Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΖΑ : Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ 19χρονου ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΖΗΤΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

«Την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο ο θάνατος του 19χρονου Θανάση Καναούτη», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας παράλληλα τέσσερις προτάσεις για την τιμολογιακή πολιτική στα Μ.Μ. Μεταφοράς και τις διαδικασίες ελέγχου εισιτηρίων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο θάνατος του 19χρονου αναδεικνύει το μνημονιακό πλαίσιο της φτώχειας
«Ο θάνατος του 19χρονου Θανάση Καναούτη επειδή δεν ακύρωσε ένα εισιτήριο αξίας 1,20 ευρώ αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Η ανεργία που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ο κοινωνικός αποκλεισμός μεγάλου τμήματος της νεολαίας, οι άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης χιλιάδων συμπολιτών μας, συγκροτούν το ακραίο μνημονιακό πλαίσιο της φτώχειας, της απόγνωσης και της καταστολής.
Ο Θανάσης Καναούτης ήταν ένας ακόμα άνεργος νέος που δεν είχε χρήματα για να καλύψει έστω και τις στοιχειώδεις ανάγκες του. Το κόστος των μεταφορών στις αστικές συγκοινωνίες έχει εκτοξευτεί επί ημερών μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέα αύξηση για να συμμορφωθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Πρέπει τώρα να μπει ένα τέλος στην πολιτική που εξαθλιώνει τις ζωές μας και ωθεί χιλιάδες νέους και νέες στην απόγνωση και την απελπισία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την τραγική απώλεια του Θανάση Καναούτη και ζητά τη διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας για τις συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο του», αναφέρεται στην ανακοίνωση
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά:
  • να σταματήσουν οι εξευτελισμοί και οι παράνομες κατακρατήσεις επιβατών από ελεγκτές
  • να καταργηθεί η αμοιβή ελεγκτών με ποσοστά επί των προστίμων
  • να μειωθεί το κόστος του εισιτηρίου για όλους τους επιβάτες και
  • να κατωχυρωθεί δωρεάν πρόσβαση σε άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, φοιτητές και μαθητές σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
ethnos.gr

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ Digea


Nέο χαράτσι προωθείται εις βάρος των πολιτών, μέσω των δήμων, με φόντο την ψηφιακή τηλεόραση.
Συγκεκριμένα τα 275 σημεία εκπομπής του αρχικού σχεδίου για τον χαρτη ψηφιακών συχνοτήτων μετατρέπονται σε μόνον 156, ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχων δικτύου.
Η υπόλοιπη κάλυψη ανατίθεται σε μικρούς αναμεταδότες (gap fillers), που θα τοποθετηθούν, σύμφωνα με τα μέχρι τωρα δεδομένα, χωρίς αδειοδότηση εντός αστικών περιοχών με την αγορά τους να  ανατίθεται στις Δημοτικές Αρχές κάθε περιοχής που σήμαινει ότι πάλι οι πολίτες θα βάλουν το χέρι στην τσεπη σε όφελός ιδιωτικων συμφερόντων προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση.
Οπως, μάλιστα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ κ. Νίκος Μιχαλίτσης για να καλυφθεί ολόκληρη η χωρά χρειάζονται 600 σημεία εκπομπής.
Οσον αφορά δε στο κόστος, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα…  45 εκατ. ευρω, το οποίο θα κληθουν να πληρώσουν οι πολίτες κυρίως της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών.

aftodioikisi.gr

"ΣΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ... ΤΙΣ ΟΧΘΕΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΑΞΑΝΕΜΟΣ"

Ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Χίου - Αττικής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά  διοργανώνει την εκδήλωση "Στου φεγγαριού ... τις όχθες " (βραδιά πανσελήνου), την Τετάρτη 21 Αυγούστου 21:30 στον Αρχαιολογικό Χώρο του Εμποριού.
Συνταξιδιώτες μας σε αυτό το μουσικό ταξίδι, ο τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος και οι δυο εξαιρετικές φωνές του «Τριφώνου», Ερωφίλη και Γιώργος Περαντάκος, ο οποίος υπογράφει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης.
Ένα αφιέρωμα στην αυγουστιάτικη πανσέληνο με τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία των συντελεστών και στιγμιότυπα από έργα μεγάλων ελλήνων δημιουργών που έχουμε αγαπήσει και έχουν στιγματίσει τον πολιτισμό και την κουλτούρα  του τόπου μας.
Αφήγηση και επιλογή κειμένων από το Γιάννη Ζαφείρη (καλλιτεχνικό διευθυντή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου) και την ηθοποιό Ελευθερία Τέτουλα, σε μουσική συνοδεία του τραγουδοποιού Νίκου Καλλίνη («Εκείνος & Εκείνος»).
Η συναυλία υποστηρίζεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β.Α. και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Πριν από την παράσταση , στην είσοδο του Αρχαϊκού Οικισμού, θα πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφίας ο εικαστικός φωτογράφος Ιωάννης Κωσταρής, ενώ παράλληλα την 20:30, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο χώρο, από την αρχαιολόγο Μαρία Σινφίνη.
Για την εκδήλωση «Στου Φεγγαριού ..τις όχθες», η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ωστόσο προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά το φεστιβάλ «Αξάνεμος», όσοι επιθυμούν μπορούν κατά την προσέλευσή τους στο χώρο, να συνδράμουν με την αγορά κουπονιού αξίας 5 euro.

Σας περιμένουμε στο ωραιότερο "μπαλκόνι" του Αιγαίου!

Φεστιβάλ «αξάνεμος»

"ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ" ΓΙΑ 100.000 ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ - ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Εισιτήριο Υγείας για 100.000 ανασφάλιστους - Οι λεπτομέρειες
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 θα ξεκινήσει το Πρόγραμμα Δωρεάν Περίθαλψης - «Εισιτήριο Υγείας», 100.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε όλους όσοι έχουν απολέσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, έχουν χαμηλό δηλωθέν εισόδημα (12.000 ευρώ για ένα άτομο, 25.000 ευρώ για δύο άτομα).
Εκτός από τα παραπάνω κριτήρια θα ληφθούν υπόψη, επίσης, η ηλικία, τα χρόνια ανεργίας του αιτούντος  κ.ά., βάσει των οποίων θα υπάρξει μοριοδότηση, η οποία και θα καθορίσει το ποιος θα ενταχθεί ή όχι στο εν λόγω Πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι, το Πρόγραμμα δεν αφορά νοσηλεία σε Νοσοκομεία, αλλά πρωτοβάθμια περίθαλψη (διαγνώσεις, εξετάσεις κ.τ.λ.).
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται με δύο τρόπους: α) Ηλεκτρονικά και β) στα Κ.Ε.Π.

epoli.gr

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ : ΠΤΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΩΣ ΚΑΙ 1000 ΜΟΡΙΑΑνάποδα μετρούν οι υποψήφιοι για την ανακοίνωση των βάσεων, καθώς μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται να γίνει η ανακοίνωσή τους.

Οι υποψήφιοι τα βρήκαν σκούρα στις φετινές εξετάσεις με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βουτιά σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και 1.000 μορίων, φέτος όχι μόνο θα επηρεαστούν, αλλά θα σημειώσουν ίσως και τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα χρόνων.

Τα Μαθηματικά

Σχεδόν καμία από τις σχολές που αποτελούν "όνειρο" για τους αναταγωνιστικότερους και καλύτερους υποψηφίους δεν αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από 19.000 μόρια. Το μεγαλύτερο Βατερλώ στις εξετάσεις σημειώθηκε φέτος από τους υποψηφίους του 2ου και 4ου πεδίου. Πολλοί μαθητές σημείωσαν χαμηλές πτήσεις στις βαθμολογίες τους λόγω των απαιτητικών θεμάτων στις Πανελλάδικές, ιδιαίτερα στα Μαθηματικά, με αποτέλεσμα οι αριστούχοι να μειωθούν στο μισό σε σχέση με πέρσι. Με βάση τις φετινές βαθμολογίες προβλέπεται μείωση ακόμα και 400 μορίων στο Μαθηματικό Αθήνας, ενώ το Φυσικό κατρακυλάει ακόμα περισσότερο σημειώνοντας πτώση της τάξης των 500 μορίων. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις σχολές του ΕΜΠ, όπου οι Σχολές Μηχανικών Η/Υ και Μηχανολόγων Μηχανικών, από τις υψηλότερες του Μετσόβιου, αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα 18.500-18.400 μόρια.

Παρόμοια κατάσταη επικρατεί και στις σχολές που φιλοξενούνται στην επαρχία, με πτώση στις βάσεις σε Θεσσαλονικη, Πάτρα και Ξάνθη.

Η μείωση των αριστούχων στο μισό επηρεάζει και το 3ο πεδίο που αφορά τις ιατρικές επιστήμες. Μόλις 693 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν με 19 και 20, ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις στις δημοφιλείς σχολές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ιατρική Αθηνων, η σχολή που εδώ και χρόνια ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία στις βάσεις, δεν θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια. Πτώση της τάξης των 200-300 μορίων αναμένεται κα ιστα περιφερειακά Ιδρύματα αλλά και στην Κτηνιατρική.

Ούτε οι Οικονομικές Σχολές του Καποδιστριακού και του ΟΠΑ γλιτώνουν από το μαχαίρι στα μόρια, όπου πιθανολογείται πτώση ακόμα και 600 μορίων. Η κατάσταση ενδέχεται να είναι πιο σταθερή στις σχολές που αφορούν τις κοινωνικές επιστήμες, καθώς οι υποψήφιοι σε αυτές δεν ζορίστηκαν στον ίδιο βαθμό. Αν και οι βάσει προβέπονται να είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας, όπως και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, η πτώση δεν θα ξεπεράσει λογικά τα 300 μόρια σε Νομική, Φιλολογία και Παιδαγωγικά.