Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ !

Η ΔΕΗ και η Γερμανική τράπεζα KfW έχουν ένα βρώμικο σχέδιο που θα μας κοστίσει 1,4 δις. Θέλουν να ανοίξουν ένααναχρονιστικό, εργοστάσιο τέρας που θα καίει 1.000 τόνους κάρβουνο την ώρα, αδιαφορώντας για την υγεία μας και το περιβάλλον μας. Μόνο μια τεράστια κινητοποίηση από εμάς τους πολίτες μπορεί να σταματήσει το σκάνδαλο. 

Μέσα στις επόμενες μέρες, ο νέος Υπουργός Π. Λαφαζάνης θα αποφασίσει το αν θα δώσει την άδεια 
στο βρώμικο και πανάκριβο γίγαντα της ΔΕΗ ή αν θα τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για μετάβαση σε νέες, καθαρές πηγές ενέργειας (όπως ηλιακή και αιολική) που όχι μόνο είναι πλέον πιο οικονομικές, αλλά θα δημιουργούσαν και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
 

Η οπισθοδρομική και κολλημένη στο λιγνίτη ΔΕΗ ασκεί πίεση. Αλλά ως νέος Υπουργός, ο Λαφαζάνης θέλει να δείξει πως ακούει τους πολίτες και τηρεί τις υποσχέσεις. Γι’αυτό αν δημιουργήσουμε μια τεράστια αντίδραση τώρα μπορούμε να τον κάνουμε να πει ΟΧΙ στο βρώμικο σχέδιο και να απαιτήσουμε καθαρή και οικονομική ενέργεια.
 

Όταν φτάσουμε το στόχο μας, θα παραδώσουμε τις υπογραφές απευθείας στον Υπουργό, μαζί με τεκμηριωμένο πακέτο για καθαρές και φτηνότερες εναλλακτικές τραβώντας την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Η δύναμή μας είναι στον αριθμό μας -υπόγραψε το επείγον ψήφισμα πριν βγει η άδεια.


avaaz.org

Κυριολεκτικά στις δώδεκα και πέντε τα κρίσιμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας θέματα

του Γιάννη Σπιλάνη

Παίρνοντας τον λόγο στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να τοποθετηθώ πάνω στο κρίσιμο θέμα του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Καινοτομία στις δώδεκα και πέντε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας μέχρι το 2020 αλλά και μετά.
Είχε προηγηθεί η συζήτηση για το επιχειρησιακό σχέδιο του Πολιτισμού, για το σχέδιο δράσης του αθλητισμού και η ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ. Δηλαδή τίποτα το σημαντικό…… απλά θέματα ρουτίνας.
Η αναγκαιότητα της άμεσης έγκρισης όλων αυτών των σχεδίων είναι απλή:
-         Για μεν το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας, η μη έγκριση του συνεπάγεται ότι ακόμη και τους ελάχιστους εθνικούς πόρους που διαθέτει στον προϋπολογισμό της η Περιφέρεια δεν μπορεί να τους διαθέσει νόμιμα
-         Για δε το νέο ΕΣΠΑ, αν δεν συνταχθούν και δεν εγκριθούν στρατηγικά σχέδια σε τομείς κλειδιά όπως η καινοτομία, οι υποδομές μεταφορών, η ψηφιακή ανάπτυξη, η διαχείριση νερών, επικινδυνότητας πλημμυρών και απορριμμάτων, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η κοινωνική ένταξη, η παρακολούθηση της αγοράς εργασίας κλπ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, τότε δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος πάνω στο οποίο στηρίζονται πολλές από τις ελπίδες για έξοδο από τη κρίση.
Είναι γεγονός ότι δεν είχε γίνει η σχετική προετοιμασία έγκαιρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αφού γνωρίζαμε από το ….2013 ότι η έγκριση των στρατηγικών σχεδίων αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση έναρξης χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, ενώ σε εθνικό επίπεδο ο «Καλλικράτης» είχε βάλει από το ……2012 την προϋπόθεση ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αποτέλεσμα του τελευταίου είναι δαπάνες που έγιναν από τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή να μην μπορούν να εκταμιευθούν και οι δικαιούχοι τους να πρέπει να προσφύγουν δικαστικά για να εισπράξουν τα χρήματα τους.
Τι έκανε η νέα Περιφερειακή αρχή; Μη έχοντας σχέδιο δράσης για το πώς θα υλοποιήσει την ανάπτυξη της Περιφέρειας από τη προεκλογική περίοδο και αγνοώντας πλήρως τις προϋποθέσεις που ανέφερα παραπάνω, έχασε πολύτιμο χρόνο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να ψηφίζονται κυριολεκτικά …..νύχτα εικονικοί σχεδιασμοί και εικονικοί προϋπολογισμοί ώστε να ξεπεραστεί το γράμμα του νόμου. Η ουσία μπορεί να περιμένει.
Τι άλλο μπορεί να είναι η ψήφιση του επιχειρησιακού σχεδίου πολιτισμού που προβλέπει σωρεία δράσεων που θα υλοποιηθούν με 90.000€ και ένα μόλις άτομο στην αρμόδια υπηρεσία; Τι μπορεί να σημαίνει ότι ξεκινούν τον επόμενο μήνα πολιτιστικές εκδηλώσεις 8 τουλάχιστον ημερών (έτσι αναφέρεται στο «πρόγραμμα» που εγκρίθηκε χθες) με θέμα «Γιορτή ευεξίας – Ευ Ζην» που δεν βρίσκονται καν στα χαρτιά αλλά μόνο στο μυαλό της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη που θεωρεί ότι με τους εθελοντές των πολιτιστικών συλλόγων δημιουργούνται θεσμοί και όχι γιορτούλες τοπικής σημασίας. Την ώρα μάλιστα που αγνοεί τους υπάρχοντες καταξιωμένους θεσμούς που έχουν εμπειρία και λειτουργική ετοιμότητα.
Τι άραγε να σημαίνει το πρόγραμμα δράσεων αθλητισμού που φαίνεται να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, όταν, τα πολύ περισσότερα χρήματα (μέχρι και 500.000€ το χρόνο μοίραζε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου τις καλές εποχές), μοιράζονταν δεξιά και αριστερά χωρίς κριτήρια και όπως αποδεικνύεται σήμερα χωρίς κανένα αποτέλεσμα (πέρα από τη συντήρηση εκλογικής πελατείας) από τα συσσωρευμένα προβλήματα σε όλα τα νησιά ανέφεραν οι περιφερειακοί σύμβουλοι;
Τι άραγε να σημαίνει ότι η συζήτηση και η ψήφιση του στρατηγικού σχεδίου καινοτομίας ολοκληρώθηκε σε ένα τέταρτο αφού ήταν αδύνατον να γίνει ουσιαστικός διάλογος μετά τα μεσάνυχτα;
Τι άραγε να σημαίνει ότι η συζήτηση για το ΕΣΠΑ περιορίστηκε σε μια απλή ενημέρωση από τη πλευρά της διαχειριστικής αρχής και απαντήσεις σε απορίες περιφερειακών συμβούλων, ενώ η Περιφερειακή Αρχή ακολουθώντας σταθερά τη πολιτικής «σιγής ιχθύος» δεν μας είπε τίποτα για το πώς σκέφτεται να αξιοποιήσει τους πόρους ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα της ύφεσης και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας των νησιών μας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού;
Η παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ αρνείται να συμβιβαστεί μέσα στο πλαίσιο του δήθεν σχεδιασμού. Θα συνεχίσει να καταθέτει δημόσια επεξεργασμένες προτάσεις και να προσκαλεί σε δημόσιο διάλογο τους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα σε θεσμικό επίπεδο προτείνει:
-         Την άμεση σύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης που επιβάλει ο νόμος για να συζητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας και τον βέλτιστο τρόπο υλοποίησης του μέσα στις δεδομένες οικονομικές, ανθρώπινες και θεσμικές δυνατότητες
-         Τη δημιουργία επιτροπής με τους επικεφαλείς των παρατάξεων που θα  εξετάσει πως μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να γίνει ουσιαστική και αποτελεσματική προς όφελος των πολιτών που περιμένουν από εμάς έργο.

Μετά από 28 χρόνια από τα περίφημα ΜΟΠ και την «απορρόφηση» πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση παραμένει τραγική σε όλα τα επίπεδα: ακτοπλοϊα και προσπελασιμότητα, υγεία, αθλητισμός, πολιτισμός, ανάπτυξη, ανθρώπινο δυναμικό ……. Μένουν μόνο οι κορώνες για να καλύψουν τις ευθύνες όσων (κομμάτων και προσώπων) είχαν τις θέσεις ευθύνης όλη αυτή τη περίοδο.

Γιάννης Σπιλάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος

Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου θέτει θέμα στο Δ.Σ. για τον τρόπο προσλήψεων στο Δήμο, στα Νομικά Πρόσωπα και για το ενοίκιο της DIGEA.



Σε συνέχεια της από 11-3-2015 ανακοίνωσής μας με τίτλο «Όχι στην ημετεροκρατία – Διαφανείς αξιοκρατικές  προσλήψεις - Μόνιμη σταθερή δουλειά με βάση τις ανάγκες μας», θεωρούμε επιβεβλημένο να θέσουμε δια του Δημοτικού Συμβούλου  και επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Δ. Χίου, Μάρκου Σκούφαλου, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά τον τρόπο των προσλήψεων στο Δήμο, στα Νομικά Πρόσωπα και κυρίως στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, που διαφοροποιείται κατά το δοκούν. Οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει, ως πολιτικά προϊστάμενο όργανο, όλα τα νομικά πρόσωπα να ακολουθούν διαδικασίες ΑΣΕΠ είτε  πρόκειται για  πενταμηνίτες είτε για οχταμηνίτες.
Επιτέλους δεν μπορεί σε μια κοινωνία που χειμάζεται κάποιοι να λειτουργούν λες  και βρίσκονται σε δικές τους επιχειρήσεις!!! 


Επίσης θέτουμε το θέμα του ενοικίου της DIGEA, το οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει. Η  DIGEA, με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πήρε δωρεάν τις εγκαταστάσεις του Δήμου. Ζητάμε ως εκ τούτου να αποφασιστεί το ενοίκιο προς το Δήμο από την εν λόγω εταιρεία, αφού πρόκειται για διαφυγόντα κέρδη και περί προκλητικής λογικής, που ασχέτως αν ξεκίνησε από άλλους, πρέπει πλέον να σταματήσει.- 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση ζητά να υπαχθούν στις ρυθμίσεις χρεών και οι οφειλές στους δήμους για εισφορές σε χρήμα



Την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και των οφειλών προς τους δήμους από βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα ή/και από μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα από τις κυρωμένες Πράξεις Εφαρμογής, ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του  προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.
Το αίτημα διατυπώνεται, προκειμένου, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, να δοθεί διέξοδος στις πολεοδομικές ανάγκες των δήμων και να διευκολυνθούν οι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη ζητήσει να υπαχθούν στην ίδια ρύθμιση όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση 20 €.

Ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους



Κυρία Υπουργέ,

Με την από 19-02-2015 και με αριθμό πρωτοκόλλου 402 επιστολή μου, σας ζητούσα να συμπεριλάβετε στην ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους, ώστε να δύνανται να εξοφληθούν μέχρι και σε εκατό (100) μηνιαίες δόσεις.
Επανερχόμενοι και προκειμένου να δώσουμε διέξοδο στις πολεοδομικές μας ανάγκες, συμπληρώνοντας την παραπάνω πρότασή μας, ζητάμε στην ίδια ρύθμιση να υπαχθούν και οι βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα ή / και μετατροπές εισφορών γης σε χρήμα από τις κυρωμένες πράξεις εφαρμογής σχεδίων πόλης.
                                 
                                     Με εκτίμηση     
                              Γεώργιος Πατούλης

                             

Ο Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ , ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Με αφορμή την κοινή συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού, κ. Έλενας Κουντουρά, με το Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνούς, και το Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο Βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι επισκέψεις αυτές αναμφίβολα αναδεικνύουν τα προβλήματα του νησιού μας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Είναι θετικές πρωτοβουλίες και πρέπει να συνεχιστούν. Αναδεικνύουν όμως και την ανάγκη μεγαλύτερης και συστηματικής συνεννόησης μεταξύ όλων των Βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου καθώς μόλις πριν από μια εβδομάδα, η Υπουργός Τουρισμού είχε δεσμευθεί γραπτά (απαντώντας σε σχετικήερώτηση που κατέθεσα) ότι το έργο της θωράκισης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών των Λημνιών, θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Επίσης χτες είχα κι εγώ τηλεφωνική συνομιλία με την κα Υπουργό για το ίδιο θέμα. Με αυτήν την αφορμή, θα ήθελα να επαναφέρω την πρόταση για την καθιέρωση τακτικών συναντήσεων μεταξύ Βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου προκειμένου οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στο μέλλον να πραγματοποιούνται συντονισμένα και να επιτυγχάνουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Ασφαλιστικό: Ευνοϊκοί όροι για τις γυναίκες – Ποιες μπορούν να βγουν στη σύνταξη από τα 55


Διαβατήριο για την «έξοδο» των γυναικών στη σύνταξη προσφέρουν συνολικά πενήντα πέντε ασφαλιστικές διατάξεις. Οι ρυθμίσεις αυτές καλύπτουν το σύνολο των γυναικών, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992, με το όριο συνταξιοδότησης να συνδέεται με το έτος θεμελίωσης. Οι σαράντα τρεις από τις διατάξεις απευθύνονται σε γυναίκες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα τέκνα, ενώ ειδικό καθεστώς ισχύει για τρίτεκνες σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οι υπόλοιπες δώδεκα διατάξεις αφορούν μητέρες ανηλίκων, που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Ιδιαίτερα ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για τις ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, καθώς μπορούν να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου.
Ωστόσο, θετικές διατάξεις ισχύουν και για τις ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992 που αξιοποιώντας συγκεκριμένα «παράθυρα» αποχωρούν πριν από τα 62.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τη Δημοτική Αστυνομία – Ποιοι μετακινούνται και ποιοι μένουν εκτός


Περί τους 1.700 δημοτικούς αστυνομικούς από τους συνολικά 2.868 που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας αφορά η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr πρόκειται για τους 1.542 δημοτικούς αστυνομικούς που μετακινήθηκαν στην ΕΛΑΣ και αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα αντικείμενο και τους 119 οι οποίοι βρίσκονταν στους πίνακες διαθεσιμότητας αλλά έμειναν αδιάθετοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος του υπουργείου είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας να γίνει το συντομότερο δυνατό γι’ αυτό και η ρύθμιση θα προβλέπει ότι αυτό θα γίνει εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, ο οποίος θα γίνει προσπάθεια να ψηφισθεί από τη Βουλή πριν από το Πάσχα.
Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα προβλέπει ότι:
-Εντός δέκα ημερών από την δημοσίευση του νόμου καταργούνται στην Ελληνική Αστυνομία οι θέσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών που συστάθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 2014.
-Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετατάσσονται σε θέσεις του κλάδου ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας, που συνιστώνται εκ νέου στους δήμους και συγκεκριμένα σε Υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες είχαν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους. Η κατάργηση των θέσεων γίνεται όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάταξή τους και σε κάθε περίπτωση εντός δεκαημέρου από τη δημοσίευση του νόμου.
-Οι υπάλληλοι- δημοτικοί αστυνομικοί μετατάσσονται κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, με πράξη μετάταξης που εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο του οικείου δήμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
-Οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 θα καλυφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
-Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, θα είναι οι ίδιες που ίσχυαν πριν την κατάργησή της.
Με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού και των κατά περίπτωση αρμόδιων αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Αντιδράσεις
Πάντως η συγκεκριμένη ρύθμιση προκαλεί αντιδράσεις από τμήμα των 573 δημοτικών αστυνομικών που τοποθετήθηκαν στα Σωφρονιστικά Καταστήματα (εξωτερικοί φρουροί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι), καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχεδόν οι μισοί από αυτούς επιθυμούν να μετακινηθούν, ορισμένοι, μάλιστα, δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν. Ως λύση προτείνουν να προβλεφθεί μέσα στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων που έχουν συμφωνηθεί για το 2015, η πρόσληψη 300 με 400 Σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν. Κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη σαφές αν θα γίνει, ωστόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνει να συμμετέχουν στην μεγάλη εθελοντική κινητικότητα που θα γίνει μετά από ένα εξάμηνο.

aftodioikisi.gr

Πρέπει άμεσα να αποτραπεί η καταστροφή του δασικού πλούτου της Χαλκιδικής



Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την ανάκληση της αναστολής της εκτεταμένης και καταστροφικής υλοτόμησης 300 στρ δασικής έκτασης στη Λάκα Καρατζά στην Χαλκιδική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Με δεδομένο ότι εκκρεμούν αυτή τη στιγμή προσφυγές σε διοικητικά και δικαστικά όργανα και αμφισβητείται η νομιμότητα υλοποίησης της επένδυσης, ο κίνδυνος μιας άσκοπης αλλά ανεπανόρθωτης καταστροφής στον δασικό πλούτο και το περιβάλλον της περιοχής επανέρχεται.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από το αρμόδιο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει διεξοδικά όλες τις πτυχές της επένδυσης, χωρίς να αρκείται σε μια επιφανειακή τήρηση της νομοθεσίας αλλά να προχωρήσει στην επανεξέταση της ΜΠΕ, να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα χρήσης κυανίου, να προστατέψει την περιοχή Natura 2000 και να μην επιτρέψει αυτή τη μη αναστρέψιμη καταστροφή στο αρχέγονο δάσος και τα υδατικά αποθέματα της Χαλκιδικής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΔ / Ε.Π.Σ. ΧΙΟΥ

Το ΤΟΔ/Ε.Π Σ Χίου εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση:
Οι Διαιτητές μας Διακουμάκος Λάμπρος, Κατσαρής Γεώργιος και Τζαμουτζαντώνης Παντελής αξιολογήθηκαν απο την ΚΕΔ/ΕΠΟ ως διαιτητές Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας.Το ΤΟΔ/Ε.Π.Σ Χίου τους συγχαίρει και τους εύχεται και σε ανώτερα!

Nέα πειρατική επίθεση σε φορτηγό πλοίο στον Κόλπο του Ομάν


peiratiki_epithesi_
Το ιρανικό Ναυτικό ματαίωσε μια πειρατική επίθεση με στόχο ένα υπό σημαία Φιλιππίνων φορτηγό πλοίο την Κυριακή 8 Μάρτίου, καθώς το πλοίο έπλεε στη θάλασσα του Ομάν.
Το πλήρωμα με υπηκοότητα Παναμά ζήτησε βοήθεια από το 33ο στολίσκο του ιρανικού Ναυτικού, καθώς είχε προσεγγιστεί από μια ένοπλη ομάδα πειρατών που βρίσκονταν πάνω σε μηχανοκίνητα σκάφη.
Το πλοίο κατάφερε να αποφύγει την επιβίβαση παρά τις επίμονες προσπάθειες των πειρατών που κυνήγησαν το πλοίο για αρκετές ώρες με τα μηχανοκίνητα σκάφη τους.
Οι δυνάμεις του ναυτικού έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση αναγκάζοντας την ομάδα να εγκαταλείψει την περιοχή σκηνή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Το φορτηγό πλοίο οδηγήθηκε στα ασφαλή ύδατα του Πακιστάν στη συνέχεια.
Η 33η στολίσκος του ιρανικού Ναυτικού είχε αρκετές συναντήσεις με τους πειρατές κατά τη διάρκεια της περιπολίας της, καθώς τον Φεβρουάριο απέκρουσε άλλες δυο επιθέσεις πειρατών σε ιρανικά πετρελαιοφόρα.

e-nautilia.gr

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Με την τοποθέτηση της θέλησε να τεκμηριώσει την ανάγκη ψήφισης του νόμου αλλά και να εξηγήσει γιατί δεν μπορούν να μπουν τώρα σε πρώτη προτεραιότητα θέματα όπως η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων. 

Ειδικότερα, η κ. Κυρίτση τόνισε ότι η κατάσταση του συστήματος υγείας στα νησιά μας είναι απογοητευτική. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν 7.000 κενά σε θέσεις γιατρών ΕΣΥ.
Στη Λήμνο το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς παθολόγο. Παρόλο δε που λειτουργεί και ως Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει κανένα γενικό γιατρό. Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών λήγουν τον Ιούνιο.
Η μία μόνιμη θέση νευροχειρουργού ανήκει σε γιατρό που είναι σε διαθεσιμότητα.
Στη Χίο αντίστοιχα οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Δύο χρόνια παραμένει ακάλυπτο το άγονο ιατρείο των Ψαρών. Στη Σάμο η κατάσταση είναι επίσης τραγική. Και είναι γνωστά σε όλους μας τα πολύ πρόσφατα τραγικά περιστατικά θανάτων εξαιτίας της έλλειψης μέσων και της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ.
Στην Ικαρία, πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές πρέπει να κάνουν πάνω από 50 χιλιόμετρα για να συνταγογραφηθούν τα φάρμακά τους.
Για να μην πούμε για τις εντελώς αποκομμένες περιοχές του νησιού, όπως το Καρκινάγρι, όπου οι κάτοικοι ζουν σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης. Η Ικαρία επιπλέον στερείται μονάδας αιμοκάθαρσης.
Οι νεφροπαθείς με κίνδυνο της ζωής τους πρέπει μέρα παρά μέρα να περνούν …ακτοπλοϊκά στη Σάμο για την επιβαλλόμενη αιμοκάθαρση.
Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση» τόνισε η κ. Κυρίτση.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εξήγησε η κ. Κυρίτση πως θα συμβάλουν στην ανακούφιση των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όμως η πραγματική ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης θα συμβεί όταν η χώρα θα σταθεί στα πόδια της, όταν θα προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση, στο επίκεντρό της οποία θα έχει τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.
Μέχρι τότε, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες των προηγούμενων πολιτικών. Και αυτές οι πολιτικές, αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, έχουν ονοματεπώνυμα και τη δική σας πολιτική σφραγίδα.
«Μόνο αν σωθεί η κοινωνία υπάρχει ελπίδα για τη χώρα μας. Μπορεί η τηλεοπτική επικαιρότητα να μονοπωλείται από τις διαπραγματεύσεις, από τις προκλητικές και κυνικές, θα έλεγα, πιέσεις των εταίρων μας, αλλά για μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να καθορίζεται και καθορίζεται από την ανάταξη της κοινωνίας.
Αυτό είναι το καθοριστικό, αυτό είναι το κρίσιμο και από αυτό θα κριθούμε όλοι μας» κατέληξε η κ. Κυρίτση.

emprosnet.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ

Σχεδόν κατά 1.000 άτομα αυξήθηκαν οι δηλωμένοι άνεργοι που αναζητούν εργασία από τον Ιανουάριο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015 στο Βόρειο Αιγαίο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα στους 12.857 ανήλθαν οι δηλωμένοι άνεργοι που αναζητούν εργασία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το πρώτο μήνα του 2015 τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 11.866. Τον Ιανουάριο του 2013 ήταν 11.204.

Τον Ιανουάριο του 2010 ήταν μόλις 8.006. Αυτό σημαίνει ότι στα χρόνια της κρίσης οι δηλωμένοι άνεργοι του Ιανουαρίου αυξήθηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά 60,59%. 

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αριθμός των δηλωμένων ανέργων που αναζητούν εργασία παρουσιάζει ραγδαία άνοδο από μήνα σε μήνα.
Ανάλογη εξέλιξη παρατηρούνταν και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου πάντα καταγράφεται αύξηση της ανεργίας. Το πρόβλημα είναι πως από χρόνο σε χρόνο και ιδιαίτερα από το 2013 και μετά ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζεται σταθερά αυξανόμενος.
Το στοιχείο αυτό δείχνει την ένταση που αποκτά το πρόβλημα της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Ταυτόχρονα όμως δείχνει πως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα νησιά της περιοχής γίνονται όλο και πιο έντονες παρά το ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η ανεργία δείχνει να σταθεροποιείται ή και να εμφανίζει τάσεις υποχώρησης. 

Αναμενόμενη
Η εξέλιξη αυτή λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενη για τους οικονομολόγους καθώς όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα.
Τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά λόγω των προβλημάτων της νησιωτικότητας αδυνατούν να γίνουν ανταγωνιστικά και η πτώση των πωλήσεων οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και σε μείωση των θέσεων εργασίας. Η μείωση των εισοδημάτων των κατοίκων των νησιών οδηγεί σε ένα νέο κύκλο μείωσης των πωλήσεων και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υπανάπτυξης. 

Ελπίδα οι Τούρκοι
Τα μόνα στοιχεία που τα δύο τελευταία χρόνια βοηθούν στην ανάσχεση των επιπτώσεων της κρίσης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις ευρωπαϊκές χώρες και η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία.
Τα ρεκόρ αφίξεων τουριστών από την Ευρώπη όμως δεν οδηγούν σε ανάλογη μεγάλη αύξηση των εισπράξεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος η κατά κεφαλή δαπάνη των ευρωπαίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα παρουσιάζει σταθερή κάμψη.
Οι τούρκοι τουρίστες που κυρίως επισκέπτονται τη Χίο και τη Λέσβο έχουν υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη τουριστική αγορά είναι ότι ως τώρα δίνει επισκέπτες στα νησιά με μικρό αριθμό διανυκτερεύσεων.
Η αύξηση των αφίξεων των τουριστών από την Τουρκία αρχικά και στην συνέχεια από την υπόλοιπη Ευρώπη τους χειμερινούς μήνες μπορεί να μειώσει ουσιαστικά την δηλωμένη ανεργία. Μάλιστα δείχνει να είναι η οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να δώσει πιο γρήγορα από κάθε άλλη αποτελέσματα στο πρόβλημα της ανεργίας.

emprosnet.gr

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

 Περιφέρειες της χώρας αναλαμβάνουν ρόλο στη διαχείριση των βοσκοτόπων της χώρας καθώς είναι αυτές που καλούνται να συντάξουν τις διαχειριστικές μελέτες για τους δημόσιους βοσκοτόπους.
Οι μελέτες αυτές πρέπει να οριοθετήσουν τους δημόσιους και τους δημοτικούς βοσκοτόπους, να περιλαμβάνουν επιστημονικές εκτιμήσεις για τις δυνατότητες βόσκησης που διαθέτουν και να περιγράφουν αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις αξιοποίησής τους από κτηνοτρόφους
Με βάση αυτά τα στοιχεία στη συνέχεια θα γίνεται η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους προκειμένου να τους δηλώσουν στις αιτήσεις για την λήψη της βασικής επιδότησης που θα κάνουν το επόμενο διάστημα. 

Από τα παραπάνω για την περίπτωση της Λέσβου, προκύπτει ένα βασικό πρόβλημα. Η αδυναμία προσδιορισμού των δημοτικών βοσκοτόπων.
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο Δήμος αδυνατεί να προσδιορίσει με σαφήνεια τα όρια των δημοτικών βοσκοτόπων και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί ούτε να τους εντοπίσει, δηλαδή να υποδείξει ποιές είναι οι ακριβείς θέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα δυσκολευτεί να εκπονήσει τη διαχειριστική μελέτη για τα βοσκοτόπια της Λέσβου.
Δύσκολο έργο κατά την άποψη μας θα έχει και στην περίπτωση του Αϊ-Στράτη, όπου πολλές εκτάσεις ανήκουν σε μοναστήρια και οι οποίες επίσης θα πρέπει να προσδιοριστούν και να οριοθετηθούν για να εκπονηθούν οι μελέτες. 

Να περιοριστεί το πρόβλημα
Επιπρόσθετα οι μελέτες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν και επιστημονικές γνωματεύσεις για την βοσκοϊκανότητα. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχουν επιστήμονες που να γνωματεύουν πόσα ζώα μπορεί να φιλοξενήσει ένας βοσκότοπος, για πόσο χρονικό διάστημα και ποια περίοδο του χρόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο βοσκότοπος.
Έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αειφορική αξιοποίηση των βοσκοτόπων.
Ο απώτερος στόχος αυτών των μελετών είναι να περιοριστεί το πρόβλημα της έλλειψης βοσκοτόπων που δημιουργήθηκε το 2013.
Όταν η τότε κυβέρνηση αποδέχθηκε ρύθμιση στην νέα ΚΑΠ που προβλέπει ότι οι βοσκίσιμες εκτάσεις είναι μόλις το 95% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας. Δηλαδή περί τα 1,7 εκατ. εκτάρια.
Ο περιορισμός του προβλήματος θα προκύψει από την πλήρη αξιοποίηση των δημοσίων και δημοτικών βοσκοτόπων. Στα όρια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί ουσιαστικά με την μεταφορά επιλεξιμότητας από νησί σε νησί.
Ώστε να καλυφθούν ανάγκες εκεί που υπάρχουν πολλά κοπάδια και να περιοριστούν ή να μειωθούν οι αδιάθετες επιλέξιμες εκτάσεις στα νησιά με μικρό αριθμό κοπαδιών. 
Εντός των ορίων των νησιών αναμένεται ότι κριτήριο για την διάθεση των επιλέξιμων εκτάσεων δεν θα είναι η εντοπιότητα του κτηνοτρόφου αλλά οι ανάγκες του για επιλέξιμες εκτάσεις.
Ο ρόλος των Δήμων στην διάθεση των βοσκοτόπων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, καθώς ουσιαστικά το μόνο που θα κάνουν θα είναι η επικύρωση των μελετών που θα εκπονήσουν οι περιφέρειες. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Μάη. Δηλαδή πριν την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων για την βασική επιδότηση. 
 
Οι ιδιωτικοί βοσκότοποι
Διαχειριστικές μελέτες θα πρέπει να συντάξουν και οι κτηνοτρόφοι για του ιδιόκτητους βοσκοτόπους. Στις περιπτώσεις αυτές το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί είναι η απόδειξη της ιδιοκτησίας του βοσκοτόπου από τον κτηνοτρόφο.
Υπάρχει μεγάλος αριθμός βοσκοτόπων σε όλη την χώρα αλλά και στα νησιά του νομού μας, που αν και δηλώνονται ως ιδιόκτητοι από τους κτηνοτρόφους στην πραγματικότητα είναι αμφισβητούμενοι επειδή τις διεκδικεί το δημόσιο.
Επίσης υπάρχουν βοσκότοποι που διατέθηκαν σε κτηνοτρόφους πριν από δεκαετίες με βάση τα κοπάδια που κατείχαν.


emprosnet.gr

Στη συγκρότηση Επιτροπής για τον καθορισμό λατομικών περιοχών στη Χίο προχώρησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου




Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για τον καθορισμό νέων λατομικών περιοχών στο νησί της Χίου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε σήμερα απόφαση για συγκρότηση Επιτροπής καθορισμού λατομικών περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου. 
Πρόεδρος της Επιτροπής, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οκταμελής, είναι εκπρόσωπος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης μετέχουν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Χίου, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Χίου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου. 
Έργο της Επιτροπής είναι η γνωμοδότηση για τη δημιουργία λατομικών περιοχών στη Χίο. 

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ : ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ


Ο Δήμος Χίου υπενθυμίζει στους κατοίκους που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή εφαρμογής της Ελεγχόμενης Στάθμευσης ότι έχουν δικαίωμα κατοχής σήματος μόνιμου κατοίκου. Το σήμα αφορά ένα επιβατικό αυτοκίνητο και δεν χορηγείται σε κατόχους επαγγελματικών οχημάτων.
Οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν την κάρτα στο Τμήμα Εσόδων (Κανάρη 18, Χίος) καταθέτοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1.     Αντίγραφο του εντύπου (Ε1) της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους.
2.     Αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας ή του μισθωτηρίου συμβολαίου του ακινήτου.
3.     Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερόμενου ότι η διεύθυνση για την οποία αιτείται την παραλαβή σήματος μονίμου κατοίκου είναι ο τόπος της κύριας, πραγματικής και μόνιμης κατοικίας του, με βεβαίωση για το γνήσιο της υπογραφής του σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
4.     Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.


ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ : ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ " ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ "

αρχείο λήψης.jpgΟ Δήμος Χίου σε συνεργασία με τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Γερμανία, τη Σερβία, την Ουγγαρία καθώς και την ΜΚΟ «Αντιγόνη» κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης στο χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο «Πολίτες για την Ευρώπη» στον Άξονα 2: Democratic engagement and civic participation Civil society projects, με στόχο την ενίσχυση συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την περιβαλλοντική προστασία και τον δημοκρατικό διάλογο.
Με το προτεινόμενο έργο δημιουργείται δίκτυο μεταξύ των συμμετεχόντων με σκοπό τον προγραμματισμό κοινών δράσεων για την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάπτυξη του εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού με έμφαση στις πεζοπορικές διαδρομές για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι δυνατή η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού μέσω της εκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης ενεργών ομάδων και εθελοντών από 3 διαφορετικές χώρες. Έμφαση θα δοθεί στην διάνοιξη μονοπατιών απόλαυσης της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς έχοντας ως επιδιωκόμενους στόχους (α) στην ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών, (β) την άμεση ενεργοποίηση τους στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος, (γ) την συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων, (δ) την ανάπτυξη δικτύου ανταλλαγής καλών πρακτικών – εκπαίδευσης τοπικά και διακρατικά (ε) και την ενίσχυση της οικονομίας των περιοχών παρέμβασης μέσα από την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα περιλαμβάνει τρία στάδια κατά την διάρκεια των οποίων, μεταξύ άλλων, θα συγκροτηθεί θεματικό δίκτυο ομάδων, εθελοντών και φορέων σε κάθε συμμετέχοντα φορέα, θα ακολουθήσει η εκπαίδευση των συντονιστών του δικτύου, και θα γίνουν κοινές δράσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας του δικτύου και την ανταλλαγή εμπειριών. Παράλληλα θα δημιουργηθεί τρίγλωσσος οδηγός για τις πεζοπορικές διαδρομές.

Οι περισσότερες δράσεις  του προτεινόμενου έργου υλοποιούνται στη Χίο δεδομένου ότι ο Δήμος μας ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υποβολή της πρότασης στο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Χίου υποβάλει σχετική πρόταση για απευθείας χρηματοδότηση από Βρυξέλλες στο εν λόγω χρηματοδοτικό πλαίσιο.

ΣΥΓΚΛΗΣΗ Δ.Σ. ΔΗ.Κ.Ε.ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3/2015 , ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ , ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΚΗΦΗ , ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΣΙ

Παρακαλούμε την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 18:00 μ.μ. να προσέλθετε στην αίθουσα του ΚΗΦΗ,στο Βαρβάσι, σε συνεδρίαση για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα παρακάτω θέματα: 1. ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΥΝΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ” ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2. ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΥΝΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ” ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 3. ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ 4. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΣΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ 5. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 6. ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ 7. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 8. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 6-12 ΕΤΩΝ” 9. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΗΧΟΥ 10. ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΤΙΝΑΣ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 11. ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ : ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ


Ο Δήμος Χίου, για περισσότερο από ένα μήνα δέχεται αιτήσεις στα ΚΕΠ σχετικά με τις ζημιές που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Επειδή διαπιστώνεται ότι οι ζημιές συνεχίζονται και προκειμένου να γίνει συνολική εκτίμηση και να ειδοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, παρακαλούμε όσους έχουν υποστεί ζημιές στις πρώτες κατοικίες τους  και δεν τις έχουν δηλώσει ακόμα, να σπεύσουν να τις δηλώσουν στα οικεία ΚΕΠ το αργότερο έως την Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015.
Οι αιτήσεις των ανωτέρω θα συνοδεύονται με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανά περίπτωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που θα τους χορηγηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η αρμόδια επιτροπή καταγραφής ζημιών να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο  22713 50055 (κα. Κωστάλα Δέσποινα).

ΥΠΕΣ: Οδηγίες για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης


Διευκρινήσεις για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στους δήμους και στις περιφέρειες εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Πιο αναλυτικά, με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4257/2014, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η διαδικασία για την επιλογή του συμπαραστάτη διευρύνεται σε έξι μήνες από την εγκατάσταση των αρχών. Η ανωτέρω προθεσμία ωστόσο είναι ενδεικτική, και ως εκ τούτου η διαδικασία για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης συνεχίζεται και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2015, σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ολοκληρωθεί.
Επιπλέον, στην περίπτωση που ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης έχει την υπαλληλική ιδιότητα, λαμβάνει ειδική άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας του (άρθρο 93, παρ. 1 του ν.3852/2010). Στην περίπτωση αυτή επιλέγει ανάμεσα στην αντιμισθία του Συμπαραστάτη (που είναι ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου) και τις αποδοχές της οργανικής του θέσης (άρθρο 3 της από 31/12/2012 Π.Ν.Π. όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4147/2013).

aftodioikisi.gr

Το ΙΚΑ παρέχει ασφαλιστική ικανότητα σε μακροχρόνια άνεργους και μετανάστες


Στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε 37.514 μακροχρόνια άνεργους και σε 36.344 ασφαλισμένους υπηκόους τρίτων χωρών, που διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης προχώρησε η Διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).
Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιδρύματος, θα επακολουθήσουν αποδόσεις ασφαλιστικής ικανότητας και σε επιπλέον μακροχρόνια ανέργους, των οποίων το δικαίωμα της ικανότητας λήγει σε μεταγενέστερους χρόνους, μετά την παραλαβή και επεξεργασία των αρχείων που θα αποσταλούν από τον ΟΑΕΔ.

aftodioikisi.gr

Σύνταξη με πλασματικά έτη από το ΙΚΑ - Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα


Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με αναγνώριση χρόνου σπουδών, παιδιών, στρατού, αδειών, ανεργίας, ασθενείας για τη συμπλήρωση 35ετίας, 37ετίας ή και 15ετάς. Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ μπορούν να αξιοποιήσουν τα μυστικά της νομοθεσίας και να κλειδώσουν πιο εύκολα την έξοδο στη σύνταξη μέσω πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Τη δυνατότητα αυτή μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι συμπληρώσουν φέτος την ηλικία αποχώρησης χωρίς όμως να έχουν και τον απαιτούμενο συνολικό χρόνο ασφάλισης.
Με τις αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου μπορούν να συμπληρώνουν είτε τις 5.500 ημέρες αν πρόκειται για μητέρες, είτε τα 35 έως 37 έτη για άνδρες και γυναίκες, είτε ακόμη και τα 15 έτη για να συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Τα πλασματικά έτη θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για το 2011 και το 2012.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:
 Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr