Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΧΙΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ



Γεγονότα

1847: Ο Φρεντερίκ Σοπέν με τον τσελίστα Ογκίστ Φρανσόμ παρουσιάζουν το νέο του έργο Σονάτα για τσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, έργο 65 στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Το ακροατήριο του περιλαμβάνει την ερωμένη του Γεωργία Σάνδη με την κόρη της, τον ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά και...
δύο άλλα πρόσωπα.

1864: Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων Χάνλεϊ επιτίθεται κατά του πολεμικού Χαουζοτόνικ των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.

1871: Ο πρωσικός στρατός παρελαύνει νικητής στο Παρίσι, μετά την επικράτησή του στον Γαλλο-Πρωσσικό Πόλεμο.

1914: Οι βρετανίδες σουφραζέτες επιτίθενται και καταστρέφουν τα τζάμια της οικίας του βρετανού υπουργού Εσωτερικών και πυρπολούν τις εγκαταστάσεις ενός ομίλου αντισφαίρισης, διεκδικώντας δυναμικά και βίαια δικαίωμα ψήφου.

1922: Σύναξη ντανταϊστών στο καφενείο Closerie des Lilas στο Παρίσι, με αντικείμενο τη διαμάχη μεταξύ του Αντρέ Μπρετόν και του Τρσταν Τζαρά για την αρχηγία του κινήματος. Παρίστανται περίπου 100 θιασώτες του ντανταϊσμού, ανάμεσά τους οι Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Κονσταντίν Μπρανκούζι και Ζακ Κοκτό. Οι δύο αντίπαλοι ανταλλάσσουν επιχειρήματα, αλλά και ύβρεις, ώσπου ο επιδιατητής Ερίκ Σατί ανακηρύξει νικητή τον Τζαρά. Ο Μπρετόν θα αποχωρήσει και θα δημιουργήσει τον σουρεαλισμό.

1982: Ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.


Γεννήσεις

1821: Λόλα Μοντέζ, ιρλανδή ηθοποιός και χορεύτρια, μετρέσα του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α', πατέρα του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων Όθωνα. (Θαν. 17/1/1861)

1877: Αντρέ Μαζινό, γάλλος πολιτικός. Ως υπουργός Πολέμου της Γαλλίας δημιούργησε τα περίφημη οχυρωματικά έργα που έφεραν την ονομασία Γραμμή Μαζινό. (Θαν. 7/1/1932)

1963: Μάικλ Τζόρνταν, παλαίμαχος αμερικανός καλαθοσφαιριστής του ΝΒΑ.

Θάνατοι

1600: Τζορντάνο Μπρούνο, ιταλός φιλόσοφος. Θύμα της Ιεράς Εξέτασης, κάηκε στην πυρά επειδή υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. (Γεν. 1548)

1673: Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γνωστότερος ως Μολιέρος, γάλλος συγγραφέας. (Δον Ζουάν, Ο κατά φαντασία ασθενής, Ταρτούφος, Αρχοντοχωριάτης) (Γεν. 15/1/1622) [Αποφθέγματα]

1982: Ίσραελ Λι Στράσμπεργκ, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. Έγραψε ιστορία ως διευθυντής του Actors Studio της Νέας Υόρκης και δίδαξε από τον Μάρλον Μπράντο ως τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο τη λεγόμενη «μέθοδο». (Γεν. 17/11/1901)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:M.LAGANA