τοκογλύφοι   πιέζουν  καθημερινά.

Ολοι  ζούμε  σε  μια διαρκή  αγωνία  και  ανασφάλεια  για  το  μέλλον  το  δικό μας  και των  παιδιών  μας που πρέπει γενναία να λάβει τέλος.

Φτάνει  ΠΙΑ! Κάποιος  πρέπει  να  ασχοληθεί   με  τα  προβλήματα  μας!

Πολλοί είναι  που  με  ρωτουν γιατί μπήκα στη διαδικασία  να είμαι υποψήφια στις τρέχουσες   εκλογές,  τώρα  που  υπάρχει  απαξίωση  στους  πολιτικούς  και στο  εν  γένει  πολιτικό  σύστημα.

Απαντώ  λοιπόν  ευθέως,  ότι  ο  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ  ΤΟΥ  ΛΑΟΥ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΕΙΝΑΙ  ΕΝΑΣ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΛΑΟ!!! Κάποιος  που  να  γνωρίζει,  να  ζει  και να  καταλαβαίνει  τον  πολίτη .Είτε  είναι  εργαζόμενος,  είτε  επαγγελματίας,  είτε  συνταξιούχος.Γιατί   μόνο κάποιος  που  ζεί  ανάμεσα  στον  κόσμο,  τον    συναναστρέφεται καθημερινά  λόγω   της  δουλειάς  του,  κάποιος  πού  έχει  και  ο  ίδιος  πληγεί  από την  καταστροφική  πολιτική  του  ΠΑΣΟΚ,  μπορεί  να  κατανοήσει   τις  ανάγκες  του! Την  ώρα  που  άλλοι   βρίσκονταν  σε  περίοπτες  πολιτικές  θέσεις  και  κάποιοι  από  αυτούς  γέμιζαν  τα   πορτοφόλια  τους,  εγώ  όπως   και  πολλοί  από  εσάς  αγωνιούσαμε  για  το  μέλλον  της  δουλειάς  και  των  συνεργατών  μας.

Σ  αυτό  το  σημείο ,   θέλω  να στείλω  το μήνυμα  σε  κάθε  Χιώτισσα  και  Χιώτη  πολίτη  που  βρίσκεται  σήμερα  σε  δεινή  οικονομική  κατάσταση ,  αλλά  και  σε  αυτούς  που  δοκιμάζονται   από  την  κρίση  των  ημερών,  να  μην  σκύψουν  το  κεφάλι.Μπορούμε   μαζί  να  αγωνιστούμε  και  να  τα  καταφέρουμε.Είμαι  βέβαιη  γιαυτό. Γιατί  στη  Χίο φυλάμε  Θερμοπύλες  που  δεν  θα  πέσουν  ΠΟΤΕ!

Δεν  σας  κρύβω  ότι  από  τη  στιγμή  που  αποφάσισα  να   είμαι  υποψήφια  κάποιοι  με πλησίασαν  για  να  γίνω  και  εγώ  μέρος  του  συστήματός  τους    και   κάποιοι  προσπάθησαν  να  με  αποτρέψουν  από την τελική μου απόφαση…Και  τώρα  που  είμαι  στην  τελική  ευθεία  θέλουν  με  χίλιους  τρόπους  να  ανακόψουν την  πορεία  μου ασκώντας  κάθε  ειδους  πίεση. Εγώ  λοιπόν  απαντώ ότι θα κάνω με διαφάνεια και χωρίς απρεπείς συμπεριφορές τον πολιτικό μου αγώνα με ήθος και ευπρέπεια,  όπως αρμόζει στη δική μου παιδεία και τη θεώρηση μου για τη συναγωνιστική αντίληψη στη  ζωή.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην σκανδαλώδη κατωφέρεια της πολιτικής μας ζωής λέμε ΟΧΙ  στα  μεγαλα  συμφέροντα,  ΟΧΙ   στην  τοκογλυφία,  ΟΧΙ  στους  μισθοφόρους   που  επί  χρόνια  ζούν  εις  βάρος   όλων  μας,  ΟΧΙ  στην  απόλυτη  φτώχεια  μεγάλου  μέρους  του  κόσμου ,  ΟΧΙ  στην  οπισθοδρόμηση. Ο    τόπος  μας  χρειάζεται   επιτέλους  να  πάει  μπροστά! Τόσο  οι  συνεργάτες  μου,  όσο  και  εγω  η  ίδια  είμαι  εδώ,   για  να  αντισταθούμε  παρέα  σε  ό,τι  μας  έφερε  μέχρι  εδώ. Χρειαζόμαστε   πολιτική,  κοινωνική  και  οικονομική  αναγέννηση. Ας  μου  πεί  κάποιος   πώς  αξιοποιήθηκαν  τα  εκατομμύρια  ευρώ  που  ήρθαν  στο  νησί  μας  για  μελέτες  έργων  υποδομής  και  όχι μόνο. Πού  είναι  η  ανάπτυξη; Πού  είναι τα  λιμάνια,  τα  αεροδρόμια, οι  μαρίνες,  τα  φράγματα  και  τόσα  άλλα    που  έπρεπε  να  είχαν  γίνει  τα  τελευταία   χρόνια; Ποιός  έσκυψε  με  αγάπη  πέρα  από  κομματικά   ή    πολιτικά   συμφέροντα  στα  προβλήματα  αυτού   του  - κατά  τα  άλλα-   υπέροχου  τόπου; 

Δεν   έχω   διατελέσει  ΠΟΤΕ  σε  καμμιά   διορισμένη  θέση  και  ειδικά  τις  εποχές  που  ήταν  χρυσές  για κάποιους.Διαθέτω  γνώση  των  προβλημάτων   και  έχοντας  καθημερινή  επαφή  με  την  τοπική κοινωνία,  έχω εμβαθύνει με προτάσεις στις ιδιατερότητες  του  νησιού   μου,  αλλά  και  τα  προβλήματα  που  αντιμετωπίζουν  οι  συμπολίτες  μου.Σημαία  μου  είναι  η  δικαιοσυνη  , η  ειλικρίνεια  και  η  διαφάνεια.

 Γιαυτό      καλώ    τους   συμπολίτες  μου,   με  την  επιλογή   τους  στις   εκλογές  της  6ης  Μαίου   να  είναι    παρόντες  στην  προσπάθειά    μου  για  την  επαναφορά  της  αξιοπιστίας  στην  πολιτική  και  θέτω  τον  εαυτό  μου  στη  διάθεση  της  κοινωνίας  της  Χίου.

Σας ευχαριστώ πολύ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ

Δελτίο Τύπου
Μια ημέρα πριν την μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της χούντας της 21ης Απριλίου η υποψήφιος του νέου ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, δηλώνει ευθαρσώς «καλύτερα με το μνημόνιο». Ούτε καν ευθυγραμμίστηκε με τις δηλώσεις του Προέδρου της ότι ήταν εναντίον του μνημονίου και των επαχθών μέτρων. Αμετανόητη για την...
πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Οι εκλογές είναι ευκαιρία ανατροπής της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου. Είναι ευκαιρία να διαπραγματευθούμε σκληρά το δικό μας Εθνικό Σχέδιο για να βγούμε όρθιοι και όχι γονατισμένοι από την κρίση. Είναι ευκαιρία για το νησί μας να αλλάξει σελίδα και να δώσουμε μια νέα προοπτική και ελπίδα στο τόπο μας.
Το Γραφείο Τύπου Σταύρου Καραβασίλη

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ




Σήμερα (20-04-2012) το απόγευμα, σε αγροτική περιοχή στα Κεραμειά Λέσβου, βρέθηκαν νεκροί, μέσα σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, ένας 30χρονος  από τo Λεπέτυμνο Λέσβου και ένας 39χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας κάτοικος της ευρύτερης περιοχής . Το μακάβριο εύρημα αντίκρισε διερχόμενος οδηγός και αμέσως ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές. Οι άνδρες, οικοδόμοι στο επάγγελμα, φέρουν τραύματα στη θωρακική χώρα από όπλο. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε εγκληματική ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvosnews.net   το συμβάν  έχει να κάνει με  θέματα διακίνησης ναρκωτικών, όλα δείχνουν ότι το διπλό έγκλημα οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Για τους δύο άντρες,  είχε δηλωθεί εξαφάνιση στις Αστυνομικές Αρχές, από συγγενικά τους πρόσωπα χθες (19-04-2012). 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.
(φωτογραφίες-βίντεο   Γιώργος Παπαδόπουλος)


Δείτε Βίντεο από το τόπο του εγκλήματος

 ————————————————–
up date Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας 21/04/2012
Ένας 30χρονος ημεδαπός και ένας 39χρονος αλλοδαπός βρέθηκαν νεκροί, μέσα σε εγκαταλελειμμένο Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, σε αγροτική /περιοχή.
Σε εξέλιξη βρίσκονται αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών ανθρωποκτονίας ενός 30χρονου ημεδαπού και ενός 39χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί, χθες (20-04-2012) το απόγευμα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, μέσα σε εγκαταλελειμμένο Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, σε αγροτική περιοχή στα Κεραμειά Λέσβου.  
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι, οι δύο άντρες, έφεραν εμφανή τραύματα από πυροβόλο όπλο, ενώ το φορτηγό αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκαν, είχε περιλουστεί εσωτερικά και εξωτερικά με εύφλεκτο υγρό και είχε μερικώς καταστραφεί από εκδηλωθείσα πυρκαγιά.
Τόσο για τον 30χρονο ημεδαπό όσο και για τον 39χρονο αλλοδαπό, είχε δηλωθεί από συγγενικά τους πρόσωπα, η εξαφάνισή τους στις Αστυνομικές Αρχές, βραδινές ώρες της 19-04-2012.      
lesvosnews.net