Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΓΑ ΣΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ





Το έθιμο του «αγά» γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα στα Μαστιχοχώρια -  Ολύμποι, Μεστά, Ελάτα και Λυθί -  και έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όταν η Τουρκική Διοίκηση συνεχώς ανικανοποίητη, απαιτούσε από τους χωρικούς αβάσταχτους φόρους.
Συγκεκριμένα περί του εθίμου ο Παντελής Κόκκαλης στο «Απόκρεω εν Τουρκοκρατία στη Χίο» αναφέρει :
« Οι χοροί εκρατούσαν έως την Κρεατερή Κυριακή, την δε Δευτέραν  της Τυροφάγου παρίστανον τον Αγάν προς ανάμνησιν του ότι εις τους Ολύμπους κατοικούσε προ του1822 κάποιος αγάς, επόπτης των Κυβερνητικών δικαιωμάτων επι της μαστίχης, την οποίαν ο κάθε κάτοικος ήτο υποχρεωμένος να παραδίδει ως φόρον εις την Κυβέρνησιν, είχε δε τότε το δικαίωμα να δικάζει μικράς υποθέσεις».
Από τότε το δρώμενο της αναπαράστασης του Αγά έχει ως εξής.
Ένας  από τους χωρικούς – που να είναι δυναμικός, χωρατατζής, ετοιμόλογος  και να ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις – ντύνεται τούρκος Αγάς και κάθεται σε μιά εξέδρα που στήνεται για αυτό τον σκόπο στην πλατεία του χωριού. Πλάι του στέκεται ο βεζύρης του Αγά (σημερινός εισαγγελέας), ο γραμματέας που βαστά τα πρακτικά της δίκης και δυό δικαστικοί κλητήρες.  Μπροστά τους στην τράπεζα στρωμένα γλυκά, φρούτα και μπόλικη ρακί. Την Καθαρά Δευτέρα λοιπόν, η πλατεία γεμίζει κόσμο που κάθονται να φάνε, να πιούν  και να διασκεδάσουν.
Ο Αγάς ψαρεύει «θύματα» είτε απο τους καθισμένους είτε απο τους περαστικούς που σε περίπτωση δεν προσέλθουν, οδηγούνται με το στανιό από τους δυό ζαπιέδες (κλητήρες, αστυνομικούς). Ο Αγάς τους κατηγορεί για  φαινομενικά αστείες αιτίες, σχετικές όμως με τη προσωπικότητα και την επαγγελματική ιδιότητα κάθε κατηγορούμενου.
Πολλές φορές τα αστεία κρύβουν κάποιους  υπαινιγμούς για πραγματικές καταστάσεις – ειδικά αν αφορά εργολάβους δημοσίων έργων ή πολιτικούς – αλλά είναι τέτοιο το πνεύμα της ημέρας ( χαρά, αυτοσαρκασμός και διακωμώδηση των πάντων)  που ο καθείς πληρώνει το αντίτιμο του προστίμου του και μέσω γέλιων και αστεϊσμών αποχωρεί ευτυχής.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΤΑ 

Η ΜΟΣΤΡΑ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΧΙΟΥ





Με 14 άρματα και 500 περίπου συμμετοχές μασκαρεμένων, με εύστοχα θέματα εμπνευσμένα από την σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα ανέβηκε η Μόστρα Θυμιανών την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Φέτος εκτός από τις χιλιάδες Χιώτες, παρευρέθηκαν περίπου 800 Τούρκοι που ήλθαν μετά από πρόσκληση του Δήμου Χίου , ειδικά για το Καρναβάλι.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ - ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


Τραγωδία χωρίς τέλος | Βρέθηκαν άλλα τρία πτώματα
Άλλα τρία πτώματα εντοπίστηκαν σήμερα το απόγευμα από Λιμενικούς, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αγίου Φωκά στον Πολιχνίτο.  Λόγω μάλιστα το ότι εντοπίστηκαν σε βράχια και λόγω τους σκότους, οι λιμενικοί δεν μπόρεσαν μάλιστα ν’ ανασύρουν τις δυο από τις σωρούς κάτι που θα γίνει με βοήθεια της Πυροσβεστικής με το πρώτο φως της ημέρας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, τις απογευματινές ώρες σήμερα Κυριακή, εντοπίστηκε και περισυνελέγη από την ακτή στην περιοχή ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ Μυτιλήνης, η σωρός ενός άνδρα, 20 ετών περίπου, κανονικής σωματικής διάπλασης, ύψους 1,60μ. περίπου, ενώ έφερε μαύρο τζάκετ (σωσίβιο), εσώρουχο, αθλητική γκρι μπλούζα και λευκές κάλτσες.
Η σορός μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Μυτιλήνης για νεκροψία – νεκροτομή.
Επίσης, στην ίδια περιοχή βρέθηκαν και  δύο (02) ακόμη πτώματα, ενός  άνδρα και μίας γυναίκας, τα οποία λόγω του δύσβατου και απόκρημνου της περιοχής και λόγω του σκότους δεν κατέστη δυνατή η περισυλλογή τους.
Ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου συνδράμει στην περισυλλογή τους με το πρώτο φως της ημέρας.
Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Πολιχνίτου, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.
 lesvosreport.gr

ΜΑΣΚΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ





Με σύμμαχο τον καλό καιρό, δεκάδες ποδηλάτες, μασκαρεμένοι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης χθές  γύρω στις 12 το μεσημέρι συμμετέχοντας στη 2η μασκέ ποδηλατοπορεία.
Η Lesvos MTB έχει καθιερώσει πλέον σαν θεσμό τη μασκέ ποδηλατοπορεία και φίλοι του ποδηλάτου κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμα για ποδηλατάδα στην πόλη, στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Το ραντεβού δόθηκε όπως πάντα στην πλατεία Σαπφούς και από εκεί οι ποδηλάτες κινήθηκαν στους δρόμους της πόλης προσφέροντας μια ευχάριστη νότα στο εορταστικό κλίμα.

πηγη lesvosreport.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ Α1 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ


Ολοκληρώθηκαν τα 5 παιχνίδια της 16ης αγωνιστικής Α1 Πόλο Ανδρών. Να θυμίσουμε ότι ο ΝΟ Χίου θα αγωνιστεί την Παρασκευή 22/3/13 κόντρα στο ΝΟ Χανίων και θα ακολουθήσει το μεγάλο ντέρμπι με τη Βουλιαγμένη το Σαββατοκύριακο για την 17η αγωνιστική. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής:
ΝΟ Αργοστολίου - Παλαιό Φάληρο: 13-5
Τα οκτάλεπτα: 0-1, 2-3, 6-0, 5-1
Τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Αργοστολίου (Ανδρεάκος): Στελλάτος 4, Παπαδόπουλος 2, Κατσιγιάννης 2, Δουδέσης Ε. 2, Μπουρνάζος 1, Χαραλαμπόπουλος 1, Μητρόπουλος 1
Παλαιό Φάληρο (Λούδης): Ξενάκης 2, Τσαγκάρης 2, Βερύκοκος 1

Παναθηναϊκός - ΝΟ Βουλιαγμένης: 8-9
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 4-3, 0-3, 2-1
Τα γκολ των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Κουντουδιός): Αφρουδάκης Γ. 4, Παπαδόγκωνας 2, Κουρλιάφτης 1, Δερμιτζάκης Δ. 1
ΝΟ Βουλιαγμένης (Λοράντος): Μυλωνάκης 4, Κομάντινα 2, Γούνας 2, Τίγκας 1

ΝΑΟ Κερκύρας - ΓΣ Ηλιούπολης: 9-7
Τα οκτάλεπτα: 1-1, 3-2, 3-4, 2-0
Τα γκολ των δύο ομάδων
ΝΑΟ Κέρκυρας  (Τζόρτζεβιτς): Ζαρκαντζάς 4, Γαλανός 3, Μίσκοβιτς 2
ΓΣ Ηλιούπολης (Καραμάνης): Φαναριώτογλου 2, Καζάζης 1, Κουλιεράκης 1, Αγγελίδης 1, Κολυβάς 1, Γιάγκος 1

Πανιώνιος - Ολυμπιακός: 4-12
Τα οκτάλεπτα: 0-4, 2-1, 1-4, 1-3
Τα γκολ των δύο ομάδων:
Πανιώνιος (Βάσσος): Θωμάκος 1, Κουτσιαλής 2, Φωτίου 1
Ολυμπιακός (Βλάχος): Φουντούλης Ι. 5, Σχίζας 1, Ντόσκας 2, Μάγιαρακ 1, Mουρίκης 1, Μάζης 1, Κολόμβος 1
Ο αγώνας μεταξύ ΝΟ Πατρών - ΠΑΟΚ είχε διεξαχθεί στις 3/3/2013:
ΝΟ Πατρών - ΠΑΟΚ: 3-22
Τα οκτάλεπτα: 1-5, 0-6, 0-3, 2-8
Τα γκολ των δύο ομάδων:
ΝΟ Πατρών (Σακκαλής): Μπέγκοβιτς 3
ΠΑΟΚ (Γούναρης): Αληχανίδης Α. 4, Χρυσοσπάθης 4, Κόλιανιν 3,  Βαχαρέλης 3, Προσινικλής 2, Παπαποστόλου 2, Αλιχανίδης Β. 1, Σαρησάββας 1, Σολανάκης 1, Παππάς 1
noxiou.gr

ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ (;) - ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ 8 ΥΠΗΚΟΟΙ ΣΥΡΙΑΣ


Νέα τραγωδία στη Λέσβο (;) - Αγνοούνται 8 υπήκοοι Συρίας
Χθες (16-03-2013) το απόγευμα δηλώθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, η εξαφάνιση -8- υπηκόων Συρίας, από συγγενικά τους πρόσωπα, ως εξής:
 
o Δύο (2) ανδρών ηλικίας 22 και 41 ετών και μίας (1) γυναίκας ηλικίας 33 ετών
o Ενός (1) ανήλικου ηλικίας 14 ετών και μίας (1) ανήλικης ηλικίας 17 ετών
o Τριών (3) παιδιών (2 κορίτσια και 1 αγόρι) ηλικίας 6, 6 και 3 ετών
 
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι, τα παραπάνω 8 άτομα, απογευματινές ώρες της 06-03-2013, επιβιβάστηκαν σε βάρκα και απέπλευσαν από τουρκικές ακτές με προορισμό τη Λέσβο. Έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.
 
(φώτο αρχείου)
lesvosnews.net

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ


Ανθη Παζιάνου προς Πάρη Τσάρτα: Το Πανεπιστήμιο δεν θίγεται από την αλήθεια
Για ανακρίβειες και ανυπόστατες καταγγελίες εγκαλεί τη δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών, Ανθή Παζιάνου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας σε σχέση με το δημοσίευμα για την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης με αφορμή παλιότερο άρθρο της που αφορούσε τις πρόσθετες αμοιβές ολίγων μέσω της διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μάλιστα επισημαίνει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.
Η θέση του δημοσιεύτηκε στη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών μαζί με την απάντηση της συντάκτριας, όπου η τελευταία τονίζει ότι είναι αν μη τι άλλο προκλητικό υπάλληλοι να νέμονται μεταξύ τους έξτρα αμοιβές από τον μισθό τους και πάράλληλα να θεωρείται ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην προκήρυξη, αξιολόγηση και ανάθεση προγραμμάτων από τους ίδιους στους ίδιους
Απάντηση και στο άρθρο του Στρατή Μπαλάσκα περί ελέγχου του Πανεπιστημίου της εφημερίδας Εμπρός απέστειλε ο κ. Τσάρτας, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο.
Επιστολή  Π.Τσάρτα στο ΕΜΠΡΟΣ
"Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Με αφορμή το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας με τίτλο “Έλεγχος για διαχείριση προγραμμάτων και προσλήψεις”, το οποίο υπογράφεται από το δημοσιογράφο κ. Στρατή Μπαλάσκα, θα ήθελα να τονίσω ότι αναμένουμε με εμπιστοσύνη την ολοκλήρωση του έργου της Δικαιοσύνης.
Προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει το αναγνωστικό κοινό σας ότι η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ήδη απαντήσει και αντικρούσει τεκμηριωμένα τις ανακρίβειες που αναφέρονταν στο παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα της Λέσβου” (03/9/2012) και υπογράφεται από τη δημοσιογράφο κ. Ανθή Παζιάνου. Επιπλέον, έχει στείλει στον υπουργό ΠΑΙΘΠΑ αναλυτικό υπόμνημα, το οποίο αναφέρεται σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι σε απάντηση στο πρόσφατο δημοσίευμα της κ. Α. Παζιάνου, επισημαίνουμε ως πρυτανική αρχή ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας απέναντι σε ανυπόστατες καταγγελίες, δεδομένου ότι θιγόμαστε ως πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα θίγεται το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μάλιστα σε μια περίοδο που παρά τα τεράστια προβλήματα, εντείνει τις προσπάθειές του για περαιτέρω ενίσχυση του ακαδημαϊκού του έργου και της φοιτητικής μέριμνας.
Παρακαλώ θερμά για την άμεση δημοσίευση της παρούσας επιστολής.
Με εκτίμηση
Καθηγητής Πάρις Α. Τσάρτας
"

Η Επιστολή  του Π.Τσάρτα στην Εφημερίδα των Συντακτών
Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο ‘Αυτο… διαχείριση για λίγους’, το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος κα Ανθή Παζιάνου και δημοσιεύτηκε στις 12/3/2013, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι:
Α) Έχει ήδη δημοσιοποιηθεί η απάντηση της Πρυτανικής Αρχής σε προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα της Λέσβου (03/9/2012)και της ίδιας δημοσιογράφου, με την οποίααντικρούονται τεκμηριωμένα όλες οι αναφερόμενες σε αυτό ανακρίβειες. 
Β) Έχουμε στείλει ήδη στον Υπουργό ΠΑΙΘΠΑαναλυτικό υπόμνημα το οποίο αναφέρεται σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος.
Γ) Στο εν λόγωδημοσίευμα παρουσιάζονται εκ νέου ανακρίβειες, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για τη διαχείριση των ερευνητικών έργων από τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ταυτόχρονα επιχειρείται να δημιουργηθεί λανθασμένη εντύπωση ότι η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη των υπαρκτών ελλείψεων χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της φοιτητικής μέριμνας από την Πολιτεία. 
Δ) Θα πρέπει να αφήσουμε με εμπιστοσύνη την Ελληνική Δικαιοσύνη να επιτελέσει τo έργο της.
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι απέναντι σε ανυπόστατες καταγγελίες επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, δεδομένου ότι θιγόμαστε ως πρόσωπα αλλά ταυτόχρονα θίγεται το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε μια περίοδο όπου παρά τα τεράστια προβλήματα εντείνει τις προσπάθειές του για περαιτέρω ενίσχυση του ακαδημαϊκού του έργου και της φοιτητικής μέριμνας.
 
 
Η απάντηση της Ανθής Παζιάνου
 
Κύριε Τσάρτα, 
Προφανώς στην «ανακρίβεια» των δημοσιευμάτων αυτών, δεν φαίνεται να συμφώνησε και η εισαγγελία Μυτιλήνης, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα. 
Επίσης, εκτός από την ελληνική δικαιοσύνη, πρέπει και η δημοσιογραφία να κάνει ανεμπόδιστα τη δουλειά της.
Σε μια περίοδο, όπου η κοινωνία και η εκπαίδευση στενάζουν, είναι αν μη τι άλλο προκλητικό υπάλληλοι να νέμονται μεταξύ τους έξτρα αμοιβές από τον μισθό τους, χωρίς να διευκρινίζεται το ωράριό τους και να θεωρείται ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στην προκήρυξη, αξιολόγηση και ανάθεση προγραμμάτων από τους ίδιους στους ίδιους.
lesvosnews.net

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 , ΩΡΑ 18.00


ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 21/03/2013.
ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 16294/2013 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Άρθρο 67, Ν.3852/10)
Αρ. θέματος Θέμα Εισηγητής
1 Έγκριση προϋπολογισμού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου Κ.Ε. Πρόεδρος του
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
2 Έγκριση αποφάσεων Ν.Π. Δ. Χίου. Πρόεδροι Ν.Π.
3 Προγραμματισμός προσλήψεων. κ. Δήμαρχος
4
Τροποποίηση προϋπολογισμού (ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ,
ΚΕΚ ΟΜΗΡΟΣ κ.λ.π.). κ. Δήμαρχος
5 Τριμηνιαία έκθεση εσόδων-εξόδων 4ου τριμήνου 2012. Οικονομική
Επιτροπή
6 Επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών Δ. Χίου.
Πρόεδρος
Σχολικών
Επιτροπών
7
Εκτέλεση του έργου "Επισκευαστικές εργασίες σχολικών
συγκροτημάτων Δ. Χίου".
Τεχνική
Υπηρεσία
8
Έγκριση εκτέλεσης του έργου "Καθαρισμός και
διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Δημοτικής Ενότητας
Αγ. Μηνά".
Τεχνική
Υπηρεσία
9
Έγκριση εκτέλεσης του έργου "Καθαρισμός και
διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Δημοτικής Ενότητας
Ιωνίας".
Τεχνική
Υπηρεσία
10
Έγκριση εκτέλεσης του έργου "Καθαρισμός και
διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Δημοτικής Ενότητας
Αμανής".
Τεχνική
Υπηρεσία
11
Έγκριση εκτέλεσης του έργου "Καθαρισμός και
διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Δημοτικής Ενότητας
Καμποχώρων".
Τεχνική
Υπηρεσία
12
Έγκριση εκτέλεσης του έργου "Καθαρισμός και
διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Δημοτικής Ενότητας
Καρδαμύλων".
Τεχνική
Υπηρεσία
13 Έγκριση εκτέλεσης υπηρεσίας "Συγκοινωνιακές
ρυθμίσεις για απομακρυσμένα χωριά"
Τεχνική
Υπηρεσία
14 Κατασκευή χώρων τοποθέτησης απορριμματοκιβωτίων. Υπηρεσία
Καθαριότητας
15 Ανάθεση σύνταξης Μ.Π.Ε. για την "Αδειοδότηση χώρων
εγκατάστασης απορριμματοφόρων".
Υπηρεσία
Καθαριότητας
16 Έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του
έργου "Επισκευαστικές ανάγκες σχολείων".
Τεχνική
Υπηρεσία
17
Έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του
έργου "Αποκατάσταση ανεξέλεγκτης διάθεσης
αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων στη θέση
Περιβόλα".
Τεχνική
Υπηρεσία18
Έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του
έργου "Βελτίωση κτιριακών υποδομών στο 1ο
Γυμνάσιο".
Τεχνική
Υπηρεσία
19
Έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του
έργου "Αποκατάσταση ανεξέλεγκτης διάθεσης
αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Δ.Ε. Καρδαμύλων στη θέση
Πλακούσα".
Τεχνική
Υπηρεσία
20 Έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του
έργου "Αγροτική οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Ιωνίας."
Τεχνική
Υπηρεσία
21 Έγκριση 1ου ΑΠΕ και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου
"Εσωτερική Οδοποιία Βροντάδου".
Τεχνική
Υπηρεσία
22
Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου "Επείγουσες
επισκευαστικές εργασίες πολυδύναμου ιατρείου
Βολισσού".
Τεχνική
Υπηρεσία
23
Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου "Διαμόρφωση
κοινοχρήστων χώρων πλατείας Γ. Παπανδρέου".
Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης.
Τεχνική
Υπηρεσία
24
Έγκριση προμηθειών του έργου αυτεπιστασίας
"Εξωραϊσμός και διαμόρφωση παραλιών και
πεζοδρόμων"
Τεχνική
Υπηρεσία
25 Έγκριση προμηθειών, υπηρεσιών και εργασιών Δ. Χίου. Υπηρεσίες Δ.
Χίου
26
Υποκατάσταση μέλους της αναδόχου σύμπραξης
εκπόνησης της μελέτης "Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο
(Γ.Π.Σ.) Δήμου Χίου".
Τεχνική
Υπηρεσία
27
Υποκατάσταση μέλους της αναδόχου σύμπραξης
εκπόνησης της μελέτης "Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής
Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) Δήμου
Καρδαμύλων.
Τεχνική
Υπηρεσία
28
Εξόφληση της παροχής υπηρεσίας με τίτλο "Μελέτη
διαχείρισης φράγματος Κατράρη, (δημιουργία φορέα
διαχείρισης).
Τεχνική
Υπηρεσία
29 Καθορισμός οριογραμμής ρέματος στη θέση "Ταύρος"
Πυργίου Δ. Χίου.
Τεχνική
Υπηρεσία
30
Ενοποίηση αποφάσεων περί επιβολής τέλους επί των
ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης,
εστιατορίων και συναφών καταστημάτων.
Οικονομική
Επιτροπή
31 Ενοποίηση αποφάσεων περί επιβολής τέλους διαμονής
παρεπιδημούντων.
Οικονομική
Επιτροπή
32 Μεταβίβαση μισθωτικής σχέσης σε δημοτικό ακίνητο
της οδού Φιστέλ Ντε Κουλάνς.
Οικονομική
Υπηρεσία
33 Μίσθωση δημοτικού ακινήτου "Τουριστικό περίπτερο
Αγίας Ειρήνης" Τ.Κ. Ελάτας.
Οικονομική
Υπηρεσία
34 Καταγγελία μισθώσεων δημοτικών ακινήτων. Οικονομική
Υπηρεσία
35 Αίτημα για μείωση μισθώματος δημοτικού ακινήτου. Οικονομική
Υπηρεσία
36 Απόδοση μισθίου από τη ΔΗ.Κ.Ε.Χ. στο Δ. Χίου. Οικονομική Υπηρεσία
37 Καταχώρηση τιμολογίων στο λογιστικό σύστημα του Δ.
Χίου.
Οικονομική
Υπηρεσία
38 Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Οικονομική
Υπηρεσία
39 Διαγραφή χρεών μετά από δικαστική απόφαση.
κ. Αλοιμόνου,
Οικονομική
Υπηρεσία
40 Διαγραφή οφειλών αποζημίωσης χρήσης από τη
ΔΗ.Κ.Ε.Χ. του δημοτικού ακινήτου επί της οδού Λάδης.
Οικονομική
Υπηρεσία
41 Ονοματοδοσία πτέρυγας Γυμνασίου Βροντάδου. Πρόεδρος της
Δ.Ε.Π.
42
Αίτημα μίσθωσης χερσαίας έκτασης στη θέση Μύτη
Καρυδά Λαγκάδας από την <<ΝΗΡΕΥΣ
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.>>
κ. Αλοιμόνου
43
Γνωμοδότηση επί αιτήματος για δημιουργία νέων
πλωτών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στις Δημοτικές
Ενότητες Ομηρούπολης και Καρδαμύλων.
Πρόεδρος Δ.Σ.
44 Συμμετοχή και ορισμός υπευθύνων για το πρόγραμμα
διανομής τροφίμων σε απόρους-πρόγραμμα Ε.Ε. 2013. κ. Δήμαρχος
45 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Επιτροπή
Ποιότητας Ζωής.
46 Μετακινήσεις. κ. Δήμαρχος

ΤΟ ΤΑΛΙΜΙ ΣΤΑ ΘΥΜΙΑΝΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ






Ιδιαίτερα γιορταστικά, παραδοσιακά, γιορτάζουν τις Αποκριές, οι Θυμιανούσοι Χιώτες στο χωριό τους. Κάθε Τυρινή Παρασκευή και Κυριακή, διοργανώνουν το μεγαλύτερο και Πασίγνωστο καρναβάλι της Χίου, το οποίο θαυμάζουν και χαίρονται χιλιάδες κόσμου απ' όλα τα μέρη της Χίου.

Το έθιμο έχει αρχίσει από την εποχή του Μεσαίωνα. Τα Θυμιανά που λέγονται και Ευφημιανά γιατί ήταν ένα χωριό φημισμένο, λόγω του ότι βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, περίπου δύο χιλιόμετρα, υπέφερε από τους Πειρατές οι οποίοι κατά διάφορες εποχές το ελήστευαν, σκότωναν τους κατοίκους του, ή τους έπιαναν σκλάβους, και τους ποθλούσαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

Οι Θυμιανούσοι προσπαθώντας να αμυνθούν στο κίνδυνο των Πειρατών έχτιζαν τα σπίτια τους το ένα κολλημένο με το άλλο σχηματίζοντας σαν κάποιο τείχος. Επίσης είχαν και τρεις μεγάλες πόρτες στο χωριό τους, που το βράδυ τις έκλειναν για ασφάλεια. Στα παραθαλάσσιά τους μέρη είχαν φύλακες που φύλαγαν για τους πειρατές στις Βίγλες. Οταν έβλεπαν να έρχεται κανένα πειρατικό πλοίο έκαναν μεταξύ τους συνθήματα κουνόντας ρούχα, σάκκους, παλτά ή άναβαν φωυιές πίσω από τις βίγλες και ειδοποιούσαν το χωριό ότι έρχονταν οι Πειρατές.

Κάποτε μια Τυρινή Παρασκευή οι χωριανοί γλεντούσαν. Την ώρα εκείνη πήραν το σύνθημα ότι στην θάλασσα του Μέγα Λιμιώνα έφτασαν οι Πειρατές. Το γλέντι κόπηκε. Παντού ακούστηκαν φωνές που έλεγαν φωτιά και τσεκούρι στους Αράπηδες. Αρπαξαν ότι βρήκαν, σπαθιά, μαχαίρια, τσεκούρια ακόμη και ξύλα, κατηφόρισαν προς τη θάλασσα, κρύφτηκαν και περίμεναν.

Ανίδεοι οι πειρατές έπεσαν στην ενέδρα. Εγινε φονικότατη μάχη. Ατρόμητοι οι Θυμιανούσοι έπεσαν στη μάχη και νίκησαν τους Πειρατές. Γύρισαν στο χωριό νικητές με κλαδιά ελιάς φωνάζοντας βρε-βρε-μωρή-μωρή. Κρέμασαν τους αιχμαλώτους στα δένδρα του Λιβαδιού και ήπιαν κρασί και γλέντησαν ως την άλλη μέρα το πρωί.

Γι' αυτό γίνεται η Μόστρα κάθε χρόνο τις Απόκριες στα Θυμιανά, εις ανάμνηση της μεγάλης αυτής νίκης τους. Ντύνονται οι Θυμιανούσοι κουδουνάτοι, πειρατές βρακάδες, τσολιάδες και χορεύοντας ένα χορό το Ταλίμι κάνουν αναπαράσταση της μάχης. Στο τέλος χορεύουν τον Δετό για να θυμούνται ότι με την ένωση απόχτησαν δύναμη και έδιωξαν τους πειρατές.

Ωραίο έθιμο που μέσα στο αστείο το γλέντι και τη χαρά διδάσκει την αγάπη του Θυμιανούση στο χωριό του και την απόφαση να ζει ελεύθερος, και να προοδεύει όπου κι αν βρίσκεται. Στην προσπάθειά τους οι Ελληνοαμερικανοί Θυμιανούσοι εν Αμερική να διατηρήσουν τα ήθη τους και τα έθιμα τους και να διδάξουν αυτά και στα παιδιά τους αφιερώνουν την Ετήσια Χοροεσπερίδα τους στη Μόστρα Θυμιανών.