Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΕΣΕΕ : ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 4.000 ΑΝΕΡΓΩΝΠρόγραμμα συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης 4000 νέων ανέργων ηλικίας 18 έως 24 ετών «για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού στον Τομέα του Λιανικού Εμπορίου», ξεκινά άμεσα μέσω σύμπραξης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΣΕΚΤ) του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, το πρόγραμμα εκμάθησης θα είναι τετράμηνο με αμοιβή 7 ευρώ την ώρα συν τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 10,4 εκατ. ευρώ και είναι διάρκειας 2 ετών. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα, σχολίασε ότι στόχος είναι να υπάρχει διαδοχή στις επιχειρήσεις και να γίνουν εξωστρεφείς οι υπάρχουσες δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα κενό στην αγορά και στόχος είναι «να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας». Επίσης ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει κανένα κενό μεταξύ των επιχειρησιακών προγραμμάτων καθώς παλιό και νέο ΕΣΠΑ θα λειτουργήσουν διαδοχικά χωρίς καθυστερήσεις, ενώ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στις εμπροσθοβαρείς.
Αναφερόμενος, εξάλλου στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Κορκίδης στην ομιλία του σχολίασε: «Εύχομαι να γράψουν ιστορία οι βουλευτές και όχι να τους γράψει η ιστορία» και ζήτησε από τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ανέφερε ότι υπάρχει πτώση του τζίρου την αγορά 6- 8% όχι λόγω οικονομικής αδυναμίας, αλλά λόγω της πολιτικής κατάστασης και είπε ότι η αγορά έχει ταλαιπωρηθεί από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στην τελευταία πενταετία.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/ergasia/story/534778/esee-xekina-to-programma-katartisis-4000-anergon#ixzz3MLKLyUQd

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ Bloomberg

Σε μια ανάλυση-παρουσίαση των πολιτικών και οικονομικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την Παρασκευή το Bloomberg, στον απόηχο της πρώτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει δεσμευθεί να ακυρώσει τη συμφωνία διάσωσης της χώρας, εάν αναλάβει την εξουσία». Παράλληλα, τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής των δανείων και των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». 

Αναφερόμενο στον Αλέξη Τσίπρα, το Bloomberg σημειώνει ότι έχει δηλώσει πως θα μπλοκάρει την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, «αναγκάζοντας την κυβέρνηση συνασπισμού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

Όσον αφορά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το πρακτορείο τονίζει ότι το κόμμα θεωρεί πως το δημόσιο χρέος των 322 δισ. ευρώ «δεν είναι βιώσιμο» και ότι «η λιτότητα καταστέλλει την ανάπτυξη και επιδεινώνει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Στο δημοσίευμα γίνεται μνεία και στον Γιάννη Μηλιό, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και «επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος», του οποίου παρατίθενται δεσμεύσεις ότι σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας «θα αποπληρωθεί πλήρως το χρέος που οφείλεται σε ιδιώτες επενδυτές».

Επίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, ο Μηλιός εξέφρασε την άποψη ότι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος «δεν θα είναι πόλεμος».

Όσο για το πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μηλιός έχει δηλώσει ότι «θα κοστίσει περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια που θα προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας». «Δεν θα χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός» διαβεβαίωσε το στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, το αμερικανικό πρακτορείο τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική», ενώ όλες οι δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν σε «συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας».

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το Bloomberg, «η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας για 300.000 ελληνικά νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους, η επιδότηση των μεταφορών και η παροχή δώρου Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 700 ευρώ τον μήνα».

Σχετικά με την Ευρώπη, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «είναι πλήρως προσηλωμένος στη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», αλλά την ίδια ώρα «απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τη Γερμανία», ενώ ζητεί από την ΕΚΤ «να αγοράσει κρατικά ομόλογα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί «μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το δημόσιο χρέος, παρόμοια με τη συμφωνία του χρέους του Λονδίνου του 1953».

Από την άλλη, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς την τήρηση των δεσμεύσεων της διάσωσης».

Μάλιστα, παραθέτει δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στις οποίες αναφέρει ότι «όσοι ανήκουν στη ζώνη του ευρώ έχουν υποχρεώσεις».


zougla.gr

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ , 23/12/2014 , ΣΤΙΣ 4.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
 ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 23-12-2014.
ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 51878/2014  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Άρθρο 67, Ν.3852/10)
Αρ. θέματος
Θέμα
Εισηγητής
 1
Χορήγηση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου "Ανέγερση νέας πτέρυγας στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο Βροντάδου".
Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.
 2
Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου "Διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων Φρουρίου-Λάδης".
Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.
 3
Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου "Αντιπλημμυρική προστασία οικισμού Λιθίου".
Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.
 4
Έγκριση πρότασης τροποποίησης του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ για τις Δ.Ε. Ιωνίας και Καρδαμύλων.
Δ/νση Προγραμματισμού, Oργάνωσης και Πληροφορικής.
 5
Έργα ΕΣΠΑ πληρωθέντα μέσω του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης εντός του έτους 2014.
Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής.
 6
Μνημόνιο ενεργειών αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.
Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας
 7
Συζήτηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 14ης/11/2014 στην περιοχή της Τ.Κ. Λαγκάδας.
Πρόεδρος Τ.Κ. Λαγκάδας
 8
Συζήτηση για το θέμα των εργατικών πολυκατοικιών στο Βαρβάσι, (Σαρακίνα).
Δημοτικές παρατάξεις.
 9
Έκδοση ψηφίσματος για την μεθόδευση κατάργησης του Φ.Π.Α. στα νησιά.
κ. Σκούφαλος Λαϊκή Συσπείρωση.
 10
Έγκριση υποβολής πρότασης στο "Πράσινο Ταμείο" για την αγορά ακινήτου-Ψήφιση πιστώσεων.
Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής.
 11
Έγκριση προϋπολογισμού Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ. έτους 2015.
Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Ν.Χ.
 12
Έγκριση προϋπολογισμού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έτους 2015.
κ. Δήμαρχος.
 13
Έγκριση προϋπολογισμού της Α.Ε ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Δ. Χίου.
Πρόεδρος της Εταιρείας.
 14
Παράταση μείωσης μισθώματος δημοτικού ακινήτου, (Σαχλάνης Στρατής)
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών.
 15
Εξέταση αιτήσεων α)για παράταση μίσθωσης και β)μείωση μισθώματος δημοτικού ακινήτου στην πλατεία Μεστών (Συρίμη Δέσποινα ).
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών.
 16
Εκμίσθωση ακινήτων διαμερισμάτων συγκροτήματος <<Γεμέλου>>.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών.
 17
Τροποποιήσεις προϋπολογισμού.
Οικονομική Επιτροπή.
 18
Έγκριση προμηθειών, υπηρεσιών κ.λ.π.
Υπηρεσίες του Δ. Χίου.
 19
Έγκριση αποφάσεων των Ν.Π. του Δήμου.
Πρόεδροι των Ν.Π.
 20
Προγραμματισμός προσλήψεων εποχιακού προσωπικού με σχέση εργασίας Ι.Δ. Ορισμένου Χρόνου στη Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.
Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών.
 21
Αναπροσαρμογή μισθωμάτων για το έτος 2015.
Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών.
 22
Ανταποδοτικά τέλη έτους 2015.
Οικονομική Επιτροπή.
 23
Υπογραφή σύμβασης της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε.
 24
Παράταση του χρόνου της δωρεάν παραχώρησης στο Δήμο Χίου της χρήσης ακινήτου που βρίσκεται στη θέση "ΜΑΔΟΝΙ" Δημ. Διαμερίσματος Χαλκειούς Δημ.Ενότητας Καμποχώρων Δήμου Χίου.
Δ/νση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης
 25
Μετακινήσεις.
κ. ΔήμαρχοςΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ, 2014: ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ…ΚΟΤΕΤΣΙ;Συνεχίζουν να κάνουν τις «πάπιες» όσοι εμπλέκονται στο νέο… ανθρωπιστικό και αισθητικό αριστούργημα που αντικρίζουμε τις τελευταίες μέρες απέναντι από το λιμάνι. Η συλλογικότητα «ΛΑΘΡΑ;» ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ κάποια απλά δεδομένα, σε σχέση με την «λύση» της περίφραξης των οικίσκων, που προώθησαν κάποια φαεινά και δημοκρατικά μυαλά, για τους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στο νησί.
Α) Ο απερχόμενος δήμαρχος, σε περίοδο λήξης της θητείας του (Σεπτέμβριος) ανέθεσε απευθείας σε εταιρία το «ευγενές» έργο της περίφραξης, έναντι του ευτελούς τιμήματος των … 10.576 Ευρώ, λεφτά που καλείται να πληρώσει το λιμενικό Ταμείο.
Β) Η παρούσα αρχή του λιμενικού ταμείου δεν προέβαλε καμία αντίρρηση – αντιθέτως προέβη στην υλοποίηση του έργου, ενώ φαίνεται να παίζει το παιχνίδι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» σε όσους φορείς και συλλογικότητες έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για το …κοτέτσι που ετοιμάστηκε για τους πρόσφυγες υποβάλλοντας κρίσιμα ερωτήματα για τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Γ) Η αρχαιολογική υπηρεσία ήδη αποφάνθηκε πως το έργο πραγματοποιήθηκε μέσα σε χώρο που ανήκει στην εποπτεία της, χωρίς να της έχει ζητηθεί καμία άδεια και ζητά τον λόγο απ’ όσους ενήργησαν στην ουσία μέσα σε «ξένο χωράφι». Επιπλέον, όπως φαίνεται στην έγγραφη απάντηση που λάβαμε υπήρχε έλλειψη αδειοδότησης ακόμη και για την τοποθέτηση του πρώτου ξύλινου οικίσκου το 1998.
Δ) Ζητούμε επίμονα απ’ όσους πολιτικούς χώρους αντιπροσωπεύονται στο Δ.Σ. της πόλεως αλλά και τους αρμόδιους φορείς - που ίσως να  αποφαίνονται εξ’ αποστάσεως και θεωρητικολογώντας - να κάνουν μία αυτοψία στον χώρο της…υποτιθέμενης φιλοξενίας των προσφύγων (όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη) και να τοποθετηθούν, κατόπιν, στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο για το κατά πόσον το νέο, δαπανηρό «κοτέτσι», μπορεί να λογίζεται ως χώρος, προσωρινής έστω, στέγασης, ανθρώπων. Οι ίδιοι πόσο θα άντεχαν να μείνουν εκεί μέσα;
Η λογική του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» αυτήν τη φορά δεν θα περάσει. Σε ό,τι μας αφορά, ούτε στις καταγγελίες θα μείνουμε ούτε θα ησυχάσουμε, αν δεν δοθεί αξιοπρεπής κι ανθρώπινη λύση στο ζήτημα των προσφύγων κι αν δεν εξαφανιστεί από τα μάτια μας το θέαμα των περιφραγμένων κοτετσιών.
Περιμένουμε σύντομα κανονικές απαντήσεις και υπεύθυνες τοποθετήσεις… Με τη νοημοσύνη μας όμως, κύριοι του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου δεν θα παίξετε άλλο!

Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα


Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και ανήμερα της γιορτής, σύμφωνα με το νέο δελτίο καιρού .. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων έως τις 24 Δεκεμβρίου: Σάββατο 20-12-2014
ΤΗΝ Παρασκευή ΚΑΙ ΤΟ Σάββατο , βελτιωμένος προβλέπεται να είναι ο καιρός καθώς δε φαίνεται να εχουμε φαινόμενα εκτός από τα Δωδεκάνησα οπου εκεί φαίνεται να εχουμε κάποιες τοπικές βροχές που όμως το Σάββατο θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε αρκετή λιακάδα Καιρός: γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά και βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα νότια 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Κυριακή 21-12-2014
ΤΗΝ Κυριακή ενώ Ο καιρός αρχικά ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Καλός, περιμένουμε προοδευτικά να συννεφιάσει κυρίως στις νοτιότερες και ανατολικές περιοχές, δηλαδή τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εκδηλωθούν κάποιες πρόσκαιρες βροχές δίχως όμως ιδιαίτερη ένταση Καιρός: αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Το βράδυ βελτίωση στα βορειοδυτικά. Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορείους τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε πτώση στα βόρεια. Δευτέρα 22-12-2014 Προς ΤΗ Δευτέρα περιμένουμε χιονοπτώσεις ΣΤΑ Κεντρικά ΚΑΙ Βόρεια καθώς ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΘΑ έχουν γυρίσει ΣΕ βοριάδες ΟΙ οποίοι ΘΑ ενισχυθούν ΚΑΙ ΣΤΑ πελάγη ΘΑ φτάσουν ΤΑ 7 μποφόρ.
Καιρός: στην ανατολική και νότια χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε πτώση. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Τρίτη 23-12-2014
ΤΗΝ Τρίτη, Τετάρτη ΤΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ Πέμπτη Των Χριστουγέννων Ο καιρός ΘΑ γλυκάνει ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ βελτιωμένος. Θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με ήλιο και άνοδο της θερμοκρασίας στους 16 ακόμη και στους 17 βαθμούς κελσίου στις νότιες ηπειρωτικές περιοχές. Ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα το κρύο θα είναι τσουχτερό.
Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: σε άνοδο. Τετάρτη 24-12-2014 και Πέμπτη (Χριστούγεννα) 25-12-2014 Καιρός: γενικά αίθριος.Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

aftodioikisi.gr

Νέο κόμμα ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου


Νέο κόμμα προανήγγειλε στην ουσία ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κοζάνη, καλώντας σε κινηματικές διαδικασίες και αυτοοργάνωση από τη βάση, χωρίς να αποσαφηνίσει αν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα σε περίπτωση εκλογών τoν Ιανουάριο.
Διακήρυξε ότι «αξίζει κάθε πρωτοβουλία» για να δημιουργηθεί η «μεταπελατειακή Ελλάδα, η Ελλάδα των αξιών».
«Υπάρχει κόσμος», είπε ο κ. Παπανδρέου, «που μοιράζεται τις αξίες και υπερασπίζεται τη διαδρομή και τις στρατηγικές επιλογές του ΠαΣοΚ. Δεν θέλει να το κρύψει -. ΘΕΛΕΙ ούτε το η επίκληση ΤΟΥ ονόματος ΠΑΣΟΚ ΝΑ γινεται ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ προεκλογικά ΓΙΑ ΤΗΝ ψήφο ΣΤΟ παραβάν το η Ελλάδα, όλοι μας, χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών.
Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά. Δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση ».
«Όλοι όσοι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση. Κινηματικά, στη βάση. Με αυτοοργάνωση », συνέχισε. «Με συμμετοχή. Να γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά.Είναι τώρα η ώρα, οι προοδευτικές δυνάμεις να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την «Μεταπελατειακή Ελλάδα», την Ελλάδα των αξιών.
Η δύναμή μας, όταν αποτινάξουμε την ηττοπάθεια, όταν συμμετέχουμε, όταν αυτοργανωθούμε, όταν δικτυωθούμε, όταν δεν περιμένουμε τη λύση από αυτόχθονες ή έξωθεν σωτήρες, η δύναμη όλων σας, όλων μας, δεν είναι απλά μια φωνή διαμαρτυρίας, είναι μια δύναμη φορέας μιας δυναμικής πρότασης, είναι δύναμη παραγωγική, δημιουργική, είναι και μια δύναμη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τα συμφέροντα της χώρας και του Ελληνικού λαού, και μαζί, μια δύναμη προσφοράς, αλληλεγγύης, δημιουργίας, που ενώνει απέναντι στις αντιλήψεις των κάθε λογής κατεστημένων. Αυτή η προσπάθεια, είναι που έχει αξία και σημασία. Για αυτήν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Για αυτήν, αξίζει κάθε πρωτοβουλία. Για τις αξίες μας, την ιστορία μας, αξίζει κάθε πρωτοβουλία ».

aftodioikisi.gr

Επιστρέφονται οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης λόγω Χριστουγέννων


Επιστρέφονται από αύριο (12.19.2014) οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα (18/12/2014) .Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «Επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν μέχρι και σήμερα (12/18/2014).
Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:
  • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
  • Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
  • Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
  • Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.
Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.


aftodioikisi.gr

Δεκάδες οι «κρυφές» τροπολογίες που περνάνε αυτές τις μέρες από τη Βουλή


Περισσότερες από 80 βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες έχουν κατατεθεί τα τελευταία 24ωρα στα νομοσχέδια, που ψηφίζονται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ενώ έχει προγραμματιστεί η ψήφιση τριών νομοσχεδίων έως και τη Δευτέρα.
Η επίσπευση της συζήτησης και ψήφισής τους έχει προκαλέσει ζωηρό βουλευτικό ενδιαφέρον στην κατάθεση τροπολογιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και τις 15:00 σήμερα, είχαν κατατεθεί στα τρία νομοσχέδια περί τις συνολικά 80 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 12 υπουργικές.
Σήμερα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και τις λαϊκές αγορές, στο οποίο έχουν κατατεθεί περί τις 11 τροπολογίες.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα, έχουν κατατεθεί 43 τροπολογίες εκ των οποίων 8 υπουργικές, ενώ σε νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Άνοιας που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα, μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας , έχουν κατατεθεί 27 τροπολογίες, εκ των οποίων 2 υπουργικές.
Το νομοθετικό ενδιαφέρον των βουλευτών ποικίλει και αφορά από το εφάπαξ των Εθελοντών Μακράς Θητείας έως και τις συνθήκες για την εγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές που καθορίζονται ως Καταφύγια 'Αγριας Ζωής.
Ανάμεσα στις βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί είναι και τροπολογία για την αναστολή της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης μέχρι την κύρωση δασικών χαρτών, αλλά και τροπολογία με την οποία προτείνεται να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και βουλευτική τροπολογία με την οποία προτείνεται να μην ισχύει το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας.


aftodioikisi.gr

Υπό «γερμανική κατοχή» το υπουργείο Υγείας


Το γερμανικό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων υιοθετεί το υπουργείο Υγείας, ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία.
Όπως αναφέρεται ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, χορηγήθηκε στην Ελλάδα η άδεια χρήσης του κοστολογικού συστήματος από το Γερμανικό Ινστιτούτο DRG- ΙΝΕΚ (Ιnstitut fuer das Entgeltsystem im Krankenhaus), το κόστος της οποίας καλύπτεται, στο σύνολό του, από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.Πρόκειται για «ένα σύγχρονο κοστολογικό σύστημα, το οποίο διατίθεται από το Γερμανικό Ινστιτούτο, με αντίστοιχες συνεργασίες, σε μεγάλο αριθμό χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι «εν λόγω συμφωνίες είναι ιδιαίτερης βαρύτητας για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος αποζημίωσης νοσοκομείων με τη χρήση ενός αξιόπιστου και δοκιμασμένου συστήματος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων ».
Οι συμφωνίες συνήφθησαν σε Κολονία, Βόνη και Ζίγμπουργκ, μεταξύ του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, των Γερμανικών Ινστιτούτων Ιατρικών Κωδικοποιήσεων DIMDI (Deutsches Institut fuer Medizinische Πληροφορίες und Dokumentationt), του Ινστιτούτου DRG ΙΝΕΚ, του Γερμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης Διεθνών Συνεργασιών (Gesellschaft fuer GIZ- Internationale Zusammenarbeit) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καλύπτοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.
Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, για μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων, με στόχο τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, η τακτοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων στη βάση της καθολικής και παγκόσμιας καλής πρακτικής των DRG προς όφελος των ασθενών αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας ».
Επίσης, στην ελληνική αποστολή συμμετείχε ο γγ του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία χρηματοδότησης του συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεισφοράς του υπουργείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Από τη γερμανική πλευρά συμμετείχαν οι επικεφαλής των Ινστιτούτων, δρ. Heimig, διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Ινστιτούτου, δρ. Κάιζερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών Κωδικοποιήσεων του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, δρ. Menniken, επικεφαλής ευρωπαϊκών συνεργασιών του GIZ και ο εκπρόσωπος του γερμανικού Κοινοβουλίου για την Υγεία, κ. Zoeller.


aftodioikisi.gr

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Από που μπορούν να αντλήσουν "ζεστό" χρήμα Δήμοι και Περιφέρειες


Τα χρηματοδοτικά προϊόντα που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τους ΟΤΑ στην Ελλάδα παρουσίασε ο αναπληρωτής τεχνικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φερνάντο Καμάνο-Γκαρσία, στην ημερίδα που διοργάνωσαν η ΚΕΔΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).
Όπως είπε, η τράπεζα έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα προϊόντα που στοχεύουν στις ανάγκες των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Σε ό, τι αφορά μεγάλους δήμους (όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο), η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε απευθείας χρηματοδότηση. Ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με τους δήμους Αθηναίων και Ηρακλείου, ενώ εξετάζει πιθανή συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης.
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες μικρότερων δήμων, η ΕΤΕπ έχει οργανώσει δυο πιστωτικές γραμμές με το ΤΠΔ που ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ συνολικά. Το ΤΠΔ θα πρέπει να μεταφέρει τα χρήματα αυτά στους μικρότερους δήμους, προκειμένου να εκπληρώσουν έργα στους τομείς των μεταφορών, της αποκατάστασης δρόμων, βελτίωσης οδικής ασφάλειας, εκπαιδευτικές υποδομές, έργων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, αποκατάστασης δημοσίων κτιρίων, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ενεργειακής αποδοτικότητας , ανάπτυξης τουριστικών υποδομών.
Τα έργα που αφορούν δημοτικές αρχές μπορούν να χρηματοδοτηθούν έως 50% από την ΕΤΕπ και το υπόλοιπο 50% από το ΤΠΔ ή άλλους πιστωτικούς οργανισμούς ή από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πιστωτική γραμμή του ΤΠΔ είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ για μικρότερους δήμους.
«JESSICA»
Σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα «JESSICA» , πρωτοβουλία που αναδείχθηκε από την Κομισιόν και την ΕΤΕπ, εξήγησε ότι έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος των διαρθρωτικών πόρων προκειμένου να γίνουν αποδοτικές επενδύσεις σε σχέδια αειφόρου, αστικής ανάπτυξης. Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να πάρουν τη μορφή είτε ιδίων κεφαλαίων, είτε δανείων, είτε εγγυήσεων.
Τον Ιούλιο του 2010 η Ελλάδα και η ΕΤΕπ σύναψαν χρηματοδοτική συμφωνία και δημιούργησαν την εταιρεία επενδύσεων «Τζέσικα Ελλάς» (με κεφάλαιο 258 εκατ. Ευρώ) που υλοποιείται από πέντε αστικά ταμεία, που έχουν δημιουργηθεί σε πέντε ελληνικές τράπεζες.
Ως πρακτικά παραδείγματα του προγράμματος, ανέφερε την αποκατάσταση παλιάς αποθήκης που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στη Δράμα, τη σύσταση ΣΔΙΤ για ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής στον ΟΑΣΑ για την διαχείριση του στόλου των λεωφορείων και των έξυπνων στάσεων, τη δημιουργία ΣΔΙΤ για κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων στην Αττικής.
«ΕLENA»
Σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα «ΕLENA» που στοχεύει στον ενεργειακό τομέα, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που συμπληρώνει την ΕΤΕπ και το ΤΠΔ και προσπαθεί μέσα από τεχνική βοήθεια να βοηθήσει τους δήμους να υλοποιήσουν προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Το «ΕΛΕΝΑ» στηρίζει με μελέτες βιωσιμότητας και μελέτες αγοράς, δόμηση προγραμμάτων, επιχειρηματικά σχέδια, προετοιμασία διαγωνισμών και των διαδικασιών τους, διευθετήσεις που αφορούν προγράμματα και υλοποιήσεις. Τομείς στους οποίους μπορεί να εφαρμοσθεί είναι η κοινωνική στέγαση, η σήμανση και ο φωτισμός δρόμων, ανακαίνιση κτιρίων προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, λεωφορεία χαμηλής ενέργειας, ηλεκτρικά ή χαμηλής πρόωσης άνθρακα συστήματα που θα διευκολύνουν την εισαγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά.
Αναφερόμενος σε πρακτικές εφαρμογές του «ΕΛΕΝΑ», μίλησε για τη χρηματοδότηση μελετών και επενδυτικών προγραμμάτων που προτείνονται από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με την Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών, για έξυπνα δίκτυα σε σταθμούς φόρτωσης ηλεκτρικών οχημάτων σε 5 νησιά - Λέσβος, Κύθνος, Λήμνος, Μήλος, Σαντορίνη.
Xρηματοδοτική περίοδος 2014- 2020
Σε ό, τι αφορά τη χρηματοδοτική περίοδο 2014- 2020, σημείωσε ότι υπάρχει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα χρηματοδοτικών ευκαιριών για να βοηθηθούν αστικά και μη αστικά προγραμματικά σχέδια. Υπάρχει πολύ σημαντική ζήτηση για έργα φωτισμού των δρόμων, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ενέργειας
Επίσης, υπάρχουν δυο δισ. ευρώ για προγράμματα και δάνεια που συγχρηματοδοτούνται από 100% που αφορούν τη συγχρηματοδότηση για άνω των 100.000 μικρών και μεσαίων έργων σε όλη την Ελλάδα. Ο ίδιος έχει παρακολουθήσει περισσότερα από 200 τέτοια έργα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τέτοια ποιοτικά έργα σε επίπεδο δήμων και Περιφερειών.
Όπως είπε, στις 16 Δεκεμβρίου η ΕΤΕπ ενέκρινε άλλο ένα πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Πρόκειται για ένα πολυσχιδές πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και υλοποιείται στο πλαίσιο της υποστήριξης του προγράμματος 2014-2020.
Όπως τόνισε, για πρώτη φορά η σωρευτική αυτή χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει μέχρι το 100% για να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα και τις συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα. Αποτελεί δέσμευση της ΕΤΕπ και της ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, τόνισε. Επιλέγονται όλοι οι τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έρευνα και ανάπτυξη, μεταφορές, διαχείριση υδάτων, ενεργειακή αποδοτικότητα, αποκατάσταση αστικών κέντρων, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός. Το πρόγραμμα θα στοχεύσει καταρχήν στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επενδυτικών σχεδίων έως 50 εκατ. ευρώ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους δήμους.
Mείωση των επιτοκίων δανεισμού
Τον καθορισμό νέων χαμηλότερων επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια των ΟΤΑ, ανακοίνωσε σ ΤΗΝ Ημερίδα Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας , ο οποίος πρόσθεσε ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας. Επίσης, ανακοίνωσε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ήδη συναφθέντων δανείων, ανάλογα με τη δυνατότητα των δήμων να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους ανάγκες. Ανάλογα με τη δυνατότητά τους, θα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις της αναχρηματοδότησης για κάθε ΟΤΑ, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η οικονομική του βιωσιμότητα όσο και η αποπληρωμή του δανείου. Επειδή δεν πρόκειται για νέο δανεισμό, οι αναχρηματοδοτήσεις των δανείων δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον το έλλειμμα ή το χρέος των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Όπως σημείωσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσα από ένα εύρος δυνατοτήτων και επιλογών, και δεν υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις ρυθμίσεων υπαγωγής σε δόσεις. Επίσης, αύριο υπογράφεται Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό και στο Ιταλικό Ταμείο, που αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό χρηματοπιστωστικό ίδρυμα της Ιταλίας, με ενεργητικό άνω των 300 δισ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ)
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΠΔ, Αλέκος Κρητικός, σημείωσε ότι το Ταμείο στο διάστημα της κρίσης υπήρξε το μοναδικό εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα που συνέχισε απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του στον τομέα αυτόν. Αυτόν το ρόλο, τόνισε, όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα ενισχύσει σήμερα. Υπογράμμισε ότι οι περιορισμένοι πόροι θα διατεθούν για έργα των δήμων που κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα και δεν έχουν κανένα περιθώριο οικονομικής ανταποδοτικότητας. Για τα υπόλοιπα έργα υπάρχει η λύση του δανεισμού, η λύση των ΣΔΙΤ και οι συνδυασμοί τους.
Ειδικά για τις ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι «υπό προϋποθέσεις είναι ένα μέσο που εξασφαλίζει πρόσθετους πόρους, απελευθερώνει πόρους για μη ανταποδοτικά έργα, συμβάλλει στην ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον επιθυμητό επιμερισμό κινδύνου και τη βελτιστοποίηση του λόγου κόστους-ωφέλειας».
Ο κ. Κρητικός ανακοίνωσε ότι το ΔΣ του ΤΠΔ πήρε την απόφαση να μειώσει τα επιτόκια χορήγησης νέων δανείων και αναχρηματοδότησης παλαιών, αξιοποιώντας τους πόρους της ΕΤΕπ. Ειδικότερα, για δάνεια συγχρηματοδοτούμενα και από την ΕΤΕπ, το κυμαινόμενο μεσοσταθμικό επιτόκιο θα ανέρχεται (με το ισχύον επιτόκιο Euribor) σε 3,57%. Για δάνεια χρηματοδοτούμενα μόνο από πόρους του Ταμείου, το κυμαινόμενο επιτόκιο ανέρχεται σε 4,48% (euribor εξαμήνου + 4,30%). Αν ένας ΟΤΑ επιθυμεί σταθερό επιτόκιο, αυτό για τα πρώτα 3 χρόνια ανέρχεται στο 5,02%, για τα υπόλοιπα 7 χρόνια ανέρχεται στο 6,02% (εκτός αν οι συνθήκες επιτρέπουν τότε χαμηλότερο επιτόκιο) και για τα υπόλοιπα 15 χρόνια μόνο κυμαινόμενο euribor 6μήνου + 4,30%. Σε περίπτωση σταθερού επιτοκίου, τα ανώτερα επιτόκια γίνονται αντιστοίχως 4,37% για τα πρώτα 3 έτη και 4,87% για τα επόμενα 7 έτη.
Σημειώνεται ότι το 2013 υπογράφηκε μεταξύ του ΤΠΔ και της ΕΤΕπ συμφωνία χρηματοδοτικής συνεργασίας για έργα Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ευνοϊκούς όρους. Το 2014 υπογράφηκε μεταξύ ΤΠΔ και ΠΕΤΑ Α.Ε.(Πληροφόρηση, Επιμόρφωση, Τοπική Ανάπτυξη) προγραμματική σύμβαση για παροχή βοήθειας στους ΟΤΑ για την υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης επενδύσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για τα έτη 2014-2015. Επίσης, το ΤΠΔ συνεργάζεται με το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση ΟΤΑ σε ό, τι αφορά την απόκτηση ελεύθερων χώρων στις πόλεις.
Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ» για δημόσια και δημοτικά κτίρια -που εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης- το ΤΠΔ συμμετέχει είτε καλύπτοντας το 30% του προϋπολογισμού των έργων στο πλαίσια ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), είτε χρηματοδοτώντας εξ 'ολοκλήρου την επένδυση εφόσον την υλοποιεί μόνος του ο ΟΤΑ. Εφόσον ευοδωθεί η πρόθεση του Ταμείου να ορισθεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) στο νέο ΕΣΠΑ για ενεργειακά έργα των ΟΤΑ, τότε το ΤΠΔ θα είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που θα μπορεί να συνδυάσει την επιδότηση με τους πόρους της ΕΤΕ και δικούς του πόρους , παρέχοντας ολοκληρωμένη χρηματοδότηση.
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους βασικούς άξονες για παραγωγή δημόσιου πλούτου και θέσεων εργασίας. Όπως είπε, κάθε ένα εκατ. ευρώ που θα δαπανάται, θα φέρνει 25-38 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, στην πραγματική ανάπτυξη και στην επιχειρηματική.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας διατίθεται 1,2 δισ. ευρώ. Για τη διαχείρισή του το ΥΠΕΚΑ θα συνεργασθεί με το ΤΠΔ, τους δήμους, το τραπεζικό σύστημα και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως εξήγησε, το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει 200-220 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο τομέα και στους δήμους.Επειδή, όμως, τα ποσά αυτά δεν επαρκούν, θα χρειασθεί μόχλευση κεφαλαίων από το ΤΠΔ, το τραπεζικό σύστημα και τους ιδιώτες.
Το ΤΠΔ και οι τράπεζες θα διαθέσουν τα τριπλάσια ποσά από το ΠΕΚΑ. Τα κεφάλαια από την ΕΤΕπ δεν θα συνυπολογισθούν στο δημόσιο χρέος. Όλα αυτά βέβαια, τόνισε, εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα, από τους ανθρώπους που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε, επίσης, στον θεσμό του Ενεργειακού Υπεύθυνου, που θα υπάρχει σε κάθε δήμο και θα έχει την ευθύνη για τα δημοτικά κτίρια και το δημοτικό φωτισμό. Ακόμα, μίλησε για το «πράσινο μπόνους» που θα δίνεται στους υπαλλήλους οι οποίοι θα συνδυάζουν την παραγωγικότητα με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ)
Σε ό, τι αφορά την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Μέξης, επισήμανε ότι προτεραιότητα έχουν τα έργα που ήταν ενταγμένα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013), των οποίων η υλοποίηση καθυστέρησε λόγω της κρίσης. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με τη ρητή προϋπόθεση ότι εναρμονίζονται με τις κοινοτικές και τις εθνικές προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) και ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η ένταξη ενός έργου ή δράσης. Υψηλή προτεραιότητα θα δοθεί, τα πρώτα έτη, στην υλοποίηση όσων νέων έργων και δράσεων συνδυάζουν ετοιμότητα υλοποίησης και στόχευση στις στρατηγικές επιλογές του νέου ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά τους θεματικούς στόχους του ΕΣΠΑ 2014-2020, υπενθύμισε ότι είναι η ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του αγροτικού τομέα, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς, η διατήρηση και η προστασία του περιβάλλοντος, η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, η προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης και η υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων κ.ά.
Πληροφόρηση, Επιμόρφωση, Τοπική Ανάπτυξη (ΠΕΤΑ)
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ, Στάθης Ραγκούσης, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ανάγκες των ΟΤΑ σε υποδομές προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος (ύδρευση, υγρά και στερεά απόβλητα), στην κατασκευή υποδομών διοίκησης, πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικών δομών, στις επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης και παραγωγής ενέργειας , στις επενδύσεις σε έργα μεταφορών (οδοποιία, μαρίνες, στάθμευση) και στις επενδύσεις στον τουρισμό (συμπεριλαμβανομένου του ιαματικού).
Όπως είπε, οι δήμοι αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα: ή να αναμένουν την αύξηση των επιχορηγήσεων για επενδύσεις ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους, ή να ενεργοποιήσουν την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Αναφέρθηκε στις δυο δυνατότητες χρηματοδότησης των ΟΤΑ, είτε από το ΤΠΔ, τα ταμεία αστικής ανάπτυξης (JESSICA) και τις εμπορικές τράπεζες, είτε από την ιδιωτική χρηματοδότηση.


aftodioikisi.gr