Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

"ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ- ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ - ΑΠΟΛΥΣΗΣ - ΔΙΑΛΥΣΗΣ , ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

1.ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20/1/2014.
2. ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ Δ/ΝΤΕΣ Α΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
3. ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
                                                                                                                               
Με συνέπεια και αποφασιστικότητα οι συναδέλφισσες Νηπιαγωγοί αποχώρησαν και από το τελευταίο σεμινάριο  μετά από  παρέμβαση από το Δ.Σ του  Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Χίου από τον Πρόεδρο και αντιπρόεδρο του συλλόγου. Ο δρόμος πλέον ανοίγει για τους Διευθυντές των σχολείων και τους συναδέλφους που πρέπει και αυτοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, ώστε να πεταχτεί ο νόμος έκτρωμα της αξιολόγησης-χειραγώγησης-απόλυσης-διάλυσης στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Το ΔΣ Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου για το σκοπό αυτό ενεργοποιεί την απόφαση της ΔΟΕ και κηρύττει το ίδιο διευκολυντική δίωρη στάση εργασίας από τις 12-2 μ.μ. τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, 21 , 22, και 23-1-2014, με σκοπό να μπλοκάρουμε την επιμόρφωση των Διευθυντών της 1ης περιφέρειας Χίου  από τον οικείο σχολικό σύμβουλο.
Καλούνται οι Διευθυντές να μη συμμετέχουν αξιοποιώντας τη στάση εργασίας και όλοι οι συνάδελφοι να δώσουν δυναμικό παρόν:
v     Την Τρίτη 21/1/2014 11:45πμ
Ø      Έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
Ø      Έξω από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
v     Την Τετάρτη 22/1/2014 11:45πμ
Ø      Έξω από το Δημοτικό των Νενήτων
Ø      Έξω από το Δημοτικό του Θολοποταμίου
v     Την Παρασκευή 24/1/2014 11:45πμ
Ø      Έξω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου (Ερυθιανή)
Ø      Έξω από το Δημοτικό Βολισσού
Το ΔΣ υπενθυμίζει και καλεί τους πάντες στη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 22 -1-2014 και ώρα 7μμ στα γραφεία του συλλόγου , για να συζητήσουμε τα φλέγοντα προβλήματά μας μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας

Αμπαζής Γιώργος                                                            Τσίγκος Στέφανος


«Βρώμικα σχέδια για την κατάργηση των ΣΣΕ»

katarghsh_sse_aktoploia_

Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ.Βαρβιτσιώτης κατ’ εντολή των εφοπλιστών, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις 16 Γενάρη, ότι «εφόσον η ΣΣΕ δεν είναι σε ισχύ εφαρμόζεται η MLC (Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας)», καταργώντας με αυτόν τον τρόπο τις Συλλογικές Συμβάσεις Ναυτικής Εργασίας.
Επιμηκύνει το χρόνο εργασίας από 5νθήμερο – 40ωρο σε 6ήμερο – 48ωρο, θεσπίζει κατώτερο μισθό, μειώνει τις μέρες αδείας σε 2,5 μέρες τον μήνα, μειώνει τις εισφορές στο ΝΑΤ, διατηρεί τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, διευρύνει την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, υπονομεύει παραπέρα την κοινωνικοασφαλιστική προστασία σε συντάξεις, γιατρούς, φάρμακα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Μόνο το 2013 οι έλληνες εφοπλιστές επένδυσαν 18,1 δις δολάρια σε 690 πλοία, 319 νέες ναυπηγήσεις, 371 δεύτερο χέρι (second hand), παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής πυραμίδας.
Την ίδια περίοδο οι άνεργοι ναυτεργάτες με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ για τον Δεκέμβριο ήταν 5090 και το επίδομα ντροπής παίρνουν το 11,7%.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και αποδεικνύεται «άνθρακας ο θησαυρός», ότι δεν θα πάρουν άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Εφοπλιστές – κυβέρνηση, σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζομένους, να απομονώσουν τις δυνάμεις που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου μέσα από την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης.
Να απομονωθούν αυτές οι δυνάμεις που καλλιεργούν στους εργαζόμενους την αντίληψη του «βοήθαμε φτωχέ μου να μην σου μοιάσω». Πλούτος υπάρχει στα χέρια του κεφαλαίου και τον παράγουν οι εργάτες.
Να σημάνει Γενικός Συναγερμός σε κάθε πλοίο, σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, με την οργάνωση και τον αγώνα μας, να ακυρωθούν τα σχέδια τους στην πράξη για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Καλούμε τα ναυτεργατικά σωματεία, το συνδικαλιστικό κίνημα, σε συσπείρωση, εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντήσουμε και να ακυρώσουμε τα βρώμικα σχέδια τους.
Άμεσα επιβάλλεται να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και να καταδικαστεί η επαίσχυντη δήλωση του υπουργού, της κυβέρνησης και των μεθοδεύσεων των εφοπλιστικών εταιρειών, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση και την ανασύνταξη του ναυτεργατικού, εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση αναπτύσσοντας την ταξική πάλη.
Δύο δρόμοι είναι μπροστά μας και κάθε ένας θα επιλέξει τη θέση του. Ή με το κεφάλαιο ή με τον εργαζόμενο λαό. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει.
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
•ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
•ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
•ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
•ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
•ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

e-nautilia.gr

Tα ΕΛΤΑ «κόβουν» το «Βοήθεια στο Σπίτι»


Φάρμακα στο σπίτι, με αμοιβή 3 ευρώ, θα φέρνει ο ταχυδρόμος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να εκτελούν μέσω ταχυδρομείου τις ιατρικές τους συνταγές. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική.
Το μέτρο προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των φαρμακοποιών, όσο και τον εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι εκτός των άλλων φροντίζουν και για τη χορήγηση φαρμάκων στους ηλικιωμένους.
Η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» Αττικής, Σοφία Κολιζέρα, μιλώντας στηνaftodioikisi.gr, χαρακτήρισε απαράδεκτο το εγχείρημα αυτό των ΕΛΤΑ, τονίζοντας πώς στόχο έχει την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων.
«Οι άνθρωποι που εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι» είναι καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες, έρχονται σε προσωπική επαφή τους ηλικιωμένους και τους παρέχουν κοινωνική υποστήριξη. Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν μπορούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.» ανέφερε η κ. Κολιζέρα και πρόσθεσε:
«Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», η οποία μεθοδολογείται εδώ και καιρό.»
Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου , η διοίκηση του οποίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οργανισμού.
Ο Σύλλογος είναι αποφασισμενος να μην δεχθεί οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια σε περίπτωση που τα ΕΛΤΑ προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων πρακτικών.
Στην επιστολή του ΠΦΣ αναφέρονται τα εξής:
«Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο την πρόθεση των ΕΛΤΑ ότι μεταξύ των υπηρεσιών με τις οποίες πρόκειται να εμπλουτισθούν οι νέες υπηρεσίες του οργανισμού, θα είναι και η εκτέλεση συνταγών.
Αντιλαμβανόμαστε και επικροτούμε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία την όποια προσπάθεια γίνεται από κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως τους.
Όμως, πέρα από τους νομικούς περιορισμούς, οι όποιοι χειρισμοί αφορούν το χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, δεν μπορούν να ενταχθούν σε υπηρεσίες ντελίβερι, εν είδει τροφίμων, απορρυπαντικών ή επιστολών.
Το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.»

aftodioikisi.gr

AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εκείνες που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές είχε θέσει με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, οβουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.
Υπογράμμισε το σημαντικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και την ανάγκη στήριξής τους, αφού ενισχύουν την παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας και απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.
Θέτοντας τα ζητήματα της ενίσχυσης της ρευστότητας και του γενικότερου εξορθολογισμού του πλαισίου διακανονισμού των δανείων των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο βουλευτής έλαβε σχετικές απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Όπως, προκύπτει από τις επισυναπτόμενες απαντήσεις: «Η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες έχει επιταχυνθεί σημαντικά ….. εγκύκλιος ΠΟΛ 1082/2013. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί π.χ. για το ύψος του αιτούμενου ποσού ή το χρόνο άσκησης του δικαιώματος αυτού, που ήταν σε ισχύ με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις».  Επίσης, «η διαδικασία επιστροφής αξιολογείται και βελτιώνεται διαρκώς, με στόχο την υλοποίηση της επιστροφής το αργότερο εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης».

Το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω ΕΤΕΑΝ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Με την ΚΥΑ 12991/2342/13.11.2012) θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία η δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων κεφαλαίων κίνησης (με ή χωρίς επιδότηση επιτοκίου) που χορηγήθηκαν με την εγγύηση της προκατόχου της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. ΤΕΜΠΕ Α.Ε. ……..». Επίσης, «Κατ’ επέκταση, όσο αφορά σε οφειλές εξαγωγικών επιχειρήσεων που φέρουν την εγγύηση της ΤΕΜΠΕ από τα προγράμματα που είναι αντικείμενο της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, ήδη, από έτους υφίσταται η δυνατότητα διακανονισμού τους χωρίς να διακινδυνεύεται η απώλεια της εγγυήσεως της ΕΤΕΑΝ για το χρονικό διάστημα της αναδιάρθρωσης ……».

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ "ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2014"


 

Με 27 επιχειρήσεις και από τα 5 μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα δώσει δυναμικό παρόν σε μία ακόμη διεθνή έκθεση τροφίμων, ποτών & παραδοσιακών γεύσεων, την “ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2014”, η οποία διοργανώνεται από την εταιρεία RM INTERNATIONAL” από 24 έως 27 Ιανουαρίου 2014, στο εκθεσιακό κέντρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ξιφασκίας (Άγιος Κοσμάς, Αθήνα) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής της Π.Β.Α., η ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR FERRIES” και τη συμπαράσταση του Επιμελητηρίου Λέσβου.      

Το μεγάλο πλεονέκτημα και η καινοτομία της έκθεσης αυτής, είναι ότι αν και απευθύνεται πρωτίστως στο Αθηναϊκό καταναλωτικό κοινό, συνδυάζεται με την παράλληλη διοργάνωση του 3ου Ελληνορωσικού Εξαγωγικού Συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί από το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο συνεδριακό κέντρο του χώρου της έκθεσης (25 & 26 Ιανουαρίου 2014) με θέμα: "Προωθώντας ελληνικά Προϊόντα στη ρωσική αγορά: Τρόφιμα – ποτά", το οποίο θα πλαισιωθεί από ρωσική αντιπροσωπεία εισαγωγέων – εμπόρων. Οι εκθέτες θα έχουν την ευκαιρία να  προσεγγίσουν τη μεγάλη αναδυόμενη αγορά της Ρωσίας και να γνωρίσουν τα μέλη του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου – εισαγωγείς  που δραστηριοποιούνται στην αχανή ρωσική αγορά. Η ρωσική αποστολή που θα δώσει το παρόν, αποτελείται από: α) εκπροσώπους δυναμικών εισαγωγικών επιχειρήσεων, β) εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων supermarkets, γ) χονδρέμπορους, και δ) εμπειρογνώμονες σε θέματα πιστοποιήσεων, τελωνειακών & τραπεζικών διαδικασιών, logistics και άλλων σημαντικών ιδιομορφιών της εισαγωγικής επιχειρηματικότητας στη Ρωσία. Όλη η ρωσική αποστολή θα περιηγηθεί τα ελληνικά περίπτερα και θα γνωρίσει τους παραγωγούς που θα συμμετάσχουν στην έκθεση, ενώ μέσω των b2b συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του συμποσίου, θα δοθεί η δυνατότητα για έναρξη επιχειρηματικών συνεργασιών.   
 
Επιπλέον, όπως συνέβη και στην “22η DETROP OENOS” της Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2013), στην εν λόγω έκθεση θα δώσει το παρόν με αρκετά μέλη του ο  Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων & Ποτών Εξωτερικού:   Association of Overseas Greek Food & Drinks Importers). Περίπου 10 Έλληνες – μέλη του Συνδέσμου, εισαγωγείς από χώρες της βόρειας, της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης, που προμηθεύουν μεγάλο αριθμό ξένων super markets, αλλά και τα ελληνικά εστιατόρια των χωρών αυτών, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά των ελληνικών επιχειρήσεων και να διαπραγματευτούν για την έναρξη εμπορικών συμφωνιών.

Οι δύο παραπάνω καινοτόμες παράμετροι, προσδίδουν στην έκθεση έναν σαφή χαρακτήρα εξωστρέφειας και εξαγωγικού προσανατολισμού, πέραν της δυνατότητας που θα υπάρχει για διενέργεια άμεσων λιανικών πωλήσεων προς το καταναλωτικό αθηναϊκό κοινό – επισκέπτες της. Με δεδομένο δε το αίτημα επιχειρήσεων για διαφοροποίηση των χώρων, για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών εκθέσεων, θα υπάρχει διαχωρισμός των επιχειρήσεων που επιθυμούν να διενεργούν λιανικές πωλήσεις, από αυτές που επιθυμούν μόνο εμπορικές επαφές. 

Λόγω της έντονης διαφημιστικής καμπάνιας που ήδη πραγματοποιείται ευρέως (τηλεοπτικά spots σε ΑΝΤ1, SKAI, STAR, ALPHA και άλλα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, ραδιοφωνικά spots σε αθηναϊκούς σταθμούς, έντυπα, social media, διαδικτυακή διαφήμιση, εκτεταμένη χρήση call centers για την αξιοποίηση μεγάλης βάσης δεδομένων εξειδικευμένων επαγγελματιών του κλάδου, κ.α.), καθώς και της πολύχρονης εμπειρίας των διοργανωτών στη διοργάνωση καταξιωμένων εκθέσεων στο λεκανοπέδιο Αττικής ("Κατοικία", “Ανοιξιάτικη κατοικία”, “Εξοχικό σπίτι & κήπος”, κ.α.), διασφαλίζεται μεγάλη επισκεψιμότητα κοινού και επαγγελματιών. 

Παράλληλα με τις εργασίες της έκθεσης και του συμποσίου, θα διοργανωθούν διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις – events, με κορυφαία την ενότητα «Μαγειρεύουμε Ελλάδα». Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την επιμέλεια και τη φροντίδα του διακεκριμένου chef Λευτέρη Λαζάρου, καταξιωμένοι chef από διάφορες περιοχές της χώρας και φυσικά από το Βόρειο Αιγαίο, θα ετοιμάζουν πιάτα με τοπικές παραδοσιακές συνταγές και θα κερνούν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.      

Η Π.Β.Α. προσκαλεί τους νησιώτες από το Βόρειο Αιγαίο που κατοικούν στην Αθήνα, να επισκεφθούν την έκθεση και να προμηθευτούν παραδοσιακά προϊόντα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους σε πολύ συμφέρουσες τιμές, ενισχύοντας παράλληλα τις τοπικές επιχειρήσεις των νησιών.

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ " ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ " ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Λέσβου, ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε. στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου 2007-2013 πραγματοποιεί Διασυνοριακή  Ημερίδα με τίτλο  «Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα», που θα πραγματοποιηθεί 24 Ιανουαρίου 2014 στο κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μυτιλήνης, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης ».  Ώρα Έναρξης  09:00 το πρωί. 
Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση, ενεργοποίηση, ενδυνάμωση και κινητοποίηση των επιχειρηματιών (ενεργών και εν δυνάμει) του Νομού μας  στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. 
 Η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα ανταποκρίνεται σε μια υπαρκτή, διαχρονική όσο και επείγουσα - ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Κύπρο - ανάγκη της τρέχουσας οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας: να ενισχυθεί η εξωστρεφής οικονομική δραστηριότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων.
Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από:
·         το Κέντρο Απασχόλησης & Επαγγελματικής Κατάρτισης Ν. Σάμου ΑΕ (Επικεφαλής Εταίρος),
·         το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ΑΕ ,
·         την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων,
·         το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και
·         την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας Λτδ.Η Πράξης Εξωστρεφής Επιχειρηματικότητα - ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, υλοποιείται στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80% και από Εθνικούς Πόρους κατά 20%, 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ- ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ
Υπό τον τίτλο "τους ήρθαν ακριβοί οι ιδιωτικοί μπράβοι στα πλοία για τη Σομαλία και μετατρέπουν σε μπράβο το πολεμικό ναυτικό", το δίκτυο ελευθέρων φαντάρων "Σπάρτακος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

"Σε μια εποχή που το σύνολο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπερασπίζει με νύχια και με δόντια την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών που αποφέρουν κέρδος, υπάρχει ένας τομέας που κρατικοποιείται.

Αυτός είναι η φύλαξη και ασφάλεια των πλοίων των εφοπλιστών που πλέουν στην Σομαλία.

Σύμφωνα λοιπόν με την αρθρογραφία σχεδιάζεται «Ελληνική επιστροφή στην επιχείρηση ATALANTA. Η Ελλάδα στέλνει πάλι φρεγάτα, σχεδόν δύο χρόνια μετά από την διακοπή της συμμετοχής της σ΄ αυτή την επιχείρηση λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Οι δυσκολίες δεν ξεπεράστηκαν αλλά η φρεγάτα ΨΑΡΡΑ, θα αποπλεύσει στα μέσα Φεβρουαρίου για να συμμετάσχει στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU NAVFOR – Οperation ATALANTA) για την αποτροπή και καταστολή της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Άντεν και των προσβάσεων της Σομαλίας. Η ελληνική φρεγάτα θα επιστρέψει ένα μήνα αργότερα. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός».

Θυμίζουμε σχετική μας ανακοίνωση με τίτλο «Ενας μπουμπούκος τσιράκι των εφοπλιστών» (23/11/2011), όπου επισημαίναμε:

«Στο πλαίσιο αυτό ο ακροδεξιός υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι η Άρση του Καμποτάζ και η αντιμετώπιση της πειρατείας αποτελούν τις προτεραιότητες της άθλιας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που προέκυψε μετά το Πραξικόπημα του ελληνικού κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Στόχος του υφυπουργού είναι η ψήφιση μέχρι την 20η Δεκεμβρίου  του νομοσχεδίου για την κρουαζιέρα όπου προβλέπεται αφαίρεση των υπόλοιπων περιορισμών στην άρση του καμποτάζ, δηλαδή της υποχρέωσης υπογραφής ειδικών συμβάσεων από πλοιοκτήτριες εταιρείες που θέλουν να έχουν ελληνικό λιμάνι ως αρχικό λιμάνι επιβίβασης. Επίσης, σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της πειρατείας θα προβλέπεται η παρουσία ενόπλων φρουρών στα ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία.

Την ακόμη μεγαλύτερη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών και την ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου που απαγόρευε την παρουσία ενόπλων Μισθοφόρων στα ιδιωτικά πλοία ανακοίνωσε ο άνθρωπος των εφοπλιστών στο Λονδίνο κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ). Επιπλέον ο Α. Γεωργιάδης συναντήθηκε, με την Επιτροπή των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Χ.Ι. Φαφαλιού, όπου οι εφοπλιστές για άλλη μία φορά διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για την κατάργηση του αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν από δύο σχεδόν χρόνια».

Όμως δύο χρόνια μετά και όπως γράφει το armynews.gr «οι εφοπλιστές οι οποίοι θέλουν να έχουν …τσάμπα σεκιούριτι. Βλέπετε οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας -που στελεχώνονται από μέλη του ΠΝ απόστρατους αλλά και εν ενεργεία- χρεώνουν 30 με 40 χιλιάδες δολάρια το ταξίδι. Και οι εφοπλιστές ως γνωστόν δεν είναι ανοιχτοχέρηδες”.

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που προπαγάνδισε την προηγούμενη επιστροφή των πολεμικών πλοίων από την Σομαλία στο πλαίσιο των περικοπών, για να απαιτήσει νέα βάρβαρα μέτρα εις βάρος της κοινωνίας και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τώρα έρχεται να αναλάβει ξανά την στήριξη των μονίμως φοροφυγάδων εφοπλιστών, με τις σημαίες ευκαιρίας που τους εξασφαλίζουν το αφορολόγητο-τη μαύρη εργασία των πληρωμάτων-τεράστια κέρδη.

Μάλιστα, η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου-Αβραμόπουλου έρχεται να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του Π.Ν. ενώ με πρόσχημα τις απαιτήσεις της Τρόικας ετοιμάζονται να λάβουν νέα ανταργατικά μέτρα –φόρους, απολύσεις, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Η κυβέρνηση επιλέγει να στείλει σε αυτή την επικίνδυνη ζώνη όχι μόνο το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ναύτες.  Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα «Μετά από 11 ολόκληρα χρόνια στρατεύσιμοι ναύτες επιστρέφουν στα πολεμικά πλοία του Στόλου. 16 ναύτες διαφόρων ειδικοτήτων τοποθετήθηκαν σε τέσσερις φρεγάτες του Στόλου, γυρνώντας το ρολόι στο 2002 όταν είχε αποφασιστεί από τον τότε ΥΕΘΑ Γ.Παπαντωνίου, οι μάχιμες μονάδες του Στόλου να επανδρώνονται μόνο από ΕΠΟΠ (υπήρχε βεβαίως το παραθυράκι με τις ειδικότητες που δεν καλύπτονταν π.χ. γιατρούς, ράφτες). Μέχρι σήμερα οι ναύτες τοποθετούνταν μόνο σε βοηθητικά πλοία όπως ρυμουλκά και μικρά αποβατικά (παντόφλες) κυρίως οι απόφοιτοι των ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού (Καπετανέοι και Μηχανικοί) που δεν είχαν επιλεγεί για έφεδροι Αξιωματικοί».  

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να εξυπηρετήσει τα ταξικά αστικά συμφέροντα με τον πιο ακραίο τρόπο. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων με αφορμή την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. από την κυβέρνηση και η βίαιη καταστολή αυτών, που κατέληξε στην σύλληψη του γνωστού αγωνιστή εκπαιδευτικού Π.Αντωνόπουλου είναι ενδεικτική των προθέσεων τους. Ο ταξικός πόλεμος που έχει κυρήξει η αστική τάξη σε ελληνικό κια ευρωπαικό επίπεδο κατά του κόσμου της εργασίας οξύνεται, επιβάλλοντας ένα διαρκές Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που στα πλαίσια του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού προχωρά στη δουλοποίηση του κόσμου της εργασίας, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα και λαική ελευθερία, στοχοποιώντας τους μετανάστες και επελαύντονατς πλεόν σε πλανητικό επίπεδο για να επιβάλλει με τη δύναμη των εθνικών όπλων, των Συμμαχιών Προθύμων, το ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ τα καπιταλιστικά-ιμεπριαλιστικά συμφέροντα της Ε.Ε.

Τα πολεμικά επεισόδια που ζήσαμε σε Λιβύη-Μάλι-Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας της εφαρμογής της Κοινής πολιτικής Άμυνας –Ασφάλειας της Ευρωπαικής Ένωσης, που καταρχήν αποφασίζει να καταστείλλει με τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ κάθε κοινωνική διαμαρτυρία που θα αμφισβητεί και απειλεί την εφαρμοζόμενη ταξική πολιτική.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει παρόν στον Πόλεμο, απαιτώντας μερίδιο της λίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τους Έλληνες αστούς και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους. Εντάσσεται οργανικά στον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, διεκδικεί διευρυμένο ρόλο –ο στρατηγός Μανωλάς να αναλάβει τη διοίκηση του ευρωπαικού στρατηγείου που θα κατευθύνει τα ευρωπαικά μισθοφορικά στρατεύματα που θα δράσουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, έχει ηγετικό ρόλο στη Βαλκανική Ταξιαρχία του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, παραχωρεί βάσεις και διευκολύνσεις. Ενίοτε πληρώνει τεράστια χρηματικά ποσά για την πραγμάτωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων!

Θεωρούμε ότι πλέον γίνεται κατανοητό ότι απαιτείται η ανάταση του κινήματος των εργαζομένων που θα παλέψουν για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής των Μνημονίων Ε.Ε.-ΔΝΤ-τραπεζών, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ και της Ε.Ε.

Πρέπει τώρα να κλιμακώσουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα Μπλοκάρει την Μηχανή του Πολέμου και την οποιαδήποτε απόπειρα καταστολής του εργαζόμενου λαού από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ξεκαθαρίζουμε:  ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-Ε.Ε-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ"

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ


Diktiospartakos.blogspot.com

KOΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
 Το Εργατικό Κέντρο Χίου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 στις 18:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και καλεί τα μέλη και τους φίλους του.  
    

Καλή Χρονιά με Κοινωνική Δικαιοσύνη


ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Όλα τα ψέμματα έχουν κι ένα τέλος. Οι ΑΝΕΛ είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι καθυστερήσεις και η μη παραλαβή των έργων του Νοσοκομείου Χίου, θα πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ζητώ να το κάνει ο ίδιος ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Αν δεν το κάνει μαζί με την απάντηση στην Ερώτησή μου, θα το πράξουμε εμείς οι ΑΝΕΛ της Χίου.»

Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό την κοινοβουλευτική του εποπτεία τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η Ερώτηση στηρίζεται σε ένα εντυπωσιακό δημοσίευμα της chiospress.gr  με την υπογραφή του εξειδικευμένου Συμβούλου Ελευθερίου Παπαϊωάννου, ο οποίος περνά από «ακτινογραφία» την πολύκροτη και σκανδαλώδη υπόθεση του ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ Χίου.

Ημιτελή έργα, υπερβάσεις πολλών εκατομυρίων, πολύχρονη καθυστέρηση στην αποπεράτωση και παραλαβή από το κράτος. Όλος ο «βίος και η πολιτειά» κατασκευαστικών εταιριών που κανείς δεν τολμά να αγγίξει.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»

Κύριε Υπουργέ,

Άνευ περαιτέρω σχολίων, σας επισυνάπτω πρόσφατο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «CHIOSPRESS» που υπογράφει ο Ελευθέριος Α. Παπαϊωάννου Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Κρίσεων - Ασφάλειας & Διαχείρισης Έργου  και το οποίο περιέχει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ καταγγελίες, τις οποίες και ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ στο ακέραιο.

Παρακαλώ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν θα σας επιτραπεί η άγνοια του περιεχομένου του.

«Πλησιάζουμε στο Νοσοκομείο, μας υποδέχονται δύο πινακίδες, σταματάμε διαβάζουμε. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2000 – 2006 και ΕΣΠΑ 2007 – 2013 !!! Έργο: Κατασκευή Νέου Κτιρίου (νέας πτέρυγας). Εκσυγχρονισμός Υφιστάμενων Εγκαταστάσεων (των παλαιών). Προμήθεια Εξοπλισμού.
Σημείωση: Το Νοσοκομείο δυναμικότητας 90 κλινών σχεδιάστηκε να γίνει των 160.
Προϋπολογισμός: Αρχική πίστωση 16.740.866 ευρώ (1ο ΕΣΠΑ) και συμπληρωματική 8.561.577,11 ευρώ (2ο ΕΣΠΑ).
Σύνολο: 25.302.443,11 ευρώ (η χρηματοδότηση αφορά εκτός της νέας πτέρυγας και όλων των παλαιών εγκαταστάσεων).
Φορέας Υλοποίησης και Επίβλεψης: ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομειακών Μονάδων).
Χρήστης του Έργου: το Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»

Χίος 2014, (12 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών) επισκεπτόμαστε το Νοσοκομείο, γινόμαστε μάρτυρες της αρτιότητας των εγκαταστάσεων, της πληρότητας του εξοπλισμού διαπιστώνουμε ότι, τα περίπου επίπεδα ολοκλήρωσης των εργασιών κυμαίνονται :
Της Νέας Πτέρυγας: στο 90%
Των ενδιάμεσων εγκαταστάσεων της Παλαιάς Χειρουργική Κλινικής (έχουν εκκενωθεί προ μηνών): στο 5%.
Των εγκαταστάσεων της υφιστάμενης Παθολογικής - Καρδιολογικής Κλινικής: στο 0%
Της Διαμόρφωσης του Περιβάλλοντα Χώρου: στο 30%.
Του Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (ψύξη – θέρμανση – οξυγόνα – δίκτυα κλπ, για όλα τα συγκροτήματα): στο 40%
Της Κυκλοφοριακής Σύνδεσης της Νέας Πύλης με την Εθνική Οδό (το ποιο επικίνδυνο σημείο): στο 0%.

Η μέχρι σήμερα δαπάνη, (με τις συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις) σύμφωνα με τις εκάστοτε δηλώσεις των υπευθύνων, αγγίζει τα 30.000.000 ευρώ.

Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο της Χίου «Ο Διοικητής που παρέλαβε και λειτούργησε τη Νέα Πτέρυγα», ή «Σε ιδιώτες και η κουζίνα» (μίσθωση).
Ερώτημα, ποιος παρέλαβε και τι;
Το Νοσοκομείο είναι ο Ιδιοκτήτης και χρήστης.
Η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε είναι ο Φορέας Υλοποίησης και Επίβλεψης και.
Η Κ/Ξ ΄΄ΑΚΤΩΡ΄΄ Α.Τ.Ε. είναι η Ανάδοχος Εταιρεία.
Εάν το έργο είχε ολοκληρωθεί στη συμβατή ημερομηνία (31/12/12) τότε:
Η Κ/Ξ ΄΄ΑΚΤΩΡ΄΄ με τη λήξη της συμβατής ημερομηνίας έπρεπε να παραδώσει το έργο στη ΔΕΠΑΝΟΜ.
Η ΔΕΠΑΝΟΜ με τη σειρά της και με τις τεχνικές της υπηρεσίες έπρεπε να παραλάβει, από τον ΄΄ΑΚΤΩΡΑ΄΄ τα ακόλουθα:
Τις Κτιριακές Εγκαταστάσεις (και να ελέγξει με τους Πολιτικούς Μηχανικούς της, την υλοποίηση της κατασκευής σύμφωνα με τις προδιαγραφές)
Τον Ηλεκτρομηχανολογικό Εξοπλισμό (και να τον δοκιμάσει με τους Ηλεκτρολόγους – Μηχανολόγους σε πλήρη λειτουργία, για να διαπιστώσει εάν υποστηρίζει επαρκώς όλες τις εγκαταστάσεις (παλαιές και νέα) και ταυτόχρονα να εκπαιδεύσουν τις τεχνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου στην ορθή χρήση).
Τον Ιατροτεχνολογικό Εξοπλισμό (που έχουν εγκαταστήσει οι προμηθεύτριες εταιρείες και με την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ως προς την χρήση και το τμήμα της βιοϊατρική ως προς την συντήρηση).

Μετά την παραλαβή όλων των παραπάνω και εφόσον όλα ήταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης του έργου τότε, η ΔΕΠΑΝΟΜ παραδίδει το έργο και όλα τα Πιστοποιητικά των Εγγυήσεων, Καλής Εκτέλεσης και Ασφαλούς Λειτουργίας στο Νοσοκομείο.
Το Νοσοκομείο με τη σειρά του, παραλαμβάνει από τη ΔΕΠΑΝΟΜ το σύνολο του έργου (μπορεί και τμηματικά εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες) πάντα με την προϋπόθεση της αρτιότητας και των εγγυήσεων Ασφάλειας και Καλής Λειτουργίας

Μετά και μόνο από την Οριστική Παραλαβή του έργου, το Νοσοκομείο νομιμοποίητε και δύναται να κάνει οποιαδήποτε χρήση, εκμετάλλευση ή παρέμβαση. Τυχόν άλλη παραλαβή (Προσωρινή Διοικητική για Χρήση ή απλώς Διοικητική) δεν επιτρέπουν καμία κτιριολογική παρέμβαση όπως και κάθε μίσθωση καθόσον, οι εγκαταστάσεις «ανήκουν» ακόμη στον εργολάβο.
Κάθε παραλαβή λοιπόν τμήματος ή χρήση μέρους του έργου (πλην της οριστικής) με πρωτοβουλία του ιδίου του Νοσοκομείου, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αυτοδίκαια νομιμοποιούνται και όλες παραλείψεις, αστοχίες και ημιτελής εργασίες, που βαρύνουν τους υπεύθυνους της κατασκευής.
Πέραν αυτών, κάθε μη πιστοποιημένη εργασία ή χρήση του εξοπλισμού ελλοχεύει μέγιστους κινδύνους με επιπτώσεις, στην ασφάλεια των εργαζομένων, των ασθενών και των εγκαταστάσεων.

Κατόπιν των παραπάνω διερωτώμαι και πάλι, ποιος παρέλαβε και τι, μήπως κρύβεται κάτι από τις Διοικήσεις; Εκτιμώ ότι, την παρούσα στιγμή που μεσουρανούν στο πανελλήνιο οικονομικά σκάνδαλα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για ένα δημόσιο απολογισμό (από την ΔΕΠΑΝΟΜ) περί των πάντων.

Με γνώμονα το κοινό συμφέρων, επιτρέψτε μου να καταθέσω μια εισήγηση, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, η Αντιπεριφέρεια Χίου, ο Δήμος και τυχόν ιδιώτες (γνώστες του αντικειμένου) ή χορηγοί, να «πέσουμε» όλοι πάνω στο Νοσοκομείο προκειμένου να δοθεί μία οριστική λύση πριν η κατασκευή του μετατραπεί σε μυθιστόρημα με δυσάρεστο τέλος.
Το Νοσοκομείο μας αφορά όλους, καλύπτει τη δημόσια υγεία, χειρίζεται δημόσιο χρήμα, εξασφαλίζει θέσεις εργασίας, εμπεδώνει το συναίσθημα ασφάλειας, δίνει ζωή και προστιθέμενη αξία στη Χίο.

ΥΓ: Προς άρση παρεξηγήσεων, ο γράφων υποστηρίζει ότι, το Νοσοκομείο Χίου πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολο του, το συντομότερο δυνατόν. Σε περίπτωση αδυναμίας, να κινηθούν οι διαδικασίες για καταλογισμό τυχόν ευθυνών και επανέναρξη των εργασιών (συμπληρωματική χρηματοδότηση, επικείμενες εκλογές, λεφτά «πάντα» υπάρχουν) έστω και με άλλο σχήμα ή με τμηματική προσπάθεια ολοκλήρωσης  από το ίδιο το Νοσοκομείο, μπορεί .
ΠΡΟΣΟΧΗ: είναι διαφορετική η «Προσωρινή Διοικητική Παραλαβή για Χρήση», από τη «Διοικητική Παραλαβή» ή την «Οριστική   Παραλαβή».

Γράφει: ο Ελευθέριος Α. Παπαϊωάννου
Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού
Διαχείρισης Κρίσεων - Ασφάλειας & Διαχείρισης Έργου.»


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση στην αποπεράτωση ή την παραλαβή του έργου;
2.Γιατί μένει στο απυρόβλητο η ανάδοχος εταιρεία; Ποιος προσπαθεί να «καλύψει» ποιόν;
3.Στα έργα εμπλέκεται μόνο η κατ' αρχήν ανάδοχος εταιρεία ΑΚΤΩΡ ή και άλλες μεγαλοεργολαβικές εταιρίες και σε ποιά κατασκευαστικά σκέλη; Παρακαλώ για τα ονόματα των εταιριών αυτών με λεπτομερή στοιχεία για το έργο που ανέλαβαν.
4.Γιατί απουσιάζει ο καταλογισμός ευθυνών στους αρμόδιους των αναδόχων εταιριών και γιατί δεν βλέπουμε να έχει επιβληθεί η οποιαδήποτε ποινική ρήτρα ως σήμερα;
5.Ποιός ο ρόλος και οι ενέργειες της ΔΕΠΑΝΟΜ και άλλων εντεταλμένων φορεών του Δημοσίου, όπως των Αυτοδιοικητικών που έχουν το έννομο τοπικό συμφέρον, στις καθυστερήσεις και την μη παραλαβή τμημάτων ή του συνόλου των έργων;
6.Aντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ την τεράστια καθυστέρηση αποπεράτωσης/παράδοσης του έργου, όταν γνωρίζουμε ότι μειοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 μετά από δημοπρασία «έντονου» ανταγωνισμού στην εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» με χρόνο εκτέλεσης 36 μηνών και προβλεπόμενη αποπεράτωση τέλη του 2006;
7.Τι μέτρα σκοπεύετε να ληφθούν για το μείζον τούτο θέμα;
Σας εφιστώ την προσοχή ότι πρέπει να ληφθούν ΑΜΕΣΑ.Ο χρόνος ΕΛΗΞΕ προ πολλού.


Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ