Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ " ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ "

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στο ξήλωμα της πρόβλεψης της φορολογικής νομοθεσίας που οδηγεί σε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το «μπλοκάκι» για όσους φορολογούμενους εκτός από μισθό έχουν και εισόδημα από παροχή υπηρεσιών, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν από τα εισοδήματα του 2014 ένας φορολογούμενος που έχει εισόδημα από «μπλοκάκι» θα φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος εφόσον έχει εισόδημα και από μισθωτές υπηρεσίες. Για να φορολογηθεί ως μισθωτός για το εισόδημα από το μπλοκάκι πρέπει να έχει αποκλειστικά εισόδημα από το «μπλοκάκι» και να έχει έως τρείς πελάτες –εργοδότες ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων του να προέρχεται από έναν πελάτη- εργοδότη. Επίσης, προϋπόθεση για να φορολογηθεί ως μισθωτός για το εισόδημα από το μπλοκάκι είναι να μην έχει την εμπορική ιδιότητα και να έχει ως επαγγελματική έδρα την κατοικία του.

Μέχρι και τα εισοδήματα του 2013 ο φορολογούμενος που εκτός από εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία είχε και εισόδημα από μπλοκάκι μπορούσε να φορολογηθεί, υπό προϋποθέσεις, για το σύνολο του εισοδήματός του με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή να καρπωθεί αφορολόγητο όριο που έφθανε ακόμη και στα 9.550 ευρώ. Με όσα ισχύουν για το εισόδημα του 2014 το εισόδημα από το μπλοκάκι θα φορολογηθεί υποχρεωτικά με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Αυτό προκαλεί επιβάρυνση σε όσους φορολογούμενους έχουν αθροιστικά εισόδημα από μισθούς και μπλοκάκι ύψους έως 25.000 ευρώ.

ΠαράδειγμαΦορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία 6.000 ευρώ και άλλα 3.000 ευρώ από εργασία με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη. Το 2013 το εισόδημά του αθροίστηκε στα 9.000 ευρώ και φορολογήθηκε με την κλίμακα των μισθωτών. Ο φόρος που κλήθηκε να πληρώσει ήταν μηδενικός καθώς ήταν κάτω από το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ (έλαβε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ενώ ο φόρος που του προέκυψε με την κλίμακα των μισθωτών ήταν 1.980 ευρώ). Για το εισόδημα, όμως, του 2014 οι 3.000 από το μπλοκάκι θα φορολογηθούν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή θα φορολογηθεί με 26% από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 780 ευρώ και μαζί με την προκαταβολή φόρου θα του βεβαιωθεί συνολικό ποσό ύψους 1.209 ευρώ.

Με την αλλαγή της σχετικής διάταξης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα φορολογηθεί ο φορολογούμενος με τον ίδιο τρόπο που ίσχυε και το 2013 και δεν θα πληρώσει φόρο. Μάλιστα, εξετάζεται η αλλαγή να πραγματοποιηθεί αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014 προκειμένου να μην εμφανιστεί επιβάρυνση στα φετινά εκκαθαριστικά.


Πηγή:www.capital.gr