Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΑΔΗ ΣΕ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟ
Θερμά συγχαρητήρια για την προαγωγή του κ. Δημήτρη Τσιαδή, Διοικητού  του Κεντρικου Λιμεναρχείου Πειραιά  σε υποναύαρχο του Λιμενικού  Σώματος

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ ...


Την τελευταία εβδομάδα με την επιτροπή ελέγχου των τυφλών ζήσαμε καταστάσεις που δε μας τιμούν. Το Εργατικό Κέντρο Χίου πιστεύει ότι τέτοιοι έλεγχοι θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να γίνονται πολλά χρόνια πριν και δε νομίζουμε ότι κανείς θα τους εμπόδιζε. Οι πιστοποιήσεις και οι επανέλεγχοι θα πρέπει να γίνονται με καθαρές επιστημονικές διαδικασίες χωρίς «μπαρμπα» και υπόγειες διαδρομές. Όμως, στο βωμό του επικοινωνιακού οφέλους έπρεπε να βγουν άρον-άρον τα αποτελέσματα, ποδοπατώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση πολλών ασθενών, ενώ υπήρχε η διαδικασία και ο τρόπος να εξεταστούν κατ’ οίκον. Ούτε είναι αληθές αυτό που ειπώθηκε από τον υποδιοικητή ότι μόνο δύο το ζήτησαν. Η αλήθεια είναι ότι δεν επετράπη να το ζητήσει κανείς και τους τέθηκε ότι «όποιος δεν εξεταστεί στη Χίο από την επιτροπή θα πάει στην Αθήνα». Αν εξακολουθούμε λοιπόν να ζούμε σε μια χώρα που κάποιος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και ότι όλοι έχουν κάποια δικαιώματα, οι αρμόδιοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στον επόμενο νομό που θα πάνε να ελέγξουν. Και επαναλαμβάνουμε με κάθε σαφήνεια ότι δεν είμαστε εναντίον των ελέγχων. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η όλη προσπάθεια δε γίνεται για να εξοικονομηθούν δαπάνες που θα διανεμηθούν σε άλλες οικονομικά αδύναμες ομάδες ή να αυξηθεί το επίδομα των πραγματικά τυφλών.      Όχι, ο στόχος είναι ένας «Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ».
Ζούμε σε μια χώρα που στην Ευρώπη των 15 είμαστε η τέταρτη από το τέλος που για τα χρήματα που δαπανά για κοινωνική προστασία δεν έχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Είναι σαφές λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο κοινωνικής πολιτικής. Είναι τραγικό όμως, γιατί σύμφωνα και με τις οδηγίες της Τρόϊκα, αντί να αλλάξουμε και να πάρουμε σαν πρότυπο ένα από τα επιτυχημένα μοντέλα κοινωνικής προστασίας π.χ. Φινλανδίας, Ολλανδίας κλπ, τίθεται σαν πρότυπο το φιλελεύθερο μοντέλο της Αγγλίας το οποίο ακόμα και σήμερα είναι πιο αναποτελεσματικό από της Ελλάδας, με μοναδικό κριτήριο, οι λιγότεροι πόροι στην κοινωνική προστασία. Έτσι όμως θα οδηγηθούμε σε μια κοινωνία που δε θα θέλουν να ζήσουν ούτε αυτοί που «έχουν».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ , ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ


Ερώτηση για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στα νησιά, με την κατασκευή δεξαμενών ομβρίων υδάτων κατέθεσε ο βουλευτής Χίου, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος.

Με αφορμή την πρόσφατη διεξαγωγή του Συνεδρίου ΕΔΕΥΑ στη Χίο δόθηκε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβουλιών που στηρίζονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η κατασκευή δεξαμενών συλλογής ομβρίων υδάτων και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και κατασκευής τους.

Ο βουλευτής έκανε την παρακάτω δήλωση για το θέμα:

«Η εξοικονόμηση υδατικών πόρων, τόσο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Η παραδοσιακή κατασκευή της φουντάνας μπορεί να αποτελέσει λύση για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος στο νησί μας, φτάνει να προχωρήσουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την απλούστευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την αδειοδότηση και τη μελέτη κατασκευής τους.

Θεωρώ ότι, το γεγονός ότι ξεκινάμε από την κοινή παραδοχή ότι οι δεξαμενές ομβρίων υδάτων εναρμονίζονται με τις αρχές της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης και μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί θετική προϋπόθεση για τις περαιτέρω διεκδικήσεις μας ως τοπική κοινωνία, προς αυτήν την κατεύθυνση».

Fontana Food - Π.Β. ΑΙΓΑΙΟΥ : ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΗ κυπριακών συμφερόντων σουηδική εταιρεία «Fontana Food ΑΒ», που δραστηριοποιείται και ειδικεύεται στην εισαγωγή και διανομή ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών, προτίθεται να προωθήσει ποικιλοτρόπως τη γαστρονομική φυσιογνωμία της Λέσβου στην σκανδιναβική αγορά.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ 2012  
1.   Η καθιερωμένη έκθεση βιβλίου στην παραλία Μαρμάρου έξω απο το Δημαρχείο. Διάρκεια: 28 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου 7.30μ.μ. – 11.30μ.μ.
2.   Στις 2 – 3 Αυγούστου  2012  το  θεατρικό τμήμα των ενηλίκων  θα  παρουσιάσει   τη νέα του θεατρική παραγωγή ‘8 Γυναίκες Κατηγορούνται’ μαύρη κωμωδία μυστηρίου  του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Ελένης Αμπανούδη στο Ανοικτό Θέατρο Καρδαμύλων.
3.   Στις 10, 11 και 12 Αύγουστου 2012  θα πραγματοποιηθεί   το τριήμερο εκδηλώσεων ‘Άρωμα Αιγαίου’ σε χορηγία GUANGZHOU DOCKYARDS .
·         10 Αύγουστου 2012 στις 9.00μ.μ. η ΓΛΥΚΕΡΙΑ στο Ανοικτό Θέατρο Καρδαμύλων.      Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ!  Στο πρώτο μέρος συμμετέχει η Φιντέ Κοκσάλ. Πλειάδα μουσικών και καλλιτεχνών, δύο ορχήστρες!
·         11 Αύγουστου 2012 στις 8.00μ.μ. στο  Σχολικό Κέντρο Καρδαμύλων. Εγκαίνια του γηπέδου βόλεϊ του Α.Σ. Νηρέα Καρδαμύλων ακολουθεί αγώνας βόλεϊ.
·         12 Αύγουστου 2012 στις 8.30μ.μ. στην πλατεία των Άνω Καρδαμύλων. Το  χορευτικό  του Φ.Ο.Κ. παρουσιάζει Μικρασιάτικους χορούς συνοδεύει η  Φ. Κοξάλ στο τραγούδι και ο Μάνος Κουτσαγγελίδης με το κανονάκι του. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.
4.   Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου συμμετέχει όλο το 2012 σε διάφορες χορευτικές εκδηλώσεις, με στόχο την προβολή των τοπικών μας παραδόσεων, και των Καρδαμύλων.
5.   Στο τέλος  Αυγούστου 2012  θα πραγματοποιηθεί  η ετήσια εκδρομή των μελών και φίλων του συλλόγου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΙΟΥ , ΤΗΣ "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε."


Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Χίου, παρουσία του Προέδρου της εταιρείας «Κτηματολόγιο Α.Ε.», Απόστολου Αρβανίτη και συνεργατών του, με θέμα τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των ορίων των κτηματολογικών ενοτήτων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης, ο Βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Χίου.
Οι εκπρόσωποι της Κτηματολόγιο Α.Ε. παρουσίασαν χάρτες, που αποτυπώνουν την πορεία του έργου και καταδεικνύουν ότι αρκετές ενότητες πληρούν τα κριτήρια, για να υπαχθούν στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιοχή του πρώην Δήμου Ιωνίας εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα λανθασμένων αποτυπώσεων, σε ποσοστό περίπου 35%.
Παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου 2012 η προθεσμία για την υποβολή Αναφορών Επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων ακινήτων στο νησί της Χίου, μετά από αίτημα του Δήμου Χίου, ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση περισσότερων πολιτών και συγκεκριμένα εκείνων που διατηρούν ακίνητη περιουσία στο νησί και το επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Γι αυτό παρακαλούμε τους δημότες μας να προσέλθουν στα γραφεία αναφορών, ώστε περισσότερες ενότητες να ενταχθούν στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Υπενθυμίζουμε πως για τις κτηματογραφημένες περιοχές του νησιού το «Γραφείο Παραλαβής Αναφορών Επαναπροσδιορισμού» Χίου (Φλοίσκου 7, Τεχνική Υπηρεσία Κτηματολογικού Γραφείου) λειτουργεί καθημερινά 8.30-14.30 ενώ το αντίστοιχο των Νενητών (Κτίριο Δημοτικής Κοινότητας Νενητών) λειτουργεί καθημερινά 8.30-14.30.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΑΡΤΟΔΙΠΛΩΤΙΚΗΣΗ ‘Παρέα Φίλων του Μουσικού Θεάτρου’ μεγάλωσε και δημιούργησε έναν καινούριο πολιτιστικό πυρήνα στο νησί μας, το σύλλογο Δημιουργικής Έκφρασης και Ευ Ζην ‘Αρτιον’. Αν και ακόμα ο σύλλογος μας είναι στα ‘σκαριά’, συνεργαζόμαστε με την “Γιορτή Αγροτουρισμού” και συνδιοργανώνουμε την Παρουσίαση και το εργαστήρι της εικαστικής ιαπωνικής τέχνης, της χαρτοδιπλωτικής ‘οριγκάμι’, με την Μυρτώ Δημητρίου, κάτοχο ρεκόρ Γκίνες.
Η τέχνη του διπλώματος του χαρτιού, όπου το κόψιμο απαγορεύεται, είναι εκτός από καλλιτεχνία και τρόπος διασκέδασης και ανακύκλωσης και πιθανά όλοι μας να έχουμε φτιάξει οριγκάμι, όπως τα χάρτινα καραβάκια, οι παιδικές σαΐτες, χριστουγεννιάτικα αστεράκια κ.α.
Η Μυρτώ Δημητρίου, καθημερινά στο περίπτερο 53 του Αγροτουρισμού θα μας πάει ένα βήμα παραπάνω. Θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την καλλιτεχνική μας δεξιότητα και τη δημιουργικότητα διπλώνοντας χαρτιά και φτιάχνοντας αριστουργήματα. Από απλά λουλούδια με χαρτοπετσέτα μέχρι χάρτινα κοσμήματα.
Την Παρασκευή, 3 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο χώρο δίπλα στο Cine Κήπος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δωρεάν ένα ολόκληρο σεμινάριο ‘οριγκάμι’ ώστε να μάθουμε να….τυλίγουμε την τέχνη σε μια κόλλα χαρτί.
Ο Σύλλογος «Αρτιον» και η «Παρέα Φίλων του Μουσικού Θεάτρου» σας επιφυλάσσει και άλλες δημιουργικές εκπλήξεις.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστή Μουσουρούλη, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κώστας Γανιάρης, στο γραφείο του Υπουργού στον Πειραιά. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Κ. Μουτζούρης. Εξετάσθηκαν θέματα λιμενικής πολιτικής, έγινε επισκόπηση όλων των λιμενικών έργων που αφορούν στο Νομό, συζητήθηκαν επίσης θέματα κρουαζιέρας και τουριστικής ανάπτυξης της Χίου στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Περιφερειακή Ενότητα Χίου