Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ : ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ


Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και το καθεστώς συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου όπως Οινούσσες, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος και Ψέριμος.
Σε δήλωσή του εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ξεκαθάρισε ότι «δεν ευσταθεί καμία αμφισβήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο» σχολιάζοντας για την ερώτηση του βουλευτή του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Λουτφού Τουρκάν που προκάλεσε την απάντηση του κ. Νταβούτογλου πως «φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μια φορά το χρόνο. Ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό να μην τα ξαναλέμε».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δελαβέκουρα έχει ως εξής:
«Φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μια φορά το χρόνο. Θα δώσω λοιπόν και εγώ την ίδια ακριβώς απάντηση που έδωσα την τελευταία φορά: Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο. Όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι’ αυτό δεν ευσταθεί καμία αμφισβήτηση του καθεστώτος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Ελπίζω του χρόνου τέτοιο καιρό να μην τα ξαναλέμε»
protothema.gr

"ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ" ΒΛΕΠΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ



Να «ερμηνεύσει» τις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και το καθεστώς συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου όπως Οινούσσες, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος και Ψέριμος επιχείρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αφορμή στάθηκε ερώτηση σε ακραίο και προκλητικό ύφος του βουλευτή του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Λουτφού Τουρκάν, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «παρόλο που ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι συμπολεμιστές του έριξαν τους Ελληνες στρατιώτες, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, στη θάλασσα, μετά από 90 χρόνια Ελληνες στρατιώτες άρχισαν πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο».

Στην απάντησή του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τούρκου βουλευτή,  ο κ. Νταβούτογλου υποστηρίζει οι αν και υπάρχουν αυτές οι διεθνείς συνθήκες «το γεγονός ότι τα σύνορα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν καθορίστηκαν με την Ελλάδα με μία ισχύουσα συμφωνία μέχρι σήμερα, αποτελεί μια άλλη διάσταση του προβλήματος» προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «η στάση της χώρας μας είναι προς την κατεύθυνση ότι το θέμα (των νησιών) αποτελεί ένα κομμάτι των ζητημάτων του Αιγαίου»
protothema.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΗΡΑΣ ΕΠΙΛΟΧΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΕΝ ΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΗΡΑΣ ΕΠΙΛΟΧΙΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΕΝ ΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

«ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ. ΔΟΥΛΕΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΟ EΠΤΑΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ»

Την κραυγή αγωνίας χήρας επιλοχία που πέθανε εν ώρα υπηρεσίας και η οποία ακόμα αναμένει την πρόσληψή της στο δημόσιο τομέα προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει τα απαιτούμενα έσοδα για να μεγαλώσει την ορφανή πλέον 7χρονη κόρη της, μεταφέρει προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Το ζήτημα ανέδειξε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων, σύμφωνα με την οποία «η σύζυγος του θανόντος,
ενημερώθηκε ότι θα προσληφθεί ως Διοικητικό Προσωπικό στο 424 ΓΣΝΘ, πράγμα το οποίο ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί, αναγκάζοντάς την να παραπονεθεί αρμοδίως λαμβάνοντας απάντηση που τοποθετεί τόσο εκείνη όσο και την ορφανή κόρη της για μια ακόμα φορά στο…περίμενε μέχρι το 2016!»

«Ως πότε το απρόσωπο Κράτος θα εξακολουθήσει να δικαιολογείται για την αδυναμία του να χαράξει ορθή δημογραφική πολιτική και να αδυνατεί να σταθεί δίπλα στον πόνο των δοκιμαζόμενων πολιτών, μην κατανοώντας και μάλλον αγνοώντας όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση πρόσληψη της συζύγου του θανόντος στρατιωτικού αλλά και την αποκατάσταση των συντάξεων πείνας των 600 οικογενειών ηρώων που παραπαίουν ανάμεσα στην επιβίωση και την ανάλγητη οικονομική πολιτική της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΗΡΑΣ ΘΑΝΟΝΤΟΣ ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Με ιδιαίτερη λύπη και οργή αναγκάζομαι να σας μεταφέρω την κραυγή αγωνίας χήρας θανόντος ένεκα της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής στρατιωτικού, που ακόμα αναμένει την πρόσληψή της στο δημόσιο τομέα προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει τα απαιτούμενα έσοδα για να μεγαλώσει την ορφανή πλέον κόρη της.

Το ζήτημα ανέδειξε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων, στην ανακοίνωση του οποίου, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«1.Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος καθώς και το ν.1911/90 το κράτος έχει θεσμοθετήσει την άμεση εργασιακή αποκατάσταση στο δημόσιο τομέα μέλους οικογένειας θανόντος στρατιωτικού εφόσον αυτός προήλθε ένεκα της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής.

 2.Την 29 Ιουνίου 2009 στο 424 ΓΣΝΘ απεβίωσε ο ΕΜΘ Επχιας (ΠΖ) Καλόγηρος Δημήτριος των Ειδικών Δυνάμεων σε ηλικία 30 ετών μέλος πολύτεκνης οικογένειας (οκτώ παιδιά), έγγαμος και πατέρας τέκνου ηλικίας τότε τριών ετών με αίτιο θανάτου « καρδιοαναπνευστική ανακοπή, απότοκο εμπύρετου ουδετεροπενίας σε έδαφος πολυανθεκτικού ΝΗL» ευρισκόμενος σε υπηρεσία και εξαιτίας αυτής σύμφωνα με το Πιστοποιητικό με Αρ. Πρωτ. 80021 του ΓΕΣ/ΔΜΣΠ/6α.

 3. Η σύζυγος του θανόντος  η οποία σημειωτέον είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής  Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενημερώθηκε αφού υπέβαλε αρμοδίως τα απαραίτητα δικαιολογητικά που της ζητήθηκαν με το Φ.471.11/426/753973/Σ. 4234/ 10 Νοε 2009/ΓΕΣ/ Δ.Π.Π./ ΥΔΝΣΗ ΔΚΟΥ/3  ότι θα προσληφθεί ως Διοικητικό Προσωπικό του 424 ΓΣΝΘ με τον Αρ. Πρωτ.:5509/15 Μαρτίου 2010/ΥΠΕΘΑ πράγμα το οποίο δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, αναγκάζοντάς την να παραπονεθεί αρμοδίως λαμβάνοντας πρόσφατα την με Αρ. Πρωτ. : ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ.4/350/9185/16 Απρ.2013 απάντηση που τοποθετεί τόσο εκείνη όσο και την ορφανή κόρη της για μια ακόμα φορά στο…….περίμενε μέχρι το 2016, με ένα απρόσωπο κράτος να δικαιολογείται για την αδυναμία του να χαράξει ορθή δημογραφική πολιτική, να αδυνατεί να σταθεί δίπλα στον πόνο και στον καημό των δοκιμαζομένων «υπηκόων του» , μη κατανοώντας και μάλλον αγνοώντας όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν,  είτε ψυχολογικά λέγονται αυτά είτε επιβίωσης.

4.Για όλα τα παραπάνω και δεδομένης της ευαισθησίας σας για την προστασία πολύτεκνων οικογενειών, χήρων και ορφανών στρατιωτικών που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τη ζωή τους για την πατρίδα, καθώς και της θέσης σας ως θεματοφύλακες των Νόμων και Ψηφισμάτων του Κράτους στους οποίους ορκιστήκατε , ζητούμε την ταχύτατη παρέμβασή σας προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η εν λόγω αδικία τόσο για την προαναφερθείσα περίπτωση όσο και για περίπου 600 ακόμη οικογένειες που δυστυχώς παραπαίουν με συντάξεις πείνας κάτω από το όριο της φτώχειας.

5.Τέλος σας υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι δεν ζητάμε ελεημοσύνη, δεν επιζητούμε τον οίκτο σας αλλά απαιτούμε άμεσα την απονομή δικαιοσύνης στις ορφανές οικογένειες των ξεχασμένων ηρώων της πατρίδας.

Με σεβασμό
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Αντιπρόεδρος
Απόστολος  Τσιώλης»

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟ NORWEGIAN SPIRIT




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης επισκέφθηκε σήμερα το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Spirit, που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Μουσουρούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα να επισκέπτομαι σήμερα στον Πειραιά ένα από μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια το οποίο, μάλιστα, απασχολεί Έλληνες ναυτικούς σε θέσεις-κλειδιά. Το φετινό καλοκαίρι θα μας εκπλήξει όλους ευχάριστα, αφού το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιριών κρουαζιέρας του κόσμου είναι ιδιαίτερα ζωηρό για τη χώρα μας, όπως έχω διαπιστώσει προσωπικά.
Χρειαζόμαστε αφίξεις στο έδαφος και όχι απλούς επιβάτες, με περισσότερους αφετήριους λιμένες και με νέους προορισμούς.

Ο μαγνήτης δεν είναι μόνο οι κατάλληλες και ανταγωνιστικές υποδομές, αλλά και η πολύ καλή εξυπηρέτηση, όπως και τα χαμηλά λιμενικά τέλη. Οι φορείς διαχείρισης λιμένων πρέπει να το καταλάβουν καλά αυτό.

Με το νέο νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας, η κρουαζιέρα αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία αφού δίνεται το δικαίωμα επιβίβασης και από ενδιάμεσους λιμένες προσέγγισης. Έτσι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις τοπικές οικονομίες.

Και κάτι ακόμη. Στην κρουαζιέρα η ναυτιλία τέμνεται με τον τουρισμό. Το κέρδος από την ανάπτυξή της θα είναι διπλό. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δούμε και το Ελληνικό κρουαζιερόπλοιο.»

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Δραματική αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία δύο χρόνια η ανεργία των ναυτικών, ενώ το πρόβλημα «χτυπά» πλέον σοβαρά και τους αξιωματικούς. Πλοίαρχοι, υποπλοίαρχοι, ανθυπολοίαρχοι και αξιωματικοί μηχανής, καταγράφονται συνεχώς στους καταλόγους της ανεργίας και το παράδοξο είναι ότι την ίδια ώρα οι εφοπλιστές κάνουν λόγο για «έλλειψη αξιωματικών».


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών, ο συνολικός αριθμός των ανέργων ναυτικών την τριετία 2010-2012 ήταν 4.359.

Σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας στους αξιωματικούς καταστρώματος 109%, στους αξιωματικούς μηχανής 72% και στις υπόλοιπες ειδικότητες 62%. Το συνολικό ποσοστό αύξησης της ναυτικής ανεργίας κατά την τριετία 2010-2012 ανέρχεται στο 72,6%.

Το 2010 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι αξιωματικοί ήταν 436, το 2011 έφθασαν τους 684 και το 2012 ανήλθαν στους 910. Οι αξιωματικοί μηχανής το 2010 ήταν 213, το 2011 έφθασαν τους 300 και το 2012 προστέθηκαν άλλοι 66 δηλαδή 366. Στις υπόλοιπες ειδικότητες (κατώτερα πληρώματα), οι άνεργοι το 2012 ήταν 1.902, το 2011 ανήλθαν στους 2.662 και το 2012 στους 3.082.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΝΕ, πλοίαρχος Ν. Σπανός, τόνισε ότι η ανεργία χτύπησε έντονα και την πόρτα της ναυτικής οικογένειας και για τον λόγο αυτό θεώρησαν υποχρέωσή τους αλλά και πρόκληση, τόσο η πλειοψηφία του ΓΕΝΕ όσο και το σύνολο του προσωπικού του, να υιοθετήσουν την πρόταση που τους έγινε από τον υπουργό Ναυτιλίας και να διαχειριστούν πρώτη φορά στην ιστορία του ΓΕΝΕ ευρωπαϊκούς πόρους και να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι το «ΝΕΑΡΧΟΣ» έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της ΠΝΟ, της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και μελών του Δ.Σ. του ΓΕΝΕ, εκπροσώπων της Ενωσης Μαγείρων(ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα ανοίξει την «κερκόπορτα στη μαύρη εργασία» και ότι δεν ανακουφίζει τους άνεργους ναυτεργάτες, καθώς απευθύνεται σε νέους κάτω των 30 ετών.






peiratikoreportaz.blogspot.gr

"AΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ"ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ Μ.ΤΣΑΚΟΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ





To Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συμμετείχε σε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου με θέμα “Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτικά Μουσεία και Εκπαίδευση”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.
                                   
Το σεμινάριο αυτό, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, ήταν μία ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν για την έρευνα που υλοποιεί εδώ και μία δεκαετία και πλέον το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», καταγράφοντας το μοναδικό φυσικό πλούτο και τη σπάνια βιοποικιλότητα της Χίου, των Οινουσσών καθώς και της ευρύτερης περιοχής του ΒΑ Αιγαίου.

Mε εισηγήτρια την κα. Αναστασία Μήλιου, συντονίστρια έρευνας και δράσεων προστασίας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος»,  η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα σπάνια θαλάσσια είδη της περιοχής:  3 είδη φαλαινών, 4 είδη δελφινιών, την απειλούμενη μεσογειακή φώκια κ.α. και τα σπάνια οικοσυστήματα: θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, ύφαλοι κοραλλιογενών ροδοφυκών που συναντώνται στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. 
Παράλληλα έμφαση δόθηκε και στους παράγοντες που απειλούν αυτό το σπάνιο φυσικό πλουτό:
-         Υπεραλίευση – καταστροφικές πρακτικές αλιείας,
-         Επιβάρυνση από συγκεκριμένες πρακτικές ιχθυοκαλλιέργειας,
-         Εκρήξεις με πραγματικά πυρά στη θάλασσα,
-         Αόρατη ρύπανση από μικροσκοπικές ίνες πλαστικού: μία απόρροια του συνεχή ευρύ διασκορπισμού κάθε τύπου πλαστικών στο  αστικό και φυσικό περιβάλλον, τα οποία λόγω της ταχείας διάσπασης τους καταλήγουν γρήγορα στην τροφική αλυσίδα. Αναφορά έγινε στην καινοτόμο έρευνα από το «Αρχιπέλαγος» για την εκτίμηση της έκτασης του διασκορπισμού μικροπλαστικών ινών, έντονου προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες,
-         Ο τεράστιος κίνδυνος θαλάσσιου ατυχήματος: η σημαντικότερη απειλή, δεδομένου ότι, χωρίς επαρκή μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης, η απειλή μη-αναστρέψιμης καταστροφής είναι καθημερινή. 

Στόχος αυτής της πρώτης ενημέρωσης ήταν να ευαισθητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, αλλά και να τους παρέχει πρακτικά εκπαιδευτικά εργαλεία ώστε να μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνώση αυτή στα παιδιά, τα οποία θα κληθούν στο μέλλον να διαχειριστούν τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους και του Αιγαίου γενικότερα, αλλά και να διορθώσουν τα λάθη που τους έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές.

Η ενημέρωση αυτή έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από όλους τους παρευρισκόμενους και έτσι συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές συνέχιση της εφαρμοσμένης εκπαίδευσής τους γύρω από τον φυσικό πλούτο της Χίου και της ευρύτερης περιοχής.
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τον Μάιο, όπου οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», που βρίσκεται πλέον σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και στις Οινούσσες, με τη στενή συνεργασία του Αναπτυξιακού Κέντρου Οινουσσών Αιγαίου. 

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ




Ανακοίνωση εξέδωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σχετικά με το δώρο Πάσχα και τα επιδόματα ανεργίας.

Συγκεκριμένα:

Α. Τη Μεγάλη Τρίτη 30-04-2013 θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα 2013 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Β. Τη Μεγάλη Πέμπτη 02-05-2013 θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που καταβάλλονται κανονικά έως και 06-05-2013.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να απαιτείται η προσέλευσή τους στις Υπηρεσίες του Οργανισμού.

KAΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Κ.ΠΕΡΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ





Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας - Δασοπυρόσβεσης Καλλιμασιάς «Κώστας Περρίκος», καλεί τα μέλη της και όσους άλλους το επιθυμούν να βοηθήσουν Εθελοντικά, την Μεγάλη Δευτέρα 29/04/2013 και ώρα 17:00 στον καθαρισμό που θα πραγματοποιηθεί στου Πάρκο του Αγίου Γεωργίου στη Ρα (Πυροφυλάκιο Καλλιμασιάς).
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 
Χαζάκης Μ.: 6945928552


Πηγή: http://eoddak.blogspot.com

ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ, ΣΤΗ ΧΙΟ



Όσο πλησιάζει το Πάσχα, στην  ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου στη Χίο ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι αποθήκες και τα κτίρια όπου αποθηκεύουν τα… πυρομαχικά τους τα πληρώματα των δυο αντιμαχόμενων ενοριών που συμμετέχουν στον περιβόητο ρουκετοπόλεμο.
Ένα από τα εργαστήρια κατασκευής  ρουκετών εντόπισαν στο πλαίσιο των ερευνών τους οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Χίου. Βρισκόταν μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που χρησιμοποιούσε κάποιο πλήρωμα για να κατασκευάζει τις ρουκέτες και τους εκτοξευτήρες που θα τοποθετηθούν την κατάλληλη στιγμή στα «στρατηγεία» τους.
Τα μέλη του πληρώματος είχαν  φροντίσει να εξαφανιστούν κι  έτσι οι αστυνομικοί κατέσχεσαν  98 ρουκέτες έτοιμες για πυροδότηση, ένδεκα ξύλινα ρουκετόξυλα, 206 καλούπια με τα οποία κατασκευάζονται οι αυτοσχέδιες ρουκέτες και μια ξύλινη κατασκευή η οποία χρησιμοποιείται για τη γέμιση των ρουκετών
protothema.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ - ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΑΣ



«Ανάθεση σε ιδιωτικό αερομεταφορέα της εκτέλεσης έκτακτων ναυλωμένων πτήσεων για την γραμμή Αθήνα – Χίο – Σάμο – Αθήνα σε μια πτήση με καταβολή των κενών θέσεων»

Στην Χίο σήμερα την …… του μηνός ……… 2013 οι παρακάτω φορείς καλούμενοι στο εξής “Συμβαλλόμενοι” :
α) Ο Δήμος Χίου,  νόμιμα εκπροσωπούμενος από Δήμαρχο κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη
β) Ο Δήμος Σάμου , νόμιμα εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ. Στυλιανό Θάνο,
συνομολογούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα :
Άρθρο 1ο
Προοίμιο

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ : 137 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ . 869.705 ΕΥΡΩ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ



Περίπου 137 εκατ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία περιφερειών και δήμων για την την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, υπέγραψε απόφαση για τη χορήγηση ποσού 26.974.097,00 ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας αποκλειστικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους, η οποία αποτελεί τη β’ δόση των 58.000.000,00 ευρώ που έχουν συνολικά εγκριθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Περιφερειών.
Η εν λόγω επιχορήγηση θα κατανεμηθεί στους Λογαριασμούς των Περιφερειών με χρηματική εντολή προς το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι λοιπές 7 Περιφέρειες έχουν λάβει το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους από την α’ δόση της επιχορήγησης.
Η κατανομή των ποσών στις δικαιούχους περιφέρειες έχει ως εξής:
A/A ΟΤΑ (Περιφέρειες) Ποσό
1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 5.775.116,00
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 10.000.000,00
3. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ 10.000.000,00
4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 600.714,00
5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 300.000,00
6. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 298.267,00
Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών, ενέκρινε την επιχορήγηση συνολικού ποσού 109.975.076,00 σε 27 Δήμους της χώρας με σκοπό την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί έως 30/09/2012.
Η  κατανομή των ποσών στους δικαιούχους δήμους έχει ως εξής:
A/A Φορέας ΟΤΑ (Δήμοι) Νομός Ποσό
1. ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 1.588.374,00
2. ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ 3.090.913,00
3. ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ 2.151.802,00
4. ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 4.741.844,00
5. ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ 2.459.549,00
6. ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1.924.651,00
7. ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 1.667.166,00
8. ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ ΗΛΕΙΑΣ 2.017.807,00
9. ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 11.669.956,00
10. ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 403.931,00
11. ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 3.965.767,00
12. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 15.960.990,00
13. ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 639.779,00
14. ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 476.557,00
15. ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 5.528.638,00
16. ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 1.213.648,00
17. ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2.583.949,00
18. ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 33.430.739,00
19. ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ ΑΡΤΗΣ 410.742,00
20. ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 337.585,00
21. ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 231.574,00
22. ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 1.105.344,00
23. ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 431.406,00
24. ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 943.761,00
25. ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 6.268.957,00
26. ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΧΙΟΥ 869.705,00
27. ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 3.859.942,00
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι παραπάνω Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε δημιουργία ειδικού λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών και η διενέργεια των σχετικών ελέγχων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Με την υπογραφή των ανωτέρω αποφάσεων ολοκληρώνεται η ένταξη 167 δήμων και 13 Περιφερειών στην ειδική επιχορήγηση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς την αγορά και τις τοπικές κοινωνίες, συνολικού ύψους 784.973.510,00 ευρώ.
aftodioikisi.gr

ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ : "ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ"



Δεν οφείλεται στο ΣτΕ «όπως πεπλανημένα δίνεται η εντύπωση» αλλά σε έναν «ευρύτερο κύκλο παθογενειών» η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). -
Η Ένωση επισημαίνει ότι «η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση πειθαρχικών διαδικασιών εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κύκλο παθογενειών που έχουν τις ρίζες τους στη νομοθετική και διοικητική δράση, με συνέπεια η δικαστική λειτουργία, με σημαντικότατες ελλείψεις σε υποστηρικτικές δομές, να ευρίσκεται αντιμέτωπη με έναν τεράστιο όγκο εκκρεμών υποθέσεων».
Υπό τις αντίξοες αυτές συνθήκες, το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι δικαστές του -τονίζει η Ένωση- «στα πλαίσια των καθηκόντων που τους αναθέτει το Σύνταγμα και με υψηλή συναίσθηση της σημασίας του δικαιοδοτικού τους έργου για τη ζωή των πολιτών, αποφαίνονται καθημερινά επί μεγάλου αριθμού τέτοιων διοικητικών διαφορών, με σκοπό να διαφυλάξουν το κράτος δικαίου σε μια εποχή που οι θεσμοί δοκιμάζονται έντονα».

EΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ


Πληροφορούμενος τη φημολογία πως το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει στη μείωση της οργανικότητας των σχολικών μονάδων και εισακούοντας τον προβληματισμό του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και των τοπικών μας κοινωνιών που διαβλέπουν στο όνομα του «Δημοσιονομικού ορθολογισμού», να πλήττονται οι δομές της Παιδείας, ακόμη και σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζητώντας την άμεση επανεξέταση του ζητήματος.

Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του που κοινοποιεί και στους Βουλευτές του Βορείου Αιγαίου, τονίζει:

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι το εγχείρημα αυτό -αν και εφόσον προωθηθεί- εκτός του ότι εγκυμονεί ευνόητους κινδύνους για την περεταίρω υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας, ειδικά για την περίπτωση των σχολικών μονάδων της νησιωτικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκαλεί και άμεσα πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ήδη δύσκολη πρόσβαση σε πολλά σχολεία της υπαίθρου.

Κύριε Υπουργέ θα πρέπει να γίνει αντιληπτό επιτέλους στην Αθήνα, στο κέντρο λήψεως τέτοιων αποφάσεων, πως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι μία νησιωτική Περιφέρεια με ιδιαιτερότητες, συγκεκριμένες ανάγκες και ξεχωριστά προβλήματα από τις υπόλοιπες. Και παρ΄ όλα αυτά συνεχίζει να αντιμετωπίζει την προκλητική περιφρόνηση της κατοχυρωμένης συνταγματικά κατά τα άλλα «νησιωτικότητας».
Εν προκειμένω καλείται να αντιμετωπίσει και όλες τις απειλές για την υποβάθμιση της ποιότητας και της πρόσβασης στο αγαθό της Παιδείας, καθώς και την παγιωμένη δυστυχώς δυσκολία από την καθυστέρηση απόδοσης από το αρμόδια Υπουργεία των χρημάτων για τις μεταφορές των μαθητών. Το αποκορύφωμα είναι η παρούσα κατάσταση που διαμορφώνεται με τον κίνδυνο να μειωθούν οι οργανικές θέσεις, να γιγαντωθούν τα υπάρχοντα τμήματα και να μειωθούν ή και να καταργηθούν τα ολοήμερα σχολεία.

Είναι όμως όλες αυτές οι πολιτικές στην κατεύθυνση επανατοποθέτησης της χώρας και ειδικά της περιφέρειας σε τροχιά ανάπτυξης; Είναι αυτές πολιτικές που θα δώσουν στην βαλλόμενη από παντού νεολαία μας στις μέρες μας, τα εφόδια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής μας; Είναι αυτές πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην αποκέντρωση και στη δημιουργία κινήτρων για να μείνουν οι νέοι στα νησιά μας;

Δυστυχώς κύριε Υπουργέ δεν είμαστε σε θέση πλέον να διεκδικούμε για το αυτονόητο. Αιτούμαστε την άμεση επανεξέταση του ζητήματος από το Υπουργείο Παιδείας», καταλήγει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης. 

ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ ΕΣΠΑ

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2013


Απριλίου 26, 2013
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη δράση ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ερωτήματα που υπεβλήθησαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ, από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων, η οποία λήγει στις 10 Μαΐου 2013.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των προτάσεων ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ήδη παρατάθηκε μια φορά, από τις 25 Απριλίου που ήταν αρχικά η καταληκτική ημερομηνία, στις 10 Μαίου.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων όπου υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι προτάσεις  θα λειτουργεί κανονικά και θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων όλο το 24ωρο. Επίσης, το Help Desk του Πληροφοριακού Συστήματος θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΜΟΔ, μέχρι την περασμένη Τρίτη 23 Απριλίου βρίσκονταν σε διαδικασία επεξεργασίας περίπου 12.100 προτάσεις.
Η Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων/ΕΣΠΑ συνιστά στους υποψήφιους επενδυτές να καταθέσουν έγκαιρα τις προτάσεις τους ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν από φόρτο του συστήματος τις τελευταίες ημέρες.
Επισημαίνεται τέλος, ότι η έγκαιρη υποβολή των προτάσεων θα συντείνει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και την ένταξη των επενδύσεων και την καταβολή των ενισχύσεων στους ωφελούμενους επενδυτές.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΚΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ





Η φωτο είναι  είναι από αλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες του Ιδρύματος για τα παιδιά


Tο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης αποφάσισε να δημιουργήσει στο σπίτι της αείμνηστης Μαρίας Τσάκου στα Καρδάμυλα ένα σπίτι, μια στέγη παιδείας και πολιτισμού για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που θελήσουν να φιλοξενηθούν και να φοιτήσουν στα σχολεία των Καρδαμύλων με την φροντίδα και δαπάνες του Ιδρύματος.