Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΣ 24.000 ΕΥΡΩ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

- 15% με 20% η μείωση του εφάπαξ για τους υπαλλήλους τουΔημοσίου
- Παγώνει η καταβολή εφάπαξ μέχρι να έρθει η νέα υπουργικήαπόφαση
- Ως και 20.000 μπορούν να πάρουν αναδρομικά οι ένστολοι
- Πάνω από 30% η μείωση για τους υπαλλήλους των τραπεζών
Το τελικό “ok” της τρόικας φαίνεται πως περιμένει η κυβέρνηση πριν δημοσιεύσει στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τη νέα υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του εφάπαξ βοηθήματος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απώλειες που θα υπάρξουν φαίνεται πως τελικά περιορίζονται (ανάλογα με την προϋπηρεσία και τις αποδοχές πάντα) μεταξύ του 15% και του 20%.
Ουσιαστικά και με αυτή την υπουργική απόφαση εκείνοι που επηρεάζονται κυρίως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Κατά μέσο όρο το εφάπαξ του Δημοσίου θα είναι περίπου 24.000 ευρώ
Οι μειώσεις μπορεί να μην ξεπεράσουν το 20% ωστόσο μιλάμε για μειώσεις και έτσι πολλοί θα είναι εκείνοι που έχουν υπολογίσει άλλα και άλλα (πολύ λιγότερα) θα λάβουν.
Όλα δείχνουν, αυτή την ώρα τουλάχιστον, ότι το μέσο εφάπαξ στο δημόσιο θα καθοριστεί στο ποσό των 24.000 ευρώ με βάση τη νέα υπουργική απόφαση.
Μέχρι την πλήρη συμφωνία με την τρόικα πάντως και μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων φαίνεται πως έχει παγώσει κάθε καταβολή επιδόματος καθώς το υπουργείο επιθυμεί να ... κάνει οικονομίες, να γλιτώσει χρήματα δηλαδή δίδοντας κατά το δυνατό περισσότερα εφάπαξ με βάση το νέο ψαλιδισμένο υπολογισμό.

newsit.gr

ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ : " ΟΤΑΝ ΟΙ ΗΧΗΡΕΣ ΣΙΩΠΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ" , ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Έχω τη χαρά και τη τιμή μαζί με τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Νομού Ηρακλείου, να προσκαλέσω όλους σας, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:30, στην αίθουσα Brillant του ξενοδοχείου Lato Boutique και αντίστοιχα έχω την ίδια χαρά και τιμή μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης τη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του, να έρθετε να παρακολουθήσετε όσοι το επιθυμείτε και διαμένετε στο νησί, τη μουσική αυτή παράσταση στην οποία η πεζογραφία και η ποίηση συναντούν το λυρισμό και τα ερωτικά τραγούδια του Γρηγόρη Μπιθικώτση το συναίσθημα.

Ο σκοπός ιερός !

Στων « ανθρώπων τα βάσανα» όπως τα τραγούδησε και ο μύθος πατέρας μου Γρηγόρης Μπιθικώτσης θα διατεθούν έσοδα από την διάθεση βιβλίων στο ΞΕΝΩΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ Ηρακλείου και στα «ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ» ,στο Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ» στο Ρέθυμνο.

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που το έδερνε ο αγέρας και η βροχή κείνα τα πέτρινα για μας χρόνια πριν η ζωή μας χαμογελάσει ,όποτε ξέρω όχι μόνο μέσα από τους καημούς και τα βάσανα που τραγούδησε ο ακριβός μου πατέρας αλλά μέσα από προσωπικά μου βιώματα τι σημαίνει να ζητά κάποιος ένα χέρι να του απλωθεί στα δύσκολα του. Για το λόγο αυτό είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και κάνω όσα η συνείδηση μου λέει. . 

Πιστεύω ότι μπορεί λίγο πολύ ο καθένας μας να γίνει «αντίδωρο αγάπης» για τον συνάνθρωπο του «φυτεύοντας ένα δέντρο ανθρωπιάς» στον «κήπο των λυγμών» για να ανθίσουν οι ελπίδες και τα όνειρα!

Με τιμή

Άννα Μπιθικώτση

Z. Μακρή: Εξαιρούνται από την κινητικότητα οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρεία


Εξαιρούνται τελικά από την κινητικότητα οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρεία, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει το onmed.gr.
Εν τω μεταξύ όπως τόνισε η κ. Μακρή σε συνέντευξη τύπου, αναμένονται αλλαγές στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά από το σχετικό πόρισμα που εκπονούν οι επικεφαλής του Δρομοκαιτείου. Το εν λόγω πόρισμα θα αξιοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως μπούσουλας και για τα υπόλοιπα ψυχιατρεία.
Η υφυπουργός επεσήμανε ότι στα πλαίσια της αποασυλοποίησης, θα δημιουργηθούν τρείς νέες Ψυχιατρικές δομές στην Αττική για άτομα που θα αποχωρήσουν από τα
Ψυχιατρεία. Για την ενέργεια αυτή, έχει ήδη υπογράψει ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός, ενώ το όλο πρόγραμμα είναι ενταγμένο στα ΕΣΠΑ.

aftodioikisi.gr

Έρχονται προσλήψεις επιτυχόντων του ΑΣΕΠ: επικαιροποίηση των στοιχείων τους ζητάει το ΥΠΔΜ


Να κάνουν επικαιροποίηση των στοιχείων τους καλεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισεις τους επιτυχόντες στο ΑΣΕΠπανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης σε μια διαδικασία που αρχίζει την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο προγραμματισμού των προσλήψεων που πρόκειται να διενεργηθούν εντός του 2014, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) καλεί μόνο τους επιτυχόντες σε ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) του ΑΣΕΠ, που δεν έχουν ακόμη διοριστεί, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ από αύριο, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους.
Η πρόσκληση αφορά τους επιτυχόντες ΠΕ και ΤΕ που δεν έχουν ακόμη διοριστεί και οι οποίοι περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και των φορέων (υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), οι οποίοι δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, καθώς και αυτοί για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση διάθεσης από το ΑΣΕΠ για την αντικατάσταση – αναπλήρωση διοριστέων από 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.
Οι επιτυχόντες, για να μπορούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα πρέπει σε πρώτη φάση να ταυτοποιηθούν στο διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), στη διαδρομή: Online Υπηρεσίες → Αίτηση ταυτοποίησης Υποψηφίων.
Για την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων στις online υπηρεσίες του ΑΣΕΠ απαιτείται η ύπαρξη λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο οποίο, με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης ταυτοποίησης, θα αποσταλούν οι κωδικοί πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο σύστημα καθώς επίσης και σχετικός σύνδεσμος ενεργοποίησης του λογαριασμού.

aftodioikisi.gr

ΦΑΠ: Τα πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν έως την Παρασκευή


Μέχρι και την Παρασκευή πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις του ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και το ΕΕΤΗΔΕ.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, όσοι δεν πληρώσουν θα «τιμωρηθούν» με τα παλαιά και πιο ήπια πρόστιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, οι φόροι αυτοί βεβαιώθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι νέες κυρώσεις που αφορούν στην επιβολή τόκου 0,7% για κάθε μήνα καθυστέρησης, 10% πρόστιμο για καθυστέρηση δύο μηνών, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση τριών ετών.
Στις 31 Ιανουαρίου 2013 λήγει η προθεσμία για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που αφορά 1,6 εκατομμύρια ακίνητα, η έκτη δόση για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, για τον ΦΑΠ του 2013 λήγει η τέταρτη δόση ενώ για πληρωμή φόρου εισοδήματος 2013 καλούνται μέχρι την Παρασκευή περίπου 26.000 υπόχρεοι ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, αφορά περίπου 7.000 φορολογούμενους με ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες.

aftodioikisi.gr

Τσουνάμι φόρων μέχρι την Παρασκευή


Έκτακτο δελτίο «φόρων» θα πλήξει τους φορολογουμένους μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, αφού αρκετοί θα αναγκαστούν να εξοφλήσουν μέχρι και πέντε εκκαθαριστικά. Συγκεκριμένα, με βάση το «πρόγραμμα» πληρωμών, που έχει καταρτίσει το υπουργείου Οικονομικών, την προσεχή Παρασκευή 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν:
ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, για όσους έχουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε.
η έκτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012, ενώ η έβδομη θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου
η τέταρτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2013, ενώ η πέμπτη θα πρέπει να καταβληθεί τέλος Φεβρουαρίου
το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος 2013 για όσους το παρέλαβαν το Νοέμβριο, οπότε τέλος του μήνα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος με έκπτωση 1,5%
το «χαράτσι» της ΔΕΗ ΔΕΗ-5,05% του 2012, το οποίο πρέπει να πληρωθεί από όσους πιάστηκαν στα «δίχτυα» των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οσοι το «ξεχάσουν» και πάλι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, αλλά και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση των ανωτέρω φόρων γίνεται μόνο στις τράπεζες με την «Ταυτότητα Οφειλής», η οποία εκδίδεται από το Taxis, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις με πιστωτικές κάρτες είτε με υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση καταβολής οφειλών μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η ταυτόχρονη επιβολή του αναθεωρημένου ΕΕΤΗΔΕ καθώς και των ΦΑΠ του 2011 και 2012 ενδέχεται να οδηγήσει σε υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών και αυτό με τη σειρά του να αυξήσει το κίνητρο της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει πολλούς φορολογουμένους σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις απέναντι στο Δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμής.
Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή και εμπειρική έρευνα, η περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα, λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής.
Σχολάζουσες κληρονομιές
Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου πρέπει να δηλωθούν στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών οι σχολάζουζες κληρονομιές, από τους διαχειριστές τους, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι διοικητές και διαχειριστές (εκκαθαριστές, εκτελεστές, Ιεροί Ναοί, σύλλογοι, σωματεία, ΟΤΑ κ.λπ.) κοινωφελών περιουσιών και οι κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών υποχρεούνται να αναγγείλουν την ύπαρξη των ανωτέρω περιουσιών στην αρμόδια αρχή έως τις 10/02/2014.
Η αναγγελία θα γίνει με τη συμπλήρωση του αντίστοιχου κατά περίπτωση ηλεκτρονικού αρχείου από τα πέντε που είναι στη διάθεσή τους, το οποίο κάθε υπόχρεος πρέπει να αποστείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών της αρμόδιας αρχής: Υπουργείο Οικονομικών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Αποκεντρ. Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας,  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης,  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης,  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Τμήμα Βορ. Αιγαίου), Αποκεντρ. Διοίκηση Αιγαίου (Τμήμα Νοτ. Αιγαίου).
Οι δηλώσεις
Οι υπόχρεοι φορείς υποχρεούνται να δηλώσουν, ανάλογα με την περίπτωση, τις ακόλουθες περιπτώσεις:
1. Κληρονομιές, κληροδοσίες και δωρεές υπέρ του ιδρύματος χωρίς ειδικό σκοπό, ειδικά για δωρεές αναγγέλλονται αυτές που αφορούν ακίνητα ή κινητά που δωρίζονται εγγράφως.
2. Κληρονομιές, κληροδοσίες ή δωρεές χωρίς ειδικό σκοπό υπέρ ιερών ναών, ΟΤΑ, λοιπών ΝΠΔΔ, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σωματείων.
3. Διαχειριστές κεφαλαίων αυτοτελούς διαχείρισης.
4. Εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών & κληροδοσιών & δωρητές περιουσιών υπέρ κοινωφελών σκοπών.
5. Κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών
Τα πρώτα 17,6 εκατ.
Στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας διατίθενται τα πρώτα 17,6 εκατ. ευρώ που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του ελληνικού Δημοσίου και έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ.
Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και Υγείας Α. Γεωργιάδη, αποφασίστηκε περίπου 13 εκατ. να διατεθούν στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων ανασφάλιστων πολιτών.
Τα υπόλοιπα περίπου 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Παιδεία για την κάλυψη δαπανών στέγασης 3.000 φοιτητών με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών σε τυφλούς μαθητές. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, όλα τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από εδώ και πέρα θα επιστρέφονται στους πολίτες.
Πηγή: Ναυτεμπορική
aftodioikisi.gr

ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ "ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ" ΣΤΑ ΨΑΡΑ

Πάνω σε ξέρα στην περιοχή Πούντα στα Ψαρά προσέκρουσε το πλοίο «Σαν Νικόλας» με 13 επιβάτες, τέσσερα άτομα πλήρωμα και ένα Ι.Χ, το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Χίο.

Από την πρόσκρουση δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί προσωπικό και εξοπλισμός απορρύπανσης εφόσον απαιτηθεί.
Σύμφωνα με το Λιμενικό ο πλοίαρχος προσέγγισε το λιμάνι και αφού προσέδεσε ασφαλώς αποβίβασε τους επιβάτες και το όχημα. Όπως δήλωσε από την πρόσκρουση προκλήθηκε ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου και συγκεκριμένα στο χώρο πηδαλιουχίας, μήκους 10 εκατοστών, που είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή εισροή υδάτων. Αρχικά ελεγχόταν με τη χρήση αντλιών του πλοίου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε από το πλήρωμα πρόχειρη στεγανοποίηση του ρήγματος.
Ο απόπλους του «Σαν Νικόλας» απαγορεύτηκε μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα, διαπίστωσης αποκατάστασης της ζημιάς και επιθεώρησής του από Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης.

newsbomb.gr

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ




Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αποδίδονται στην ελληνική κοινωνία, σε Υγεία και Παιδεία, τα πρώτα 17,6 εκατ. ευρώ που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αποφασίστηκε περίπου 13 εκατ. ευρώ να διατεθούν στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων ανασφάλιστων πολιτών. Τα υπόλοιπα περίπου 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Παιδεία για την κάλυψη δαπανών στέγασης 3.000 φοιτητών με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών σε τυφλούς μαθητές.
Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από εδώ και πέρα στον ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από παράνομο πλουτισμό και έκνομες δραστηριότητες, θα επιστρέφονται στους πολίτες.
Ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε: "Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω στον Πρωθυπουργό για την ευαισθησία που τον διακρίνει στα θέματα της Παιδείας. Αποφάσισε να διατεθεί ένα τμήμα του ποσού που επιστρέφεται στους Έλληνες πολίτες στο χώρο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα σε πολιτικές επ΄ ωφελεία των ανθρώπων, των συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα πρόσβασης στη γνώση.
Γι αυτό ανακοινώνουμε σήμερα δύο πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και άμεση ανταποδοτικότητα.
Η πρώτη αφορά την ενίσχυση, την επιδότηση 3.000 φοιτητών εκ των οικονομικά ασθενέστερων για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης στην πόλη όπου φοιτούν, πέρα από τους φοιτητές που ήδη καλύπτονται από τα τρέχοντα προγράμματα.
Η δεύτερη πολιτική αφορά τον εφοδιασμό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τεχνολογίες όλων των τυφλών μαθητών, όλων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα ούτως ώστε να έχουν πρόσβαση στη γνώση.
Είναι δύο πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα, που θα πιάσουν τόπο."

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ e-πορτοφόλι




Εντός του 2014 εκτιμάται ότι θα έχει κάνει την εμφάνιση του και στην χώρα μας το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», που θα επιτρέπει στο κάτοχο του να πραγματοποιεί πληθώρα συναλλαγών χωρίς τη χρήση μετρητών, μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή της ταμπλέτας του ή του υπολογιστή του.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Visa για την Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο Νίκος Καμπανόπουλος, παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα για το 2013 και τις προοπτικές για το νέο έτος.

Με απλά λόγια, οι συσκευές αυτές θα περιλαμβάνουν, σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες του καταναλωτή ο οποίος με ένα κλικ θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει πού θα πιστώσει την αγορά του και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Ήδη το αρχικό λανσάρισμα του ψηφιακού πορτοφολιού «V.me» για online συναλλαγές έγινε στην Μ.Βρετανία, την Ισπανία και την Γαλλία και την Πολωνία

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ.Καμπανόπουλος γίνεται προσπάθεια περαιτέρω διείσδυσης των ανέπαφων πληρωμών στην χώρα μας, που επιτρέπει στους κατόχους των καρτών αυτών, με την ενσωμάτωση της κατάλληλης τεχνολογίας, την πληρωμή για αγορές μικρών ποσών χωρίς την εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχείρησης, αλλά απλά με το πέρασμα της κάρτας σε μικρή απόσταση από αυτό.

Αναφορικά με τη χρήση των καρτών επισημάνθηκε ότι για το οικονομικό έτος 2013 στη χώρα μας δαπανήθηκαν 958 εκατ. ευρώ μέσω χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα (αύξηση 4%) και 2,5 δισ.ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών για αγορές (μείωση 11%).

Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώθηκε κατά 17% και ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια και των χρεωστικών καρτών παρέμεινε σταθερός σε 5,6 εκατομμύρια.

Η ετήσια δαπάνη με εταιρικές κάρτες αυξήθηκε ελαφρά και άγγιξε τα 245 εκατ. ευρώ με τη συνολική αύξηση συναλλαγών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 12%.

Η αγορά των προπληρωμένων καρτών ακολούθησε πτωτική πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5% (146 εκατ.ευρώ) και τον συνολικό αριθμό συναλλαγών για αγορές κατά -1,2% στα 3,4 εκατομμύρια.

Ο κ. Καμπανόπουλος έδωσε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης από πλευράς του Δημοσίου λύσεων ηλεκτρονικών πληρωμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής με ότι θετικό συνεπάγεται για την οικονομία.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΜΕ ΣΤΙΣ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ




Την ανακοίνωση 24ωρης απεργίας στις 7 Φεβρουαρίου έκανε με συνέντευξη τύπου η ΟΛΜΕ, καθώς την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ομοσπονδία Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης παράλληλα προγραμματίζει συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις για αυτή την Παρασκευή, για το ίδιο θέμα. Στην Αθήνα, η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Kλαυθμώνος στη 1 το μεσημέρι μαζί με τους υπαλλήλους των ΠΟΕ-ΟΤΑ και του δημόσιου τομέα που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σε ψήφισμά της, εξ άλλου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία εκπαιδευτικών, (ETUCE), «εκφράζει την αλληλεγγύη της στο αίτημα της ΟΛΜΕ να σταματήσει τη σοβαρή πολιτική της αναζήτησης λύσεων στην Ελλάδα μέσω των μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα».

«Τα μνημόνια επηρεάζουν επίσης τον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης σε πρωτοφανές βαθμό. Αυτή η προσέγγιση υπονομεύει σοβαρά την ανάκαμψη από την κρίση και είναι πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι υπονομεύει το μέλλον των ελληνικών γενεών» αναφέρεται στο ίδιο ψήφισμα.

ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ




Να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους καλούνται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι αδιόριστοι επιιτυχόντες του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της διαδικασίας προγραμματισμού των προσλήψεων που θα γίνουν το 2014.

Η πρόσκληση αφορά σε επιτυχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) που δεν έχουν ακόμη διοριστεί και περιλαμβάνονται σε οριστικούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ και των φορέων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, καθώς και αυτούς για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση διάθεσης από το ΑΣΕΠ για την αντικατάσταση- αναπλήρωση διοριστέων από 1η Ιανουαρίου 2009 και έπειτα.

Οι εν λόγω επιτυχόντες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ από την  Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους.

Σημειώνεται ότι για την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων στις online υπηρεσίες του ΑΣΕΠ απαιτείται η ύπαρξη λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο οποίο, με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης ταυτοποίησης, θα αποσταλούν οι κωδικοί πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο σύστημα, καθώς επίσης και σχετικός σύνδεσμος ενεργοποίησης του λογαριασμού.

Αυξάνονται έως 97 € οι μισθοί για 1,7 εκ. υπαλλήλους (αναλυτικοί πίνακες)


Από 9 μέχρι και 97 ευρώ αυξάνονται από αυτόν τον μήνα οι αποδοχές για 1,7 εκ. υπαλλήλους λόγω της μείωσης των κρατήσεων για τις επικουρικές συντάξεις.  Η εξίσωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης στο 3% για όλα τα Ταμεία ευνοεί κατά κύριο λόγο τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι πλήρωναν ανάλογα με τον κλάδο τους εισφορά από 4% έως 6%.
  • Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα:
  • Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
aftodioikisi.gr

Κεφαλλονιά: Ο Α. Σαμαράς ανοίγει πάλι θέμα «σπασίματος» του Καλλικράτη;


Μία αναφορά που δεν αφορούσε το σεισμό έκανε στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στους σεισμόπληκτους στο Ληξούρι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ερωτηθείς για το τι λένε οι κάτοικοι είπε ότι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την άμεση ανταπόκριση του κράτους αλλά προσέθεσε ότι «όταν βλέπεις τον κόσμο έχει τα άλλα του τα προβλήματα. Περισσότερο εδώ μιλάνε για το δήμο, για τον Καλλικράτη», υπονοώντας το επίμονο αίτημα των κατοίκων του Ληξουρίου που ζητούν το «σπάσιμο» του νησιού σε πάνω από ένα δήμο, ο ένας με πρωτεύουσα την πόλη τους.
Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός άνοιξε, εμμέσως, ξανά θέμα «σπασίματος» του Καλλικράτη. Εκτός αν ήταν απλώς διαπίστωση.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης είχε ανακοινώσει από το Νοέμβριο στην ΚΕΔΕ ότι θα «σπάσουν» πέντε δήμοι (Λέσβου, Ρόδου, Κερκυραίων, Σάμου και Κεφαλλονιάς) ωστόσο μετά τις αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η ιδέα αποσύρθηκε.

aftodioikisi.gr

Εκλογές ΟΤΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκύπτει στη γοητεία της (αντιμνημονιακής) τηλεόρασης


Σε πρόσωπα με τηλεοπτική λάμψη που έχουν, όμως, δώσει το στίγμα του «αντιμνημονιακού» φαίνεται ότι υποκύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μετά τον Θόδωρο Καρυπίδη, ιδιοκτήτη ενός από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς στη Δυτική Μακεδονία, του Flash TV, που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, σε αντίστοιχο πρόσωπο αλλά εθνικής εμβέλειας φαίνεται να οδηγείται και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Πρόκειται για την (προερχόμενη από το ΚΚΕ) δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση που κατάγεται από τη Χίο. Το όνομα της κ. Κυρίτση ήρθε στο προσκήνιο μετά την οριστική άρνηση του δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος είχε καταστήσει εξ αρχής σαφές ότι για οικογενειακούς λόγους θα ήταν δύσκολο να μετακομίσει στη Λέσβο.
Να σημειωθεί ότι, όπως είχε επίσης αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, στην Κουμουνδούρου συζητήθηκε για το Δήμο Αθηναίων το όνομα του, επίσης αντιμνημονιακού δημοσιογράφου της ΕΡΤ, και νυν διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ, «στο κόκκινο», Κώστα Αρβανίτη. 

aftodioikisi.gr

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ : ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ " Η ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ " , ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.ΧΙΟΥ

Η ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ, ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ /
 ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ / 1950/ 101’
Σκηνοθεσία : Jules Dassin
Σενάριο : Jo Eisinger, Gerald Kersh (νουβέλα), Austin Dempster
Ηθοποιοί : Richard Widmark, Gene Tierney, Googie Withers, Hugh Marlowe, Francis L. Sullivan, Herbert Lom, Stanislaus Zbyszko

  


   Ένας μικροαπατεώνας- κράχτης, ο Χάρυ Φάμπιαν, δουλεύει για λογαριασμό του μεγαλοεπιχειρηματία Φιλ Νόσερος και ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος και να εξελιχθεί ως ο μεγαλύτερος διοργανωτής αγώνων επαγγελματικής πάλης στο Λονδίνο, πηγαίνοντας κόντρα στο μονοπώλιο που έχει ένας γκάνγκστερ. Ο ήρωας βρίσκεται να τρέχει για να σωθεί μέσα στο σκοτεινό σκηνικό του Λονδίνου, μέχρι που παγιδεύεται σ’ έναν κύκλο ανταγωνισμών και εκβιασμών, συνέπεια της υπέρμετρης φιλοδοξίας του.
   Το «Η νύχτα και η πόλη» είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φιλμ νουάρ που έβγαλε ποτέ το σελιλόιντ και η πρώτη ταινία που γύρισε ο Ζυλ Ντασσέν μετά τη φυγή του από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της μαύρης λίστας του Μακάρθι. Υπάρχει μεγάλη δόση συμβολισμού με τα προσωπικά φαντάσματα του σκηνοθέτη να βρίσκονται κρυμμένα πίσω από σκοτεινά και ανορθόδοξα πλάνα. Ο Richard Widmark ερμηνεύει όπως ποτέ περιτριγυρισμένος από έναν πολυπρόσωπο θίασο δαιμόνων και αγγέλων, μέχρι το προγεγραμμένο τραγικό φινάλε του, καθαρτήριο για νεκρούς και ζωντανούς.

   Ο Ντασέν τοποθετεί τον κεντρικό ήρωα στο Λονδίνο, που παρουσιάζεται ως μια πόλη-λαβύρινθος, όπου οι νυχτερινοί δρόμοι μοιάζουν με παγίδες, οι κλειστοί χώροι με κλουβιά και το φως της ημέρας σπανίζει δημιουργώντας μια αίσθηση ασφυξίας. Πολύ σωστά ειπώθηκε ότι το «ΗΝύχτα Και Η Πόλη» είναι ένα φιλμ νουάρ τόσο μεγαλειώδες, ώστε να κουβαλά την αύρα τηςαρχαίας τραγωδίας.

ΛΕΣΒΟΣ -ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ - ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ : ΟΧΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΝΙΓΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ !



Υπό τη σκιά της νέας απώλειας ζωών μεταναστών, αυτή τη φορά στο Φαρμακονήσι, και με 10 αγνοούμενους (2 γυναίκες, 8 παιδιά και βρέφη), αλλά και πολλαπλά ερωτηματικά αναφορικά με τις συνθήκες της τραγωδίας και τις τυχόν ευθύνες για αυτήν, οργανώθηκε από τους ευρωβουλευτές Νίκο Χρυσόγελο, (Πράσινοι), και Μαριλένα Κοππά, (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), εκδήλωση με θέμα «Η Γκετοποίηση της πολιτικής ασύλου, από τη Λαμπεντούσα στη Λέσβο», την Δευτέρα στις 27 Ιανουαρίου 2014, στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.
Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι «το Φαρμακονήσι, η Λαμπεντούσα, η Λέσβος, η Χίος είναι μερικές μόνο από τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στη Μεσόγειο. Τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν ότι σε μια δεκαετία έχουν βρει το θάνατο στα νερά της Μεσογείου περισσότεροι από 17.500 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Μήπως έχουμε οδηγηθεί σταδιακά σε απάνθρωπες καταστάσεις; Χάθηκαν ζωές, γυναικών και παιδιών, εξαιτίας είτε μιας αποτυχημένης προσπάθειας διάσωσης είτε μιας εγκληματικής επιχείρησης επαναπροώθησης, όπως αυτές που οργανώνονται πολύ συχνά με εντολές άνωθεν. Οι κυβερνήσεις αντί να σπαταλούν τεράστια ποσά για τα σύνορα, χρειάζεται να έχουν ισορροπημένες κι ολοκληρωμένες πολιτικές. Για παράδειγμα, η Ελλάδα, την περίοδο 2008 - 2013, έλαβε 119.037.305 € από το Ταμείο για τα Εξωτερικά Σύνορα, 52.242.000 € από το Ταμείο για Επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους, αλλά αξιοποίησε μόνο 14.0759.000 € από το Ταμείο για τους Πρόσφυγες και 12.470.000 € από το Ταμείο Ένταξης, γεγονός που μαρτυρά ποιες είναι οι προτεραιότητές της σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής! Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για κοινωνική ένταξη, ενίσχυση των δομών πρώτης υποδοχής και βελτίωση των συνθηκών ζωής και υγιεινής, ώστε να λάβει τέλος η γκετοποίηση των μεταναστών αλλά και η υποβάθμιση περιοχών στις οποίες συγκεντρώνονται οι μετανάστες χωρίς υποδομές.»

Στην ίδια εκδήλωση ο Στέλιος Κραουνάκης, εθελοντής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, αναφέρθηκε στις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στο Αιγαίο με τους 135 νεκρούς το τελευταίο 15μηνο (39 παιδιά μεταξύ αυτών) και τους τόσους αγνοούμενους. Περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες διαμονής που επικρατούσαν στο λιμάνι Μυτιλήνης για το διάστημα για το οποίο το λιμενικό σώμα στοίβαζε ανθρώπινες ζωές εκεί χωρίς καμία φροντίδα για σίτιση και στέγαση (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2013) αλλά και για τις ανεπίτρεπτες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα που από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Σεπτέμβριο του 2013 (αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σήμερα), κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες από την αστυνομική διεύθυνση στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου (πάνω από 4.500 συνελήφθησαν σε στεριά και θάλασσα μόνο στη Λέσβο το 2012 και 2013). Επεσήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κλειστό κέντρο κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια αφού δεν προβλέπονται ξεχωριστοί χώροι για οικογένειες και ευπαθείς ομάδες, τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στην υπηρεσία ασύλου από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που καταδικάζουν σε κράτηση τους πρόσφυγες για μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν καθώς και το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη αρκετών ξενώνων για ανήλικους που οδήγησε και στην διακοπή λειτουργίας του ξενώνα της Αγιάσου, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να παραμένουν στο κέντρο κράτησης αρκετές εβδομάδες κατά παράβαση της Διεθνής Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατά την οποία οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας αλλά ως δικαιούχοι προστασίας.