Για το Ισλαμικό Κράτος και το εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος, που οδηγεί στη βία και στον θάνατο, μίλησε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Συνέλευσης στο Στρασβούργο, την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου.
Ο Βουλευτής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή αυτή είναι, ήδη, πολύ αργά. Οι τζιχαντιστές βρίσκονται, ήδη, έξω από μία μεγάλη Κουρδική πόλη, έχοντας, ήδη, καταλάβει εβδομήντα χωριά».
Αμέσως μετά ένωσε τη φωνή του με όλους όσοι ζητούν «να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη για την ανθρωπότητα επέλαση», ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν πρέπει «να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο θρησκειών».
«Δεν είναι όλοι οι Μουσουλμάνοι τζιχαντιστές, ούτε ισλαμιστές, όπως, όμως, δεν είναι και όλοι οι Χριστιανοί ρατσιστές ή φασίστες", επεσήμανε αμέσως μετά.
Στη συνέχεια, εκφράζοντας την αγωνία του, ανέφερε ότι «Αυτόν τον καιρό ακροδεξιά "γεράκια", πίνοντας τσάι ονειρεύονται νέους γενικευμένους πολέμους. Εμείς εδώ, οι δημοκράτες από την Ευρώπη, από όλο τον κόσμο, πρέπει να τους σταματήσουμε».
Τέλος, εστίασε στην ανάγκη για Δημοκρατία, η οποία, δεν πρέπει να επιβληθεί, για άλλη μια φορά, από την Ευρώπη, αλλά μπορεί «να φυτρώσει» και «να ανθίσει» στην περιοχή με πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αρκεί, όπως επεσήμανε, «η Διεθνής Κοινότητα να σταματήσει να ενεργεί με τρόπο που δεν προάγει τη δικαιοσύνη, τον πλουραλισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
«Πρώτα απ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Εισηγήτρια για την έκθεσή της, αλλά και για το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό έχει αναδείξει το ζήτημα της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Θα ξεκινήσω με μία αναφορά:
“Ήθελε πάντα να προσφέρει βοήθεια. Δεν τον ένοιαζε ούτε το χρώμα ούτε η θρησκεία. Όποιος είχε ανάγκη ήταν εκεί για να τον βοηθήσει. Έχασε τη ζωή του με τον πιο τραγικό τρόπο, κάνοντας αυτό που τον εξέφραζε και αγαπούσε. Αυτός ήταν ο μπαμπάς μου.”
Αυτά είναι τα λόγια της κόρης του Βρετανού ομήρου Ντέιβιντ Χέινς που αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 160.000 άνθρωποι έχουν, ήδη, εκτοπισθεί.
Σήμερα, για χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή αυτή είναι, ήδη, πολύ αργά. Οι τζιχαντιστές βρίσκονται, ήδη, έξω από μία μεγάλη Κουρδική πόλη, έχοντας, ήδη, καταλάβει εβδομήντα χωριά.
Για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες που υποδέχονται εκτοπισθέντες και πρόσφυγες.
Το άμεσο και μείζον ζήτημα είναι να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη για την ανθρωπότητα επέλαση χωρίς, όμως -προσοχή!- να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο θρησκειών.
Δεν είναι όλοι οι Μουσουλμάνοι τζιχαντιστές, ούτε ισλαμιστές, όπως, όμως, δεν είναι και όλοι οι Χριστιανοί ρατσιστές ή φασίστες.
Το θέμα είναι το μίσος, όπως συζητούσαμε και προχθές, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, στη συζήτηση για το ψήφισμα και την έκθεση κατά του νεοναζισμού και της ξενοφοβίας. Το εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος που οδηγεί στη βία και στο θάνατο.
Αυτόν τον καιρό ακροδεξιά "γεράκια", πίνοντας τσάι ονειρεύονται νέους γενικευμένους πολέμους. Εμείς εδώ, οι δημοκράτες από την Ευρώπη, από όλο τον κόσμο, πρέπει να τους σταματήσουμε.
Για να το αντιμετωπίσουμε, όμως, αυτό το μείζον θέμα απαιτείται να επέλθει σταθερότητα. Και η σταθερότητα σχετίζεται με τη Δημοκρατία.
Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί, για άλλη μια φορά, να επιβάλλει τη Δημοκρατία. Κάθε φορά που το επιχείρησε αυτό, απέτυχε.
Η Δημοκρατία «φυτρώνει και ανθεί» με τα δικά της χαρακτηριστικά σε κάθε τόπο και σε κάθε εποχή.
Για να ανθίσει πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να σταματήσει να ενεργεί με τρόπο που δεν προάγει τη δικαιοσύνη, τον πλουραλισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Για να ανθίσει η Δημοκρατία σε αυτήν την περιοχή του κόσμου πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για σεβασμό όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Και να βελτιωθεί, σημαντικά, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Τέλος, για να ανθίσει η Ειρήνη σε αυτήν την περιοχή του πλανήτη, πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να ταυτίσουν τη Δημοκρατία με την αξιοπρέπεια του καθενός και με δικαιοσύνη για όλους.
Σας ευχαριστώ πολύ.»