Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Το πρώτο βήμα έγινε: Η συμφωνία, οι διατυπώσεις, οι παραδοχές και ο τελικός στόχος


Θετικά αποτιμούν οι κυβερνητικοί κύκλοι τη συμφωνία επί της λίστας μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας τόσο τις δυσκολίες μιας διαπραγμάτευσης όσο και τις "παγίδες" που είχε να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία της χώρας. Πού σκοπεύει η κυβέρνηση, τι θέτει ως τελικό στόχο.

"Σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη" χαρακτηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, καθώς "για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής". 
"Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας", προσθέτουν, ενώ κινούμενοι μακριά από εύκολους πανηγυρισμούς, τονίζουν πως "μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα".

Η "παγίδα θανάτου" για το αριστερό παράδειγμα


Η κυβέρνηση που αναδείχτηκε με τη λαϊκή ετυμηγορία στις 25ης Ιανουαρίου, πριν καν κλείσει μήνα, κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. "Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη".

Διατυπώσεις και ουσία



Αυτό που τονίζουν επιπλέον οι κύκλοι της κυβέρνησης είναι πως οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον. Δεν πρόκειται, επισημαίνουν, για παιχνίδι με τις λέξεις: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο “current program”, να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα, τόσο για λόγους προφανούς πολιτικού συμβολισμου που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, όσο και επειδή οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν τη σημασία τους και τώρα και σε όλα τα μελλοντικά βήματα.
Για το περιεχόμενο της ίδιας της λίστας των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει πως έχει σα θεμέλιο την ατζέντα της κυβέρνησης. Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι’ αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.
 

Το mail Χαρδούβελη-Σαμαρά είναι παρελθόν

Όπως τονίζεται, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά, δηλαδή το πρόγραμμα  νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. "Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους", διαβεβαιώνουν, ενώ επισημαίνουν πως στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».
Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζεται η συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος).
Επισημαίνεται ακόμη πως τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού,  ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.

Στόχος: η συμφωνία επί ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη

Στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί, αναγνωρίζουν οι κύκλοι του Μεγ. Μαξίμου.  "Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει το 100% των θέσεων της", επισημαίνουν, προσθέτοντας: "πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζουν, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά…" (φωτογραφίζοντας τη στάση Σαμαρά και ΕΛΚ).
Κατά συνέπεια, προσθέτουν, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Και καταλήγουν: "Στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε".
- See more at: http://left.gr/news/proto-vima-egine-i-symfonia-oi-diatyposeis-oi-paradohes-kai-o-telikos-stohos#sthash.ISxX6SIQ.dpuf