Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ : ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



 Συνολικά 500 σχολεία από όλη την Ελλάδα θα ανοίξουν πρόωρα την Τετάρτη τουΠάσχα
- Ήδη αποστέλλονται στα σχολεία οι αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που ψαλιδίζουν τις Πασχαλινές διακοπές
- Το μέτρο θα ισχύσει για τους μαθητές των σχολείων που έχασαν εως τρεις ημέρες μαθημάτων από καταλήψεις
- Πολύ πιθανόν όμως είναι οι μαθητές να γυρίσουν αλλά όχι οι καθηγητές γιατί η ΟΛΜΕκήρυξε ήδη στάσεις εργασίας!

Σοκ για χιλιάδες μαθητές 500 σχολείων σε όλη την Ελλάδα που καλούνται να γυρίσουν εσπευσμένα στα θρανία, μόλις την Τεταρτη μετά το Πάσχα.

Η απόφαση αυτή αφορά στους μαθητές των σχολείων που έχασαν εως 3 ημέρες μαθημάτων λόγω των καταλήψεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο

Η απόφαση αυτή αφορά στους μαθητές των σχολείων που έχασαν εως 3 ημέρες μαθημάτων λόγω των καταλήψεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Καθημερινής.
Όσοι έχασαν παραπάνω από 3 ημέρες μαθημάτων θα τις αναπληρώσουν τον Μάιο, μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Από τα 500 αυτά σχολεία που θα ανοίξουν νωρίτερα ενδεικτικά αναφέρεται πως τα 104 είναι στην Αττική, 112 στη Θεσσαλία, 33 στην Πελοπόννησο και 10 σχολεία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.


Οι μαθητές θα γυρίσουν αλλά όχι οι καθηγητές

Πολύ πιθανόν όμως είναι να χαλάσουν μάταια οι πασχαλινές διακοπές των μαθητών.


η ΟΛΜΕ, διαμαρτυρόμενη στο πρόωρο άνοιγμα των σχολείων, κήρυξε ήδη τρίωρες στάσεις εργασίας στις επίμαχες ημέρες, δηλαδή την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή του Πάσχα

Και αυτό γιατί η ΟΛΜΕ, διαμαρτυρόμενη στο πρόωρο άνοιγμα των σχολείων, κήρυξε ήδη τρίωρες στάσεις εργασίας στις επίμαχες ημέρες, δηλαδή την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή του Πάσχα.
Μάλιστα το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών κάλεσε τις τοπικές ενώσεις (ΕΛΜΕ) να αποφασίσουν συμπληρωματικές στάσεις εργασίας.
''Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν σε θεσμοθετημένες αργίες, χωρίς να έχει προβλεφθεί τουλάχιστον η αντίστοιχη υπερωριακή απασχόληση. Είναι σαφές πως η εργασία μέσα στις διακοπές συνιστά πρόσθετη εργασία'' δηλώνει στην Καθημερινή ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης.

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑNΤΙΟ ΚΟΡΑΗ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ



Tο Σάββατο 5 Απριλίου 2014 διοργανώθηκε με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια η ετήσια εκδήλωση μνήμης προς τιμή του Αδαμάντιου Κοραή,στο Montpellier από την Ελληνική Κοινότητα.H τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον ανδριάντα του μεγάλου Έλληνα ιατρού και φιλοσόφου Αδαμάντιου Κοραή,ο οποίος σπούδασε στο Montpellier (1782-1788).Μετά την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ Αντωνίου Αναγνωστόπουλου,μίλησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μασσαλία και η Αντιδήμαρχος Κύμης κα Αντιγόνη Μπάτσα και αναφέρθηκαν στη μεγάλη προσφορά του Κοραή στον Ελληνισμό και στην ανάπτυξη των Ελληνογαλλικών σχέσεων.Στη τελετή παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μασσαλία κ Στυλιανός Γαβριήλ,ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Μασσαλίας Πλοίαρχος ΛΣ κ.Δημοσθένης Παπαλεονάρδος,ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας Μονπελιέ,η Αντιδήμαρχος Κύμης -Αλιβερίου κ. Μπάτσα με αντιπροσωπεία του Δήμου,εκπρόσωπος του Δήμου Montpellier , ο εKπρόσωπος της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας και εκδότης του περιοδικού "Ακρόπολις κ Γιάννης Σταυρινού και πολλοί Έλληνες και φιλέλληνες. Κατατέθηκαν άνθη στον ανδριάντα από το Γενικό Πρόξενο και το Πρόεδρο της Κοινότητας και ακολούθησε επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή των φιλοξενουμένων.

Τροπολογία με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.
Συγκεκριμένα με την τροπολογία καθορίζονται τα εξής:
  • Το προσωπικό των δήμων που εργάζεται στις υπηρεσίες καθαριότητας δεν εμπίπτει στον περιορισμό των 16 ωρών υπερωριών τον μήνα. Για τους συγκεκριμένους, η υπερωριακή εργασία κατά τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 τον μήνα. Επίσης, τους δίνεται αναδρομικά σε χρήμα (αφού αποτιμηθούν) το γάλα και τα άλλα μέσα ατομικής προστασίας που τυχόν δεν τους παρείχαν οι δήμοι.
  •  Δίνεται η δυνατότητα να χορηγηθούν έως το τέλος του έτους οι νέες εγκρίσεις στους φορείς (ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της Αυτοδιοίκησης) για τις πάσης φύσεως προσλήψεις προσωπικού. Η διαδικασία έχει «παγώσει» λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των συντάξεων από τον Μάιο


Αλλάζει και μάλιστα άμεσα, με την καταβολή των συντάξεων του μηνός Μαΐου που θα γίνει μετά τον Πάσχα, ο τρόπος καταβολής των συντάξεων.
Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, καθορίζεται ότι όλες οι συντάξεις, θα «περνούν» πλέον μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου και θα γίνονται οι σχετικές κρατήσεις έτσι ώστε στη συνέχεια τα ποσά να κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Η απόφαση προβλέπει –και αυτό αφορά κυρίως τους νέους συνταξιούχους- ότι η καταβολή της σύνταξης θα αναστέλλεται αν ο συνταξιούχος δεν έχει προσκομίσει αριθμό λογαριασμού προκειμένου να του καταβάλλεται η σύνταξη, ενώ θεσπίζονται και άμεσες διαδικασίες διακοπής της σύνταξης σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου. Επίσης, η απόφαση προβλέπει ότι και η έκδοση των μηνιαίων βεβαιώσεων που έπαιρναν μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι, θα γίνεται ηλεκτρονικά. Έτσι, εκτός από τις ετήσιες έντυπες βεβαιώσεις αποδοχών, καταργούνται και οι μηνιαίες.
Η συνεργασία της ΗΔΙΚΑ –Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης- με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταβολή των συντάξεων, ξεκινάει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς επίκειται και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης φόρου στις συντάξεις. Με τον καινούργιο φορολογικό νόμο, στους συνταξιούχους θα γίνεται παρακράτηση φόρου για το άθροισμα όλων των αποδοχών τους από κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει:
  •  Ημερομηνία καταβολής της σύνταξης: «Οι συντάξεις κάθε μήνα θα πιστώνονται στους οικείους λογαριασμούς την προτελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα. Από την ημερομηνία αυτή οι συνταξιούχοι μπορούν να αναλαμβάνουν τη σύνταξή τους. Η ημερομηνία πίστωσης της σύνταξης στον οικείο λογαριασμό θεωρείται για το Δημόσιο και ως ημερομηνία πληρωμής αυτής, ανεξάρτητα από το χρόνο ανάληψής της εκ μέρους του δικαιούχου»
  • Τραπεζικός λογαριασμός για την πληρωμή της σύνταξης: «Εφόσον ο δικαιούχος της σύνταξης δεν έχει γνωστοποιήσει λογαριασμό κατά την έναρξη συνταξιοδότησής του, σε ένα από τα ανωτέρω πιστωτικά ιδρύματα στην Αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων τότε αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής του, μέχρις ότου προσκομίσει φωτοαντίγραφο της σελίδας του βιβλιαρίου στην οποία θα αναγράφεται ο λογαριασμός IBAN. Σε περίπτωση κλεισίματος του λογαριασμού στον οποίο πιστώνεται η σύνταξη, η εντολή πίστωσης μετατρέπεται σε εντολή πληρωμής. Στην περίπτωση που εκδοθούν τρεις (3) διαδοχικές εντολές πληρωμής για κάποιο συνταξιούχο, η σύνταξή του αναστέλλεται μέχρι τη γνωστοποίηση νέου λογαριασμού IBAN. Η σύνταξη επανακαταβάλλεται από τότε που άρχισε η αναστολή της.
  • Υπολογισμός κρατήσεων: Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) αποστέλλει στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. προς επεξεργασία έως την 10η ημέρα κάθε μήνα α) κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό αρχείο συνταξιούχων (EMPS) για τον υπολογισμό των μειώσεων και β) κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό αρχείο συνταξιούχων (SYNT) που περιέχει όλες τις επιπλέον πληροφορίες που απαιτούνται για τον υπολογισμό των κρατήσεων και του τελικού πληρωτέου ποσού.
  • Μηνιαία εκκαθαριστικά συντάξεων:  Οι συνταξιούχοι θα ενημερώνονται για τη μηνιαία εκκαθάριση της σύνταξης τους, καθώς και για την ετήσια βεβαίωση καταβληθεισών συντάξεων μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ. www.gsis.gr .
Πηγή: naftemporiki.gr

aftodioikisi.gr

Η ακτινογραφία των υποψηφίων στις 13 Περιφέρειες – Ποιοι μπαίνουν στο β΄γύρο


Μάχη για την είσοδο στο β΄γύρο των νυν περιφερειαρχών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ανεξάρτητων σχημάτων (σ.σ. σε ορισμένες περιπτώσεις «ανταρτών») θα δοθεί στις 13 περιφέρειες. Aπό την ακτινογραφία των υποψηφίων που παρουσιάζει η aftodioikisi.gr, οι δυνάμεις των υποψηφίων εμφανίζονται πολυδιασπασμένες και σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται επανάληψη του φαινομένου του 2010 όταν σε δύο περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο) είχαν επικρατήσει από τον α΄γύρο οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ενώ και σε άλλες έξι (Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, ΑΜ-Θ, Ηπειρος, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησος) οι υποψήφιοι περιφερειάρχες είχαν πάρει στον α΄γύρο πάνω από 40%. Στις επικείμενες εκλογές φαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 2010 στην Αττική όπου τρεις ακόμη και τέσσερις υποψήφιοι πάλεψαν για την είσοδό τους στο β΄γύρο. Συγκεκριμένα:
Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, το προβάδισμα για την είσοδο στο β΄ γύρο έχουν αυτή τη στιγμή ο (προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου ωστόσο δεν αποκλείεται όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και η συσπείρωση των κομματικών υποψηφίων θα αυξάνεται να δούμε τον Γιώργο Κουμουτσάκο (ΝΔ) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά τον υποψήφιο των ΑΝΕΛ Παύλο Χαϊκάλη,  να δώσει κι αυτός μάχη για την είσοδο στο β΄γύρο. Αναφορικά με τον κ. Χαϊκάλη, φαίνεται ότι, παρότι  είναι γνωστό πρόσωπο, κυρίως, από το χώρο της τηλεόρασης, να έχει τις λιγότερες πιθανότητες από τους τέσσερις  για να δώσει το παρών την 25η Μαΐου. Υποψήφιοι στην περιφέρεια Αττικής είναι ακόμη ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), ο Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ), ο Αντώνης Γάκης (ΟΙΚ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ), η Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Μαντούβαλος (Νέα Μέρα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό), ο επικεφαλής της «Δημιουργίας Ξανά», Θανάσης Τζήμερος, η Δέσποινα Κουτσούμπα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και η Λενιώ Μυριβίλη με την ανεξάρτητη κίνηση «Οξυγόνο».
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προβάδισμα για την είσοδο στο β΄γύρο έχει ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ενώ πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τέρενς Κουίκ με τους ΑΝΕΛ φαινόταν ότι θα τον ακολουθήσει και ο υποψήφιος της ΝΔ (επίσης αντίπαλός του το 2010) Γιώργος Παυλίδης. Η υποψηφιότητα Κουίκ που δεν έχει ακόμη μετρηθεί γιατί ανακοινώθηκε πρόσφατα αλλά και αυτή του «κομματικού» Κώστα Μορφίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει μέχρι στιγμής μικρά ποσοστά, προκαλούν ερωτηματικά για την τελική τους κατάληξη. Κι αυτό γιατί ο μεν Κουίκ αναμένεται να κόψει «χριστιανικές» και νεοδημοκρατικές ψήφους από τον Παυλίδη, ο δε Μορφίδης «μουσουλμανικές» και «πρώην ΠΑΣΟΚικές» από τον Γιαννακίδη.  Υποψήφιοι είναι επίσης ο Χρήστος Τρέλλης  (ΚΚΕ), ο Χρήστος Κιτσόπουλος (ΧΑ),  ο Βασίλης Τραϊφόρος (ΔΗΜΑΡ) και ο Γιώργος Μποτσίδης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής θα είναι πιθανότατα στο β΄γύρο. Τη δεύτερη προνομιούχο θέση διεκδικούν η υποψήφια της ΝΔ, πρώην βουλευτής Λέσβου και νυν γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστάννα Καλογήρου και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος της πρώην ΕΡΤ, Αγλαΐα Κυρίτση, η οποία κατάγεται από τη Χίο. Υποψήφιος του ΚΚΕ είναι για μία ακόμη φορά ο Στρατής Κόρακας.
Μπερδεμένη είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εμφανίζεται σαφώς αποδυναμωμένος μετά και τις δύο υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου προέρχεται: Του πρώην νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου που υποστηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ και του «βενιζελικού» πρώην υφυπουργού Γιάννη Ζαφειρόπουλου, για τον οποίον υπάρχουν ερωτηματικά αν θα φθάσει ως το τέλος. Δυνατά για το β΄γύρο «παίζει» ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου, ενώ από τη ΝΔ κατεβαίνει ο  ο Γ.Γ. Ενημέρωσης,Ανδρέας Κατσανιώτης, από το ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος,  από τη Χρυσή Αυγή ο υπεύθυνος της περιφερειακής οργάνωσης, Χρήστος Ρήγας, από τους ΑΝΕΛ ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πατρών και υποψήφιος βουλευτής, Τάκης Λαλιώτης, από τους Οικολόγους ο Γιώργος Κανέλλης και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο  εκδότης του «ΠΡΙΝ» Δημήτρης Δεσυλλας.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ με τον «κανάλαρχη» της περιοχήςΘόδωρο Καρυπίδη που τελικά κατεβαίνει ως ανεξάρτητος (αναμένοντας τη στήριξη των ΑΝΕΛ), προβάδισμα για το β΄ γύρο έχουν τόσο ο κ. Καρυπίδης όσο και ο νυν περιφερειάρχης της ΝΔ Γιωργος Δακής. Ερωτηματικό αποτελεί ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παζλ των υποψηφιότητων συμπληρώνουν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ Γιάννης Βήττας, της Χρυσής Αυγής Νίκος Κουρκούτας, της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Τζιούρας και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στέφανος Πράσσος.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου η «μάχη» του β΄ γύρου φαίνεται ότι είναι για δύο. Τον νυν περιφερειάρχης Αλέκο Καχριμάνη και τη βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Υποψήφιοι είναι ακόμα η Όλγα Τσουμάνη (ΚΚΕ), ο Γιώργος Ζάψας (ΔΗΜΑΡ), ο Νίκος Ζήκος από την Αριστερή Παρεμβαση και ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου (ΧΑ).
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο υποψήφιος της ΝΔ νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστος ήθελε και την άτυπη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για να «καθαρίσει» την υπόθεση νίκη απέναντι στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Λάρισας, Ηρώ Διώτη, η οποία έδειχνε μέχρι πρόσφατα ως η μεγαλύτερη «απειλή» για τον κ. Αγοραστό. Ωστόσο, οι  ευσεβείς του πόθοι δεν επαληθεύτηκαν και το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει μαζί με τη ΔΗΜΑΡ υποψήφιο περιφερειάρχη το διακεκριμένο καρδιοχειρουργό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας ΝίκοΤσιλιμίγκα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή. Υποψήφιος του ΚΚΕ είναι ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, της Χρυσής Αυγής ο προφυλακισμένος βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, των ΑΝΕΛ η βουλευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη, των Οικολόγων ο Νίκος Πουτσιάκας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι Φάνης Γενοκομσίου και Αντώνης Αδάμου (θα έχουν διαδοχική εκπροσώπηση) και της Αριστερής Παρέμβασης ο Στάθης Ντούρος.
Ανακάτεψε την τράπουλα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την απόφασή της να είναι υποψήφια ως ανεξάρτητη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου η οποία φαίνεται ότι θα παλέψει για την είσοδο στο β΄γύρο με τον νυν περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Γαλιατσάτο.Για τον νυν περιφερειάρχη εκτός από τη μεγάλη φθορά που έχει στα 3,5 χρόνια της θητείας του, μειονέκτημα είναι και το γεγονός ότι κατεβαίνουν υποψήφιοι ο πρωην βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Δεσύλλας και ο θεματικός του αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Κέρκυρας Χρήστος Ανθής, για το Θ. Γαλιατσάτο το μονοψήφιο ποσοστό (4,3%) που πήρε το 2010 και το γεγονός ότι είναι από την Κεφαλλονιά και για την Α. Γκερέκου το ότι είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έχει καταποντισθεί εκλογικά και στα Ιόνια. Το παζλ των υποψηφίων συμπληρώνουν οι Θόδωρος Γουλής (ΚΚΕ), Νίκο Λεμοντζής (ΧΑ) και Τάσος Σαλβάνος (ΔΗΜΑΡ).
Σε  ενδονεοδημοκρατική «μάχη» εξελίσσεται η υπόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να έχει το προβάδισμα απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του Γιάννη Ιωαννίδη. Χαμηλά βρίσκεται η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ενώ το πάζλ συμπληρώνουν ο Νίκος Ζιώγας (ΚΚΕ),  ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ το 2010 και τώρα στηριζόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, Μάρκος Μπόλαρης, η Νιόβη Παυλίδου (Ελιά – ΠΑΣΟΚ), ο Νίκος Χρυσομάλλης (ΧΑ) ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι) και ο Θανάσης Αγαπητός (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
«Μάχη» για τρεις στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχηςΣταύρος Αρναουτάκης, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο υποψήφιος της ΝΔ, πρώην διορισμένος περιφερειάρχης Κρήτης και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Σεραφείμ Τσόκας, διεκδικούν την είσοδό τους στο β΄γύρο. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Στέλιος Ορφανός (ΚΚΕ), ο αστυνομικός Γιώργος Σπυρόπουλος (ΧΑ) και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στα Χανιά Κώστας Γύπαρης (ΑΝΕΛ).
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «μάχη» για μια θέση στο β΄γύρο αναμένεται να δώσουν ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο υποψήφιος της ΝΔ (πρώην δήμαρχος Ρόδου)Γιώργος Χατζημάρκος και υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δήμαρχος Λειψών, Μπενέτος Σπύρου. Δυναμική, όμως, είναι η επανεμφάνιση της Λίλας Καφαντάρη (ΚΚΕ), ενώ η Χρυσή Αυγή κατεβαίνει με το Σάββα Σπυρίδη.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ο οποίος στηρίζεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι στο β΄γύρο πιθανότατα μαζί με τον (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ), υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη. Την κατάσταση μπέρδεψε κάπως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ) αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας του Π. Τατούλη, Γιώργου Δέδε, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αλλά και του Γιάννη Μανώλη που υποστηρίζεται από τη Νέα Μέρα. Υποψήφιος του ΚΚΕ θα είναι και πάλι ο Νίκος Γόντικας, ενώ από τη Χρυσή Αυγή κατεβαίνει ο καρδιοχειρουργός – θωρακοχειρουργός Δημήτρης Δολτσινιάδης. Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, υπάλληλος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του δήμου Καλαμάτας, πολιτευτής Μεσσηνίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, θα είναι ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Πάνος Σουκαράς των Οικολόγων και ο Παναγιώτης Κάτσαρης της ΑΝΤΑΡΣΙΑ.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά την αποχώρηση του νυν περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, ο χώρος της Κεντραοριστεράς φαίνεται ότι μένει «ορφανός» και διεκδικείται από τους Κώστα Μπακογιάννη(υποστηρίζεται από τη ΝΔ αλλά έχει ευρύτερη απήχηση) και τον βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου. Οι δύο αυτοί θα είναι και οι πιθανότεροι αντίπαλοι στο β΄γύρο. Ωστόσο, στα πλευρά του Κ. Μπακογιάννη υπάρχει το «αγκάθι» του πρώην υφυπουργού της ΝΔ και πρώην βουλευτές Φθιώτιδας, Θανάση Γιαννόπουλου που παρά τις προσπάθειες, δεν δείχνει διατεθιμένος να κάνει πίσω στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Υποψήφιος του ΚΚΕ θα είναι και πάλι ο Γιώργος Μαρίνος, με τη Χρυσή Αυγή κατεβαίνει ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Απόστολος Γκλέτσος, εξάδελφος του δημάρχου Στυλίδας, με τη ΔΗΜΑΡ ο Κώστας Χαϊνάς με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Ζούμπος και με τη Νέα Μέρα και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ο πρώην βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ, Μιχάλης Γιαννάκης.

aftodioikisi.gr

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ " ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου γίνονται σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον που από τη μια εντείνεται η επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από την άλλη βαθαίνει η οικονομική και πολιτική κρίση του συστήματος.
Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 30%, οι απώλειες στους μισθούς και τις συντάξεις φτάνουν το 50%, εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα, ανθρωπιστική καταστροφή στη υγεία, συρρίκνωση, υποβάθμιση ιδιωτικοποίηση της παιδείας, δεκάδες χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα παίρνοντας το δρόμο της ξενιτιάς. Δημόσια αγαθά και στρατηγικές υποδομές ξεπουλιούνται. Η βία και τα ΜΑΤ συνοδεύουν κάθε κυβερνητική απόφαση. Στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, λευκά κελιά για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αντιπάλους του συστήματος. Το Φαρμακονήσι στοιχειώνει την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης.
Μεγάλο μέρος της πολιτικής αυτής υλοποιείται από το τοπικό κράτος, από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι οποίοι δεν χαρακτηρίστηκαν άδικα «μακρύ χέρι των μνημονίων» στις τοπικές κοινωνίες. Κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση του είναι η παράκαμψη των κεντρικών κυβερνήσεων και η υλοποίηση των προγραμμάτων της και των ιδιωτικών επενδύσεων απευθείας μέσω Περιφερειών και Δήμων.
Όμως αν και μας έλεγαν ότι όλα τα κάνουν για «να μειώσουν το χρέος», το ελληνικό χρέος εκτινάχτηκε στο 190% του ΑΕΠ. Το «πρωτογενές πλεόνασμα» απ’ όπου ετοιμάζεται να μοιράσει τα ψηφοθηρικά του ψίχουλα ο Σαμαράς είναι προϊόν ληστείας του εισοδήματος, της αξιοπρέπειας της ίδιας μας της ζωής. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου βρίσκεται σε κρίση και αποσταθεροποίηση, παρ’ όλη την πανκινητοποίηση για  τη στήριξή της από τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού αστισμού με ναυαρχίδα την ίδια τη Μέρκελ. Το σκάνδαλο Μπαλτάκου δείχνει τον βαθύ εναγκαλισμό κυβέρνησης- Χρυσής Αυγής. Εξηγείται η για χρόνια ασυλία της φασιστικής, εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και οι πολιτικές συγγένειες του ίδιου του πρωθυπουργού.
Παράλληλα οι εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις δεν κοπάζουν. Απέναντι στον αντιλαϊκό μεσαίωνα όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι μετανάστες γράφουμε τη δικιά μας ιστορία αξιοπρέπειας.
Το μήνυμα που θα στείλουν αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμο για το αν θα συνεχιστεί ο καταστροφικός για το λαό δρόμος των μνημονίων, του αυταρχισμού, της επιτήρησης, ή θα ανοίξει ο δρόμος για την εργατική αντεπίθεση, για μια έξοδο από την κρίση στην υπηρεσία των αναγκών του εργαζόμενου λαού.
Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» θα δώσει τη μάχη
Για να καταγραφεί ένα ισχυρό ρεύμα που τολμά να κατονομάσει τους ενόχους (κεφάλαιο, Ε.Ε., κυβέρνηση), που δε διστάζει να βάλει στόχο την έξοδο από ευρώ – ΕΕ, σαν αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση των εργαζομένων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της νεολαίας.
Για να προτείνει ένα μεταβατικό πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, κάλεσμα συμμετοχής και δράσης, που δεν θα είναι δουλειά κανενός δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, καμιάς κυβέρνησης να το εφαρμόσει, αλλά υπόθεση του ίδιου του κινήματος, των συνδικάτων και των σωματείων, των λαϊκών συνελεύσεων να το επιβάλουν.
Χωρίς κυβερνητικές και διαχειριστικές αυταπάτες, χωρίς υποταγή στα ιερά και τα όσια των στρατηγικών επιλογών της αστικής τάξης, που οδηγεί αναπόφευκτα σε πολιτικές λιτότητας και νέα μνημόνια.
Χωρίς περιχαράκωση και αναχωρητισμό από τη βάσανο της δοκιμασίας στον κοινωνικό και πολιτικό συναγωνιστικό στίβο και τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές μάχες της εποχής μας.
Για να υπηρετήσει και απ’ αυτή τη θέση την αναγκαιότητα συγκρότησης του κινήματος. Σαν άλλο ένα μέσο συμβολής στη λαϊκή οργάνωση μέσα από την αποκάλυψη αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων, σαν βήμα παρέμβασης των λαϊκών συλλογικοτήτων οργάνωσης και διεκδίκησης. Σαν μέσο αξιοποίησης, χωρίς αυταπάτες, οποιαδήποτε ευκαιρίας παρουσιάζεται μέσα και από τον θεσμικό δρόμο για να καθυστερείς, να παρεμποδίζεις ή να δυσκολεύεις τον αντίπαλο.
Σ’ αυτή τη μάχη καλούμε σε συστράτευση τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που δώσαμε μαζί τις μάχες όλα αυτά τα μαύρα χρόνια των μνημονίων. Τους καλούμε να συμβάλουν με τις απόψεις τους, τις ιδέες, την εμπειρία τους. Παλεύουμε για την μετωπική συμπόρευση όλων όσων αγωνίζονται για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο χωρίς χρέος και μνημόνια, χωρίς ευρώ, έξω από την ΕΕ, ενάντια στο κεφάλαιο και τον καπιταλισμό. Για την οικοδόμηση μιας αριστεράς, που την κατάθεση αγώνα, οργής και ελπίδας που έχει κάνει ένας ολόκληρος λαός, θα την κάνει μαγιά για ένα σήμερα ανατροπής και ένα αύριο επαναστατικών αλλαγών και συλλογικής δημιουργίας

Δύο Έλληνες «πάλεψαν» στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ανεργία



Ομόφωνα ψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης δύο τροπολογίες που κατέθεσαν ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος και ο Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τζαβάρας στο σχέδιο Ψηφίσματος με θέμα «Αξιοπρεπής Εργασία για όλους», που συζητήθηκε την Πέμπτη, 10 Απριλίου.

Οι τροπολογίες που κατέθεσαν οι Έλληνες Βουλευτές εστίασαν στο ζήτημα της ανεργίας των νέων και ειδικότερα όσων είναι εκτός εργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης (NEET’ s).

Τις δύο τροπολογίες, αλλά και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Εξαμήνου,  εισηγήθηκε κατά την παρέμβασή του στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια του ΣτΕ ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Σε αυτή την παρέμβαση αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια ο Βέλγος Βουλευτής Roel Deseyn, υπερθεματίζοντας των προτάσεων του Έλληνα Βουλευτή.

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:


«Χθες, κατέθεσα δύο τροπολογίες στο σχέδιο Ψηφίσματος «Αξιοπρεπής Εργασία», οι οποίες έγιναν ομοφώνως αποδεκτές από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι τροπολογίες αυτές αναφέρονταν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού προβλήματος της ανεργίας των νέων. Είμαι ικανοποιημένος που η Ελλάδα, μέσω της αντιπροσωπείας της στο Στρασβούργο, θέτει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, προτείνει λύσεις και, κυρίως, οι λύσεις αυτές γίνονται ομοφώνως δεκτές.»

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ WORKSHOP ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε σε Τουριστικό Workshop στην Άγκυρα στις 07/04/2014 μετά από Πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα και του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου Αγκύρας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αγκύρας. Με την ευκαιρία της παρουσίας της αποστολής στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε μια σειρά συναντήσεων με Φορείς και Επιχειρήσεις με πολύ εποικοδομητικά αποτελέσματα. Εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντώνη Γιαννάκη ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής συμμετείχαν και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελου Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Λέσβου κ. Γιάννης Σαμιώτης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Δημήτρης Κιτριλάκης και το στέλεχος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Κουλαγίνης.

Στο Τουριστικό Workshop της Άγκυρας έγινε αναλυτική παρουσίαση των νησιών μας με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού στη τουρκική γλώσσα, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε σύντομη ομιλία - παρέμβαση  του κ. Γιαννάκη, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα διεύρυνσης των τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επίσης αναφέρθηκε στην δυνατότητα προώθησης στην διεθνή αγορά κοινών τουριστικών πακέτων που θα απευθύνονται σε πολίτες άλλων χωρών όπως σε Ρώσους και Αζέρους για παράδειγμα. Ανέλυσε ακόμη τις δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικής συνεργασίας που δίνει το πυκνό δίκτυο των αεροδρομίων της περιοχής του Βορείου Αιγαίου (Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας) και της απέναντι ακτής (Σμύρνης, Νέου Αεροδρομίου Αδραμυτίου). Σύντομη προσφώνηση έκανε επίσης και ο Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χίο κ. Κιτριλάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ευκολία πρόσβασης στη Χίο, από τον Τσεσμέ, στον οποίο κάνουν διακοπές κάθε χρόνο εκατομμύρια εύποροι Τούρκοι πολίτες.

Στην εκδήλωση προέδρευε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Λουκάκης και συντόνιζε ο οργανωτής της Εκδήλωσης  και Διευθυντής του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της Πρεσβείας μας στην Άγκυρα  κ. Κουναλάκης.  Από την Τουρκική πλευρά στο Προεδρείο της βρισκόταν ο κ. Nurettin Özdebir (Νουρεντίν Εζντεμπίρ), Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης και οικοδεσπότης, ο Δ/ντης του Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας κ. Onur Gozet (Ονούρ Γκοζέτ) και το διευθυντικό στέλεχος της TURSAΒ (Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας) κ. Ercan Durmus (Ερτζάν Ντουρμούς). Από τη Τουρκική πλευρά συμμετείχαν οι Περιφέρειες (Νομαρχίες στο Τουρκικό Διοικητικό Σύστημα)
·         Άγκυρας
·         Σαμψούντας
·         Τραπεζούντας
·         Κασταμονής
·         Τσόρουμ
·         Τοκάτης
·         Αμάσειας
·         Καισάρειας

Πρόκειται για περιοχές μερικές από τις οποίες μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα  σε ότι αφορά την ενίσχυση του τουρισμού των νησιών μας αλλά και για την εξαγωγή παραδοσιακών μας προϊόντων όπως του ούζου, των τυριών κ.λ.π. και πιο συγκεκριμένα για την Άγκυρα, τη Σαμψούντα, τη Τραπεζούντα, τη Καισάρεια, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ανερχόμενες, δυναμικές οικονομικά περιοχές που δεν έχουν όμως αναπτύξει αντίστοιχες με την οικονομική τους δυναμική και τα πληθυσμιακά τους δεδομένα επαφές με άλλες χώρες. Σε αυτές τις περιοχές  ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση τουριστών και τις εξαγωγές προϊόντων είναι πολύ χαμηλός. Αυτές οι περιοχές μαζί με κάποιες άλλες όπως η Προύσα, το Ικόνιο και το Γκαζιαντέπ είναι οι περιοχές στις οποίες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει θέσει ως στόχο να έχει παρουσία με βάση και τις συμβουλές και πληροφορίες που λαμβάνουμε ιδιαίτερα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της χώρας μας στην Άγκυρα με βάση και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά και του Γραφείου ΟΕΥ εκεί.      
Από πλευράς τουριστικών πρακτορείων συμμετείχαν περίπου 40 μεγάλα τουριστικά γραφεία τα οποία αναζητούσαν πληροφορίες και συνεργάτες από την Ελλάδα για την ανάπτυξη συνεργασιών και συμφωνιών με τους οποίους οι εκπρόσωποι των Φορέων κ.κ. Μυρσινιάς, Κιτριλάκης και Σαμιώτης είχαν σειρά επαφών και παρουσίασαν τα νησιά μας.
Εκτός από τις τουριστικές επιχειρήσεις στο τουριστικό workshop συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τις αεροπορικές εταιρίες Turkish Airlines, Pegasus Airlines και Borajet.
Τα μέλη της αποστολής του Βορείου Αιγαίου είχαν μια λεπτομερή συζήτηση με τον εκπρόσωπο της Borajet κ. Mr.Aşan Kanarya (Ασάν Κανάρυα) για το θέμα που αφορά στη νέα αεροπορική γραμμή μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μυτιλήνης από τη BORAJET. Ο κ. Mr.Aşan Kanarya επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μυτιλήνης από τη BORAJET, όπως είχε σχετικά ενημερώσει τη κοινή γνώμη της Λέσβου και ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Σαμιώτης. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και το Επιμελητήριο Λέσβου και η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου παρακολουθεί στενά το θέμα διότι είναι πολύπλοκο και σύνθετο για να επέμβει όπου μπορεί προς τη κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της.

Το τελικό συμπέρασμα από την εκδήλωση αυτή, είναι ότι υπάρχει μεγάλο έδαφος για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τις ανερχόμενες οικονομικά περιοχές της Τουρκίας και με το συντονισμό της Περιφέρειας τα αποτελέσματα που μπορούμε να επιτύχουμε στο τουριστικό τομέα, καθώς και στην προώθηση των τοπικών μας προϊόντων μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιδιώκει παράλληλα με πολλές από αυτές τις περιοχές να επιτύχει συνέργειες εκμεταλλευόμενη το πλαίσιο που προσφέρουν και άλλα προγράμματα όπως αυτό της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης πρέπει να τονιστούν τα βήματα προόδου που έχει κάνει η Τουρκία στο τομέα και του τουρισμού σε όλες τις περιοχές της.

Επαφές και συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με άλλους Φορείς της Τουρκίας στην Άγκυρα
1) Συνάντηση το απόγευμα  της 9ης Απριλίου 2014 με τον Γενικό Γραμματέα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Άγκυρας κ. Doç. Dr. Yavuz Cαbbar μετά από πρωτοβουλία και αίτημα του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά σε συνεργασία με τον Δ/ντή ΟΕΥ Αγκύρας κ. Κουναλάκη με τη συμμετοχή των μελών της αποστολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στον κ. Cabbar έγινε λεπτομερής παρουσίαση της παραγωγικής φυσιογνωμίας των νησιών μας και των προσδοκιών μας για αύξηση του τουρισμού και οικονομικών συναλλαγών μας με τις τουρκικές περιοχές. Από την πλευρά του εκείνος μας τόνισε ότι πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες θέλουν και ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες πάνω σ’ αυτό το θέμα και ότι ελπίζει ότι αυτές οι επενδύσεις και πρωτοβουλίες  θα συμβάλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και θα τύχουν της υποστήριξης της ελληνικής κοινής γνώμης.

Από τη πλευρά του ο κ. Γιαννάκης, αλλά και οι κ.κ. Μυρσινιάς και Σαμιώτης τόνισαν ότι τα νησιά μας επιδιώκουν πάντα τη συνεργασία με τη Τουρκία ιδιαίτερα σε ότι αφορά το τουριστικό τομέα και την προώθηση των προϊόντων μας στην μεγάλη αγορά της Τουρκίας. Ιδιαίτερα ο κ. Γιαννάκης ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφερειακή Αρχή στα θέματα που αφορούν στην λήψη βίζας από τους Τούρκους πολίτες αλλά και  στην υποστήριξη από πλευράς μας στην Ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας.

2)Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγκύρας κ. Μustafa Babayiğit (κ. Μουσταφά Μπαμπαγιγίτ) και τον συνεργάτη του κ. Fatih Demir (κ. Φατίχ Ντεμίρ)  το πρωί  της 8ης Απριλίου 2014 μετά από πρωτοβουλία - αίτημα του κ. Μυρσινιά και την υποστήριξη του Δ/ντή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Αγκύρας κ. Κουναλάκη.

Στον κ. Μustafa Babayiğit έγινε παρουσίαση των νησιών της Περιφέρειας και των ευκαιριών που παρουσιάζονται ειδικά στον τουριστικό τομέα. Ο ίδιος τόνισε ότι και το Εμπορικό Επιμελητήριο Άγκυρας επιθυμεί την ενίσχυση των δεσμών, και ότι τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά αν αρθεί το εμπόδιο της βίζας. Τα μέλη της αποστολής του Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκαν διεξοδικά στο θέμα της βίζας στο υφιστάμενο πλαίσιο, ενώ ο κ. Μυρσινιάς ανέλυσε και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν στον εκπαιδευτικό τουρισμό (πανεπιστημιακό και μαθητικό) με τη Λέσβο. Υπήρξε εκατέρωθεν δέσμευση να πυκνώσουν οι επαφές ανάμεσα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αγκύρας και Μυτιλήνης προκειμένου να  αναπτυχθούν επιχειρηματικές συνεργασίες.

3) Συνάντηση της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Ελληνική Πρεσβεία με τον Δ/ντή του Προξενικού Γραφείου στην Άγκυρα κ. Σοφό και τον κ. Καλπαδάκη Γραμματέα Β’.
Με τους διπλωμάτες μας έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τη διευκόλυνση του Τούρκων τουριστών να αποκτήσουν βίζα για να επισκεφτούν τα νησιά μας, ενώ εκείνοι από τη πλευρά τους αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλει η Πρεσβεία μας να ενισχύσει την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τις ανερχόμενες περιοχές της Ανατολίας (Καισάρεια, Ικόνιο, Γκαζιαντέπ) και τη διερεύνηση δημιουργίας και νέων visa centers. Από τη πλευρά τους μας ζήτησαν να τους στείλουμε προωθητικό υλικό.

Τα μέλη της αποστολής του Βορείου Αιγαίου ζήτησαν από τα στελέχη της Πρεσβείας να εξετάσουν σοβαρά την δημιουργία visa center στη περιοχή του Αδραμυτίου. Η περιοχή αυτή απέναντι από τα Βόρεια παράλια της Λέσβου συγκεντρώνει περίπου 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη Λέσβο. Ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί ως Διεθνές το αεροδρόμιο του Αδραμυτίου μετά τα την ολοκλήρωση των έργων που έγιναν εκεί. Επίσης έγινε ενημέρωση της Πρεσβείας για τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για ένταξη στο Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και τη δυνατότητα συνεργασίας που θα δοθεί με πολλές νέες για μας περιοχές της Τουρκίας.
Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου έκανε αναφορά στη συνάντηση αυτή, όπως και σε όλες τις άλλες στους υψηλούς δασμούς και τα γραφειοκρατικά και διαδικαστικά προϊόντα που βάζει η Τουρκία σε μια σειρά από δικά μας προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα τυριά και το ούζο (λιμάνι εισαγωγής η Μερσίνα) για τα οποία υπάρχει υψηλή ζήτηση στη Τουρκία.        
  
4) Συνάντηση της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον Δ/ντή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Άγκυρας κ. Κουναλάκη και τα στελέχη του Γραφείου

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αντώνης Γιαννάκης, καθώς και οι κ.κ. Μυρσινιάς, Σαμιώτης ευχαρίστησαν τον κ. Κουναλάκη και τα στελέχη της Ομάδας ΟΕΥ για τη πολύ σημαντική πρωτοβουλία τους στην Άγκυρα και εκείνος σημείωσε την θετική εντύπωση που είχε στους Τούρκους επίσημους και επιχειρηματίες η παρουσία της αποστολής του Βορείου Αιγαίου και το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολούθησαν το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε, κυρίως δε το γαστρονομικό πολιτισμό των νησιών μας. Σημειώνουμε εδώ ότι η κατεύθυνση και τα μηνύματα του υλικού που προβλήθηκε διαμορφώθηκαν με την αποφασιστική συμβολή του Προέδρου των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Σαμιώτη και του Εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Χίου και Προέδρου του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Χίου κ. Κιτριλάκη. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρέπει να έχει ενεργή παρουσία σε αυτές τις περιοχές της Τουρκίας και ότι σε αυτές ο ανταγωνισμός είναι ακόμη μικρός. Καθορίστηκε Σχέδιο Δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο θα περιλαμβάνει

  • Επίσκεψη των Οικονομικών Ακολούθων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χίο τον Ιούνιο μετά από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γανιάρης, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο και τους άλλους Φορείς της Χίου

  • Πιθανή Οργάνωση ανάλογης επίσκεψης στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο

  • Γαστρονομική και Τουριστική παρουσίαση των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε το χειμώνα του 2014/2015 σε επιλεγμένες ομάδες-στόχο (δημοσιογράφους, γευσιγνώστες, τουριστικούς πράκτορες κ.λ.π.) με τη βοήθεια και την πολύτιμη εμπειρία του Γραφείου ΟΕΥ στην Άγκυρα.

  • Αποστολή του υλικού που αφορά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και που είναι στη Τουρκική γλώσσα σε Τουριστικούς Φορείς της Τουρκικής Ανατολίας (π.χ. Άγκυρα, Καισάρεια, Τραπεζούντα) που συμμετείχαν στο τουριστικό workshop.

  • Οργάνωση τουρκικών επιχειρηματικών αποστολών στα νησιά μας και αντίστροφα στις τουρκικές περιοχές για τη γνωριμία του επιχειρηματικού κόσμου και την επίτευξη συνεργασιών.      

5) Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη και της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον νέο Δήμαρχο Αδραμυτίου στις 09/04/2014.

Αποτέλεσε τη πρώτη συνάντηση του νέου Δημάρχου Αδραμυτίου κ. Kamil Saka με Εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης από τη Λέσβο. Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο Αδραμυτίου καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και τόνισε την ετοιμότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και όλων των Φορέων των νησιών μας να συνεργαστούν με τη Τουρκική Αυτοδιοίκηση για την προώθηση των κοινών στόχων και συμφερόντων. Ο κ. Saka ανέφερε ότι ενδιαφέρεται και προσωπικά για την ανάπτυξη των σχέσεων γιατί και ο ίδιος κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Ο κ. Γιαννάκης απάντησε ότι και ο ίδιος, αλλά και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λέσβου κατάγονται από την άλλη ακτή του Αιγαίου.

6) Συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου του Αδραμυτίου μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβαν μέλη του Δ.Σ. του τοπικού Επιμελητηρίου

Το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν με την Λέσβο στον τουριστικό τομέα και ζήτησαν ενταστικοποίηση των επαφών. Ο κ. Μυρσινιάς τόνισε ότι η λειτουργία του νέου μεγάλου αεροδρομίου στο Αδραμύτι ανοίγει νέες προοπτικές και για τη Λέσβο και θα συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας. Επίσης ανέφερε ότι γίνονται θετικά βήματα σχετικά με τη λειτουργία της πύλης εισόδου στην Πέτρα και παρότρυνε και τους Τούρκους φίλους μας να προχωρήσουν και αυτοί γρήγορα με την αντίστοιχη πύλη εισόδου στο Αkcay προκειμένου να ανοίξει η γραμμή. Ο κ. Γιαννάκης από τη πλευρά του τόνισε ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει σε όλες τις προσπάθειες αυτές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Επιμελητήριο Λέσβου θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικής παρουσίας μας στη περιοχή του Αδραμυτίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν και νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και να ενισχυθούν οι υφιστάμενες.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Τουρκία ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννάκης δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία για να ενισχύσει την εξωστρέφεια των νησιών μας και να προωθήσει τα παραδοσιακά μας προϊόντων σε υφιστάμενες και νέες αγορές. Ακόμη η αύξηση του τουρισμού στα νησιά μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού η Περιφέρεια αξιοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αξιοποίησε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Γραφείο ΟΕΥ στην Άγκυρα και ο Δ/ντής του κ. Κουναλάκης προκειμένου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να προβληθεί και να αρχίσει συνεργασίες με περιοχές της Τουρκίας όπου δεν υπάρχει ακόμα μεγάλος ανταγωνισμός. Η προσπάθεια όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα πρώτα ήδη αποτελέσματα έχουν αρχίσει και φαίνονται. Όπως με ενημέρωσε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσαβου κ. Σαμιώτης σε συνέχεια των επαφών που είχε η αποστολή μας στη Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της ΕΜΙΤΤ τον περασμένο Ιανουάριο το προσωπικό και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης (περίπου 100 άτομα) θα έλθουν στη Λέσβο τον Μάιο για επαφές με το Επιμελητήριο Λέσβου και για τουρισμό και ζητούν στοιχεία για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν.

Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Δ/ντή του Γραφείου ΟΕΥ στην Άγκυρα κ. Κουναλάκη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για να προωθήσει τα συμφέροντα των νησιών μας, τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά, τον Εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Χίου και Πρόεδρο των Ενοικιαζόμενων Δωματίων κ. Κιτριλάκη καθώς και τον Πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Σαμιώτη για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στο πλαίσο της αποστολής στην Άγκυρα και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση».