Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

XIOΣ - ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Προϋπολογισμός 2012 : μισό δισεκατομ. ευρώ σε Δήμους και Περιφέρειες

Μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ (11,5%) θα είναι τα έσοδα δήμων και περιφερειών από το κράτος (τακτικός προϋπολογισμός και πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων) στον Προϋπολογισμό του 2012. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Παράλληλα τα συνολικά έσοδα της Αυτοδιοίκησης (συμπεριλαμβανομένων, δηλαδή, και των ιδίων εσόδων δήμων και περιφερειών) εμφανίζονται μειωμένα κατά 536 εκατ. ευρώ (ποσοστό 7,6%).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012:

- Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), η Αυτοδιοίκηση πρόκειται να λάβει 3,214 δισ. ευρώ έναντι 3,692 δισ. ευρώ το 2011.

-Από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, θα λάβει το 2012 608 εκατ. ευρώ έναντι 630 εκατ. ευρώ το 2011.

Τη μερίδα του λέοντος των ΚΑΠ και το 2012 λαμβάνουν οι δήμοι με 2,613 δισ. ευρώ έναντι 600,4 εκατ. ευρώ των περιφερειών.

Μειωμένα και τα έξοδα

Στο σκέλος των εξόδων:

- Αυξημένες εμφανίζονται οι δαπάνες για μισθούς, καθώς, όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «το 2011 η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού των περιφερειών αντιμετωπίστηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν συνυπολογισθεί η δαπάνη αυτή, προκύπτει μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 314 εκατ. ευρώ», προστίθεται.

- Μειωμένες κατά 100 εκατ. ευρώ προβλέπονται οι δαπάνες για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από τους δήμους, «κυρίως από τη διαδικασία επαναξιολόγησης των δικαιούχων μέσω της ανασυγκρότησης των σχετικών υγειονομικών επιτροπών ελέγχου των δικαιολογητικών τους, που είναι σε εξέλιξη».

- Μειωμένες κατά 185 εκατ. ευρώ ή κατά 7% προβλέπονται και οι λοιπές δαπάνες «ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού τους και των επιπτώσεων του προγράμματος Καλλικράτης». (Πρόγραμμα εξυγίανσης με ισοσκελισμένους προύπολογισμούς κ.λπ).

aftodioikisi.gr

ΠΟΕ-ΟΤΑ : Η ΚΕΔΕ δεν υπερασπίζεται το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σκληρή επίθεση κατά της ΚΕΔΕ εξαπολύει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή τα προβλήματα στους ΟΤΑ, κατηγορώντας την ότι με τη στάση της έναντι της εφεδρείας και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν προασπίζει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαμαρτυρόμενη, δε, για «τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου αλλά και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως θεσμός (εργασιακή εφεδρεία, ελλείψεις προσωπικού, μειώσεις αποδοχών, αδυναμία καταβολής μισθοδοσίας κ.λπ.), που γίνονται εντονότερα από τη στάση της ΚΕΔΕ, που αποφεύγει να τοποθετηθεί, να παρέμβει, να προασπίσει τον θεσμό στο σύνολο του, αλλά και τον εφαρμοζόμενο πλέον σχεδιασμό της Συγκυβέρνησης με πρωτεργάτη του υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο για πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, με συνέπεια την άμεση απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και την οικονομική επιβάρυνση των Δημοτών», προχωρά την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, σε στάση εργασίας των εργαζομένων των συνδέσμων διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της χώρας, από τις 12.00 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.

Ιδιαίτερα, για την Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στη μία το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 29-Αθήνα) των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ καθώς και όλων των συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, σχεδιάζει την πραγματοποίηση πανελλαδικής στάσης εργασίας για την επόμενη εβδομάδα που θα καθοριστεί με νέα ανακοίνωση της Ομοσπονδίας «με ζητήματα αιχμής την εργασιακή εφεδρεία, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου-φτωχολογίου, τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους που εντάσσονται στα ΒΑΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα των υπηρεσιών καθαριότητας».

Τέλος, πανελλαδικές συσκέψεις των διοικητικών συμβουλίων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, στις 10.00 το πρωί, «προκειμένου να ενημερωθούν και να μεταφέρουν τις διαθέσεις των εργαζομένων. Με νεότερη ανακοίνωση θα καθοριστούν οι χώροι».
aftodioikisi.gr

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARINN

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω του Περιφερειακού Ταμείου, υπέβαλλε πρόταση συμμετοχής στο Πρόγραμμα «FARINN» που ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (S.E.E.).

Κύριος στόχος του «FARINN» είναι η διευκόλυνση μιας υπεύθυνης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Να ανοίξει δηλαδή το δρόμο για ένα μοντέλο της καινοτομίας που σέβεται της αρχές της αειοφορίας και της κοινωνικής ευθύνης για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πρόκληση είναι να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, από όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, αφού λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη:
• Η λογοδοσία και η διαφάνεια
• Ο περιορισμός των επιπτώσεων στο περιβάλλον
• Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας
• Η διαχείριση ρίσκου
• Οι συνθήκες εργασίας
• Οι επενδύσεις στην Έρευνα και στην Τεχνολογία
• Η δια βίου μάθηση
• Η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών
Ηγέτης Εταίρος του προγράμματος είναι το Κέντρο για την Καινοτομία και την Οικονομική Ανάπτυξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Cesena της Ιταλίας. Συμμετέχουν ως Εταίροι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Επιμελητηρίου Σάμου και αναπτυξιακοί φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα από Σλοβενία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεβοβίνη.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού κοίτης χειμάρρων καθώς και δικτύων απορροής ομβρίων υδάτων από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Συγκεκριμένα εργασίες πραγματοποιήθηκαν:
 Κατά το μήκος της κοίτης του χειμάρρου Παρθένη
 Στον χείμαρρο Αρμένη
 Στην περιοχή Λατομίου Χίου.

Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, ΜΗΝΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Νοέμβριος έχει θεσπιστεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ως Μήνας Στοματικής Υγείας και κατά τη διάρκειά του κορυφώνονται οι δράσεις των κατά τόπους Οδοντιατρικών Συλλόγων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα οδοντιατρικού ενδιαφέροντος. Στόχος της σύγχρονης Οδοντιατρικής είναι η προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της στοματικής υγείας των πληθυσμών. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ο πρωταρχικός ρόλος του Οδοντίατρου είναι η προσφορά των υπηρεσιών του στο κοινωνικό σύνολο, όχι μόνο με την παροχή των πιο αποτελεσματικών μεθόδων οδοντιατρικής φροντίδας, αλλά και με την προώθηση της προσωπικής συμμετοχής των ασθενών για τη βελτίωση της στοματικής τους υγείας. Η άσκηση της προληπτικής Οδοντιατρικής τόσο σε προσωπικό επίπεδο στο ιατρείο, όσο και μέσω οργανωμένων προγραμμάτων στην κοινότητα, συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών όσον αφορά στην έκταση και στη βαρύτητα των νοσημάτων του στόματος. Σε κοινωνικό επίπεδο, η προληπτική παρέμβαση μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη και τις συνακόλουθες δαπάνες, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας για όλους –ανεξαιρέτως– τους πολίτες.

Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η στοματική υγεία επηρεάζει σε στενή και αμφίδρομη σχέση τη γενική υγεία των ατόμων. Η κακή στοματική υγεία δεν περιορίζεται μόνο στην προβληματική οδοντοστοιχία, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως την ομιλία, τη μάσηση, τη γεύση, τη διατροφή, το χαμόγελο. Η τακτική οδοντιατρική εξέταση συμβάλλει, επιπλέον, στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων που αφορούν στη γενική υγεία, αλλά εμφανίζονται πρώιμα στη στοματική κοιλότητα. Ωστόσο, παράγοντες κοινωνικοί, ψυχολογικοί και οικονομικοί επιδρούν αρνητικά και αυξάνουν την εμφάνιση των νόσων του στόματος, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης επιδημιολογικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: στη χώρα μας παρουσιάζεται σαφή στασιμότητα ή και επιδείνωση της στοματικής κατάστασης των Ελλήνων, όσον αφορά στη συχνότητα και στη βαρύτητα εμφάνισης τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσου. Επιπλέον, διαφάνηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οδοντιατρικών αναγκών μένει χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, ιδιαίτερα στα άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και αγροτικών περιοχών, που δε χρησιμοποιούν το δημόσιο τομέα λόγω χαμηλής ποιότητας περίθαλψης ή ελλιπούς ασφαλιστικής κάλυψης και τον ιδιωτικό τομέα λόγω αυξημένου κόστους.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου, αναγνωρίζοντας την πρόληψη ως την καλύτερη μορφή θεραπείας, θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον τα προληπτικά οδοντιατρικά προγράμματα που συνδιοργανώνει με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν, για το τρέχον σχολικό έτος, επισκέψεις εθελοντών οδοντίατρων σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια του νησιού μας, με σκοπό τη διδασκαλία των σωστών κανόνων στοματικής υγιεινής. Επιπλέον, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα διδαχθούν οι μαθητές την αγωγή υγείας με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης, που συμβάλλει στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών για την υιοθέτηση υγειών και σωστών συμπεριφορών. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, όπου με τη βοήθεια της κινητής οδοντιατρικής μονάδας των Γιατρών Του Κόσμου θα γίνει οδοντιατρική εξέταση όλων των μαθητών. Οι δράσεις του Συλλόγου μας περιλαμβάνουν, επίσης, την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων του νησιού μας με προϊόντα στοματικής υγιεινής, τη διεξαγωγή εκδηλώσεων για ενημέρωση του κοινού σε θέματα οδοντιατρικής φροντίδας και τη συνεργασία με τους υπόλοιπους υγειονομικούς φορείς του νησιού μας με στόχο την προαγωγή της υγείας των συμπολιτών μας. Η προσπάθειά μας στηρίζεται άμεσα στην αυξημένη ευαισθησία των συναδέλφων μας -που δηλώνεται έμπρακτα με τη συμμετοχή τους στα ανωτέρω προγράμματα- επισημαίνοντας, ότι σε κρίσιμες εποχές αναδύονται αξίες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η προσφορά.