Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΣΤΗ ΧΙΟ ;

     Το Δήμαρχο Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη   επισκέφτηκε ο κ. Ευάγγελος Ζαγοράκης Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Hellenic Seaplanes (Υδροπλάνα Ελλάδας).
    Ο κ. Ζαγοράκης Ευάγγελος εξέθεσε το πλάνο της εταιρείας, πως η Χίος δύναται να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο για σύνδεση με τα γειτονικά νησιά μας, όσο και με τα υπόλοιπα  νησιά του Αιγαίου καθώς και ως πύλη εισόδου από τα γειτονικά παράλια.
     Τα Υδροπλάνα Ελλάδας που προτίθενται   να  επενδύσουν στην Χίο, αναλαμβάνουν  όλα τα κόστη και την διαχείριση του υδατοδρομίου.
     Αντίστοιχες περιπτώσεις εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου έχουν εφαρμοστεί στην Σκύρο, Αλόννησο και Αμφιλοχία και εντός του καλοκαιριού αναμένονται να εφαρμοστούν στη  Σκόπελο-  Σκιάθο-Τήνο-Πάτμο και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.

   

<< ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ " ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ " >>

Κάθε μήνα η καταβολή του προνοιακού επιδόματος
Όσα παιδιά πήγαν πέρυσι στους Βρεφονηπιακούς & Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων, θα πάνε και φέτος, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στον Τ/Σ ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ντινόπουλος, επίσης, με αφορμή την τελευταία "πρόωρη"καταβολή του «προνοιακού επιδόματος» δύο μηνών - Μαΐου και Ιουνίου - σε 64 Δήμους, ύψους 122 εκ. €, ανακοίνωσε πως, πρόθεση του ΥΠ.ΕΣ. είναι η καταβολή αυτή να γίνεται εφεξής κάθε μήνα.

«Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, και φέτος θα φιλοξενηθούν από τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, όσα παιδιά φιλοξενήθηκαν, πέρυσι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας για το πρώτο θέμα και συνέχισε μιλώντας για το «προνοιακό επίδομα», λέγοντας:

«Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η καταβολή του "προνοιακού επιδόματος" να γίνεται εφεξής κάθε μήνα. Μπορεί να μην είναι μεγάλο το ποσό, αλλά αφορά σε χιλιάδες συμπολίτες μας, που ζουν σε μεγάλο βαθμό απ' αυτό».


epoli.gr

«Η FRONTEX ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ. ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΝΟΡΑ»



ΝΕΑ ΟΞΥΤΑΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Νέα παρέμβαση για το οξύτατο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που απασχολεί την Ελλάδα, αλλά και σχεδόν όλες τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, έκανε ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στην ετήσια Σύνοδο του ΟΑΣΕ, που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή τη φορά, στόχος του Tέρενς Κουίκ ήταν η ανυπαρξία της Frontex στην αναχαίτιση της εισβολής των παράνομων μεταναστών, κυρίως από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η Frontex δεν λειτουργεί ως αποτρεπτική δύναμη. Δεν υπερασπίζεται τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Επί της ουσίας υποδύεται τον ρόλο του ρεσεψιονίστ. «Καλωσορίζει» τους λαθρομετανάστες που εμφανίζονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα η στις παραλίες των ελληνικών νησιών, και τους «σφραγίζει» τα χαρτιά εισόδου τους στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι τους εντάσσει στο καθεστώς Δουβλίνο ΙΙ, προσθέτοντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά στην αποθήκη των ψυχών, στην οποία έχει μετατραπεί η Ελλάδα».

Ο Τέρενς Κουίκ, με βάση και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του, ανέφερε στους εκπροσώπους  των 57 χωρών - μελών του ΟΑΣΕ, ότι «από όσες χώρες εναλλάσσονται στην δύναμη Frontex στην Ελλάδα, μόνο οι Μαλτέζοι και οι Λετονοί επιτελούν σε ικανοποιητικό βαθμό την αποτρεπτική αποστολή τους», περιπολώντας στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έσπευσε να συνυπογράψει τροπολογίες που κατέθεσε η Ιταλία για το θέμα των προσφύγων, το οποίο έφερε στην αρμόδια επιτροπή για συζήτηση και υπερψήφιση η κοινοβουλευτική αποστολή της Πορτογαλίας. Ψήφισμα το οποίο υπερψήφισε στο σύνολο του και ο Τέρενς Κουίκ.

Ο Τέρενς Κουίκ ούτε και στη σημερινή νέα του παρέμβαση «χαρίστηκε» στη μερκελική ευρωπαϊκή διοίκηση, επαναλαμβάνοντας ότι είναι απαράδεκτη η τακτική των Βρυξελλών στο λαθρομεταναστευτικό, που προσομοιάζει με τις τρεις μαϊμούδες, από τις οποίες η μία «δεν βλέπει», η άλλη «δεν ακούει» και η τρίτη «δεν μιλάει».

Τέλος, ζήτησε ο ΟΑΣΕ να φέρει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ως ένα από τα βασικά κεφάλαια που θα αποτελέσουν την ατζέντα της επόμενης ετήσιας Συνόδου, που θα γίνει στο Ελσίνκι.


«Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, που αποτελεί και ζήτημα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη» κατέληξε ο Τέρενς Κουίκ.

"ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ" ΡΕΥΜΑ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σε πεδίο έντονων διεργασιών στο χώρο της Αριστεράς έχει εξελιχθεί η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του 30% της ΔΕΗ καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με στρατηγικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και τη στάση τους ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.Την Δευτέρα πιθανολογείται η συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόταση Τσίπρα περί δημοψηφίσματος για την μικρή ΔΕΗ, με την συμμετοχή του ΚΚΕ ωστόσο να θεωρείται μάλλον απίθανη από τη στιγμή που ο Περισσός αν και συμφωνεί επί της ουσίας δεν θέλει να γίνει παρακολούθημα της Κουμουνδούρου.
Τη ίδια ώρα οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο εδώ και αρκετό καιρό και αυτό κατεγράφη και στην τηλεφωνική επαφή Τσίπρα-Κουβέλη η οποία όπως λένε και οι δύο πλευρές έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να μιλά με θετικό τρόπο για την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κατάθεσης πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Βουλή.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε «συναντίληψη» κατά της πώλησης της ΔΕΗ, με τους δύο αρχηγούς να συμφωνούν πως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αρμόδιος να αποφανθεί είναι μόνον ο λαός.
Οι εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της ΔΕΗ και της πρωτοβουλίας Τσίπρα πάντως θέτουν επί τάπητος το ιδεολογικό-πολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ηγεσία του κόμματος ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη “συμμαχία” με το ΚΚΕ γεγονός που αποτυπώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Κουτσούμπα στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε θετικός στην προϋπόθεση του ΚΚΕ αναφορικά με την ακύρωση όχι μόνο του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά όλων των νόμων μετοχοποίησης, ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης ή ακόμη και του ρυθμιστικού πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Την ίδια ώρα ωστόσο η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τουλάχιστον την επιχείρηση προσέγγισης του ΚΚΕ από την Κουμουνδούρου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Χρήστο Μαχαίρα να τονίζει «Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συζητήσει προτάσεις, όπως αυτές του ΚΚΕ» καλώντας, επί της ουσίας, τον ΣΥΡΙΖΑ, να διαλέξει..."στρατόπεδο".
Γι΄αυτούς τους λόγους την Δευτέρα συγκαλείται η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, αλλά και να για να δοθεί το "πράσινο φως" για την συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ για να καταστρώσουν μία κοινή στρατηγική σχετικά με την πρόταση περί δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ.

newsit.gr

Τα θαλασσόσκαρα δεν πεθαίνουν στη στεριά…


DSCN0765Πριν από δυο χρόνια, στις 18 Ιουλίου 2012, η Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου, αποφάσισε την «υιοθέτηση» ενός υπέροχου τρεχαντηριού και την εγκατάστασή του στην περιοχή Γούβι του Βροντάδου. Φουντάρισε σε ένα ιδιότυπο αραξοβόλι, που καμιά σχέση δεν είχε με εκείνα στα οποία άραζε όταν βρισκόταν ακόμη εν ενεργεία. Η «υιοθέτησή» του και η διατήρησή του ως μουσειακό είδος, μόνο θετικές εντυπώσεις θα μπορούσε να αφήσει.
Ήταν μια ενέργεια απαραίτητη στην εποχή μας, μια και η τύχη υπέργηρων πλεούμενων διαγράφεται ζοφερή μετά από τις νόρμες της εντέλουσας πλέον Ευρώπης, η οποία -χωρίς συναισθηματισμούς και προβληματισμούς, όσον αφορά την πολιτισμική ταυτότητα των υπηκόων λαών της- απαιτεί την απόσυρση και την αποζημίωση του ιδιοκτήτη τους με την ταυτόχρονη κοπή τους. Έτσι, το τυχερό σκαρί «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ», που άφησε για υπογραφή τη ρότα του μέσα στο Αιγαίο, «κάθισε» σε μια τσιμέντινη πλατφόρμα, δίπλα στο κύμα, για να θυμάται και να θυμίζει σε όσους έφαγαν ψωμί από τη θάλασσα και την αλιεία, παλιούς καλούς καιρούς.
Είχα την τιμή να παρουσιάσω στο κοινό, τη βραδιά της εκδήλωσης «υιοθέτησής» του, το τεράστιο κεφάλαιο της αλιείας και της ναυτικής και αλιευτικής τέχνης στη γενέτειρά μου, το Βροντάδο. Είδα τότε πολλά μάτια συντοπιτών μου, που για τη ζήση της οικογένειάς τους «δόθηκαν» στη θάλασσα, να δακρύζουν ακούγοντας την ιστορία τους, μέσα από τη δική μου γλώσσα, να ξετυλίγεται σαν κινηματογραφική ταινία μπροστά τους.
Μετά από μια ενθουσιώδη υποδοχή του αλιευτικού σκάφους απ΄ όλους τους παριστάμενους της εκδήλωσης και πολλά «πρέπει…» και «θα ήταν δυνατόν…», φύγαμε με την εντύπωση ότι όλοι οι παριστάμενοι θα θυμούνταν έστω και από μακριά και θα ενδιαφέρονταν για την τύχη του «ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ» είτε με την ενεργή συμβολή τους στη συντήρηση και διατήρησή του είτε με υλοποιήσιμες προτάσεις προς τη δημοτική αρχή, η οποία θεωρείται και είναι υπεύθυνη για την όλη διαχείριση της «υιοθεσίας» του σκάφους.
Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε απ΄ όλα αυτά. Τα φώτα που άναψαν εκείνη τη βραδιά για την προβολή της εφήμερης εκδήλωσης και παρουσίασης, έσβησαν πολύ σύντομα και επί μακρόν. Ο χρόνος και η αδιαφορία γέρασε τόσο απότομα και αποτρόπαια το μουσειακό σκάφος, έτσι που πολύ σύντομα, αν δε γίνουν ουσιαστικές και σημαντικές παρεμβάσεις συντήρησης, θα το δούμε διαλυμένο. Και τότε μόνο, μπροστά στην τραγωδία, θα ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι.
Τα αγριόχορτα γύρω του είναι η μόνη του συντροφιά. Τα ηλεκτρικά καλώδια που κάποτε χρησιμοποιούνταν για να το φωτίζουν οι, απουσιάζοντες σήμερα, προβολείς είναι πεταμένα στο πλωριό ποδόσταμο. Τα ζωνάρια του, σακατεμένα και σαπισμένα, κείτονται ή κρέμονται ζητώντας συντήρηση. Το πέτσωμά του είναι ανοιγμένο και σπασμένο ενώ η «κουβέρτα» του καταρρέει μέρα τη μέρα. Τα βίντσια και οι μεταλλικές κατασκευές του σκουριασμένα και απροστάτευτα στο θαλασσινό αλάτι και… πλήθος ποντίκια φιλοξενούνται στο αμπάρι του. Μοναδική του παρηγοριά δυο καραβοφάναρα που, ευτυχώς, άντεξαν στο χρόνο και την ανθρώπινη καταστροφική μανία, κάθε βράδυ δηλώνουν τη θέση του, αλλά και την εγκατάλειψή του.
Αυτή είναι η εικόνα του «ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ», του σκαριού που «υιοθετήθηκε» ως βιβλίο πολιτισμικής ιστορίας του τόπου μας, αλλά απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε ελέω ευρωκαλλικρατικής λαίλαπας και άλλων υψηλότερων και ουσιαστικότερων προτεραιοτήτων από αυτή του πολιτισμού μας. Του πολιτισμού, που αν σβήσει, σβήσαμε. Του πολιτισμού που έμεινε μοναδικό μας όπλο σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτούς που ζούμε. Του πολιτισμού που δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά καθήκον και δικαίωμα στη ζωή. Του πολιτισμού που δεν ανταλλάσσεται ούτε με τα ΕΣΠΑ ούτε με τις δήθεν «σκληρές διαπραγματεύσεις» ούτε με πρωτογενή ψευτοπλεονάσματα, γιατί είναι ο ίδιος το μοναδικό αληθινό πλεόνασμα που μας έμεινε.
Σε λίγο, όπως κάθε χρόνο, θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού καλοκαιριού. Σ΄ αυτές, η δημοτική αρχή έχει τον πρώτο λόγο. Θα πρότεινα λοιπόν, μέσα στο πλήθος των εκδηλώσεων, να φροντίσει να αποτίσει φόρο τιμής σε τούτο εγκαταλειμμένο αλλά υπέροχο σκαρί, που πίσω του κρύβει τη μακραίωνη ιστορία των ανθρώπων του τόπου μας. Ο τρόπος είναι εύκολος: Δε χρειάζονται πολύβουες εκδηλώσεις. Μόνο μια επισταμένη συντήρηση από ειδικούς καραβομαραγκούς και ενεργοποίηση όλων μας, για τη διαφύλαξή του, ως μέρος της κληρονομιάς μας, είναι αρκετά για να το κρατήσουν «όρθιο», για να το κάμουν να συνεχίσει το ταξίδι του στο χρόνο.
Έτσι, έχοντας σαν μπούσουλα τις πολιτισμικές παρακαταθήκες των προγόνων μας, θα αντιμετωπίσουμε την επιβολή της οικονομικής βαρβαρότητας σ΄ αυτή τη χώρα τη μικρή, στο «…πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου». Ένα μόνο ζητάμε: Μέσα στο φέγγος τούτου του ήλιου, ν΄ αρπάξουμε και να διασώσουμε ό,τι αξίζει.-
Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης
*Αρχική ανάρτηση στο ιστολόγιο του Φραγκούλη Π. Κυλαδίτη http://vathygalazio.wordpress.com/

Μεταγραφές φοιτητών: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας – Δείτε τι αλλάζει


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία διευρύνονται οι κατηγορίες, που δικαιούνται μετεγγραφή μεταξύ ομοειδών τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Τη διεύρυνση του δικαιώματος σε κατηγορίες πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Έτσι, εκτός από τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις ειδικές κατηγορίες, που προβλέπει ο νόμος 4264, δυνατότητα μεταφοράς θέσης (μετεγγραφής) αποκτούν επισήμως και οι φοιτητές στις οικογένειες των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 9.000 ευρώ. Με βάση αυτό το κριτήριο, ωστόσο, ο αριθμός των επιτυχόντων, που θα δικαιούνται μετεγγραφής, δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 10% του συνολικού αριθμού των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποδοχής.
Σε περίπτωση που το ποσοστό των δικαιούχων ξεπερνά το 10%, τότε ως κριτήριο για την μετεγγραφή θα λαμβάνεται ο βαθμός εισαγωγής και μόνον.
Σημειώνεται ότι και φέτος οι δικαούχοι θα επιλεγούν με την υποβολή της αίτησης σε δύο τμήματα που αντιστοιχούν στο τμήμα που εισήχθησαν στις εξετάσεις του σχολικού έτους 2011-2012, ενώ η μεταφορά θέσης αρχίζει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.
Η διεύρυνση του δικαιώματος μετεγγραφής είχε συναντήσει τις επιφυλάξεις των αρχών των ιδρυμάτων, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα προκληθεί συμφόρηση στις σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων και αντιστοίχως «ερημοποίηση» των ιδρυμάτων της περιφέρειας. Τελικά, όμως, επιτεύχθηκε συμφωνία κατά τις επαφές που είχε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ τις προηγούμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, το γραφειοκρατικό βάρος της μετεγγραφής περνά πλέον από τα ιδρύματα στο υπουργείο Παιδείας. Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ενώ η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου.


aftodioikisi.gr

Το ΥΠΕΣ καλεί δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν έκθεση προϋπολογισμού έως τα τέλη Ιουλίου


Τις οικονομικές επιτροπές των δήμων και των περιφερειών καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να υποβάλουν εκθέσεις για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, από την αρχή του έτους έως και το τέλος του τριμήνου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που στάλθηκε σήμερα στους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οικονομικές επιτροπές θα πρέπει εντός 30 ημερών από τη λήξη του τριμήνου (δηλ. έως τέλος Ιουλίου) να υποβάλουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Στις περιπτώσεις που από την έκθεση προκύπτει ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί υπερεκτιμημένα έσοδα ή έσοδα που εκτιμάται ότι δεν θα εισπραχθούν έως το τέλος της χρήσης, το Δημοτικό/ Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού -με απόφαση που λαμβάνεται εντός 15 ημερών από την υποβολή της έκθεσης- ώστε να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός.


aftodioikisi.gr

Στην «τσιμπίδα» τα εισοδήματα από ενοίκια


Χιλιάδες φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2013 απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα, προερχόμενα από ενοίκια και δεν είχαν εισοδήματα από άλλες πηγές, ακόμη και άνεργοι, καλούνται εφέτος να καταβάλουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους.
Αιτία για την επιβολή των νέων αυτών εξωφρενικών φορολογικών επιβαρύνσεων είναι η εφαρμογή των νέων επαχθών φορολογικών ρυθμίσεων του ν. 4110/2013, με τις οποίες καταργήθηκαν όλα τα αφορολόγητα 10%-33% στα εισοδήματα από ακίνητα.
Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται εφέτος για πρώτη φορά και, σε συνδυασμό με τις ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης, την επιβολή προκαταβολής φόρου 55% και συμπληρωματικού φόρου 1,5%-3%, εκτινάσσουν στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που κατά τη διάρκεια του 2013 εισέπραξαν ενοίκια.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν εφέτος από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν, όσοι απέκτησαν το 2013 εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από ενοίκια, είναι υπέρμετρα αυξημένες. Οι φορολογούμενοι αυτοί, μέχρι πέρυσι, δεν πλήρωναν καθόλου φόρο για ετήσια ποσά ενοικίων μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ, εάν είχαν και προστατευόμενα τέκνα, τότε τα αφορολόγητα όρια έφθαναν τα 7.000 ευρώ για ένα παιδί, τα 9.000 ευρώ για δύο παιδιά, τα 12.000 ευρώ για τρία παιδιά, τα 15.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά, κ.ο.κ.
Εφέτος, ανεξαρτήτως του εάν βαρύνονται ή όχι με τέκνα και ανεξαρτήτως του αριθμού των τέκνων που τους βαρύνουν, φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια, ενώ επιβαρύνονται επιπλέον και με προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου φόρου και με συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3% επί του συνολικού εισοδήματος από ενοίκια. Συνολικά, δηλαδή, τα ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2013 φορολογούνται με συντελεστές 17%-18,5% (10% ο κανονικός συντελεστής, ο οποίος προσαυξάνεται κατά 55%, λόγω προκαταβολής φόρου και φθάνει το 15,5% + 1,5%-3% ο συμπληρωματικός φόρος).
Φόρος 714 ευρώ σε φορολογούμενο που το 2013 είχε εισόδημα 4.200 ευρώ μόνο από ενοίκια.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός αυτός ο φορομπηχτικός μηχανισμός, που θέτει εφέτος σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τ.μ. έχει κάθε χρόνο ετήσιο εισόδημα 4.200 μόνο από ενοίκια τα οποία εισπράττει από την εκμίσθωση του διαμερίσματος.
Ο φορολογούμενος αυτός δεν πλήρωσε πέρυσι καθόλου φόρο εισοδήματος, επειδή το ποσό των 4.200 ευρώ ήταν μικρότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Πλήρωσε μόνο συμπληρωματικό φόρο 1,5%, δηλαδή 63 ευρώ.
Εφέτος, που καταργήθηκε το αφορολόγητο και επιβάλλεται πλέον φόρος 10% από το πρώτο ευρώ το εισοδήματος από ενοίκια, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος καλείται να πληρώσει:
- Φόρο 10% επί του ποσού των 4.200 ευρώ, δηλαδή 420 ευρώ.
- Προκαταβολή φόρου 55% επί του ποσού του κύριου φόρου των 420 ευρώ, δηλαδή άλλα 231 ευρώ (420 ευρώ Χ 55% = 231 ευρώ).
- Συμπληρωματικό φόρο 1,5% επί του ετησίου εισοδήματος των 4.200 ευρώ, δηλαδή άλλα 63 ευρώ (4.200 ευρώ Χ 1,5% = 63 ευρώ).
Το σύνολο των επιβαρύνσεών του φθάνει τα 714 ευρώ (420 ευρώ + 231 ευρώ + 63 ευρώ) και αντιστοιχεί στο 17% του συνολικού εισοδήματος από ενοίκια.
Πηγή: money-money.gr

aftodioikisi.gr

ΥΠΕΣ: 35,6 εκατ. ευρώ στους δήμους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες


Ποσό ύψους 35.645.833,33 €, θα αποδοθεί στους δήμους της χώρας έναντι της δόσης έτους 2014, στο πλαίσιο εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 3756/2009.
Το ποσό θα δοθεί από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών»και αντιστοιχεί στα δύο δωδέκατα του συνολικού ποσού της έκτης από τις οχτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις που προβλέπεται να αποδοθούν.
Το ανωτέρω ποσό διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών καθώς και επενδυτικών δραστηριοτήτων και έργων των Δήμων της χώρας.


aftodioikisi.gr

ΥΔΜΗΔ: Προσλήψεις σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ – Οι θέσεις ανά ειδικότητα


Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε την απόφαση για την κατανομή προσωπικού στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. , (ΔΕΗ Α.Ε.)  στο Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) & στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.).

aftodioikisi.gr