Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


Αλμανάκ: 28 Δεκεμβρίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1895: Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό.
1895: Ο γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμήν του.
1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου.
1909: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει από την Κρήτη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.
1918: Οι γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζουν για πρώτη φορά σε γενικές εκλογές.
1973: Ο ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά τουΑρχιπέλαγος Γκουλάγκ.

Γεννήσεις

1775: Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, γνωστότερος ως Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, ελβετός φιλέλληνας. Πρόσφερε χρήματα για τον αγώνα των Ελλήνων και υποστήριζε την ιδέα για την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας ονομάστηκε επίτιμος διοικητής. (Θαν. 5/2/1863)
1903: Τζον Φον Νόιμαν, αμερικανός μαθηματικός, με σημαντική συνεισφορά στην κβαντική φυσική, τη μετεωρολογία, τη λογική και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.(Θαν. 8/2/1957)
1962: Μισέλ Πετρουσιανί, γάλλος πιανίστας της τζαζ. (Θαν. 6/1/1999)

Θάνατοι

1937: Μορίς Ραβέλ, γάλλος συνθέτης. (Μπολερό, Εικόνες από μια έκθεση) (Γεν. 7/3/1875)
1971: Μαξ Στάινερ, γερμανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. (Γεν. 10/5/1888)
1984: Σαμ Πέκινπα, αμερικανός σκηνοθέτης. (Αγρία Συμμορία) (Γεν. 21/2/1925)
 

ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ! ΜΥΛΟΣ!

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ FIR ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ SUPER PUMA

Άγνωστα παραμένουν, μέχρι στιγμής, τα αίτια της ημιβύθισης φορτηγού πλοίου, υπό τουρκική σημαία, το οποίο μετέφερε λίπασμα, στη θαλάσσια περιοχή 18 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σάμου, εντός του FIR Αθηνών.

Το πλήρωμα, το οποίο αποτελείται από 12 άτομα, εγκατέλειψε το πλοίο και παραλήφθηκε από παραπλέον τουρκικό σκάφος.

Στην περιοχή έσπευσαν, επίσης, δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ελικόπτερο Super Puma.



Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το Super Puma της πολεμικής αεροπορίας, «απογειώθηκε για αποστολή έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κατόπιν εκπομπής σήματος κινδύνου την 10:55, του, υπό τουρκική σημαία, φορτηγού πλοίου DOGU HASLAMAN», που «βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Χίου και Σάμου και εντός του FIR Αθηνών, περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι κατά την άφιξη του ελικοπτέρου στο σημείο, το 12μελές πλήρωμα του πλοίου «είχε ήδη μεταβεί με σωστική λέμβο στο παραπλέον φορτηγό πλοίο PIRIREIS» και ότι «το πλήρωμα αρνήθηκε την παροχή βοήθειας από τους διασώστες του ελικοπτέρου, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο PIRIREIS, αναφέροντας ότι αναμένουν τουρκικά μέσα να τους παραλάβουν».

Την όλη επιχείρηση παρακολουθεί διακριτικά και σκάφος του πολεμικού ναυτικού, το δε ημιβυθισμένο Τουρκικό πλοίο, είχε αναχωρήσει από το Νικολάγιεφ της Ουκρανίας, με προορισμό το Ισραήλ.

Πηγή: www.athina984.gr

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαμαρτυρία για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς πραγματοποίησαν στον παιδικό σταθμό του Αγ. Χαραλάμπους Συκεών εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις.


Η ΠΟΕ - ΟΤΑ με ανακοίνωσή της έχει επισημάνει ότι το περιοδικό κλείσιμο των παιδικών σταθμών και οι διακοπές των παιδιών γίνονται για παιδαγωγικούς λόγους, ιδιαίτερα κατά την προσχολική ηλικία και διευκρινίζει ότι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς δεν δικαιούνται άδεια γιατί απουσιάζουν όταν κλείνουν οι σταθμοί τις γιορτές.

Με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για κομματικά υποκινούμενη ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε «πράξη κοινωνικής αναλγησίας και ανευθυνότητας». Επισήμανε δε ότι οι γονείς που έφεραν τα παιδιά τους στον Παιδικό Σταθμό του Αγ. Χαραλάμπους αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω του αποκλεισμού του. Υπογράμμισε τέλος ότι βασικό μέλημα του δήμου είναι η εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων στο μέγιστο βαθμό και τόνισε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να ενισχύει με κάθε τρόπο και κάθε δύναμη τη λαϊκή οικογένεια.

Συνέντευξη Τύπου για το θέμα θα παραχωρήσει την Πέμπτη ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης.



πηγή: kathimerini.gr/AΠΕ - ΜΠΕ

EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ



Τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ και στελέχη του επιτελείου του, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, σήμερα Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Αρχηγό ΓΕΝ για την επίσκεψη του, στην ακριτική Χίο, τονίζοντας την σημασία της παρουσίας του Ναυτικού μας, για την εθνική ασφάλεια των περιοχών μας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΝ δεν παρέλειψε να τονίσει την άψογη συνεργασία, που έχει το Πολεμικό Ναυτικό με τη δημοτική αρχή.
Η συνάντηση έκλεισε με ανταλλαγές ευχών και δώρων. Ο Δήμαρχος Χίου του πρόσφερε ένα βιβλίο με αναφορά στο νησί μας και παραδοσιακά χιακά προϊόντα, ενώ ο αρχηγός ΓΕΝ δώρισε στο δήμαρχο θυρεό του Π.Ν. , το επετειακό βιβλίο του Αβέρωφ καθώς και ένα καραβάκι γούρι για το 2012.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΝ

Τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου επισκέφθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό Στόλου Αρχιπλοίαρχο Δημήτριο Βουραζέλη ΠΝ, και πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κ. Γανιάρη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γανιάρης υπογράμμισε τους διαχρονικούς δεσμούς των νησιών μας με τη ναυτική παράδοση και ιδιαίτερα με το Πολεμικό Ναυτικό. Επισήμανε την πολύπλευρη υποστήριξη της τοπικής μας κοινωνίας στο Πολεμικό Ναυτικό και την εμπιστοσύνη στο ρόλο του ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ακριτική περιοχή μας.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΝ 9ο ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ Δ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Αποχώρησε από το Κορωπί ο Δημήτρης Κουλοχέρης, από τον Αιολικό, ο τερματοφύλακας Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης και από την Τριγλία Ραφήνας, ο Στέφανος Μπασινάς (κοινή συναινέσει).
Αντίθετα, ο Εθνικός Πειραιώς, προχώρησε σε 3 μεταγραφές μέχρις στιγμής :Απέκτησε τον Παναγιώτη Σκαφτούρο, τον Στράτο Μιχελή και τον Θοδωρή Μακρόπουλο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

537: Τελούνται τα θυρανοίξια της Αγια-Σοφιάς, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. Ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός αναφωνεί θριαμβευτικά: «Νενίκηκά σε Σολομών».
1825: Η πρώτη ατμομηχανή κάνει την εμφάνισή της στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μ. Βρετανίας.
1829: Αρχίζει στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας η λειτουργία μικρής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
1831: Ο Κάρολος Δαρβίνος επιβιβάζεται στο πλοίο Beagle για το ταξίδι στην Νότιο Αμερική, που θα τον οδηγήσει στη θεωρία της εξέλιξης.
1945: Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
1947: Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας Ο Ρίζος της Δευτέρας, εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.

Γεννήσεις

1571: Γιόχαν Κέπλερ, γερμανός αστρονόμος. Έως το 1618 δημοσίευσε τους τρεις νόμους του που περιγράφουν την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με τις κυκλικές τροχιές που υπέθεταν οι σύγχρονοί του. (Θαν. 15/11/1630)
1822: Λουί Παστέρ, γάλλος χημικός, ιδρυτής της μικροβιολογίας και εφευρέτης της παστερίωσης. (Θαν. 28/9/1895)  [Αποφθέγματα]
1848: Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών. (Θαν. 20/10/1932)

Θάνατοι

1836: Στίβεν Φούλερ Όστιν, ο ιδρυτής της πολιτείας του Τέξας. Προς τιμήν του, η πρωτεύουσα του Τέξας φέρει το επίθετό του (Austin). (Γεν. 3/11/1793)
1923: Γκιστάβ Άιφελ, γάλλος μηχανικός, που σχεδίασε και ύψωσε τον πύργο - σύμβολο του Παρισιού. (Γεν. 15/12/1832)
1988 Βάσω Κατράκη, χαράκτρια. (Γεν. 1914)
Γιορτάζουν:
 

ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ-ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ