Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ


Παραλύει» η χώρα την Πέμπτη, καθώς πραγματοποιείται η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στην οποία θα συμμετάσχουν  εργαζόμενοι από τον δημόσιο τομέα, δημοσιογράφοι, γιατροί, καθηγητές, μηχανικοί, δικηγόροι, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Άγνωστο παραμένει ακόμη αν και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης, καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της ίδιας μέρας στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζομένους με στόχο να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό που, όπως υποστηρίζει, διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και οδηγεί σε νέες περικοπές στις συντάξεις.
«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί νέες σημαντικές αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους για να εξασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ, το 2016 και το 2017. Τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, μαζί με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των αυταπασχολουμένων, των αγροτών κλπ, φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και στέλνουν τη νεολαία στην ξενιτιά» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.
Η ΑΔΕΔΥ θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση. Στην αυριανή κινητοποίηση δεν συμμετέχει η ΓΣΕΕ παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία της ΑΔΕΔΥ για από κοινού συμμετοχή.

Απεργούν γιατροί και ΕΚΑΒ

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, που την Πέμπτη θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας. «Το ΕΚΑΒ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 07-04-2016 ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση και κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που θέλουν να οδηγήσουν η Κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ τον Ελληνικό λαό» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που «αποφάσισε να συνεχίσει, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς, να αντιδρά ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταστρέφει, μαζί με το φορολογικό, κάθε παραγωγική διαδικασία οδηγώντας πολύ κόσμο στην ανεργία και στη μετανάστευση».

«Νεκρώνουν» τα αεροδρόμια

Καθηλωμένα στο έδαφος θα μείνουν τα αεροσκάφη, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, εξαιτίας της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό.
Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας οι εξυπηρετούμενες πτήσεις, όπως αναφέρεται από την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ορίζονται σε ΝΟΤΑΜ και αφορούν σε: Πτήσεις που υπερίπτανται του Athinai Fir Hellas Uir, πτήσεις που μεταφέρουν αρχηγούς κρατών, πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις, πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης, νοσοκομειακές πτήσεις, πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και πτήσεις αεροσκαφών Έρευνας και Διάσωσης.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air σήμερα και αύριο

Λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, της ΟΣΥΠΑ καθώς και του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ, στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ , η AEGEAN και η Olympic Air αναγκάζονται να ακυρώσουν και να τροποποιήσουν πτήσεις τους σήμερα και αύριο.
Σήμερα ακυρώνονται οι εξής πτήσεις της AEGEAN:
* Α3 948 Αθήνα - Τεχεράνη
* Α3 949 Τεχεράνη - Αθήνα
* Α3 930 Αθήνα - Κάιρο
* Α3 940 Αθήνα - Αμμάν
* Α3 928 Αθήνα - Τελ Αβίβ
* Α3 936 Αθήνα - Βηρυτός
* Α3 932 Αθήνα - Γιερεβάν
Επίσης, η AEGEAN και η Olympic Air αναγκάζονται να τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης στις παρακάτω πτήσεις που επηρεάζονται από την 24ωρη απεργία, ως εξής:
* Α3 608 Αθήνα - Λονδίνο, Αναχώρηση από Αθήνα στις 14:25 αντί στις 19:10
* A3 609 Λονδίνο - Αθήνα, Αναχώρηση από Λονδίνο στις 17:30 αντί στις 22:15
* A3 614 Αθήνα - Παρίσι, Αναχώρηση από Αθήνα στις 15:50 αντί στις 17:25
* A3 615 Παρίσι - Αθήνα, Αναχώρηση από Παρίσι στις 19:00 αντί στις 20:35
* A3 510 Θεσσαλονίκη - Στουτγάρδη, Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 16:30 αντί στις 17:30
* A3 511 Στουτγάρδη - Θεσσαλονίκη, Αναχώρηση από Στουτγάρδη στις 18:50 αντί στις 19:50
* A3 510 Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Αναχώρηση από Αθήνα στις 15:00 αντί στις 16:00
* A3 511 Θεσσαλονίκη - Αθήνα, Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 22:55 αντί στις 23:55
* ΟΑ 148 Αθήνα - Αλεξανδρούπολη, Αναχώρηση από Αθήνα στις 21:15 αντί στις 22:00
* ΟΑ 149 Αλεξανδρούπολη - Αθήνα, Αναχώρηση από Αλεξανδρούπολη στις 22:45 αντί στις 23:30
Πέμπτη 7 Απριλίου
Αύριο, ημέρα 24ωρης απεργίας, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις του δικτύου της AEGEAN και της Olympic Air εκτός από 7 σκέλη πτήσεων εξωτερικού που θα πραγματοποιηθούν κανονικά καθώς και 2 σκελών πτήσεων εξωτερικού που θα τροποποιηθεί η ώρα αναχώρησής τους.
Θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι κάτωθι πτήσεις:
* Α3 749 Τελ Αβίβ - Λάρνακα
* Α3 756 Λάρνακα - Τελ Αβίβ
* Α3 757 Τελ Αβίβ - Λάρνακα
* Α3 772 Λάρνακα - Λονδίνο
* Α3 773 Λονδίνο - Λάρνακα
* Α3 770 Λάρνακα - Παρίσι
* Α3 771 Παρίσι - Λάρνακα
Τροποποίηση της ώρας αναχώρησης στις εξής πτήσεις:
* A3 946 Αθήνα - Τζέντα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 00:05 (8 Απριλίου) αντί στις 23:10 (7 Απριλίου)
* Α3 998 Αθήνα - Σμύρνη, Αναχώρηση από Αθήνα στις 00:05 (8 Απριλίου) αντί στις 23:30 (7 Απριλίου)
Επιπλέον, στις 8 Απριλίου 2016 θα τροποποιηθεί η ώρα αναχώρησης σε 1 σκέλος πτήσης εξωτερικού της AEGEAN:
* A3 947 Τζέντα - Αθήνα, Αναχώρηση από Τζέντα στις 04:40 αντί στις 03:45

Απεργούν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του ΕΚΠΑ

Στην απεργία της Πέμπτης 7 Απριλίου θα συμμετάσχουν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος των υπαλλήλων.

Απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των σχολείων

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 7 Απριλίου, ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ.
Όπως αναφέρει η ομοσπονδία των καθηγητών στο κάλεσμά της: «Όλοι και Όλες στην Απεργία, την Πέμπτη 7 Απρίλη 2016 και στην απεργιακή συγκέντρωση, Πλ. Κλαυθμώνος 11:00π.μ. Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα περάσει. Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΔΝΤ. Αντίσταση – Ρήξη – Ανατροπή».
Στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης θα συμμετάσχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Απεργούν οι δημοσιογράφοι

Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε η Ένωση Συντακτών. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να πάρουν μέρος μαζικά και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η απεργία των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, αρχίζει στις 06:00 π.μ. της Πέμπτης 7 Απριλίου έως τις 06:00 π.μ. της Παρασκευής 8 Απριλίου και αφορά όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και τα Γραφεία Τύπου.
Στη διάρκεια της απεργίας, η ΕΣΗΕΑ σε συνεννόηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ, θα επιτρέπει τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 – 13:30, και τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 – 20:15. Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων, θα έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, όπως και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.
Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις, θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία, μόνο από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό και τεχνικό προσωπικό και από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το εργατικό ρεπορτάζ, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν εκ των προτέρων στην απεργιακή επιτροπή της Ένωσης, από τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ σε κάθε ΜΜΕ, ή τους υπευθύνους των δελτίων.


Πηγή: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/27795/apergia-7-aprilioy-paralyei-i-xora-tin-pempti#ixzz454lcgQsD

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ¨"


Στην αλλαγή του «Καλλικράτη» έως τα τέλη του 2016 προχωρά η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται με την Επιτροπήγια την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του Ν 4368/2016 (σ.σ. το λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”) που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με την προηγούμενη η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπό τους κυρίους Π. Κουρουμπλή και Γ. Μπαλάφα, δε σκοπεύει να προχωρήσει παρά μόνο σε οριακές αλλαγές που αφορούν το χωροταξικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε μιλήσει για αύξηση του αριθμού των δήμων κατά μερικές δεκάδες (σ.σ. είχε μάλιστα αναφέρει τον αριθμό 380, δηλαδή, 65 παραπάνω από τους 325 που είναι σήμερα) χωρίς να αποκλείσει να επανέλθουμε ακόμη και στο προ Καλλικράτη μοντέλο των 1000 δήμων!
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες , οι σημερινοί «ένοικοι» του κτηρίου της πλατείας Κλαυθμώνος έχουν άλλα σχέδια. Συγκεκριμένα, οι δήμοι που σκοπεύουν να προσθέσουν δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού με τα σενάρια να επανέρχονται και να κάνουν λόγο για «σπάσιμο» των δήμων: Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και, πιθανόν, Ρόδου.    
Να σημειωθεί ότι το 2014 ο τότε βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και σημερινό βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου είχε καταθέσει τροπολογία για για το «σπάσιμο» της Λέσβου σε τέσσερις δήμους αλλά και των άλλων τεσσάρων μεγάλων νησιών (Ρόδος, Κέρκυρα, Χίος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Σάμος).

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ"ΚΕΠ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ" ΣΕ 250 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




Τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας (των γνωστών και ως ΚΕΠ των “φτωχών”) παρουσίασαν σήμερα   αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου. Όπως είπαν τα ΚΕΠ θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου και στεγαστούν στους χώρους 250 δήμων με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων και θα απευθύνονται, κυρίως, στις ευάλωτες, οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πολιτών, όπως άστεγοι, άποροι, ΑμΕΑ, Ρομά, μετανάστες,  λειτουργώντας ως δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των αντίστοιχων δήμων. Στα Κέντρα Κοινότητας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται μεταξύ άλλων σχετικά με τις προνοιακές παροχές, τα προνοιακά επιδόματα και τις δράσεις αλληλεγγύης, ενώ για τη λειτουργία τους, όπως είπε η κ. Φωτίου, θα προχωρήσουν 1.400 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η κ. Φωτίου ενημέρωσε ότι η σύμβαση συνεργασίας των δύο υπουργείων (Εργασίας και ΠαιδείαςΠ, υπερβαίνοντας τα αυστηρά πλαίσια των αρμοδιοτήτων και ενεργειών του κάθε ενός, αναδεικνύει την κομβική σημασία της λειτουργίας των 250 Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους της χώρας, για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων πολιτών με όλα τα προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.
Πώς θα λειτουργούν
Μέσω ενός ενιαίου γεωπληροφοριακού συστήματος, ο πολίτης θα μπορεί να εγγράφεται απευθείας στο μητρώο ωφελουμένων το οποίο θα επικοινωνεί με τα άλλα δύο μητρώα, των φορέων πρόνοιας και των προγραμμάτων.
Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς πρότεινε στο υπουργείο να παρέμβει με έναν τριπλό ρόλο, ως προς τους δικαιούχους, ως προς το υπουργείο και ως προς τους εργαζομένους που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινότητας.
Την αναλυτική παρουσίαση έκανε ο Γενικός Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας-Ανδρέας Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου αφού ευχαρίστησε την κ. Φωτίου γιατί εξαρχής αγκάλιασε την πρόταση της Γενικής Γραμματείας με διάθεση να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί να προέκυπταν κατά τη διαδικασία αυτή.
Τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης είναι ο φορέας που έρχεται να συνδράμει το έργο του υπουργείου εργασίας, προσφέροντας προστιθέμενη αξία. Για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ, γίνεται πράξη και επικυρώνεται με την έκδοση της ΚΥΑ για τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας η συνέργεια μεταξύ διαφορετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, δημιουργώντας νέες οικονομίες κλίμακας, αφού μειώνεται το διοικητικό κόστος του έργου των Κ.Δ.Β.Μ. ενώ αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί στις δράσεις για τους επωφελούμενους.
Υλοποιείται έτσι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για δημιουργία καλών πρακτικών αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.
Η αμοιβαία συνδρομή και η υποστήριξη μεταξύ ΚΔΒΜ και Κέντρων Κοινότητας, ενισχύει το στόχο της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σημείου πληροφόρησης των πολιτών για δράσεις που αφορούν την κοινωνική ένταξη, την πρόνοια, τη Διά Βίου Μάθηση, την πιστοποίηση δεξιοτήτων και την πρόσβαση στην απασχόληση. Παράλληλα, η παραπάνω συνέργεια θα συνεισφέρει πολλαπλασιαστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για τις δράσεις των Κέντρων Κοινότητας”
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη είχε δημοσιευθεί  στο ΦΕΚ  η ΚΥΑ του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου για τη δημιουργία των συγκεκριμένων “ΚΕΠ»