Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΣτΕ: Τέλος στην καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων με τη μέθοδο της καλλιέργειας


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ” αριθμ. 621/2012 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του άρθρου 5 του νόμου 3147/2003 που ρυθμίζει θέματα αγροτικής γης και προβλέπει την παραχώρηση της κυριότητας των δημοσιών εποικιστικών εκτάσεων, που έχουν καταληφθεί αυθαίρετα επί μια δεκαετία με την γνωστή μέθοδο της καλλιέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 5 του νόμου 3147/2003 προβλέπει ότι αυθαίρετοι κάτοχοι δημόσιας κοινόχρηστης εποικιστικής έκτασης, η οποία δεν έχει την μορφή δάσους ή δασικής έκτασης, ή δεν έχει κηρυχτεί αναδασωτέα, μπορούν να υποβάλλουν στο υπουργείο Γεωργίας αίτηση για την εξαγορά της έκτασης, εφόσον την καλλιεργούν συστηματικά με αμπέλια, ελιές ή οπωροφόρα δένδρα, τα οποία πρέπει να έχουν ηλικία δέκα ετών μέχρι την έναρξη του επίμαχου νόμου ή να έχουν οικοδομήσει κτίσματα τουλάχιστον μια δεκαετία.
Σύμφωνα με το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο, η εξαγορά γίνεται σύμφωνα με την αντικειμενική αξία της έκτασης, ή σύμφωνα με την αγοραία αξία της, ενώ αν ο «κάτοχος» της δημόσιας έκτασης έχει ανεγείρει και κτίσμα ή κατέχει την επίμαχη έκταση προς 25ετίας, τότε το τίμημα της εξαγοράς μειώνεται κατά 20%.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το άρθρο 5 του νόμου 3147/2003 είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου.
Παράλληλα, η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τους δικαστές, «πάσχει» κατά το σκέλος εκείνο που αφορά την παραχώρηση εκτάσεων που έχουν καλλιεργηθεί συστηματικώς επί δεκαετία.
Και αυτό γιατί για την παραχώρηση «προβλέπεται απλώς η καταβολή τμήματος χωρίς να επιβάλλονται όροι και προϋποθέσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την εξυπηρέτηση του σκοπού του δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου θα καθιστούσαν συνταγματικώς ανεκτή την πρόβλεψη περί παραχωρήσεως των καλλιεργούμενων εκτάσεων αυθαιρέτως κατέχοντες, όπως είναι η επιβολή της υποχρεώσεως να παραμείνουν καλλιεργούμενες στο διηνεκές ή τουλάχιστον επί χρονικό διάστημα επαρκές».

Πηγή: ΑΜΠΕ
aftodioikisi.gr

Ενας στους δύο δεν είναι ικανοποιημένος από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου


Ενας στους δύο χρήστες του Διαδικτύου δεν είναι ικανοποιημένος από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες, ούτε και από την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν-ELTRUN), το 93% των ελλήνων χρηστών θεωρεί ότι η καλή χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Εκτός των άλλων, θα μπορούσε να απαλλάξει τους πολίτες από το ανούσιο και κοστοβόρο στήσιμό τους στις ουρές των υπηρεσιών του Δημοσίου, κάτι που συνέβη στο τέλος της περασμένης χρονιάς, με τους φορολογούμενους να περιμένουν στις Εφορίες για την παραλαβή του «κλειδαρίθμου» τους.
Οι εξοικειωμένοι με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) πολίτες, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να διεκπεραιώνουν περισσότερες εργασίες από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους, αποφεύγοντας την αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Το 48% των ερωτηθέντων της έρευνας (διενεργήθηκε ηλεκτρονικά με τη συνδρομή της Ericsson, σε συνολικό δείγμα 1040 ατόμων, στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013) θεωρούν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των ουραγών χωρών ως προς την ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό (66%) που δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την οργάνωση, τις υποδομές και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη που παρέχονται στην Αθήνα και τις άλλες αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με την έρευνα, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαίδευση και υγεία, είναι οι βασικοί τομείς, στους οποίους οι τεχνολογικά εξοικειωμένοι πολίτες θα ήθελαν να δουν βελτίωση.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το δημόσιο, το 87% δηλώνει πως θα ήθελε βελτίωση στην εξυπηρέτησή του, ενώ το 84% απαιτεί αλλαγή του μοντέλου των δημοσίων υπηρεσιών και μείωση της γραφειοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι θα επιθυμούσε ευκολότερη διεκπεραίωση σε κοινωνικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, μείωση του χρόνου αναμονής σε κρατικές και κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως η ΔΕΗ, κλπ.
Επίσης, το 67% απαιτεί την εισαγωγή της καινοτομίας στην εκπαίδευση, με όχημα τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ELTRUN κ. Γεώργιος Δουκίδης, ενώ το κοινό εμφανίζει ωριμότητα και εξοικείωση στη χρήση τεχνολογιών, το κράτος υστερεί στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παροχή δημόσιων αγαθών.
Οι πολίτες, πρόσθεσε, «πιστεύουν» στην επιχειρηματικότητα και πλέον βλέπουν λύσεις στην κρίση, με εργαλείο την τεχνολογία. Εντοπίζεται, δηλαδή, μια αλλαγή της αντίληψης των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση και δικαιώματα στη δημόσια ζωή, για να αλλάξει και το κράτος, ανέφερε ο κ. Δουκίδης.
Οι κυριότεροι τομείς που, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, θα μπορούσαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι:
* Οι δημόσιες Μεταφορές (ενημέρωση των επιβατών στις στάσεις, ηλεκτρονικό εισιτήριο, κυκλοφοριακό).
* Οι συναλλαγές με το Δημόσιο (ηλεκτρονική έκδοση εγγράφων, ηλεκτρονική καταγραφή των προβλημάτων των πόλεων, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.λ.π).
* Η Εκπαίδευση (ηλεκτρονική πρόσβαση στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, σύνδεση με πανεπιστήμια του εξωτερικού, παρακολούθηση online μαθημάτων).
* Η Υγεία (τηλεϊατρική, ψηφιακή εφαρμογή για κλείσιμο ιατρικών ραντεβού, ψηφιακό προσωπικό ιστορικό, ευρετήριο ιατρικών πληροφοριών κ.λ.π).
* Το Εμπόριο (ψηφιακή εφαρμογή για άμεση σύγκριση των τιμών, ασφαλείς ηλεκτρονικές πληρωμές, αναζήτηση προϊόντων κ.λ.π)
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, το 71% δήλωσε ότι θα ήθελε να εξοφλεί από το κινητό του τηλέφωνο τους μηνιαίους λογαριασμούς, το 69% τα εισιτήρια για τις μεταφορές και το 57% τις υποχρέωσεις του προς το Δημόσιο.
Επίσης, σημαντική θεωρούν την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία και την ανάπτυξη και κυρίως στις νέες επιχειρήσεις – startups, αλλά και τις μεγάλες εταιρίες. Εκτιμούν μάλιστα ότι μια διαδικτυωμένη κοινωνία θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη (66%), θα δώσει ώθηση στα ελληνικά προϊόντα, ώστε να φτάνουν στις ξένες αγορές γρηγορότερα (65%) και θα συντελέσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.​
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ (Κώστας Ντελέζος)
aftodioikisi.gr

Τελεσίγραφο ΥΠΕΣ στους δήμους: Επιλέξτε γενικούς διευθυντές τώρα!


Την επίσπευση της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων Γενικών Διευθυντών στους δήμους και στους συνδέσμους τους ζητάει με επείγουσα εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι το δίμηνο που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων, απαγορεύονται οι υπηρεσιακές μεταβολές.
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο ζητάει από τους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεωννα γνωστοποιήσουν άμεσα τους δήμους και τους συνδέσμους της χωρικής τους αρμοδιότητας, στους οποίους υφίστανται θέσεις Γενικών Διευθυντών.
Επιπλέον,  ο Γιάννης Μιχελάκης ζητάει με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο να ανακοινώσουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  τους φορείς στους οποίους προβλέπονται θέσεις προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης, καθώς και το εάν έχουν προκηρυχθεί προς πλήρωση οι θέσεις αυτές.

aftodioikisi.gr

Μερική διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αγ. Μηνά


Ο Δήμος Χίου κάνει γνωστό ότι από την Πέμπτη 13/02/2014 στα πλαίσια έναρξης των εργασιών του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής «Κλούβα» θα πραγματοποιούνται εργασίες στην οδό ΑΓ. Μηνά για το τμήμα από την γέφυρα Κοκκαλά έως την συμβολή της με την οδό Χαλκούση Παύλου. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών του έργου θα πραγματοποιείται μερική διακοπή της κυκλοφορίας.
Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνηση τους στην περιοχή των έργων και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού που απασχολείται στο έργο και τις προσωρινές πινακίδες εργοταξιακής σήμανσης

ΟΙ ΚΟΙΝΣΕΠ , ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ "ΑΠΟΛΙΤΙΚ" ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ...



Πάνω από 400 είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή σε όλη τη χώρα, ενώ πλήθος είναι οι αιτήσεις για τη δημιουργία νέων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ορισμένες από αυτές έχουν προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με δήμους, για την παροχή υπηρεσιών κατά βάση κοινωνικού χαρακτήρα (παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, Πολιτισμός, Αθλητισμός κλπ).
Άρα είναι πολλά τα λεφτά Άρη…
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη»). Οι θιασώτες της «κοινωνικής οικονομίας» ή του «τρίτου τομέα της οικονομίας», ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και κόμματα του ευρωμονόδορμου, προπαγανδίζουν μια «νησίδα» ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται όμως για ανάχωμα στη λαϊκή δυσαρέσκεια, που ευνοεί το σημερινό κράτος της πλουτοκρατίας, αφού λειτουργεί ως δούρειος ίππος για τη διείσδυση της επιχειρηματικής δράσης σε βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου και υποβάλλει στο λαό τη λογική της συνευθύνης στην κάλυψη τομέων απ' όπου το κράτος αποσύρεται, όπως η Πρόνοια, η περίθαλψη,  η παιδεία, η κοινωνική πολιτική.
Μαζί με τις ΚΟΙΝΣΕΠ σηκώνουν τη σημαία του σάπιου συστήματος και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που φανατικά στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο ανεξάρτητα από το τι λένε ανοικτά και ανάλογα με το “κλίμα”.

Βεβαίως υπάρχουν και οι επιμελέστατοι τύπου δημάρχου Χίου, που δεν κρατάνε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα και  παραδίδουν τις υπηρεσίες στους ιδιώτες με τρόπο που βγάζει μάτι για το δημόσιο χρήμα!
Το θέμα χωρά και αρκετή υποκρισία, κυρίως από τον άλλο πόλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χίο από τη μια είναι  εναντίον και καταγγέλλουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ πχ σύλλογος των ΟΤΑ, αλλά από την άλλη το στέλεχός τους Δημήτρης Τσούχλης τις παρουσιάζει σε άρθρο του στην Απλωταριά ως σοσιαλιστικές νησίδες μέσα στην καπιταλιστική έρημο, χωρίς όμως να απαντά:

Γιατί αυτές δεν εμπόδισαν την εξάπλωση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη;

Πού πήγαν οι δημόσιες υπηρεσίες που απολάμβαναν οι κάτοικοι των περιοχών σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς κλπ;

Αποφεύγει να μιλήσει για το τι σημαίνει εργαζόμενος σε μόνιμη θέση με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στο δημόσιο τομέα και τι στις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Εκτός και αν θέλει να δώσει επιχειρήματα «ιδεολογικού-αριστερού»  χαρακτήρα στους θιασώτες των ΚΟΙΝΣΕΠ, πράγμα που αυτό κάνει συνεπής με το κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ) και τη διγλωσσία του.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό το ότι δεν βρήκαν να πουν κουβέντα ως Κόμμα στη Χίο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ κατά τη συνεδρία του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου.

Να   τι γίνεται στην άλλη Ελλάδα. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, πριν μερικούς μήνες, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με αυτές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισε την ίδρυση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρισης (ΚΟΙΝΣΕΠ) για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως υπερψήφισαν και τις συμβάσεις για παραχώρηση δομών άθλησης και πολιτισμού των Δήμων Μοσχάτου - Ταύρου και Καλλιθέας, να τις λειτουργήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι πόροι των δήμων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συμβάσεις με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, προέρχονται είτε από την κρατική χρηματοδότηση, πηγή της οποίας είναι η φορολογία του λαού, είτε από τη φορολόγηση των δημοτών, είτε από έσοδα που αναγκάζονται να πληρώνουν οι δημότες, με διάφορους τρόπους, όπως δίδακτρα, συνδρομές, τροφεία. Με τον τρόπο αυτό, οι ΚΟΙΝΣΕΠ μετατρέπονται σε όχημα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων.

Έτσι λοιπόν, όπως δεν γίνεται να δηλώνεις αντιμνημονιακός ή ενάντια στο ΔΝΤ και το ευρώ να είσαι υπέρ της ΕΕ, άλλο τόσο δεν μπορείς να είσαι υπέρ της ΕΕ και να λες ότι κατακρίνεις τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Κάποιοι άλλοι, που συναντιούνται στη φιλοσοφία με τους προηγούμενους, ενώ φωνάζουν και διατυμπανίζουν πως “δεν είναι πολιτικοί” δρουν εξόχως πολιτικά παίρνοντας σαφή θέση για την “αντιμετώπιση” της κρίσης, της ανεργίας, για τις συνεδριάσεις που παρεβρέθηκαν ή όχι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ (εκεί έφτασαν σαν τυφλοπόντικες για να αντιπαρατεθούν με το ΚΚΕ)... για το κοινωνικό έργο των ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ κλπ Αλλά κι όταν προβάλλουν τις δράσεις της ΧΑ στο νησί (δικαίωμά τους! Όπως και δικό μας δικαίωμα να τους ξεσκεπάζουμε) τότε, ναι, κάνουν πολιτική ακόμα κι αν την κρύβουν πίσω από την “πολυφωνία” και τη “δημοκρατία” που “ξέχασαν” πως είναι ταξική, δηλαδή δημοκρατία για τους λίγους με μόνιμα υποζύγια τους εργαζόμενους.
Κάνουν πολιτική και μάλιστα επικίνδυνη για το λαό όταν προβάλλουν αυτούς που ξυλοκοπούσαν και δολοφονούσαν εργάτες και όταν στο όνομα αυτής της προβολής, θολώνουν τα νερά περί “ελεύθερης δημοσιογραφίας”.
Κάνουν πολιτική όταν επιδιώκουν ο Δήμος δηλαδή όλοι εμείς να βάλουμε 80.000ευρώ και αυτοί 114,65ευρώ(!!!) για να “στήσουμε” μαγαζί και την ίδια στιγμή δεν θέλουν και εμπόδια από όσους κάνουν “πολιτική” ή είναι “πολιτικοί” καμώνοντας τους απολιτίκ.

Αν μπερδεύουν την πολιτική με το ποιος φορά ή όχι γραβάτα, προσπαθώντας να μας πείσουν πως βρίσκονται σε γυάλα, πρέπει να τους ενημερώσουμε, πως πολιτική σημαίνει ταξική πάλη και πολιτικός είναι αυτός που παίρνει μέρος σε αυτή για τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα της τάξης του.
Στην πάλη αυτή εμείς παίρνουμε συνειδητά μέρος και τασσόμαστε με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, το λαό και τα συμφέροντά του, παντού και πάντα. Όσοι στήνουν και προωθούν ως «επιχειρηματίες» τις ΚΟΙΝΣΕΠ και δε μιλάνε για τους απλούς εργαζόμενους σε αυτές, αντικειμενικά βρίσκονται απέναντι. Χρησιμοποιούν ένα εργαλείο, που τους προσφέρει η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, για να «αγοράζουν» φτηνά μαζί με το Δήμο εργαζόμενους, που θα τους έχουν δέσει συνειδησιακά και θα αποτελούν την εκλογική πελατεία του εκάστοτε δημάρχου.

Πάμε παρακάτω...
Τι εννοεί σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η  ΑΚΜΗ ΑΕ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ ότι “Τα εργασιακά δικαιώματα δε θίγονται καθώς θα ακολουθηθεί η ισχύουσα εργατική νομοθεσία.”; Μα η ισχύουσα ακριβώς εργατική νομοθεσία επισημοποιεί με νομικό μανδύα την εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Είναι η νομοθεσία που διευκολύνει την είσοδο των ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, για εύρεση φθηνού εργατικού δυναμικού, για την αναδιανομή της φτώχειας και της ανεργίας, της φυσικής υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, της απαγόρευσης των προσλήψεων, της κατάργησης της μονιμότητας.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά γι'αυτό και δηλώνει, προκλητικότατα για το λαό μας, στην ίδια ανακοίνωση: “Οι απόψεις που έχει κάποιος σχετικά με τους νόμους του Κράτους δεν μας αφορούν. Αν οποιοσδήποτε διαφωνεί με τους νόμος του Κράτους ας απευθυνθεί στην εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΑΚΜΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. λειτουργεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει τα πολιτικά του παιχνίδια στην πλάτη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΚΜΗ.”

Μα οι νόμοι του κράτους είναι αυτοί που εφαρμόζουν οι κύριοι που συστήνουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ και αφορούν τη ζωή μας. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι θα πείσουμε τους εκμεταλλευτές μας... Είπαμε... εμείς είμαστε στην άλλη άκρη. Οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που δεν πρέπει να επιτρέψουν να παίζει κανείς με τη νοημοσύνη τους!

Σ’ όλους εκείνους λοιπόν που καθαγιάζουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ φανερά ή κρυφά, ξεδιάντροπα ή ντροπαλά τάζοντας δουλειές και πουλώντας “κοινωνικό έργο” απέναντι σ’ ένα λαό που γονατίζει απαντάμε:

  • 398.000ευρώ από το Δήμο Φυλής μέσα από πρόγραμμα και ιδίους πόρους είναι το κόστος της σύμβασης με τις ΚΟΙΝΣΕΠ (αφορά σίτιση, καθαριότητα, εκπαίδευση στους παιδικούς σταθμούς).
  • 636.000ευρώ από ιδίους πόρους στο Δήμο Αμαρουσίου (2 ΚΟΙΝΣΕΠ για λειτουργεία παιδικών σταθμών). Στο δήμο τα τροφεία κυμαίνονται από 60 εώς 350 ευρώ το μήνα.
  • 275.000 ευρώ στο Δήμο Χαϊδαρίου και πάλι για παιδικούς σταθμούς με το σύνολο σχεδόν του κόστους να καλύπτεται από το Δήμο.

(τα στοιχεία από το Ριζοσπάστη της Κυριακής 9/2/2014 – σελ 16)

Και ο κατάλογος βέβαια συνεχίζεται... Η πραγματικότητα είναι λοιπόν ξεροκέφαλη όσο κι αν σκίζουν κάποιοι τα ιμάτιά τους ή άλλοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Τα χρήματα αυτά βγαίνουν από τις τσέπες του λαού (φόροι, τροφεία, δίδακτρα κλπ) και γι’ αυτό καλούμε όλους τίμια και ανοικτά να σκεφτούν και να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.

Τέλος, θυμίζουμε στους Χιώτες το άρθρο μας που είχε δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο από τη Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ, από τον Αύγουστο του 2013 κιόλας, για το ζήτημα των ΚΟΙΝΣΕΠ. Εκεί αναδεικνύονταν ο ρόλος τους, το πως λειτουργούν και γιατί είναι μοχλός που λειτουργεί ενάντια στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Αποδεικνύεται από τότε λοιπόν:

  1. Η σταθερή θέση των κομμουνιστών, των συμμάχων τους, του ΠΑΜΕ, των εκλεγμένων του ΚΚΕ με τη  Λαϊκή Συσπείρωση ενάντια στο θεσμό των ΚΟΙΝΣΕΠ ΓΕΝΙΚΑ και όχι μονάχα στην τελευταία επιχειρούμενη σύμβαση, καθώς και του πλαισίου που αυτές τρέφονται (Ευρωπαϊκή Ένωση).
  2. Ότι αργά κάποιοι περιγράφουν σήμερα τον τρόπο λειτουργίας των ΚΟΙΝΣΕΠ αραδιάζοντας παραπομπές σε νόμους, περιγράφοντας πώς θα κατανεμηθούν τα ποσοστά των κερδών των εργαζόμενων-επιχειρηματιών στις ΚΟΙΝΣΕΠ μέσα στη ζούγκλα της αγοράς, νομίζοντας πως ανακάλυψαν την Αμερική...
  3. Ότι οι σκόπιμες ανακρίβειες και τα ψεύδη επιστρατεύονται από όσους είναι υπέρμαχοι των ΚΟΙΝΣΕΠ, και όχι από εμάς όπως μας κατηγορούν.  Από όσους δηλαδή έχουν συμφέρον να επιστρέψει στις τσέπες τους σημαντικό ποσό χρημάτων από τον αντίστοιχο Δήμο που προωθεί τις ΚΟΙΝΣΕΠ με χρήματα του λαού.

Αυτά τα ολίγα για τα περί “ημιμάθειας”, “αμάθειας”, “αποκατάστασης της αλήθειας”, και λοιπών προσφάτων φληναφημάτων...

Χίος 11/2/2014
Αμπαζής Γιώργης
Από τη Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ


Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ σχετικά με την ψήφο των μεταναστών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές



Πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει, στα πλαίσια μιας εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής που θα έχει στόχο την ενσωμάτωση των μεταναστών, να ισχύσει το δικαίωμα του εκλέγειν για τους μετανάστες, αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το δικαίωμα αυτό δόθηκε με τις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη», οπότε ψήφισε μικρός, βέβαια, αριθμός μεταναστών.
Σήμερα, μετά την αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ως αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου μεταναστών και προκειμένου να μη τεθεί εν αμφιβόλω η νομιμότητα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα σε ειλικρινή διάλογο, μέσα από τον οποίο θα αναζητηθούν λύσεις που θα διασφαλίσουν το κύρος και τη νομιμότητα των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Τα σχολεία & Νηπιαγωγεία του νησιού παγώνουν από την έλλειψη πετρελαίου


Το Δ.Σ. του συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμ. Κοραής» διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει τη βαρβαρότητα της κυβέρνησης που κλείνει τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων στα σχολεία και νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας τους. Αναγκάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να οδηγούν τις σχολικές μονάδες στην αγκαλιά των χορηγών.
Οι πενιχρές επιχορηγήσεις στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία του νησιού έχουν οδηγήσει στο να υπάρχουν άδεια ντεπόζιτα και στην καλύτερη περίπτωση να λειτουργούν τη θέρμανση για ελάχιστη ώρα κάθε μέρα. Τα 30.000 ευρώ που δόθηκαν πρόσφατα  είναι ψίχουλα μπροστά στις τεράστιες ανάγκες των σχολείων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο καταγγέλλει επίσης τον εμπαιγμό που επιχειρείται απέναντι στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από το   Δήμο Χίου, ο οποίος με πρόσχημα την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου , που όπως ισχυρίζεται δεν εγκρίνει κονδύλια για πετρέλαιο, αθέτησε την υπόσχεσή του για επιχορήγηση των σχολείων με 45000 ευρώ από τα 100 που έλεγε ο κ. Νύκτας. Έτσι εμπαίζονται όλοι οι φορείς της Εκπαίδευσης και από την κυβέρνηση και από το Δήμο.
 Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς του νησιού σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων να αναπτύξουν κοινούς αγώνες διεκδίκησης άμεσης χρηματοδότησης των σχολείων & νηπιαγωγείων για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα τους με πετρέλαιο, τόσο προς την κυβέρνηση , όσο και προς το Δήμο που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.
ΥΓ: Με την τρίτη παράγραφο όπου γίνεται καταγγελία διαφώνησαν τα μέλη του ΔΣ Καμπούρης Στέλιος και Γκιούλης Αντώνης «αφού η απόφαση του Δήμου για έκτακτη χρηματοδότηση ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου προκειμένου να καλυφθούν ο ανάγκες σε πετρέλαιο, αλλά αρνήθηκε η επιτροπή την έγκριση του εντάλματος επειδή υπάρχει γνωμοδότηση του ελεγκτικού συνεδρίου που αποτελεί νομολογία. Ως εκ τούτου κανένας εμπαιγμός και προσχηματική αθέτηση εκ μέρους του Δήμου Χίου υφίσταται»
Η παράγραφος τρία ψηφίστηκε με 4 υπέρ (Αμπαζής, Μαυρέλος, Σκούφαλος, Τσίγκος) και 2 κατά (Καμπούρης, Γκιούλης)
Χίος, 11/2/2014

Ο Πρόεδρος                                                                             Ο Γραμματέας


Αμπαζής Γιώργος                                                                   Τσίγκος Στέφανος

ΣΥΡΙΖΑ : ΜΠΛΕΞΑΝ ΟΙ "ΓΡΑΜΜΕΣ" ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Οι επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις υποψηφιότητες του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και του ΟδυσσέαΒουδούρη στην Πελοπόννησο, αλλά και η απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην Κουμουνδούρου και μάλιστα σε δύο μέτωπα.Το πρώτο και σημαντικότερο είναι εκείνο των “συμμαχιών” και των “συνεργασιών” καθώς η υποψηφιότητα Καρυπίδη έκλεινε το ένα μάτι προς την “δεξιά” πλευρά του πολιτικού φάσματος, μάλιστα λέγεται ότι έβαλε το χεράκι της η κ. Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ και η υποψηφιότητα Βουδούρη το άλλο μάτι προς την “κεντροαριστερά” και δη στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από τη στιγμή που διετέλεσε βουλευτής και των δύο κομμάτων!
Ωστόσο οι συγκεκριμένες αποφάσεις δίχασαν την κομματική βάση και κυρίως ήρθαν να επιβεβαιώσουν την απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του κόμματος από την περιφέρεια , αλλά και το διαφορετικό μήκος κύματος στο οποίο κινούνται, με τη Κουμουνδούρου να γλυκοκοιτάζει την ηγεσία και τη βάση να επιχειρεί να εκφράσει τις αγωνίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ στη Δυτική Μακεδονία η Νομαρχιακή Οργάνωση επέμεινε στη υποψηφιότητα Καρυπίδη η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να του αφαιρέσει το χρίσμα, ενώ για την υποψηφιότητα Βουδούρη η Νομαρχιακή Οργάνωση Αρκαδίας ζήτησε την απόσυρσή του με την Κουμουνδούρου όμως να επιμένει σε αυτή!
Με άλλα λόγια μπλέξαν οι “γραμμές”, κάτι το οποίο ωστόσο φαίνεται να μην ανησυχεί ιδιαίτερα τη Κουμουνδούρου αφού στόχος είναι -όπως λένε-να δοθεί η εικόνα και να σταλεί στην ελληνική κοινωνία μήνυμα “διάθεσης” και “ανοίγματος” του ΣΥΡΙΖΑ και προς την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αναστάτωσε την Κουμονδούρου ήταν η κίνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές καθώς προκάλεσε την αμήχανη στάση της ηγεσίας, που έκανε λόγο για απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη συντριβή, μέσα από προσωπικούς στρατούς υποψηφίων που θα επιδοθούν στη μάχη του σταυρού.
Παρά την φαινομενικά όμως αρνητική στάση στο ζήτημα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ τρίβουν τα χέρια τους, γιατί όπως και στην περίπτωση του Βενιζέλου με τους “58”, έτσι και αυτοί απεμπλέκονται από ένα παιχνίδι ισορροπιών με την “Αριστερή Πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αν και ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να διαμορφωθούν...δύο εκλογικές εκστρατείες εντός του κόμματος με διαφορετικά μηνύματα δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις.
Κοντολογίς στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε αυτοδιοικητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο κρίνεται η ενότητα και η ενιαία έκφραση και στάση του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών, εκτός και αν το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου κρατά κι άλλον άσσο....

newsit.gr