Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας για τον ιό Έμπολα αν και οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα είναι μικρός. Σε καραντίνα, με την οικογένειά της η νοσοκόμα στη Μαδρίτη που βρέθηκε θετική
Την ίδια ώρα στην Τουρκία, εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης μπήκε ένας Τούρκος πολίτης που εργάζεται στη Νιγηρία, καθώς παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού Έμπολα, ενώ στην Αμερική απεβίωσε ο πρώτος ασθενής από τον ιό.
Έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή
Την Παρασκευή (10 Οκτωβρίου) στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Υγείας όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα μέτρα ετοιμότητας για την αποφυγή κινδύνου εξάπλωσης του Έμπολα στην Ελλάδα. Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σύνορα και ενημερώνεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα στη πατρίδα μας, ωστόσο οι φορείς του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Η γενική γραμματέας δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, θα συγκαλέσει την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων της δημόσιας υγείας (ΕΚΕΠΥ,ΕΚΑΒ και ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση και τα στοιχεία που αφορούν συνολικά την Ευρώπη αλλά και να δοθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές προς τους αρμοδίους από τους καθηγητές επιδημιολογίας.
Συγχρόνως, στο υπουργείο Υγείας θα αναμένουν τις νέες ανακοινώσεις από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και αναλόγως θα πράξουν.
Αυτόνομη μονάδα στο Αμαλία Φλέμινγκ
Όπως αναφέρουν πληροφορίες στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια έχει διαμορφωθεί ειδική μονάδα αντιμετώπισης περιστατικών του ιού σε απομονωμένο χώρο, με ειδικό ιατροτεχνικό εξοπλισμό.
Ο Έμπολα στην Ισπανία
Συνολικά, στον νοσοκομείο της Ισπανίας όπου η νοσοκόμα προσβλήθηκε με τον ιό παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι: ο σύζυγός της, τρεις συνάδελφοί της, αλλά και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι δύο από τους συναδέλφους της παραμένουν στην απομόνωση γιατί παρουσίασαν πυρετό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν όντως από Έμπολα.
Ένας από τους θεράποντες γιατρούς της Ρομέρο ανέφερε πάντως ότι ενδέχεται να μολύνθηκε από γάντι που ακούμπησε το πρόσωπό της.
Η άτυχη νοσοκόμα ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε.
«Η Ρομέρο, το πρώτο πρόσωπο που μολύνεται από τον ιό εκτός της Αφρικής, νομίζει ότι η μόλυνση πρέπει να έγινε κατά την πρώτη επαφή μαζί του, από ένα γάντι», επιβεβαίωσε ο Χέρμαν Ραμίρες στους δημοσιογράφους, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια τού έδωσε την άδεια να δημοσιοποιήσει την πληροφορία.
Ο γιατρός υπογράμμισε ότι επανεξέτασε με τη βοήθεια της ασθενούς όλη τη σειρά των ενεργειών της από τη στιγμή που μπήκε, μέχρι και την έξοδό της από το δωμάτιο του ιεραποστόλου. «Είναι πιθανόν να μην επρόκειτο για λάθος, αλλά για ατύχημα. Είναι λογικό να μην το θυμόταν στην αρχή, λόγω της κατάστασης της υγείας της», πρόσθεσε.
Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πάντως, εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, καταγγέλλοντας μια μεγάλη σειρά παραλείψεων στον τρόπο χειρισμού των ασθενών, αλλά και στα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F, η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ περιορισμένη, ακόμα και ανύπαρκτη.
Ξεπέρασαν τους 3.875 οι νεκροί
Η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.879 ανθρώπους επί συνόλου 8.033 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος καλύπτει έως και την 5η Οκτωβρίου. Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο.
Η κατάσταση στη Λιβερία συνεχίζει να επιδεινώνεται: ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2.210 νεκρούς μέχρι τώρα και 200 ή περισσότερα πιθανά νέα κρούσματα μόνο στη Μονρόβια καθεμιά από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αλλά και την επανεμφάνιση του ιού σε μια περιοχή που είχε κηρυχθεί ελεύθερη από αυτόν έπειτα από δύο εβδομάδες.
Παράλληλα ο ΠΟΥ επισήμανε ότι η καταγραφόμενη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στη Λιβερία είναι απίθανο να αντανακλά την πραγματικότητα και εκτιμά πως πιθανόν οφείλεται στο ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καταγράφει ακριβή δεδομένα.
Ο ΠΟΥ κρίνει ότι το μέγεθος του προβλήματος αποκρύπτεται διότι δεν καταγράφονται σωστά τα νέα κρούσματα.
Στη Σιέρα Λεόνε, στην πρωτεύουσα Φριτάουν και τρία προάστιά της ανέφεραν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις τελευταίες επτά ως οκτώ εβδομάδες. Στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί πλέον 879 θάνατοι από τον Έμπολα.
Στα νέα στοιχεία περιλαμβάνονται οκτώ θάνατοι σε 20 κρούσματα στη Νιγηρία, ένα κρούσμα στη Σενεγάλη και ένα στις ΗΠΑ.
Η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, οι δύο από τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, διαθέτουν μόλις το 21% και 26% αντίστοιχα των διαθέσιμων κλινών σε νοσοκομεία που χρειάζονται (2.930 και 1.148), ενώ έχει γίνει ήδη σύσταση στις γειτονικές χώρες να προετοιμαστούν για μια πιθανή εξάπλωση του ιού πέραν των συνόρων τους, ανέφερε ακόμη ο ΠΟΥ.
Νεκρός στις ΗΠΑ - Το πρώτο θύμα του Έμπολα
Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει σε παγκόσμιο επίπεδο αφού απεβίωσε χθες στην Αμερική ο πρώτος ασθενής από τον ιό του Έμπολα.
Ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο Λιβεριανός που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας, στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί.
«Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση σας ενημερώνω για τον θάνατο του Τόμας Έρικ Ντάνκαν στις 07:51 (χθες, 16:51 ώρα Ελλάδας», ανέφερε μια εκπρόσωπος της νοσοκομείου, η Ουέντελ Ουάτσον.
Ο Ντάνκαν ασθένησε αφού επέστρεψε στο Τέξας την 20ή Σεπτεμβρίου από τη Λιβερία της δυτικής Αφρικής, όπου είχε πάει να επισκεφτεί μέλη της οικογένειάς του.
Ο θάνατος του ασθενούς εντείνει τις ανησυχίες για τα σενάρια ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.