Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ



Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014 καταγγέλλει τη διεθνή αδιαφορία «ως ντροπιαστική και αναποτελεσματική» για τις παγκόσμιες ανθρωπιστικές καταστροφές της χρονιάς που πέρασε. Ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εδώ και 70 χρόνια.

Κέντρα κράτησης μεταναστών, συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής και απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού βρίσκονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας​
Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, περιγράφονται λεπτομερώς φρικτές βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν σε βάρος πολιτών από τη Νιγηρία ως τη Συρία και την Ουκρανία, ενώ υπάρχει αναφορές και για την Ελλάδα στα θέματα της άσκοπης χρήσης αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και της ομοφοβίας.

«Καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας και κακομεταχείριση από τις αστυνομικές δυνάμεις εξακολούθησαν και αποτέλεσαν θέμα ανεπαρκούς έρευνας στην Ελλάδα» επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι συνθήκες κράτησης παραμένουν πολύ άσχημες. Η διοικητική κράτηση των μεταναστών, που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα ή άδειες παραμονής, συνεχίζεται πέραν του 18μηνου. Αυξανόμενη ανησυχία για ρατσιστικές βιαιότητες. Ανάμεσα στον Οκτώβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2014 καταγράφηκαν 350 επεισόδια ρατσιστικής και ομοφοβικής βίας. Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών κατά μήκος των ελληνο-τουρκικών συνόρων». Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στον πρόλογο της έκθεσης για την ελληνική πραγματικότητα.

Περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους -αριθμός ρεκόρ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- λόγω των βιαιοτήτων στις περιοχές τους, μαζικών σφαγών, ή υποχρεωτικού εξανδραποδισμούΕιδική αναφορά γίνεται στην σύλληψη 67 μελών της Χρυσής Αυγής, στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, και στην αυστηρή φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι ως το τέλος του 2014 περισσότεροι από 2.103 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, πνίγηκαν ή παραμένουν αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους Ρομά, για τους οποίους σημειώνεται πως ιδιαίτερα για τα παιδιά τους γίνονται διακρίσεις σε σχολικό επίπεδο. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι συνεχίζονται οι καταγγελίες για κακομεταχείρηση φυλακισμένων μεταναστών και υπερβολική χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η έκθεση, επίσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις συλλήψεις και τις καταδίκες αρνητών συνείδησης, ενώ εστιάζει στην παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, λόγω καταδίκης ενός blogger «για προσβολή θρησκευτικής πεποίθησης», επειδή είχε σατιρίσει ορθόδοξο μοναχό που έχει πεθάνει.

Βομβαρδισμοί αμάχων στην Ουκρανία
Ειδικότερα επικριτική η έκθεση για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τόσο τις κυβερνητικές δυνάμεις όσο και τους αυτονομιστές αντάρτες για αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Την έκθεση υπογράφει η επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Anna Neistat, που υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες επιβεβαίωσης αποδείχτηκε ότι «θραυσματικές βόμβες, εκρηκτικά μεγάλης έντασης, αλλά και όλμοι βλήθηκαν σε κατοικημένες περιοχές τόσο από τις δυνάμεις του Κιέβου όσο και τους αντάρτες. Και οι δύο αντιμαχόμενοι ουδέποτε πήραν μέτρα προφύλαξης της ζωής των αμάχων».

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης «Salil Shetty» μίλησε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις νεόκοπες ένοπλες ομάδες όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο και η Μπόκο Χαράμ που προκαλούν αποστροφή λόγω των εγκληματικών τους πράξεων. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης πως ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια οι άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους -αριθμός ρεκόρ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο- λόγω των βιαιοτήτων στις περιοχές τους, μαζικών σφαγών, ή υποχρεωτικού εξανδραποδισμού.
Ιδιαίτερα επικριτική η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο θέμα του χειρισμού των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο . Στο κείμενο υπάρχει, μεταξύ άλλων, και η δήλωση του επικεφαλής του ιταλικού γραφείου της, Gianni Rufini, ότι «η ΕΕ κρύβει το πρόσωπό της στην άμμο», όταν εξετάζεται το ζήτημα των χειρισμών για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές, 1760.000 από τους οποίους στην Ιταλία.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

zougla.gr

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ : " ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ , ΤΕΛΟΣ Ο ΕΝΦΙΑ , ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ "

Σαφέστατος εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης ο οποίος δήλωσε ότι δε θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ το 2015, δε θα μειωθούν συντάξεις, δε θα περικοπεί το ΕΚΑΣ και δε θα μειωθούν οι μισθοί.
Όσο για το ΦΠΑ παραμεθορίου και νησιών ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι δε θα αυξηθεί.
Εξηγήσαμε χθες τις διαφορές των e-mail των Γ.Βαρουφάκη και Γκ.Χαρδούβελη.
Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον reafm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και να μειωθούν συντάξεις και μισθοί. «Η απάντηση είναι και στα τρία “όχι”», είπε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε κάθε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015», χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε τοποθετείται αυτή η αλλαγή.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν "καταστροφικός" για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. "Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.
«Όχι σε καμία των περιπτώσεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και μειώσεων σε συντάξεις και μισθούς. Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, ενώ «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ από το 2015», καθώς «είναι ένας απαράδεκτος φόρος», όπως σημείωσε.
«Η ακύρωση αυτών των υφεσιακών μέτρων είναι αυτό που πετύχαμε. Το email Χαρδούβελη καταργείται» σημείωσε ακόμη, χαρακτηρίζοντάς το «ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα». «Εμείς δεσμευτήκαμε να μην κάνουμε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν «βαφτίσαμε» την τρόικα θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Σε καμία των περιπτώσεων: υπάρχει η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ και σε αυτούς τους τρεις θεσμούς είμαστε μέλη. Προφανώς εφόσον χρωστάμε και στους τρεις και είμαστε μέλη η σχέση μας θα συνεχιστεί. Αυτό που εγώ ονομάζω τρόικα είναι το επιτελείο των μεγαλοϋπαλλήλων τεχνοκρατών που σαν μια «συμμορία» έρχονταν στην Αθήνα και επέβαλαν ένα υφεσιακό πρόγραμμα καταστροφικό για την οικονομία. Αυτό τελείωσε. Το να έρχεται μια ομάδα από αυτούς τους τρεις, που δεν έχουν καν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν μαζί μας, αυτό τελείωσε».
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε επίσης πως «η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν η ρήξη αλλά η διαπραγμάτευση, ώστε να έρθουμε σε μια νέα συμφωνία και αυτό το πετύχαμε. Πλέον δεν υπάρχει τρόικα».
Σε ερώτηση για το πότε θα βγούμε από τις αγορές, απάντησε: «Όταν η Ελλάδα έχει λύσει το σύστημα επενδύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση του χρέους».
Ως προς τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφερε: «έχουμε ήδη πετύχει τον στόχο μας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας το 3%, το οποίο θα ήταν καταστροφικό, έχει φύγει από τη συζήτηση. Μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα που θα συνάδει με τις σημερινές συνθήκες. Τα επόμενα χρόνια το πρωτογενές μας πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από το 1,5%».
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες. «Η κυβέρνησή μας δε θα αφήσει τις οικογένειες αυτές να πεταχτούν έξω», υπογράμμισε.
Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως «είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Εμείς αυτό που πετύχαμε είναι ένα τετράμηνο σταθεροποίησης και διαπραγμάτευσης».
Σε ερώτηση τέλος για την αντίδραση του Μανώλη Γλέζου, αφού εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμησή του στο πρόσωπό του, παρατήρησε πως «αν μας είχε δοθεί η ευκαιρία να κάτσουμε να μιλήσουμε και να πιούμε έναν καφέ, θα είχε καταλάβει τι πετύχαμε. Αυτό που πετύχαμε θέτει τέρμα στην αυτοματοποιημένη λιτότητα στην Ευρώπη».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ : " ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ , ΔΕΗ , ΔΕΠΑ , ΕΛΠΕ "

O Παναγιώτης Λαφαζάνης δείχνει αντίθετος με τη λίστα μεταρρυθμίσεων του Γι'ανη Βαρουφάκη, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν θα γίνει καμία ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τόνισε για το θέμα: «Καμία ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει στην ενέργεια, ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στα ΕΛΠΕ. Επαναλαμβάνω ό,τι έχω μέχρι σήμερα πει».
Σχολιάζοντας το σημείο του κειμένου Βαρουφάκη που αναφέρει ότι «οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να σεβαστούν τη διαδικασία όσων διαγωνισμών βρίσκονται σε εξέλιξη», ο κ. Λαφαζάνης είναι κατηγορηματικός, επιμένοντας για μια ακόμη φορά ότι καμία ενεργειακή επιχείρηση δεν πρόκειται να πουληθεί και ότι καμία αποκρατικοποίηση στον τομέα ευθύνης του δεν πρόκειται να «περπατήσει».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΚΛΕΨΥΔΡΑ



Του ΣΤΑΘΗ* 
Καλημέρα σας και καλή βδομάδα! Εκ προοίμιου πρέπει να σας πω ότι τυγχάνω λιγάκι αδιάθετος -με μια ελαφρά γρίπη- και συνεπώς σήμερα θα είμαι πιο συνοπτικός απ’ ό,τι συνήθως, ίσως να ’ναι και για καλό.
 Πυκνές και δραματικές οι εξελίξεις. Κι αν κάτι είναι διαφορετικό μετά την 20ή Φεβρουαρίου απ’ ό,τι συνέβαινε πριν, είναι ότι (όπως εύστοχα επισημαίνει ο Norbert Haring της «Handelsblatt») η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένας «παθητικός εκτελεστής» αλλά ένας «διαπραγματευτικός εταίρος».
 Δεν γνωρίζω την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τι απ’ τη «Λίστα Βαρουφάκη» (αν ονομάσουμε έτσι τη Λίστα Μεταρρυθμίσεων) θα γίνει δεκτό απ’ το Γιούρογκρουπ. Αν, επί παραδείγματι, γίνει δεκτή η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η αποτροπή των πλειστηριασμών, η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τότε θα έχει γίνει ένα βήμα μπροστά εις ό,τι αφορά μιαν πρώτη ανακούφιση του κόσμου, αλλά μόνον αυτό.

Διότι η επιτήρηση της χώρας απ’ τους «τρεις θεσμούς», δηλαδή την Τρόικα, παραμένει. Η κυβέρνηση πέτυχε μεν μια συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο, με ενδιάμεσο σταθμό τον Απρίλιο, αλλά για να το πετύχει αποδέχθηκε «την κατηγορηματική της δέσμευση να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές , πλήρως κι εγκαίρως», τουθόπερ μεθερμηνευόμενο εστί, ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει κούρεμα.
(Σημείωση: αυτήν τη στιγμή μεταδίδεται εξ Εσπερίας ότι η Λίστα Βαρουφάκη έγινε αποδεκτή. Πρόκειται για μιαν ανάσα που δεν έχει καμμία σχέση με το δηλητηριώδες e-mail Χαρδούβελη, αλλά μόνον για αυτό).
Στα θετικά της συμφωνίας που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου είναι το γεγονός ότι αφήνεται στην ελληνική κυβέρνηση το περιθώριο να αποφασίσει για θέματα που αφορούν «στους τομείς της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις συντάξεις» - πάντα υπό την (αρνητική) προϋπόθεση να συμφωνούν με τις όποιες αλλαγές, δηλαδή να τις εγκρίνουν, οι «τρεις θεσμοί», δηλαδή η Τρόικα.
Το ίδιο και για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αφήνεται η απαίτηση για το ύψος του να προσδιορισθεί απ’ την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών μέσα στο 2015.
Εις ό,τι αφορά το χρέος (τη νομιμότητά του, αλλά και το κούρεμά του - μ’ όποιον τρόπο κι αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο), ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα είναι πιο έτοιμη να πετύχει περισσότερα στις συνομιλίες του Ιουνίου.
Χθες, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο κ. Τσίπρας επεσκέφθη τον κ. Μίκη Θεοδωράκη σε μια προσπάθεια να διασκεδασθεί, αν όχι να εκτονωθεί, η κριτική απ’ τα αριστερά. Θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό για την κυβέρνηση, για τη χώρα και τον λαό, αν αυτή η κριτική δεν είχε βρει ερείσματα για να εκδηλωθεί.
Διότι η κυβέρνηση κοινωνικής και εθνικής σωτηρίας δεν πήγε σ’ αυτές τις διαβουλεύσεις πάνοπλη. Οι αντίδικοι-εταίροι μας διέθεταν για εμάς plan B. Ακόμα και τον «ξαφνικό θάνατο» της χώρας μας λέγεται ότι απεργάζονταν.
Εμείς, η κυβέρνησή μας, πήγε σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις με τις θέσεις της, για τις οποίες πήρε τηνεντολή απ’ τον λαό, με την υποστήριξη του 80% του λαού, αλλά χωρίς plan B. Διότι, υποκύπτοντας η Αριστερά στην ιδεολογική τρομοκρατία που ασκούσε η Δεξιά, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, έβγαλε απ’ τη φαρέτρα της κάθε είδους plan B, ακόμα και τη συζήτηση για κάτι τέτοιο, αναγορεύοντας σε θέμα ταμπού το πιο βαρύ της όπλο.
Οταν πας σε μια διαπραγμάτευση (και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ πήγε να διαπραγματευτεί κι όχι να προλάβει τον επόμενο κατάλογο εντολών), πας με όλα σου τα όπλα: α) την υποστήριξη του λαού, β) το plan B και γ) τη μελέτη όλων των ενδεχόμενων. Οπως, για παράδειγμα, πόσο θα κόστιζε στην Ενωση μια στάση πληρωμών της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη;
Οι διαπραγματεύσεις αυτές ήταν πολεμικές. Οι Εταίροι (και οι καθ’ ημάς γερμανοντυμένοι σμπίροι τους) μιλούσαν άνετα για Grexit. Εμείς πάλι δεν διαθέταμε ανάλογο πυροβολικό. Ομως. Και οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν πολεμικές θα είναι. Και δεν είναι αργά η κυβέρνηση να προετοιμασθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Ανεμος αναδημιουργίας (και νομίζω ότι αυτό είναι εκείνο που κυρίως χρειαζόμαστε) δεν πρόκειται να υπάρξει στη χώρα, όσον πάνω απ’ το κεφάλι της θα κρέμεται το ερώτημα αν είναι κάργα εποπτευόμενη ή ολίγον. Το ίδιο και η υποστήριξη του λαού. Σύντομα θα φυλλορροήσει αν δεν δει εδώ και τώρανόμους που να τον ανακουφίζουν και να τον ενθαρρύνουν...  
*Δημοσιεύθηκε στο www.enikos.gr την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015.

iskra.gr

O BAΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΟ ... ΜΠΡΕΣΤ ΛΙΤΟΦΣΚ!



Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*   
Τις τελευταίες μέρες ακούμε και διαβάζουμε διάφορα τρισχαριτωμένα. Ένα από τα πιο τρισχαριτωμένα είναι και ο παραλληλισμός που γίνεται ανάμεσα στην υπογραφή που έβαλε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο «Eurogroup» με την υπογραφή του… Λένιν και των Μπολσεβίκων στην συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ το 1918…
Η κυβέρνηση – λέγεται από κάποιους εμβριθείς ιστοριοδίφες – στις διαπραγματεύσεις της με τους «εταίρους» έκανε μια τακτική κίνηση. Αντίστοιχη εκείνης που έκανε τότε ο Λένιν, που αποδέχτηκε την ετεροβαρή συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ ώστε να υπηρετήσει καλύτερα την στρατηγική του. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, αποφαίνονται…
Σχόλιο πρώτο: Τι λέτε ορέ λεβέντες!
Σχόλιο δεύτερο: Καθότι τέτοιου είδους αναγωγές θυμίζουν εκείνο το «η Παξινού και η Ανουσάκη τσακώνονταν για τον ίδιο ρόλο» και επειδή το «μέτρον άριστον» διατηρεί πάντα την ισχύ του, θα μας επιτραπεί – με το συμπάθιο κιόλας – να υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα:
α) Ο Λένιν - απ’ όσο γνωρίζουμε – ήταν κομμουνιστής. Δεν ήταν φορέας της «ήπιας σοσιαλδημοκρατίας», όπως ο υπουργός κ.Κατρούγκαλος περιέγραψε προχτές (στον «Real Fm») την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οπαδός του «μετριοπαθούς κεινσιανισμού», όπως έχει αποκαλέσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του κόμματος κ.Λαπαβίτσας.
β) Ο Λένιν και οι Μπολσεβίκοι τον Οκτώβρη του 1917 ηγήθηκαν μιας κοινωνικής επανάστασης με πρόγραμμα και στόχο την ανατροπή όλων των ταξικών δεσμών της παλιάς κοινωνίας και όχι για τηνμετονομασία αυτών των δεσμών σε «θεσμούς». Οι διαφορές με τα τεκταινόμενα πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη στην Ελλάδα είναι – νομίζουμε – ευδιάκριτες…
Από εκεί και πέρα, όποιος ανακαλεί στη μνήμη του τη συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ για να κάνει αναγωγές (!) στο σήμερα, θα πρέπει να είναι ιστορικά ακριβής και πολιτικά τίμιος.
Για παράδειγμα: Όταν το νεαρό τότε Σοβιετικό κράτος υπέγραψε την συμφωνία με τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, ο Λένιν δεν βγήκε να μιλήσει για «φίλους», για «εταίρους» και για «συμμάχους». Βγήκε στο λαό και μίλησε για «ιμπεριαλιστές» και για «ληστές».
Δεν μίλησε για «νίκη» ή για «θρίαμβο» ή για ευτυχή «διαπραγμάτευση». Μίλησε ευθέως στο λαό γιαεκβιασμό, για ετεροβαρή και καταναγκαστική συμφωνία, στην οποία υποχρεώθηκε το Σοβιετικό κράτος ώστε να περιφρουρήσει το κύριο εκείνης της στιγμής. Και το κύριο εκείνης της στιγμής ήταν να μην στραγγαλιστεί από τα στρατεύματα των Γερμανών η πορεία του ρώσικου λαού προς το σοσιαλισμό. Το κύριο εκείνης της στιγμής ήταν η διαφύλαξη της Επανάστασης ώστε με την ενδυνάμωση του Σοβιετικού κράτους να καταργηθεί και η συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ όπως και άρχισε να συμβαίνει μετά το 1922.
Αν επιμένουν κάποιοι να συνεχίζουν να ανακαλύπτουν «αναλογίες» της Ελλάδας του σήμερα με το Σοβιετικό κράτος του τότε, να τους υπενθυμίσουμε ακόμα μερικά στοιχεία, που εξηγούν περαιτέρω γιατί ο Λένιν υπέγραψε την συνθήκη και τι υπέρτερο είχε να περιφρουρήσει με εκείνο τον συμβιβασμό.
Την υπέγραψε, λοιπόν, διότι:
1) Πριν από την συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (3 Μάρτη 1918) η σοβιετική εξουσία είχε ήδη υπογράψει το Διάταγμα για την Ειρήνη (26 Οκτώβρη 1917 – την επόμενη κιόλας μέρα της Επανάστασης) με το οποίο έβγαζε τη Ρωσία έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και έξω από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είχε υπογράψει, δηλαδή, κανένα κείμενο με το οποίο να αναγνωρίζει την παραμονή της Ρωσίας σε κανένα «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι» με τους ιμπεριαλιστές ούτε κανένα κείμενο που έθετε την εσωτερική πολιτική στη Ρωσία υπό την «αξιολόγηση», την «εποπτεία» και την «επιτήρηση» των ιμπεριαλιστών.
2) Διότι πάλι την ίδια μέρα (26 Οκτώβρη 1917 – την επόμενη κιόλας μέρα της Επανάστασης) είχε ήδη υπογράψει το Διάταγμα για τη Γη με το οποίο καταργήθηκε – χωρίς καμία αποζημίωση - η ιδιοκτησία της γης από τους τσιφλικάδες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκρατορικής και της μοναστηριακής. Δεν είχε δηλαδή υπογράψει τίποτα που να μιλά για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων ή για την συνέχιση της παρουσίας της Cosco στον Πειραιά, όπως ακούσαμε από τον κ.Τσίπρα προχτές…
3) Διότι πάλι την ίδια μέρα (26 Οκτώβρη 1917 – την επόμενη κιόλας μέρα της Επανάστασης) είχε ήδη υπογράψει το Νομοσχέδιο για τον Εργατικό έλεγχο στις  βιομηχανικές, εμπορικές και τραπεζικές επιχειρήσεις.
4) Διότι λίγες μέρες μετά την Επανάσταση είχε ήδη υπογράψει (στις 14 Δεκέμβρη 1917) τον νόμο για την Εθνικοποίηση των Τραπεζών. Δεν είχε δηλαδή υπογράψει κανένα κείμενο που να λέει ότι οι τραπεζίτες θα συνέχιζαν να είναι ιδιοκτήτες τραπεζών που θα συνέχιζαν να ανακεφαλαιοποιούνται με λεφτά του λαού…
5) Διότι λίγες μέρες μετά την Επανάσταση είχε ήδη υπογράψει (στις 18 Γενάρη 1918) την Εθνικοποίηση του εμπορικού στόλου.
6) Διότι λίγες μέρες μετά την Επανάσταση είχε ήδη υπογράψει (στις 9 Γενάρη 1918) το Διάταγμα Ακύρωσης όλων των Εσωτερικών και Εξωτερικών Δανείων που είχε υπογράψει η τσαρική και η προηγούμενη αστική κυβέρνηση. Αρνήθηκε, δηλαδή, να πληρώνει εγχώριους και ξένους κλέφτες, ληστές, κερδοσκόπους και τοκογλύφους, τους είπε αν θεωρούν πως έχουν λαμβάνειν να πάνε να τα πάρουν από εκείνους που τα είχαν ξεκοκαλίσει και όχι από το ρώσικο λαό, και φυσικά ουδέποτε υπέγραψε κείμενο όπως αυτό που υπέγραψε ο κ.Βαρουφάκης στο «Eurogroup», στο οποίο διαβάζουμε:«Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα»…
Αυτά είναι μερικά απ’ όσα είχαν προηγηθεί της συνθήκης του Μπρεστ Λιτόφσκ. Αυτά είχε να περιφρουρήσει με εκείνο τον συμβιβασμό ο Λένιν.
Αλήθεια, όσοι αναζητούν στην συμφωνία του… Μπρεστ την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την υπογραφή στο «Eurogroup», γνωρίζουν κάτι; Σκέφτεται μήπως η σημερινή κυβέρνηση να αξιοποιήσει την υπογραφή της στο  «Eurogroup» για να κάνει κάτι - έστω και ένα - από αυτά; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον…
Υστερόγραφο: Ανάμεσα στα άλλα, στη «λίστα των μεταρρυθμίσεων» που έστειλε χτες η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, η οποία και έγινε δεκτή από τους εταίρους της, διαβάζουμε ότι:
α) «Οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί» όπως και εκείνες τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες «ο διαγωνισμός έχει προκυρηχτεί», β)η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση «μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων)» και με «πρόγραμμα κουπονιών σίτισης»…
Παρατήρηση: Αν σαν «διαφύλαξη» του δημόσιου πλούτου συνεχίζουν να λογίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις και εάν η εθνική κυριαρχία και η λαϊκή ανάταση περνάει μέσα από τα «κουπόνια σίτισης», ε τότε μάλλον κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο και της… «αριστερής» Δανιμαρκίας.  
*Δημοσιεύθηκε στο ''enikos.gr'' την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2915

iskra.gr

ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ!



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ* 
Αποκαρδιωτική για όποιον Ελληνα τη διαβάσει είναι η λίστα των «μεταρρυθμιστικών μέτρων» που «οραματίζεται» η κυβέρνηση Τσίπρακατά την ορολογία του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος την έστειλε στον πρόεδρο της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ. Καμία, κυριολεκτικάαπολύτως καμία δέσμευση, συγκεκριμενοποιημένη χρονικά και ποσοτικά, δεν υπάρχει στη λίστα αυτή για την υλοποίηση έστω και μίας μόνο από τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού που συμπεριλαμβάνονται στο εντελώς αστικό πλαίσιο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, πριν από πέντε μήνες και κάτι μέρες!Ποια 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ; Απολύτως τίποτα δεν αναφέρεται για τη χορήγησή της στη λίστα. Ποιες 100 δόσεις και ποια ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια; Ποτέ δεν πρόκειται να γίνει αυτό! Προσέξτε τι γράφει η λίστα που έστειλαν στις Βρυξέλλες -και παρατηρήστε με μεγάλη προσοχή τη σειρά που τίθενται εκείνοι που πρέπει να ικανοποιηθούν: «Η Ελλάδα δεσμεύεται για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τον αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση της χώρας»! Πού είναι οι 100 δόσεις; Εξανεμίστηκαν! Εγιναν ο μόλις τέταρτος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη, με το ακαθόριστου περιεχομένου όνομα «κοινωνική δικαιοσύνη», ο οποίος φυσικά έπεται της... κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αγοράς ακινήτων. Τις 100 δόσεις ο Αλέξης Τσίπρας δεν τις είχε πει μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Τις ανέφερε πριν από 15 μέρες, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα τις έφερνε στη Βουλή σε τρεις, το πολύ πέντε μέρες με τη διαδικασία του κατεπείγοντοςκαι μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία! Στις προγραμματικές του δηλώσεις επίσης είχε πει ότι θα φέρει και πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ονομαστική ψηφοφορία μέσα σε μια εβδομάδα το πολύ την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων (συλλογικές συμβάσεις, αυτόματη επέκτασή τους, διαιτησία κ.λπ.). Προσέξτε τι έγραψε για το θέμα αυτό η κυβέρνηση στη λίστα που έστειλε στις Βρυξέλλες: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης»!!!
Πάει το «κατεπείγον» της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί «ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης». Οσο για τη θέσπιση των 751 ευρώ ως κατώτατου μισθού, είμαστε πλέον βέβαιοι ότι δεν θα γίνει ποτέ, μετά τα όσα διαβάσαμε: «... Σε βάθος χρόνου αύξηση του κατώτατου μισθού (σ.σ. προσοχή, δεν αναφέρεται καθόλου και πουθενά στο κείμενο πού θα πάει ο κατώτατος μισθός, σε ποιο ποσό) με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Η έκταση και το timing (σ.σ. εννοούν την κατάλληλη χρονική στιγμή) των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς (συμπεριλαμβάνεται η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα»! Οποιος διαβάσει αυτό το κείμενο, που προκαλεί πολιτική αλλεργία, αποκλείεται να σχηματίσει την εντύπωση ότι αυξάνεται φέτος ή του χρόνου ο κατώτατος μισθός. Στο πνεύμα αυτό είναι συντεταγμένο αυτό το έγγραφο με τα «μεταρρυθμιστικά μέτρα» που «οραματίζεται» και ποτέ δεν θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Εχει μόνο πολλές, πολλές δεκάδες τίτλους και καμία σχεδόν συγκεκριμένη δέσμευση.
Θεωρητικά, οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές μπορούν να στραφούν τόσο σε φιλολαϊκή όσο και σε βαθύτατα αντιδραστική κατεύθυνση, άκρως αντιλαϊκή. Καθένα από αυτά τα δεκάδες θέματα θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και των Γερμανών, με νικητές φυσικά πάντα σχεδόν τους Γερμανούς σε αυτήν τη διακυβερνητική διελκυστίνδα. Αυτό θα αρχίσει να γίνεται. Κύριος στόχος όμως της λίστας που υπέβαλε η κυβέρνηση της Αθήνας είναι αυτήν τη στιγμή να σχετικοποιήσει και να εξαφανίσει από το πολιτικό προσκήνιο τις πολύ συγκεκριμένες και μετρήσιμες υποσχέσεις που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης. Στο μυαλό των αναγνωστών πρέπει να μείνει ένα και μόνο πράγμα:Η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει απολύτως τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη!  
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

iskra.gr

Το πρώτο βήμα έγινε: Η συμφωνία, οι διατυπώσεις, οι παραδοχές και ο τελικός στόχος


Θετικά αποτιμούν οι κυβερνητικοί κύκλοι τη συμφωνία επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας τόσο τις δυσκολίες μιας διαπραγμάτευσης όσο και τις "παγίδες" που είχε να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία της χώρας. Πού σκοπεύει η κυβέρνηση, τι θέτει ως τελικό στόχο.

"Σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη" χαρακτηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, καθώς "για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής". 
"Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας", προσθέτουν, ενώ κινούμενοι μακριά από εύκολους πανηγυρισμούς, τονίζουν πως "μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα".

Η "παγίδα θανάτου" για το αριστερό παράδειγμα


Η κυβέρνηση που αναδείχτηκε με τη λαϊκή ετυμηγορία στις 25ης Ιανουαρίου, πριν καν κλείσει μήνα, κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. "Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη".

Διατυπώσεις και ουσία



Αυτό που τονίζουν επιπλέον οι κύκλοι της κυβέρνησης είναι πως οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον. Δεν πρόκειται, επισημαίνουν, για παιχνίδι με τις λέξεις: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο “current program”, να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα, τόσο για λόγους προφανούς πολιτικού συμβολισμου που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, όσο και επειδή οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν τη σημασία τους και τώρα και σε όλα τα μελλοντικά βήματα.
Για το περιεχόμενο της ίδιας της λίστας των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως έχει σα θεμέλιο την ατζέντα της κυβέρνησης. Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι’ αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.
 

Το mail Χαρδούβελη-Σαμαρά είναι παρελθόν

Όπως τονίζεται, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά, δηλαδή το πρόγραμμα  νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. "Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους", διαβεβαιώνουν, ενώ επισημαίνουν πως στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζεται η συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος).
Επισημαίνεται ακόμη πως τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού,  ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.

Στόχος: η συμφωνία επί ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη

Στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί, αναγνωρίζουν οι κύκλοι του Μεγ. Μαξίμου.  "Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει το 100% των θέσεων της", επισημαίνουν, προσθέτοντας: "πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζουν, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά…" (φωτογραφίζοντας τη στάση Σαμαρά και ΕΛΚ).
Κατά συνέπεια, προσθέτουν, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Και καταλήγουν: "Στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε".
- See more at: http://left.gr/news/proto-vima-egine-i-symfonia-oi-diatyposeis-oi-paradohes-kai-o-telikos-stohos#sthash.ISxX6SIQ.dpuf

Προετοιμασία Ομάδας Πόλο Εφήβων Με ΠΑΟΚ


Προετοιμασία Εφήβων με ΠΑΟΚΗ ομάδα Πόλο Εφήβων του ΝΟΧ πραγματοποίησε κοινή προετοιμασία με την ομάδα του ΠΑΟΚ ενόψει της Β' Φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Η ομάδα μας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το τετραήμερο 19-23/2/15 για την Α' Φάση του πρωταθλήματος και έτσι είχε την ευκαιρία να δώσει φιλικούς αγώνες αλλά και να κάνει κοινή προπόνηση με την ομάδα του ΠΑΟΚ στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο.
Στο ποσειδώνιο κολυμβητήριο βρέθηκε επίσης το Σαββατοκύριακο και ο ομοσπονδιακός προπονητής Νέων Ανδρών Θ. Χατζηθεοδώρου ο οποίος ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει τους παίκτες των δύο ομάδων.
Ομάδες Πόλο Εφήβων ΝΟ Χίου και ΠΑΟΚ
Ομάδες Πόλο Εφήβων ΝΟ Χίου και ΠΑΟΚ

noxiou.gr

ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΙΓΡΙΟΥ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ



Το μήνυμα της εκλογικής καταβαράθρωσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές δεν έφτασε φαίνεται ακόμα στα τοπικά στελέχη των δύο αυτών κομμάτων που συνεχίζουν κυριολεκτικά να εμπαίζουν το λαό των νησιών μας τάζοντάς του έργα και ανάπτυξη που ποτέ δεν υλοποιούνται.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται το λιμάνι Σιγρίου και ο δρόμος Καλλονής-Σιγρίου. Δύο έργα απολύτως αναγκαία για να βγει από τον απομόνωση η Δυτική Λέσβος και να αποκτήσουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις επιβίωσης οι κάτοικοι της περιοχής. Το λιμάνι του Σιγρίου, αφού πέρασε από 40 κύματα, παραδέρνει σε μια δικαστική διαμάχη για το ποιός θα είναι ο ανάδοχος του. Οι πιθανότητες να απεμπλακεί σύντομα από αυτή είναι περιορισμένες ως μηδαμινές. Σήμερα Γιακαλής και Καλογήρου αλληλοκατηγορούνται προσπαθώντας να κρύψει ο καθένας τις ευθύνες του.
Η αλήθεια είναι πως το έργο αυτό δεν το ήθελε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης και έκανε ότι μπορούσε για να καθυστερήσει την υλοποίηση του. Γι’ αυτό και οι μελέτες του έργου άλλαζαν κάθε λίγο και λιγάκι. Ο πρώην Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής κινούσε το θέμα με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς για να μην έρθει σε ευθεία ρήξη με τον κ. Σηφουνάκη. Γι’ αυτό άλλωστε ενέταξε το έργο στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου μόλις τον Ιανουάριο του 2014.
Το ίδιο …ενδιαφέρον για το έργο έδειξε και η ΝΔ. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. από το 2004 και μετά δεν έκαναν τίποτα για να προωθήσουν την υλοποίηση του. Η σημερινή Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου απλά παρακολουθεί τον ενταφιασμό του. Ο μέχρι πριν λίγες εβδομάδες υπερδραστήριος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα μπορούσε με μια νομοθετική ρύθμιση να λύσει το θέμα αλλά δεν το έκανε ποτέ.
Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου απεντάχθηκε από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και παραπέμπεται να κατασκευαστεί στα πλαίσια του νέου τομεακού προγράμματος. Τα προβλήματα στην πορεία του έργου ήταν γνωστά στην Περιφερειακή Αρχή από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπως ήταν γνωστά και στην Περιφερειακή Αρχή του κ. Γιακαλή. Αμφότεροι επέλεξαν να θάψουν το θέμα ως τις εκλογές για να μην πληγούν εκλογικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι υποσχέσεις ότι το έργο θα ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα δεν μας πείθουν, διότι ο προσανατολισμός της νέα προγραμματικής περιόδου είναι αντίθετος με την κατασκευή έργων υποδομής.
Κι επιπλέον, από την στιγμή που ήδη δύο μεγάλα έργα της Λέσβου μεταφέρονται για την νέα προγραμματική περίοδο (αυτή θα είναι η τύχη του λιμανιού του Σιγρίου στην καλύτερη περίπτωση) δεν θα υπάρχουν πόροι για άλλα αναγκαία έργα υποδομής, όπως είναι ο δρόμος Καλλονής-Πέτρας και ο δρόμος Μυτιλήνης-Μανταμάδου που έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο καλεί και την νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου να δεσμευτούν ότι:
Α) Θα επανεντάξουν άμεσα τον δρόμο Καλλονής-Σιγρίου στο νέο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών.
Β) Θα αλλάξουν τον προσανατολισμό των κοινοτικών προγραμμάτων σε ρήξη με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή έργων υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά μας, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων, νέα λιμάνια, οδικοί άξονες κ.λπ..
Οτιδήποτε λιγότερο από τα παραπάνω σημαίνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί κατά πόδας την γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ανταρσία στο Αιγαίο θεωρεί πως η κατασκευή των προαναφερόμενων έργων υποδομών δεν πρόκειται να προχωρήσει αν ο λαός της δυτικής Λέσβου δεν κινητοποιηθεί ώστε να αναγκαστούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφερειακή Αρχή να αλλάξουν στάση. Καμία πίστη στις υποσχέσεις για διευθέτηση του θέματος!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Το θέμα που τέθηκε για κατάργηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων είναι μείζον θέμα και αποτελεί απόδειξη προθέσεων και σκέψεων της συγκυβέρνησης.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι, αφού τελειώσει με το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, θα καταπιαστεί με τα οικονομικά των ΟΤΑ για τη μεθόδευση κατάργησης των 2,6 δισ. που μέσω των ΚΑΠ αποδίδονται στους δήμους.
Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων" που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ - ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία.
Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αποδεχόμενη και δημόσια πλέον ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή. Στους δήμους αυτό σημαίνει από τα 2,239 δισ. που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στο 2,717 δισ. το 2018. Η άγρια πρόσθετη βαριά φορολόγηση των δημοτών θα ενταθεί.
Μία επιπλέον απόδειξη ότι η φορομπηχτική πολιτική θα ενταθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Δηλαδή όχι μόνο συνέχιση της πληρωμής από τους εργαζόμενους για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν (παιδικοί σταθμοί - πολιτισμός - αθλητισμός), αλλά κάλυψη των προσλήψεων στους δήμους, με μισθούς που θα βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των δημοτών, αντί  απ0ό τον κρατικό προϋπολογισμό!

Ως ΔΣ Χίου καταδικάζουμε αυτές τις μεθοδεύσεις της νέας συγκυβέρνησης και ζητάμε όχι μόνο να μην καταργηθούν οι ΚΑΠ, αλλά να αυξηθούν με βάση τις αυξημένες ανάγκες και αρμοδιότητες των δημοτών μας.

Επικινδυνότητα οδικού δικτύου Χίου




            Σας γνωρίζουμε ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου στα πλαίσια του σχεδιασμού αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, θέλει να ενημερώσει τους πολίτες ότι λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων του οδικού δικτύου παρακαλούνται να οδηγούν με προσοχή στο οδικό δίκτυο, Χίου – Βολισσού, Χίου – Αυγωνύμων και στην είσοδο του χωριού Αγ. Γεωργίου Συκούση.


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ
ΤHN ΤΕΤΑΡΤΗ 25-02-2015 / 0600 ΤΟΠΙΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-02-2015
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΟΡΕΙΝΑ ΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ
ΑΝΕΜΟΙ ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ 6 ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΟ ΠΥΚΝΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ 5 ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 06 ΕΩΣ 13 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΙΟ ΠΥΚΝΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΤΟΠΙΚΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 09 ΕΩΣ 15 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 4 ΜΕ 5 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ.. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 05 ΕΩΣ 16 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ
ΑΝΕΜΟΙ: ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 16 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 16 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.

ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 09 ΕΩΣ 15 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 07 ΕΩΣ 11 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΜΕΡΟΣ 2
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΤΗ 26-02-2015
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΑ ΝΟΤΙΑ KAI ΒΑΘΜΙΑΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
ΙΣΧΥΡΕΣ. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΟΡΕΙΝΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΕΛΑΓΗ ΤΟΠΙΚΑ 7
ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ.

emy.gr

Επιχορήγηση με 10.000 ευρώ του Κέντρου Πρόληψης από το Δήμο Χίου


Ο Δήμος Χίου αισθανόμενος ως απόλυτη την ανάγκη ύπαρξης των δομών εκείνων που προστατεύουν την κοινωνία μας από πολλαπλές εξαρτήσεις προχώρησε στη χρηματοδότηση του Κέντρου Πρόληψης Χίου με ποσό της τάξεως των 10.000 ευρώ. Με την κίνησή του αυτή συνέβαλε στο να επιτύχει το Κέντρο τη ρύθμιση των χρεών του στο Ι.Κ.Α.
Ο Δήμος Χίου και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι οι μόνοι φορείς, οι οποίοι έχουν στηρίξει οικονομικά το Κέντρο Πρόληψης από τον Σεπτέμβρη του 2014 μέχρι και σήμερα. Καθώς, όμως, η οικονομική κατάσταση του Κέντρου Πρόληψης Χίου παραμένει οριακή (οι υπάλληλοί του είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες κ. ά.) ευελπιστούμε ότι τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και οι υπόλοιποι εταίροι του Κέντρου θα αποδώσουν στο Κέντρο τα ποσά συμμετοχής που τους αναλογούν, ούτως ώστε εκείνο να συνεχίσει τη λειτουργία του και τις δράσεις του απρόσκοπτα προς όφελος της νεολαίας του νησιού μας.

Σε νέα βάση τα προγράμματα voucher – Τι θα γίνει με όσα ήδη «τρέχουν» & με τα αποτελέσματα για το «29 έως 64 ετών»


Θα συνεχιστούν κανονικά όσα προγράμματα voucher έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στη διαδικασία αλλά και να μην χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, τα νέα προγράμματα θα σχεδιαστούν με νέα φιλοσοφία η οποία θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους καταρτιζόμενους και όχι στα ΚΕΚ, όπως τα προηγούμενα, ενώ είναι πιθανόν εφόσον ο Οργανισμός αναδιοργανωθεί άμεσα, να «τρέξουν» εξ ολοκλήρου μέσω ΟΑΕΔ. Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της αftodioikisi.gr, αναφορικά με τα προγράμματα voucher.
Nα σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρία προγράμματα:
– Για 12 άνεργους νέους  18 έως 24 ετών
-Για 30.000 άνεργους νέους 25 έως 29 ετών εκ των οποίων: 12.000 είναι απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ και 18.000 είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Για 16.620 άνεργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Για τη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματα ήταν αρχικά να ανακοινωθούν το Δεκέμβριο στη συνέχεια τον Ιανουάριο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα υπάρξει και άλλη καθυστέρηση.
Να σημειωθεί ότι τόσο για το τελευταίο όσο και για τα προηγούμενα προγράμματα voucher οι καταρτιζόμενοι διαμαρτύρονται ότι η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων πηγαίνει στα ΚΕΚ και όχι στους ίδιους. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν, είναι ενδεικτικό ότι για το πιο πρόσφατο πρόγραμμα στις ηλικίες 29 έως 64, η επιδότηση ανά κατραρτιζόμενο είναι 5.400€ στους παρόχους κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), και μόλις 1.600€  για τον ωφελούμενο

aftodioikisi.gr

Δημόσιο: Εσωτερικός δανεισμός από τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων


Πρόταση στα Ταμεία να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος δανείζοντας έτσι το Δημόσιο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας, απευθύνουν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το υπουργείο Εργασίας, με σχετικές επιστολές τους προς τις διοικήσεις 15 ασφαλιστικών οργανισμών. Το σύνολο των ρευστών διαθεσίμων για τους 15 φορείς αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών που εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ΄ αποκλειστικότητα σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, συνιστά έναν άτυπο εσωτερικό δανεισμό από τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων με αντάλλαγμα κρατικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας από τους οποίους τα Ταμεία, αν υιοθετήσουν τις επενδυτικές συμβουλές του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Εργασίας, θα εισπράττουν απόδοση 2% και πλέον, σε ετήσια βάση.
Η πρώτη επιστολή με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 2015 στάλθηκε από τον ΟΔΔΗΧ στην αρμόδια Διεύθυνση  Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και κοινοποιήθηκε άμεσα στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ, το ΝΑΤ και άλλους 11 ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Ωστόσο, στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή δυο μέρες μετά, ακολούθησε νέα επιστολή, αυτή τη φορά από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνο Σκουρλέτη, που είχε αποδέκτες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τις οποίες και ενημέρωνε «δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας» να εξετάσουν τα πλεονεκτήματα της πρότασης που αναλύεται στην επιστολή του ΟΔΔΗΧ, προκειμένου «να προβούν στην καλύτερη δυνατή επιλογή σχετικά με την επένδυση των ταμειακών διαθεσίμων τους».
Η επιστολή δεν έχει αποδέκτες μόνο τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά το σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή όλους τους κρατικούς οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που ανήκουν στην εποπτεία του κράτους. Και στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα του κράτους με τα διαθέσιμα των Ταμείων που αυτή τη στιγμή είναι κατατεθειμένα στις εμπορικές τράπεζες.
Το θέμα με τα Ταμεία είναι πως τους προτείνεται να γίνουν «δανειστές» του κράτους αγοράζοντας ρέπος, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό ότι τα αποθεματικά τους έχουν κουρευτεί κατά 53% και τα ταμειακά τους διαθέσιμα, δηλαδή οι εισφορές που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους, βαίνουν μειούμενα!
Το ύψος των διαθεσίμων για το σύνολο των Ταμείων ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική τους περιουσία δεν ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσό ανήκει στο ΙΚΑ που έχει περίπου 700 εκατ. ευρώ «ρευστό» και συνολική περιουσία 4,5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί το ΕΤΑΑ με ρευστά διαθέσιμα περίπου 250 εκατ. ευρώ και συνολική αξία περιουσίας κοντά στα 5 δισ. ευρώ.
Το ΝΑΤ έχει σε ρευστά διαθέσιμα ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ 147 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΕ περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σημαντική ρευστότητα –άνω των 500 εκατ. ευρώ- έχει ο ΟΑΕΔ ενώ στον αντίποδα οι φορείς πρόνοιας έχουν σχεδόν στεγνώσει και τα ταμειακά τους διαθέσιμα έχουν μειωθεί σημαντικά.
Το σχέδιο που μπορεί να κρύβεται πίσω από τη σύσταση αγοράς ρέπος είναι να μετατρέψουν σε κρατικούς τίτλους τα όποια διαθέσιμά τους και να «κρατικοποιηθούν» οι καταθέσεις τους αφού θα χρησιμοποιούνται όχι για τη δική τους ρευστότητα αλλά για να ενισχύσουν τις ταμειακές ανάγκες του κράτους!
Στην ουσία δηλαδή τα Ταμεία θα έχουν εγγυήσεις έναντι των χρημάτων που θα δανείσουν αλλά δεν θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν πίσω τα κεφάλαια αυτά, παρά μόνο όταν θα λήγει η προθεσμία της επένδυσής τους.
Στην επιστολή του ΟΔΔΗΧ, για παράδειγμα, αναφέρεται ότι οι πράξεις σε ρέπος έχουν διάρκεια 15 ημερών και ανανεώνονται στη λήξη τους. Αν όμως τα Ταμεία χρειαστούν στο ενδιάμεσο διάστημα ένα μέρος από το ποσό που έχουν τοποθετήσει σε ρέπος, τότε θα επιβαρυνθούν με ποινή προεξόφλησης, που ισοδυναμεί με μείωση της απόδοσης, δηλαδή θα πάρουν το τρέχον επιτόκιο της αγοράς αναλογικά για το διάστημα της επένδυσής τους.

aftodioikisi.gr

Προκηρύξεις για 2.685 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο


Μέσα στον Μάρτιο θα προσληφθούν 2.685 μόνιμοι και συμβασιούχοι σε διάφορους φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι φορείς που θα ενισχυθούν με προσωπικό είναι δήμοι, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, μουσεία, ΟΑΕΔ, Περιφέρειες, πανεπιστήμια κ.λ.π.
Η πλειονότητα των θέσεων αφορά ειδικότητες όπως διοικητικοί, οδηγοί, εργάτες, αρχαιολόγοι, καλλιτεχνικό προσωπικό, χειριστές μηχανημάτων, διανομείς, στελέχη κ.α.
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: χρόνος ανεργίας, πολυτεκνία ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, τριτεκνία ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας, βαθμός βασικού τίτλου σπουδών και εμπειρία.
Δείτε αναλυτικά την κατανομή των θέσεων:
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr